10 често срещани измами, насочени към фрийлансъри (и как да ги избегнем)

10 често срещани измами, насочени към фрийлансъри

Ако сте част от „концерта на концерта“, не сте сами. Според проучване от 2017 г. от Upwork, над 57 милиона работници на свободна практика живеят само в САЩ. Тези числа нарастват с година на година. И въпреки че работата на свободна практика може да бъде невероятно упълномощаваща, тя може да доведе до значителни разходи, ако не сте внимателни. Това е така, защото много напълно зелени фрийлансъри твърде често стават плячка за измами, предназначени да ги примами в лесна печалба, само за да ги изтръгнат.

Като писател на свободна практика видях моя справедлив дял от измами, насочени към фрийлансъри. От публикации за работа, които са явно измамни, до някой, който всъщност се опита да ме убеди да споделя моята акаунт Upwork с него, трябваше да се ориентирам в понякога рисковия свят на фрийланс, за да заживея в концерта на концертите.

Contents

Защо фрилансерите си падат за измами?

Ако никога не сте изпадали в измама, може да се чудите как и защо на свободна практика са лесна плячка за измамници и престъпници.

Има две основни причини, поради които някои фрийлансъри изпадат в измама, като и двете са посочени в доклада за „Freelancing in America“ на Upwork за 2017 г.: предсказуемост на дохода и намиране на работа. В много отрасли на свободна практика, като писане, тези с повече опит имат много по-лесно време да си намерят работа. Новите фрийлансъри често трябва да се препродават, за да получат работа, опит и материали, достойни за портфолио. Липсата на достойно платена работа може да доведе до значително по-ниски доходи или пропуски в доходите.

Тази борба за избиване на пътя към дъното може лесно да доведе до разбираемо отчаяние. И когато им се предоставят възможности за придвижване нагоре, много фрийлансъри може да имат настроени или изключени радарите за измама, когато са представени с възможност за лесни, бързи и високи доходи за работа.

Имайки това предвид, ако сте нови за фрийлансирането който и да е индустрията и търсите да избегнете някои от често срещаните измами, насочени към фрийлансъри, ето полезен списък от 10 измами, които може да срещнете по време на пътуването си до върха.

1. Измами за работа от дома

Въпреки че писането, редактирането и графичният дизайн на свободна практика са сред най-известните видове фрийлансиране, схемите „работа от дома“ съществуват от десетилетия и наистина се вписват в категорията на концертната икономика. Въпреки многобройните законни начини за печелене на доходи от дома, включително чрез платформи на свободна практика като Upwork, Freelancer, Toptal и Guru, някои хора все още стават плячка за неописани измами за работа от дома.

измами на свободна практика

Много от тези измами изглеждат привлекателни, тъй като обикновено не изискват специализирани набори от умения, за разлика от повечето официални и законни платформи за свободна практика. Много измами, работещи от дома, се рекламират въз основа на предполагаем висок потенциал за печалба, но не предоставят никакви подробности относно това, което ще бъде извършено, докато не се обадите на техния номер или не влезете в дигитална комуникация с художници на измами.

Как да избегнем измами, работещи от дома

Най-лесният начин да се избегнат тези видове измами е да се използват само законни платформи на свободна практика. В тези сайтове може да има изпълнители на измами, които работят в тях, но повечето имат методи за отчитане и мониторинг, които намаляват броя на измами, които могат да бъдат публикувани.

Също така ще искате да избегнете щракване върху връзки или уеб реклами, подобни на горните. Ако рекламата „работа от вкъщи“ не посочва какъв вид работа се изпълнява, вероятно е измама или най-малкото надценяване на потенциала за печалба.

Ако не сте сигурни дали сайт или услуга са легитимни, направете бързо търсене с Google, като „[име на сайта] отзиви“ или „е [име на сайта] измама“. Ако уебсайтът има лоши отзиви или множество източници заявяват, че е измама, потърсете другаде възможности за работа.

2. Фалшиви обяви за работа

Има десетки дъски за работа, всеки с различни нива на филтриране на съдържанието, за да помогне за премахването на измами от техните системи. Някои предлагат по-добра защита на фрийлансъри от други. Например, ако използвате секцията „Гигове“ на Craigslist, няма реален начин да разберете дали дадена работа е истинската сделка или измама прикриване. Тъй като Craigslist не разполага с функции, които да оценяват лицата, които публикуват работа, нямате данни за това, което ще ви помогне да определите дали плакатът за работа е легална компания или някой, който се надява да ви измами извън дома и дома.

Например, това публикуване на работа в Craigslist не предоставя начин да се определи дали работният плакат е достатъчно надежден, за да плати за завършена работа. Също така няма начин да се каже дали той не просто фишира и се надява да открадне информация от кандидатите.

Измами на свободна практикаИзточник: Craigslist

Как да избегнем фалшиви публикации

Най-добрият ви вариант е да търсите работа само чрез официални уебсайтове за публикуване на работа и платформи за фрийланс. Фалшиви публикации за работа и измами обаче съществуват и в тези платформи и сайтове, така че има няколко допълнителни стъпки, които ще искате да предприемете.

 1. Вземете работа само от работодатели, които имат проверена работна история и добри оценки. Повечето платформи на свободна практика вече позволяват на фрийлансъри да оценяват клиентите след приключване на проектите и позволяват на клиентите да оценяват своите фрийлансъри. Това създава хартиена следа, така да се каже, че улеснява определянето дали клиентът е истинската сделка.
 2. Въпреки това, може да има моменти, когато видите интересна длъжност от нов клиент или потенциален работодател, който няма предишна история. Ако това е така, бъдете особено предпазливи, преди да се съгласите да свършите работа. Ако кандидатствате, уверете се, че клиентът не прави неща, като ви помоли да платите пари, за да работите, или поиска да премахнете комуникацията от официалната платформа за фрийланс.
 3. Проверете оценката на отзивите и отзивите на клиентите. Лошите отзиви не означават непременно, че клиентът е измамник. Всъщност повечето хора, които правят публикации с измами, изобщо няма да имат предишна история на работа на платформа. Лошите отзиви често са индикация за клиент, с когото е трудно да се работи. Все пак има шанс клиентът да има тенденция да иска повече работа от договореното или се опитва да плати, да забави плащанията или да не плаща изобщо. Това може да е посочено в рецензиите на платформата.

3. Искания за изпращане на плащане преди да бъдете наети (заплащане за работа)

Страхотното при повечето фрийланс работи е, че често вече разполагате с необходимото оборудване, за да започнете работа. Ако например сте писател или художник на свободна практика, вероятно имате софтуера, който ви е необходим, за да започнете работа веднага. И ако сте работник за споделяне на Uber или Lyft, притежаването на собствен автомобил, който преминава стандартите за проверка на която и да е услуга, означава, че сте готови да се търкаляте (буквално).

Някои измами на свободна практика обаче ще ви помолят да платите някакъв вид такса или да закупите продукта на клиента, за да започнете да работите за тях. Такива измами често ви обещават или достъп до много работа срещу входна такса, или обещават огромни награди за препродажба на продукта на компанията, след като я закупите.

Обикновено няма гаранция нито за двата вида измами. По-често, отколкото не, фирмата или клиентът, който кара хората да плащат преднина, за да работят за тях, печелят печалби, като подписват хората и / или ги карат да купуват продукта, който искат да продадете..

Как да избегнете измамите „заплащане за работа“

Съветът тук е прост: ако трябва да платите за достъп до работа с отделен клиент, не работете с него. Обърнете внимание, че това е така не същото като такса услуга за използване на платформа.

Например сайтове като Freelancer.com и Upwork предлагат безплатна регистрация и ограничен брой безплатни подавания на предложения, но таксуват такса за възможността да публикувате повече предложения. Това не би било измама, а разходи за използване на тяхната услуга за намиране на работа - и това също не е задължително. Но ако все пак намерите услуга, която изисква да се регистрирате и платите такса или да купите продукт, преди да можете да свършите работа за тях, потърсете другаде работа. Няма вероятност да спечелите възвръщаемост на „инвестицията“.

4. Пирамидни схеми (или маркетинг на много нива / директни продавачи)

Пирамидните схеми (известни също като маркетинг на много нива или директни продажби) са навсякъде тези дни. Част от измамите на измамите за „плащане за работа“, многостепенните маркетингови измами работят по този начин:

 1. Регистрирате се в услугата / компанията и ставате „посланик на марката“ или някакъв друг свързан термин.
 2. Вие сте принудени да купувате продуктите на компанията преди време, обикновено на „отстъпка“.
 3. След това имате задачата да продавате тези продукти за компанията, които могат да намалят печалбата, която печелите.
 4. Освен това сте принудени да наберете приятели, семейства и познати, за да се регистрирате и като „посланици на марката“, а компанията често предлага бонуси, ако получите повече хора, за да се регистрирате, за да помогнете да продадете продукта.

За съжаление, маркетингът на много нива е напълно легален на много места, включително и в САЩ, но не по-малко. Големите марки MLM, като Amway и Mary Kay, съществуват от десетилетия и всички са изправени пред множество законови предизвикателства (обикновено за измама или злоупотреби). Други, като LulaRoe, Herbalife и Plexus, са се укрепили в домакинствата в цялата страна, въпреки схематичните истории за произхода и продължаващите съдебни дела. Още по-лошото е, че много от тези схеми за МЛМ имат доста пламенни поддръжници, но също толкова хора, които съобщават за типа на ужасите от MLM, които са много показателни за измами.

freelacne измамиИзточник: пчела Вавилон

МЛМ са далеч един от най-често срещаните видове измами и по-често, отколкото не, са жертва на майките, които живеят в дома, отчаяно да допринесат за доходите на домакинството си или да намерят финансова свобода. Обикновено компаниите обещават лесен път до богатство, но често оставят индивидите изгорени и изразходвани далеч повече, отколкото са спечелили, или едва компенсират разходите за закупуване на продуктите на компанията. Има дори уебсайтове, посветени не само на излизане на МЛМ такива, каквито са, но и на предоставяне на подкрепа за хора, които са били наранени от подобни измами..

Как да избегнем многостепенните маркетингови измами и пирамидни схеми

Много хора се всмукват в МЛМ измами, преди да разберат в какво са се забъркали. По времето, когато вече е късно, много от тези, които започват да работят за компания за директни продажби, излизат на хиляди долари, както и приятели. Това е така, защото MLM компаниите често подтикват хората да се опитват да продават на почти всеки, който могат, включително близки приятели и роднини, много от които в крайна сметка изморяват от възприемането им като бизнес възможност.

Най-добрият начин да избегнете измами с MLM е да отхвърлите всяка оферта за работа с компания, която иска да купувате и продавате техния продукт за тях. Освен това, ако компанията обещае, че ще забогатеете чрез техния метод, те вероятно са измама.

Полезни уебсайтове изброяват измами с MLM, така че познаването на компаниите по име може да помогне. Този списък на МЛМ от групата Reddit / r / AntiMLM трябва да бъде добра отправна точка. Просто потърсете в списъка името на компания, за която подозирате, че може да е пирамидална схема. Важно е, ако не сте сигурни, просто първо проучете компанията онлайн.

5. Искания за информация за акаунта

Имате вероятност да имате различни акаунти като фрийлансър. Най-вероятно имате акаунт в PayPal, създаден например за бързи транзакции и има голям шанс да сте или ще бъдете част от различни платформи за фрийланс.

Всеки акаунт, който имате, който е свързан с вашия бизнес, е изключително важен. Всъщност е толкова важно измамниците да се опитат да получат достъп до тях, за да откраднат достъп до акаунта ви за собствени нужди, да откраднат пари от вашите акаунти или да държат вашите акаунти за заложници в замяна на плащане за откуп.

Това е опит за измама, в който лично аз се сблъсках не много отдавна в LinkedIn. Правя по-голямата част от работата си на свободна практика чрез Upwork, където поддържам солидна оценка и страхотни отзиви. Въпреки че много време и усилия вложиха в изграждането на това добро състояние на Upwork, това може да бъде полезно и за всеки, който успее да получи достъп до него.

Това се надяваше един измамник, когато се свърза с мен в LinkedIn.

измами на свободна практика

Предложението на измамника в началото изглеждаше достатъчно невинно. Той искаше да ми помогне да спечеля повече пари. И като фрилансер, добре, това винаги е предложение, с което желая да се забавлявам. В крайна сметка много фрийлансъри с различни умения обединяват усилия и си помагат взаимно. Един писател може да се обедини с графичен художник, например. Често е взаимно изгодно.

Това обаче не беше целта му и червените знамена се издигнаха доста бързо.

Опита се да ми покаже профила си Upwork, използвайки например мъртва връзка, въпреки твърденията му, че има солиден профил. Ако е съществувала в някакъв момент от миналото, тя със сигурност вече не е била активна. Не мина много време, преди да хвърли очевидната измамна бомба върху мен.

измами на свободна практика

Дори не си направих труда да отговоря на последната му молба. Не е необходимо. Беше очевидно каква е играта му тук. Предоставяйки информация за моя акаунт, аз му предоставям достъп до:

 • Текущите ми приходи, чакащи превод в личната ми сметка
 • Моите банкови данни
 • Друга лична информация
 • Целият ми акаунт Upwork

Дори и искането му да е законно (очевидно не е било) споделянето на акаунт е в противоречие с условията за обслужване на Upwork и е в противоречие с политиката за повечето платформи на свободна практика. Това щеше да ме изложи не само на риск от измама, но и на огромен риск от загуба на ключова част от бизнеса ми на свободна практика.

Как да избегнем измами с споделяне на акаунт

Опитите да ви накарат да споделите вашите акаунти на платформа на свободна практика са по-чести, след като станете успешни и имате добри резултати от солидна работа. След като това се случи, ще трябва да бъдете внимателни, за да не допускате обжалване на допълнителни приходи да ви отклонява от здравия разум. Всеки, който поиска да сподели вашия акаунт, вероятно иска да ви открадне акаунта или по-лошо. Това настрана споделянето на информация за платформата на свободна практика или информацията за PayPal също представлява огромен риск за поверителност, тъй като акаунтът ви вероятно съдържа доста голямо количество лична информация и финансова информация.

Ако някой поиска да сподели някой от вашите фрийланс акаунти, просто кажете „не“.

6. Фиширане на лична информация чрез данъчни документи

От всички опити за измама в този списък, измама с данъчен документ беше единствената, която почти ме заведе, преди да се осмеля. За щастие, подозрителната ми природа се овладя и видях всички предупредителни знаци, преди да се откажа от моята информация.

Предвид естеството на работата, която вършим, лесно е да се предположи, че подаването на данъчни формуляри е само част от правенето на бизнес. Не толкова бързо. В повечето случаи никога няма да е необходимо да давате на клиент W2 или друга форма на данъчен документ.

Внимавайте с клиентите, които се опитват да ви накарат да им представите данъчни документи. В САЩ клиентите трябва да изискват от вас да подадете W2, само ако ви плащат с чек или чрез директен депозит по вашата банкова сметка и очакват да ви платят повече от минимума, определен от федералния мандат за независими изпълнители, които могат да останат недекларирани върху данъците (в момента $ 600). Ако получавате плащане чрез услуги за обработка на цифрови плащания, клиенти не е необходимо да издавате 1099-MISC за вас и следователно не се нуждаете от W2 или вашия номер за социално осигуряване.

Как да избегнете измами с данъчни документи

Ако вашите клиенти планират да ви платят чрез платформа за фрийланс или електронна платежна услуга, като PayPal или дори с кредитна карта, няма да е необходимо да им представяте данъчни документи. Платформата за фрийланс или услугата за цифрови плащания ще трябва да ви изпрати 1099-MISC, ако спечелите повече от $ 20 000 чрез тази платформа или получите тази сума или повече през тази платежна система и вероятно вече разполагате с вашия SSN и друга информация.

Клиентите, работещи чрез платформи за фрийланс, не трябва да искат W2 или други данъчни документи. Ако го направят, вероятно е измама или клиентът е грубо деформиран относно своите данъчни задължения. Ако клиентът ви притиска, не се поддавайте.

Ако работите с клиент извън платформа за фрийланс и не ви е приятно да се откажете от SSN или друга информация, която би могла да се използва за открадване на самоличността ви, поискайте всички плащания да преминат през PayPal, поне докато не сте сигурни можете да се доверите на клиента с вашата информация.

И накрая, ако получите данъчен документ, знайте разликата между фалшивите реални данъчни документи. Истинският W2 никога няма да се появи като документ на Microsoft Word, например (което го направих, когато получих този опит за измама). Документът също трябва да има последната налична данъчна година. Ако получите W2 файл, проверете го за най-скорошния документ тук.

7. Подозрителни или необичайни начини на плащане

Като фрийлансър повечето от вашите опции за плащане ще бъдат цифрови. Някои клиенти обаче могат да плащат чрез чек, докато други могат да използват директен депозит или кредитна карта. Това са всички стандартни форми на плащане и обикновено са надеждни.

Някои клиенти ще се опитат да измамят на свободна практика, като предлагат да плащат чрез необичайни методи. Това може да включва искане на фрийлансъри да приемат алтернативни форми на плащане (стоки и услуги вместо пари) или да приемат плащане чрез методи като подаръчни карти.

Как да избегнем измами с начин на плащане

Трябва да приемете само няколко избрани начина на плащане като фрийлансър. Те включват директно чрез платформата на свободна практика, която използвате, която ще получава плащанията, извлича такса или чрез общи опции за плащане като PayPal, кредитна карта, директен депозит или чрез чек. Има някои други, леки системи за плащане, като например Square, които можете да използвате, ако сте типът на свободна практика, който продава своите обекти чрез физически средства.

Въпреки това, никога не трябва да приемате плащания чрез средства, които са напълно нетипични или напълно необичайни. Например, ако клиент поиска да ви плати в стоки вместо услуги, не го приемайте (да, това се случва и преди съм имал клиент да поиска този вид необичайна опция за плащане).

Клиентите, които искат да плащат чрез необичайни средства, често искат да ви променят накратко или да избегнат данъчните задължения. За да запазите собственото си отчитане на доходите и да избегнете подозрително платежно поведение от клиенти, приемайте плащането само чрез проверка и приемливи средства.

8. Тестови проекти

Това е измама, която много фрийлансъри, особено писатели, изпитват поне веднъж, преди да научат урока си. Това става така:

 • Вие изпращате предложение
 • Клиентът отговаря и казва, че харесва вашето предложение и би искал да направите тестов проект. Ако всичко върви добре, ще ви наемат за повече работа
 • Завършвате тестовия проект и никога повече не се чувате от клиента или клиентът ви казва, че работата е страхотна, но той / тя избра друг фрийлансър

измами на свободна практика

В много случаи клиентът всъщност не иска да наеме. Вместо това клиентът използва тестови проекти, за да събере качествена работа от фрийлансъри, без да се налага да плаща нито стотинка, или като плаща значително по-малка сума от това, което обикновено струва такъв проект.

Как да избегнете измами с тестови проекти

Лесно и разбираемо е защо много фрийлансъри попадат в тази измама. Получаването на отговор от клиент, който поиска тестов проект, често е индикация, че вашето предложение е харесало и че сте близо до осигуряване на договора. Но има някои клиенти да злоупотребяват с това доверие в своя полза.

9. Искания за установяване на контакт извън официалните канали

Всички най-добрите платформи на свободна практика включват интегрирана система за комуникация. Тази система предлага някои защити за поверителност на фрийлансъри, което прави възможно комуникацията за бизнеса, без да се налага да предоставяте лична информация, освен ако не искате или не е необходимо за работата.

Системите за комуникация на свободна платформа позволяват лесно подаване на жалби срещу клиенти за злоупотреби и измами. Ето защо някои клиенти могат да се опитат да преместят комуникацията от официалните, интегрирани канали. Ако няма хартиена пътека, която да следвате в чат системата на платформата на свободна практика, платформата на свободна практика може да не е задължена да ви помага да се възстановите от отрицателните въздействия на измамите.

Как да избегнем измами чрез външни канали за комуникация

Ако използвате платформа на свободна практика, използвайте само официалните канали за комуникация, докато не развиете стабилна работна връзка с клиент. Дори тогава може да искате да се придържате към официалните чат системи, които се предлагат с тези услуги, тъй като те могат да помогнат да защитите както вас, така и клиента от потенциални злоупотреби.

За тези, които са на свободна практика извън официалните платформи, най-добрият вариант е да създадете отделен имейл адрес и телефонен номер за бизнес цели. Можете да използвате нещо като Google Voice, за да създадете VoIP номер, изключен от личния ви номер, и тези комуникации да преминат към мобилното ви устройство, така че не е нужно да купувате два телефона с отделни номера. Можете също така да искате да създадете отделен акаунт в Skype за бизнес използване.

Във всички случаи е най-добре да не предоставяте на клиентите достъп до вашите акаунти в социалните медии, ако можете да го избегнете. Единственото изключение може да бъде LinkedIn, където добавянето на вашите клиенти може да помогне за увеличаване на вашите бизнес възможности и да ви даде шанс да проучите надеждността и историята на клиента.

10. Ghostwriting към авторитетни сайтове

Този не винаги е измама, но е значително неетично питайте често насочване на писатели на свободна практика, по-специално.

Ако имате достъп за писане и публикуване до някои основни уебсайтове, като Mashable, Forbes или Huffington Post, някои потенциални клиенти могат да ви помолят да изпратите работа на тези сайтове в замяна на пари. В действителност тези клиенти ви молят да използвате привилегирования си достъп, за да промотирате тайно техния продукт или услуга.

измами на свободна практика

Понякога обаче този тип заявка може да бъде и измама. Фрилансерът поема риска не само да загуби текущия си договор и отношенията си с въпросните уебсайтове, но и да не може да бъде платен, ако съдържанието, което те пишат и качват, не бъде публикувано.

Как да избегнем измами с авторитетни сайтове

Най-простият начин да избегнете тези измами е никога да не им отговаряте. Ако получите покани или заявки за използване на вашия привилегирован достъп или връзка с авторитетен сайт за дискретно популяризиране на продукт или услуга, не го правете.

Виждали ли сте други измами, насочени към фрийлансъри? Кажете ни за тях в коментарите!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − 41 =

Adblock
detector