Как да използвате PGP криптиране с Gmail

Gmail-лого

Искате да направите вашите Gmail съобщения повече сигурни и частни? Тогава сте на правилното място Това ръководство ще ви каже всичко, което трябва да знаете за използването на PGP криптиране с Gmail до не позволявайте на нападателите да проникнат във вашите съобщения. От защо трябва да го използвате, до различните налични опции и всяка стъпка от конфигурацията, този урок ще ви превърне в PGP-pro само за няколко минути.

Защо някой би искал да използва PGP криптиране с Gmail?

Да започнем с, нормалният имейл не е защитен по всеки показател. След като съобщението напусне акаунта ви, има редица точки, в които може да бъде прихващано, четено и дори променяно.

Разбира се, редовен имейл е добър вариант за много светски задачи. Добре е да изпращате поръчки до стажанта за това, което искате за обяд, да обсъждате кой нюанс на синьото ще изглежда най-добре в новите маркетингови материали или за планирането на рождения ден на баба ви.

За нещо по-чувствително или ценно, да кажем, че изпращате строго секретни бизнес документи или планирате политически протест срещу тоталитарен режим, тогава нормалната електронна поща не е подходяща. Това също не е чудесна идея за всеки, който се притеснява от онлайн дебнене или киберпрестъпност.

Шифроването на PGP ви предлага начин да продължите да използвате имейл, без да се притеснявате от тези проблеми. С нормален имейл акаунт и няколко адаптации можете лесно да използвате Gmail за изпращане на защитени съобщения. Тези съобщения могат да се отварят и разглеждат само чрез личния ключ на желания получател.

Ако искате да направите крачка назад и да научите малко повече за PGP, какво е, как работи и как ви пази, тогава нашето ръководство за PGP криптиране ще ви даде цялата необходима информация.

В противен случай единствените технически подробности, които наистина трябва да знаете, са, че PGP пази комуникациите ви в безопасност, като ви позволява да криптирате съобщения чрез публичния ключ на получателя, до който можете да получите достъп само с техния частен ключ, нещо, до което само те трябва да имат достъп.

Може да се използва и за потвърждаване, че е изпратено съобщение от лицето, което твърди, че е подател, предотвратяване на нападателите да изпращат измамно измамно. PGP може докажете, че съобщението не е било подправено също така от трета страна, показвайки дали съобщението запазва първоначалната си цялост или не. И двете задачи се изпълняват с цифров подпис.

Вижте също: Какво е PGP криптиране и как работи?

Използването на PGP криптиране с Gmail е добро решение за вашето ниво на заплаха?

Въпреки че използвате PGP определено е надграждане на вашата сигурност, използването му заедно с Gmail може да не е най-добрата идея от гледна точка на поверителността. Google сканира всички ваши нормални имейли за маркетингови цели и въпреки че използването на PGP предотвратява това, Google все още получава достъп до вашите метаданни. Това включва времето на изпращане на имейл и имейл адреса на човека, с когото общувате.

Ако имате сериозни опасения за поверителност, може би е най-добре да преминете към доставчик на имейл, който няма достъп до тези данни. Има редица опции, като шифрованите доставчици на имейл като ProtonMail и Tutanota са популярен избор сред защитниците на поверителността и сигурността..

За тези, които имат по-умерени проблеми с поверителността, използването на PGP криптиране заедно с Gmail вероятно е подходящо решение. Едно от предимствата му е, че може да бъде много по-лесен за изпълнение и работа отколкото по-сигурните алтернативи. Не е нужно да създавате нов имейл акаунт и кривата на обучение не е толкова стръмна, както при нещо като GPG.

Шифроване на Webmail срещу самостоятелни имейл клиенти

Конфигурирането на PGP криптиране с Gmail обикновено се извършва с разширения или добавки на браузъра, което го прави един от най-удобните начини за интегриране на PGP в електронната ви употреба.

Въпреки това има и минуси. Един от основните проблеми е, че тези опции са базирани на браузъра, което означава, че са податливи на слабостите в сигурността на който и да е браузър, който използвате. В зависимост от вашия модел на заплаха, може да е най-добре да използвате самостоятелен имейл клиент като GPG.

Настройка на PGP криптиране

За съжаление, Gmail не е настроен да криптира съобщенията ви с PGP направо извън кутията, така че ще трябва да направите малко поуки и да инсталирате разширение. Два популярни избора са Mailvelope и FlowCrypt.

Mailvelope

Едно от най-често използваните решения е разширението Mailvelope, което може да се използва както в Chrome, така и в Firefox. Тя ви позволява да криптирате съобщения чрез вашата уеб поща и да получавате криптирани имейли от други видове софтуер. Mailvelope може да се използва с редица доставчици на уеб поща, включително Gmail, Outlook и Yahoo.

Това е една от най-популярните опции, но не е непременно най-лесната за работа. Много потребители съобщават, че настройката може да бъде малко техническа и че не е най-интуитивната програма.

FlowCrypt

По-рано известен като CryptUp, FlowCrypt е по-нов играч, който се наблюдава увеличено приемане през последните години. То е достъпно както за Chrome, така и за Firefox, с приложение за Android, което все още е в бета етап. Той е с отворен код, бърз за настройка и считан за сравнително лесен за използване.

FlowCrypt позволява на новите потребители да въведат текущия си ключ в програмата или ще генерира двойка ключове за нови PGP потребители. Той също така дава възможност на потребителите да подписват цифрово своите съобщения, което доказва на получателя, че имейлът е автентичен и не е подправен.

Как да инсталирате Mailvelope & изпратете шифрирано PGP съобщение с Gmail

Първата стъпка към изпращане на шифровани PGP имейли с Mailvelope е да се насочите към началната си страница и да превъртите надолу, за да изтеглите или разширението на Chrome, или добавката на Firefox, в зависимост от това кой браузър предпочитате да използвате:

mailvelope инсталация-1

Тъй като тук говорим за поверителност, вероятно е най-добре да отидете с Firefox, но това не е толкова важно. Това ръководство ще се съсредоточи върху Firefox, но стъпките за прилагането му в Chrome не са твърде различни.

Кликнете върху вашия избор, след което го оставете да изтегли. Приемете разрешенията на приложението, като натиснете добави бутон:

mailvelope инсталация-2

Той ще отвори нов раздел в браузъра ви, като ви инструктира да кликнете върху бутон в горния десен ъгъл, за да започнете да конфигурирате добавката:

mailvelope инсталация-3

Щраквайки върху иконата за заключване в ъгъла, тя ще изведе меню за стартиране на конфигурацията:

mailvelope инсталация-4

Това ще ви отведе до следната страница за настройка, където Mailvelope има две опции, Генериране на ключ или Ключ за импортиране:

mailvelope инсталация-5

Тъй като повечето потребители, които четат това ръководство, вероятно ще са нови в PGP и няма да имат съществуваща двойка ключове, ще се съсредоточим върху генерирането на ключ. За целта кликнете върху синия бутон, който гласи Генериране на ключ. Ако вече имате PGP ключ, щракнете върху Ключ за импортиране бутон вместо това и следвайте подканите.

След като натиснете бутона за генериране на ключ, ще стигнете до следната страница:

Mailvelope инсталация-6
Тук въвеждате пълното си име за регистъра на ключове на Mailvelope, заедно с вашия Gmail адрес. Ще трябва също да въведете парола. Тъй като цялата причина, по която настройваме Mailvelope, е да подобрим поверителността и сигурността си, важно е да имаме и защитена парола. В противен случай паролата ви лесно може да бъде пропукана и всеки може да получи достъп до вашата криптирана поща.

Насоките за паролата се промениха много през последните години. По-малко важно е да имате символи, главни букви и цифри, а вместо това е най-добре да се съсредоточите върху това да имате дълга парола. От гледна точка на това да бъдете сигурни и лесни за запомняне, низ от несвързани думи с дължина над 25 знака е идеален (например cranenaturaltowelpurplelobster).

Вижте също: Инструмент за генериране на пароли

Най-важното е, че паролата трябва да бъде уникална, а не тази, която използвате за всичките си други акаунти. Най-ефективният начин да жонглирате различни пароли за всеки акаунт е с мениджър на пароли, като например отворения код KeePass или собствения LastPass.

Сега, когато сте въвели своите данни, заедно със защитната си парола, разширението Mailvelope ще генерира двойка ключове за вас. Ще бъдете върнати на същата страница със зелена лента с надпис „Успех! Нов ключ генериран и импортиран в keyring”Се появява над синьото Генериране на ключ бутон.

Добавяне на контакти

Вече имате вашите ключове, което е добро начало, но PGP е безполезен, ако нямате с кого да говорите. На същата страница, във вертикалната лента с меню вляво, щракнете върху втората опция надолу, която казва Импортиране на ключове. Тук добавяте своите получатели:

Mailvelope инсталация-7

Ако все още нямате публичен ключ на предвидения получател, можете да го потърсите на ключовия сървър на Mailvelope. Ако не е налице там, ще трябва да прибягвате до други средства. Те включват търсене на други ключови регистри, като се види дали получателят изброява публичния им ключ на личния си уебсайт или директно ги пита.

След като имате техния ключ, можете да го импортирате от файла или като текст, като използвате една от опциите, изброени на страницата. Кликнете внос след като качите публичния ключ на получателя.

Изпращате първия си шифрован PGP имейл

Тъй като вече сме създали нашата ключова двойка и сега имаме с кого да разговаряме, е време да се насочим към Gmail. Изберете червеното Съставете бутон, който обикновено използвате при стартиране на нов имейл:mailvelope инсталация-8

Както ще видите, вашият интерфейс за съобщения вече има нова икона на Mailvelope на молив и хартия в горната дясна част на текста на тялото. Ако искате да изпратите съобщение с PGP криптиране, натиснете този бутон, който ще ви отведе до изскачащото меню, където можете да въведете текста, който искате да шифровате:

mailvelope инсталация-8

Когато приключите с въвеждането на съобщението си, ще трябва да добавите своя получател. Ако вече не сте ги добавили, следвайте стъпките, изброени по-долу Добавяне на контакти.

След като добавите получателя и въведете съобщението си, можете да натиснете синьото Encrypt бутон в долната дясна част. Това ще ви върне обратно към „Ново съобщение”На вашата Gmail. Сега ще видите букет от букви, който е криптиран шифров текст на съобщението, което сте въвели на страницата на Mailvelope:

Как да използвате PGP криптиране с Gmail

Всичко, което трябва да направите, е да ударите Изпрати, и първото ви шифровано PGP съобщение ще бъде на път към вашия получател. Единственият начин за достъп и четене е с личния ключ на получателя, което прави целия процес далеч по-сигурен от обикновеното изпращане по имейл.

Как да инсталирате FlowCrypt & изпратете шифрирано PGP съобщение с Gmail

Ако решите, че FlowCrypt е по-добра опция за вас, още по-лесно е да настроите и изпратите имейли. Този урок отново ще се съсредоточи върху Firefox, но стъпките в Chrome не са много различни. Първо, ще трябва да се насочите към сайта FlowCrypt и да кликнете върху голямото зелено получавам Разширение на Firefox бутон в средата на страницата:

flowcrypt инсталация-1

След като щракнете върху бутона, Firefox може да се опита да го блокира. Ако това стане, просто щракнете върху Позволява бутон горе вляво:

flowcrypt инсталация-2

Изтеглянето ще отнеме няколко секунди, след което щракнете върху Добави бутон, който се появява на едно и също място:

flowcrypt инсталация-3

Ще бъдете отведени до следния екран, който ви съветва да щракнете върху новата икона на FlowCrypt горе вдясно:

flowcrypt инсталация-4

Изберете иконата, която прилича на зелена планина, направена от три ивици, и ще стигнете до тази страница за настройка:

flowcrypt инсталация-5

Кликнете върху Продължете с Gmail бутон, който ще ви изпрати до изскачащ прозорец, където можете да въведете Gmail акаунта, който възнамерявате да използвате:

flowcrypt инсталация-6

След като изберете или въведете акаунта си, FlowCrypt ще ви преведе на следващата страница:

flowcrypt инсталация-7

Тази страница обхваща елементите, до които FlowCrypt ще има достъп. Ако не сте сигурни в тях, може да е най-добре да кликнете върху политики за поверителност или Научете за рисковете връзки. Ако не ви харесва идеята FlowCrypt да има такъв тип достъп, тогава може да сте по-заинтересовани да настроите PGP в самостоятелен клиент, който ще разгледаме в следващ урок.

Ако сте добре с разрешенията за достъп, щракнете Позволява, което ви отвежда от изскачащото меню и в този раздел:

flowcrypt инсталация-8

Този урок отново ще приеме, че сте нови в PGP, така че ще се съсредоточи върху генерирането на ключова двойка. Кликнете върху НОВ КЛЮЧ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ за да генерирате вашите ключове. Ако сте съществуващ PGP потребител и искате да използвате ключ, който вече имате, щракнете ИЗПОЛЗВАЙТЕ МОЯТ ЧАСТЕН КЛЮЧ и след това следвайте указанията.

Когато щракнете НОВ КЛЮЧ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ще бъдете доведен тук:

flowcyrpt инсталация-9

Въведете нова парола, но се уверете, че тя е силна, в противен случай поемането на всички тези усилия за настройка на PGP би било напразно. За съвети как да направите силна парола вижте Как да инсталирате Mailvelope & изпратете шифрирано PGP съобщение с Gmail раздел по-горе.

След като въведете силната си парола, натиснете СЪЗДАВАЙТЕ И СПЕСТЕТЕ бутон. Изчакайте малко да се зареди, след което ще бъдете преместени на следната страница:

flowcrypt инсталация-10

Както вероятно се досещате, всичко, което трябва да направите, е да кликнете КОМПОЗИЦИРАЙ ЕКРИЗИРАН ИМЕЙЛ за да изпратите първото си шифровано PGP съобщение. Ще бъдете отведени до следното изскачащо меню:

flowcrypt инсталация-11

Изпращате първия си шифрован PGP имейл

Една от отличните характеристики на FlowCrypt е, че можете да изпращате криптирани имейли на имейл адреса на всеки, дори и да не са потребител на FlowCrypt и никога не сте чували за PGP. Ако въведете адреса на желания получател в полето добавете получател полето, FlowCrypt ще потърси публичния си ключ за вас. Ако те все още нямат PGP двойка ключове, от FlowCrypt ще ви помолят да защити съобщението с еднократна парола. Ще трябва да им съобщите тази парола чрез защитен канал или лично.

След като добавите получателя си, напишете съобщението си:

flowcrypt инсталация-12

Когато приключите с въвеждането, щракнете Шифроване и изпращане. Ако решите да не включвате тема, той ще ви попита дали искате да изпратите съобщението без такова.

Добавянето на тема не е необходимо и дори може да бъде опасно, тъй като темите (заедно с метаданните) не се кодират в PGP имейли. Ако добавите тема, уверете се, че тя е неясна и не раздава твърде много за това, което комуникирате.

След като направите това, първият ви шифрован PGP имейл ще бъде изпратен през Gmail. Ако искате да изпращате криптирани съобщения в бъдеще, всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху Secure Съставете бутон, който се появява над нормалното Съставете бутон в Gmail. След това просто следвайте стъпките, които споменахме по-горе, за да изпратите безопасно съобщението си.

Както можете да видите, в крайна сметка не е толкова трудно да осигурите комуникациите си. Въпреки че FlowCrypt може да не е най-идеалният вариант от гледна точка на поверителност и сигурност, най-голямото му предимство е, че е толкова по-лесен за използване от повечето други избори. Това го прави отлична система за тези, които стават все по-загрижени за личния си живот в дигиталната ера.

Свързани: Ресурси за шифроване

Ново лого на Gmail от Juancameneses11 лицензирани под CC0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4

Adblock
detector