Шта је смишљање и како се то може избећи?

Смисхинг

До сада, постоји добра шанса да сте већ упознати са „крађањем идентитета“. Знате договор. Хакери или други злогласни интернетски криминалци шаљу вам сумњиве линкове путем е-поште или друштвених медија или вас преусмеравају на вешто лажне веб локације како би прикупљали приватне податке. Упркос томе што је ових дана рансомваре заузимао средишњу фазу, многи онлајн криминалци и даље користе различите облике лажног представљања да би одвојили непажљиве веб кориснике од свог новца. Али о томе не треба да бринете само скициране веб локације. Пхисхинг је уступио место новом типу дигиталне преваре: смилинг.

Шта се смешка?

„Смисхинг“ је портрет „СМС пхисхинг-а“ или пхисхинг-а који се јавља путем текстуалних порука. Иако је тешко пратити први инцидент осмеха, Гоогле Трендс показује најмање минимално интересовање за тај термин већ 2004. године, а значајан је скок у 2006. години.

Гоогле Трендс Смилинг

Интересовање за осмијехе од тада се постепено повећава, потпомогнут растом паметних телефона са могућностима прегледавања веба.

У највећем делу, смилинг је само примена уобичајених техника пхисхинг-а која се примењују на мобилном уређају. Цибер криминалци ће или добити информације из мрачног интернета након кршења података, путем веб претраживача који провјеравају постове на друштвеним мрежама или чак путем генератора случајних бројева. Затим ће послати текстуалне поруке са захтевом од корисника да позову број или кликну на везу. Поруке које преваранти шаљу често укључују банковне рачуне, а у неким случајевима могу чак садржати већину или све кредитне картице или број банковног рачуна потенцијалне жртве. Међутим, преваре могу да покрију опсег, па чак могу да укључе и лажне компаније које су вам локално познате.

Један извештај НБЦ Нигхтли Невс истиче потресну превару која је покушала да натера жртве да активирају нову кредитну картицу. Поруке су навеле појединце да позову број и уносе приватне податке преко телефона. Остале преваре које су идентификоване у извештају укључују и оне који корисницима кажу да им онлајн налог (као што је Аппле ИД) истиче. Други нуде обећања о новчаним наградама компанија попут Валмарт-а ако само кликнете на укључену везу.

Понекад насмејање може заиста довести кориснике да инсталирају вирус на своје уређаје. У тим ситуацијама, резултати могу бити погоршани код неких корисника. Истраживање компаније Пев показало је да само 32 посто корисника паметних телефона инсталира антивирусни софтвер на своје уређаје. И док се подаци не разликују између иПхоне и Андроид корисника, наша најбоља претпоставка је да већина од тих 32 процента долази из Андроида. Нажалост, корисници Маца обично активирају антивирус, лажно верујући да су њихови Аппле уређаји имуни на претње.

Све у свему, оно што смири најчешће траже је недостатак дела слагалице. То би могао бити број социјалног осигурања, број ПИН-а, лозинка или било који други приватни детаљ који ће им помоћи да приступе вашим рачунима. Лако је рећи „не дај им их“, али многе су смешне преваре замишљено дизајниране да изазову одговор, чак и ако је тај одговор само пробни и краткотрајни клик на везу.

Како избећи преваре

На високом нивоу, избегавање прљавих превара је једноставно. Први корак је не кликање на везе у непознатим или неочекиваним текстуалним порукама. Међутим, сајбер-криминалци који користе подмукле преваре пуни су трикова који имају за циљ да добију један од два типа одговора: или клик на везу или одговор (било телефоном или текстом) на број који шаље поруку. Иако се можете осећати овлашћеним избегавањем сумњивих веза, мораћете да се борите против жеље да назовете или пошаљете СМС-у говорећи преварантима да престану..

Ево неколико савета како да избегнете пад племените преваре.

1. Немојте одговарати на текстуалну поруку нити позивати број

Чак и ако текстуална порука каже „текст„ стани “да зауставим примање порука,„ никада не одговарај. Ако сте сигурни да порука стиже са броја преваре, одговарање може заиста резултирати више поруке постају нежељене на ваш телефон. Исто важи и за позивање броја. Преваранти често не знају да ли су бројеви које користе заправо активни. Давањем одговора на поруку провериће их да је број заиста активан, што ће их водити да наставе и потенцијално повећају број превара које добијате.

Ефикаснија опција је само да блокира број у потпуности. Нажалост, неки модели телефона не укључују блокирање телефона у софтверу телефона. Можда ћете морати да инсталирате апликацију за блокирање броја из продавнице апликација на вашем телефону.

2. Претражите број и садржаја поруке на мрежи

Ако вам је мало непријатно због потенцијалне преваре, упишите број или поруку (или обоје) у Гоогле претрагу. Вероватно је да нисте прва особа која је примила ту поруку. У многим случајевима ћете наћи друге који објављују на различитим веб локацијама са преваром. Ипак, не верујте само једном негативном одговору или истраживању. Погледајте да ли сумњиви број или порука садрже бројне друге које објављују да је потенцијално превара.

За личну употребу склон сам много спама и робоцалл-ова. Моје лично најдраже сајт за ово је 800нотес.цом. Кад примим позив са сумњивог броја, ослањам се на веб локацију да помогнем ветрењу броја потенцијалних превара или нежељене поште.

3. Ако пхисхинг порука вара компанију, назовите је директно

Много смешних порука претвараће се да је добро позната компанија, попут продавнице или банке. Ако верујете да је порука превара, уместо да позовете или пошаљете СМС-ом превара, потражите број службе за кориснике компаније са његовог званичног вебсајта. Контактирајте сервис преко тог броја и распитајте се о поруци коју сте добили. Ако потврде да није од њих, избришите га.

4. Не кликајте на било какве везе у поруци

Сви облици осмеха обично су игра емоционалне манипулације. Често вам преваранти не требају да се потпуно одричете лозинки, пинова и бројева социјалног осигурања. Понекад, све што треба да ураде је довољан ваш интерес да натерате да кликнете на линк и преузмете вирус на свој телефон. Постоји велика шанса да ако сте кликнули на пхисхинг везу, ваш мобилни уређај је већ заражен. Будући да је циљ таквим вирусима да остану скривени, можда нећете схватити да је ваш телефон заправо заражен. Међутим, неки путокази могу бити следећи:

 • Неочекивана употреба меморије
 • Превелико загревање телефона
 • Поп-уп поруке док користите веб претраживач паметног телефона

Ако сте случајно кликнули на везу из текстуалне поруке за коју се сумња да је најбоља, најбоља опција је да инсталирате антивирусну апликацију и скенирате свој уређај. Било који вирус који се крије на вашем телефону могао би бележити притиске тастера и красти приватне податке, што значи да је смешна превара већ могла да буде успешна. Ипак, боље је да га одсечете за петама чак и ако сте до овог тренутка потенцијално изгубили драгоцене информације.

С друге стране, инсталирање антивирусне апликације може вам помоћи у спречавању убиствених напада у будућности. Добра антивирусна апликација требало би да блокира све покушаје инсталирања вируса у будућности, као и да блокира потенцијално злонамерне веб локације.

5.Користите ВПН на свом мобилном уређају

Једна ствар која се често превиди у погледу смешних напада је колекција подаци о локацији. Према подацима интернет компаније Сопхос, цибер-криминалци све више користе податке о локацији како би боље циљали појединце. Цибер-криминалци могу помоћу тих података да вам пошаљу смешне поруке које изгледају крајње локално. Ако се порука чини личнијом, већа је вероватноћа да ће добити одговор од жртава.

ВПН апликација може вам помоћи да превазиђете локацију, чинећи вам се као да сте негде другде. Ако примите смешну поруку на основу своје преварене локације, много је лакше препознати је као превару. Међутим, интелигентнији преваранти могу само да користе регионални код вашег телефона да би на телефон доставили донекле релевантне преваре.

Без обзира на то, ВПН може да спречи да цибер-криминалац не добије било какве податке са свог уређаја. Док се ваши подаци крећу са вашег паметног телефона преко мобилне мреже, они се шифрују кроз ВПН тунел. Превара стога може да има инсталиран вирус на вашем уређају, али можда неће моћи да примети вредне податке од њега због ВПН шифрирања. Ово вам може помоћи да уштедите ако постанете плен на смешну превару која инсталира вирус на ваш уређај и пружа вам времена да се ефикасно решите на време.

Бити проактивно

Оно што је најважније, избегавање размазаних превара укључује проактивност. Ако се порука осећа погрешном, не ризикујте. Било која угледна компанија никада неће водити важне послове преко текстуалних порука и готово сигурно вас никада неће тражити да унесете податке о приватном налогу путем текстуалне поруке или сумњивог линка. Ако је порука стварна и важна, компаније ће вероватно назвати или послати е-пошту.

Како блокирати и пријавити СМС нежељену пошту на Андроиду и иОС-у

РобокиллерИзвор: РобоКиллер

Имате проблема са приливом СМС нежељене поште или телефонских позива на ваш Андроид или иОС уређај? Можда вам је на располагању неколико решења кроз вашу продавницу апликација или чак кроз оперативни систем вашег телефона.

Блокирајте позиве и текстуалне поруке на иОС-у

Од увођења иОС-а 7, Аппле је у функцију софтвера укључио блокирање позива и текстуалних порука. Да бисте блокирали било текстуалне поруке или телефонске бројеве, идите на:

 • Подешавања
 • Телефон (или поруке за текстове)
 • Блокирано

Одатле додајте бројеве које желите да блокирате да бисте одбацили све нове поруке. Такође можете блокирати текстуалне поруке тако што ћете отворити своје Поруке, изабрати прекршљиву поруку, одабрати „Детаљи“ под „и“ у горњем десном углу екрана, а затим изабрати „Блокирај позиваоца“.

Имајте на уму да ћете морати да додате број на листу контаката. Ово је добар начин за блокирање контаката поновљени преступници, али неће блокирати смишљање или друге покушаје нежељене поште са нерегистрованих бројева.

Ако тражите интелигентније блокирање позива, можда бисте требали размотрити РобоКиллер. Ову апликацију је похвалила Федерална комисија за трговину због своје способности да значајно смањи број нежељених позива и доведе до вашег телефона. РобоКиллер има регистрован број нежељене поште у свом систему, али такође предвиђа када ће вероватно позив бити нежељен. Сваки позив који дође може се додати на његову црну листу. Бројеви блокираних бројева које желите да добијете су на листи допуштених. Од новембра 2017. године, РобоКиллер такође укључује СМС филтер како би се блокирао нежељени садржај и остале нежељене текстуалне поруке..

Блокирајте позиве и текстуалне поруке на Андроиду

Будући да Андроид телефони нису уједињени у својој архитектури, можете или не морате да додате бројеве на листу блокова. Сваки произвођач уређаја модификује Андроид на различите начине, а неке мобилне мреже, попут Т-Мобиле или Веризон-а, могу још више изменити оперативне системе.

Да бисте сазнали како тачно блокирати бројеве на телефону, прво извршите Гоогле претрагу. На пример, можете претраживати „како блокирати текстове на Галаки С7“. Таква претрага ће донети различите резултате у зависности од вашег уређаја и верзије Андроид-а, па ћете желети поново да проверите.

Ако нисте сигурни који уређај користите, већина Андроид мобилни телефони имају на располагању ове информације Подешавања > О телефону. Ако погледате под „Име телефона“, требало би да садржи тачан модел телефона који користите, а подразумевано је „име“ телефона које се појављује када се повежете на Ви-Фи мрежу. Међутим, ако сте из неког разлога променили име телефона и не можете да се сетите броја модела, додирните „Информације о хардверу“. Ту ћете наћи и информације.

Као и код иПхоне уређаја, блокирање бројева филтрира поновљене позиве нежељене поште и покушаје смиривања, али неће паметно блокирати нове бројеве. За то, Андроид корисници имају дугу листу опција.

Гоогле Плаи продавница до краја је испуњена блокаторима нежељене поште и позива. Као и код већине Андроид апликација, мораћете да урадите мало личног истраживања да бисте одлучили којој апликацији да верујете. Правило: провјерите критике и оцјену апликације. Међутим, ово двоје заједно још увек нису гаранција да ћете добити добру апликацију, посебно у Гоогле Плаи продавници. Лажне рецензије на Гоогле Плаи-у помало су проблем, а нема ни лако решење. Последња ствар коју желите да урадите је да преузмете лошу апликацију, или још горе, ону препуну шпијунског софтвера.

На основу сопствене анализе прегледа и оцена апликација, препоручујемо Труецаллер: ИД позиватеља, блокирање СМС нежељене поште & Диалер апп. Апликација има преко 100 милиона преузимања, преко 4 милиона позитивних критика и има подршку компаније путем е-поште. Апликација може интелигентно блокирати и СМС нежељену пошту и телефонске позиве. Такође вам омогућава да црним листама и белим списковима будете у покрету.

Како пријавити нежељене позиве и поруке - САД, Велика Британија, Канада, Аустралија

Не позивајте РегистарИзвор: Федерална комисија за трговину

Можда ћете се осећати помало беспомоћно пред нежељеним позивима и текстуалним порукама, али имате глас. У САД-у, Великој Британији, Канади и Аустралији постоје и званичне и незваничне опције за помоћ умањивању нежељене поште.

Амерички становници

Пре неколико година, САД је успоставио Национални регистар за не позивање, где су појединци могли да доставе свој телефонски број и уклоне се из телемаркета. Служба је радила једно време. Прошле године су, међутим, многе новинске куће почеле да пријављују чињеницу да су многи већ препознали: регистар више не ради.

Упркос претњама кривичног гоњења од стране владе, позиваоци нежељене поште и текстови новопечени су у својим напорима. Ево два начина да се помогнете у повратку.

 1. Региструјте бројеве нежељене поште помоћу веб странице посвећене нежељеној пошти

Сада постоји велики број веб локација на којима можете пријавити и расправљати о бројевима нежељене поште. Ако добијете број нежељене поште, пошаљите је на веб локацију посвећену искорјењивању нежељене поште у телефону. Поново ћемо препоручити веб локацију 800нотес.цом. Овде можете послати број уз напомену о позиву или текстуалној поруци. Ово ће помоћи другима који такође примају поруке са ових бројева и питаће се да ли је поуздано.

 1. Жалбу

Иако је Национални регистар за не позивање ефективно мртав, и даље можете поднети жалбу ФТЦ-у. Међутим, имајте на уму да ФТЦ захтева да се ваш број региструје у регистру најмање 31 дан пре него што можете да поднесете жалбу. ДНЦР је примарно за нежељене телефонске позиве.

Можете пријавити нежељену текстуалну поруку директно на ФТЦ без регистрације на ДНЦР. Једноставно идите овдје и испуните мрежни образац за жалбу.

Не очекујте, међутим, тренутни или благовремени одговор од ове методе. Чак и ако се размотри ваша жалба, мало је вероватно да ћете се директно обратити влади о било каквим предузетим радњама. Жалбе највероватније иду у базу података, где ће ФТЦ тражити поновног преступника и истражити те бројеве. Ипак, додавање података њиховим подацима може помоћи у уклањању нежељене поште.

Становници Велике Британије

Ако у Великој Британији примате текстове преваре и телефонске позиве, ево неколико доступних опција за вас.

 1. Контактирајте АцтионФрауд

АцтионФрауд или Национална превара & Основан је Центар за пријављивање криминала који се бави текућим проблемима преваре у Великој Британији. Ако примате очигледне поруке о превари, можете назвати Центар (0300 123 2040), или користити њихов алат за пријављивање на мрежи.

 1. Региструјте се у Служби за подешавање телефона - и поднесите жалбу ако сте већ регистровани

Услуга подешавања телефона дизајнирана је да спречи или смањи непожељне телемаркетинг позиве на ваш телефон. Можете да региструјете свој број помоћу ТПС-а на њиховој веб локацији.

Ако сте већ регистровани и даље примате позиве, можете поднијети жалбу и путем веб локације.

 1. Поднесите жалбу канцеларији повереника за информације (ИЦО)

ТПС предлаже да поднесете жалбу и на ТПС ако и даље примате нежељене позиве. За разлику од ТПС-а, ИЦО такође одређује руковање СМС-ом нежељене поште. Ово је добра опција ако вам се смири покушај на телефон. ИЦО обрађује све врсте нежељене поште и преваре повезане с дигиталном комуникацијом.

 1. Региструјте број на веб локацији са обрнутим бројем

Ако знате да је број преваре проблем, потражите га и региструјте га на веб локацији обрнутог броја, на пример вхо-цаллед.цо.ук. Сајт вам омогућава да региструјете бројеве за које знате да су превара, као и да тражите бројеве који могу бити сумњиви. Ако остављате број преваре на веб локацији, можете оставити белешку да објасните какво сте понашање или поруке примили да помогнете другима у борби против нежељене поште.

Становници Канаде

У Канади су телефонске преваре и даље проблем упркос напорима владе. Ево неких опција које Канађани могу да предузму да се боре.

 1. Користите обрнуто веб локацију за претраживање и регистрацију.

У Канади постоји неколико веб локација за тражење бројева. Предлажемо цанадианареацодес.нет. Сајт одржава активну листу бројева регистрованих у Канади. Можете да региструјете и број с подацима о врсти поруке коју сте добили да бисте помогли другима да открију да ли се број користи за покретање преваре..

 1. Пријавите превару Канадском центру за борбу против преваре

ЦАФЦ је основан како би помогао становницима Канаде да идентификују и пријаве све врсте превара и превара. Ово укључује покушаје смиривања и неугодних телефонских позива. Можете или назвати ЦАФЦ (1-888-495-8501) или региструјте жалбу на њиховом мрежном систему пријављивања превара. ЦАФЦ мрежни систем захтева да имате ГЦКеи да бисте се пријавили и пријавили своју жалбу. Кључ је бесплатан, али морат ћете набавити ГЦКеи путем мрежног портала.

Становници Аустралије

Као и у Канади, Великој Британији и САД-у, Аустралија има свој, све проблематичнији проблем телефонске преваре. Ево неких решења за становнике Аустралије који треба да предузму мере против телефонске нежељене поште.

 1. Унесите регистар не позива

Аустралијски регистар не позива јак већ деценију. У случају да сте га пропустили, влада је унела бројеве у регистар трајно. То значи да не требате поново да пошаљете свој број, помажући у решавању проблема с истеком вашег броја и поновним појављивањем тих нежељених позива. Владино истраживање из 2015. године показује да је већина корисника без позива регистрација примијетила значајно смањење нежељених позива.

 1. Поднесите жалбу Аустралијској управи за комуникације и медије (АМЦА)

АМЦА, који такође води До Нот Цалл Регистер, омогућава вам да поднесете жалбу путем интернета ако примате нежељене поруке. Морате бити регистровани најмање 30 дана, а позиви морају бити примљени током нестандардног радног времена. Нажалост, приговори морају бити повезани са нежељеним позивима и не рачунају се за СМС нежељену пошту.

Да бисте пријавили СМС нежељену пошту у АМЦА, морат ћете директно послати своју поруку нежељене поште агенцији. Број за просљеђивање нежељене СМС поруке је: 0429 999 888. Важно је да тај број прослеђујете АМЦА-у, јер то додаје у њихову базу података и помаже им да боље идентификују, прате и на крају се баве СМС-ом нежељене поште.

 1. Региструјте број на веб локацији са обрнутим бројем

Ако сте уверени да је број који вам шаље поруке или позиве превара, региструјте тај број на мрежи. За Аустралију је најбоље користити сајт реверсеаустралиа.цом. Веб локација вам омогућава да региструјете бројеве уз коментар у вези са оним типом понашања које сте добили од тог броја. Можете га користити и за проналажење сумњивих бројева у случају да вас брине позив или текст са непознатог броја може бити превара.

Чак и када су покривени проблеми са телефонском преваром, и даље ћете бити у потрази за преварама путем е-поште. Али то је ствар другог дана.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 11 =

Adblock
detector