Потпуни водич за ДРМ за почетнике

руковање-36806_1280

ДРМ означава управљање дигиталним правима. То је кровни израз за било коју технологију која се користи за контролу приступа и ограничавање употребе власничког хардвера и софтвера и дела заштићених ауторским правима. То може спречити власника производа да мења, поправља, побољшава, дистрибуира и на други начин користи производ на начин који није овлашћен од стране власника ауторских права.

У многим земљама је заобилазити ДРМ незаконито, као и креирање и дистрибуција алата који се користе за заобилажење ДРМ.

Зашто ДРМ?

Наведена сврха ДРМ-а је спрјечавање пиратерије и заштита интелектуалне својине. Ограничавањем онога што власник може, а шта не може са својим производом, власници ауторских права могу спречити крађу интелектуалног власништва, кршење ауторских права, одржати уметничку контролу и обезбедити сталне токове прихода. ДРМ може осигурати сигурност власника ограничавањем начина његовог кориштења.

Власници ауторских права примењују и ДРМ из мање несхватљивих разлога. ДРМ може да угуши конкуренте због побољшања производа. Производи могу бити неспојиви једни са другима, приморавајући власнике да купују само компатибилне производе који имају користи власника ауторских права. Може приморати власнике да надограде на најновији производ када се промени ДРМ схема. ДРМ може спречити власнике да праве копије, продају, поклањају, поправљају или мењају своје производе, што доводи до повећања прихода.

Ради ли ДРМ?

ДРМ може спречити власнике да користе своје производе на начине које ауторски ауторитет није одобрио. Колико је ефикасна, зависи од појединачне ДРМ технологије.

Фондација Елецтрониц Фронтиер, непрофитна група за дигитална права и главни критичар ДРМ, тврди да не постоје докази који би сугерисали да ДРМ спречава пиратство или штити кориснике.

Аргумент против ДРМ-а

Када потрошач купи производ, потпуно власништво над тим производом легално се преноси с произвођача или продавача на потрошача. ДРМ се мијеша у ту једноставну правну премису задржавањем одређених елемената власништва за оригиналног власника ауторских права.

Многе групе за заштиту права потрошача, укључујући и Елецтрониц Фронтиер Фоундатион, заузеле су снажно стајалиште против ДРМ. Они тврде да намера ДРМ-а није да заштити потрошаче или интелектуално власништво, већ да неугодним власницима, спречи иновацију од потенцијалних конкурената, сакрије недостатке и спречи их да истински поседују производ.

  • ДРМ може спречити власника производа да га препродаје или да га поклања. То, на пример, може забранити библиотекама и продавницама за изнајмљивање да послују.
  • Према закону ДРМ, истраживачи безбедности могу бити тужени ако изложе рањивости у производу. Универзитетски истраживачки тим, на пример, није могао да објави податке о недостатку који ризикује приватне информације купаца.
  • ДРМ може забранити купцима да додају или уклањају функције производа који поседују. Изумитељу се може забранити продаја додатне опреме, на пример, за побољшавање постојећег производа.
  • ДРМ може забранити купцима да мењају формат дигиталног производа, као што је промена формата аудио или видео датотеке за рад са другим плејером или уређајем.
  • ДРМ може ограничити власнике да користе одређени прибор и компатибилне производе са уређајем. Касете за штампач су запажен пример тога.
  • ДРМ може спречити купце да сами поправљају покварене производе. Произвођач рачунара може поништити гаранцију уређаја ако купци, на пример, пођу за трећим лицима на поправке и замене делова.

Анти-ДРМ није пиратство

Заговорници ДРМ-а често изједначавају анти-ДРМ са про-пиратским. То једноставно није тачно и то је стигма коју чине они који би одузели потрошачима право на власништво.

Постоје ефикаснији начини борбе против пиратерије који власници ауторских права могу да користе од ДРМ-а, о чему ћемо касније расправљати.

Примери хардверског ДРМ-а:

Смартпхоне

Најновији иПхоне направио је наслове за уклањање стандардног аналогног прикључка за слушалице, приморавајући кориснике да слушају музику и други звук преко чисто дигиталног сигнала путем бежичног Блуетоотх, АирПлаи или Лигхтнинг прикључка. С тим нема ништа погрешно, али отвара врата за злоупотребу ДРМ-а.

Нилаи Пател објавила је чланак у часопису Тхе Верге који је објаснио потенцијал за озбиљне проблеме:

„Ограничавање аудио излаза на чисто дигиталну везу значи да музички издавачи и компаније за стриминг могу почети инсистирати на механизмима за имплементацију дигиталних ауторских права […], можете се кладити да ће музичка индустрија ионако почети пустошити на„ неовлашћеним “уређајима за репродукцију и снимање. “

Пател објашњава да се индустрија забаве бори против „аналогне рупе“, и сада може боље да контролише како корисници пуштају звук.

ДВД и Блу-Раи

Већина ДВД филмова шифрирана је ДРМ-ом тако да их се не може копирати, копирати и израђивати сигурносне копије.

Блу-Раи иде корак даље с још неколико слојева ДРМ-а, онемогућујући репродукцију дискова на било чему осим Блу-Раи плејера и ХД телевизије који подржава енкрипцију видео записа. Исто тако, за репродукцију Блу-Раи диска на рачунару, потребна је ХДЦП компатибилна видео картица и монитор. Софтвер који се користи за читање дискова није бесплатан и не може их репродуцирати ниједан бесплатан софтвер због ДРМ-а.

Фондација за слободан софтвер најавила је бојкот свих ХД-ДВД и Блу-Раи дискова у 2006. години.

Штампачи

У септембру 2016. године ХП је злогласно ажурирао фирмвер преко читавог спектра својих штампача због чега су били неспојиви са патроном штампача других брендова. Власници су били принуђени да купују ХП кертриџе са мастилом, који су скупљи од опћих опција бренда. Ако се користи друга марка, чак и ако је претходно компатибилна, штампач би упозорио власника да је кертриџ „оштећен“ и да га је потребно заменити.

Након огромног негодовања купаца и петиције коју је послала Фондација Елецтрониц Фронтиер, ХП се извинио за ДРМ и пустио опционалну исправку управљачког софтвера како би се штампачи вратили у нормалу.

Телевизори

Многи паметни телевизори који се данас продају опремљени су уграђеном функцијом снимања. Нажалост, садржај који снимате помоћу паметног телевизора вероватно је закључан на том телевизору помоћу ДРМ-а и не може се репродуковати на било којем другом уређају. Надаље, ДРМ може ограничити количину времена које вам је омогућено снимање. Произвођачи паметних телевизора могу радити са власницима ауторских права како би омогућили ДРМ који је специфичан за садржај, тако да се односи само на одређене ТВ емисије и филмове.

Апарати

Чак и кућни и кухињски уређаји могу користити ДРМ. Кеуриг, компанија за кафу која прави строј за издавање тренутне кафе једнократним махунама, покушала је то у 2014. години. Компанија је приметила да су купци почели да користе махуне и модрице за поновну употребу да би уштедели новац. Да би приморао купца да купује само Кеуриг махуне марки, Кеуриг 2.0 машина је укључивала функцију скенирања која ће закључати конкурентске махуне које не садрже посебну ознаку.

ДРМ је повратио, а продаја новог Кеурига је пала. Не само да се не могу користити треће стране, већ су и старе верзије махуна Кеуриг биле закључане. Власници су били предвидљиво огорчени.

Примери софтвера ДРМ

Дигитална музика, видео и књиге

иТунес је можда најпознатији пример коришћења ДРМ-а за заштиту дигиталних медија, укључујући музику и видео. Користи интерну ДРМ схему која се зове ФаирПлаи, а уграђена је у све Аппле уређаје и медијске плејере. ФаирПлаи осигурава да се медији купљени у Апп Сторе-у и иТунес могу репродуковати само преко Аппле-ових производа. Они могу да укључују филмове, музику, ТВ емисије, е-књиге и апликације.

Аппс

Ако не покренете јаилбреак вашег иПхоне или иПад, што поништава гаранцију, иОС уређаји могу користити само апликације наведене у Апп Сторе-у. За разлику од Андроида, не постоји подешавање које би омогућило инсталирање апликација од трећих програмера.

Ова тактика спречава власнике иПхонеа и иПада да користе апликације које Аппле не одобрава. Те апликације могу бити пиратске, садрже експлицитни садржај, наносе штету уређају или се користе за модификовање уређаја на начин који иначе није користан Аппле-у. На пример, немогуће је да подмећете своју ГПС локацију или измените које портове и апликације могу да користе на иПхоне-у, а да их не разбијете..

Софтвер и видео игре

Комерцијални софтвер користи ДРМ на различите начине да спречи неовлашћену дистрибуцију и пиратерију. То може ограничити на колико уређаја се може инсталирати појединачна копија софтвера (Еверноте, Мицрософт Оффице). Друга тактика је трајна интернетска аутентификација која захтева интернетску везу како би софтвер могао да се "телефонски повеже" како би се осигурала да је легитимна копија (Диабло 3, Ассассин'с Цреед ИИ). Кључеви производа су такође једноставно средство за проверу куповине софтвера, али обично је ограничено на физичке дискове, а не преузимања на мрежи.

Мотивација за спречавање пиратерије је разумљива, али ограничење броја уређаја и наметање употребе кључева производа могу ограничити препродају или поклањање коришћеног софтвера, пракса на коју власник треба да има право. Стална интернетска аутентификација ствара компликације с приватношћу и може спријечити власнике да уживају у свом софтверу без интернетске везе.

Осим што спречава неовлашћено копирање и дистрибуцију, ДРМ такође може спречити кориснике да мењају, побољшавају или уклањају функције са софтвера. Наведена намера је заштита интелектуалног власништва, али може и да омета конкуренцију.

Шта није ДРМ

Стреаминг услуге

Садржај бесплатних сервиса за претплату и претплату, као што су Нетфлик и Спотифи, не квалификује се као заштићен ДРМ. То што плаћате 10 УСД месечно за претплату на Нетфлик не значи да сте власник свих филмова и ТВ емисија у Нетфлик библиотеци.

Па где је линија? ДРМ посебно омета власништво. Ако нешто поседујете, требало би да будете у могућности да шта желите са њим, правите неограничене копије и дистрибуирајте их странцима. Стреаминг садржаја не значи да га поседујете.

Стреаминг је услуга, а услуге нису производи, па их није могуће посједовати, а ДРМ у традиционалном смислу се не може примијенити.

Некомпатибилност

ДРМ вас спречава да радите оно што би било могуће без њега. Ако је кертриџ штампача у потпуности компатибилан са штампачем у сваком погледу, осим неких произвољних ограничења која су дизајнирана да закључавају треће стране, то је ДРМ.

Међутим, ДРМ не утиче на основну технологију. Ако само једна компанија направи компатибилну кертриџ за штампач и нема доступних опција трећих страна, то није ДРМ.

Безбедност

Ово је можда најмање јасна линија шта је, а шта није ДРМ. Рецимо да је Аппле требало да ограничи кориснике Мацбоок-а и иПхоне-а на каблове за пуњење марке Аппле, јер су производи трећих произвођача имали константну евиденцију избијања пламена. Сврха тог ограничења није била заштита ауторских права компаније Аппле, већ најбољи интереси клијената.

Ово је само хипотетички пример, али у ком се тренутку сигурносно ограничење претвара у ДРМ? То се мора процењивати на основу сваког производа.

ДМЦА

Закон о ауторским правима на дигитални миленијум (1998) забрањује Сједињеним Државама незаконито производњу или ширење било које технологије која омогућава власницима да заобиђу ДРМ заштиту својих производа. ДМЦА у основи чини заобилажење ДРМ из било којег разлога злочин.

Намјера закона била је сузбијање пиратерије дигиталних производа, али он је коришћен да утиша истраживаче безбједности који открију недостатке у производима и спречи конкуренте у обрнутим производним производима и угрози фер употребу..

Упркос закону, ДМЦА је у великој мери неучинковит у заштити ДРМ система и производа које наводно штите од софтверских пирата. Бесплатни софтвер за заобилажење ДРМ обилује он-лине. Као што је образац са ДРМ законима, лоши момци се ослобађају а добри момци бивају кажњени.

Борба са ДРМ

Можда најфасцинантнија чињеница у вези са ДРМ-ом је та што он не ради. Гоогле било који од горе наведених примера, а ви сте скоро сигурни да ћете пронаћи средство заобилазећи ДРМ на првој страници резултата. ДРМ обично служи само за непријатности и кажњавање поштених потрошача и чини мало да спречи пиратство и крађу интелектуалне својине.

Иако је кршење ДРМ-а незаконито у многим земљама, законе је тешко спровести и мало чине за заустављање прекршитеља ауторских права.

Како се можете борити против ДРМ-а? Не можемо вас охрабрити да користите софтвер за уклањање ДРМ-а и бавите се пиратеријом, али постоје друге алтернативе и за креаторе и за потрошаче.

Стреаминг

За дигиталне медије струјање садржаја опрашта многе од најспорнијих аспеката ДРМ-а. То може пружити боље искуство купцима, не захтева купца да купи производ, а релативно је тешко гусарство, бар у високом квалитету. Не морате тражити даље од Нетфлика да видите како стреаминг модел користи и купцима и власницима ауторских права.

Лагана заштита садржаја

Лагана заштита садржаја или ЛЦП је замена за ДРМ шифровање које је још увек у развоју. Посебно усмерен на е-књиге, програмер ГиантСтепс каже да ће створити стандардизовану енкрипцију за све издаваче који неће закључати купце на одређену платформу. Теоретски би ово осигурало куповину дигиталног производа, али омогућило би му употребу на више платформи као што су таблети, паметни телефони и е-читачи попут Киндле и Ноок-а.

ЛЦП обећава да ће бити мање наметљив, пружати боље корисничко искуство и бити лакши за имплементацију од традиционалних ДРМ-а. Како се тачно имплементира, може се ипак супротставити анти-ДРМ принципима који су утврђени као ЕФФ и остале групе потрошачких права.

Иди без ДРМ-а

Компаније довољно храбре да изнесу производе без ДРМ-а често заслужују поштовање и понављају посао својих купаца. Прелазак са ДРМ-ом показује да је компанија уверена да има најбољи могући производ и потрошачи су спремни да плати за њега.

ЦД Пројект Ред, творци хит игране серије Витцхер, издали су последње две серије ове серије без ДРМ-а. Компанија је напоменула да је након објављивања апликације Витцхер 2: Ассассин оф Кингс, верзија диска заштићена ДРМ-ом дистрибуирана од стране Атари-ја била пиратска више пута него што је верзија без ДРМ-а продата путем интернета за преузимање. Вјештица 3: Дивљи лов наставио је рушити рекорде продаје.

Купци могу подржати софтвер без ДРМ-а тако што га не само купују, већ купују и на пијаци која подржава производе без ДРМ-а. ГОГ.цом, на пример, продаје само игре без ДРМ-а, укључујући серију Тхе Витцхер.

Поштено обележавање

Прошле године ЕФФ је поднео захтев за Савезну трговинску комисију да уведе правила за обележавање због којих трговци обавештавају купце да производи садрже ДРМ.

Поштено коришћење

Закони о фер употреби наводе да се материјал заштићен ауторским правима може копирати у „ограничене и трансформативне“ сврхе без одобрења власника ауторских права. ДРМ често делује у супротности са овим законима ометајући могућност копирања или дељења ограниченог материјала. Поштена употреба може се користити за коментарисање, критиковање или пародирање дела заштићеног ауторским правима. Често га користе новинари и други видови медија.

Будућност ДРМ: блоцкцхаин тецх

Блок венац је децентрализована, непромењива, јавна књига трансакција. Најпознатији га Битцоин користи да спречи кориснике да троше исти битцоин два пута и убризгавају нове битцоине у економију постављеним темпом.

Али блоцкцхаин расте као разарајућа технологија са неограниченим апликацијама. Једна од тих апликација је порекло или доказ о власништву. У том смислу, блоцкцхаин се може користити у ДРМ шемама да би се осигурало да неко ко репродукује дигиталне медије, попут песме или видеа, у ствари поседује.

Блоцкцхаин ДРМ-ов систем и даље је у развоју и могу помоћи или повриједити потрошаче у зависности од начина имплементације. То би могло послужити као заједничко складиште права власницима садржаја и чак би могло омогућити пријенос права између корисника. Такође би се могао користити за спровођење свих оних лоших политика које смо навели горе, јер је блоцкцхаинс много теже хаковати или заобићи.

Повезан: Шта је блоцкцхаин? 10 Стручњаци објашњавају блоцкцхаин са 150 речи или мање.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 19

Adblock
detector