Факти и статистика за кибертормоз за 2016-2023 г.

Факти и статистика за кибертормоз за 2016-2023 г.

* Този списък на статистически данни за кибертормоз от 2016-2023 г. редовно се актуализира с най-новите факти, цифри и тенденции.

Всички технологии в наши дни дават както добри резултати, така и забележителни последствия. Интернет става все по-съвършен казус за тази идея. Макар по-добре да свързва света и да демократизира информацията, интернет също позволи на хората да се скрият зад маски за анонимност. „Безличното зло” в интернет е нарастваща заплаха за тийнейджърите, особено когато става дума за кибертормоз. Въпреки по-скорошно засилване на кампаниите за повишаване на осведомеността, фактите и статистическите данни за кибертормоза показват, че проблемът не отшумява скоро.

Кибертормоз по целия свят

Анализирахме резултатите от международно проучване на Ipsos за възрастни в 28 страни, което показва, че все повече родители имат деца, преживели някаква форма на кибертормоз.

Общо 20 793 интервюта са проведени между 23 март – 6 април 2023 г. сред възрастни на възраст 18-64 години в САЩ и Канада и възрастни на възраст 16-64 години във всички останали страни.

Особен интерес представляват Русия и Япония. И в двете страни родителите изразиха изключително високи нива на увереност, че децата им не са били подложени на кибертормоз от какъвто и да е вид.

Междувременно индийските родители останаха сред най-високите, които изразяват увереност, че техните деца поне веднъж са били подложени на кибертормоз, число, което нараства само от 2011 г. до 2023 г. В цяла Европа и Америка също изглежда, че повече родители или са наясно с негативните преживявания на децата си с кибертормоз или децата им все повече изпитват подобни атаки онлайн.

Факти и статистика за кибертормоз за 2016-2023 г.

var divElement = document.getElementById (‘viz1540230415655’); var vizElement = divElement.getElementsByTagName (‘обект’) [0]; vizElement.style.width = ‘750px; vizElement.style.minHeight =’ 587px; vizElement.style.maxHeight = ‘887px; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) +’ пиксела “; var scriptElement = document.createElement (‘script’); scriptElement.src = ‘https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js’; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Процент родители, които съобщават, че детето им е станало жертва на кибертормоз. Резултати от проучването за 2011-2023 г.

Country202320162011
Индия 37 32 32
Бразилия 29 19 20
Съединени щати 26 34 15
Белгия 25 13 12
Южна Африка 26 25 10
Малайзия 23
Швеция 23 20 14
Канада 20 17 18
Турция 20 14 5
Саудитска Арабия 19 17 18
Австралия 19 20 13
Мексико 18 20 8
Великобритания 18 15 11
Китай 17 20 11
Сърбия 16
Германия 14 9 7
Аржентина 14 10 9
Перу 14 13
Южна Кореа 13 9 8
Италия 12 11 3
Полша 12 18 12
Румъния 11
Унгария 10 11 7
Испания 9 10 5
Франция 9 7 5
Чили 8
Япония 5 7 7
Русия 1 9 5

Глобални перспективи за кибертормоз

Следващата диаграма включва допълнителни перспективи и поглед върху кибертормоза от глобален мащаб, включително:

  • Процент от анкетираните, запознати с кибертормоза като концепция
  • Брой държави, които отговарят там, където съществуват конкретни закони срещу тормоза
  • Респондентите, които вярват, че действащите закони са достатъчни за справяне с случаи на кибертормоз.

Факти и статистика за кибертормоз за 2016-2023 г.

var divElement = document.getElementById (‘viz1540241721990’); var vizElement = divElement.getElementsByTagName (‘обект’) [0]; vizElement.style.minWidth = ‘650px; vizElement.style.maxWidth =’ 850px; vizElement.style.width = ‘100%; vizElement.style.minHeight =’ 587px; vizElement.style.maxHeight = ‘887px ” ; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) + ‘пиксела “; var scriptElement = document.createElement (‘script’); scriptElement.src = ‘https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js’; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Факти и статистика за кибертормоз за 2016-2023 г.

* Този списък на статистически данни за кибертормоз от 2016-2023 г. редовно се актуализира с най-новите факти, цифри и тенденции. 

Всички технологии в наши дни дават както добри резултати, така и забележителни последствия. Интернет става все по-съвършен казус за тази идея. Макар по-добре да свързва света и да демократизира информацията, интернет също позволи на хората да се скрият зад маски за анонимност. „Безличното зло” в интернет е нарастваща заплаха за тийнейджърите, особено когато става дума за кибертормоз. Въпреки по-скорошно засилване на кампаниите за повишаване на осведомеността, фактите и статистическите данни за кибертормоза показват, че проблемът не отшумява скоро.

  10 съвета за подобряване на обхвата и силата на вашата безжична мрежа

Последните статистически данни показват стабилен растеж в кибертормоза

Проучване на Pew за 2007 г. установи, че 32 процента от тийнейджърите са жертви на някакъв вид кибертормоз. Близо десетилетие по-късно, проучване от 2016 г. от Изследователския център за кибертормоз установи, че тези цифри са почти непроменени. До 2016 г. малко под 34 процента от тийнейджърите съобщават, че са жертви на кибертормоз. Междувременно Националният съвет за превенция на престъпността поставя този брой много по-висок, от 43 процента. 

Според изследователския център за кибертормоз, който събира данни по темата от 2002 г., този брой се е удвоил от 2007 г. до едва 18 процента. Несъгласията в статистиката и методите за събиране на данни настрана, минималното увеличение на кибертормоза е ясно позитивен. Това също е индикация, че увеличаващото се внимание на кибертормоза през изминалите години не е направило малко за преодоляване на прилива.

Данните от Google Trends сочат, че много повече внимание е фокусирано върху кибертормоза от всякога. Обемът на търсенията за „кибертормоз“ се е увеличил три пъти след 2004 г.:

КибертормозИзточник: Google Trends

Изследвания, представени на срещата за педиатрични академични общества през 2023 г., разкриха броят на децата, приети в болници за опит за самоубийство или изразяване на мисли за самоубийство, удвоени между 2008 г. и 2015 г. Голяма част от ръста е свързан с увеличаване на кибертормоза (Източник: CNN). Вече самоубийствата на тийнейджъри също се приписват по някакъв начин на кибертормоз (1, 2, 3) от всякога. Освен това най-вероятно е младите мъже да се самоубият от жените, въпреки че като цяло самоубийствата на тийнейджърите са били нараснали между 2000 и 2023 г.. 

Изглежда, че тормозът има последици извън самонараняването. Javelin Research установява, че децата, които са тормозени, са 9 пъти по-склонни да станат жертва и на измами с идентичност.

кибертормоз 2023

Къде и как се случва кибертормоз

Макар че понякога е трудно да се намерят данни за темповете на растеж в кибертормоза, има много по-голяма информация относно това къде и как се случва кибертормозът. Точно както при тормоза пред социалните медии и интернет форумите, тези, които тормозят други, обикновено търсят две неща: възможност и внимание.

В ерата на интернет възможността да тормозите другите само се увеличи. Преди интернет често е било необходимо физическо присъствие извън разпространението на слухове. Сега тормозът може да се появи веднага, при много по-голяма аудитория и може да се разпространи много по-бързо. Освен това, тези, които решат да тормозят други, могат да получат по-незабавно удовлетворение от харесвания, акции, ретуити и ефект „натрупване“, който често се появява, когато други добавят към вече негативна ситуация.

Както установи едно проучване от 2010 г., минувачите могат да окажат значително въздействие върху риска на уязвимите ученици за виктимизация. Според откритията на проучването, наблюдателите могат да „смекчат ефектите на индивидуалните и междуличностните рискови фактори за виктимизация.“ Докато проучването е проведено върху физически тормоз, разширяването им, „наблюдатели“ може да окаже значително влияние в онлайн взаимодействията, като извика такива поведение или, ако липсва това, не реагирайки и намалявайки вниманието, кибертормозите може да се надяват да получат.

Данните от многобройни проучвания показват също, че социалните медии вече са предпочитаната среда за кибертормози. Все още се използват и други формати, включително текстови съобщения и интернет форуми като Reddit.

Последните статистически данни включват:

 • 20,1 на сто от съобщаваха, че са засегнати от слуховете онлайн. (източник: Изследователски център за кибертормоз)
 • Малко над 7 процента от средношколци и гимназисти имаха средни или обидни уеб страници, създадени за тях. (източник: Изследователски център за кибертормоз)
 • В проучване на родители и възрастни в Азия 79 процента съобщават, че или тяхното дете, или дете, което познават, е било заплашено от физическо нараняване, докато играят онлайн игри. (източник: Теленор)
 • Кибертормозът често се случва във Facebook или чрез текстови съобщения. (източник: Американско списание за обществено здраве)

кибертормоз

Пряко въздействие на кибертормоза върху тийнейджъри и юноши

Дълготрайното въздействие на кибертормоза е трудно да се игнорира. Наред с увеличаващия се брой самоубийства, пряко свързани с кибертормоза, за жертвите на тормоз възникват и други последствия. Едно проучване от 2016 г. откри, че жертвите на тормоз са по-склонни да се включват в злоупотреба с наркотици и ненасилствена престъпност. Други проучвания за кибертормоз (изброени по-долу) показват, че кибертормозът пренася начина, по който учениците се чувстват за физическата си безопасност в училище. Освен това кибертормозът може да повлияе негативно на цялостния успех на ученика, като се впише в мотивацията им.

  Как да си направите свои собствени удължители за wifi, които наистина работят

Ключовите изследвания за въздействието на кибертормоза включват следното:

 • В началото на 2023 г. Националният център за статистика на образованието (NCES) публикува данни, показващи, че училищата, в които мобилните телефони са забранени, също имат по-голям брой случаи на кибертормоз. (Източник: NCES)
 • Изследване през 2023 г. установи, че тийнейджърите, които са били подложени на кибертормоз, също са по-склонни да страдат от лош сън и депресия. (Източник: University of Buffalo)
 • Проучване за 2023 г. установи, че родителите искат да участват в предотвратяването и решаването на кибертормоз, но не знаят как. Проучването установи също, че тийнейджърите често смятат, че кибертормозът е нормален и не искат родителите да се намесят. (Източник: Тейлър & Франсис Онлайн)
 • Онлайн проучване на южно австралийски тийнейджъри на възраст 12-17 години установи, че социалната свързаност значително спомага за намаляване на въздействието на кибертормоза. (Източник: Medical Xpress)
 • Към август 2016 г. 16,9 процента ученици от средни и средни училища се идентифицират като жертви на кибертормоз. (източник: Изследователски център за кибертормоз)
 • Сред подрастващите 36,7% от анкетираните жени заявиха, че са станали жертва на кибертормоз в определен момент от живота си в сравнение с 30,5% от момчетата. (източник: Изследователски център за кибертормоз)
 • Повечето онлайн поведения и заплахи за благосъстоянието са огледални в офлайн света (източник: Перспективи на психологическата наука)
 • 34 процента от студентите твърдят, че са били тормозени онлайн поне веднъж в живота си. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)
 • 17 процента от студентите обясниха, че са били тормозени някъде през последните 30 дни. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)
 • Приблизително 64 процента от учениците, които твърдят, че са били тормозени в кибер, обясниха, че това се отрази отрицателно както върху чувствата им за безопасност, така и върху способността им да учат в училище. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)

степента на самоубийство кибертормозИзточник: CDC

 • Според десетилетие проучване на университета във Флорида Атлантически океан на 20 000 ученици от средни и средни училища, 70 процента от студентите казаха, че някой разпространява слухове за тях онлайн. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)
 • Повече от един на всеки 10 студенти (12 процента) са признали, че поне веднъж са кибертормозли някой друг. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)
 • Момичетата са по-склонни да станат жертви на киберпрестъпления (с изключение на тези, които са били тормозени през последните 30 дни), докато момчетата са по-склонни да са кибертормони. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)
 • Съществуват значителни кръстосани връзки между тормоз между хора и онлайн. 83 процента от учениците, които са били тормозени онлайн през последните 30 дни, също са били тормозени в училище. Междувременно 69 процента от учениците, които признаха, че тормозят други онлайн, също наскоро бяха тормозили други в училище. (Източник: Атлантическият университет във Флорида)
 • По-вероятно е юношите, които участват в кибертормоз, да бъдат възприемани като „популярни“ от своите връстници. (източник: Списание за ранно юношество).

Кибертормоз срещу LGTBQ + общността

Нарастваща група от изследвания показва, че тези, които се идентифицират като LGBTQ +, не само се сблъскват с по-значими тормози в личен план, но и са по-склонни да бъдат тормозени онлайн в сравнение с тези, които определят като хетеросексуални. Последиците от този вид лечение също водят до повишен процент на самоубийства сред някои LGBTQ общности и могат да доведат до намаляване на образователните постижения.

 • Над 27,1 процента от LGBTQ тийнейджъри са били подложени на кибертормоз, в сравнение с 13,3 процента от техните хетеросексуални връстници. (Източник: CDC)
 • По-голям брой LGBTQ тийнейджъри (10 процента) съобщават, че не посещават училища, за да избегнат тормоза, в сравнение с 6,1 процента от хетеросексуалните тийнейджъри, което в крайна сметка води до по-ниска образователна степен. (Източник: CDC)
 • Над 1/5 от всички тийнейджъри (22 процента), които съобщават, че не са „сигурни“ в сексуалната си ориентация, съобщават за кибертормоз. (Източник: CDC)
 • Младите черни LGTBQ са по-склонни да се сблъскат с проблемите на психичното здраве поради кибертормоз и други форми на тормоз в сравнение с не черни LGTBQ младежи и младежи, които се идентифицират като хетеросексуални. Изследване на данни от CDC на американския университет установи, че 56 процента от черните младежи на LGTBQ са изложени на риск от депресия. (Източник: Американски университет)
 • Голяма част от черните LGBTQ младежи изпитват мисли за самоубийство. Американският университет установи, че 38% са имали самоубийствени мисли през последната година в сравнение с хетеросексуалните младежи. (Източник: Американски университет)
 • Проучване за 2023 г. установи, че младежите от LGBTQ са преживели кибервиктимизация, докато остареят, докато хетеросексуалните младежи не изпитват това увеличение. (Източник: Компютри в човешкото поведение)
 • Проучване на 1031 юноши установи, че „сексуалната ориентация е само демографски фактор, който силно корелира с участието в кибертормоз или се свързва с негативните психични симптоми“. (Източник: Journal of Child & Юношеска травма)
  Как да ускорите интернет връзката си - 15 съвета и трика

Необходимост от по-широкообхватни и отворени изследвания

Една обща тема се появи, когато изследвахме различни аспекти на кибертормоза – зашеметяваща липса на данни. Това не означава, че проучвания за кибертормоза няма. Дори обикновено търсене в бази данни за изследвания ще разкрие хиляди статии, покриващи темата под някаква форма. Въпреки това, повечето изследвания за кибертормоз са или малки по мащаб, или липсват в дълбочина. Повечето изследвания също се основават на проучвания, което води до големи различия в резултатите от изследване до анкета.

Изследването на университета във Флорида Атлантически океан представлява един от най-добрите източници на информация до момента. Необходимо е обаче повече, включително мета-анализ на данните, събрани от много други източници. Дотогава публично достъпните статистически данни за кибертормоза рисуват непълна картина на продължаващия брой.

Миналите изследвания все още имат стойност

Въпреки липсата на последователни публично или лесно достъпни данни, множество от данни след 2015 г. все още могат да помогнат да се хвърли някаква ценна светлина по въпроса. Минали проучвания и статистически данни разкриват къде е било кибертормозът и помагат да се отразява защо този проблем все още е проблем.

По-старите данни за кибертормоза включват следното:

 • Повечето тийнейджъри (над 80 процента) сега използват мобилно устройство редовно, отваряйки ги към нови пътища за тормоз. (Източник: Статистика за тормоз)
 • Половината от всички млади възрастни са преживели кибертормоз под някаква форма. Други 10-20 процента съобщават, че го изпитват редовно. (Източник: Статистика за тормоз)
 • Кибертормозът и самоубийствата могат да бъдат свързани по някакъв начин. Около 80 процента от младежите, които се самоубиват, имат депресивни мисли. Кибертормозът често води до по-самоубийствени мисли от традиционния тормоз. (източник: JAMA Педиатрия)
 • Повече от половината от всички тийнейджъри, които използват социални медии, са свидетели на кибертормоз. (източник: NoBullying.com)
 • Над 50 процента от анкетираните тийнейджъри казват, че никога не се доверяват на родителите си, след като са били жертва на кибертормози. (източник: NoBullying.com)
 • Уебсайтът Nobullying.com регистрира над 9,3 милиона посещения през 2016 г. от хора, търсещи помощ за тормоз, кибертормоз и безопасност онлайн. (източник: NoBullying.com)
 • Почти 43 процента от децата са жертви на кибертормоз. Около 25 процента са жертви повече от веднъж. (източник: DoSomething.org)

Факти и статистика за кибертормоз за 2016-2023 г.Източник: DoSomething.org

 • Девет от 10 тийнейджъри, които са били тормозени чрез социалните медии, съобщават, че са го игнорирали. Други 84% казаха, че са виждали други да се опитват да спрат кибертормозите. (източник: DoSomething.org)
 • Проучване в Обединеното кралство на повече от 10 000 младежи откри, че 69 процента отчитат, че правят нещо за злоупотреба в онлайн поведение, насочено към друг човек. (източник: DoSomething.org)
 • Същото американско проучване разкри също, че 71 процента от младите възрастни вярват, че социалните мрежи не правят достатъчно за предотвратяване на кибертормоз. (източник: DoSomething.org)

Търсите още статистики, свързани с интернет? Вижте нашата обща статистика и факти за кражби на самоличност за 2023 –2023 г. или нашата статистика за киберпрестъпления, която достига до 100+ факти и цифри.

Може също да ви харесат Интернет доставчициТехнологии и пристрастяване към интернет: Как да го разпознаете и да се възстановите от негоИнтернет доставчициКакво е Net Neutrality, защо това има значение и как можете да се борите за него? Интернет доставчици10 съвета за подобряване на обхвата и силата на вашата безжична мрежа ? – 44,6% от хората Ви намират досадни

About the author

Comments

 1. This article discusses the growing threat of cyberbullying, particularly among teenagers, and the need for more comprehensive research and awareness campaigns. The statistics presented show that cyberbullying is a global issue, with increasing numbers of parents reporting that their children have been victims. The article also highlights the negative impact of anonymity on the internet, which allows people to hide behind masks and perpetrate “faceless evil.” Overall, the article emphasizes the importance of addressing cyberbullying as a serious problem that requires attention and action.

Comments are closed.