Как да използвате кодовете на страните Tor в Windows, Mac и Linux, за да излъжете местоположението си

Как да използвате кодовете на страните TorTor е един от най-важните инструменти за анонимно сърфиране. Въпреки че стандартната му конфигурация е чудесна за скриване на вашата уеб активност, ще трябва да направите някои промени, ако искате вашите данни да пътуват през възли в определени страни. Тази статия ще ви покаже как да промените кодовете на Tor за Windows, Mac и Linux.

За щастие, лесно е да настроите. В края на това ръководство ще можете да изпращате уеб трафик от Албания до Замбия, без да излизате от дома си.

Защо искате да промените кода на държавата си в Tor?

Когато стартирате Tor нормално, вашият уеб трафик навлиза в мрежата при произволен възел, отскача около редица различни релета и излиза от произволно избран изходен възел, към вашата целева дестинация. Този процес помага да се скрие откъде произхождат данните, което дава анонимност на интернет потребителите.

Анонимното сърфиране е чудесно, но има и ситуации, когато потребителите искат техните данни да пътуват през определени места. Някои хора искат да излъжат самоличността си или местоположението, от което произхождат данните им.

Като примери активист в Гватемала може да иска интернет трафикът им да изглежда така, че идва от някой, който живее в Белгия, за да се защити и да се скрие от властите. По същия начин, кубински художник може да иска да се представи като новозеландец, за да заобиколи някои от правителствените ограничения.

Промяната на кодовете на държавите позволява на хората в тези ситуации да избират конкретните държави, през които искат да преминат данните им. Сравнително лесно е да промените и настройките, което означава, че всеки с интернет връзка може да го направи.

Недостатъци от използването на кодове на страни Tor

Ако изберете много конкретни държави, особено тези без много Tor възли, може да не успеете да се свържете успешно. Ако можете, връзката може да е нестабилна и трудна за използване. Общо взето, колкото повече ограничите избора си на възли, толкова по-лоша ще бъде връзката ви.

Кодове на страни Tor срещу VPN за подправяне на вашето местоположение

Промяната на кодовете на Tor може да бъде чудесен начин да излъжете местоположението си, но това не е единственият начин или най-подходящият в много ситуации. VPN мрежите могат да бъдат много по-ефективни за много различни случаи на използване.

Ако вашият приоритет е анонимността и не искате да се доверявате на трета страна като доставчик на VPN, то Tor може да е най-добрият вариант за гео-подправяне. Той е безплатен, но като цяло доста бавен и е добър избор за активизъм и свързана употреба.

Ако искате да излъжете местоположението си, така че да можете да гледате географски ограничен Netflix или нещо подобно, трябва да използвате VPN вместо мрежата Tor. Първата причина е практична - връзката ви ще бъде много по-бърза през надежден VPN.

Другият основен проблем е, че мрежата Tor е важен инструмент за много активисти, дисиденти и други, които се нуждаят от анонимността си за собствената си безопасност. Tor вече е подложен на много напрежение, тъй като няма достатъчно възли за броя на хората, които искат да го използват.

Мнозина биха считали това за неетично, ако трябва да предизвикате още по-голямо напрежение в вече борбата мрежа, така че да можете да гледате Game of Thrones. Ако това е единствената причина, която искате да излъжете местоположението си, най-добре е да получите VPN.

Вижте също: Как да използвате Tor с VPN

Как да промените кода си на Tor в Windows, Mac или Linux

Промяната на кодовете на вашата страна включва малко по-различна настройка за всяка система, но след като направите това, процесът на кодиране на страната е един и същ.

Промяна на кода на Tor Tor в Windows

Първата стъпка към промяна на кодовете на държавите в Tor е да изтеглите и инсталирате браузъра. Преди да започнете да променяте кодовете, трябва да сте сигурни, че сте изпълнили Tor поне веднъж предварително. Това прави torrc файл се появяват, което ви е необходимо за промяна на възлите, през които се изпълнява Tor.

След като инсталацията приключи, ще трябва щракнете два пъти върху иконата Tor за да отворите браузъра и натиснете Connect на екрана, който изскача. След като се свържете, torrc файл ще бъде наличен и можете да продължите с останалата част от процеса, както следва.

Редовни потребители на Tor (и онези нови потребители, които току-що са свързали Tor за първи път), могат да започнат, като търсят torrc файл. За да го намерите, щракнете два пъти върху папката на браузъра, тогава щракнете два пъти върху TorBrowser папка вътре в това.

В папката TorBrowser има друга папка, наречена Данни. Кликнете два пъти върху него. Тук ще видите друга папка, наречена Tor. Кликнете два пъти върху него. Това ви отвежда към torrc файл:

TOR страни-кодове-1

Кликнете два пъти върху torrc файл, за да го отворите. В прозореца, който се показва, той ще ви помоли да изберете с коя програма искате да отворите файла. Изберете Notepad който ще изведе следния прозорец:

TOR страни-кодове-2

След като направите това, можете да преминете към наречения раздел Поставяне на кодовете на страните Tor в текстовия редактор.

Промяна на кода на държавата Tor на Mac

Точно както с Windows, трябва да сте сигурни, че сте пуснали Tor поне веднъж предварително за torrc файл да се появи. Ако все още не сте го направили, изтеглете браузъра Tor и го инсталирайте. След като е настроен, отворете браузъра и щракнете Connect.

След като Tor е свързан поне веднъж, ще трябва да намерите torrc файл. Първо се насочете към Отивам след това щракнете върху Отидете в Меню, което се появява в подменюто:

TOR страни-кодове-10

Погледни си Tor папка със следния адрес:

TOR страни-кодове-6

След като сте вътре в папката, намерете torrc файл. Кликнете два пъти върху него, след което изберете TextEdit от Отворен с настроики:

TOR страни-кодове-9

Той ще отвори следния файл:

TOR страни-кодове-7

От този момент можете да преминете към секцията с име Поставяне на кодовете на страните Tor в текстовия редактор.

Промяна на кода на страната Tor с Linux

Преди да започнете, ще трябва да настроите Tor и да го стартирате поне веднъж. Можете да изтеглите браузъра Tor от уебсайта на Tor Project, след което стартирайте настройката. Отворете браузъра, след което щракнете върху свързване, така че torrc файл ще се появи.

След като това е направено, можете да намерите torrc файл чрез отваряне на Браузър Tor папка, след което се насочва от Браузър подпапка към TorBrowser, след това да Браузър, и после накрая към възвишение папка.

Отвори torrc файл с обичайния си текстов редактор, за да изведете файла. Тук ще можете да добавите в желаните от вас кодове на държави. Тя ще изглежда почти същото като файловете Notepad и TextEdit, показани съответно в секциите за Windows и Mac. След като направите това, можете да преминете към следващия раздел.

Поставяне на кодовете на страните Tor в текстовия редактор

Сега, след като сте отворили файла (или в Windows, Mac или Linux), е време да потърсите възлите за влизане и излизане, които искате да използвате в Tor. Отидете на следната връзка в SCCM Rookie, за да намерите кодовете за страните, през които искате да се свържете. Всеки код на държавата се състои от две букви между скобите {}:

TOR страни-кодове-3

Като пример е кодът на държавата за Аржентина ар, докато кодът за Бангладеш е бг. В този урок ще използваме Холандия {nl}, Германия {de}, Съединените щати {us}, Сингапур {sg} и Австралия {au} като нашите възели за влизане и излизане. За други кодове на държавите превъртете страницата, свързана по-горе.

След като намерите кодовете на страните, които търсите, върнете се към Файл на бележника (за Windows), файл за редактиране на текст (за Mac) или който и да е текстов редактор, който сте използвали (ако променяте кодовете на държавите си в Linux), които отворихме преди. Кликнете под последния ред текст и напишете следното (включително интервалите след „EntryNodes“ и „ExitNodes“, но без интервали между всеки код на държавата):

EntryNodes {nl}, {de}, {us}, {au}, {sg}

ExitNodes {nl}, {de}, {us}, {au}, {sg}

Най- EntryNodes код указва кои възели за въвеждане искате да използвате Tor. Най- ExitNodes код прави същото, но за изходните възли. Имайте предвид, че при тези настройки Tor все още може да използва възли в други страни между влизането и излизането.

Ако Tor не може да се свърже правилно, използвайки някой от посочените възли за влизане и излизане, той ще се върне към други възли, което може да принуди вашите данни да пътуват през нежелани места.

Вижте Други полезни кодове на страни Tor раздел в края на статията, ако искате да видите някои други опции. Те включват кодове, които могат да се използват за изключване на възли, и тези, които могат да принудят Tor да използва само определени възли, дори ако това означава, че връзката в противен случай ще се провали.

Тя трябва да изглежда така в Windows:

TOR страни-кодове-4

Или така в Mac:

Как да използвате кодовете на страните Tor в Windows, Mac и Linux, за да излъжете местоположението си

Не забравяйте да замените {nl}, {de}, {us}, {au}, и {ДВ} за кодовете на страните по ваш избор.

Когато приключите с избора си, направете следното:

  • Windows - Щракнете досие в горния ляв ъгъл на Notepad, тогава Запази като… В полето, което се показва, отидете на Запазване като тип опция в долната част и изберете Всички файлове. След това кликнете върху torrc файл, следван от Запази и да:

TOR страни-кодове-5

  • Mac - Hit команда и С в същото време, за да запазите файла, след което го затворете.
  • Linux - Запишете файла както обикновено (това ще зависи от текстовия редактор, който използвате).

Сега, когато сте променили и запазили torrc файл, стартирайте вашия браузър Tor. Отидете на уебсайта по ваш избор. В този случай ще се насочим към Wikipedia. Вляво от URL адреса ще видите малка икона с аз в кръг:

TOR страни-кодове-6

Кликнете върху него, за да видите веригата, която осъществява връзката ви. Ако сте направили нещата правилно и Tor може да се свърже през избраните държави, ще видите, че вашият трафик използва избраните възли за влизане и излизане. В този случай връзката Tor протича през Германия и Холандия.

Както можете да видите, смяната на кодовете на държавите в Tor е прост процес, който ви позволява лесно да излъжете местоположението си. В настройките, изброени по-горе, можете да изберете всички възли, които харесвате, и Tor в идеалния случай ще изпрати вашия трафик през тези възли за влизане и излизане. Ако не може да осъществи стабилна връзка с тях, то ще се върне към други възли.

Вижте също: Крайното ръководство за Тор

Други полезни кодове на страни Tor

Използването на горните настройки не е идеално за всеки случай на употреба. В някои ситуации може да е най-добре да изключите възлите, които не искате да използвате, вместо да зададете възлите, които искате да включите. Например можете да искате да изключите възли за излизане само в Съединените щати.

Изключване на възли

За да направите това, следвайте точно същия процес като по-горе, но вместо да използвате EntryNodes и ExitNodes кодове от по-рано, използвайте ExcludeExitNodes. Бихте въвели следното в torrc файл в бележника:

ИзключетеExitNodes {us}

Ако искате да изключите множество изходни възли, просто бихте ги разделили със запетаи, както направихме по-рано. В други ситуации може да искате да изключите определени възли да не се използват като входни точки, изходни точки или навсякъде между тях. За целта използвате кода ExcludeNodes по същия начин:

ИзключетеNodes {us}

StrictNodes

Използвайки кодовете по-горе сами, вие все още се сблъсквате с проблема, че Tor може да се върне към използване на изключени възли, ако не може да осъществи стабилна връзка по друг начин. Ако предпочитате да не се свързвате изобщо, а не да се свързвате през определени места, трябва да добавите в StrictNodes код. Можете да го поставите под който и да е от кодовете, споменати по-горе.

С StrictNodes настройка на 1, Tor ще се свързва само чрез вашите зададени възли (и избягвайте тези, които сте изключили). Ако той не може успешно да се свърже чрез посочените възли, тогава той ще се провали, вместо да се върне към възли, които са били изключени.

С StrictNodes настройка на 0, Tor ще избегне изключените възли, ако е възможно. Ако не може да направи стабилна връзка на разрешени възли, тя ще се върне към други възли, за да функционира правилно.

Можете да използвате StrictNodes настройка чрез въвеждане на някой от другите кодове, които споменахме по-горе (EntryNodes, ExitNodes, ExcludeExitNodes, ExcludeNodes) в torrc файл в Бележник, последван от кодовете на държавите, които решите да включите или изключите.

След това влизате StrictNodes в следващия ред, с a 1 ако искате да се използват само определени възли, дори ако това води до неуспешна връзка. Ако предпочитате Tor да остане свързан, дори ако това означава използването на нежелани възли, въведете a 0 вместо.

Например, ако абсолютно не искате Tor да използва всички възли, базирани в Съединените щати, ще въведете следното:

ИзключетеNodes {us}

StrictNodes 1

Опциите за код на страната на Tor са гъвкави, което ви позволява да се свържете по начин, който отговаря на вашите цели и профил на риск. Някои потребители ще оценят възможността да останат свързани, независимо кои възли се използват, докато други могат да се притесняват за сигурността си, ако трафикът им минава през определени места. За щастие, лесно е да настроите по начин, който съответства на вашите нужди.

Свързани: Как да получите достъп до тъмната мрежа с Tor 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + = 10

Adblock
detector