Који је најбољи блокатор скочних прозора? Ставили смо 12 на тест

скочни оглас
Сви мрзе поп-оглашавање, па блокаторе скочних промена чине апликацију за кориснике интернета. Иако већина веб локација сада користи друге облике огласа, ипак ћете пронаћи поп-попуп у већини углова на мрежи. У неким случајевима веб локације заражене малвареом приказују скочне огласе без знања власника. А у најгорим случајевима ти случајни скочни прозори можда нису резултат лошег планирања реклама, већ дела злонамерног рекламног огласа који ће покренути попуп рекламе на вашој машини..

Прекидање пакла може бити потпуно задовољавајуће - и изненађујуће једноставно. Постоји велики број блокада скочних и адваре софтвера који ће осигурати да ваше искуство претраживања веба буде што безобразније (и мање неугодно). Наћи ћете различите блокаде прозора који су доступни за сваки веб прегледач, са многим који покривају све веб прегледаче.

Најбољи блокери огласа за искакање за 2019. годину

На основу тестирања софтвера са више тачака, следећих 12 бесплатних блокатора скочних прозора пружају најбоље резултате потрошачима:

 1. Гоогле Цхроме
 2. Мицрософт ивица
 3. интернет претраживач
 4. Фирефок
 5. Опера
 6. АдБлоцк (Цхроме, Опера, Едге)
 7. АдБлоцк Плус (Цхроме, Сафари, Опера, Фирефок, Интернет Екплорер)
 8. Бадгер приватности (Цхроме)
 9. Адфендер (Цхроме, Фирефок, Едге, Интернет Екплорер, Опера; Само за Виндовс ОС)
 10. Смарт Попуп Блоцкер (Интернет Екплорер; Само за Виндовс ОС)
 11. Ад Мунцхер (Интернет Екплорер, Фирефок, Опера, Гоогле Цхроме; Само за Виндовс ОС)
 12. уБлоцк (Цхроме, Сафари, Фирефок)

Неки од ових блокатора ће се блокирати и уобичајени огласи на страници. Многе су уграђене у веб претраживач који већ користите и можда ће их требати само укључити или подесити подешавања за правилно функционисање. Истражимо детаљније ове опције.

Наш омиљени блокатор скочних прозора: Опера
Опера Веб прегледач

На тест смо ставили прегршт блокатора скочних прозора и адваре-а. Кроз наше тестирање открили смо да су уграђени блокатори попуп-а на најпопуларнијим веб прегледачима најбоље обавили блокирање скочних прозора. Већина не укључује функције блокирања огласа. Међутим, ако желите да имате уграђени искачући прозор и блокатор огласа, идите са веб прегледачем Опера. Прегледник је брз, ради са мање ресурса од Цхроме-а и има уграђени ВПН, нешто што сигурно подржавамо у Цомпаритецх-у.

Важност блокирања скочних прозора

Отварање прозора и блокирање огласа важнији су од пуштања већ договорене неугодности таквих реклама. Огласи свих врста могу представљати безбедносни ризик.

Ако вам се прикаже пуно нежељених прозора, то може значити да на вашем систему имате инсталиран адваре, врсту злонамерног софтвера. То се прилично лако можете ријешити. Наш водич за уклањање злонамјерног софтвера и адваре-а на Виндовс рачунарима требао би вам помоћи да очистите свој систем.

Уобичајена реклама на многим незаштићеним веб локацијама такође може представљати ризик од вируса. Хакери могу да користе огласе за ширење злонамјерног софтвера на ваш систем. Ово није нечувено или неуобичајено, а догодило се чак и с Иахоо-ом 2015. године, када је група хакера отели рекламе на многим главним Иахоо-овим страницама у настојању да шире злонамјерни софтвер.

Сматрајте блокадом скочних прозора апсолутном потребом за вашу сигурност и здрав разум.

Разлика између блокирања скочних прозора и блокирања огласа

Будите опрезни да размислите о „блокади скочних прозора“ и „блокирању огласа“ исто. Они се често користе наизменично, али на многим се веб локацијама осећа болно трљање адблокера.

Блокатори скочних прозора блокираће веб локације да шаљу било који облик скочног прозора или спрече да се огласи појављују. То може бити све што оптерећује скочни прозор, а не само рекламе. Неке веб локације заправо користе попуп у законите сврхе, као што су за пријављивање у различите области веб локације или за плаћање. У тим случајевима, можда желите да додате листу неких веб локација које иначе често користите, а које користе скочне прозоре изван огласа, али у добре сврхе.

Блокатори огласа ће, међутим, блокирати сваки оглас на страници. Ово ће укључивати скочне прозоре и огласе на страници. Како су рекламе на страници хлеб и маслац већине веб локација, блокери огласа бацили су велики део целокупне интернет економије у репу. Како каже Харвард Бусинесс Ревиев:

„Дебата о блокирању огласа постаје све поларизиранија. Они који се противе блокирању огласа успоређују га са пиратством садржаја, тврдећи да је излагање огласима цена коју читаоци морају да плате за бесплатан садржај. С друге стране расправе залажу се компаније које креирају софтвер за блокирање огласа, као и мрежни активисти за приватност. Критизирају утицај огласа на корисничко искуство, али њихова највећа забринутост односи се на праћење понашања, праксу коју користе многе рекламне компаније да уче о интересима корисника на основу њихове веб активности. "

Заправо, блокатори огласа стављају огроман отвор у бесплатни веб садржај, што је највећа ненамерна последица њиховог коришћења. То је створило више веб локација које користе партнерске везе или препоруке (нешто што радимо овде у Цомпаритецх-у повремено), како бисмо помогли да се посветна светла укључе. Када користите блокаде огласа, размислите о утицају који би могао да има на веб локације које бесплатно користите.

Можете размотрити списак неких веб локација које волите, знате и којима верујете које користе оглашавање. Ти огласи и даље остварују приход на тим веб локацијама, чак и ако не кликнете на оглас.

Тестирање блокатора скочних прозора

Одлучили смо да тестирамо велики број блокатора прозора који су доступни на отвореном тржишту. Неки су били уграђени блокери који долазе са популарним веб прегледачима. Остали су самостални програми или проширења веб прегледача који нуде неколико додатних предности. Тестирали смо све следеће:

Уграђени блокатори скочних прозора у следећим прегледачима:

 • Гоогле Цхроме
 • Мицрософт ивица
 • интернет претраживач
 • Фирефок
 • Опера
 • Нетсцапе (само се шалим)

Апликације и проширења трећих страна:

 • АдБлоцк (Цхроме, Опера, Едге)
 • АдБлоцк Плус (Цхроме, Сафари, Опера, Фирефок, Интернет Екплорер)
 • Бадгер приватности (Цхроме)
 • Адфендер (Цхроме, Фирефок, Едге, Интернет Екплорер, Опера; Само за Виндовс ОС)
 • Смарт Попуп Блоцкер (Интернет Екплорер; Само за Виндовс ОС)
 • Ад Мунцхер (Интернет Екплорер, Фирефок, Опера, Гоогле Цхроме; Само за Виндовс ОС)
 • уБлоцк (Цхроме, Сафари, Фирефок)

Сви блокатори попуп-а су тестирани користећи две различите методе. Први је био ПопупТест.цом. Веб локација пружа 17 засебних тестова за различите скочне методе. Ово укључује 4 теста за добре скочне прозоре које би требало да ефективно блокира скочне прозоре не блокирати. Изузели смо два теста, јер се чини да те две странице не стварају ниједне узорке скочних прозора.

Други метод који смо користили био је тестирање изворних огласа за огласе на страници и скочне огласе произведене на веб локацијама хттп://анимефусхиги.цо/латест-аниме/ (6 огласа на страници, 2 попупс) и добар попуп за пријаву са Бунгие.нет. 

За сваки блокатор скочних прозора дајемо резултате:

 • ПопупТест.цом резултат (од 100)
 • Резултат заснован на скочним прозорима блокираним са анимефусхиги.цо/латест-аниме/ и дозвољен са Бунгие.нет (-10 за омогућавање скочног прозора, +10 га блокира; +10 за омогућавање доброг скочног прозора, -10 за његово блокирање; +10 за блокирање огласа на страници)
 • Резултат заснован на додатним функцијама, као што су листа са списковима, блокирање огласа на страници и праћење филтрирања колачића (10 бодова за сваку додатну функцију, без максималног броја бодова). 

Ови резултати се комбинују како би се створио коначни резултат за сваку апликацију за блокирање скочних прозора / блокаду огласа.

*Белешка: Уграђени блокери попуп-а углавном раде само на скочним прозорима, а не на страним огласима. Максимални резултат за њих за „нативе попупс“ износио је 20, док су апликације треће стране дизајниране да блокирају све облике огласа имале максимални резултат од 90.

Анализирани резултати испитивања

Можда сте приметили да су резултати ПопупТест.цом били сумњиво слични блокаторима веб претраживача и блокерима трећих страна. Током тестирања открили смо да уграђени блокери попупних прегледача изгледају као да блокирају тестне скочне прозоре које смо укључили, док су их треће стране апликације и проширења игнорисале..

Разлог за то је настао из комбинације начина рада скочних прозора и како раде уграђени и трећи блокери. другачије. Вјерујемо да је то зато што су трећи оглашавачи блокери углавном дизајнирани да заправо блокирају огласе путем филтрирања ИП адреса или домена. У међувремену, уграђени блокатори попуп-а углавном раде тако што неселективно затварају прозоре.

Ово објашњава зашто трећи блокери нису успели да блокирају узорке из ПопупТест-а, док су их уграђени блокови тако лако блокирали. Своди се на садржај на страници и кориштену методу. Док програми трећих страна траже садржај, ако не открију спољне везе на страници или у скочним прозорима, неће их блокирати. У међувремену, неки скочни прозори не отварају нове прозоре из веб прегледача, већ плутају јавасцрипт огласи уграђени у код странице. Пошто они заправо не производе засебне странице, уграђени блокатор прегледача не ради.

Изузев Опере, уграђени блокери попупних прегледача једноставно нису интелигентан, док су блокери трећих произвођача дизајнирани тако да се више разликују, мада постоје варијације засноване на томе да ли можете или не можете да подесите подешавања.

Уграђени блокери скочних прозора веб претраживача

Нису сви блокатори скочних прозора самосталне апликације. Неки су уграђени директно у веб претраживаче које већина нас ионако већ користи.

Гоогле Цхроме

хром симбол

Гоогле Цхроме је имао сличне перформансе као Фирефок и Мицрософт Едге. Прошао је све узорке ПопупТест.цом које смо испробали, укључујући и добре скочне прозоре. Није успео тест нативног огласа са анимефусхиги.цо/латест-аниме/, није успео да блокира скочне прозоре који су се појавили на страници (обе темељене). Сви огласи, укључујући и досадни попуп при дну странице, наставили су се приказивати. Прошао је домаћи добар попуп тест са Бунгие.нет.

Можете да додате изузетке Гоогле-овом блокатору скочних прозора да бисте додали поуздане УРЛ адресе. Прегледник такође садржи блокер колачића за праћење.

На основу сва три теста, Гоогле-ов уграђени блокатор скочних прозора је добар, али није изузетан. Не успева да блокира праве огласе, иако неће погрешити блокирање добрих.

ПопупТест.цом резултат: 100 * (најбољи могући резултат) *

Изворни скочни резултат: -10

Резултат додатних функција: 20

Укупно: 110

Фирефок

Фирефок лого
Фирефок има ограничен скуп функција на уграђеном блокатору огласа. Путем изузетака можете блокирати скочне прозоре и колачиће за праћење, уз додатну карактеристику веб локација са списковима. Фирефок је проследио узорке ПопупТест.цом, укључујући добре скочне прозоре. Није успео да блокира простирање скочних прозора на анимефусхиги, али је дозволио добру попуп са Бунгие.нет.

Уграђени блокер на Фирефоку подједнако је користан као и онај на Гоогле Цхроме-у. Неће блокирати скочне прозоре које желите, али можда неће блокирати скочне прозоре које не желите.

ПопупТест.цом резултат: 100 * (најбољи могући резултат) *

Изворни скочни резултат: -10

Резултат додатних функција: 20

Укупно: 110

Мицрософт Интернет Екплорер
интернет претраживач

Иако Мицрософт сада поседује свој Едге претраживач, он још увек укључује ИЕ на својим новијим оперативним системима. Уграђени блокатор скочних прозора ИЕ пружа више опција од свих осталих прегледача, омогућавајући вам да прилагодите јачину блокаде (од блокирања само са несигурних веб локација до блокирања свих скочних прозора) и омогућава вам да додајете изузетке.

Са постављеним „високим“ нивоом блокирања, ИЕ се понашао слично као и остали веб претраживачи, прослеђујући све узорке ПопупТест.цом које смо тестирали, укључујући омогућавање добром попупу да се отвори десно. На анимефусхиги, ИЕ је на пола пута блокирао један скочни оглас (оквир је учитан без садржаја) и није успео да блокира други скочни оглас. Није блокирао огласе на страници. Нажалост, ИЕ је блокирао скочну пријаву са Бунгие.нет, ознаку против ње.

Све у свему, уграђени блокатор ИЕ више тежи ка блокирању ствари које заправо желите да учитате, док не успева да блокира стварне скочне прозоре..

ПопупТест.цом резултат: 100 * (најбољи могући резултат) *

Изворни скочни резултат: -25

Резултат додатних функција: 20

Укупно: 95

Мицрософт ивица
2016-12-13 15_45_14-мицросфт едге - Гоогле претрага - Опера

Мицрософт Едге извео је слично као Гоогле Цхроме и Фирефок на узорцима ПопупТест.цом. Блокирао је све тестове које смо користили са веб локације, а истовремено је успешно омогућио и све добре скочне прозоре. Изненађујуће је блокирао један од два скочна прозора који су се појавили на анимефусхиги-у, нешто што Цхроме, ИЕ и Фирефок нису могли да ураде. Поен против тога догодио се с попуп тестом за пријаву на Бунгие.нет. Едге је имао могућност да се отвори прозор, али није успео да учита садржај.

Нажалост, не можете да прилагодите подешавања блокатора скочних прозора на Едге-у. То укључује немогућност додавања изузетака за различите веб локације или прилагођавање снаге блокатора на било који начин. Иако делује незнатно боље од осталих претраживача при блокирању скочних прозора, недостатак опција и блокирање добрих скочних прозора није сасвим позитивно.

ПопупТест.цом резултат: 100 * (најбољи могући резултат) *

Изворни скочни резултат: -20

Резултат додатних функција: 0

Укупно: 80

Опера
Опера претраживач

Веб прегледач Опера нуди неколико функција за приватност изван опћег блокирања скочних прозора. Дизајниран је за блокирање огласа на страници и укључује уграђени ВПН и блокер колачића за праћење. Прегледник је прошао све узорке ПопупТест.цом које смо користили, укључујући добар попуп тест. Опера је једини уграђени блокатор огласа који је заправо блокирао сваки оглас на анимефусхиги страници, укључујући скочне прозоре, и једини који је изазвао анимефусхиги да ме пошаље на њихову подмукану страницу за блокирање огласа.

Опера је такође дозволила добром попупу са Бунгие.нет-а да се учита одмах. Ухваћен са осталим позитивним блоковима, Опера је у ствари разнела друге веб прегледаче, па чак и многе друге блокаде, директно из воде са функционалношћу. Посебно је занимљива чињеница да се чинило да је овај уграђени блокатор дискриминирајући од свих осталих прегледача на нашој листи, способних да блокира узорке ПопупТест.цом, а истовремено омогућава добре популације и блокира незадовољавајуће филтрирање путем ИП-а. Овај је заиста „најбољи из оба света“.

ПопупТест.цом резултат: 100 * (најбољи могући резултат) *

Изворни скочни резултат: 90 * (најбољи могући резултат) *

Резултат додатних функција: 20

Укупно: 210

Програми и проширења за блокирање скочних прозора

АдБлоцк

Блокатори скочних прозора Адблоцк

Адблоцк је на тестирању постигао импресивне резултате. Иако није успео за узорке ПопупТест.цом (очекивано), уз изузетак добрих популација које је дозвољавао, брзо је прошао анимефусхиги тест, блокирајући све огласе на тој страници и затражи преусмеравање на страницу за блокирање огласа . АдБлоцк је такође дозволио да се скочна попуна за Бунгие.нет учита без грешке.

Права снага у АдБлоцк-у је колико је прилагодљива. Можете да промените велики број подешавања на овом проширењу, укључујући белу листу, прилагођене и унапред подешене филтере, индивидуализовано блокирање или омогућавање огласа кликом десним кликом и белом списком за одређене ИоуТубе огласе.

АдБлоцк се појављује као једна од најбољих опција на нашој листи, нарочито због тога што је много могућности упаковано у ову сада бесплатну апликацију. Иако је дизајниран само за рад са Цхроме-ом, ову апликацију можете добити и на Опери преузимањем проширења за Гоогле Цхроме Ектенсион.

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: 90 * (најбољи могући резултат) *

Резултат додатних функција: 50

Укупно: 166

Адблоцк Плус
Блокатори скочних прозора Адблоцк Плус

Адблоцк Плус је релативно једноставна апликација, са неколико кључних опција. Можете да креирате спискове филтера који дозвољавају или онемогућавају скочне прозоре са одређених веб локација, дозвољавају неинтрузивне огласе, креирате сопствене листе синтаксе за филтрирање и користите општу карактеристику за белу листу.

Није успео за узорке ПопупТест.цом, прошао је добре узорке са веб локација и прошао анимефусхиги тест летећим бојама. Анимефусхиги је нарочито брзо пребацио мене на њихову љуту страницу за блокирање. АБП је такође дозволио Бунгие.нет-у да стави своју скочну пријаву, што је такође добар знак. Са својим ефективним блокирањем и додатним функцијама, АБП је дефинитивно одлична опција за оне који желе онемогућити огласе на страници, али којима није потребно пуно додатних функција да би побољшали искуство.

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: 90 * (најбољи могући резултат) *

Додатна оцена карактеристика: 30

Укупно: 146

АдФендер
Адфендер блокатори скочних прозора

Адфендер има на располагању велики број опција. Долазећи с пробном верзијом, рекламира се као да може блокирати готово све, од скочних прозора до колачића за праћење до огласа на Иоутубе-у. Очекивано, није блокирао ниједан попуп са ПопупТест.цом-а, омогућујући тако да се добри узорци пуне попуне.

АдФендер се одлично снашао у блокирању свих огласа на анимефусхиги, што је прилично брзо покренуло преусмеравање на страницу за блокирање огласа. Подаци АдФендера, којима се приступа из системске траке, приказују велики број огласа блокираних са веб локације. Ова апликација је дозволила и Бунгие.нет да учитава своје скочне податке за пријаву без успоравања у учитавању.

Све у свему, АдФендер је један од најприлагодљивијих на листи. Можете да прилагодите порт за слушање, примените подешавања прокија, подесите опције филтрирања ХТТПС-а, анонимно прегледавате Тор, блокирате колачиће за праћење и блокирате огласе на различитим апликацијама изван веб прегледача и прегледате статистику блокирања. Имајте на уму да је већина ових функција доступна само у пуној верзији. Бесплатна верзија укључује само напредно блокирање скочних прозора.

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: 90 * (најбољи могући резултат) *

Резултат додатних функција: 70

Укупно: 186

Смарт Попуп Блоцкер
Паметни блокатори прозора Попуп Блоцкер

Смарт Попуп Блоцкер је један блокер који ћете једноставно желети избећи. Не само да није успео у узорцима ПопупТест.цом, већ је успео да блокира икочне прозоре или огласе на страници од анимефусхиги-а. Дозволила је добре попуп-ове са ПопупТест-а и Бунгие.нет-а. С обзиром да је дизајниран за рад са Интернет Екплорер-ом, тамо је тестиран, безуспешно.

Паметном блокаду прозора можете приступити са системске траке. Ако утврдите да заиста функционише, Смарт Попуп Блоцкер укључује и списак листа и управљање колачићима тако да можете обрисати нежељене колачиће за праћење.

О овој апликацији се може разговарати и о неколико корисних функција, ван менаџера колачића, листе белешки, звучних обавештења и блокирања скочних прозора за Виндовс Мессенгер (није потребно готово свима).

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: -80

Резултат додатних функција: 50

Укупно: -4

Ад Мунцхер
блокатор скочних прозора за ад мунцхер

Ад Мунцхер има велики број опција за прилагођавање. Постоје подешавања за промену понашања на веб локацији, као што су уклањање музике, позадинских слика, аутоматско поновно учитавање и самостално означавање, спречавање колачића за праћење, врло детаљне опције блокирања реклама, унапред подешена и прилагодљива подешавања филтера, уклањање слике за садржај за одрасле, онемогућавање за интранет везе, нека подешавања понашања прегледача, опција за промену блок поруке на све што желите и детаљне евиденције за претраживање.

Ад Мунцхер је функционисао слично као и друге апликације других произвођача. Није успео тест узорка ПопупТест.цом и омогућио је пролазак добрих огласа са тог теста. Такође је дозволила добру скочну пријаву са Бунгие.нет. Иако је блокирао два скочна прозора од анимефусхиги-а, није успео да блокира ниједну рекламу на страници.

Иако није успео да блокира огласе на страници, Ад Мунцхер се ипак добро приказао. За оне који воле читати записнике, ово је једна апликација коју могу преузети. Трупци су невероватно детаљни и могу се претраживати. У овом случају, вероватно ћете желети да игноришете погодак који је узео из узорака ПопупТест.цом. Као прави блокатор скочних прозора за праве огласе он је врхунски. Међутим, за огласе на страници можда ћете пожељети потражити негдје другдје.

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: -30

Резултат додатних функција: 130

Укупно: 126

уБлоцк
ублоцк блокаде скочних прозора

уБлоцк је врло ефикасан у блокирању огласа. Највећи недостатак овог проширења је то што има само ограничене могућности прилагођавања. Омогућава вам сакривање блок-резервних места, показује ограничену количину података дневника, има лично и треће филтрирање, омогућава белу листу и омогућава динамичка правила филтрирања. Међутим, не можете да подесите чврстоћу филтера.

уБлоцк није успио ПопупТест.цом узорке како се очекивало, омогућујући добре узорке из теста. Такође је прошао и добар попуп тест за пријављивање са Бунгие.нет. Блокирао је све скочне прозоре и огласе на страници на анимефусхиги, покренувши преусмеравање странице за блокирање огласа.

Као проширење, ово је сјајна опција за оне који не желе да преузму ниједан програм на свој рачунар. Користи врло мало меморије, што га чини добром, ефикасном опцијом за оне који желе лако, бесплатно блокирање огласа.

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: 90 * (најбољи могући резултат) *

Резултат додатних функција: 50

Укупно: 166

Бадгер приватности
Заштита блокада приватности Бадгер

Бесплатан, специјализовани блокер из фондације Елецтрониц Фронтиер, Приваци Бадгер мало је теже оценити међу осталим уграђеним и независним блокерима. Према сопственим речима ЕФФ-а, Бадгер приватности „фокусира се на забрану било какве видљиве или невидљиве скрипте или слике„ треће стране “за које се чини да вас прате, иако сте посебно одбили пристанак слањем заглавља„ Не прати “. Једноставно се деси да већина (али не сви) ови трацкери треће стране представљају рекламу.

Када видите оглас, оглас вас види и може да вас прати. Јазавац приватности је ту да то заустави. “То значи да ако видите оглас који је блокиран од стране приватног јазавца, то је трацкер. Као такав, Бадгер приватности не блокира многе исте огласе као и остали.

Као што се очекивало, Приваци Бадгер има врло мало додатних опција. Можете да поставите подешавања филтера, беле спискове, спречите да ВебРТЦ пропушта вашу ИП адресу, замените друштвене видгете и приказујете блокиране бројеве огласа.

Бадгер приватности испунио је очекивања са узорцима ПопупТест.цом (није успео лоше тестове, прошао добре). Није блокирао ниједан оглас на страници анимефусхиги, укључујући скочне прозоре. Можемо само претпоставити да то значи да на страници није било огласа за праћење. Једина грешка у Бадгер приватности је та што је блокирала учитавање слике на скочном прозору за пријаву на Бунгие.нет. То ипак није спречило пријаву.

ПопупТест.цом резултат: 26

Изворни скочни резултат: -80

Резултат додатних функција: 50

Укупно: -4

"Поп уп презентација огласне табле" презентације компаније Рицк Б лиценцирана под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 15 = 16

Adblock
detector