Измамата с идентичност на Upwork и други сайтове на свободна практика заплашва целостта на концерта

Измамата с идентичност заплашва целостта на концерта

Икономиката на концертите процъфтява, но какво се случва с онези работници, които са затворени от отдалечени работни платформи или от най-ценните онлайн пазари за работа? Все по-често отговорът е измама с идентичност и закупуване на акаунт. Средната искана цена за проверени акаунти на свободна практика от една основна отдалечена работна платформа, Upwork, може да надхвърли 1300 долара. Някои продавачи дори искат десетки хиляди долари за своите сметки. Освен това, броят на публикациите, свързани с покупката и продажбата на акаунти в Upwork на един уебсайт, нарасна над 5300 процента през първите шест месеца на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г..

Работниците в гигантската икономика все още са основна цел за измами „работа от дома“, но търсенето на отдалечени работници, съчетано с основни вратички в методите за проверка на идентичността, открити в повечето отдалечени платформи на свободна практика, създаде нагло и открито управляван пазар за измами с акаунти. В резултат на това голям брой клиенти и купувачи са били измамени от фрийлансъри, които злоупотребяват с платформите за концерти.

Какво открихме:

 • Има стотици Upwork акаунти за продажба в повърхностната мрежа, което означава, че купувачите не трябва да използват тъмни уеб пазари.
 • Средната искана цена за Upwork акаунт е над 1300 долара.
 • Изглежда, че количеството измами с идентичност на Upwork се увеличава с година на година.
 • Исканата цена за проверени акаунти на свободна практика може да надхвърли десетки хиляди долари.
 • Изглежда повечето купувачи на профили се опитват да заобиколят процесите на одобрение на платформите на свободна практика и ограниченията на регионалния пазар.
 • Изглежда повечето купувачи на сметки са от Китай, Русия, различни африкански страни, Индия и Пакистан.
 • Някои купувачи, особено в Китай и Русия, заобикалят регионалните ограничения за съдържание, като използват VPN и наемат време на компютрите на продавачите чрез TeamViewer и други приложения за споделяне на настолни компютри.

Безплатни платформи и измами с идентичност

Все по-голямата икономика на концерти обхваща огромно разнообразие от видове работни места. От приложения за разходка с кола като Uber и Lyft до приложения за разходки с кучета като Wag! и Rover, всеки с умение, интерес или ценен ресурс може да участва. И всеки, който е готов да плати за тези услуги, често може да намери служители на концерти само за няколко минути.

Тези платформи осигуряват неявно ниво на доверие на купувачите. Когато клиент или работодател търси работници на икономиката чрез тези уебсайтове и приложения, те очакват да работят с лицето, чийто профил са изследвали в процеса на наемане.

Изглежда обаче, че измамите с идентичност се увеличават при отдалечени платформи за икономика на концерти. Фрилансерите купуват, наемат и използват акаунти на други хора или създават фалшиви профили, за да измамят и измамят клиенти, които използват платформата.

Както може да се очаква, някои от най-големите от тези сайтове за икономика на концерти също изпитват най-много измами. Много клиенти и купувачи, които използват тези сайтове, твърдят, че са били измамени от фрилансери, използвайки закупени, откраднати или фалшиви акаунти.

Както обясни един клиент на Upwork във форума на Reddit / r / Upwork:

„Да, всъщност ми се случи няколко пъти. Единият беше преводач, който наистина не знаеше езика, [друг] беше маркетолог, който в крайна сметка ме заплашваше. "

Актуална сметка за продажба redditИзточник: Reddit / r / Upwork

Клиентът отбеляза, че Upwork успя да затвори акаунта, преди да го съобщи, но в други случаи някои клиенти, използващи Upwork, загубиха значителни суми пари поради измама с идентичност.

Друг потребител обясни:

„Един от клиентите ми нае няколко едновременни специалисти по критичен за времето проект. Един от тях беше измамник, който доеше клиента до максимално разрешените часове, но не даде съществени резултати. По-късно този измамник копира профила ми. Разбирайки отзивите му, той беше измамил няколко други клиенти. Съобщих му. Минаха няколко месеца, но в крайна сметка той бе освободен от Upwork, но не и преди да измами шепа други клиенти. “

акаунт, който продава redditИзточник: Reddit / r / Upwork

Истории като тези редовно се появяват в форумите на общността на Upwork, както и във форуми и статии, обхващащи други отдалечени работни сайтове, като TopTal.

Методи за проверка на идентичността на свободни платформи

Много платформи и приложения изискват някаква форма на взаимодействие между хората, което прави измамите с идентичност особено трудни за отстраняване. Някои от тях също използват технологично усъвършенствани техники, предназначени да премахнат или значително да намалят риска от измама с идентичност.

Uber, например, използва система, наречена проверка на ID в реално време. Осъществено от Microsoft Cognitive Services, в реално време ID Check използва технология за разпознаване на лица, за да провери самоличността на водача, преди водачът да може да влезе в приложението.

Според Майкъл С., базиран в Балтимор шофьор на Uber, с когото разговаряхме за методите за проверка на идентификационните номера на компанията, проверката на ID в реално време се активира на случаен принцип чрез приложението Uber. Самоличността обаче няма да бъде потвърдена, ако светлината е твърде слаба, лицето не е напълно видимо или лицето не съответства на записаното. Ако лицето на водача не съответства на записите на Uber, драйверът може да бъде деактивиран от платформата. Шофьорите могат да се активират отново само чрез обаждане на услугата за поддръжка на водачи на Uber и чрез предоставяне на допълнителна лична информация, която Uber има на запис за всеки водач.

Повечето отдалечени работни платформи прилагат различни тактики за проверка на идентичността, за да намалят броя на случаите на измами с акаунти. Благодарение на размера и популярността на сайта, Upwork служи като перфектен казус за това. Платформата често (но не винаги) изисква фрийлансъри да потвърдят самоличността си, като представят издаден от правителството идентификационен номер, официален начин на плащане (като основна кредитна карта или PayPal акаунт), банково извлечение, телефонен номер или официална документация, която проверява име и адрес.

Услугата също наскоро внедри ID за потвърждаване на ID (подобно на тези, използвани от Twitter и Facebook), която се печели чрез видео разговори с агенти Upwork за кръстосана проверка на ID картината с предполагаемия потребител.

неработещ акаунт за продажба на значка за idИзточник: Upwork

Това обаче не е перфектна система и забележимо по-малко строга от системата, която в момента използва Uber.

Агентите за поддръжка на работата потвърдиха в публикациите на форума на общността, че не винаги се изисква проверка на идентификацията, за да могат фрийлансърите да извършват работа в платформата:

неработещ акаунт за продажба на проверка на идентификаторИзточник: Upworkпродажба на фиксирана сметкаИзточник: Upwork

Това означава, че някои фрийлансъри могат да създават акаунти и да работят с клиенти преди проверка на профила, оставяйки прозорец на възможност за измама.

Други отдалечени работни платформи, като Freelancer, Fiverr, PeoplePerHour, Guru и TopTal, също разполагат с методи за проверка на самоличността:

 • Fiverr: Изисква еднократно качване на правителствено удостоверение и селфи.
 • На свободна практика: Изисква правителствен идентификационен номер, снимка на потребителя, който държи хартия с ключов код, и копия на две извлечения за помощ или банкови извлечения (или един от всеки). Потвърждението трябва да се извърши с помощта на мобилно устройство.
 • PeoplePerHour: Изисква правителствен идентификационен номер, копие на помощно или банково извлечение, снимка на кредитната карта, свързана с акаунта, и копие на потвърдена сметка в PayPal.
 • гуру: Изисква правителствено удостоверение, доказателство за адрес и актуална снимка. Гуру може искайте непрекъснато да удостоверявате самоличността.
 • TopTal: Дълъг процес на проверка на самоличността, който включва идентификационен номер на снимка, информация в социалната мрежа, възможна проверка на криминални данни, проверка на семейната информация и други.
 • Contently: Не съществува уникален процес за проверка на самоличността. Също така не забранява споделянето на акаунти (въз основа на езика, използван в условията на услугата).

Тези услуги, които изискват потвърждаване на самоличността, обикновено го изискват по време или скоро след създаването на акаунта. В някои случаи може да се извърши повторна проверка след актуализация на услугата или промяна на нейната политика за проверка. Новата политика на Upwork за проверка на фрийлансъри, използващи видео разговори, изисква много фрийлансъри в платформата ефективно да потвърдят отново своите акаунти, за да получат новата значка за самоличност. В някои случаи Upwork спря акаунти на свободна практика до приключване на проверката на видео чата.

Повечето отдалечени работни платформи имат политика да изискват само еднократно потвърждаване на самоличността, въпреки че малцина открито заявяват това като писмена политика. Fiverr обаче е изключение, тъй като на страницата си за потвърждаване на самоличността заявява, че иска проверка на акаунта само веднъж.

неработещ акаунт за продажба на FivverИзточник: Fiverr

Еднократната политика за проверка на идентификационния номер в крайна сметка улеснява измамниците да използват отдалечени работни платформи и дава възможност на всеки да създаде и след това да продаде напълно проверен акаунт.

Как измамниците експлоатират откритите платформи на свободна практика

Сега има разрастващ се пазар на споделяне, продажба и отдаване под наем на акаунти, особено за Upwork акаунти. (Някои профили, които могат да се проверяват, съществуват за акаунти от друга голяма отдалечена работна платформа, Freelancer, но в значително по-малка степен.)

Къде се купуват и продават акаунти на Upwork и Freelancer?

В повечето случаи незаконната продажба на акаунти има тенденция да се случва на тъмни уеб пазари. Например всеки, който иска да закупи нелегитимни акаунти в Uber, може да го направи за около $ 5 USD. В случая на Uber повечето продадени акаунти са потребителски акаунти, а не акаунти на драйвери. Дори и потребителите да могат да продават свои собствени или откраднати акаунти на драйвери на Uber, проверката на ID на Uber в реално време намалява стойността на акаунти на драйвери.

неработещ акаунт, продаващ darkweb

За разлика от тях изглежда, че продажбата и наемането на акаунти за Upwork и Freelancer се осъществява предимно в повърхностната мрежа или частта от най-високо ниво в интернет, която повечето от нас използват. И един от най-популярните форуми за този вид дейност изглежда уебсайт за игри, наречен PlayerUp.

акаунт, който продава играчИзточник: PlayerUp

През 2018 г. уебсайт, наречен UpBuy.in (също промотиран като UpBuy.me) се опита да формализира продажбата на Upwork акаунт, но изглежда, че е бил затворен малко след стартирането му. Този сайт също се рекламира в секцията „Upwork акаунти на PlayerUp“, като подчертава много по-големия пазар на продавачи и купувачи, които съществуват в PlayerUp.

работещ акаунт, продаващ upbuyИзточник: PlayerUp

Въпреки че е създаден като ресурс за подпомагане на видео геймърите да купуват, продават и търгуват акаунти, голяма част от общността на PlayerUp вместо това използва услугата като средство за измама с идентичност на акаунта на свободна практика или за покупка, продажба и търговия на акаунти в социални медии за услуги като Instagram и YouTube.

Понастоящем на писането има около 300 текущи и архивирани публикации в PlayerUp или продаване, или искане за закупуване на потвърдени за идентификация Upwork и акаунти на свободна практика. (Не успяхме да намерим покупка или продажба на публикации за други основни платформи на свободна практика на този сайт, което частично подчертава влиянието на размера и популярността на уебсайта на концерта върху продажбата на акаунти.) 

По-голямата част от тези публикации за продажба на свободна практика са за Upwork, където най-много насочихме вниманието си.

Продавачите на актуални акаунти са склонни да рекламират няколко основни области на своите акаунти, за да убедят потенциалните купувачи:

 • Състояние на проверката
 • Възраст на акаунта
 • Количество положителни отзиви или отзиви
 • Оценка за успех на работа (мярка, която Upwork използва, за да оцени фрийлансърите по удовлетвореност на клиента)
 • Местоположение на акаунта
 • Обща печалба
 • Средни доходи на месец
 • Брой активни и фактурирани договори
 • Брой завършени работни места
 • Дистанционно управление на компютър чрез VPN и Teamviewer за достъп и работа с акаунта

Тези, които продават акаунти на Freelancer, търсят сходни критерии, но броят на акаунти от тази платформа, рекламирани за продажба в PlayerUp, е далеч по-малък, така че има много по-малко данни, за да продължите.

Продавачите също могат да използват PlayerUp, за да действат като защитена платежна система за посредници, въпреки че някои търсят плащане чрез Payoneer, друга посредническа услуга или просто чрез PayPal. Методите за плащане на посредници са често срещани на тъмните уеб пазари и позволяват на двете страни да обменят средства, оставайки напълно анонимни един към друг.

Извън PlayerUp, някои купувачи на акаунти и измамници с идентичност на платформата на свободна практика използват по-директен маршрут. Някои избират да се свържат с фрийлансъри с проверени и активни акаунти директно чрез социални медии, като Facebook или LinkedIn.

Като активен потребител на Upwork това ми се е случвало два пъти през последните няколко месеца.

Довършена продажба на linkedin

В един случай потребител на Upwork от Русия, който вече има потвърден акаунт, се опита да се свърже с мен, за да ме накара да споделя своя акаунт с него, поради предпочитанията за националност, които съществуват на избрания пазар на Upwork и на Upwork, създаден само за клиенти на САЩ и на свободна практика. С милиони потребители на Upwork по целия свят, много от които са в „предпочитани“ страни, вероятно много други фрийлансъри в платформата също са се свързали по този начин.

Колко струват сметките за дистанционна платформа на свободна практика?

Има много голяма разлика между това колко струват отдалечените акаунти на свободна практика и колко питат продавачите. Продавачите на акаунти в PlayerUp могат да изброят всяка искана цена, която искат, и те могат да маркират публикациите като „Продадени“, след като успешната транзакция бъде извършена. Купувачите могат да създават публикации, които искат да купят акаунти за каквато и да е сума и могат да маркират публикациите си като „Продадени“, ако направят покупка. Това прави исканата от профила цена най-надеждните данни, свързани с продажбата на акаунт.

Въз основа на преглед на над 280 публикации в PlayerUp (към момента на писането), средната искана цена за Upwork акаунт е малко над 1330 USD. Средната цена на сметките, означени като „Продадени“, обаче е около 610 долара.

неработеща сметка, продаваща средна цена

Видът на услугите, предлагани от акаунта, като програмиране, превод или писане, не изглежда достатъчно подходящ, за да се включи за повечето продавачи на акаунти, или има голямо влияние върху това колко потенциални купувачи са отговорили на публикация. Измамници могат да купуват потвърдени акаунти и след това да променят регистрираните умения и бизнес модел на акаунта, въпреки че тази дейност може да получи акаунт, забранен за Upwork.

Много продавачи на Upwork акаунти не успяха да идентифицират къде е регистриран и проверен. Въпреки това най-вече наблюдавахме публикации, идентифицирани като създадени и проверени в САЩ, както и на много европейски пазари, включително Великобритания.

Измамата с идентичност на Upwork и други сайтове на свободна практика заплашва целостта на концерта var divElement = document.getElementById ('viz1563296445437'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName ('обект') [0]; vizElement.style.width = '100%; vizElement.style.maxWidth =' 1250px; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) + 'пиксела; vizElement.style.maxHeight =' 887px; var scriptElement = document.createElement ('script'); scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js'; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Твърде малко данни за всяка държава означава, че не можем да правим изводи за популярността на различните региони на профила. Повечето публикации получиха поне няколко отговора, докато някои публикации не получиха никакви отговори. Открихме също, че редица публикации са получили отговори от много от едни и същи потребителски акаунти, което може да показва някои допълнителни покупки и продажби на пазарни пазари.

Публикациите могат да стоят с месеци, въпреки че повечето по-стари публикации се заключват след несигурно време. Въпреки това не открихме, че възрастта на публикацията е оказала много голямо влияние върху броя на получените отговори.

Повечето отговори на публикации се случиха в рамките на дни от публикуването му. Много публикации получиха почти никакви отговори, въпреки сравнително ниската искана цена, докато други (като например този, който публикува акаунт в Македония) получиха голям брой отговори само за няколко дни.

Обслужване на акаунт за продажба на играчИзточник: PlayerUp

Поради начина, по който е проектирана услугата PlayerUp и начина, по който продажбите на черни пазарни тенденции работят, събирането на данни отвъд исканата цена беше като цяло непоследователно. Много от продавачите не успяха да посочат цена в публикациите си, например, вместо да поискат потенциалните купувачи да направят оферта чрез лично съобщение (обикновено Skype). Някои продавачи също рекламираха, че продават няколко десетки акаунти на партиди за една и съща цена, което означава, че има потенциален недостиг в нашите данни, свързан с броя на рекламираните акаунти.

Доста активност също е насочена към наемането на акаунти, зона, в която не сме копали твърде много поради ограничени данни. Много публикации обаче обсъждат наемането на сметките за няколкостотин долара на месец, с първоначална такса за вход. Как продавачите работят върху системата за плащане под наем, без сами да се измамят, е трудно да се определи.

Освен това е почти невъзможно да се провери продажбите на акаунта, което прави цената на списъка най-точния номер за този тип пазар. Всеки, който използва PlayerUp, може да маркира публикация като „Продаден“, докато много продажби на свободна сметка вероятно се случват, без да се добави маркер „Продаден“..

Кой купува акаунти на платформа на свободна практика?

Купувачите от цял ​​свят вероятно купуват акаунти на платформа на свободна практика, но нашият преглед на публикации и отговори на PlayerUp, както и други изследвания, показва, че повечето купувачи са само от няколко региона:

 • Китай
 • Русия
 • Африка (различни страни)
 • Индия
 • Пакистан

Китайските и руските купувачи изглежда са особено заинтересовани от наемане на Upwork акаунти и за достъп до компютрите на продавачите чрез VPN и Teamviewer или друг софтуер за споделяне на десктоп. Изглежда, че тази публикация във Форумите на общността на Upwork от голям разход на клиент клиентът подчертава проблема:

продажба на фиксирана сметкаИзточник: Upwork

За да отбележим, Upwork не е забранен в Китай или Русия. Upwork обаче прилага методи за проверка на местоположението, които не рекламира открито. Изглежда, че тези методи могат да бъдат заобиколени чрез VPN мрежи и софтуер за споделяне на работния плот.

Много китайски и руски купувачи може също да използват този метод, за да измамят клиентите на Upwork чрез приложението Time Tracker, което прави снимки на настолни компютри на свободна практика на редовни интервали. Клиентите могат по-лесно да открият измама, ако купувачите в Китай или Русия използват собствените си компютри, за да изпълняват почасови проекти. Следователно използването на отдалечени връзки към друг компютър може да затрудни откриването на измами.

Покупката на акаунти също изглежда популярна в Кения и други африкански страни. Статия от 2017 г. в кенийския онлайн вестник Standard Digital изследва колко млади кенийци се обръщат към онлайн отдалечени работни платформи, за да спечелят прехраната си. Въпреки че статията не уточнява кои платформи използват младите работници в Кения, ограниченият брой такива сайтове вероятно означава, че те се обръщат основно към Upwork и Freelancer.

Статията подчертава тенденция, която разкрива, че много млади кенийци избират да купуват акаунти, вместо да се опитват да преминат през процеса на проверка. „Онлайн акаунти за писане могат да бъдат закупени или чрез закупуване или отваряне на такъв. Повечето хора предпочитат да купуват [акаунти], тъй като процесът на отваряне на един е много строг и конкурентен “, пише авторът.

Докато PlayerUp беше източникът, който намерихме и проучихме, дълбочината на измамите с акаунти в Upwork и други уебсайтове на концертни игри вероятно е много по-обширна. Имаме основание да смятаме, че съществуват повече скрити пазари, вероятно в тъмната мрежа или други частни сайтове, като много вероятно е домакин в рамките на страните, където закупуването на акаунти е най-популярно.

Последствия от измама с идентичност на отдалечена платформа

Не е ясно каква част от проблемните измами с идентичност са на отдалечени работни платформи като Upwork. Посегнахме до Upwork за коментар как се справя с измамите с идентичност, но не получи отговор до момента на публикуването. Въпреки това е особено лесно да намерите клиенти и купувачи на Upwork, които се оплакват от фалшиви профили и измамно използване на акаунти, простирайки се назад няколко години.

В допълнение, използването на PlayerUp като средство за покупка и продажба на Upwork акаунти нараства. Уебсайтът на PlayerUp стартира през 2015 г., докато първата публикация, свързана с Upwork, се появи едва през 2016 г. Имаше само малък брой публикации през 2017 г..

През 2018 г. имаше средно 5,5 публикации на месец, свързани с покупката и продажбата на Upwork акаунти.

Но през първите шест месеца на 2019 г. имаше средно 36 Upwork акаунта за купуване и продажба на публикации на месец (общо 217 публикации между януари до юни). За разлика от това, през първите шест месеца на 2018 г. имаше само четири длъжности, отбелязвайки увеличение от над 5300 процента.

продажба на фиксирана сметка

Нарастващият брой на публикации в PlayerUp, свързани с измама с идентификация на акаунта в Upwork, показва, че стабилният и растящ пазар е на сигурно място, въпреки методите за проверка на акаунта на Upwork. Това излага на клиентите Upwork риск и създава проблеми с интегритета за услугата на Upwork. Това е и предупредителен знак за други открити пазари на свободна практика: Колкото по-популярна става услугата, толкова повече ще трябва да отчита измама с идентичност в системата си.

Някои отговори от публикацията предполагат, че има и присъщи рискове за купувачите, които самите биха могли да бъдат измамени, докато се опитват да прикриват закупуване или наемане на сметки.

Довършен акаунт за продажба на измамиИзточник: PlayerUp

Продавачите също са изложени на риск, особено ако планират да наемат сметки. Купувачите, които получат достъп до акаунти, могат да могат да поемат изцяло сметките, като променят паролите и друга информация за регистрация, като изключат оригиналния притежател на акаунта..

Как Upwork и отдалечените платформи могат да защитят купувачите

Изглежда, че битката на ъпдейтите срещу измами с идентичност няма ясен край, поне не без значителна промяна в начина, по който услугата проверява самоличността на свободна практика. Това също е проблем, съществуващ доста преди oDesk и Elance да се слеят, за да формират марката Upwork през 2015 г. Въпреки това, сега, когато Upwork е публично търгувана компания, тя може да се сблъска с допълнителен контрол - и да получи по-тежки последици - ако продължава да се бори да овладее в сметка измама.

Компанията, както и други платформи за гигантска икономика като Fiverr и Freelancer, може да се наложи да приложи мерки за сигурност на ID, подобни на системата, която Uber използва в момента. Преминаването към по-стабилен и редовен процес на проверка на лична карта може да разгневи някои фрийлансъри, като същевременно изисква компанията да признае за своите дългогодишни проблеми с измами с акаунт (нещо, което Upwork не иска да прави публично). Вероятно ще дойдат с допълнителни разходи, които Upwork ще трябва да понесат сами или да прехвърлят на потребителите на своята платформа.

Независимо от това, по-строгите методи за проверка на самоличността могат да изминат дълъг път към създаването на по-надеждна услуга за клиентите и могат да помогнат да се предотврати купувачите да бягат от конкурентите на Upwork.

методология

Ние събрахме данни от PlayerUp.com чрез секцията си Upwork акаунти и секцията си с акаунти Freelancer.com. Данните бяха събрани и актуализирани в продължение на няколко дни през юли 2019 г. Ние събрахме информация от над 280 публикации в секцията Upwork и над 90 публикации в секцията Freelancer.com, включително дати за публикуване, отговори на съобщения, местоположение на акаунта, който трябва да бъде продадена, питаща цена за акаунти, състояние на продажбата на акаунта (продадено / не продадено) и общия брой публикации за търсене на покупка и продажба на акаунти.

Публикациите на Freelancer.com не бяха правилно разграничени от видео игра, изброена на сайта, което доведе до много по-малко публикации, свързани с продажбите на Freelancer.com, отколкото първоначално се появиха. В резултат на това ние оставихме Freelancer.com от повечето анализи на данни и повечето дискусии в статията.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 56

Adblock
detector