Како уочити и избећи Понзијеве схеме на мрежи

Понзи и пирамидалне шеме на мрежи

Скоро сви ће у неком тренутку бити изложени Понзијевим и пирамидалним шемама. Често људи који учествују не схватају да јесу бављење незаконитом активношћу, као што су неке преваре представљене као невине игре или размене поклона. На високом крају града, ови преваре су коштале инвеститоре у милионе долара. У другим ситуацијама, људи са врло мало су се завели да улажу новац у намирнице јер се обећавају велики приноси.

Овај водич ће објаснити које су разлике између онлајн Понзијевих схема и интернетских пирамидалних шема и како се можете заштитити од пада због њих. Обавестићемо вас шта да радите ако опазите Понзијеву схему на мрежи и како да је пријавите ако мислите да сте преварени..

Шта је Понзијева шема?

Понзијеве схеме и пирамидалне шеме често се сматрају различитим именима за исту врсту преваре, али није тако. Понзијеве шеме фокусирају се посебно на стварање лажних прилика за инвестирање које нуде висок принос са ниским профилима ризика. Како инвестиције не постоје, поврат се финансира из нових плаћања инвеститора. У стварности, преварант џепи већину новца.

Успех оваквих шема ослања се на две стратегије. Прво је континуирана обмана поштених инвеститора, укључујући петиције за даље капиталне инвестиције, користећи лажну документацију која указује на успех инвестиције. Друга стратегија захтева континуирано прикупљање нових инвеститора за финансирање било каквих захтева за ликвидацију (како би се представили аутентични фронт, захтеви за исплату се често испуњавају, мада су снажно обесхрабрени). У недавном случају, превара је у затвору због бекства до 150 инвеститора у износу од 85 милиона долара. Понзијеве шеме поставиле су наслове почетком 2000-их, када је Берние Мадофф славно затворио 150 година након превара инвеститора од преко 65 милијарди долара.

Мадофова пирамидална шема

Шта је пирамидална шема?

Пирамидне шеме често се називају Понзијеве шеме, али се незнатно разликују. Обе врсте преваре ослањају се на жртве које улажу новац уз очекивање да ће их добити велике суме за узврат. Пирамидне шеме функционишу нудећи жртвама шансу да уложе фиксни износ новца, а заузврат добију много већу своту. Уместо да се обећано богатство проведе кроз пасивно улагање, жртва мора пронаћи друге људе да би је позвала у шему, па се може зарадити већа сума. Превара своје име добија захваљујући све већим слојевима људи који су регрутовани у превару, тако да се новац усмерава на неколико људи на врху пирамиде.

Пирамидне шеме могу да раде у разним форматима

Једна од најстаријих врста пирамидалних шема је ланчано писмо. Писмо објашњава да треба да пошаљете разгледницу, новац или поклон особи која је наведена на врху писма. Прво име треба уклонити са листе, а ваше име додати на дну, а затим копије писмо треба послати 5 или 10 нових људи. Док писмо прелази од особе до особе, ваше име ће се пробити на врх листе и бићете преплављени новцем или поклонима. Тај стил писања и даље постоји, прелазећи прво на факс, а потом е-поштом и сада на платформе за слање друштвених медија.

Дијаграм шеме пирамида

Друга уобичајена врста пирамидалних шема фокусирана је на стварање формалне хијерархије плаћања. Свака укључена особа одговорна је за проналажење још двоје људи испод њих који ће платити план. Кад дрво има четири слоја и оригинална особа има 14 испод њих, новац се прослеђује 'капетану' и они се извлаче из шеме. Двојица „пилота“ тада постају врх два нова стабла или ланци инвеститора и морају пронаћи више људи који ће платити како би постали капетани и добили своју награду.

Зашто су пирамидалне шеме преваре

Неке од ових пирамидалних шема могу у првом степену звучати примамљиво. Схеме на друштвеним медијима често су прерушене у „жене које подржавају жене“ или размјену књига, изгледају безазлено или помало забавно. Они су нелегални, јер не постоји могући начин да свака особа која учествује приступи обећаној награди. Коначно земљино становништво је ограничено, а последњи слојеви људи који учествују не могу регрутовати никога другог. Количина људи који изгубе новац на овим шемама увек је далеко већа од оних који зарађују, због чега су илегални.

Цриптоцурренци Понзијеве шеме

Трговање крипто валутама веома је нерегулирана индустрија, што олакшава област за преваре у којој послују. Алтернативне валуте се користе за обављање Понзијевих шема, а несумњиве жртве се охрабрују да откупе са обећањима о нереални приноси и награде за регрутовање других. Један недавни случај у Јапану доживео је превар 68.000 УСД од жртава. Крипто валуте су коришћене и за манипулацију жртвама и у другим, повезаним шемама.

Шеме и пумпе имају историју у традиционалном окружењу за трговање дионицама, али преваранти су примијенили ову методу и на крипто валутама.

криптоцурренци понзи схеме

Нове валуте или кованице снажно се промовишу или „пумпају“ због чега многи људи купују и повећавају цену. Када се постигне жељена цена, преваранти затим "бацају" новчић, уновчују профит у фијат валуте и остави надате инвеститоре безвриједним дигиталним новчићима.

Слична шема позната као излазна превара делује на исти начин, али често се новчић ствара овом стратегијом пуњења и испуштања као једином сврхом новца. Већински власници кованица прекривају новчић и подстичу повећање цена, а затим продају - рушење тржишта и задржавање профита.

Последња шема криптовалута у Понзијевом стилу на коју треба гледати ИЦО схема. Почетна понуда кованица је у основи позив раним инвеститорима да набаве новостворену крипто-валуту. Ови ИЦО-и често прикупе знатне количине новца у кратком времену. Због нерегулисана природа индустрије, нема гаранције да ће инвеститори видети поврат од своје инвестиције. Било је случајева да су преваранти покренули ИЦО-ове, а затим једноставно отишли ​​са уложеним новцем. Један вијетнамски пример обећао је 48% поврата, плус 8% провизије инвеститорима који су регрутовали друге - истинска Понзијева шема у акцији која је коштала жртве преко 660 милиона долара.

Мулти левел Маркетинг

Маркетиншки планови на више нивоа понекад се називају и пирамидалним шемама, иако се технички не сматрају тако. МЛМ-ови, познати и као партијски планови, се ослањају регрутовање нових чланова за продају производа у име матичне компаније. Провизије се плаћају у ланцу на идентичан начин као и традиционалне пирамидалне шеме, али како се приход остварује од продаје производа, а не небуналних улагања, оне су легалне. ФТЦ има неке додатне информације о законитости маркетиншких планова на више нивоа.

Друштвени медији и онлајн Понзијеве шеме

Пазите на постове на друштвеним медијима који подстичу давање новца у замену за већу суму која ће добити од будућих учесника. Ове шеме могу изгледати као невине игре за даривање, али у ствари су илегалне пирамидалне шеме. Беттер Бусинесс Буреау извештава да је учешће у шемама нелегално и постоји велика вероватноћа да је изгубићете новац ако учествујете. Неки од ових поступака у стилу ланца поште потичу слање новца или књига особи с врха листе, у нади да ће на крају ваше име бити на врху листе, што вам даје шансу да примите много поклона.

Мреже друштвених медија које привлаче млађу публику такође се користе за даље нове итерације капетановог хијерархијског плана, приказане горе. Млади доприносе 150 долара да би се придружили користећи популарну апликацију за плаћање под називом Венмо, а особа на врху захтева 1200 долара. Његово брза и атрактивна игра за младе, који обично имају лошију контролу импулса и можда нису свесни илегалности пирамидних шема.

Како препознати Понзијеву схему на мрежи

Неки преваранти узимају елементе и Понзијевих схема и пирамидалних шема, замагливши границе између могућности улагања и планова за запошљавање. Постоје нека кључна понашања и фразе на које би требало пазити. Постоје и питања која можете да поставите и ствари које можете да заштитите од пада у Понзијевој шеми.

Пријевари стварају окружење високог притиска стварајући осећај као да ће пропустити велику прилику ако се одмах не понашају. То гурне жртве да предају новац пре него што они могу да размисле и виде да је то превара. Узмите времена да размислите о свакој понуђеној инвестиционој понуди и одбијте да на вас врше притисак.

Инвеститори преваре Понзијеве схеме често успевају јер стварају лажни осећај ексклузивности. Претварају се да нуде инвестицију ограниченим, посебно одабраним људима. Тајност и илузија елитизма такође обесхрабрује жртве да о томе говоре другима, што додатно штити преваранте..

Запитајте се да ли је понуда превише добра да би била истинита. Не постоји инвестиција ниског ризика са првим просеком приноса. Будите опрезни ако особа понуди инвестициони план који није у складу са општим тржишним понашањем.

Инвестиција програма Понзи

Пријеваре користе плаћени глумци да би лажно свједочили о успјеху великим пријеварама о инвестирању. Будите опрезни за све људе који изгледају охрабрујуће и подржавајућа, али су превише гипки и снажни. Имајте на уму да преваранти могу бирати глумце који одговарају вашем полу, верску припадност или етничку припадност како би се усадио осећај веродостојности.

Ако се успех „инвестиције“ ослања на регрутовање других људи у шему, вероватно је то илегална пирамидална шема. Ово такође стоји ако вам се нуде награде за укључивање других у шему.

Поштени инвеститори биће упознати са детаљима инвестиционог плана, укључујући њихову усклађеност и законске захтеве. Ако се од вас тражи да уложите новац без информација о финансијском управљању инвестицијама и они неће открити „приватне информације о трговању“, финансијски план или извештаје, вероватно је превара.

Пирамидне шеме често од вас траже да пошаљете новац преко Интернета особи коју никад нисте срели. Ово је ризично и готово увек неизтерљиво. Ово је посебно тачно ако жртва шаље новац ненадмашним средствима, попут поклон картица или банковним дознакама. Не ради то.

Пријеваре ће одвратити жртве да траже савјет треће стране. Ако размишљате о инвестирању, требало би да спроведете истраживање да бисте били сигурни да је то легитимно. Користите независне изворе који не нуде људи који нуде инвестицију.

Будите скептични према свакој понуди коју примите. Е-маил адресе, адресе веб локација, прикази ИД-а позиваоца - све се може лажирати, имитирати и уклонити. Будите врло опрезни било које понуде која изађе из ведра неба. Ако вас пријатељ изненада контактира како би вам понудио прилику за инвестирање, преваранти су можда његов рачун хакирали. Потврдите тако што ћете их контактирати помоћу другог канала.

Ако размишљате о улагању значајних износа, подузмите дужну истрагу како бисте истражили поузданост компаније. Веб локација СЕЦ може бити од помоћи.

Да ли је инвестиција осигурана или осигурана? Пре него што уложите било шта, запитајте се да ли можете да приуштите да изгубите износ без трпљења последица.

Ако видите Понзијеву шему или пирамидалну шему

Пријави то Беттер Бусинесс Буреау Трацкер.

Пријави га на веб локацији која је домаћин поруке. На пример, ако на Фацебооку видите понуду да се придружите шеми, пријавите пост као превару користећи механизме пријављивања Фацебоока.

Занемарите га, избришите га и ако вас пријатељи или породица охрабре, немојте учествовати и охрабрујте их да не.

Ако сте преварени

Ако сумњате да сте били преварени да учествујете у Понзијевој превари за инвестирање или пирамидалној превари, можете предузети радње да пријавите злочин. Можда нећете моћи да вратите новац, али пријављивање злочина може помоћи властима да пронађу и зауставе шему или упозоре друге на превару..

Престаните да комуницирате са преварантима одмах. Не шаљите више новца или поклона.

Известите о сумњивој Понзијевој шеми или пирамидалној шеми Комисији за хартије од вредности.

Ако се превара догодила на мрежи, пријавите је Центру за жалбе на интернет.

Ако мислите да је превара настала изван Сједињених Држава, пријавите је горе наведеним агенцијама, а такође и на: ецоммерце.гов.

Канада

Користите веб локацију канадских администратора хартија од вредности да бисте проверили да ли је инвестиција регистрована и законита.

Пријавите инвестицијску превару Комисији за финансијске и потрошачке услуге. Сакупи што више информација како би документовао свој случај.

УК

У Великој Британији, са преварама о инвестирању бори се кампања под називом „Ђаво је у њиховим детаљима“. Те напоре координирају АцтионФрауд, Ацтион Финанциал Фрауд Ацтион УК, Надлежни орган за финансијско пословање и осигурајте се сигурним путем на мрежи. Можда желите да потврдите било који предлог за инвестирање на листи.

Извештавајте Понзијеве шеме и инвестиционе преваре за АцтионФрауд.

Аустралија

Аустралијска мрежа за извештавање о електронским криминалима (АЦОРН) требало би да се контактира ако се Понзијева шема или пирамидална шема спроводи путем интернета. Пријавите све сумњиве Понзијеве системе Аустралијској комисији за хартије од вредности и инвестиције (АСИЦ).

Аустралци такође могу пријавити било који случај да су преварени или да су преварени на мрежи у својој локалној полицијској станици.

Графикон Мадофф аукције Тиффани Фаррант лиценциран под ЦЦ БИ 2.0
Схема пирамида од стране комисије за безбедност и размену, америчка савезна влада.
Кованице криптовалута приказане одозго од стране Куоте Инспецтор-а под лиценцом ЦЦ БИ 4.0
100 америчких долара - Новац пхотоо.ук/ путем фреефорцоммерцеусе.орг - аутор #ФФЦУ лиценциран под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − = 87

Adblock
detector