Како заштитити датотеке и мапе лозинком у мацОС-у (ОСКС)

Мацбоок Аир
Постоје случајеви када на Мац рачунару желите додатну заштиту докумената. Чак и ако је ваш рачунар заштићен лозинком, може доћи до ситуације када неко други то мора да користи и ви бисте радије ограничили њихов приступ личним датотекама, попут прорачунских табела и личних часописа. Неки од нас ће можда морати да предају документе и путем непоузданог медија, попут интернета.

У свим тим случајевима, додавање заштите лозинком документима и мапама помоћи ће у њиховој сигурности. Сви велики канцеларијски апартмани у одређеној мери то подржавају и фокусираћемо се на следеће у овом чланку.

Contents

мацОС

 • Пагес
 • Кеиноте
 • Бројеви
 • Заштита датотека и мапа помоћу шифроване слике диска
 • Извези у ПДФ са лозинком

Мајкрософт Офис

 • Ворд
 • Упориште
 • Екцел

Опен Оффице

 • Текст
 • Презентација
 • Табела

Заштита лозинком мацОС докумената

Странице, презентације и бројеви су главне канцеларијске апликације за мацОС. Сиерра 10.12.1 долази са страницама 6.0.5, Кеиноте 7.0.5 и Бројевима 4.0.5 од времена писања. Све ове верзије нуде заштиту лозинком на исти начин. Одабиром опције Постави лозинку… у менију Датотека отвара се дијалошки оквир за подешавање лозинке и, по жељи, додавање у мацОС ланац кључева.

Кеиноте 7.0.5 Изаберите Мени за лозинку
Странице 6.0.5 Подесите дијалог са лозинком

Ако проверите Запамти ову лозинку у мојој опцији кључева, корисници вашег рачунара неће бити упитани за лозинку приликом отварања документа. То вероватно није погодно ако желите да спречите случајне кориснике свог рачунара да приступе документу. Али, ако је документ украден или пронађен на другом месту, он се не може отворити без лозинке.

Када документ са страницама није заштићен лозинком, његов садржај се може прочитати у било којем уређивачу текста. Када је заштићен лозинком, садржај постаје нечитљив. Ово сугерише да додавање лозинке документу изводи неки ниво шифрирања документа осим самог додавања лозинке. На овом снимку су отворене обе врсте докумената. Имајте на уму како је незаштићени документ у десном окну читљив.

Странице 6.0.5 поређење необрађених података
Икона за документ заштићен лозинком се мења да садржи икону закључавања. Због тога је врло очигледно који су документи заштићени лозинком у вашем систему. Сигурност је сачињена од слојева, а премда затамњивање датотека које су заштићене сама по себи није дубока мера безбедности, то не помаже. Са сигурносног стајалишта било би боље када мацОС не би процурио ове информације употребом различитих икона.

Странице 6.0.5 Икона заштићена лозинком
Док икона незаштићеног документа изгледа овако.

Странице 6.0.5 Није заштићена лозинком

Промените лозинку на мацОС документима

Да бисте променили или уклонили лозинку на документу, прво морате да је успешно отворите. Изаберите мени Датотека и имајте на уму да је опција Постављање лозинке сада Промена лозинке.

Странице 6.0.5 Мени за промену лозинке
Одабиром те опције отвориће се дијалошки оквир за промену или уклањање лозинке. Морате да успешно унесете тренутну лозинку да бисте је уклонили или променили. Ово је безбедносна мера којом се осигурава да неко ко наиђе на рачунар без надзора са отвореним документом не може једноставно уклонити или променити лозинку.

Странице 6.0.5 Дијалог промене или уклањања лозинке

Креирајте шифровану слику диска у мацОС-у

То је лако учинити и тежак начин да се то уради. МацОС систем има уграђену способност стварања слика диска које се по жељи могу шифровати. То је тежак пут. Једноставнији је начин употребе апликације треће стране као што је Хидер2 (бесплатна пробна верзија доступна је овдје).

Користећи Хидер2 за креирање шифроване слике диска

Хидер2 из МацПав софтвера пружа трезор софтвера у који можете превући датотеке. Трезор је шифриран, тако да су датотеке повучене у њега заштићене АЕС 256-битном енкрипцијом. Датотеке који су шифровани више се не приказују у нормалном прозору Финдер-а; нису видљиве у језику Хидер2. Датотеке је потребно вратити на првобитну локацију пре него што их могу прегледати или уредити. Ово се постиже тако што ћете пребацити дугме Висибле на десно од назива датотеке у прозору Хидер2.

МацПав Хидер2 корисничко сучеље

Хидер2 ће аутоматски створити трезор на вашем Мац рачунару, као и на било којем преносивом медију који повучете у њега. То вам омогућава да направите преносни шифровани простор за полагање са собом.

Главне предности које Хидер2 има над уграђеним сликама услужног диска су:

 • Избрисана сигурност датотеке: Када се датотеке повуку у Хидер2, сигурно се бришу са своје оригиналне локације. Са стандардном мацОС сликом диска морате запамтити да бисте избрисали изворну датотеку и она обично иде у ваше смеће.
 • Лакоћа коришћења: Није страшно тешко створити шифровану слику мацОС диска, али то је много лакше са Хидер2. Мање технички корисници могу сматрати Хидер2 лакшим за свакодневну употребу.
 • Аутоматско закључавање: Хидер2 се може поставити тако да аутоматски закључава трезор након постављеног временског периода. Слика мацОС диска треба ручно избацити да би била нечитљива.

Коришћење мацОС-овог уграђеног диска Уитлити за креирање шифрованих слика диска

Поред датотека које штите лозинку, мацОС има уграђену могућност шифрирања читавих фасцикли помоћу слике диска. Постоје два начина за то: или креирати нову шифровану слику диска од нуле или одабрати постојећу фасциклу за шифровање. Обоје имају своје сврхе и имају сличне кораке за креирање.

Креирајте нову шифровану слику диска у мацОС-у

Започните покретањем Диск Утилити апликације и одабиром Нове слике, а затим Празна слика из менија Датотека.

ДУ направи ставку у менију слике

Изаберите опцију Енцриптион да бисте приказали 128-битне и 256-битне Адванцед Енцриптион Систем (АЕС) опције. Влада Сједињених Држава сматра да је АЕС довољно јак да обезбеди тајне податке 256-битном дужином кључа, погодним за безбедност. Шифровање може успорити отварање датотеке, али након тога нема ефекта. Ако нисте веома забринути због брзине дешифровања, нема разлога да користите слабију дужину тастера, тако да бисте требали да одаберете 256-битну опцију.

ДУ одаберите шифрирање

Тада ће се од вас тражити да одаберете лозинку и потврдите је. Имајте на уму да у овој поставци не постоји опција за памћење лозинке у вашој привези за кључеве. Међутим, када отворите датотеку и унесете лозинку, тада можете одлучити да је запамтите.

ДУ одаберите лозинку

Кликните на дугме Селецт да бисте поставили лозинку и дугме Саве на оригиналној страници Диск Утилити. Ово ће креирати вашу нову слику диска на локацији коју сте навели у пољу Вхере. Након почетног креирања, мапа ће се откључати за вас. Ако га немате намеру одмах употребити, избаците га, што ће га закључати.

ДУ избаци мапу без наслова да би је заштитио

Да бисте поново отворили слику диска, мораћете да наведете лозинку.

ДУ унесите лозинку

Мапа ће остати отворена и нешифрирана све док је не избаците. Након избацивања, поновно отварање слике диска ће поново захтевати лозинку. Имајте на уму да су све датотеке које сте копирали на слику вашег диска и даље присутне на њиховом изворном месту. Вероватно желите да избришете нешифроване изворне датотеке.

Креирајте шифровану слику диска из постојеће мапе у мацОС-у

Кораци за креирање шифроване слике диска из постојеће мапе су готово идентични. Покрените апликацију Диск Утилити и одаберите Нова слика, а затим опцију Слика из мапе.

ДУ направи слику из ставке менија мапе

Тада ће вам бити затражено да одаберете фасциклу за шифровање.

ДУ одаберите фасциклу за слику

Од тог тренутка процес стварања је исти.

Промените лозинку за слику диска

Последње верзије мацОС-а изгледа да немају могућност измене лозинке за слику диска у апликацији Диск Утилити. Постоји онемогућена опција менија под називом Промена лозинке, али чини се да не постоји начин да је омогућите. Међутим, постоји услужни програм наредбеног ретка који се уместо тога може користити.

Отворите терминал тако што ћете се помакнути до Лаунцхпад и пронаћи апликацију Терминал. Користите следећу наредбу где је ИОУР_ИМАГЕ име слике вашег диска:

хдиутил цхпасс ИОУР_ИМАГЕ.дмг

Биће вам затражено да постојећу лозинку, а затим и нову лозинку.

Заштита лозинком Мицрософт Оффице докумената

Мицрософт Оффице пакет има много апликација и различита је подршка за заштиту лозинке. Обухватит ћемо заштиту лозинком за три најчешће апликације Ворд, Екцел и Повер Поинт.

Реч о шифровању Мицрософт Оффице-а

Доцк формат за Мицрософт Оффице апликације у основи је компримовани скуп кмл датотека. Једноставан текст незаштићеног документа Мицрософт Ворд-а лако се проналази распакивањем доцк датотеке. Међутим, једном када је документ заштићен лозинком, чини се да је шифриран. Наредба датотеке у мацОС-у приказује различите типове.

$ филе јонистестинг-протецтед.доцк
јонистестинг-протецтед.доцк: ЦДФВ2 шифрирана $ датотека јонистестинг-унпротецтед.доцк
јонистестинг-унпротецтед.доцк: Мицрософт Ворд 2007+

Надаље, покушаји распакивања заштићене датотеке нису успјели:

$ унзип јонистестинг-протецтед.доцк
Архива: јонистестинг-протецтед.доцк
Потпис крајњег директорија није пронађен. Или ова датотека није
зипфиле, или он чини један диск из вишедијелне архиве. У
у овом случају ће се наћи централни директориј и зипфиле коментар
последњи дискови ове архиве.
унзип: не могу да пронађете директоријум зипфиле у једном од јонистестинг-протецтед.доцк или јонистестинг-протецтед.доцк.зип, и не можете да пронађете јонистестинг-протецтед.доцк.ЗИП, период.

Док распакирање незаштићене датотеке доводи до броја обичних текстуалних датотека. Једноставан текст документа може се пронаћи из ворд / доцумент.кмл:

$ унзип јонистестинг-унпротецтед.доцк
Архива: јонистестинг-унпротецтед.доцк
надувавање: [Цонтент_Типес] .кмл
надувавање: _релс / .релс
надувавање: ворд / _релс / доцумент.кмл.релс
надувавање: ворд / доцумент.кмл
надувавање: реч / тема / тема1.кмл
надувавање: ворд / сеттингс.кмл
надувавање: ворд / фонтТабле.кмл
надувавање: ворд / вебСеттингс.кмл
надувавање: доцПропс / апп.кмл
надувавање: доцПропс / цоре.кмл
надувавање: ворд / стилес.кмл

Низ "ЦДФв2 Енцриптед" заиста значи две ствари. Документ се идентификује као користећи сложени формат документа (ЦДФ) и шифрира се. Употреба уређивача текста за отварање шифроване датотеке показује да је овај низ уграђен у њу „кеиБитс =“ 256 ″ хасхСизе = “64 ″ ципхерАлгоритхм =„ АЕС ““. Чини се да ово сугерише да се користи снажна АЕС 256-битна енкрипција.

Заштита лозинком Мицрософт Ворд документ

Опција заштите за Мицрософт Ворд налази се у менију Алати. Изаберите Алатке, а затим заштитите документ да бисте приказали дијалошки оквир за постављање лозинке.

МС Ворд сет мени лозинке

Доступно је неколико врло детаљних подешавања.

МС Ворд постављена лозинка

Први одељак дијалошког оквира Пассворд Протецт је прилично лако разумети. Унесите лозинку да бисте отворили документ да бисте спречили да га било ко отвори. Тада можете опционо да поставите лозинку да бисте изменили документ. Ако особа има само прву лозинку, документ ће моћи само да је прочита, а не да је модификује. Потврдни оквир „Препоручено само за читање“ ради нешто ако нисте навели лозинку за модификацију. Ако потврдите овај оквир, људи који отварају документ видеће следећу поруку.

МС Ворд читање на брзину

Једноставно могу да кликну Не и документ отворе у модификационом режиму тако да са сигурносног становишта има ограничену вредност. Међутим, ако сте навели лозинку за модификацију, ова се порука неће појавити. Уместо тога, од њих ће се тражити да доставе лозинку за модификацију или да кликну на дугме „Само за читање“ што ће заиста спречити било кога да мења документ.

МС Ворд унесите лозинку само у току

Поставке заштите су мало мање очигледне. Можете да изаберете само једно од следећег

 • Праћене промене: прати промјене
 • Коментари: дозволи коментаре
 • Само за читање: спречава људе да праве промене
 • Обрасци: омогућава људима да попуне образац у документу, али неће моћи да мењају сам облик

Промените лозинку документа Мицрософт Ворд

За разлику од мацОС апликација, Мицрософт Ворд не захтева да унесете тренутну лозинку да бисте променили или уклонили постојећу лозинку. Свако може да изабере Алатке -> Заштитите ставку менија Доцумент и уклоните или промените лозинке.

Заштита лозинком Мицрософт Екцел документ

Постоје два различита концепта заштите са Мицрософт Екцел-ом. С једне стране могуће је „заштитити“ читаву радну књижицу или појединачне радне листове унутар ње од промене, али то никога не спречава да отвори датотеку. Лозинка која штити датотеку од отварања је другачији процес и постоји неко преклапање у подешавањима. Разлике су следеће:

 • Заштитите радну књижицу: спречава промену структуре радне свеске. На пример, не могу се додавати листови. То не спречава људе да мењају податке у листу.
 • Заштити листу: може заштитити сам лист од било какве промене.
 • Заштита датотеке лозинком: захтева лозинку за отварање датотеке и опционо да се измени и садржај.

Да бисте применили заштиту радне књиге или листа, изаберите мени Алатке, а затим ће вам ставка Заштита омогућити да изаберете између две могућности.

Мени за лозинку МС Екцел
Лозинка која штити целу радну књигу од промена је прилично једноставна. Унесите лозинку и можете опционално потврдити поља да бисте одредили заштиту структуре документа, као и величине прозора.

МС Екцел сет радна књига за заштиту лозинке
Опције заштите одређеног листа су детаљније. Корисници могу да подразумевано одаберу само ћелије, али ви можете да омогућите даља одобрења тако што ћете одабрати одговарајуће потврдне оквире.

МС Екцел сет листа заштите лозинке
Ако корисник покуша да изведе недозвољену акцију, приказује се следећа порука.

МС Екцел уређује заштићену поруку радног листа
Да бисте захтевали лозинку за отварање или модификовање документа, требало би да користите Саве опције када сачувате датотеку. Доступне су исте опције у програму Ворд за пружање различитих лозинки за уређивање и модификације, као и препорука само за читање..

МС Екцел штити од отварања

Промените лозинку Мицрософт Екцел документа

Да бисте променили заштиту радне књиге или листа кликните на мени Алати, изаберите Заштита, а затим изаберите жељену опцију Без заштите. Биће вам затражено да унесете лозинку ако сте је применили.

Лозинка за промену листа МС Екцел
Да бисте променили лозинку за отварање, изаберите опцију Лозинке у менију Датотека. Можете уклонити или променити лозинку у резултирајућем дијалошком оквиру.

Заштита лозинком Мицрософт ПоверПоинт документ

Постоје само две опције за заштиту Мицрософт ПоверПоинт документа; заштитити од отварања и заштитити од модификација. За разлику од осталих апликација за Мицрософт Оффице, опција Пассвордс у менију Филе користи шифру речи уместо лозинке. ПоверПоинт датотека заштићена лозинком је шифрована датотека.

$ филе Пресентатион.пптк
Пресентатион.пптк: ЦДФВ2 Енцриптед

Промените лозинку Мицрософт ПоверПоинт документа

Да бисте променили или уклонили лозинку на Мицрософт Повер Поинт документу, вратите се у мени Филе, изаберите Пассвордс, а затим промените или уклоните лозинку.

МС ПоверПоинт променити лозинку

Заштита лозинке ПДФ документом

Све мацОС апликације - Странице, Бројеви и Кеиноте - омогућавају извоз у ПДФ.

Извоз главне датотеке у ПДФ

Унутар тог дијалошког оквира за извоз налази се опција за постављање лозинке која ће бити потребна за отварање ПДФ датотеке.

Бројеви за ПДФ лозинку

Заштита докумената ОпенОффице лозинком

ОпенОффице такође чува документе у компримованој датотеци и распакивањем открива садржај. Једноставан текст незаштићеног текстуалног документа је смештен у цонтект.кмл. Једном заштићена лозинком, главна датотека и даље може бити распакирана, али датотека цонтент.кмл више није читљива.

Заштита лозинком документа ОпенОффице Тект

Подешавања за заштиту лозинком документа ОпенОффице Тект налазе се у дијалогу за чување. Изаберите мени Филе (Датотека), а затим опцију Саве (Спреми). Означите опцију Саве витх пассворд.

ОО шифра за лозинку

Од вас ће се затражити да на следећој страници поставите лозинку. Можете поставити засебне лозинке за отварање и модификовање избором дугмета Више опција.

ОО постављена лозинка

Промените лозинку на документу ОпенОффице Тект

Да бисте променили лозинку документа ОпенОффице Тект, мораћете да приступите опцији менија Саве Ас… Филе. Уверите се да је потврдни оквир Саве витх пассворд омогућен и кликните на дугме Саве. Ово ће приказати дијалошки оквир за постављање лозинке у коме можете променити лозинку. Ако желите да уклоните лозинку, поништите избор опције Спреми са лозинком пре него што кликнете на дугме Сачувај.

Заштита лозинке документом ОпенОффице Спреадсхеет-а

Изборник Алати прорачунске таблице ОпенОффице садржи двије опције за заштиту само тренутног листа или цјелокупног документа.
ОО заштитни лист или радна свеска

Постоји неколико опција које можете одабрати приликом заштите одређеног листа, али за заштиту целог документа постоји само све или ништа за шта вам је потребна лозинка за отварање документа.

Лозинка за лист листа ОО
ОО Схеет сет лозинка радне свеске

Опције заштите радне књиге од отварања уопште су исте као што је описано у одељку Текст ОпенОффице. Та подешавања се налазе у менију Саве.

Промените лозинку на документу прорачунске таблице ОпенОффице

Промјена лозинке на ОпенОффице прорачунској таблици користи исти поступак као и промјена лозинке у документу с текстом ОпенОффице..

Заштита лозинком ОпенОффице Пресентатион доцумент

Заштита документа ОпенОффице Пресентатион врло је слична заштити документа ОпенОффице Тект. Провера опције Саве витх пассворд у дијалогу Филе Саве (Отвори датотеку) отвориће прозор дијалога за подешавање лозинке. Презентација подржава само један ниво лозинке за отварање датотеке. Не постоји засебна лозинка која би омогућила уређивање.

ОО лозинка за презентацију

Промените лозинку на документу ОпенОффице Пресентатион

Поновно чување документа уз потврђену опцију Саве витх пассворд (Покажи са лозинком) приказује се сваки пут постављени дијалог лозинке. Тада можете променити или уклонити лозинку са тог екрана.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − 44 =

Adblock
detector