Какво е Sextortion (с примери) и как можете да го избегнете?

Sextortion

Общо казано, изнудването е изнудване, включващо материали от сексуален характер, но може да има различни форми. Това престъпление представлява все по-голяма загриженост в много части на земното кълбо и засяга широк спектър от цели, включително мъже, жени, непълнолетни и възрастни. Освен психологическата и понякога физическа вреда, която нанася, основен проблем на това престъпление е, че много случаи остават недекларирани, защото жертвите са твърде смутени.

С популярността на социалните медии, приложенията за съобщения и онлайн запознанствата обменът на изрични материали онлайн е много по-често срещан. Плюс това, уеб камери правят много лесно хората да записват себе си (или да бъдат записани тайно). С разпространението на престъпленията от насилството е важно всеки да е наясно за какво да внимава.

В тази публикация обясняваме какво е разделянето и как протича, включително описвайки някои примери от реалния живот. След това ще дадем съвети, за да ви помогнем да не станете следващата жертва на разкъсване.

Какво е разделянето и кои са целите?

ФБР определя разделянето като „сериозно престъпление, което се случва, когато някой заплаши да разпространи вашите лични и чувствителни материали, ако не им предоставите изображения от сексуален характер, сексуални благосклонности или пари“.

Обикновено извършителят има (или предполага да има) някои компрометиращи изображения или видеоклипове или жертвата. Те заплашва да ги публикува онлайн или да ги сподели с приятели, членове на семейството или колеги, ако жертвата не предостави повече материал, участва в сексуални действия или не предава пари. И тези заплахи далеч не са празни. Инфографика, публикувана от Торн, разкрива, че тревожни 45% от извършителите действително са извършвали заплахи.

Раздел на инфографиката на Трон.

Друга инфографика, базирана на проучване в Брукингс, съобщава, че повечето възрастни жертви на размножаване са жени. Въпреки това, тя също така определи разделянето като използване на лична информация, за да принуди жертвите да участват в сексуална активност и не изглежда да включва изнудване за пари.

Инфографика на статистиката на разделянето.

Когато разширите разделението, за да включите престъпления, при които жертвите са помолени да кашлят пари в замяна на това, че не споделят интимни изображения или видеоклипове, изглежда има огромна мъжка база. Този тип сексорция е подчертан във Великобритания след множество мъжки самоубийства, свързани със случаи на секвестрция.

Твърди се, че бандите във Филипините, Румъния, Мароко и други части на земното кълбо са насочени към мъже, включително персонал на въоръжените сили, под прикритието на жени, които търсят сексуална връзка. Те дори създават офиси в стила на кол центъра, от които да работят. Други схеми за разделяне са по-малко насочени и приличат повече на общи фишинг схеми.

Разделянето е все по-голяма загриженост

Случаите на разделяне се увеличават. През юли 2018 г. ФБР получи 13 000 повече жалби срещу разделяне, отколкото през предишния месец. Във Великобритания са регистрирани повече от 1300 случая през 2017 г., три пъти повече от тези през 2015 г. Плюс това, това вероятно е само върхът на айсберга, като се има предвид, че толкова много случаи остават нерегистрирани.

Смята се, че разделянето се увеличава в популярността сред престъпниците поради атрактивния характер на престъплението. Много е вероятно целите да го направят плати вместо да се изправиш пред неудобните последствия за споделяне на техните лични изображения и видеоклипове с приятели, членове на семейството, колеги и широката общественост.

Лекотата, с която жертвите стават плячка за тези схеми, е голяма грижа и за компаниите и правителствата. Служителите на корпорациите лесно биха могли да бъдат преместени в предаването на пълномощията на служителите и друга информация за използване при бъдещи престъпления.

Военният персонал е основна цел, тъй като тяхното поведение се следи отблизо, така че е по-вероятно да се съобразят с изискванията. Това е особено притеснително, когато смятате, че биха могли да осигурят задната врата към класифицирана информация и дори компрометира националната сигурност.

Увеличаването на случаите на самоубийства, свързани със секстрация, подчертава много сериозния характер на тези престъпления. Тези престъпници съсипват и прекратяват живота, така че социалното въздействие е огромно.

Методи на разделяне

Разделянето може да се случи чрез различни методи, но ето няколко общи сценария:

Изпращайте фишинг схеми по имейл

Във входящата ви поща пристига имейл, в който се посочва, че подателят има една от вашите пароли (която те ще включват в имейла). Те заплашват да публикуват вашите интимни снимки или видеоклипове, освен ако не изпратите пари или изричен материал или извършите сексуални действия. Много от тези измами са базирани на събиране на пароли и освен ако все още имате чувствителни медии на стар сайт, това може да е блъф.

Социална медия

Много измами с разделянето започват с на пръв поглед безобидни срещи в социалните медии или сайтове за запознанства. В крайна сметка извършителят ще принуди жертвата да изпраща изрични изображения, да се разголва на камера или да извършва сексуални действия, докато е на камера. След това получените изображения и видеоклипове могат да бъдат държани за откуп.

Свързани: Как да защитим поверителността си във Facebook

Хакнати акаунти

Ако някога сте изпращали изрични изображения или видеоклипове чрез социални медии или приложение за чат или ги съхранявате на някоя от тези платформи, някой може да се добере до тях, като хакне в акаунта ви. Те могат също така да използват вашия акаунт, за да споделят изображенията с приятели, членове на семейството и колеги, ако не се съобразявате с изискванията.

Хакнати уеб камери

Някои от най-страховитите случаи на разделяне включват изтегляне на злонамерен софтуер на устройството на жертвата. Веднъж там, той може да позволи на хакер да поеме контрола над камерите и микрофоните и да инсталира кейлоггери. Това означава, че някой може да наблюдава всеки ваш ход (в близост до вашия компютър). И чрез keylogger те могат да открият идентификационните данни за всички ваши акаунти. Това може да звучи нагледно, но се случва по-често, отколкото може да мислите.

Свързани: Как да защитите вашата уеб камера

Реални примери за разделяне

Сякаш това не е достатъчно, за да ви направи по-предпазливи за вашите онлайн (и офлайн) дейности, ето няколко примера от реалния живот на случаите на разделяне.

Луис Михангос: През 2010 г. Луис Михангос се призна за виновен за хакерство и подслушване на компютър по дело, което включваше отбиване на стотици жени, включително десетки непълнолетни. Той създаде собствен зловреден софтуер, който жертвите несъзнателно изтеглят, като му дава контрол върху техните компютри. Миджангос записва видеоклипове на целите си, като се съблича, взема душ и прави секс и заплашва да сподели видеоклиповете, ако не му изпратят повече порнографски изображения и видеоклипове. В крайна сметка той беше осъден на шест години затвор, но ефектите от престъпленията му върху жертвите му без съмнение ще продължат много по-дълго от това.

Лукас Майкъл Чанслер: Този мъж тероризира почти 350 момичета от САЩ, Канада и Великобритания. Той позираше като различни тийнейджъри и убеждаваше момичетата да изпращат голи образи. Той заплаши, че ще сподели тези снимки с приятелите на момичетата, ако не изпращат повече, и последва някои от тези заплахи. В крайна сметка Чанслер е изпратен в затвора за 105 години.

Румънска банда: Ирландският тийнейджър Ронан Хюз бе излъган от румънска банда, представяща се за потенциален любовен интерес „Емили Маджи“. Убедили го да изпрати интимни изображения и след това го помолили да плати откуп от 3000 евро (3,471 долара). Когато той не можеше да плати, изображенията бяха споделени онлайн, подтиквайки 17-годишния да се самоубие. Подобни случаи във Великобритания и Ирландия приблизително по същото време поне четирима други мъже се самоубиват.

Филипинска банда: Млад мъж от Обединеното кралство, наречен само като Саймън, призна, че се смущава, когато е жертва на разпадане. Той беше излъган да бъде записан да мастурбира и една банда във Филипините се опита да го изнуди срещу 600 британски лири (782 долара). Бандата имаше данни за контакт на приятелите, семейството и колегите си от работа, така че той им плати част от откупа.

Стари пароли: Популярна измама, която върши рундовете в момента, включва стари пароли. Тези пароли може да са участвали в нарушения на данните преди години, така че има вероятност жертвите да не ги използват дори повече. Обаче виждането на старата ви парола в имейл може да бъде достатъчно, за да се замислите дали подателят наистина има нещо компрометиращо. Измамниците твърдят, че имат интимни изображения или видеоклипове и заплашват да ги споделят с контакти или да ги публикуват онлайн, въпреки че често блъфират и нямат какво да разкрият. Независимо от това, това се оказва много печеливша тактика.

Секзорция за знаменитости: Във Великобритания известният телевизионен водещ Дан Лоб беше изнудван, след като тайно беше заснет да мастурбира. Вместо да го пусне, Дан реши да направи филм, наречен Celebrity Sextortion, като документира пътуването си, за да разбере как е записана касетата. Други знаменитости, които са били замесени в случаи на разделяне, включват Джийн Симънс, Джон Стамос и Камерън Диас.

Антон Мартиненко: Този случай се отрази на живота на повече от 150 момчета, главно в Средния запад в САЩ. Мартиненко се надпреварваше на млади спортисти от мъжки пол, представяйки се за привлекателни жени в социалните медии и убеждавайки жертвите си да изпращат голи образи. След това той заплаши да публикува изображенията онлайн, ако не изпращат повече, а в някои случаи се опита да накара момчетата да участват в сексуални действия с него. Смята се, че две от жертвите му са сложили край на собствения си живот. Осъден е на 38 години затвор.

Джъстин Бийбър позер: През 2017 г. Брайън Арарари беше арестуван по подозрение, че е разделил деветгодишно момиче, представяйки се за попзвездата Джъстин Бийбър. Според съобщенията той е признал за престъплението и се е замесил в няколко други подобни случая.

Как да избегнем и да се справим със секвестр

Може да ви звучи просто, за да не се окажете в някоя от тези ситуации, но е изненадващо броят на хората, които случайно са попаднали в тези схеми. Това е особено вярно предвид увеличения брой връзки, които се изграждат чрез социални медии и сайтове за онлайн запознанства. Ето няколко съвета, за да сте в безопасност.

Имайте акъла си към вас

Въпреки че всички искаме да вярваме, че истинската любов съществува, ако ухажорът изглежда твърде добър, за да е истина, шансовете са, това е измама. Не казваме, че трябва да вземете напълно циничен поглед върху света на онлайн запознанствата, но трябва да сте разумни. Обучете се за често срещани измами и винаги се опитвайте да мислите рационално за срещите, които провеждате онлайн.

Направете някои проверки на заден план

Ако имате някакви съмнения, не ви боли да копаете малко по-дълбоко, за да разберете с кого всъщност говорите. Много измамници създават фалшиви профили, практика известна като "сом", за да примамват в плячката си. Има уебсайтове като Romance Scam и Scamdigger, посветени на извикване на тези измамници, но е толкова лесно за измамниците да създават нови.

Уебсайтът на Scamdigger.

Някои мързеливи престъпници ще продължат да използват една и съща снимка под множество псевдоними и дори има инструменти, които можете да използвате, за да проверите дали изображението е било използвано преди. Въпреки това, дори ако някой премине тези проверки, това не означава, че е законно.

Никога не изпращайте интимни видеоклипове или снимки

Това трябва да се разбира, но винаги трябва да избягвате да изпращате интимни изображения или видеоклипове на всеки, на когото не се доверявате напълно. Но както се казва, любовта е сляпа и престъпниците могат да бъдат изключително манипулативни. По подобен начин трябва да избягвате да съхранявате интимни снимки или видеоклипове на свързаните с интернет устройства. Ако се задължавате да изтегляте определени видове злонамерен софтуер, можете да предоставите на престъпниците пълен достъп до вашите машини.

Използвайте силни пароли

Жертвите на разсейване често са насочени след хакване на акаунт. Престъпникът може да използва изображения или видеоклипове, съхранени в акаунта, плюс те могат да използват контактите, ако следват за своите заплахи. Важно е да защитите всичките си акаунти със силни пароли. Това намалява вероятността извършител да отгатне паролата при груба атака.

Нашият инструмент за генериране на паролиНашият инструмент за генериране на пароли може да ви помогне да излезете със силни пароли.

Плюс това, винаги трябва да използвате различна парола за всеки акаунт. Ако сте участвали в нарушение на данните, съзнателно или несъзнателно, вашите пълномощия могат да правят кръговете на тъмни уеб пазари. Всичко, което някой трябва да направи, е да използва събраните идентификационни данни, за да се опита да влезе в популярни платформи и да се надява на най-доброто. Ако използвате различна парола за всеки акаунт, те няма да имат късмет.

Не отваряйте прикачени файлове от хора, които не познавате

Повечето имейл платформи и системи за съобщения имат доста прилични спам филтри. Въпреки това, може да има някои имейли, които се промъкват през пукнатините. Ако получите съобщение от някой, когото не познавате, уверете се, че не отваряте прикачени файлове. Това е лесен начин хакерите да заразят компютъра ви със злонамерен софтуер, който може да им позволи да инсталират кейлоггери и дори да поемат контрола над вашето устройство.

В същия смисъл трябва да избягвате да следвате връзки в имейлите, освен ако не сте сигурни откъде идват. Това може да доведе до фалшиви уебсайтове, които да ви подканят да въведете идентификационни данни, които след това да бъдат използвани за хакване в реалните ви акаунти.

Изключете или покрийте камерите, когато не ги използвате

Да се ​​надяваме, че никой няма контрол над вашата уеб камера или микрофон, но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Винаги е най-добре да изключите или покриете камерата си и да изключите микрофона си, когато не го използвате, само в случай, че някой може да види какво правите.

Ако се притеснявате, че на компютъра ви може да е инсталиран злонамерен софтуер, можете да използвате инструмент за премахване на злонамерен софтуер, за да се отървете от него. Препоръчително е също така да използвате антивирусен софтуер, въпреки че те не са гарантирани за откриване и блокиране на всички форми на зловреден софтуер.

Наблюдавайте онлайн активността на детето си

Както можете да видите от горните примери, жертвите често са непълнолетни. Ако сте родител, очевидно искате да защитите детето си от психологически и дори физически вреди, които могат да се получат от разкъсване. Ако детето ви използва интернет, то те са потенциална цел, така че е важно да разбере рисковете.

uKnowKids начална страница.uKnowKids е една от много компании, предлагащи мониторинг на социалните медии.

Където е подходящо, трябва да наблюдавате тяхната онлайн активност или най-малкото да поддържате открита дискусия по тази тема и да предприемете стъпки, за да им помогнете да защитят поверителността си онлайн. Може би най-важното е, че можете да ги уведомите, че трябва да кажат на вас или друг доверен възрастен, ако те се намесят в предполагаем случай на разделяне.

Шифровайте устройствата си

Ако съхранявате всякакъв тип чувствителни данни на устройството си, независимо дали те са работни документи или изрични изображения или видеоклипове, тогава определено трябва да помислите за криптиране на устройството си или поне въпросните файлове и папки. Това означава, че ако някой получи ръцете си на вашия компютър, лаптоп или мобилно устройство, няма да може да възстанови шифрованата информация без паролата ви (или ПИН или подобна ключалка).

Използвайте VPN

Виртуална частна мрежа (VPN) криптира вашия интернет трафик и го тунелира чрез посреднически сървър. Криптиран трафик е нечетлив за всеки, който го прихване. Това означава, че ако хакер шпионира вашия интернет трафик, като например в случай на атака на човек в средата, той няма да може да разкрие никаква информация.

Отчитане на разделянето

Както споменахме, един от огромните проблеми с разделянето е, че това е смущаваща тема и вероятно не се говори толкова, колкото трябва. Ако обаче бъдете помолени да изпратите изрични изображения или видеоклипове или сте се включили в случай на разделяне, е важно да съобщите за това. Не само правоохранителните органи могат да ви помогнат, но и можете да предотвратите извършителят да се насочи към повече жертви.

Обадете се на местната полиция, за да съобщи за тези престъпления, или ако сте непълнолетен, който не се чувства удобно да се обадите в полицията, можете да кажете на родител или възрастен доверен човек. В САЩ непълнолетните могат също така да подадат сигнал за разделяне в Националния център за изчезнали & Експлоатирана детска CyberTipline. Още една опция, ако не сте готови да се свържете с органите на реда или да кажете на някого, когото познавате, е да се свържете с благотворителната организация, Торн, като изпратите SMS на „THORN“ на 741741.

Макар че е рядкост, ако извършителят има контрол върху вашето устройство или акаунти, той може да бъде в състояние да чете вашата онлайн кореспонденция или да наблюдава телефонни обаждания. Като такъв, може би е най-добре да използвате „безопасен“ телефон - като домашен телефон или мобилен телефон на някой друг - за да съобщите за такива случаи.

Кредитен образ: „Работно бюро”Лицензиран по CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Adblock
detector