Как самолетите се свързват с wifi и безопасно ли е?

Как самолетите се свързват с wifi и безопасно ли е?През 2006 г. базираната в Колорадо Aircell получи ексклузивното право от Федералната комисия за съобщения на САЩ да използва 3 GHz сигнал за гражданско наземно предаване. Това направи възможно wifi в самолети. След това събитие много авиокомпании позволяват на пътниците да се свързват с интернет, докато са в самолет. Някои компании предоставят интернет достъпно безплатно, докато други таксуват. Някои правят услугата достъпна само по определени маршрути.

Замисляли ли сте се как интернет връзката ви достига във въздуха и дали е безопасна?

Наземна доставка на wifi

Има две различни системи за самолетни интернет връзки. Докато са на сушата, самолетите могат да комуникират със същите безжични антени, които компаниите за мобилни телефони използват, за да осигурят връзки към редовната си клиентска база. Тъй като стандартите за мобилни телефони се подобриха, за да включват достатъчно бързи за връзки за данни, възможността за предоставяне на wifi на самолети стана възможна. Настоящите системи за мобилни телефони, които са достатъчни, за да включват wifi, съответстват на 4G LTE стандарти.

LTE означава Дългосрочна еволюция и е регистрирана търговска марка, собственост на Европейски институт за далекосъобщителни стандарти (ETSI). Въпреки че това е европейска система, която подобрява широколентовата достъпност, излъчвана от кулите на мобилния телефон, голяма част от технологията, която допринесе за доставката на стандарта, бе допринесена от Японски и южнокорейски компании. Днес стандартът се прилага в целия свят, не само в Европа.

4G означава „четвърто поколение.“Това е декларация за изисквания, която определя усъвършенствана услуга за мобилен телефон и тя е създадена от Международен съюз за далекосъобщения (ITU). Сертифицираната система 4G е достатъчно бърза за пренасяне на мобилна телевизия с висока разделителна способност и безупречна IP телефония.

Самолет, който включва wifi услуга има трансивър прикрепен от долната страна на фюзелажа. Това оборудване може да вземе радиовълни по същия начин като вашия лаптоп или смартфон. Предавателните канали, които сигнализират до рутер от вътрешната страна на самолета а клиентите, които искат да използват wifi в самолета, просто се свързват с рутера по същия начин, както биха направили в кафене или летище.

Интернет антените, които ви позволяват да се свържете с услугата за данни на вашия мобилен договор на вашия телефон, се излъчват сигнален отпечатък. Трябва да стоите в този отпечатък, за да получите връзка. Този сигнален отпечатък не излъчва странично като плоча. Той образува невидима топка, което означава това тя също се простира нагоре в небето, където тези трансивъри на преминаващи самолети могат да го вземат.

Сигналите нямат граница. Вместо, те отслабват на разстояние до момента, в който те не са достатъчно силни, за да вдигнат. На земята базовата станция за мобилен телефон 4G може да излъчва на теория разстояние до 150 километра. На практика доставчиците на мобилни телефони поставят кулите си 2 до 3 км освен в градските райони, до 50 км в равнинни селски райони и до 8 км освен в хълмист терен. Необходимостта от сближаването на тези кули възниква от наличието на препятствия и смущения. Тъй като почти няма препятствия над кула, различни от облаци, достигащи стандартната височина на летене за търговските авиокомпании от 10 до 13 км е лесно постижим.

Подвижният самолет няма да поддържа връзка с една антена много дълго. Това обаче няма значение, тъй като протоколите за wifi услуги позволяват на приемниците да преминете към следващата антена по маршрута. Това е същата технология, която поддържа вашите интернет връзки постоянни на мобилно устройство, докато пътувате във влак, автобус или кола.

Доставка на сателитна wifi

Въпреки напредъка в увеличаването на силата на сигналите от антена, за да ги направи използваеми на по-големи разстояния, никакъв отпечатък на сигнала на wifi няма да се простира в океаните. Затова авиокомпаниите трябва да използват различна технология за трансокеански полети, които пътуват далеч от всякакви сухопътни маси. В тази система работят сателити.

Сателитна wifi система струва много повече да тичам отколкото самолетните wifi системи, които приемат наземни предавания. Този фактор е основната причина, поради която много авиокомпании налагат толкова високи такси за използване от интернет. Много от тези авиокомпании, които предлагат безплатен wifi, не включват услугата в своите далечни самолети, които са посветени на океанските маршрути.

Така че авиокомпаниите средно изчисляват цената на своята интернет услуга, което прави достъпа до сушата по-скъп, отколкото би трябвало да бъде субсидира достъпа в чужбина, или не се притесняват да се абонират за сателитната услуга, което прави интернет недостъпен при полети на дълги разстояния.

Inmarsat

Inmarsat доминира в осигуряването на спътникова връзка за самолети. Компанията предлага три вида сигнал.

GX Aviation е най-високочестотната широколентова интернет услуга за авиокомпаниите, доставяни по сателит. „GX“ означава Global Xpress. Това е мрежа от четири спътника които са изцяло собственост на Inmarsat. Сигналът, който носи тези връзки, е Ка-банда. Това е част от микровълновия спектър. Честотите на Ka-честотата лъжат между 26,5 и 40 гигагерца (GHz).

Мрежата GX Aviation може да осигури скорост от до 50 Mbps. Въпреки това, Inmarsat намалява скоростта в съответствие с бюджетните изисквания на всяка авиокомпания, така че ако откриете, че полетът ви се покрива от тази система, може да не е задължително да постигнете тази максимална скорост.

GX Aviation доставя интернет на полети, управлявани от, наред с други:

  •         AirAsia
  •         Въздушна Нова Зеландия
  •         Avianca
  •         Lufthansa Group
  •         Норвежки въздушен совал
  •         Филипински авиолинии
  •         Qatar Airways
  •         Сингапурски авиолинии

SwiftBroadband е по-евтината възможност за свързване, предлагана от Inmarsat. По-широко се използва тази система от GX Aviation, отчасти защото тя работи по-дълго. Тази система също се поддържа от четири спътника които обикалят земята. Това са семейството спътници Inmarsat I-4, които общуват L-лента микровълнови сигнали. L-диапазонът е с честотен обхват от 1 до 2 GHz и обикновено се използва за авиационно ориентиране, мобилни телефонни мрежи, базирани на LTE, и цифрово аудио излъчване.

Максималните потенциални скорости на пропускателната способност на SwiftBroadband са много по-бавни от възможностите на GX Aviation и не биха били достатъчни за стрийминг на видео на живо - което е услуга, предлагана от някои авиолинии, използващи системата GX Aviation. Най-високата скорост, налична при семейството на SwiftBroadband е 432 Kbps на канал до максимум от 2.8Mbps от комбинирани канали за глас и данни за самолет, което се предлага от SwiftBroadband HGA (антена с висока печалба).

Европейската авиационна мрежа е съвместен проект между Inmarsat и Deutsche Telekom. Той комбинира сателитно предаване с наземни приемопредаватели. Тази мрежа стартира едва през 2018 г., така че е много нова и все още не се прилага широко. Въпреки това, той носи високоскоростни интернет връзки на до 50 Mbps на много по-ниска цена от цената на услугата GX Aviation.

Европейската авиационна мрежа обхваща 30 държави в Европа, с капацитет, фокусиран по най-гъсто обслужваните маршрути на континента. Сателитните връзки излъчват в S-лента спектър, който е подмножество на микровълновия диапазон и работи на честоти между 2 и 4 GHz. Наземните предаватели за услугата се управляват от Deutsche Telekom и работят към 4G LTE стандарт.

Wifi оператори на авиокомпанията

Авиокомпаниите не се абонират само за интернет услуга във всяка страна, в която летят - те използват специализирани услуги, които могат да направят достъп до wifi в целия свят и дори да смесват наземни и сателитни услуги.

Обикновено доставчиците за свързване със самолет сключват договори в сървъри за връзка от множество местни доставчици на интернет услуги по целия свят, за да гарантират, че антените са разположени на всяко място, на което авиокомпаниите прелитат. Това разчитане на местни услуги за комуникация земя-въздух може да доведе до неефективно функциониране на wifi.

Първата интернет услуга за авиокомпании е създадена от Гого, което по онова време се наричаше Aircell. Тази компания все още е един от основните доставчици. Двамата най-големи съперници на Гого са В ефир и Panasonic Avionics. OnAir е официалният маркетинг партньор на услугата за свързване на авиокомпании Inmarsat.

Списък на авиокомпаниите с wifi

AirlineService ProviderPrice
Aer Lingus Panasonic Avionics
AeroMobile
Deutsche Telekom
Бизнес клас - безплатно,
Aer Social 50MB - $ 7.95,
Aer Surf 120MB - $ 15.95,
270MB Aer Max - $ 32,95
Руски авиокомпании Аерофлот В ефир 15 минути - 5 долара,
1 час - 15 долара,
3 часа - 40 долара,
Пълен полет - 50 долара;
B777:
10MB - $ 5,
30MB - 15 $,
100MB - 40 долара
Aerolineas Argentinas Panasonic Avionics Не се знае
Aeromexico Давай давай
Panasonic Avionics
Не се знае
Afriqiyah Airlines В ефир Не се знае
Въздушна Азия
само за чат приложения в 33 самолета
roKKi
Whatsapp, WeChat и LINE
Не се знае
Въздушно синьо В ефир Не се знае
Air Canada Давай давай 1 час пропуск - $ 6.50 CAD,
Пропуск с 1 път - $ 12,00 CAD,
Месечен план - $ 65.95 CAD / месец
Въздушен Китай GX Aviation Не се знае
Air Europa WiFiOnTheAir 30MB - 6 евро накратко & полети със среден превоз, 7 евро на дълги разстояния.
60MB - 10 евро накратко & полети със среден превоз, 13 евро на дълги разстояния.
100MB - 15 евро накратко & полети със среден превоз, 20 евро на дълги разстояния.
Air France Давай давай
Panasonic Avionics
20MB - 5 € (~ $ 6 USD),
50MB - 10 € (~ 12 USD),
200 MB - 30 € (~ $ 36 USD)
Въздушна Нова Зеландия В ефир NZ $ 30 за сектор
Въздушна Сърбия В ефир 30 минути или 20MB - € 4,90,
60 минути или 50MB - € 8,90,
Целият полет или 90MB - € 13,90
Въздушни Сейшели В ефир 20MB или 30 минути - 5,95 долара,
1 час или 50MB - US $ 9.95,
Целият полет или 120MB - $ 21.95
Alaskan Air Давай давай Целодневен пропуск - 16 долара,
Шест 45 минутни пропуска - 36 долара,
Месечен план - $ 49,95 / месец
Alitalia AeroMobile 10MB - $ 2,
50MB - $ 6,
90MB - 12 долара,
200MB - 20 долара
Всички Nippon Airways В ефир 30 минути - 4,95 долара,
1 час - 8,95 долара,
Пълен бой - 19,95 долара
американски авиолинии Давай давай Вътрешни полети:
Целодневен пропуск - $ 16 + данък,
Месечен план - $ 49,95 + данък;
Международни полети:
2 часа - 12 долара,
4 часа - 17 долара,
Пълен полет - 19 долара
AZAL Azerbaijan Airlines В ефир Не се знае
Белавия Беларус авиокомпании Давай давай Безплатно
British Airways В ефир Първи час безплатно,
1 час - £ 8 (~ $ 14 USD),
4 часа - £ 18 (~ $ 24 USD),
Целият полет - £ 24 (~ $ 32 USD)
Себу Тихия въздух В ефир 25MB - $ 5,
50MB - 10 долара
China Airlines Ku Band 1 час - 11,59 долара,
3 часа - 16,59 долара,
24 часа - 21,53 долара
Китай Източен AsiaSat-6 Измервано, първо 258 юана безплатно
Condor Flugdienst Board Connect Не се знае
Delta Airlines Давай давай Вътрешен ден пропуск - $ 16,00,
Глобален ден пропуск - 28,00 долара,
Вътрешен месечен пропуск - $ 49.95,
Вътрешен годишен пропуск - 599,99 долара
Египет Еър В ефир Дозирана услуга
Emirates В ефир Първи 20MB - безплатно;
Членове, които не участват в Skyward:
До 150MB - $ 9.99,
До 500MB - $ 15.99;
Членове на Skywards в бизнеса и първия клас - безплатно
Etihad Wi-Fly 30MB - $ 4,95,
90MB - $ 11.95,
180MB - $ 19.95,
Безплатно за пътници Diamond First Class
Eurowings GX Aviation Само за съобщения - 3,90 евро,
Сърфиране и развлечения - 6,90 евро,
Поток - 11,90 евро
EVA Air Deustche Telekom 1 час - $ 11.95,
3 часа - 16,95 долара,
24 часа - $ 21.95
Finnair Северно небе Неограничено безплатно за бизнес клас,
1 час - 6 долара,
Продължителност на полета - 18 долара
flydubai Глобален орел WhatsApp, iMessage и Viber - само 2 долара,
30 минути - 4 щатски долара,
Целият полет - 10 долара
Гаруда Индонезия В ефир 1 час - $ 11.95,
3 часа - 16,95 долара,
24 часа - $ 21.95
GOL Linhas Aereas Inteligentes Давай давай Цените започват от $ 3 за 1 час; $ 5 USD за над 1 час.
Залив въздух Panasonic Avionics Неограничен MB - $ 15 / BHD 6 на час
Hainan Airlines Давай давай Безплатно
Хонконг авиокомпании В ефир Безплатно
Iberia В ефир 1 час / 80MB - € 8,99,
4 часа / 200MB - € 24.99,
Пълен полет / 400MB - € 29,99
Icelandair Глобален орел Цената започва от 6 евро,
Безплатно за членовете на Saga Class и Saga Gold
Japan Airlines T-Mobile 1 час - 10,15 долара,
3 часа - 14,40 долара,
24 часа - 18,80 долара
JetBlue Airways Fly-Fi Безплатен основен пакет,
Fly-Fi Plus позволява стрийминг за $ 9 на час
JTA Давай давай Не се знае
Кения Airways KQ Sky Surf Система за забавление за лети
KLM Airlines Panasonic Avionics На час - 10,95 евро (14,18 долара),
Пълен полет - 19,95 евро (25,84 долара)
Kuwait Airways В ефир Не се знае
Либийски авиолинии В ефир Не се знае
Lufthansa Flynet 1 час - € 9 / $ 10, 3000 мили,
4 часа - € 14 / $ 15,50, 4500 мили,
24 часа - € 17 / $ 19, 5500 мили
Малиндо Еър Panasonic Avionics 25MB - 1,25 долара,
1 час - 9,95 долара
Авиокомпании Манго G-Connect Пълен полет - 15,95 долара,
3 часа - R50 (~ $ 4 USD),
Пропуск за 1 месец (300 минути) - R250 (~ 20 USD)
NIKI Panasonic Avionics 30 минути или 20 MB - € 4,90,
60 минути или 50 MB - € 8,90,
Цял полет и 90MB - € 13,90,
Цял полет и 120MB - € 18,90
Nok Air Thaicom Безплатно
Норвежки въздушен совал Глобален орел Безплатно - предлага се само при полети на къси разстояния
Оман Еър В ефир На смартфон - 5-15 долара,
На екран за лаптопи / развлечения по време на полет - 15-40 долара
Филипински авиолинии В ефир 30 минути или до 15MB - безплатно,
35 MB - 5 долара,
150MB - 20 долара
Qantas ViaSat Безплатно
Qatar Airways В ефир Първи 15 минути - безплатно,
Час 1 - 5 долара,
Часове 2-4 - 10 долара,
Пълен полет - 20 долара
Кралски йордански В ефир Не се знае
Саудитска арабска авиокомпания В ефир Дава достъп до вашия собствен план за данни
Скандинавски авиолинии (SAS) Panasonic Avionics Безплатни за Gold и Diamond членове,
Безплатно за пътуващите в SAS Plus & Бизнес,
В Скандинавия & Европа - 6 евро / 7 долара,
Навсякъде другаде - 15 евро / 19 долара
Scoot Airlines Давай давай Social-Lite (20MB) - 5 долара,
1 час - $ 11.95,
3 часа - 16,95 долара,
24 часа - $ 21.95
Авиокомпании Шенжен В ефир Само при полети между Пекин и Шенжен
Сингапурски авиолинии Panasonic Avionics Дозирана услуга
Skymark Airlines Panasonic Avionics Безплатно
Southwest Airlines Глобален орел $ 8 на устройство, на ден
Авиокомпании SriLankan В ефир 20 минути - 2 долара,
1 час - 5 долара,
3 часа - 10 долара,
Пълен полет - 20 долара
Swiss International Airlines Panasonic Avionics 20 MB - CHF 9 / € 8,
50 MB - 19 CHF / 17 €,
120 MB - 39 CHF / 36 евро
TAAG Angola Airlines В ефир Не се знае
TAM Airlines В ефир Дава достъп до вашия собствен план за данни
TAP Португалия В ефир 4MB - $ 4,99,
14MB - $ 14.99,
50MB - $ 45,00
Thai Airways Panasonic Avionics
В ефир
10MB - $ 4,99,
20MB - $ 8,99,
30MB - $ 12.99,
100MB - $ 34.99
турски авиолинии Panasonic Avionics 1 час - 9,99 долара,
24 часа - 14,99 долара,
Безплатно за бизнес клас
Обединени авиолинии Давай давай 1 час - 5 долара,
Целият полет - 17 долара,
1 месец план за всички авиокомпании Gogo - $ 49.95
US Airways Давай давай 2 часа - 12 долара,
4 часа - 17 долара,
Целият полет - 19 долара
Виетнамски авиолинии Давай давай Вътрешни полети - безплатно,
Международни полети - $ 15 - $ 20
Дева Америка Давай давай 30 минути - $ 2,
1 час - 5 долара,
1 месец план за всички авиокомпании Gogo - $ 49.95
Вирджински Атлантик AeroMobile Пропуск за съобщения - £ 2,99 / 3,99 $,
40MB - £ 4,99 / $ 5,99,
150MB - £ 14.99 / $ 21.99
Авиокомпании Vueling Telefónica Безплатно
WestJet Panasonic Avionics 30 минути - $ 4,99 - $ 5,74,
3 часа - 8,99 $ - 10,34 $,
Пълен полет - $ 13.99 - $ 16.09
Xiamen Airlines Не се знае Безплатно

Безопасно ли е да се свържете с wifi в самолет?

Не трябва да бъдете небрежни да се свързвате с обществена wifi система, само защото сте в самолет. Предаването на връзка извън самолета има същите мерки за сигурност като сигнала за данни, който получавате на вашия смартфон на земята. Wifi сигналът в самолета е толкова сигурен, колкото услугата, която получавате от всяка връзка с wifi рутер. въпреки това, рискувате всеки път, когато се свържете с wifi услуга на обществено място.

Всеки може да настрои WiFi гореща точка. Всеки смартфон, таблет или лаптоп може да получава сигнали от други устройства, без да се свързва през рутера в помещенията. Точка за хакери изпълнява „човек в средната атака.„Хакерът ще препрати вашите комуникации към реалния wifi рутер в самолета, но сигурността, която защитава вашите комуникации до реалния хотспот, ще се контролира от хакера. Това му позволява да чете всичките ви данни, докато минава през компютъра му.

За да защитите вашите интернет връзки в самолет, както при всеки обществен достъп до WiFi гореща точка, трябва използвайте VPN. Тази услуга ще приложи допълнителен слой на криптиране, който се простира от край до край извън контрола на хакера и не може да бъде пропукан. Можете да прочетете повече за VPN в тази статия.

Вие също поемате правен риск, когато използвате wifi в самолет. Когато пътувате над голямо водно тяло или летите на авиокомпания, която използва само сателитни връзки, тогава сте в безопасност от местната юрисдикция. Ако обаче имате достъп до wifi, който се носи чрез наземни предаватели, то технически, трябва да се съобразите със закона във всяка от страните, през които преминавате на вашето пътуване.

Всяка държава има различни закони за това кои сайтове и съдържание са разрешени. На теория, националното правителство може затвори те за достъп до забранено съдържание, докато се намирате във въздушното им пространство, дори ако не поставите крак върху земята. Това, че сте гражданин на онези страни, над които прелитате, не ви прави имунизиран от закона.

Пример за този проблем се крие в Законопроект за предотвратяване на електронни престъпления на Пакистан. Това дава право на пакистанското правителство да арестува пакистанските притежатели на паспорти и тези, които отговарят на условията за пакистански паспорт, където и да се намират. Можеш в крайна сметка да нарушиш този закон. Така че, ако някой от бабите и дядовците ви е бил от Пакистан и искате да получите достъп до YouTube (който е забранен в Пакистан) при полет от Кайро до Банкок, ще бъдете посъветвани да проверите с картата на полета точно къде се намирате, преди да ударите на ENTER ключ.

Има много сайтове и категории уеб услуги, които са забранен в много от държавите, над които прелитате. Фактът, че тези сайтове са законни във вашата страна, не е защита от арест. Властите няма да принудят вашия самолет да ви арестува за тези нарушения, но ако случайно дадете някои подробности за самоличността си в една и съща връзка, тогава можете да бъдете съдени задочно и да бъдете арестувани в бъдеще, когато най-накрая посетете тази страна.

Тези VPN мрежи, които ще ви предпазят от хакери също защитават ви от снайперисти и правителствени мошеници защото те правят невъзможно за всеки, който пресече комуникациите ви, да прочете съдържанието им, благодарение на криптирането.

Достъпът до интернет в самолети ще стане само по-добър и по-широко разпространен. Уверете се, че поддържате връзките си поверителни, тъй като технологията прави възможно повече достъп до по-сложно съдържание.

Използвате ли редовно wifi в самолети? Използвате ли VPN всеки път, когато сте в полет с wifi достъп? Мислите ли, че всички авиокомпании трябва да предлагат безплатен wifi? Оставете съобщение в Коментари раздел по-долу и споделете опита си с общността.

Може също да ви харесат Интернет доставчициКакво е Net Neutrality, защо това има значение и как можете да се борите за него? Интернет доставчици Кратка история на доставчиците на интернетInternetКак да направите свои собствени разширители на WiFi разширения, които наистина работятИнтернет доставчици отстъпки за интернет, интернет и телевизия за ветерани

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 65

Adblock
detector