Дигитална смърт: Какво се случва с вашия акаунт във Facebook, когато умрете?

Какво се случва с вашия акаунт във Facebook, когато умрете

Работата с акаунта във Facebook на починал човек може да изглежда нисък приоритет след смъртта му, но предприемането на действия може да има отрицателни последици. Хората все още ще могат да публикуват на своята времева линия, да ги маркират в снимки и да изпращат заявки за приятели. В най-лошия случай акаунтът може да бъде хакнат и използван за измама на приятели или извършване на измама с идентичност.

Facebook Memorialization vs Deletion

Точно като оставяне на завещание и завещание, подготовката на вашите собствени цифрови активи преди неизбежната ви смърт ще улесни хората, на които имате доверие, да се справят с вашите онлайн акаунти и информация. Това не е трудно, нито обикновено изисква адвокат или пълномощно. Но е необходимо да предприемете няколко конкретни стъпки, за да гарантирате, че вашата цифрова идентичност се грижи по желания от хората, които искате.

фейсбук запомням запомнянето

Facebook насърчава близки приятели и любими хора да празнувам техните сметки. Мемориализираните акаунти позволяват на приятели и семейство да споделят спомени и почит по времевата линия на починалия човек, в зависимост от настройките за поверителност в акаунта. Думата Спомняйки се показва заедно с вашето име. важно, запомнени акаунти не могат да влизат, въпреки че те могат да бъдат управлявани чрез наследени контакти.

Свързани: Проучването показва, че 2/3 от потребителите на Facebook нямат наследени акаунти

Другата алтернатива е да Изтрий акаунта във Facebook. Въпреки че това със сигурност е жизнеспособна опция, имайте предвид, че потребителският профил на човека вече няма да бъде видим или достъпен за всеки от приятелите му във Facebook, а Facebook няма да дава индикации, че притежателят на акаунта е починал. Това може да бъде доста рязко за приятели и семейство, които поддържат връзка чрез Facebook. Също така помислете, че измамник може да създаде фалшив акаунт и да се представи за починалия, без конкурентна истинска сметка, която да ги възпрепятства.

  Какво е 3DES криптиране и как работи DES?

Ако не посочите дали предпочитате запаметен акаунт или изтриване на акаунт след смъртта, решението ще бъде оставено на вашето семейство и приятели.

Как да зададете наследствен контакт

Ако решите да запаметите акаунта си след смъртта, трябва да зададете а наследствен контакт. Това е човекът, който по същество ще управлява вашия запомнен акаунт, след като умрете.

Ето как да зададете наследствен контакт във Facebook, ако сте в настолен браузър (Chrome, Firefox, Edge и т.н.):

facebook смърт ss 2

 1. Щракнете върху падащото меню в горния десен ъгъл и изберете Настройки
 2. Кликнете Управление на акаунта
 3. Въведете име на приятел и щракнете Добави
 4. Кликнете Изпрати за да уведомите приятеля си, че сега те са ваш наследен контакт

И ако сте на мобилно приложение (Android или iOS):

facebook наследство контакт android

 1. Кликнете върху трите реда в горния десен ъгъл
 2. Превъртете надолу и чукнете Настройки & поверителност, тогава Настройки
 3. Превъртете надолу до Вашата информация във Facebook секция и чукнете Собственост и контрол върху акаунта
 4. кран Настройки за запаметяване
 5. Превъртете надолу и въведете името на приятеля във Facebook, който искате да бъде вашият наследен контакт
 6. Прегледайте и редактирайте съобщението по ваше желание, след което натиснете Изпрати
 7. По желание активирайте Разрешение за архив на данни за да позволите на наследения ви контакт да изтегля вашите публикации, снимки, видеоклипове и информация за потребителски профил, след като отминете

Ще бъдете подканени да въведете кратко съобщение до новия наследен контакт, който се изпраща през Facebook Messenger. Може би е добра идея да се свържете с тях лично, за да не бъдат алармирани от страшното съобщение.

Можете също така да промените или премахнете наследени контакти, ако е необходимо.

Наследените контакти могат:

 • Напишете фиксирана публикация, която седи в горната част на профила на починалия
 • Отговаряйте на нови заявки за приятели
 • Управлявайте почитните публикации
 • Премахнете маркерите от вас в публикациите и снимките на други хора
 • Актуализирайте снимката на потребителския си профил и основната снимка
 • Искайте акаунта ви да бъде изтрит
 • Изтеглете копие от това, което сте споделили във Facebook
  Как да защитите паролата на файлове и папки в macOS (OSX)

Наследените контакти не могат:

 • Влезте в акаунта на починалия човек
 • Прочетете съобщенията си
 • Премахнете приятели или отправете нови заявки за приятели

Имайте предвид, че ако не присвоите наследен контакт или посочите, че искате акаунтът ви да бъде изтрит след смъртта, акаунтът ще бъде запомнен, но никой няма да може да се грижи за него. Проверените непосредствени членове на семейството могат да поискат изтриване.

Как да изтриете акаунта си във Facebook, след като умрете

Ако просто искате профилът ви във Facebook да бъде изтрит завинаги, когато умрете, няма нужда да присвоявате наследен контакт. Просто следвайте тези стъпки:

facebook смърт 2

 1. Щракнете върху падащото меню в горния десен ъгъл на Facebook и изберете Настройки
 2. Изберете Управление на акаунта
 3. Кликнете Поискайте изтриване на акаунта
 4. Избирам Изтрийте след смъртта

В мобилното приложение следвайте същите стъпки, описани по-горе, за да изберете наследен контакт. Вместо да щракнете върху Изберете наследен контакт бутон в стъпка 5, превъртете малко по-ниско и изберете Изтриване на акаунт.

Какво да направите, ако любим човек умре във Facebook

Ако любим човек е починал и вие сте отговорни за работата с неговия акаунт във Facebook, това, което правите по-нататък, зависи от това дали сте назначен за наследен контакт на този човек или не.

За да започнете, отидете на тази страница, за да изпратите заявка за запомняне. Ще ви трябва името в акаунта, датата на преминаването им и документацията за смъртта, като некролог или сканиране на смъртния акт.

Обърнете внимание, че трябва да изпратите заявка за запомняне само ако сте близък приятел или член на семейството.

Ако сте наследен контакт

След като някой друг ви е назначил наследен контакт, трябва да получите съобщение във Facebook Messenger, в което да се казва толкова.

След като Facebook запомни акаунта, можете да управлявате страницата според списъка по-горе. По принцип е добра идея да оставите прикрепено съобщение с информация за мемориални служби или погребални договорености. Facebook всъщност има инструмент, който да ви помогне да стартирате набиране на средства, ако е необходимо.

  Измамата с идентичност на Upwork и други сайтове на свободна практика заплашва целостта на концерта

Някои хора, които са били приятели извън Facebook, може да се опитат да добавят починалия като приятел, след като акаунтът бъде запомнен. Като наследен контакт можете да одобрите или откажете посмъртни молби за приятели.

При назначаване на наследствен контакт потребителят може да постави отметка в квадратче, за да определи дали на наследения контакт ще бъде разрешено да изтегля своите данни във Facebook след смъртта. Това включва публикации, снимки, видеоклипове и информация от страницата ви About. Ако се нуждаете от снимки, които да използвате за паметници, възпоменания или некролози, това може да бъде полезен ресурс. Просто не забравяйте да се погрижите за информацията и не я оставяйте да попадне в грешни ръце. Изтрийте всичко, което не използвате.

Ако не е назначен наследствен контакт

Все още можете да изпратите заявка за запаметяване, но има вероятност акаунтът да не бъде управляван от никого. Профилът ще бъде запомнен, но никой няма да може да отговаря на трибуни, маркери или заявки на приятели.

Проверилите се непосредствени членове на семейството могат да поискат премахването на акаунта.

Създаване на групова страница като спомен

Една алтернатива, ако не е назначен наследствен контакт, е създаването на групова страница като спомен. По този начин можете да правите съобщения, да споделяте спомени и да изказвате съболезнования в полу-частно пространство. Не забравяйте да прегледате настройките за поверителност на групата, преди да поканите хора.

Пазете се от измамници

Измамниците могат да се опитат да хакнат или клонират акаунта на починалия, преди да бъде запомнен. Ето защо е важно да поискате запаметяване възможно най-скоро.

Ако хакер успее да поеме акаунта на починал човек, преди да бъде запомнен, той ще може да изпраща съобщения до всички приятели на този човек. Обикновено целта им е да измами хората. Очевидно това е опасно за онези, които не знаят, че притежателят на реалната сметка е починал и изпитва затруднение за тези, които са.

Хакерите може също да се опитат да клонират акаунта и да добавят хора от групата на приятелите на човека като приятели към фалшивия акаунт. Онези, които приемат - и много хора приемат сляпо молбите на приятели - ще бъдат насочени от измами. Ако вие или някой от приятелите ви във Facebook забележите това поведение, незабавно го докладвайте на Facebook.

About the author

Comments

 1. Безспорно, работата с акаунта във Facebook на починал човек може да изглежда като нисък приоритет след смъртта му, но е важно да се предприемат действия, за да се предотвратят отрицателни последици. Наследният контакт е много важен, за да се гарантира, че вашата цифрова идентичност се грижи по желания от хората, които искате. Мемориализираните акаунти са добра алтернатива, която позволява на приятели и семейство да споделят спомени и почит по времевата линия на починалия човек. Изтриването на акаунта може да бъде доста рязко за приятели и семейство, които поддържат връзка чрез Facebook. Важно е да се пазим от измамници, които могат да създадат фалшив акаунт и да се представят за починалия. Затова е важно да се предприемат конкретни стъпки, за да се гарантира, че вашата цифрова идентичност се грижи по желания от хората, които искате.

Comments are closed.