Нуждаят ли се от компютри с Mac антивирусна защита?

Дали компютрите Mac се нуждаят от антивирусна защитаАко имате Apple iMac, MacBook, Mac Pro или Mac Mini, може би се чудите дали трябва да инсталирате антивирусна програма, за да останете сигурни и защитени и защитени от множеството заплахи, за които продължавате да чувате в медиите. Но след това отново може би сте чували, че злонамерен софтуер засяга само Windows системи. И така, какво е истината? Както при повечето въпроси, свързани със сигурността, отговорът не е кристално ясен, но тази статия ще ви помогне да разберете по-добре темата.


Mac компютрите отдавна се радват на репутация, че по същество са имунизирани срещу вируси и други видове злонамерен софтуер. Въпреки това, въпреки че те все още са много по-сигурни от Windows системите, ябълка Маковете все още са уязвими към някои вируси и други зловредни програми, и това е нарастващ проблем. Вградената система за сигурност на Apple върши разумна работа за поддържане на злонамерен софтуер, но все пак трябва да помислите за подобряване на защитата чрез инсталиране на антивирусен софтуер.

В тази публикация обсъждаме защо трябва да помислите дали да използвате антивирусен с компютър с Mac и да разкрием някои от най-добрите антивирусни програми, които да ви помогнат.

Имате ли наистина нужда от антивирус за защита на Mac?

Накратко, да, правите. Mac не са имунизирани срещу злонамерен софтуер и атаките, насочени към Mac, са все по-разпространени. Следването на най-добрите практики за осигуряване на вашето устройство и използване на вградени функции за защита може да помогне, но антивирусен софтуер може да служи за още по-добра защита на вашето устройство.

Нека да проучим това по-подробно:

Първият въпрос, който трябва да зададете е: „Съществува ли зловреден софтуер на платформата MacOS?“ Отговорът на това е „да“. Въпреки че изглежда, че Macs е защитен, няма какво да спре престъпниците, насочени към софтуера.

Като се има предвид, цифрите показват, че компютрите с Mac са по-малко вероятно да попаднат под заплаха от злонамерен софтуер. Но това, че рискът е по-нисък, отколкото при компютър с Windows, не означава, че изобщо няма риск. Освен това рискът се усилва, ако сте бизнес, който управлява множество Mac компютри.

Дори ако просто използвате Mac като домашен компютър, има някои добри причини да помислите за подобряване на сигурността:

 • Маковете стават все по-популярни. Част от примамката да атакуват Windows персонални компютри е, че въздействието е толкова огромно, като Windows има 80 процента от пазарния дял. Но нарастването на популярността на Mac със сигурност го прави по-сочна мишена за нападателите, отколкото преди години.
 • Потребителите на Mac са привлекателни цели. Тъй като Macs е много по-скъп за закупуване от Windows PC, следва, че потребителите на Mac обикновено ще бъдат по-богати. Като такива те са привлекателни цели за престъпници, особено за тези, които искат да откраднат лични данни, включително финансова информация.
 • Windows става все по-сигурен. Маковете използваха голяма преднина пред Windows компютрите по отношение на сигурността, което улеснява последното нападение. Най-новите версии на операционната система Windows са по-сигурни от всякога, затваряйки пропастта и ги прави по-трудни цели. Би било по-малко изненадващо да видите злонамерени хакери да насочат усилията си към Macs.

Операционната система на Mac се предлага с вградено откриване на зловреден софтуер, което ще разгледаме по-подробно по-долу. Тази вградена функция за откриване е приятна за ползване, но с повече заплахи има голяма вероятност новият зловреден софтуер да намери път към вашата система, преди Apple да актуализира своите бази данни. Това са наричани заплахи за нулев ден, и са достатъчно основание да помислите за инсталирането на някакъв софтуер за сигурност.

Имайте предвид, че дори антивирус не може да ви защити от всички видове атаки. Например, ако някой ви подмами в ескалиране на администраторски права за инсталиране на злонамерен софтуер, вече е късно антивирусът да ви спаси. Човешката грешка не прави разлика между операционните системи и потребителите на Mac може да стане плячка за измамите толкова лесно, колкото потребителите на компютър.

Вградено откриване на злонамерен софтуер за Mac

Информация за вграденото откриване на злонамерен софтуер за Macs.

Софтуерът Mac е базиран на Unix, който се предлага със собствени функции за сигурност. Това е една от причините Mac да остане сравнително сигурен. Mac също така осигурява вградени мерки за защита, за да помогне за борба със злонамерен софтуер, включително следното:

 • Вратар: Ако софтуер, който не е одобрен цифрово от Mac се опитва да се стартира на вашия компютър, GateKeeper ще го блокира, докато не предоставите разрешение за продължаване.
 • XProtect: Функцията XProtect открива известен зловреден софтуер и автоматично блокира инсталирането му. Функцията се актуализира постоянно с най-новите подписи на зловреден софтуер. Той следи за нови злонамерени програми (и щамове) и ако има такива, XProtect се актуализира. Тези актуализации се случват отделно от системните актуализации, така че не е нужно да чакате, за да бъдете защитени от нов зловреден софтуер.
 • Инструмент за премахване на зловреден софтуер: В случай че зловредният софтуер намери път в система, MacOS технологията може да преодолее инфекции. Премахването на известен злонамерен софтуер ще се случи с всяка актуализация на системата.

Mac продължава да коригира уязвимостите в сигурността с всяка следваща актуализация. От изключително значение е да инсталирате актуализации възможно най-бързо, за да запазите системата си защитена. Макове предоставят автоматични актуализации за защита, но трябва да се уверите, че са активирани. За да проверите, просто следвайте тези стъпки:

 1. Кликнете върху иконата на Apple, намерена в горния ляв ъгъл на екрана и след това Системни предпочитания.
 2. Отворете App Store.
 3. И накрая, уверете се, че квадратчетата до ВСИЧКИ опции за актуализиране са поставени отметки, както се вижда от изображението по-долу.

Опциите за App Store.

Най-добрият антивирусен софтуер за MacOS

Ако решите, че искате да инсталирате антивирусен софтуер, там има много опции, безплатни и платени. Закръглихме някои от най-добрите в отделни публикации, но ето нашите топ три безплатни и платени опции. Препоръчваме да изберете опция с платена опция, ако можете, те са сравнително евтини, по-бързи и предлагат значително по-добра защита.

Най-добрият антивирусен софтуер за Mac

Intego AV MacЯнуари 2020 г.

Налични приложения:

  1. Intego Mac Internet Security X9: В момента намален от $ 84.99 на $ 39.99 за година, това е решение, подходящо за портфейла. Софтуерът е създаден специално за Macs. Той не се основава на модел на Windows, както е при много алтернативи. Той предлага защитна стена на базата на местоположение и защита от фишинг измами, наред с други функции.

  Kaspersky

  Налични приложения:

  • настолен компютър

  2. Интернет сигурност на Kaspersky за Mac: Kaspersky постоянно постига добри резултати в независими тестове и има достъпна цена от $ 23,99 за година на защита. Акцентите включват филтър за съдържание за родителски контрол и защита от шпиониране на уеб камери.

  Bitdefender

  Налични приложения:

  • настолен компютър

  3. Антивирус на Bitdefender за Mac: Това е друг евтин вариант (цената наскоро беше намалена до 58.49 долара за една година) с редица функции. Някои, които се открояват, са вградена виртуална частна мрежа (VPN) и функция за автопилот за подхода „задайте го и забравете“.

  За повече опции вижте Най-добрите антивирусни програми за Mac: Най-високо оценени антивирусни програми за Mac за 2019 г..

  Най-добрият безплатен антивирусен софтуер за Mac

  Както при повечето неща в живота обикновено има уловка, когато продуктът е безплатен. Сигурността не е зона, която ви препоръчваме да отрежете ъглите, но ако наистина не искате платено решение, тук са три безплатни опции.

  AVG Mac антивирусна начална страница.

  1. AVG Antivirus for Mac: В миналото AVG предоставяше само антивирусни решения за потребителите на Windows, но сега потребителите на Mac могат да се ползват и от защита. Безплатните функции включват защита срещу изтеглени и онлайн заплахи, наблюдение в реално време, сканиране на файлове с влачене и пускане и безплатно премахване на зловреден софтуер.

  2. Avast Free Antivirus for Mac: Потребителите на Mac няма да получат същия набор от функции от Avast, както потребителите на Windows, но те могат да се насладят на основите, включително наблюдение в реално време и блокиране на вируси, сканиране на WiFi мрежа и блокиране на опасни уебсайтове и натрапчиви уеб проследяващи.

  3. Comodo Free Antivirus for Mac: Въпреки че марката няма същия удар като останалите в списъка, Comodo предлага доста широк набор от функции за клиентите на безплатната си услуга. Те включват защита от злонамерен софтуер в реално време, планирано сканиране на вируси, карантини и подозрително премахване на файлове, сканиране с плъзгане и пускане и едно кликване и други.

  За повече опции вижте Най-добрите безплатни антивирусни програми за Windows и Mac.

  Други съвети за осигуряване на вашия компютър с Mac

  Докато вграденият и допълнителният антивирусен софтуер могат да ви помогнат, има и други неща, които можете да направите, за да защитите компютъра си. Извън вероятното събитие, когато вирусът завземе вашия Mac, най-вероятните заплахи, с които ще се сблъскате, са рекламен и шпионски софтуер. Най-добрият начин да се избегнат тези и други заплахи е като се предприемат основни, но ефективни мерки за сигурност:

  • Активирайте защитната си стена: Защитната ви стена е вашата първа линия на защита срещу потенциални заплахи за сигурността. За да активирате защитната си стена, отидете на Системни предпочитания > Сигурност > Firewall.
  • Деактивиране на Java във вашия браузър: Java има недостатъци на сигурността и по принцип не е необходима. За да деактивирате Java, махнете отметката от „Активиране на Java“ в сафари > Предпочитания > Сигурност
  • Дръжте компютъра си близо: Това може да звучи очевидно, но никога не позволявайте на никой друг да има достъп до вашия Mac или да инсталира файлове от него от ваше име, освен ако не знаете, че можете да им се доверите.
  • Избягвайте да отваряте неизвестни файлове: Никога не отваряйте прикачени файлове или други файлове, които сте получили от неизвестни или съмнителни източници.
  • Бъдете скептични към доставчиците на софтуер: Инсталирайте само софтуер от реномирани сайтове, на които знаете, че можете да се доверите, и избягвайте пиратския софтуер.
  • Използвайте силни пароли: Уверете се, че вашият Mac, както и всички ваши локални и онлайн акаунти са защитени със силни пароли, съставени от най-малко осем знака. Паролите трябва да включват цифри, букви (и малки и малки), и специални знаци. Тествайте силата на паролата тук.
  • Поддържайте софтуера си актуален: Поддържайте вашия Mac и приложенията актуализирани по всяко време. Получавайте тези актуализации през сайтовете на програмисти или App Store, а не от изскачащи прозорци.

  Ако практикувате всичко гореизброено, не бива да се притеснявате от заплахи, които ще прекъснат вашето ползване от вашия Mac. Разбира се, нещата се променят, така че бъдете в крак с последните новини за сигурността, за всеки случай.

  Свързани: Искате ли да направите още повече, за да подобрите сигурността и поверителността си? Вижте нашия списък на Най-добрите VPN за Mac.

  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me

  About the author

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 15 = 25

  Adblock
  detector