Приложение за видео чат Houseparty: Ръководство за родителите по отношение на безопасността при използване и безопасността

Всички приложения за социални медии имат някои проблеми, свързани със сигурността. Facebook например е платформа „всичко в едно“, която позволява публично и частно публикуване, но също така прави доста лесно за измамници и хищници да намерят и общуват с жертви. Едно решение за това е видео чат само за покани. С видео чата е по-трудно измамниците да се преструват на някой друг, а природата, която е само с покани, затруднява хищниците да намерят своите жертви.

Домашно партиИзточник: Houseparty

Приложението Houseparty е перфектен пример за това. Приложението премахва публичното лице, което присъстват повечето приложения за социални медии, вместо това позволява на потребителите да канят частно други във видео или текстови чатове. Това дава възможност за по-лесно проверка на хората, с които човек разговаря, но също така представя големи проблеми за неприкосновеността на личния живот и сигурността на семействата.

Какво е Houseparty?

Houseparty е частно приложение за видео чат, достъпно на iOS, Android и Mac OS. Основната цел на приложението е групово видео чат, въпреки че потребителите могат също да изпращат текстови съобщения през приложението.

Приложението е достъпно под настоящото си име от 2016 г., но първоначално е стартирано през 2015 г. като приложение за излъчване на живо, наречено Meerkat. Life on Air, разработващата компания зад Meerkat (сега Houseparty), реши да превключи скоростите на приложението малко след първоначалното му стартиране. До 2016 г. Meerkat бе референтиран като Houseparty. Новата версия на приложението промени предавките от публичен видеоклип на живо в Facebook на Facebook към частни групови чатове, подобни на ooVoo.

Притеснения относно рекламата и съобщенията на Houseparty

Houseparty вече има над 20 милиона потребители, 60 процента от които са на възраст между 16 и 24 години. Въпреки че изглежда, че рекламата на Houseparty включва само лица на 20-те им години, приложението е очевидно популярно сред лицата на възраст под 18 години. Приложението позволява на потребители, които са на 13 години, да се регистрират за акаунт и не позволяват малко на 13-годишните да фалшифицират възрастта си да се регистрират.

Houseparty също така фино включва изображения и изрази, които могат да се тълкуват като насърчаващи незаконно поведение.

Например услугата разполага с изображения на началната си страница на групов видео чат с мъж, който се свързва с приятели, докато той по презумпция е гол във вана.

Приложение за видео чат HousepartyИзточник: Houseparty

Освен това изглежда съобщенията в приложението насърчават някакво антисоциално поведение, като „призрака“, а също така изглежда, че насърчават общуването с непознати. В „Правила за дома“ например Houseparty рекламира функция за обаждане „Непозната опасност“, която предупреждава потребителите, когато в стаята им влизат хора, които може да не познават. Той предупреждава за непознати, но също така предполага, че непознатите може да са причина за "парти време!"

Този вид фразиране на езика в бузата съществува по целия Houseparty, което е кулминирано в иконографията на приложението на червена, пластмасова чаша, символ на партийната култура.

Нито един от тези елементи не показва, че Houseparty умишлено насърчава незаконно поведение или девиантни дейности от страна на тийнейджъри или по-млади юноши. Но тъй като съобщенията са нееднозначни, възможно е тийнейджърите и по-младите юноши да ги тълкуват по този начин.

Как работи Houseparty?

Houseparty е създаден, за да премахне някои от опасенията за поверителност, които съществуват при повечето публични приложения за социални медии. Това прави, като най-вече елиминира присъствието на обществото, често срещано с други приложения за социални медии като Facebook или Twitter. Потребителите не могат да търсят и намират други. Вместо това Houseparty позволява само на потребителите да добавят хора, които вече познават чрез Facebook или списъка с контакти на устройството си.

Houseparty също има възможност да добавите други потребители, които са в непосредствена близост до вас, използвайки базирана на местоположението опция „Близо до мен“. Търсенето въз основа на местоположението обаче може да бъде изключено.

Когато влезете в приложението Houseparty, веднага ще бъдете посрещнати с видеоклип на себе си чрез предната камера и списък на всички други потребители, които също са влезли в приложението. Влизането също ще изпрати на други потребители на Houseparty уведомяване „в къщата“, като ги предупреди за вашето присъствие в приложението. Houseparty ви пуска в собствената си стая, след което можете да се присъедините към стаята на някой друг, ако е отворена, или да поканите други да се присъединят към вас във вашата.

Има и още няколко функции, които идват заедно с приложението, като например опцията за превключване към външната камера, бутон за заглушаване на микрофона, опция за „заключване“ на стаята ви, така че никой друг да не може да се присъедини без директна покана и различни други специфични за сигурността функции (които ще разгледаме по-нататък)

По принцип всяка стая е ефективно „отворена“, освен ако потребителят не избере конкретно да я заключи и да попречи на другите да се присъединят. И докато другите се сигнализират за вашето присъствие, известията могат да бъдат изключени. Освен това е уникално трудно да намерите нови потребители, тъй като тази опция се предоставя предимно на хора, които вече познавате от други места или други приложения за социални медии.

Houseparty: Функции за сигурност

Въпреки че по-частният му фокус го прави по-малко загрижен за поверителността, все още има много начини, по които услугата може да бъде злоупотребена. Като приложение за видео чат, то все още може да се използва от сексуални хищници за дискретна комуникация с непълнолетни, например, което го прави грижа за родителите. Въпреки това приложението има редица настройки и функции, предназначени да затрудняват хищниците да използват като средство за намиране на жертви в сравнение с други приложения за социални медии или чат приложения като Kik.

Правила за дома

Правила за домашно настаняване

Екипът за разработка включи няколко функции в приложението, за да помогне за облекчаване на някои от тези проблеми. В секцията „Правила за дома“ Houseparty има списък с „правила“, за които заявява, че не са предназначени за нарушаване. В действителност това са функции, които приложението предлага, за да осигури по-добро потребителско изживяване и повече сигурност. Тези функции включват:

 • Повикване - Позволява на потребителите да извършват индивидуални телефонни разговори с приятели от Houseparty
 • Ghosting - дискретно крие известията на потребителя „в къщата“ от избрани приятели
 • Групи - създава частни партита за избрани приятели
 • Заглушаване - дискретно изключва известията „в къщата“, които потребителите получават, когато приятелите влизат
 • Забележки - Позволява лични текстови съобщения между приятели
 • Промъкнете се в къщата - дискретно крие „в къщата“ известия от всички други потребители
 • Stranger опасност - предупреждава потребителите в стая, че „непознат“ или приятел на приятел се е присъединил към парти

Потребителите също могат да заключат стаята с помощта на бутон за заключване в долната лява част на интерфейса на приложението. Това не позволява на всеки да се присъедини към стаята, включително не позволява на други потребители да се присъединят към вашата стая на покана от всеки друг.

Декларации за поверителност на Houseparty

Както при повечето приложения за социални медии, Houseparty събира много лични данни. Когато за първи път се регистрирате в Houseparty, не е необходимо само да посочите имейл адреса си и датата на раждане, но също така трябва да дадете на приложението и своя телефонен номер. Приложението твърди, че използва телефонния ви номер, за да потвърди, че сте истински човек, но може също толкова лесно да използва различен метод за проверка, като Captcha.

За да добавите приятели, трябва също така да дадете на приложението разрешение за достъп до списъците ви с контакти и по желание до вашия списък с приятели във Facebook. В резултат вие също трябва да помислите, че предоставяте данните на приятелите си на разработчика на приложението Life on Air, за да включите техните имена, телефонни номера и друга информация, която може да е достъпна чрез техните акаунти в социалните медии.

Въпреки че Life On Air технически изисква потребителите да са на 13 и повече години, няма начин услугата да потвърди възрастта на потребителите. Това означава, че потребители, по-малки от 13 години, могат да се регистрират без последствия, въпреки че Life On Air заявява в своите Общи условия, че си запазва правото да принуждава да конфискува всяка сметка.

Домашно парти

Въз основа на своите Общи условия, потребителите трябва да вземат предвид следното:

 • Houseparty е безплатна услуга и си запазва правото да използва вашите данни за продажба на реклами или за продажба на вашите данни на трети страни с цел печалба
 • Услугата си запазва правото за достъп и четене на всяко съдържание, произведено в приложението, включително частни видеоклипове, съобщения или изображения
 • Услугата заявява, че ще събира и IP адреси, MAC адреси, бисквитки, информация за мобилен оператор, геолокация, страници, които сте посетили преди и след използване на услугата, време, прекарано в приложението, и повече лична информация, която не е пряко свързана с услугата.
 • Life On Air заявява, че може да използва всяка информация, предоставена чрез услугите си, за собствени цели, „включително всякакви идеи, изобретения, концепции, техники или ноу-хау, разкрити в тях, за всяка цел, включително разработване, производство и / или маркетинг на стоки или Услуги. “

Има повече опасения относно поверителността, свързани с това как Houseparty може и може да използва лична информация. Препоръчваме на родителите да прочетат Общите условия и Политиката за поверителност.

Трябва ли родителите да са загрижени за Houseparty?

За щастие, форматът на Houseparty се подобрява по много от проблемите с безопасността, които имат повечето приложения за социални медии. Въпреки това родителите трябва да са наясно с факта, че личните данни на децата им са уязвими чрез Houseparty и че услугата все още може да се използва за дискретна комуникация.

Могат ли тийнейджърите да използват Houseparty безопасно?

Възможно е тийнейджърите да използват Houseparty безопасно. Възможно е и родителите да наблюдават активността на тийнейджърите. Ето няколко съвета за родителите, които да помогнат на водачите за тийнейджъри, които използват Houseparty.

1. Обсъдете с тийнейджъра си опасностите от добавяне на хора, които не познават

Тъй като Houseparty няма функция за търсене, това почти елиминира опасността непознати да ги потърсят. Въпреки това все още е възможно непознатите да се свържат с тийнейджъри на други услуги, като Facebook или Twitter, и да ги помолят да се свържат с Houseparty. Уведомете вашия тийнейджър, че е най-добре да добавяте хора, които познават в реалния живот, и да избягвате добавянето на хора извън техния възрастов диапазон, който не е член на семейството или приятел.

2. Накарайте тийнейджъра да се откаже от използването на лични данни

Съгласно раздел 5 от Общите си условия, Life On Air дава право на потребителите да се откажат от определени употреби и споделяне на данни. Това няма да попречи на услугата да събира данни, но ще ограничи това, което планират да правят с нея. Още тогава Life On Air твърди, че отказът не ги пречи напълно да събират или използват вашите данни.

Услугата заявява, че „все още можем да събираме и използваме нелична информация относно вашите дейности по нашите Услуги и / или информация от рекламите на уебсайтове на трети страни за рекламни цели, които не се интересуват, като например да определим ефективността на рекламите.

Можете да се откажете, като изпратите имейл до Life On Air [email protected].

3. Накарайте вашия тийнейджър да използва настройките за поверителност на Houseparty

Houseparty включва голям набор от настройки за поверителност, които улесняват вашия тийнейджър да използва услугата, без да се притеснява от нежелани хора. Накарайте вашите тийнейджъри да направят всичко от следните:

 • Заключете стаята всеки път, когато влезете, като използвате опцията за заключване
 • Включете частния режим в настройките, което прави всяка стая заключена
 • Създайте групи, които включват само близки приятели
 • Използвайте функцията „Промъкнете се в къщата“, за да скриете тяхното онлайн състояние

Вижте също: Настройки за поверителност на Facebook

4. Изтеглете приложението сами и вашият тийнейджър ще ви добави към него

Вашият тийнейджър може да се противопостави на добавянето ви, тъй като много тийнейджъри предпочитат да не добавят родителите си в акаунта си в социалните медии. Въпреки това, направете го условие за тях, използвайки услугата. Освен това, направете го така, че вашият тийнейджър да не блокира техните известия „в къщата“ от вас. И когато видите, че са включени, уверете се, че ви позволяват да се регистрирате в техните чат стаи по случай.

5. Инсталирайте приложение за проследяване на телефона на телефона на вашия тийнейджър

Имайте предвид, че не препоръчваме да нахлувате в поверителността на вашия тийнейджър или дете. Има обаче някои приложения, които ви позволяват да наблюдавате телефона на детето си, което ви позволява да получавате данни за местоположението, информация за използването на приложението и текстови съобщения. Някои от тези приложения дори позволяват на родителите да заключват другия телефон от разстояние. Приложения като mSpy и MamaBear предоставят на родителите по-голям достъп до това, което децата им правят на мобилни устройства, но направете някои с цената на засилени проблеми с поверителността и потенциално увредени отношения с вашите деца.

6. Повторете правни и лични последици с вашия тийнейджър

Местните закони могат да варират, но на някои места тийнейджърите и децата могат да бъдат съдени като възрастни за създаване и споделяне на порнографски изображения. Важно е да обсъдите тези проблеми с децата си, които може да използват социалните медии. Също така е важно да споделите с тях факта, че незаконното съдържание може лесно да бъде записано от всеки. Houseparty има функция, която позволява на потребителите да знаят кога някой друг в чата е направил екранна снимка, но има начини потребителите да заобиколят това. Други потребители могат да записват или съхраняват изображения и видео без съгласие.

7. Забранете използването на Houseparty

Като се имат предвид опасенията за поверителност, може да е в най-добрия интерес на родителя да забрани изцяло използването на Houseparty. Създателят на приложението е достигнал известна дължина, за да предотврати злоупотребата с приложението за видео чат. Все пак родителите трябва да имат последната дума за използването на приложението от децата им.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − = 71

Adblock
detector