Какво е усмивка и как може да се избегне?

Smishing

Засега има голям шанс да сте вече запознати с „фишинг“. Знаете сделката. Хакери или други злобни онлайн престъпници ви изпращат подозрителни връзки по имейл или социални медии или ви пренасочват към умело фалшиви уебсайтове, за да събират лична информация. Въпреки, че ransomware зае централен етап в наши дни, много онлайн престъпници все още използват различни форми на фишинг, за да отделят нежеланите потребители в мрежата от парите си. Но това не са само схематични уебсайтове, за които трябва да се тревожите. Фишингът отстъпи място на нов тип цифрова измама: smishing.

Какво е усмихнато?

„Smishing“ е портманто на „SMS фишинг“ или фишинг, който се осъществява чрез текстови съобщения. Въпреки че е трудно да се проследи първият инцидент на умиление, Google Trends показва поне минимален интерес към термина още през 2004 г., със значителен скок през 2006 г..

Google Trends Smishing

Интересът към усмивките постепенно се увеличава оттогава, подпомаган от растежа на смартфоните с възможности за сърфиране в интернет.

В по-голямата си част smishing е просто прилагането на общи фишинг техники, приложени към мобилно устройство. Киберпрестъпниците ще получат телефонен номер от тъмната мрежа след нарушение на данните, чрез уеб сканери, проверяващи публикации в социалните медии, или дори чрез генератор на случайни числа. След това те ще изпращат текстови съобщения с молба на потребителите да се обадят на номер или да кликнат върху връзка. Изпращаните от измамниците съобщения често включват банкови сметки, а в някои случаи дори могат да съдържат повечето или всички от кредитната карта или номера на банковата сметка на потенциална жертва. Измамите обаче могат да обхванат гамата и дори могат да участват в измамни компании, които са ви познати на местно ниво.

Един доклад на NBC Nightly News подчертава смайваща измама, която се опита да накара жертвите да активират нова кредитна карта. Съобщенията подтикнаха хората да се обадят на номер и да въведат лична информация по телефона. Други умилителни измами, идентифицирани от доклада, включват тези, които уведомяват потребителите, че техните онлайн акаунти (като Apple ID) изтичат. Други предлагат обещания за парични награди от компании като Walmart, само ако щракнете върху включената връзка.

Понякога усмивката всъщност може да накара потребителите да инсталират вирус на своите устройства. В тези ситуации резултатите могат действително да са по-лоши за някои потребители. Проучване на Pew Research установи, че само 32 процента от потребителите на смартфони инсталират антивирусен софтуер на своите устройства. И макар данните да не правят разлика между потребителите на iPhone и Android, най-доброто ни предположение е, че по-голямата част от тези 32 процента идват от Android. За съжаление, потребителите на Mac обикновено въртят антивирус, като лъжливо вярват, че техните устройства на Apple са имунизирани срещу заплахи.

Като цяло, онова, което обикновено търсят, е липсващото парче от пъзела. Това може да бъде номер на социално осигуряване, пинов номер, парола или друга частна подробност, която ще им помогне да имат достъп до вашите акаунти. Лесно е да се каже „не им го давайте“, но много умишлени измами са сложно проектирани да предизвикат отговор, дори ако този отговор е само ориентировъчно и краткотрайно щракване върху връзка.

Как да избегнем умилителни измами

На високо ниво избягването на умилителни измами е просто. Не кликването върху връзки в непознати или неочаквани текстови съобщения е лесна първа стъпка. Въпреки това киберпрестъпниците, които използват смайващи измами, са пълни с трикове, които имат за цел да получат един от двата вида отговори: или щракване върху връзка или отговор (по телефон или текст) на номера, изпращащ съобщението. Въпреки че може да се почувствате овластени, като избягвате всякакви подозрителни връзки, ще трябва да се преборите с желанието да се обадите или да изпратите текстови съобщения, като казвате на измамниците да спрат.

Ето няколко съвета, за да не станете плячка на смайваща измама.

1. Не отговаряйте на текстовото съобщение и не се обаждайте на номера

Дори ако текстовото съобщение казва „текст„ спрете “, за да спрете получаването на съобщения, никога не отговаряйте. Ако сте сигурни, че съобщението идва от номер на измама, отговорът всъщност може да доведе до Повече ▼ съобщения, получаващи спам до вашия телефон. Същото може да е вярно и при обаждането на номера. Често измамниците не знаят дали числата, които използват, са действително активни. Предоставянето на отговор на съобщението ще им потвърди дали номерът наистина е активен, ще ги накара да продължат и потенциално да увеличат броя съобщения за измама, които получавате.

  Как да изтриете всичките си публикации във Facebook, Twitter или Instagram

По-ефективният вариант е просто да блокирате номера. За съжаление, някои модели телефони не включват блокиране на телефона в софтуера на телефона. Може да се наложи да инсталирате приложение за блокиране на номера от магазина за приложения на вашия телефон.

2. Направете уеб търсене както на номера, така и на съдържанието на съобщението

Ако се чувствате малко неспокойни от потенциална умилителна измама, въведете номера или съобщението (или и двете) в търсене в Google. Вероятно е, че не сте първият човек, получил това съобщение. В много случаи ще намерите други, които публикуват на различни уебсайтове с номера за измами. Не се доверявайте обаче само на един отрицателен отговор или запитване. Вижте дали в съмнителен номер или съобщение има много други, които публикуват, че това е потенциално измама.

За лично справяне имам склонност да получавам много спам и роботи. Личният ми любим сайт за това е 800notes.com. Когато получавам обаждане от подозрителен номер, разчитам на сайта, за да помогна да проверя броя на потенциалните измами или спам.

3. Ако фишинг съобщението излъга компания, обадете се директно на компанията

Много усмихнати съобщения ще се преструват на добре известна компания, като магазин или банка. Ако смятате, че съобщението е измама, вместо да се обаждате или изпращате текстови номер на измамата, потърсете номера на обслужване на клиенти на тази компания от официалния й уебсайт. Свържете се с услугата чрез този номер и попитайте за съобщението, което сте получили. Ако потвърдят, че не е от тях, изтрийте го.

4. Не кликвайте върху връзки в съобщението

Всички форми на умиление обикновено са игра на емоционална манипулация. Често измамниците не се нуждаят от вас да се откажете откровено за пароли, пинове и номера за социално осигуряване. Понякога всичко, което трябва да направят, е достатъчно да предизвика интереса ви, за да накарате да кликнете върху връзка и да изтеглите вирус на телефона си. Има голям шанс, че ако щракнете върху фишинг връзка, вашето мобилно устройство вече е заразено. Тъй като целта на подобни вируси често е да останат скрити, може да не осъзнаете, че телефонът ви всъщност е заразен. Някои знаци за предаване на сигнал обаче могат да бъдат:

 • Неочаквано използване на паметта
 • Телефонът се загрява прекомерно
 • Изскачащи съобщения, докато използвате уеб браузъра на вашия смартфон

Ако случайно щракнете върху връзка от съмнително текстово съобщение, най-добрият вариант е да инсталирате антивирусно приложение и да сканирате устройството си. Всеки вирус, който се крие в телефона ви, може да регистрира натискания на клавиши и да открадне частна информация, което означава, че смайващата измама вече може да е била успешна. Все пак е по-добре да го отрежете по петите, дори ако до този момент сте загубили ценна информация.

От друга страна, инсталирането на антивирусно приложение може да помогне за предотвратяване на неприятни атаки в бъдеще. Доброто антивирусно приложение трябва да блокира всякакви опити за инсталиране на вируси в бъдеще, както и да блокира потенциално злонамерени уебсайтове.

5. Използвайте VPN на мобилното си устройство

Едно нещо, което често се пренебрегва по отношение на смайващи атаки, е събирането на данни за местоположението. Според компанията за интернет сигурност Sophos, киберпрестъпниците все повече използват данни за местоположение, за да насочат по-добре към хората. Киберпрестъпниците могат да използват тези данни, за да ви изпращат смайващи съобщения, които изглеждат изключително локални. Ако съобщението изглежда по-лично, е по-вероятно да получите отговор от жертвите.

Приложението VPN може да ви помогне да подправите местоположението си, като изглежда, че сте някъде другаде. Ако получите смъртоносно съобщение въз основа на вашето подправено местоположение, е много по-лесно да го разпознаете като измама. По-интелигентните измамници обаче могат просто да използват регионалния код на телефона си, за да доставят донякъде подходящи измами на вашия телефон.

Независимо от това, VPN може да помогне да се предотврати получаването на данни от киберпрестъпника от вашето устройство. Докато данните ви се движат от вашия смартфон през мобилната мрежа, те се кодират през VPN тунела. Следователно измамникът може да има вирус, инсталиран на вашето устройство, но може да не може да получи ценни данни от него поради VPN криптиране. Това може да ви помогне да спестите, ако станете плячка на смайваща измама, която инсталира вирус на вашето устройство и ви предостави време ефективно да се отървете от него навреме.

Бъди проактивен

Най-важното е, че избягването на умиротворени измами означава да бъдете активни. Ако съобщението се почувства погрешно, не рискувайте. Всяка реномирана компания никога няма да извършва важен бизнес над текстово съобщение и почти със сигурност никога няма да ви помоли да въведете информация за частния акаунт чрез текстово съобщение или подозрителна връзка. Ако съобщението е истинско и важно, компаниите вероятно ще се обадят или изпратят имейл.

Как да блокирам и отчитам SMS спам на Android и iOS

RobokillerИзточник: RoboKiller

Имате проблеми с наплив от SMS спам или телефонни обаждания към вашето Android или iOS устройство? Може да имате няколко решения на разположение за вас чрез вашия магазин за приложения или дори през операционната система на вашия телефон.

  Как да защитите вашата уеб камера

Блокирайте обаждания и текстови съобщения в iOS

След въвеждането на iOS 7, Apple включва блокиране на обаждания и текстови съобщения като софтуерна функция. За да блокирате или текстови съобщения, или телефонни номера, отидете на:

 • Настройки
 • Телефон (или Съобщения за текстове)
 • блокиран

Оттам добавете номера, които искате да блокирате, за да отхвърлите всички нови съобщения. Можете също да блокирате текстови съобщения, като отидете на вашите Съобщения, изберете съобщението за нарушение, изберете „Подробности“ под „i“ в горния десен ъгъл на вашия екран и след това изберете „Block Caller“.

Имайте предвид, че за да работи това, ще трябва да добавите номер в списъка си с контакти. Това е добър начин за блокиране на контакти от повторни нарушители, но няма да блокира усмивки или други опити за спам по телефона от нерегистрирани номера.

Ако търсите по-интелигентно блокиране на обаждания, може да искате да помислите за RoboKiller. Това приложение е възхвалявано от Федералната комисия по търговията за способността му да намали значително броя на спам обажданията, като го прави на вашия телефон. RoboKiller има редица спам номера, регистрирани в системата си, но също така прогнозира кога е възможно повикването да е спам. Всяко повикване, което се осъществява, може да бъде добавено към неговия черен списък. Блокираните номера на номера, които искате да получите, са бели. От ноември 2023 г., RoboKiller също включва SMS филтър, за да помогне за блокиране на нежелани smishing и други спам текстови съобщения.

Блокирайте обаждания и текстови съобщения на Android

Тъй като телефоните с Android не са унифицирани в своята архитектура, може да имате или да нямате възможност да добавяте номера в списък с блокове. Всеки производител на устройства променя Android по различни начини и някои мобилни мрежи, като T-Mobile или Verizon, могат да променят още повече операционните системи.

За да разберете как конкретно да блокирате номера на телефона си, първо извършете търсене в Google. Например, можете да потърсите „как да блокирате текстове в Galaxy S7“. Подобно търсене ще доведе до различни резултати в зависимост от вашето устройство и версия на Android, така че ще искате да проверите отново.

Ако не сте сигурни какво устройство използвате, най-много Мобилните телефони с Android разполагат с тази информация Настройки > Относно телефона. Ако погледнете под „Име на телефона“, той трябва да съдържа точния модел телефон, който използвате, по подразбиране като „име“ на телефона, което се появява, когато се свържете към Wi-Fi мрежа. Ако обаче по някаква причина сте променили името на телефона си и не можете да запомните номера на модела, докоснете „Информация за хардуера“. Ще намерите и информацията там.

Както при iPhones, блокирането на номера ще филтрира повтарящите се обаждания на нежелана поща и опитите за смайване, но няма да блокира интелигентно новите числа. За това потребителите на Android имат дълъг списък от опции.

Google Play Магазинът е изпълнен до ръба с SMS и блокиращи спам блокери. Както при повечето приложения за Android обаче, ще трябва да направите малко лични изследвания, за да решите на кое приложение да се доверите. Правило на палеца: проверете отзивите и оценката на приложението. Тези двамата обаче все още не са гаранция, че ще получите добро приложение, особено в Google Play Store. Фалшивите отзиви в Google Play са малко проблем и няма лесно решение. Последното нещо, което искате да направите, е да изтеглите лошо приложение или по-лошото, което е натъпкано със шпионски софтуер.

Въз основа на нашия собствен анализ на отзивите и оценките на приложението, препоръчваме Truecaller: Идентификационен номер на обаждащия се, блокиране на спам чрез SMS & Приложение за набиране Приложението има над 100 милиона изтегляния, над 4 милиона положителни отзиви и има поддръжка по имейл от компанията. Приложението може интелигентно да блокира както SMS спам, така и телефонни обаждания. Също така ви позволява да използвате черни списъци и бели номера в движение.

Как да подадете сигнал за нежелани обаждания и съобщения - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия

Не се обаждайте в регистъраИзточник: Федерална комисия по търговия

Може да се почувствате малко безпомощни срещу спам обаждания и текстови съобщения, но имате глас. В САЩ, Великобритания, Канада и Австралия съществуват официални и неофициални варианти за подпомагане свалянето на нежелани съобщения.

Жители на САЩ

Преди няколко години САЩ създадоха Националния регистър за не се обаждайте, където хората могат да подадат своя телефонен номер и да се отстранят от телемаркетите. Услугата работи известно време. Миналата година обаче много новинарски бюра започнаха да съобщават факта, че много хора вече разпознаха: регистърът вече не работи.

Въпреки заплахата от наказателно преследване от страна на правителството, обаждащите се от нежелана поща и текстови съобщения са новоподобрени в усилията си. Ето два начина да помогнете за борба.

 1. Регистрирайте спам номера с специален уебсайт за спам номер

Вече съществуват редица уебсайтове, където можете да докладвате и обсъждате номера на спам. Ако получите номер за спам, изпратете номера на сайт, посветен на изкореняване на спам по телефона. Ще препоръчаме отново уебсайта 800notes.com. Тук можете да изпратите номера с бележка за обаждането или текстовото съобщение. Това ще помогне на хората, които също получават съобщения от тези номера, и се чудят дали е надежден.

 1. Подавам оплакване
  Какво е ботнет и как да избегнем част от него

Въпреки че националният регистър за не се обажда действително е мъртъв, все пак можете да подадете жалба до FTC. Имайте предвид обаче, че FTC изисква вашият номер да бъде регистриран в регистъра за най-малко 31 дни, преди да можете да подадете жалба. DNCR е основно за спам телефонни обаждания.

Можете да докладвате спам текстови съобщения директно към FTC, без да се регистрирате в DNCR. Просто отидете тук и попълнете онлайн формуляра за оплакване.

Не очаквайте обаче незабавен или навременен отговор от този метод. И дори ако бъде разгледано оплакването ви, няма вероятност да чуете директно от правителството за предприетите действия. Жалбите най-вероятно попадат в база данни, където FTC ще търси повторен нарушител и ще разследва тези номера. Все пак добавянето на вашите данни към тяхната информация може да помогне за премахване на спамерите.

Жители на Великобритания

Ако получавате текстове на измами и телефонни обаждания във Великобритания, ето няколко достъпни опции за вас.

 1. Свържете се с ActionFraud

ActionFraud или Националната измама & Център за докладване на киберпрестъпността е създаден за справяне с продължаващите проблеми с измамите във Великобритания. Ако получавате явно съобщения за измама, можете или да се обадите на Центъра (0300 123 2040), или използвайте техния онлайн инструмент за отчитане.

 1. Регистрирайте се в услугата за предпочитане на телефона - и подайте жалба, ако вече сте регистрирани

Услугата за предпочитане на телефона е предназначена да предотврати или намали нежеланите телефонни обаждания до вашия телефон. Можете да регистрирате номера си с TPS на техния уебсайт.

Ако вече сте регистрирани и все още получавате обаждания, можете да подадете жалба и през уебсайта.

 1. Подайте жалба в Службата на комисаря по информация (ICO)

TPS предлага да подадете жалба и с TPS, ако продължавате да получавате нежелани обаждания. За разлика от TPS обаче, ICO също така определя обработка на SMS спам. Това е добър вариант, ако получавате умиротворяващи опити на телефона си. ICO борави с всички видове спам и измами, свързани с цифрови комуникации.

 1. Регистрирайте номера с уебсайт с обратен номер

Ако знаете, че номерът на измамата е проблем, потърсете го и го регистрирайте в уебсайт с обратен номер като who-called.co.uk. Сайтът ви позволява да регистрирате номера, които знаете, че са измама, както и да търсите номера, които може да са съмнителни. Ако оставяте номер на измама в сайта, можете да оставите бележка, в която да обясните какъв вид поведение или съобщения получавате, за да помогнете на другите в борбата със спама.

Жители на Канада

В Канада телефонните измами все още са проблем, въпреки усилията на правителството. Ето някои опции, които канадците могат да предприемат, за да се борят.

 1. Използвайте сайт за обратно търсене и регистрация на номера.

В Канада има няколко сайтове за търсене на номера. Предлагаме canadianareacodes.net. Сайтът поддържа активен списък с номера, регистрирани в Канада. Можете също да регистрирате номер с информация относно вида съобщение, което сте получили, за да помогнете на другите да открият дали числото се използва за пускане на измами.

 1. Подайте сигнал за измамата в канадския център за борба с измамите

CAFC е създаден, за да помогне на жителите на Канада да идентифицират и докладват всички видове измами и измами. Това включва усмихнати опити и неприятни телефонни обаждания. Можете или да се обадите на CAFC (1-888-495-8501) или регистрирайте жалбата с тяхната онлайн система за докладване на измами. Онлайн системата на CAFC изисква да имате GCKey, за да влезете и да регистрирате жалбата си. Ключът е безплатен, но ще трябва да получите GCKey чрез онлайн портал.

Жители на Австралия

Както и в Канада, Великобритания и САЩ, Австралия има свой, все по-неприятен проблем с телефонните измами. Ето някои решения за жителите на Австралия, които трябва да предприемат действия срещу телефонни спамери.

 1. Въведете регистъра без обаждания

Регистрацията за не обаждания в Австралия се развива силно от десетилетие. В случай, че сте го пропуснали, правителството направи номера, внесени в регистъра постоянно. Това означава, че не е необходимо да изпращате отново номера си, помагайки да решите проблема с изтичането на номера ви и тези спам обаждания да се появят отново. Правителствените изследвания от 2015 г. показват, че повечето потребители на „Не обаждайте се“ регистрираха значително намаление на нежеланите обаждания.

 1. Подайте жалба до австралийския орган за комуникации и медии (AMCA)

AMCA, който също поддържа регистъра без обаждания, ви позволява да подадете жалба онлайн, ако получавате съобщения за спам. Ще трябва да сте регистрирани поне 30 дни, а обажданията трябва да са получени през нестандартно работно време. За съжаление, оплакванията трябва да са свързани със спам обаждания и да не се считат за SMS спам.

За да докладвате SMS спам на AMCA, ще трябва да препратите директно вашето текстово съобщение до агенцията. Броят за изпращане на SMS спам е: 0429 999 888. Важно е да препратите номера на AMCA, тъй като това добавя към тяхната база данни и им помага по-добре да идентифицират, проследяват и в крайна сметка да се справят със SMS спамерите.

 1. Регистрирайте номера с уебсайт с обратен номер

Ако сте убедени, че номерът, който ви изпраща съобщения или обаждания, е измама, регистрирайте този номер онлайн. За Австралия най-добрият сайт за използване е reverseaustralia.com. Уебсайтът ви позволява да регистрирате номера с коментар относно това какъв тип поведение сте получили от този номер. Можете също да го използвате за търсене на съмнителни номера, в случай че се притеснявате от обаждане или текст от неизвестен номер, може да бъде измама.

Дори при покрити проблеми с телефонните измами, все пак ще трябва да внимавате за измами с имейл. Но това е въпрос за друг ден.

About the author

Comments

 1. Unfortunately, smishing is becoming more and more common in todays digital age. Cybercriminals are using text messages to trick people into giving away personal information or clicking on links that can install viruses on their devices. Its important to be proactive and take steps to protect yourself, such as not responding to suspicious messages, doing a web search on the phone number or message content, and using a VPN on your mobile device. Its also crucial to report any unwanted calls or messages to the appropriate authorities. Dont let these scammers take advantage of you – stay vigilant and stay safe.

Comments are closed.