60+ статистика и факти на IoT

йотна статистика и факти

Макар и революция сама по себе си, интернет също породи голям брой други технологични революции. От смартфони до Уикипедия, Интернет като медия доведе до пълна и тотална трансформация на обществата по целия свят.

Сред най-новите разработки, дължащи се на съществуването му в Интернет, е „Интернет на нещата“ или IoT. Това е нов термин и концепция, прилагани за устройства, които работят заедно по взаимосвързан начин за събиране на информация, често за по-добро автоматизиране на процесите и за създаване на по-сплотено и информирано потребителско изживяване.

IoT обхваща все по-голям брой технологични продукти, включително умни домашни устройства като Google Home и Amazon Alexa, задвижвани от Echo, до умни хладилници, които могат да създават списъци с хранителни стоки за вас. Повечето проучвания и изследователи обаче считат всяко свързано с интернет устройство като част от „Интернет на нещата“.  

Прост поглед, IoT се опитва по някакъв начин да опита да свърже почти всичко на света с интернет. От техническа гледна точка обаче, „Интернет на нещата“ може да бъде определен, поне от Cisco, като „моментът, в който повече„ неща или предмети “са били свързани към Интернет, отколкото хората“. Според Cisco тази точка е достигната около 2008-2009 г..

Десетилетие на потапяне в IoT означава, че трябва да се покажат големи числа. И с повече устройства, свързани с мрежата, отколкото хора (над 4 милиарда потребители в мрежата към 2018 г.), растежът на IoT доведе до изненадващи данни и статистически данни за изследване.

IoT с един поглед

Като се има предвид, че IoT е предимно за броя на устройствата, свързани с интернет, тези статистически данни показват колко голям е нараснал Интернетът на нещата.

 • 7 милиарда устройства бяха свързани към интернет към 2018 г., като броят на свързаните устройства се очаква да достигне 10 милиарда до края на 2020 г. (източник: IOT Analytics)
 • Gartner прогнозира по-голямо количество „свързани неща“ до 2020 г. Според Gartner до края на 2019 г. ще има над 14 милиарда свързани устройства и над 25 милиарда до края на 2021 г. (източник: Gartner)
 • Голяма част от IoT са съставени от смартфони. Според Newzoo общият брой потребители на смартфони надхвърли 3 милиарда през 2018 г. (източник: Newzoo)
 • Повечето устройства с IoT са тези, които използваме у дома или на работа. Към 2018 г. над половината от всички IoT устройства бяха свързани към безжични лични мрежи като Bluetooth, Zigbee и Z-Wave. (източник: IOT Analytics)
 • Глобалният пазар на IoT беше на стойност над 150 милиарда долара през 2018 г. и се очаква да надхвърли 1,5 трилиона долара до 2025 г. (източник: IOT Analytics)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: IoT Analytics

 • Умните домашни устройства са и ще продължат да бъдат основен компонент на IoT. Прогнозите за продажбите на устройства са над 50 милиарда долара през 2018 г., докато над 663 милиона устройства за интелигентни домашни услуги са били в домове по целия свят през 2017 г. (източник: Strategy Analytics)
 • Броят на закупените смарт устройства за дома се очаква да надвиши 1,94 милиарда до 2023 г., като продажбите на устройства надхвърлят 78 милиарда долара и към този момент. (източник: Strategy Analytics)
 • „Умните градове“ са основна и нововъзникваща концепция в IoT. Над една пета от всички публично оповестени проекти на IoT са свързани с IoT „интелигентни градове“ от някакъв вид, като повечето от тези „интелигентни градове“ (45 процента) са обявени в Европа. (източник: IoT Analytics)
 • Над една четвърт от всички кибератаки срещу бизнеса ще бъдат базирани на IoT до 2025 г. (източник: Gartner)
 • Очаква се нуждата от специалисти по научни данни да нарасне далеч над броя на специалистите на пазара, благодарение на малка част от IoT. До 2020 г. липсата на специалисти по научни данни ще попречи на три четвърти от всички бизнеси да увеличат максимално своите цели на IoT. (източник: Gartner)
 • До 2020 г. ще има 4 свързани с интернет устройства за всеки човек на планетата. (източник: Gartner)

Статистика на здравеопазването IoT

Здравеопазването е бързо възприемане на IoT технологията. Това идва с много предимства и много рискове. Но общият размер и сложността на пазара е перфектен пример за преобразуващата сила на IoT в една единствена, важна индустрия.

 • Очаква се до 2025 г. пазарът на IoT в здравеопазването да бъде на стойност 534,3 милиарда. (Източник: Grand View Research, Inc.)
 • Северна Америка беше най-големият пазар на IoT към края на 2017 г. (Източник: Grand View Research, Inc.)
 • През 2016 г. ЕС имаше около 870 000 активни устройства за здравеопазване в областта на здравеопазването, а прогнозираните 2,79 милиона устройства до края на 2019 г. ETNO очаква да има над 800 милиона връзки с интернет за здравеопазване в Европа до 2025 г. (източник: ETNO)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: ETNO

 • В края на 2016 г. 60 процента от здравните организации използват IoT устройства. (източник: IEEE)
 • Повечето организации на здравеопазването (87 процента) планират да внедрят IoT технологии до края на 2019 г. За сравнение 85 процента от не-здравните предприятия планират да го направят през същия период. (източник: IEEE)
 • 80 процента от ръководителите на фирми в здравеопазването виждат повишените иновации като най-голямото предимство на прилагането на IoT. 73 процента посочиха икономия на разходи, докато 76 процента посочиха “видимостта в цялата организация” като ключови предимства. (източник: Аруба)
 • Най-често срещаните IoT устройства за здравеопазване включват монитори за пациенти (64 процента), електромери (56 процента) и устройства за образна диагностика (33 процента).
 • Над 70 процента от здравните организации, които използват IoT устройства, ги използват за мониторинг и поддръжка. (източник: IEEE)
 • 50 процента от IoT за здравеопазване се използват за отдалечена работа и контрол, а 47 процента свързват своите устройства към базирани на местоположение услуги. (източник: Аруба)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: Аруба

 • Нарушенията на сигурността са съществен недостатък на IoT. Според IEEE над 80 процента от организациите в здравеопазването, които използват IoT устройства, са претърпели нарушение на сигурността на своите IoT устройства или инфраструктура. (източник: IEEE)
 • Най-честите заплахи за сигурността на IoT бяха злонамерен софтуер (49 процента), човешка грешка (39 процента) и DDoS атаки (22 процента). (източник: Аруба)
 • Здравната индустрия е отговорна за 6 процента от глобалните проекти на IoT, като 55 процента от тези се появяват в Америка. (източник: IoT Analytics)

Индустриални, енергийни и строителни IoT статистики

Производственият и индустриалният сектор са рано и бързо възприели IoT технологията, тенденция, известна в момента като Industry 4.0. Индустриалният Интернет на нещата (IIoT) има сериозен фокус не върху хората, които използват машини, а върху автоматизацията на машината с минимален човешки принос благодарение на роботиката.

IoT е създаден така, че да позволява на роботите да работят по-интелигентно в индустриалния сектор, с напредък към по-голяма ефективност и икономия на разходи. Човешките машини намаляват в производствения и индустриалния сектор, което прави автоматизиран IoT, който изисква голямо намаляване на човешкия принос.

Междувременно строителството преживява малко бавно усвояване с нови технологии като IoT. Въпреки че технически е част от индустриалния сектор, строителството поддържа набор от технологични нужди, които го разделят, дори и да споделя много от същите технически предизвикателства като по-широкия индустриален сектор.

Има много внимание на това как IoT може да се използва за подобряване на безопасността на работниците в строителството, което много работници и индустриални наблюдатели открито приветстват. Като се има предвид, че строителната индустрия е сред най-опасните за работниците, IoT може да помогне да го направи далеч по-безопасно от всякога, стига предприятията в строителството да са готови да изразходват парите, за да го направят.

 • В Германия 91 процента от индустриалния / производствения бизнес инвестират в „цифрови фабрики“, които включват IoT решения. (източник: PwC)
 • Компаниите очакват IoT и други цифрови технологии да подобрят ефективността с 12 процента. (източник: PwC)
 • Международната федерация по роботика очаква доставките на промишлени роботи (много от които сега са свързани по интернет по някакъв начин) да се увеличават около 14 процента годишно. До 2021 г. IFR прогнозира 630 000 единици по целия свят. (източник: IFR)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: IFR

 • Азия и Австралия заедно са най-големите потребители на индустриални роботи. Понастоящем този регион използва над 60 процента от всички световни индустриални роботи, срещу около 20 процента в Европа и около 13 процента в Америка. Очаква се този марж да нарасне, тъй като азиатските страни по-бързо нарастват своя автоматизиран производствен капацитет. (източник: IFR)
 • По-конкретно, Китай е най-големият потребител на промишлени роботи (над 137 000 единици), а Япония е на далечна секунда (над 45 000 единици). (източник: IFR)
 • Проучване на специалисти по анализиране на данни в индустриалната индустрия установи, че повечето вярват, че значението на електронните таблици ще намалее, когато устройствата с активиран IoT и други автоматизирани инструменти за бизнес разузнаване поемат властта. (източник: IoT Analytics)
 • Промишлените анализи на данни могат да причинят няколко главоболия по пътя. Само 32 процента от специалистите в областта на анализа на данни в индустриалната индустрия заявяват, че са „добри“ или „отлични“ при правилното тълкуване на сензорните данни. (източник: IoT Analytics)
 • Производственият IoT нарасна с 84 процента между 2016 и 2017 г., което е най-високото ниво от всяка индустрия. (източник: Verizon)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: Verizon

 • Търговските дронове са основен инструмент в индустриалния IoT. Над 40 процента от търговските дронове се използват за промишлена проверка. (източник: Verizon)
 • Производствената индустрия изля 183 милиарда долара в IoT през 2017 г. (източник: Verizon)
 • IoT Analytics прогнозира, че индустриалната индустрия е похарчила над 64 милиарда долара за IoT през 2018 г. и очаква разходите на Industry 4.0 да нараснат до 310 милиарда долара до 2023 г. (източник: IoT Analytics)
 • По-специално, има 6 поддържащи технологии, на които трябва да се обърне внимание в Industrial IoT: адитивно производство (3D печат), разширена и виртуална реалност, съвместни роботи, свързано машинно зрение, дронове / БПЛА и превозни средства със самостоятелно управление). (източник: IoT Analytics)
 • Деветдесет и пет процента от операторите в строителния бизнес смятат, че нововъзникващите технологии (включително IoT) ще променят фундаментално тяхната индустрия. Други 74 процента смятат, че прекъсването на технологиите ще промени индустрията им в рамките на следващите 5 години. (източник: KPMG)
 • Повечето CIO в строителството смятат, че технологичните смущения в индустрията са по-скоро положителни, отколкото отрицателни. (източник: KPMG)
 • Седемдесет и два процента от новоприетите технически оператори за строителни фирми са част от техния стратегически план или визия. Това в крайна сметка включва различни реализации на IoT. Близо половината (48 процента) вече са разработили пътна карта за технологии / данни или бизнес стратегия. (източник: KPMG)
 • Въпреки това, само 5 процента се смятат за „най-новата граница“ на внедряването на строителни технологии. Повечето (над 57 процента) виждат себе си като последователи или дори зад кривата. (източник: KPMG)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: KPMG

 • Около 12 процента от строителните фирми „току-що са започнали“, използвайки автоматизация на процесите на роботизация или цифров труд, докато 4 процента вече са ги внедрили или са в процес на изпълнение във всички проекти. (източник: KPMG)
 • Строителният IoT има потенциал значително да намали различни злополуки, включително аварии, като използва RFID технология, за да предостави предупреждения за близост. (Източник: Канан, Елхасан, & Бенсалем, 2017 г.)
 • Други области, в които IoT върви напред в строителството, включват износване за наблюдение на сърдечната честота и температурата на работниците, втвърдяване на бетона, сензори за наблюдение на разхода на гориво и износване на превозните средства, RFID за управление на инвентара и GPS за проследяване на местоположението на оборудването и персонала. (източник: Tech Bullion)
 • Индустриалният IoT представлява 17 процента от всички световни проекти на IoT. (източник: IoT Analytics)

Статистика за селското стопанство IoT

IoT е узрял за растеж в сектора на селското стопанство, който наистина бързо приема решения за IoT, когато това е възможно. Селското стопанство винаги е било бързо за възприемане на нови технологии, които правят всеки аспект на индустрията по-бърз и по-ефективен, тъй като маржовете на печалба както за големи, така и за малки земеделски стопанства могат да бъдат малки и да се движат от понякога непредвидими пазари.

Предполага се, че пазарът на „интелигентно земеделие“ или „интелигентно земеделие“ ще струва 13,5 милиарда долара до 2023 г. или 23 милиарда долара до 2022 г. (в зависимост от източника), тъй като фермерите по целия свят се стремят да използват RFID, GPS, дронове, сензори и други, за да събират действително данни и за автоматизиране на всяка част от процеса.

 • Прецизното земеделие - форма на земеделие, използваща технология, за да направи всеки аспект на селскостопанския процес възможно най-рационален и ефективен - до 2025 г. се очаква да струва над 43 милиарда долара. (източник: Grand View Research)
 • Хардуерни решения, като сензори, бяха най-голямата част от пазара за интелигентно земеделие през 2017 г., представляващ над 72 процента от пазара. (Източник: BIS Research)
 • Според USDA, системите за ориентиране (напр. GPS) са имали най-висок процент на усвояване в селското стопанство и сега използват около 50 процента или повече от засадени култури. (източник: USDA)
 • Земеделските производители също използват GPS за картографиране на почвата и технологии с променлива скорост (които позволяват на земеделските производители да променят вложените култури въз основа на условията на отглеждане) със скорост около 25 процента на засаден декар. (източник: USDA)
 • Повечето GPS почвени карти се използват за фъстъци, като над 25 процента от фъстъците са засадени и отглеждани по тази технология. (източник: USDA)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: USDA

 • Около 35 процента от по-засадената царевица в САЩ се следи с технология за картографиране на добивите, която използва GPS за картографиране на добивите и нивата на влагата. (източник: USDA)
 • Автоматизираните системи за насочване и насочване са изключително популярни за много засадени култури, като почти процента от засадените пролетни пшенични декари и над 50 процента от оризовите декари се засаждат, торят и прибират в САЩ с помощта на тази технология. (източник: USDA)
 • Според IoT Analytics Smart Smart представлява само 4 процента от всички глобални проекти на IoT, като близо 40 процента от тези Smart Ag. проекти, възникващи в рамките на Америка. (източник: IoT Analytics)
 • Към 2016 г. близо 40 процента от селските ферми в САЩ липсваха широколентова интернет връзка, което прави повечето решения за селско стопанство IoT трудни за изпълнение. (източник: Viasat)

Развитие на IoT

IoT приема разработчици, а много организации вече въвеждат разработки на IoT, както в къщи, така и в полза на специализирани компании за разработка на софтуер. Един от най-големите фокуси в развитието на IoT е сигурността, тъй като разработчиците се стремят не само да прилагат по-силни мерки за сигурност в IoT, но и да увеличават IoT решенията за целите на сигурността..

 • Над 60 процента от организациите в момента използват IoT, като само 9 процента изобщо нямат внедряване на IoT. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Разработчиците на IoT се занимават предимно със сигурността (31%), докато свързаността (21%) и събирането и анализа на данни (19%) заемат следващите две точки. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Повечето разработчици на IoT работят върху разработването на IoT платформи (34 процента), докато домашната автоматизация (27 процента) и индустриалната автоматизация са основни области на фокус. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Развитие в образованието IoT също е все по-интересна област, тъй като училищните системи гледат да прилагат IoT като част от учебния процес. (източник: Фондация за затъмнение)
 • С изключение на Linux, първите две пейзажи на операционната система IoT включват Windows и FreeRTOS. (източник: Фондация за затъмнение)
 • За устройства най-добрите IoT операционни системи включват FreeRTOS, Contiki / Contiki-NG, MBed OS, RIOT OS и QNX. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Linux е най-горната операционна система Edge / Gateway за IoT, включваща 76 процента от всички шлюзове и крайни възли. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Amazon Web Services (AWS) доминира на пазара на IoT, като 34 процента от разработчиците на IoT използват AWS. Други 23 процента използват Microsoft Azure, докато 20 процента използват Google Cloud Platform (GCP). (източник: Фондация за затъмнение)

60+ статистика и факти на IoTИзточник: Eclipse Foundation, Inc.

 • За програмистите в IoT, C е популярен език за ограничени устройства, докато Java е най-популярен за шлюзови и крайни възли, както и за облачни приложения IoT. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Повечето разработчици на IoT използват IDE на Eclipse Desktop (46%), докато 32% използват Visual Studio Code. Други 26 процента използват Notepad ++. (източник: Фондация за затъмнение)
 • Първите три протокола за свързване, използвани от устройствата на IoT, включват TCP (54 процента), Wifi (48 процента) и Ethernet (41 процента). (източник: Фондация за затъмнение)

Може също да харесате доставчици на интернет Как да изчистите бисквитките си в доставчици на Chrome, Firefox, Edge, Safari или OperaInternetКак да направите свои собствени разширители на wifi, които наистина работят. Интернет доставчици10 съвета за подобряване на обхвата и силата на вашата безжична мрежа безопасно ли е?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 34

Adblock
detector