Шта је Висхинг (са примерима преваре) и како то препознати и избећи

Све док потрошачи имају новца који ће потрошити, криминалци ће напорно радити да га украду. У протеклој деценији видели смо велику акцију у преварама на мрежи, а нарочито су пхисхинг преваре добијале на снази. Будући да потрошачи постају све паметнији у приступу чешћим преварама о крађи идентитета, попут крађе идентитета путем е-поште и лажних веб локација, цибер-криминалци се сада окрећу алтернативним методама преваре. Ако имате мобилни телефон, вероватно ћете се морати борити са све већим бројем и софистицираношћу варалских превара.

Шта је Висхинг (са примерима преваре) и како то препознати и избећи

Шта је злобно?

Као и код других врста крађе идентитета, гласовне преваре се увелико ослањају на њих манипулација и социјални инжењеринг да жртве напуште личне податке.

Желећи криминалце, обично се претварају да су из службеног извора, као што је банка или владина организација. Многе преваре преваре могу потицати изван ваше властите државе. Као такав, многи зли преваранти користиће синтетизаторе гласа и текста и снимљене поруке да прикрију свој идентитет. Они са седиштем у вашој земљи такође могу користити правог човека на другом крају линије за циљаније преваре.

Без обзира на извор, већина злобних покушаја покушава да убеди жртву да се одрекне ПИН бројева, бројева социјалног осигурања, сигурносних кодова кредитних картица, лозинки или других личних података. Те информације ће се затим користити за неку врсту преваре идентитета или за касније крађу новца директно са рачуна. У неким случајевима, зли преварант ће покушати да добије приступ личним или финансијским рачунима (као што је банковни рачун) како би украо информације или новац.

Већина злобних превараната сада се ослања на оно што је познато као "превара ИД позиватеља". Превара ИД-а омогућава им слање телефонских позива за које се чини да су из легитимног или локализованог извора. Жртве ће се можда осећати приморани да прихвате позив као резултат тога. Међутим, многи злобни преваранти такође остављају унапред снимљену поруку говорне поште у случају да се позив занемари.

Можда се питате како је злобни преварант прибавио ваш телефонски број. На то питање обично нема једноставног одговора, али постоји неколико могућих извора. Преваранти би могли да користе украдене телефонске податке или позивају аутоматски генерисане бројеве док не добију пар. Посебно у 2017. и 2018. години, вероватноћа да је ваш број украден и лебди около на Мрачном вебу је изузетно велика. Само кршење Екуифака погодило је 143 милиона Американаца. А ако сте попут мене, ваша адреса е-поште је већ украдена у више различитих кршења током година. (Можете проверити да ли је овде угрожен ваш е-маил).

Нису сви зли преваранти циљани на појединце

Једна од најчешћих заблуда о навијању је да напади циљају просечне потрошаче. Међутим, предузећа су такође често у крижању. Пријеваре могу циљати на предузећа не само како би добили приватне корисничке информације, већ и како би потенцијално преварили та предузећа од новца и вриједних података.

Вјешт преварант може чак добити потпуни приступ циљаним рачунима појединог корисника. Следећи видео са Фусион.нет-а показује тачно како се то може догодити и колико је преварант једноставно ући у ваше личне налоге из пословно циљане преваре.

Нажалост, мало је тога што можете учинити да заштитите од превараната који варају вашу банку или друге компаније да одустану од ваших података. Кривица у овим случајевима лежи у пословном особљу које не поштује одговарајуће поступке и уместо тога постају жртве интелигентно варљивих превара..

Врсте зеља

Обично је лако сазнати да ли сте примили покушај бављења на основу контекста позива. Телефонска размена може ићи овако:

Телефон звони. Чини се да ће се појавити број који дели ваш позивни број или се можда региструје као име компаније коју препознајете. Ако мислите да је то неко од локалних људи, покупите га и поздравите. На другом крају линије, видљиво роботски глас говори да је ваш банковни рачун угрожен. Да бисте осигурали свој налог, мораћете да позовете наведени број. И морате пожурити, јер можете бити у опасности да изгубите сав новац или се суочите са неком другом последицом. Ако им само назовете или им дате податке о вашем налогу, они ће вам помоћи да блокирате лажне трансакције пре него што се оне појаве.

Звучи познато? Требало би. Покушаји подмећивања банака међу преварама су један од најчешћих типова у свакој земљи у којој се вршење понашања догађа. Иако ове преваре користе све увјерљивију синтезу гласа, неки преваранти и даље радије раде старомодне начине, с неким врло увјерљивим играњем. Упркос томе, уобичајени типови злобања код којих ћете вероватно бити укључени укључују:

  • Претпоставка преваре или сумњиве активности на вашем банковном рачуну
  • Заостали или неплаћени порези Служби за унутрашње приходе (ИРС), ХМ приходима и царини (ХМРЦ) или другим пореским агенцијама
  • Добитке награда или такмичења (попут крстарења или одмора са плаћањем свих трошкова)
  • Лажна рачунарска техничка подршка која позива на удаљени приступ рачунару како би се решио проблем
  • Лажне државне агенције (као што су суд или агенција за спровођење закона)

За предузећа, зли преваранти могу вероватније довести праве људе на ред. Пријеваре могу упозорити на лажне или сумњиве банковне трансфере или се претварати да представљају неки облик рачунарске или информатичке подршке. Циљ је добити приступ информацијама о финансијским рачунима или даљински приступ рачунарима.

За идеју о томе како би ово могло изгледати, ГетСафеОнлине.орг поседује бројне аудио реконструкције из стварних покушаја жребања. Ево само једног примера:

Једна застрашујућа тактичка преваранта која се такође бави преваром преваре назива се „не-вешање“. Помоћу ове методе злобни преваранти ће позвати жртву користећи било који од горе наведених метода. Док жртва верује да је позив завршен, преварник ће уместо тога висити на линији, одржавајући ту везу док производи лажни тон за бирање. Жртва ће тада назвати одређени број или своју банку, и уместо да разговара са намераваном институцијом, разговараће са другим преварантом. Ова врста преваре довела је до тога да су неки појединци изгубили десетине хиљада долара.

Има још примера, наравно. У јулу 2018. америчке агенције за спровођење закона разбиле су највећу телефонску превару у ИРС-у, осудивши 21 Американца на много година иза решетака. Превара је преварила хиљаде Американаца да се одрекну милиона долара током протекле деценије, док су се уметници преваре претварали да су агенти ИРС-а упозоравали Американце који не сумњају да су се суочили са затворском казном због неплаћених пореза.

Како избећи преваре превара

Нажалост, мало је тога што можете учинити да у потпуности избегнете злобне преваре. Превара против предузећа и институција у којима се налазе ваше приватне информације потпуно је под вашом контролом. И док смо разговарали са СМС лажним представљањем или смишањем, преваранти имају тенденцију да игноришу успостављене регистре „не зови“, јер нису легитимни послови забринути због владиних прописа или правних последица. С обзиром да је ваш број често повезан са многим рачунима, вероватно ћете у одређеном тренутку изгубити свој број преварантима који крше податке, ако већ нисте.

Постоје кораци које можете предузети како бисте избјегли преваре са преваром. Неки користе техничка средства, док други укључују проактивност.

1. Никада не одговарајте на позив са непознатог броја

Можда је примамљиво одговарати на позиве са непознатих бројева, али то би вас могло одвести право у преваре у чекању. Поред тога, преузимање можда само упозори зли преваре да је број активан, што ће довести до више позива низ цесту.

Уместо тога, нека позив иде у говорну пошту. Правило је да ће свака стварна особа, компанија или државна институција која је затражила нешто важно увек оставити говорну пошту или назвати касније. Многе преваре превара ће такође оставити унапред снимљену поруку говорне поште, што ће вам пружити шансу да правилно прегледате да ли је позиватељ легитиман извор.

Имајте на уму, међутим, да ће сада многи зли преваранти назовите одмах. Сврха повратног позива је супротстављање горе наведеним саветима. Вероватније је да ћемо одабрати непознати број који вас враћа, јер традиционално је то указивало да позивалац није само неко кога познајемо, већ да је позив важан. Ова тактика помаже у дефинисању зашто се висхинг сматра типом социјални инжењеринг.

Са своје стране, једном сам примио бројне позиве од вираног преваранта који је непрестано прелазио у говорну пошту са тихом поруком. У једном тренутку је преварант (очигледно фрустриран) оставио 30-секундну говорну пошту која је све до последње секунде опет утихнула, у којој је шапнуо: „Једног дана ћеш“. Супер језиво? Да. Али такође је добар пример зашто не бисте одговарали на позиве са тих непознатих бројева.

2. Ако одговорите, никада не дајте личне податке преко телефона

Банке и државне институције требале би никад тражите личне податке преко телефона. Међутим, банке ће вас назвати ако верују да се на вашем рачуну може догодити превара. Међутим, они ће обично позивати само да потврде вашу локацију и упозориће вас на догађај. Неће тражити приватне податке у позиву који им примите. Институције владе попут ИРС-а готово искључиво комуницирају путем поште или повремено е-поштом за обављање службених послова.

Ако се од вас тражи да дате личне податке, затражите име позиваоца и обавестите их да ћете их назвати након набавке службеног броја. Сумњиви позиватељ може вам покушати дати број на који бисте могли поново да се обратите. Ако се то догоди, преусмерите овај број с информацијама доступним на мрежи. Ако се бројеви разликују, назовите број који сте пронашли путем ваше онлајн претраге који је доступан са веб локације предузећа или установе. Једном када назовете, распитајте се код оригиналног позиваоца да бисте потврдили идентитет.

3. Користите апликацију за идентификацију позиватеља

Гоогле и Аппле су током година учинили много посла како би побољшали своје матичне методе позиватеља. Међутим, ни Андроид ни иОС оперативни системи не могу ефикасно да се баве већином нежељених позива или лажних ИД-ова. Захваљујући бројним опцијама за глас путем Интернета (ВоИП) које су сада доступне, преваранти могу лако да креирају споофед бројеве. Скривени идентитети омогућавају им да мало оставе трага одакле се заправо позивају.

Добра апликација ИД позиваоца може вам помоћи да побољшате могућности откривања и блокирања нежељених позива на вашем телефону. И за Андроид и иОС телефоне најбоља опција може бити Труецаллер. Преузето и коришћено преко 250 милиона људи широм света, Труецаллер има преко 2 милијарде нежељених бројева закључаних у својој бази података. Потврђени бројеви нежељене поште су блокирани, а добри бројеви су дозвољени. Ако неки број наиђе на превару, можете га додати у њихову базу података.  

4. Али не верујте у потпуности ИД-у позиваоца

Чак и уз инсталирану ефикаснију апликацију за идентификацију позиватеља, избегавајте бројеве који нису у вашем телефонском именику. И даље можете примати позиве за превару са лажних бројева који изгледају легитимно. Чак и уз инсталирану апликацију за идентификацију позиватеља, нека позиви који нису у вашем телефонском именику прелазе директно на говорну пошту.

5. Третирајте се према жестоким преварама као што бисте се смиловали

Жељне и смешне преваре су у истој породици. Обоје користе свој мобилни уређај да би вас циљали. Као и код насмејаних, варљиве преваре ослањају се на личну природу контакта мобилног телефона како би покушали да извуку вредне информације. Међутим, важно је знати да ваш лични број мобилног телефона није приватни. И телефонски позиви и текстуалне поруке које добијате могу бити од било кога, укључујући извођаче превара.

Препоручујемо да прочитате наш детаљни водич о томе како избећи преваре да бисте сазнали више о томе како најбоље можете избећи обе уобичајене преваре које циљају мобилне уређаје. То укључује детаљне информације о томе како заштитити свој телефонски број у САД-у, Великој Британији, Канади и Аустралији. Такође пружамо информације о томе како пријавити преваре одговарајућим властима.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 31 = 38

Adblock
detector