Како се користе Тор кодови земаља на Виндовс-у, Мац-у и Линук-у да би се превазишла ваша локација

Како се користе Тор кодови земаљаТор је једно од најважнијих алата за анонимно прегледавање. Иако је његова стандардна конфигурација одлична за скривање веб активности, морат ћете извршити неке измјене ако желите да ваши подаци путују кроз чворове у одређеним земљама. Овај чланак ће вам показати како променити Тор кодове земаља на Виндовс, Мац и Линуку.

Срећом, то је лако подесити. На крају овог водича моћи ћете да пошаљете веб саобраћај из Албаније у Замбију, а све то не напуштајући кућу.

Зашто бисте желели да промените код своје земље у Тору?

Када нормално покренете Тор, ваш веб промет улази у мрежу насумичним чвором, одскаче око различитих релеја и одлази из насумично изабраног излазног чвора, према вашем циљном одредишту. Овај процес помаже сакрити одакле потичу подаци, што корисницима анонимности даје анонимност.

Анонимно прегледавање је одлично, али постоје и ситуације када корисници желе да њихови подаци путују кроз одређене локације. Неки људи желе да преваре свој идентитет или локацију одакле потичу њихови подаци.

Као примере, активиста у Гватемали можда жели да њихов интернет саобраћај изгледа као да долази од некога ко живи у Белгији, како би се заштитио и сакрио од власти. Исто тако, кубански уметник можда жели да се представља као Новозеланђанин да би заобишао нека владина ограничења.

Промјена кодова земаља омогућава људима у овим ситуацијама да одаберу одређене земље кроз које желе да прођу њихови подаци. Такође је релативно лако променити подешавања, што значи да свако ко има интернет везу може то да уради.

Недостаци употребе Тор кодова земаља

Ако одаберете врло одређене земље, посебно оне без много Тор чворова, можда нећете моћи успешно да се повежете. Ако можете, веза може бити нестабилна и тешка за употребу. Генерално, што више ограничите свој избор чворова, слабија ће бити ваша веза.

Тор кодови земаља у односу на ВПН-ове за лажно представљање локације

Измена Тор кодова земаља може бити одличан начин за превару ваше локације, али то није једини начин или најприкладнији у многим ситуацијама. ВПН-ови могу бити много ефикаснији за многе различите случајеве употребе.

Ако вам је приоритет анонимност и не желите да верујете трећој страни као што је ВПН провајдер, онда је Тор можда најбоља опција за гео-подметање. Бесплатно је, али углавном прилично споро и добар је избор за активизам и сродну употребу.

Ако желите преварити своју локацију тако да можете гледати гео-ограничени Нетфлик или нешто слично, требало би да користите ВПН уместо Тор мреже. Први разлог је практичан - ваша веза биће много бржа преко поузданог ВПН-а.

Друго главно питање је да је Тор мрежа важна алатка за многе активисте, дисиденте и остале којима је потребна анонимност за властиту сигурност. Тор је већ под великим напором јер нема довољно чворова за број људи који га желе користити.

Многи би то сматрали неетичким ако бисте створили још више напрезања у већ борбеној мрежи само да бисте могли гледати Гаме оф Тхронес. Ако је то једини разлог због којег желите да сполирате локацију, најбоље је набавити ВПН.

Такође видети: Како се користи Тор са ВПН-ом

Како променити свој Тор код земље у Виндовс-у, Мац-у или Линуку

Промјена кодова земаља укључује нешто другачије подешавање за сваки систем, али након што то учините, поступак кодирања државе је исти.

Промјена Тор Цоунтри кода у Виндовс-у

Први корак за промену кодова земаља у Тору је преузимање и инсталирање прегледача. Пре него што започнете са изменама кода, морате да будете сигурни да сте претходно претходно покренули Тор. Ово чини торрц датотека ће се појавити које вам требају за промену чворова кроз које Тор пролази.

Једном када је инсталација завршена, морат ћете двапут кликните на икону Тор да бисте отворили прегледач, а затим притисните Повежи се на екрану који се појављује. Једном када се повежете торрц датотека ће бити на располагању, а можете наставити са остатком процеса на следећи начин.

Корисници Редовног Тор-а (и они нови корисници који су управо повезали Тор први пут) могу започети претрагом торрц датотека. Да га нађем, двапут кликните на фолдер Бровсер, онда двапут кликните на ТорБровсер директоријум унутар тога.

У мапи ТорБровсер постоји још једна фасцикла која се зове Подаци. Двапут кликните на њу. Овде ћете видети другу фасциклу која се зове Тор. Двапут кликните и на њега. Ово вас доводи до торрц датотека:

тор-државе-кодови-1

Двапут кликните на торрц датотеку да бисте је отворили. У прозору који се појави тражићете да изаберете са којим програмом желите да отворите датотеку. Изаберите Нотепад који ће приказати следећи прозор:

тор-државе-кодови-2

Након што то учините, можете прескочити напред до одељка који се зове Стављање кодова државе Тор у уређивач текста.

Промена кода земље Тор на Мац рачунару

Баш као и код Виндовса, морате бити сигурни да сте покренули Тор барем једном за торрц датотека да се појави. Ако то још нисте учинили, преузмите Тор прегледач и инсталирајте га. Након што је постављен, отворите прегледач и кликните Повежи се.

Једном када Тор буде повезан барем једном, морат ћете га пронаћи торрц датотека. Прво, крени према Иди а затим кликните на Идите на Мени, која се појављује у подменију:

тор-цоунтри-кодови-10

Погледај своје Тор фасцикла са следећом адресом:

тор-цоунтри-кодови-6

Након што сте у мапи, пронађите је торрц датотека. Дупли клик на њему, а затим изаберите ТектЕдит од Отвори са Опције:

тор-државе-кодови-9

Отвориће се следећа датотека:

тор-државе-шифре-7

Од овог тренутка можете прећи на напред подељени део Стављање кодова државе Тор у уређивач текста.

Промена кода земље Тор са Линуком

Пре него што започнете, морат ћете поставити Тор и покренути га барем једном. Можете да преузмете Тор прегледач са веб локације Тор Пројецт, а затим покрените подешавање. Отворите прегледач, а затим кликните на везу, тако да торрц датотека Појавиће.

Након што то учините, можете их пронаћи торрц датотека отварањем Тор Бровсер директоријум, а затим наслов из Претраживач подмапа у ТорБровсер, затим на Претраживач, а онда коначно на Тор фолдер.

Отвори торрц датотека са својим уобичајеним уређивачем текста да прикажете датотеку. Овде ћете моћи да додате жељене шифре земаља. Изгледаће приближно исто као и датотеке „Нотепад“ и „ТектЕдит“ приказане у одељцима Виндовс и Мац горе. Након што то учините, можете прећи на следећи одељак.

Стављање кодова државе Тор у уређивач текста

Сада када сте отворили датотеку (било у Виндовс-у, Мац-у или Линук-у), време је да потражите чворове за улазак и излазак које желите да користите у Тору. Пређите на следећу везу на СЦЦМ Роокие-у да бисте пронашли кодове земаља кроз које се желите повезати. Сваки код државе састоји се од два слова између заграда {}:

тор-државе-кодови-3

Као пример, ознака државе је Аргентина ар, док је код Бангладеша шифра бд. У овом туториалу користићемо Холандију {нл}, Немачку {де}, Сједињене Државе {нас}, Сингапур {сг} и Аустралију {ау} као наше чворове за улазак и излазак. За остале кодове земаља, идите кроз страницу повезану изнад.

Након што сте пронашли позивне бројеве државе, вратите се на Датотека нотепад-а (за Виндовс), датотека за уређивање текста (за Мац) или год уредник текста који сте користили (ако мењате кодове земље у Линуку), које смо отворили раније. Кликните испод задњег ретка текста и откуцајте следеће (укључујући размаке након „ЕнтриНодес“ и „ЕкитНодес“, али без размака између сваког кода земље):

ЕнтриНодес {нл}, {де}, {ус}, {ау}, {сг}

ЕкитНодес {нл}, {де}, {ус}, {ау}, {сг}

Тхе ЕнтриНодес Код одређује које чворове за унос желите да Тор користи. Тхе ЕкитНодес код ради исто, али за излазне чворове. Будите свјесни да под овим подешавањима Тор и даље може користити чворове у другим земљама између улаза и изласка.

Ако Тор не може правилно да се повеже користећи било који од наведених чворова за улазак и излазак, он ће се вратити на друге чворове, што може натерати ваше податке да путују кроз непожељне локације.

Погледајте Остали корисни кодови државе Тор одјељак на крају чланка ако желите видјети неке друге опције. Они укључују кодове који се могу користити за искључивање чворова и оне који могу натерати Тор да користи само одређене чворове, чак и ако то значи да веза у супротном неће успјети.

То би требало изгледати овако у Виндовс-у:

тор-цоунтри-кодови-4

Или овако на Мацу:

Како се користе Тор кодови земаља на Виндовс-у, Мац-у и Линук-у да би се превазишла ваша локација

Не заборавите да замените {нл}, {де}, {нас}, {ау}, и {сг} за шифре државе по вашем избору.

Када завршите са својим одабиром, урадите следеће:

  • Виндовс - Кликните Филе у горњем левом углу Нотепад, онда Сачувај као… У кутији која се појави идите на Сачувај као тип опцију при дну и изаберите Све датотеке. Затим кликните на торрц датотека, затим сачувати и да:

тор-државе-кодови-5

  • Мац - Хит Команда и С истовремено да сачувате датотеку, а затим је затворите.
  • Линук - Сачувајте датотеку као што обично бирате (то ће зависити од уређивача текста који користите).

Сада када сте променили и сачували торрц датотека, покрените свој Тор претраживач. Идите на веб локацију по вашем избору. У овом случају, ми ћемо се упутити на Википедију. Са леве стране УРЛ-а видећете малу икону са ја у круг:

тор-цоунтри-кодови-6

Кликните на њу да видите круг који ваша веза прави. Ако сте исправно поступили и Тор се могао повезати кроз одабране земље, видећете да ваш саобраћај користи одабране чворове за улазак и излазак. У овом случају веза Тор се одвија преко Немачке и Холандије.

Као што видите, промена кодова земаља у Тору једноставан је поступак, омогућавајући вам лако лажно откривање локације. Под горе наведеним подешавањима можете одабрати било које чворове који вам се свиђају, а Тор ће идеално послати ваш саобраћај кроз те чворове за улазак и излазак. Ако не може успоставити стабилну везу помоћу њих, вратит ће се на остале чворове.

Такође видети: Врхунски водич за Тор

Остали корисни кодови државе Тор

Употреба горњих поставки није идеална за сваки случај употребе. У неким ситуацијама је можда најбоље искључити чворове које не желите да користите, уместо да поставите чворове које желите да укључите. На пример, можда желите да искључите излазне чворове само у Сједињеним Државама.

Искључивање чворова

Да бисте то учинили, следите потпуно исти поступак као горе, али уместо да користите ЕнтриНодес и ЕкитНодес кодове од раније, користите ЕкцлудеЕкитНодес. Укуцали бисте следеће у торрц датотека у Нотепад-у:

ЕкцлудеЕкитНодес {ус}

Ако желите да изузмете више излазних чворова, једноставно бисте их одвојили зарезима као што смо раније радили. У другим ситуацијама, можда ћете желите искључити да се одређени чворови користе као улазне тачке, излазне тачке или било где између њих. Да бисте то учинили, користите ЕкцлудеНодес код на исти начин:

ЕкцлудеНодес {ус}

СтрицтНодес

Коришћењем горе наведених кода, и даље имате проблема са Тором који се може вратити на искључене чворове ако не може успоставити стабилну везу ни на који други начин. Ако више не желите да се повежете, него да се повезујете преко одређених локација, морате да додате у СтрицтНодес код. Можете га смјестити испод било којег од горе наведених кода.

Са СтрицтНодес подешавање 1, Тор ће се повезати само преко задатих чворова (и избегавати оне које сте искључили). Ако се не може успешно повезати кроз ове наведене чворове, онда ће пропасти, уместо да се врати на чворове који су искључени.

Са СтрицтНодес подешавање 0, Тор ће избјећи искључене чворове ако је могуће. Ако не може успоставити стабилну везу на дозвољеним чворовима, вратит ће се на остале чворове како би правилно функционирао.

Можете користити СтрицтНодес подешавање уношењем било којег другог кода који смо горе споменули (ЕнтриНодес, ЕкитНодес, ЕкцлудеЕкитНодес, ЕкцлудеНодес) Инто тхе торрц датотека у Нотепад-у, а затим које год кодове земаља желите да укључите или искључите.

Тада улазите СтрицтНодес у следећем реду, са а 1 ако желите да се користе само одређени чворови, чак и ако то резултира неуспешном везом. Ако бисте радије да Тор остане повезан, чак и ако то значи коришћење непожељних чворова, унесите а 0 уместо тога.

Као пример, ако апсолутно не желите да Тор користи било које чворове са седиштем у Сједињеним Државама, унели бисте следеће:

ЕкцлудеНодес {ус}

СтрицтНодес 1

Могућности кода државе у Торбу су флексибилне и омогућавају вам да се повежете на начин који одговара вашим потребама и профилу ризика. Неки ће корисници бити у могућности остати повезани без обзира на чворове који се користе, док би се други могли бринути за своју сигурност ако њихов промет прође кроз одређене локације. Срећом, лако је подесити на начин који одговара вашим потребама.

Повезан: Како приступити тамном вебу помоћу Тор-а 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − = 91

Adblock
detector