Какво да направите, ако телефонът ви бъде откраднат

Какво да направите, ако телефонът ви бъде откраднат

Повечето от нас са го усетили по някое или друго време: онова потъващо чувство, когато не можеш да намериш телефона си никъде и осъзнаеш, че си го изгубил, или по-лошо, че някой го е откраднал. Мобилните телефони и данните, които притежават, са много ценни за крадците. И по подобни причини - те притежават толкова важна лична информация с реална и сантиментална стойност - кражбата може да бъде огромна загуба за собственика.

В момента, в който осъзнаете, че сте откъснати от устройството си, мислите ви без съмнение ще започнат да се карат. Къде е? Ще го върна ли някога? Ще може ли крадец да има достъп до съдържанието му, включително снимки, видеоклипове, съобщения и лична информация? За съжаление шансовете за реално получаване на откраднат телефон са малко. Ако обаче предприемете правилните стъпки преди и след открадването на телефона ви, можете да увеличите шанса за възстановяване и да ограничите щетите.

В тази публикация обясняваме какво да правите, ако телефонът ви бъде откраднат и предоставяме най-добри практики за осигуряване на нов или съществуващ телефон.

Стъпки, които да предприемете при откраднат телефон

Ето какво да направите, когато се случи немислимото и осъзнаете, че телефонът ви е изчезнал. Някои от тези стъпки ще зависят от това, което сте направили в подготовката, само в случай, че загубите телефона си или го откраднат (повече подробности за това по-късно).

Проверете дали не е просто загубено

Някой прекара вашия телефон. Или те? Въпреки че обикновено сте супер внимателни да държите телефона си на едно и също място, има вероятност да сте го оставили някъде, докато бързате.

Опитайте да го позвъните първо и се надяваме да го чуете да звъни или вибрира. Следващият най-добър случай е, че някой го вземе и се включи в разговор. Например, ако сте го оставили в кафене и добър самарянин го е извлякъл, можете да организирате да го върнете от тях.

Няма отговор, когато се обадите? Опитайте да използвате приложение за търсене на телефон, като Find My iPhone, Google Find My Device или Samsung Find My Mobile. Приложението за търсене на T-Mobile, Lookout Mobile, дори ви позволява да издавате аларма, ако устройството ви е наблизо.

Приложението T-Mobile Lookout Mobile Security.

Всичко, което трябва да направите, е да отидете на уебсайта на приложението от който и да е уеб браузър, да влезете с вашите идентификационни данни и да следвате инструкциите, за да намерите телефона си на карта. Отбележи, че ще трябва да имате предварително зададени тези приложения или те няма да работят.

Ако приложението казва, че телефонът ви е близо до, например, в къщата ви или на място, което наскоро сте посетили, тогава знаете, че просто трябва да продължите да търсите или да се върнете на мястото, за да попитате член на персонала.

Ако е някъде, където не сте били и изглежда, че сте в движение, тогава очевидно някой друг има вашия телефон. И ако не са отговорили, когато сте се обадили, има голям шанс телефонът да бъде откраднат. Като се казва, крадците обикновено изключват телефона веднага след като го откраднат, така че той няма да се показва в приложенията за търсене (или показва само най-новото местоположение).

Ако крадец е напуснал телефона и можете да проследите къде се намира, може да е изкушаващо да отидете и да се изправите срещу предполагаемия крадец и да изтеглите телефона. Правоприлагащите органи настоятелно съветвам да не правите това тъй като може да има тежки последици. Вместо това трябва да се свържете с полицията (повече за това по-долу).

Подайте протокол от полицията

Както споменахме, важно е да не се сблъскваме с крадците. Има случаи, в които това е приключило много зле, включително един инцидент в Канада, при който тийнейджър е застрелян, след като е проследил телефона му и е приближавал до заподозрените крадци.

Ако смятате, че телефонът ви е откраднат, подайте полицейски протокол. Въпреки че правоприлагащите органи нямат ресурси да разследват всеки случай на откраднат телефон, ако сте в състояние да им кажете къде е вашият телефон (с помощта на приложение за търсене), те по-вероятно ще ви помогнат да го възстановите. Имайте предвид, това вероятно няма да се счита за случай с висок приоритет, така че може да отнеме известно време.

Дори и да не получите телефона си обратно, подаването на полицейски протокол може да помогне по други начини. Например в някои страни устройства, за които е съобщено, че са изчезнали или откраднати, се добавят към общодържавен черен списък. Това означава, че те няма да работят с никоя мрежа в страната.

Ако кредитната ви карта е била използвана в резултат на откраднат телефон, вашата финансова институция може да се нуждае от номера на вашия полицейски отчет като доказателство, че устройството ви е откраднато, преди да възстанови загубите ви. В същия смисъл повечето застрахователни компании няма да плащат, за да заменят телефона ви, освен ако не предоставите номер на полицейски протокол.

Тук също си струва да се отбележи, че някои полицейски подразделения няма да подадат протокол, освен ако не сте сигурни, че просто не сте загубили телефона си, така че бъдете сигурни, че имате своята история, преди да се свържете с тях.

Ето къде да подадете сигнал за откраднатия си телефон в избрани държави:

  • НАС: Свържете се с местната полиция чрез авариен номер или посетете местния полицейски участък.
  • UK: Обадете се на 101, за да съобщите за престъпления, когато не се изисква спешна реакция.
  • Канада: Посетете уебсайта на местната полиция за инструкции как да докладвате устройството си. Имайте предвид, че някои ви позволяват да подадете сигнал за откраднато устройство чрез уеб формуляр.
  • Австралия: Посетете местно полицейско управление или се обадете на 131 444 за неотложна помощ.

Обърнете внимание, че ако кражбата на телефона е включвала някакъв вид по-сериозно престъпление, като взлом или нападение, тогава трябва да се обадите на номера за спешни случаи за вашата юрисдикция.

Заключете (и може би изтрийте) телефона си от разстояние

Веднага щом разберете, че телефонът ви е с някой друг, приоритетът трябва да е да се уверите, че човекът няма достъп до съдържанието на телефона. За целта можете да заключите телефона си дистанционно. Точният процес ще зависи от вашата операционна система:

IOS

За устройства с iOS блокировката за активиране се активира автоматично, когато включите Find My iPhone (което трябва да е включено преди открадването на устройството). Това заключва устройството, така че никой да не може да влезе без вашия идентификационен номер и парола на Apple.

iOS Activation Lock начална страница.

Приложението Find My iPhone включва и функция за загубен режим. Това ще покаже персонализирано съобщение на устройството, което може да включва телефонен номер, за да се свърже с вас. За да поставите устройството в изгубен режим, отидете на icloud.com/#find на Mac или PC и влезте с вашето потребителско име и парола iCloud.

Ако сте абсолютно сигурни, че няма да получавате телефона си и се притеснявате, че той притежава чувствителна информация, можете изпълнете дистанционно изтриване на телефона си в приложението Find My iPhone. В идеалния случай имате резервно копие на телефона си, така че извършването на изтриване няма да доведе до загуба на информация за постоянно.

андроид

Можете дистанционно да заключите устройството си с Android чрез приложението Find My Device (което трябва да бъде включено преди открадването на устройството). Използвайте идентификационните данни на Gmail, за да влезете в google.com/android/find от уеб браузър и изберете СИГУРНО УСТРОЙСТВО.

Начална страница на Google Find My Device.

След това ще бъдете подканени да зададете нова парола за заключен екран. В същия интерфейс можете да извършите дистанционно изтриване на вашето устройство, ако сметнете за необходимо.

Windows Phone

Windows има собствено приложение, наречено Find My Phone, където можете да заключите устройството си. Във всеки браузър влезте в windowsphone.com. Кликнете Намери ми телефона и след това изберете Ключалка. Следвайте подканите за заключване на телефона си, които ще бъдат различни в зависимост от това дали вече сте задали парола за телефона си. В рамките на това приложение също имате възможност да изтриете дистанционно устройството си.

Обадете се на вашия мобилен оператор

Ако някой ви е откраднал телефона и е успял да влезе в устройството, той лесно може да събере някои големи такси за разговори, текст и данни. Обадете се веднага на вашия доставчик, за да спрете услугата.

Освен това, ако не можете да извършите дистанционно заключване или да изтриете себе си, още не губете надежда, тъй като вашият мобилен доставчик може да бъде в състояние да помогне. Обадете им се и те може да успеят да деактивират устройството и евентуално да изтрият личната ви информация от него.

Променете паролите си

Дори ако има шанс да получите телефона си обратно, искате да сте сигурни, че никой не може да го използва за нищо, докато е в негово притежание. Да се ​​надяваме, че телефонът ви е защитен с ПИН, парола или модел, но дори и тези са сложни със сложен софтуер. Всъщност за моделите често се гадае, като се гледат пръстови отпечатъци на екрана. Дори и да сте успели да заключите или изтриете телефона си дистанционно, може да е имало време, когато крадецът е имал достъп.

По този начин смяната на паролите за всички акаунти, свързани с телефона ви, е добра идея, особено ако имате автоматично запазване (въпреки че това не е добра практика на първо място). Може би най-важното е да промените паролата си за магазина за приложения, така че никой да не може да прави покупки на приложения или в приложения.

Също така променете паролата си за банковата си сметка в интернет (ако използвате съответното приложение) и други финансови сметки, например приложения за инвестиране. Използвате приложения за пазаруване? Променете паролите си и за тях. А какво ще кажете за стрийминг сайтове като Netflix и Hulu? Ако влезете автоматично в тези сайтове, има вероятност някой да прегледа данните ви за плащане, включително данни за кредитна карта, така че трябва да промените и тези пароли.

Обадете се в банката си

Що се отнася до кредитните карти, трябва да се обадите, за да уведомите банката си, че телефонът ви е откраднат, и да попитате дали е имало скорошна активност на вашата карта (която може да не се появи веднага при онлайн банкирането). Може дори да ви посъветват, че трябва да анулирате съществуващата си кредитна карта и да получите нова, само за да сте на сигурна страна.

Вие също трябва следете вашите изявления в дните и седмиците след като телефонът ви изчезне и внимавайте за всякаква подозрителна дейност. Проверете за неразрешена дейност по вашите карти, акаунти в социалните медии и всичко друго, до което бихте могли да получите достъп от телефона си.

Свържете се с вашата застрахователна компания

Ако имате застраховка за вашия телефон, която предпазва от загуба или кражба, последната ви стъпка ще се опита да извлече стойността на самото устройство (въпреки че сантименталната стойност никога не може да бъде заменена). Не мога да си спомня дали имате застраховка? Може да сте го закупили чрез вашия доставчик, когато сте си купили телефона. Или може да го покриете под домашната си застраховка, така че консултирайте се и с този доставчик.

AppleCare + начална страница.

Имате AppleCare +? До септември 2018 г. не беше възможно да се покрие загуба или кражба чрез AppleCare. Въпреки това компанията обяви през есента на миналата година, че ще предостави незадължително покритие. Има едно основно условие да отговаря на условията за обезщетение: приложението Find My iPhone трябва да се активира в момента на загубата или кражбата.

Стъпки, които трябва да предприемете, когато получите нов телефон

Както можете да видите от някои от стъпките по-горе, ходът на действие, което предприемате след откраднат телефон, зависи до голяма степен от това, което сте направили предварително. За съжаление вероятно четете тази публикация след откраднат телефон, но въпреки това можете да приложите тази информация към следващия си телефон или ако имате късмет, за да се присъедините отново със стария си.

1. Забележете серийния номер на устройството си

Запишете своя номер на Международния идентификационен номер за мобилно оборудване (IMEI). Това може да се намери в настройките на вашия телефон или в онлайн акаунта ви или може да бъде отпечатано физически на телефона (в близост до батерията или SIM) или на оригиналната опаковка. Можете да цитирате това, когато подадете полицейски протокол. Вероятно няма да убеди полицията активно да разследва случая, но ако се случи, например, да разкрият телефона ви, ако арестуват някой, който притежава няколко устройства, имате по-голям шанс да го върнете.

2. Активирайте приложението за търсене на телефон (и други)

По-рано споменахме приложения за търсене на телефони като Find My iPhone и Find My Device. Въпреки че те могат да бъдат предварително инсталирани на вашето устройство, важно е да ги активирате, за да могат да работят, когато имате най-голяма нужда от тях. Те могат да ви помогнат да определите дали устройството ви е откраднато или просто изгубено, да ви дадат по-голям шанс да намерите вашето устройство и да ви квалифицират за някои видове застрахователно възстановяване.

Можете също да помислите за инсталиране на приложение, което прави снимки след многократни опити за влизане. Приложения като Lockwatch, Third Eye и Intruder Selfie автоматично ще щракнат селфи след определен брой опити за влизане..

Макар че по принцип са по-полезни за откриване на кой, ако някой се подхлъзва на телефона ви, те все още могат да помогнат за възпиране на крадец. Само фактът, че телефонът започва да прави снимки, докато се опитват да влязат, може да бъде достатъчен, за да ги накара да изхвърлят устройството. Освен това някои от тези приложения маркират изображения с местоположение, така че да знаете приблизително къде е вашият телефон в момента на опит за влизане. Това е удобно, ако сте забравили да активирате приложението за търсене на телефон.

3. Използвайте силни пароли

Използвайте силна парола, ПИН или шаблон за заключване на телефона си. Това може да звучи очевидно, но до 2016 г. почти една трета от потребителите на Android не използваха заключен екран. Много телефони вече разполагат с биометрични опции за вход и въпреки че те могат да бъдат смущаващи, когато не работят, те са трудни за разбиване. Ако телефонът ви е трудно да влезете, има повече шанс крадец просто да го изхвърли и дори може да го намери някой, който ще ви го върне..

Изисквайте пароли за всякакви покупки в магазина за приложения и покупки в приложения, като например за Amazon. Може да помислите за двуфакторно удостоверяване за някои приложения, по-специално платформите за онлайн банкиране. При двуфакторно удостоверяване ще се използва втори метод за контакт за потвърждаване на вашата самоличност, например код, изпратен по имейл или текст.

Важно е да използвайте различни пароли за всеки акаунт и да не запазвате пароли в приложения или уеб браузъри. Ако имате проблеми със запомнянето на много пароли, можете да обмислите използването на мениджър на пароли. Sticky Password и Dashlane са някои добри опции с приложения, налични за iOS и Android.

4. Настройте автоматично архивиране

Ако телефонът ви изчезне, загубата на самото устройство може да не е най-лошата част от ситуацията. Това, че се разделяте с цялата информация, която притежава, като контакти, календари, снимки и видеоклипове, може да бъде сърцераздирателна.

Днес е по-лесно от всякога да възстановите почти всичко на телефона си, като го архивирате автоматично. И Apple, и Google предлагат функции за автоматично архивиране, които са лесни за настройване.

Ако използвате телефона си за работа, попитайте за допълнителна сигурност, която може да е налична.

5. Използвайте най-добрите практики, когато използвате телефона си.

Някой здрав разум може да измине дълъг път, когато става въпрос за запазване на информацията ви от любопитни очи. Изтрийте приложения, които вече не ви трябват и да излезете от приложения след всяка сесия, особено за неща като онлайн банкиране. Не пазете ненужна информация на телефона си и избягвайте да съхранявате чувствителни документи или интимни изображения на устройството си.

Къде отиват откраднати смартфони?

При толкова много защитни мерки, които да предотвратят действително използване на телефон от крадците, може да се чудите какво се случва с тези откраднати устройства. Тъй като ключалките са поставени на устройства и тези, за които е съобщено, че са откраднати, не работят с нито един мобилен оператор в страната, броят на кражбите на смартфони намалява. въпреки това, все още има пазар на откраднати телефони, дори и тези, които са заключени.

Добрата новина е, че крадците обикновено са след самото устройство, а не по съдържанието на вашия телефон. Устройствата често се купуват от заложни къщи, безжични магазини (независимо собственост) и обикновени магазини за майки и попчета. Където е възможно, самите крадци или купувачите ще заменят SIM картата и ще препрограмират телефоните. Това може да се направи доста лесно, ако телефонът не е бил заключен от производителя.

С някои устройства хората са в състояние да заобиколят брави, като извършват фабрични нули или други методи. Или може просто да ги продадат под предлог, че са отключени. Други устройства се продават за части, докато много от тях завършват в чужбина. Не е ясно дали чуждестранните превозвачи могат да заобиколят брави, въведени в страната на произход, но това може да е потенциален сценарий. Някои устройства струват много пъти в чужбина какво биха били, да речем, в САЩ или Великобритания.

Кредитен образ: „iPhone”От Ян Васек, лицензиран под CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =

Adblock
detector