Как да стартирате Windows 7/8/10 в безопасен режим

Acid Pix Sleep + рестартиране + изключване
По-често Windows е отлична операционна система. Понякога обаче някои неща просто не работят по предназначение. По-специално, вирусите и зловредният софтуер могат да причинят на Windows да изтрива грешки отляво и отдясно, оставяйки ви да се опитате да намерите обходни пътища, много от които просто не работят. За моменти, когато Windows изглежда не ви прави, Microsoft има точното „безопасно място“: Безопасен режим на Windows. Но какво точно е "безопасен режим" и как може да помогне за изчистване на проблеми като вируси, злонамерен софтуер и други грешки?

Тук изясняваме общото объркване относно целта на безопасния режим на Microsoft Windows, кога всъщност може да ви е необходим и как да стартирате компютъра си в безопасен режим при използване на Windows 7, 8, 8.1 или 10.

Какво е безопасен режим на Windows?

Първо, нека започнем с това, което Microsoft трябва да каже за безопасния режим:

„Безопасният режим стартира Windows в основно състояние, като се използва ограничен набор от файлове и драйвери. Може да ви помогне да отстраните проблеми на вашия компютър. Например, ако проблемът не се случи в безопасен режим, ще знаете настройките по подразбиране и основните драйвери на устройства не причиняват проблема. “

Благодаря, Microsoft. За средния потребител на компютър обаче това обяснение може да не е най-смислено. Ето как да разберете безопасния режим в няколко точки.

Безопасният режим зарежда компютъра ви само с ограничен брой програми, които се изпълняват

Това е може би най-важните аспекти на безопасния режим на Windows, особено за всеки, който се занимава с гаден вирус или други форми на зловреден софтуер. Когато стартирате компютъра си в безопасен режим, вие по същество зареждате версия на Windows, която позволява на по-малко програми действително да се заредят при стартиране. Освен това само няколко избрани програми действително ще работят в безопасен режим. Когато Microsoft нарича това „основно състояние“, това означава, че използвате по-основна рамка на Windows. То външност като Windows, но нямате достъп до всичко и много програми, които обикновено могат да се стартират автоматично, също няма да се заредят.

Безопасният режим ви позволява да отстранявате проблеми, без тези проблеми да ви пречат

Въпреки че безопасният режим се зарежда с ограничени ресурси, тези програми, които могат да причинят проблеми, все още са там. Все още можете да получите достъп до тях с подходящите инструменти. В безопасен режим можете да преглеждате файлове, да премахвате проблеми с проблеми и да коригирате проблеми с системния регистър или файлова система. Ето защо антивирусните и зловредните програми са важни. В много случаи вирусите могат да попречат на тези програми да се стартират в Windows, но много от тях са проектирани да продължават да работят в безопасен режим, което ви позволява правилно да изтриете вируса от вашата система без намеса..

Свързани: Най-добро онлайн резервно копие 2017

Има и два вида безопасен режим

Ще откриете, че безопасният режим на Windows се предлага в два варианта: „безопасен режим“ и „безопасен режим с работа в мрежа“.

В по-голямата си част тези две са еднакви. Единственото изключение е, че безопасният режим прекъсва достъпа до интернет и други мрежи, докато безопасният режим с работа в мрежа отваря възможността за достъп до интернет. Ще откриете, че има основателна причина да изберете едно или друго.

Когато се занимавате с почистване на вируси, можете да изпаднете в ситуация, при която вирусът използва интернет връзка за качване и изтегляне на информация. Всъщност някои вируси работят само когато имат достъп до интернет. Вирусите, които все още работят дори в безопасен режим, може да се наложи да имат прекъснат достъп до интернет, за да ги изчистят.

Междувременно може да попаднете в ситуация, в която злонамерен софтуер заразява вашата система, но ви липсва софтуер, който да я изчисти. Отварянето на безопасен режим с работа в мрежа може да ви позволи да получите софтуера за премахване на вируса, който ви е необходим, докато изключите достъпа до автозапуска, който вирусът използва.

Защо да зареждате Windows в безопасен режим?

В по-голямата си част никога няма да се наложи да използвате безопасен режим, освен ако просто не удовлетворите любопитството си. Съществуват обаче някои ситуации, които могат да направят необходимия безопасен режим:

 • Подозреният ви компютър е заразен от зловреден софтуер
 • При опит за стартиране на програми получавате грешки в драйвера
 • Windows отказва да се зарежда нормално
 • Наскоро инсталираният софтуер причинява конфликти или грешки

Разбира се, тези проблеми могат да се проявят по безброй начини. Дори нещо повече, тъй като компютрите и софтуера стават по-сложни, софтуерните конфликти могат да станат по-сложни и на моменти откровени странен. За негова заслуга, разработчиците на Windows и софтуер като цяло са свършили фантастична работа, като са отработили грешки, преди програмите да излязат на пазара, но ей, те все още се случват.

Свързани: Най-добър антивирус 2017

За да бъдем ясни, безопасният режим на Windows не е панацея за всичките ви заболявания на компютъра. Има много софтуерни грешки, които наистина са хардуерни конфликти. В тези ситуации софтуерът може да не е проектиран за хардуера на вашия компютър. Влизането в безопасен режим няма да разреши хардуерни / софтуерни конфликти и наистина е създадено за отстраняване и отстраняване на проблеми със софтуера.

Как да стартирате безопасен режим в Windows 7, 8 или 8.1

Microsoft поддържа процеса същият в Windows 7, 8 и 8.1.

Първо рестартирайте компютъра. В зависимост от ситуацията, това може да стане чрез менюто "Старт" или в ситуации, когато достъпът до вашето стартово меню е блокиран от вирус, чрез твърд рестарт. След като компютърът ви започне да се рестартира, направете следното:

 • Веднага след включване на захранването натиснете Клавиш F8 през интервали от една секунда
 • Сега Windows трябва да зареди „Разширено стартиране" настроики.
 • Изберете или „safe режим" или "безопасен режим в мрежата". Тъй като може да нямате екранна мишка, можете да направите това с помощта на един от функционалните клавиши. Това трябва да бъде посочено на екрана ви, но вероятно ще бъде F4 за да се даде възможност безопасен режим и F5 за да се даде възможност безопасен режим в мрежата.

Ще знаете, че Безопасният режим е ангажиран, когато видите думите „Безопасен режим“, показани във всеки ъгъл на екрана или в горната част на екрана.

Как да стартирате безопасен режим в Windows 10

Microsoft актуализира метода на Windows, за да влезе в безопасен режим с актуализацията на Windows 10. Този процес затруднява влизането в безопасен режим по някакъв начин, като същевременно увеличава наличните опции за влизане в безопасен режим.  

Метод 1: Влезте в безопасен режим, докато сте влезли

Натиснете едновременно бутона за логото на Windows и клавиша „i“. Това ще отвори менюто „Настройки“. От тук можете да получите достъп до менюто "Старт", където ще намерите безопасния режим чрез следния метод:

 • Кликнете върху „Актуализация & сигурност", следван от "възстановяване"

Windows 10 безопасен режим

 • Потърсете „Разширено стартиране”Отдясно. Под тази област изберете „Рестартирай сега"

Windows 10 безопасен режим

 • След рестартиране компютърът ви ще покаже екран с надпис „Избери опция". Изберете „Отстраняване" и тогава "Разширени опции". След това кликнете върху „Настройки за стартиране" и "Рестартирам"
 • След като компютърът ви се рестартира за втори път, на екрана ще ви бъдат представени още опции. Изберете „4“Или натиснете„F4”На вашата клавиатура. Това ще стартира безопасен режим. За да стартирате в безопасен режим с работа в мрежа, изберете „5“Или натиснете„F5"

Метод 2: Влезте в безопасен режим от екрана за вход

 • Рестартирайте компютъра си. След като се представите с екрана за вход, задръжте „изместване"И натиснете"Power " икона (често в долната дясна част на екрана). Накрая изберете „Рестартирам"
 • Когато рестартирането завърши, трябва да видите фразата „Избери опция".Кликнете върху Отстраняване > Разширени опции > Настройки за стартиране > Рестартирам
 • След второто рестартиране вече можете да изберете от опциите си. "4" или "F4"Ще ви преведе в редовен безопасен режим, докато"5" или "F5”Ще ви осигури безопасен режим с работа в мрежа

След като компютърът ви се стартира, ще разберете, че е правилно в безопасен режим, когато видите думите „безопасен режим“, показани в ъглите или отгоре / отдолу на екрана.

Метод 3: Автоматично влиза в режим на ремонт

Ако вашата Windows 10 не се стартира правилно след няколко опита, тя автоматично ще се стартира в режим на автоматичен ремонт. Можете да накарате Windows 10 да влезе в режим на автоматичен ремонт, като прекъснете процеса на зареждане три пъти. Натискането на бутона за захранване по време на процеса на зареждане трябва да постигне това.

След като се покаже екранът за автоматичен ремонт, не натискайте RESTART. Вместо това изберете Разширени опции, тогава Отстраняване. След това стигнах Настройки за стартиране и Рестартирам. Ще видите опциите за безопасен режим там, подобно на метод 2.

Свързани: Най-добрият VPN за Windows

„Sleep + Restart + Shut Down“ от Acid Pix, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector