Как сигурно да изтриете външни твърди дискове, SD карти или флаш дискове

Как сигурно да изтриете външни твърди дискове, SD карти или флаш дискове


Трябва да освободите място на външно устройство за съхранение или искате да се отървете от някаква чувствителна информация? Може би изхвърляте устройство, продавате го или просто го отдавате на заем. Във всеки от тези случаи може да се наложи да гарантирате, че чувствителните данни са напълно изтрити и не могат да бъдат възстановени по никакъв начин.

Точно както устройства като вашия компютър и телефон са обект на кражба на данни, така и външните ви устройства за съхранение. Добре е да се уверите, че знаете как сигурно да изтриете външни устройства, като твърди дискове, SD карти, флаш дискове или каквото друго трябва да изтриете.

По-рано сме обхванали сигурното изтриване на вътрешната памет, но в тази публикация ще задълбочим как да се справим с външните устройства. Прочетете, за да разберете повече защо може да се наложи да изтриете устройството си и как да го направите, включително полезни инструменти, подходящи за различни операционни системи.

Обърнете внимание, че много от приложенията, които ще обсъдим, са за употреба заедно с операционните системи за настолни компютри, MacOS и Windows, но всъщност има някои опции, достъпни и за мобилни потребители на Android.

Просто „изтриването“ на файл не го изтрива

Когато изтривате файлове на традиционните вътрешни твърди дискове (HDD), данните всъщност не се премахват. Пространството, което заема, е просто маркирано като налично което означава, че софтуер за възстановяване на данни на трети страни често може да възстанови така наречените „изтрити“ данни. Има две добри причини изтриването на файл не го изтрива напълно: така че можете да възстановите файл, който сте изтрили по погрешка, и да подобрите производителността на системата - по-бързо и по-ефективно е да изтриете запис от файл, отколкото целия файл.

Изтриването на данни от съвременни вътрешни твърди дискове (SSD) работи малко по-различно. Когато изтриете файл, команда TRIM незабавно премахва всички препратки към този файл. въпреки това, TRIM работи само на вътрешни твърди устройства, а не на външни устройства.

За да изтриете данни от външно устройство за съхранение, можете да опитате да използвате функцията за форматиране, вградена в операционните системи Windows и MacOS. Това изпълнява пропуск от нула за запис, който запълва пространството за съхранение с нули. Това може да е наред за някои приложения и по-долу ще ви покажем как да го направите. Това обаче не е безопасен вариант като някои инструменти за възстановяване на данни са предназначени за преодоляване на пропуск от нулев запис.

Друга възможност е да използвате специален софтуер за сигурно изтриване на данни. По-долу ще ви дадем множество примери за това. Всички те имат плюсове и минуси и работят по различни начини, включително пропуски за запис на нула, раздробяване на файлове и криптиране на данни. Но първо, обратно към форматирането.

Форматиране на външно устройство

Операционните системи Windows и MacOS се предлагат с вграден формат, който може да изтрие всичко от външно устройство за съхранение. Просто не забравяйте да изтриете вътрешния си твърд диск; лесно е да се направи грешка и няма връщане назад.

За да преформатирате USB устройство с Windows:

 1. Отидете на Този компютър.
 2. Щракнете с десния бутон върху устройството, което искате да форматирате.
 3. От контекстното меню изберете формат.
  Сигурно изтрийте външното устройство
 4. Премахнете отметката от Бърз формат кутия. Бърз формат премахва файловете, но не сканира, за да провери дали всичко е правилно почистено. Пълният формат ще отнеме повече време, но ще извърши сканиране и ще свърши много по-добра работа за гарантиране на изтриване на файловете.
 5. Кликнете начало.Сигурно изтрийте външното устройство
 6. Можете да извадите устройството, след като видите изскачащото съобщение „Форматиране успешно“.

За да преформатирате USB устройство с MacOS:

 1. Отидете в Приложения, изберете комунални услуги, и щракнете двукратно върху Disk Utility.
 2. В страничната лента щракнете върху USB устройството, което искате да форматирате, и след това изберете Изтрива от горната лента с инструменти.
 3. В падащия прозорец, под име, въведете име за устройството.
 4. Изберете опция за формат. За външни дискове се препоръчва да форматирате в ExFAT. Трябва също да използвате този формат, ако можете да споделяте устройството с компютри с Windows.
 5. Изберете схемата по подразбиране GUID дял карта (GPT).
 6. Ако преди това на устройството сте имали чувствителни данни, щракнете върху раздела Защита и след това изберете ниво на защита. Колкото по-надясно преместите плъзгача, толкова по-високо ще бъде нивото на сигурност.
 7. Кликнете Изтрива.
 8. Щракнете върху иконата за изхвърляне отдясно на устройството в търсач или Disk Utility Windows, преди да премахнете устройството.

Сигурно изтриване на външни устройства за съхранение с помощта на приложение

Ако наистина искате да сте сигурни, че вашите данни са изтрити, някои разработчици - включително тези за споделяне на мнения на Stack Exchange - предлагат единственият начин за пълно изтриване на данните на външно устройство за съхранение е да вземете чук (или други разрушителни инструменти) към него , Това е малко крайно, освен ако все пак не възнамерявате да се отървете.

Но тъй като форматирането на устройството не е надеждна опция, може да получите повече спокойствие от използването на софтуер на трета страна. Основно предимство на това е, че обикновено получавате повече контрол върху това какво точно се изтрива и как.

Избор на приложение за безопасно изтриване на външни устройства за съхранение

Има много безплатни и платени опции за безопасно изтриване на данни от външни устройства за съхранение. Когато избирате един, четирите основни въпроса, които трябва да си зададете са:

 1. Колко чувствителни са данните, които искате да изтриете? Много приложения ще ви позволят да имате някакъв контрол върху начина на изтриване на данните. Избраният от вас метод вероятно ще зависи от практичността и колко чувствителни са тези данни в действителност. Например методът с едно преминаване би могъл да остави възстановими данни след себе си и не би бил достатъчен за свръхчувствителна информация. От друга страна, методът с 35 пропуска може да отнеме часове или дори дни, но може да бъде желателен за строго секретна информация.
 2. Колко контрол се нуждаете от това, което се изтрива? Например, искате ли да изтриете конкретни данни или да изтриете цялото устройство?
 3. Искате ли приложение, което също може да ви помогне да управлявате данните си? Някои приложения могат да бъдат зададени да освобождават място редовно, както и да намират и премахват неизползвани файлове.
 4. Колко сте готови да платите? Както при всяка покупка на софтуер, цената ще бъде важен фактор.

След като отговорите на тези въпроси, ще сте готови да направите информиран избор.

Популярни инструменти и методи за безопасно изтриване на външни устройства за съхранение

Когато става въпрос за безопасно изтриване на външни устройства за съхранение, има много опции, но изборът ви ще зависи до голяма степен от вашата операционна система. Много доставчици предлагат версии както за MacOS, така и за Windows, но някои са подходящи само за единия или другия. Има и няколко опции, които работят с устройства с Android, но няма нищо за потребителите на iOS. По-долу сме изброили някои от най-популярните инструменти за редица операционни системи.

Бакшиш: Внимавайте за специални оферти, когато пазарувате. Много от приложенията, изброени по-долу, към момента на писането им бяха намалени до 25 процента под посочените тук цени.

Безопасен ластик (Android)

Приложението Secure Eraser.

Ако искате да се отървете от този много личен документ, в който се изброява цялата ви лична информация, имате нужда от приложение като Secure Eraser, което презаписва наличното хранилище на вашето устройство с произволни данни и след това го изтрива. Лекият защитен ластик може да изтрие както вътрешни устройства, така и външни устройства за съхранение. Той има смесени отзиви от потребителите, но е много лесен за използване, с малко козметични звънци и свирки. Достатъчно е за общо изтриване на данни, което не е твърде важно.

Цена:

 • Secure Eraser е напълно безплатен.

Shreddit (Android)

Приложение Shreddit.

Подобно на Secure Eraser, Shreddit твърди, че използва алгоритъм за раздробяване, който трайно разрушава огромни обеми от данни за няколко секунди. Този инструмент търпи оплаквания относно инжектирането на някои реклами на трети страни, въпреки че те обикновено са ненатрапчиви и разработчиците всъщност са премахнали тази „функция“ в най-новата версия. Приложението има по-интуитивен, удобен за потребителя интерфейс от Secure Eraser и може да изтрие вътрешни и външни данни. Никой инструмент за възстановяване, твърдят разработчиците, не може да възстанови данните, изтрити от това приложение. Приложението получава предимно положителни отзиви от потребителите.

Цена:

 • Shreddit е напълно безплатно.

CCleaner (Windows)

Сигурно изтрийте външното устройство

CCleaner е една от най-популярните помощни програми за оптимизация и почистване на Windows наоколо. Популярността му произтича от многобройните допълнителни опции, които позволява например почистване на системния регистър и премахване на неизползвани файлове. Този набор от инструменти е добър всеобхватен за управление на вашето съхранение на данни. Също така ви позволява сигурно да изтривате данни на външни устройства за съхранение. Премиум версиите предоставят разширени опции като планиране на дейности по управление на данни.

Цена:

 • Безплатна версия (идеална за домашна употреба)
 • Едногодишен абонамент: Професионална версия за домашна употреба (разширени опции, включително дейности по управление на график за данни и премиум поддръжка) - $ 24.95
 • Едногодишен абонамент: Професионална версия Plus (включва дефрагментиране на дискове, възстановяване на файлове и хардуерни инвентарни функции) - $ 39.95

Eassos PartitionGuru (Windows)

Сигурно изтрийте външното устройство

Това приложение е бързо и лесно за използване и снабдено с функции. Тя ви позволява да изтривате отделни файлове на външни устройства, да изтривате неизползвано дисково пространство и да управлявате всички дялове на вашия диск. Той има изчерпателна потребителска документация, приятен е за окото и е солиден всеобхватен за потребителите на Windows.

Цена:

PartitionGuru е безплатен, но последната версия е преименувана на DiskGenius, който се предлага в безплатни, стандартни и професионални издания.

 • Безплатно издание (достатъчно за домашна употреба и за изтриване на външни устройства за съхранение)
 • Използване през целия живот: Стандартно издание (включва пълни функции за възстановяване на файлове, възстановяване на дялове, управление на дискове, архивиране на системата и дискови програми) - $ 69
 • Използване през целия живот: Професионално издание (предназначено за ИТ професионалисти за възстановяване на данни, управление на виртуални дискове, редактиране на шестнадесетични данни и предоставяне на техническо обслужване на клиентите) - 99 долара

Stellar Wipe Mac (MacOS)

Сигурно изтрийте външното устройство

Платената версия на Stellar Wipe Mac предоставя всички функции, които са ви необходими за безопасно изтриване на данни от външни устройства за съхранение на вашия компютър с Mac. Той също така позволява планиране на избърсване, предлага избор на алгоритми за изтриване и може да изтрие историята на сърфиране и мигновени съобщения. Това е опция с един размер за всички потребители на Mac.

Цена:

 • Обърнете внимание, че безплатното изтегляне ви позволява само да преглеждате и оценявате функции.
 • Избършете Mac (доживотна употреба за един потребител) - $ 49
 • Избършете възстановяване на данни за Mac + Mac (използване за цял живот за един потребител) - 148 долара

MiniTool Drive Wipe (Windows)

Сигурно изтрийте външното устройство

MiniTool Drive Wipe е изненадващо ефективно ластик за данни за своите размери. Неговите разработчици гарантират, че ако използвате метода за изтриване на DoD 5220.28-STD, данните не могат да бъдат възстановени от никакви решения за възстановяване на данни. За съжаление, можете да изтриете само устройство или дял, а не отделни файлове. Предимството на използването на този инструмент е добрата поддръжка, ако срещнете проблеми.

Цена:

 • Това приложение е безплатно само за частна, нетърговска, домашна употреба.

AweEraser (MacOS и Windows)

Сигурно изтрийте външното устройство

Magoshare предлага отделни приложения AweEraser за MacOS и Windows. Те ви позволяват трайно и безопасно да изтривате данни от вашия лаптоп или настолен компютър и от външни устройства като USB устройства, преносими твърди дискове, цифрови камери и карти с памет. Компанията твърди, че стандартите за изтриване на данни на военно и правителствено ниво.

AweEraser предлага три режима на изтриване на данни за почистване на твърдия диск на системата или външното устройство:

 • Премахване на конкретни файлове
 • Избършете устройство или външно устройство
 • Изтрийте свободно дисково пространство

Приложенията включват други полезни помощни програми за управление на вашите данни:

 • Деинсталиране за деинсталиране на нежелани програми и свободно дисково пространство
 • Почистител за поверителност за премахване на всички следи от интернет дейности

Цена:

 • Личен доживотен лиценз: $ 29.95
 • Лиценз за бизнес живот: 199,00 $

Супер Eraser (MacOS и Windows)

Сигурно изтрийте външното устройство
Създателят на Super Eraser, Do Your Data, предлага няколко възможности за бизнес и лична употреба, за да изтриете данните си за MacOS или Windows. Той твърди, че може да изтрие данни от сривани твърди дискове и недостъпни устройства. Уебсайтът има набор от уроци, които ще ви помогнат да изтриете данни с помощта на различни операционни системи.

Приложението предлага три режима на изтриване на данни за почистване на твърдия диск на системата или външното устройство:

 • Премахване на конкретни файлове
 • Избършете устройство или външно устройство
 • Изтрийте свободно дисково пространство

Цена:

 • Пожизнен лиценз: Super Eraser (Windows) - $ 39,00
 • Пожизнен лиценз: Super Eraser Business (Windows) - 159,00 долара
 • Пожизнен лиценз: Super Eraser Mac - $ 39,00
 • Пожизнен лиценз: Super Eraser Mac и Windows Business - 199,00 долара

Машинна перална машина Secure X9 (MacOS)

Сигурно изтрийте външното устройство

В началото на гамата, това приложение има много камбани и свирки. Пакетът включва Mac пералня, Mac Antivirus и софтуер за защита на Mac Network. Той е добър универсален за управление на данни на Mac и може да ви помогне да организирате вашия Dock и да премахнете излишни файлове, както и да защитите компютъра си.

Цена:

 • Едногодишна защита (един потребител) - $ 65,99
 • Две години защита (един потребител) - $ 119.99

WipeDrive (Windows, MacOS, Linux)

Сигурно изтрийте външното устройство

WipeDrive от White Canyon гарантира, че данните на вашия HDD или външни устройства за съхранение са напълно изтрити и невъзстановими. Той е съвместим с Windows, MacOS, Linux и всяка друга x86 архитектура. Производителят му твърди, че това е единственият софтуер в света, който отговаря на NIAP EAL4 + сертификат, което означава, че той отговаря на повечето национални и международни стандарти за изтриване. Няма годишен абонамент и White Canyon предлага безплатна поддръжка.

Цена:

 • WipeDrive Home (доживотен лиценз) - $ 49,00

Съвети за запазване на външното съхранение по-сигурно

Освен да знаете как безопасно да изтриете външните устройства за съхранение, можете да запазите информацията си по-сигурна, като следвате следните съвети:

 • Шифроването на вашите данни ще извърви дълъг път за осигуряването им и може да сведе до минимум необходимостта от сигурно изтриване на данни от външни устройства за съхранение.
 • Внимавайте какво спестявате на външни устройства. Въпрос дали е необходимо и оценете свързания риск.
 • Винаги поддържайте резервни копия на външните си устройства.
 • Тествайте новата си гумка за данни с безплатна или пробна версия на приложение за възстановяване на данни.

Кредитна снимка: CC0, Les Hill - Pexels.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3