Обяснени са условията и скоростите за интернет и широколентов интернет

широколентов

Тъй като борбата за Net Neutrality все още гори в САЩ и на други места, много потребители вече идват лице в лице с непознати условия. Дроселиране? Високоскоростен? DSL? Fiber? Скорост на качване и изтегляне? Думата супа изглежда се увеличава с всеки изминал ден и дори в контекста темите все още могат да бъдат объркващи. За някой, който пазарува за интернет планове от различни доставчици, може да е трудно да разбере защо нещо от това има значение. И като се има предвид много информация, обикновено идва директно от интернет доставчици, които се опитват да ви продадат интернет планове, може да е трудно да се разбере на кого дори да се доверите.

За щастие, не е необходима висша степен по компютърни науки или работа в мрежа, за да научите смислените основи. Това окончателно ръководство трябва да ви помогне да разберете по-добре какво всъщност означават всички тези термини в интернет - и защо те имат значение, когато пазарувате за широколентови услуги.

Разбиране на скоростта на интернет и терминологията

В това ръководство ние се фокусираме основно върху всичко, свързано с „широколентовия достъп“. Въпреки това, ние навлизаме в подробности относно това какво означават скоростите и терминологията на интернет като цяло..

Както ще откриете, скоростите на интернет се измерват в малко, с килобита обикновено е най-малкото измерване на скоростта и мегабита като най-честото измерване. Въпреки това, много доставчици на интернет услуги предлагат супербърз гигабитова интернет скорости, които са в състояние да изтеглят HD филми за секунди.

За целите на нашето ръководство обаче, фокусът върху широколентов е най-важното, тъй като високоскоростната интернет връзка винаги е типът интернет, който повечето потребители използват сега.

От проста гледна точка, скоростта на интернет е само измерване на това колко бързо можете да изтеглите или качите информация в мрежата. Например, най-голямото ви притеснение може да бъде дали можете да стриймвате видео от Netflix в HD формат без буфериране. За това ще ви е необходима определена скорост (нещо, за което говорим по-нататък в тази статия).

За забавление препоръчваме да измервате скоростта на интернет като отправна точка за разбиране на скоростите на интернет и условията за широколентов достъп.

Ето няколко уебсайта, които можете да използвате за това:

Speedtest.net

speedtest.net

InternetHealthTest.org

интернет здравен тест

Fast.com

fast.com

Тест на скоростта на Google

тест за скорост на google

Извършването на няколко теста за скорост ще ви даде добра представа как изглежда скоростта на интернет. Може дори да искате да направите няколко тестови изтегляния на безопасни програми, за да видите колко време отнема да изтеглите файл като цяло. Независимо от това, добрата представа за това как изглежда скоростта на вашия интернет в момента ще ви даде добра основа за дискусиите, които се случват по-долу.

Широколентовият парад

Терминът широколентов се хвърля наоколо доста често в наши дни, без много внимание към детайлите. Когато повечето от нас чуят термина „широколентов“, обикновено просто си мислим „високоскоростен интернет“. Без да навлизаме в твърде много подробности, това е може би най-лесният начин да мислим за това. Дори и все пак, скоростите на интернет, които отговарят на термина широколентов може и да промени, тъй като нейната дефиниция често се задава от регулиращи органи (като FCC).

Широколентова достъпност

Източник: Стефано Де Сабата и Марк Греъм под CC от 3.0

Технически погледнато, „широколентовата връзка“ е мрежа за предаване на данни с „широка честотна лента“. Когато се прилага за достъп до интернет, широколентовата връзка трябва да бъде най-малко:

 • Винаги включен
 • По-бързи от комутируемите интернет връзки (наречени теснолентови)

Като се имат предвид тези два минимални критерия, лесно е да се разбере защо терминът широколентов се използва при такова безразсъдно изоставяне. И за съжаление, тъй като определящите качества за това, което прави нещо широколентов, са толкова оскъдни, за потребителите е лесно да мислят, че получават високоскоростен интернет, само защото интернет доставчик нарича услугата си „широколентова връзка“.

Доставчици на интернет услуги (ISP)

Целият широколентов достъп до интернет се предоставя от доставчиците на интернет услуги или от интернет доставчика. Тези компании предоставят достъп до интернет на потребители, предприятия и правителства, използвайки голямо разнообразие от различни технологии.

Повечето потребители са запознати с интернет доставчиците чрез кабелни компании като Comcast, Sky или Verizon. Въпреки това, компаниите за мобилни телефони вече могат да се считат и за интернет доставчици. Въвеждането на 3G и 4G мобилна широколентова връзка означава, че компаниите клетъчни услуги само, като T-Mobile или Sprint, също са по дефиниция ISP.

САЩ широколентов достъп

Източник: GeoISP.com

В по-голямата си част, ако искате достъп до интернет, ще трябва да го закупите от доставчик на интернет услуги. Има някои ограничени изключения, но те са особено редки.

Широколентова скорост: САЩ, Великобритания, Канада и Австралия

 • В САЩ федералното определение за широколентова скорост е с 25 Mbps надолу, с 4 Mbps нагоре. Въпреки това настоящата администрация на FCC е заявила намерението си да нисък тази дефиниция на скоростта до 10 Mbps.
 • В САЩ Ofcom определи 10 Mbps като законно право за бизнеса и семействата. Преди това правителството счита 2 Mbps за универсално основно право. Правителството на САЩ също така определя „свръхбърз широколентов достъп“ като всяка скорост над 24 Mbps.
 • В Канада правителството „иска“ всички граждани и предприятия да имат достъп до скорост от поне 50 Mbps за изтегляне. Въпреки това, канадският регулатор за далекосъобщения, CTRC, няма минимално изискване или мандат и през 2016 г. обяви високоскоростния интернет достъп за основно право, което е „необходимо за качеството на живот“ за канадските граждани и жители.
 • Австралия има държавна национална широколентова мрежа, от която интернет доставчиците купуват правото да използват и продават достъп на клиентите. Официалната политика на австралийското правителство е да предоставя поне 25 Mbps на всеки, като 50 Mbps са достъпни за 90 процента от помещенията.

фиксирани широколентови скорости

Видове широколентова връзка

Макар че скоростите за широколентова връзка и минималните изисквания могат да варират в различните страни, едни и същи технологии често има навсякъде. Няма начин да се осигури широколентов достъп до интернет, като изследователите и инженерите редовно разработват нови технологии за осигуряване на по-бързи скорости.

Общите видове интернет широколентови технологии включват следното:

DSL

За много потребители, достатъчно възрастни, че са използвали комутируем интернет с модем за гласова лента (този със скриптящите звуци, когато се осъществява връзката), DSL беше следващата стъпка отвъд набирането. Цифрова абонатна линия или DSL е един от най-ранните итерации на широколентов интернет.

DSL е общ термин за високоскоростен достъп до интернет през традиционните медни телефонни линии. Има различни технологии в семейството на DSL, които могат да осигурят скорост до 100 Mbps. Въпреки това, средните DSL скорости са склонни да се стесняват от технически възможното, обикновено падат някъде между 128 Kbps и 2 Mbps.

В рамките на семейството DSL двете най-разпространени технологии включват:

ADSL (Асиметрична цифрова абонатна линия)

ADSL е широколентов метод с медна жица, при който скоростите за изтегляне и качване се доставят асиметрично, като скоростите за изтегляне са предпочитани. В резултат на това жилищните потребители с ADSL линия печелят по-бързи скорости на изтегляне, но минимални скорости на качване, което го прави по-малко предпочитан вариант за тези, които искат да правят много качване. Тази версия на DSL е представена за първи път през 1998 г. със скорост на изтегляне с 8 Mbps. Текущата му итерация ADSL2 + позволява понижаване на 24 Mbps. ADSL обаче не е рядкост и на места, където се предлага, често е скъпо за битова скорост. Желателно е, тъй като може да се използва както за интернет връзки, така и за глас на една и съща линия, което прави втора телефонна линия ненужна.

ADSL се предлага и в няколко разновидности, включително RADSL, който може да коригира битовите скорости въз основа на линейните условия, и ADSL Lite, който осигурява много по-ниски битови скорости и има малък обхват от около 18 000 фута от доставчика на услугата.

SDSL (Симетрична цифрова абонатна линия)

За разлика от ADSL, SDSL изисква от потребителите да имат отделна телефонна линия, за да може услугата да работи. И докато ADSL предпочита скоростта на изтегляне, SDSL позволява на потребителите да теглят и качват с еквивалентни битови скорости. SDSL също е с относително къси разстояния, което изисква близо 10 000 фута от доставчика на услугата.

Други симетрични DSL технологии включват HDSL (висока битова скорост), която осигурява по-малка скорост от SDSL, и VDSL (много висока скорост), която предлага най-бързите DSL скорости до 100 Mbps, но също така има изключително кратък 300 фута от доставчика.

Между САЩ, Канада, Великобритания и Австралия потребителите в Австралия са по-склонни да намерят DSL опции. В много други страни DSL отстъпи място на кабелни, оптични или сателитни.

Средни DSL скорости

кабел

В момента кабелът е най-използваният метод за широколентов достъп в голям брой страни, където широколентовият достъп е наличен. В страни като САЩ, Канада и Великобритания компаниите за кабелна телевизия започнаха да предлагат достъп до интернет като част от пакетна сделка.

Този тип интернет използва модем с прикрепен коаксиален кабел. Коаксиалният кабел, вкаран в модема, е същият, който бихте намерили прикрепен към кутията на вашата кабелна телевизия. Подобно на телефонните проводници, коаксиалните кабелни проводници са базирани на мед, но поради своя дизайн, са в състояние да предоставят значително повече данни по цялата линия.

Кабелният интернет може да осигурява скорост до 10 гигабита в секунда или повече с прилагана допълнителна технология (като комбиниране на коаксиални и влакнести технологии). Освен това общите скорости, на които можете да се наслаждавате чрез кабелен модем, са ограничени предимно от броя на каналите, които ви предлагат чрез модема. Колкото повече качвате и изтегляте канали, които ви предлагат, толкова по-високи са комбинираните ви скорости на изтегляне.

спътник

Предлаган предимно за тези в по-селските райони, сателитният интернет използва геостационарни спътници, за да предостави високоскоростен достъп до интернет. Това означава, че спътниците се намират на фиксирано място в космоса и не орбитират около планетата.

Сателитната широколентова връзка работи по същия начин като сателитната телевизия. Прехвърлянето на данни между сателита и приемащата антена е постоянно, което води до изискването за "винаги включено" за широколентов интернет. Някои фактори обаче могат да повлияят на здравината на връзката, като видимост, време и други препятствия.

Как работи спътникът

Източник: HughesNet

Наличните скорости за сателитния интернет са ограничени само от това как технологията в спътника се използва от интернет доставчика по това време. Средните скорости на низходяща връзка са 1 Mbps, докато някои от най-новите сателити на ISP могат да предложат скорост на Gigabit Internet (при много висока цена). За живеещите в селските общности обаче сателитният интернет може да бъде единственият вариант поради традиционните интернет доставчици, които отказват да изграждат скъпа инфраструктура за малък брой клиенти и малка възвръщаемост на инвестициите.

влакно

Сред най-новите и най-бързи широколентови интернет технологии, „fiber“ е съкратено от „оптични влакна“. Оптичните кабели пренасят информация, използвайки светлинни сигнали и като такива прехвърлят данни със скоростта на светлината. Този метод позволява по-бързи и по-разширени връзки с данни. Стъклените влакна са изключително малки (около ширината на човешката коса) и едно влакно може да носи значителни количества данни с висока скорост, използвайки различни техники за мултиплексиране.

Има няколко ограничения за това колко бърза може да бъде връзка с влакна. Повечето опции за интернет Gigabit се извършват чрез влакна (или в някои случаи комбинации от влакна / коаксиал). Някои изследователи обаче са доказали, че влакната могат да предлагат терабитни скорости на данни, като една група постига 255 Tbps с едно влакно. За перспектива, дори 1 Tbps би било достатъчно, за да изтеглите около 250 HD филма за една секунда.

Тъй като опциите за оптични влакна все още са сравнително нови, те обикновено се предлагат само в райони с гъста популация. Достъпът до влакна в селските райони вероятно ще се появи доста дълго, ако изобщо. Както при кабелния интернет, разходите за прокарване на линии до селските райони в много случаи не водят до краткосрочна или средносрочна печалба, които интернет доставчиците търсят, за да направят проекта ценен.

Мобилни (3G, 4G, 4G LTE и 5G)

Ако получавате данни на телефона си, когато сте навън и около, вероятно ще използвате 4G или (не забравяйте, небе) 3G безжична връзка. Мобилната широколентова мрежа използва кулите за мобилни телефони, за да доставя данни на вашия телефон и други устройства. Всяко поколение технология за мобилни данни се обозначава с нейното „поколение“ или „G“. Преди 3G мобилните данни не можеха ефективно да съответстват на термина „широколентов“, тъй като скоростите не бяха достатъчно бързи.

Всяко свързано с интернет устройство може да получава мобилна широколентова връзка, стига да включва подходящия хардуер.

В много случаи тези, които нямат достъп до правилната широколентова връзка чрез кабел или DSL, могат да имат достъп до мобилна широколентова връзка чрез устройства за достъп. Тези устройства просто се свързват към 3G или 4G и работят като рутер, подскачайки сигнала към други устройства във вашия район.

Скоростта на свързване на 3G може да варира между 348 бита в секунда до около 7 Mbps. Възможно е обаче 3G връзките да постигнат около 50 Mbps с по-нови стандарти. 4G връзки обикновено средно около 14 Mbps, но могат да достигнат до 100 Mbps. Някои 4G технологии (понастоящем недостъпни за потребителите) могат да достигнат 1 Gigabit.

Що се отнася до 4G LTE (Long Term Evolution), вероятно ще забележите някои подобрения на скоростта в сравнение с основните 4G. LTE всъщност е по-скоро маркетингов термин, отколкото отделна 4G технология. Вместо това означава, че мобилният доставчик предлага малко по-бързи 4G скорости. Същото важи и за 4G LTE-A.

Истинското вълнение в мобилната широколентова връзка сега обаче е в 5G. Следващата итерация на мобилна широколентова връзка ще използва изведени от употреба телевизионни сигнали по въздуха за пренасяне на данни. Тези сигнали могат да носят много повече данни с по-бърза скорост от 3G или 4G, но имат много по-кратък обхват. 5G обещава 1 гигабитна интернет скорост като базова линия, с потенциал да достави 4-5 Gbps или повече. Освен това, тъй като сигналите могат да се пренасят и предават през съществуващи кули на мобилен телефон, някои внедрения за 5G ще отнемат по-малко време. Тъй като 5G сигналите ще имат по-кратко разстояние, ще са необходими повече кули за по-добро покритие (което означава, да, селските общности могат отново да бъдат оставени на място).

WISP (доставчици на безжичен интернет)

Доставчиците на безжични интернет услуги или WISP са някак рядък ISP тип, първоначално създаден за предоставяне на достъп до интернет на селските общности, където не са съществували други опции.

WISP могат да включват мрежови мрежи или кули с по-голям мащаб, които използват чинии за изпращане на данни през отворени ултрависокочестотни ленти (подобно на телевизия в ефир). Както при спътника, WISP често имат проблеми с гледката, тъй като често използват ястия от среден клас, за да изпращат данни наземно. Освен това, WISP са ограничени по отношение на това колко скорост могат да осигурят, често максимум от 15 Mbps.

Обяснена скорост на интернет

Когато става дума за обсъждане в интернет и особено широколентов интернет, най-разпространеният и най-често неразбран термин е скорост. Какво е интернет и широколентова скорост, така или иначе?

Битове, байтове и мегабайти

скорост, тъй като се отнася до вашата интернет връзка, е за това колко бързо можете да направите и двете изтегляне или качване информация. Тези два аспекта на скоростта на интернет обикновено се показват отделно, но все пак са важни скорост на сваляне е по-важното от двете за повечето хора.

Байтове и битове

Източник: University of Florida

Вашата скорост на интернет се измерва в колко битове данни се прехвърлят всяка секунда. всеки малко данни е основният градивен елемент на компютърната информация. А малко, което е кратко за двоична цифра, е или 0 или 1. Тук нещата може да се запознаят. Вероятно сте чували, че всички данни в базовото му ниво са комбинация от 0 или 1, система известна като двоен. Помислете за малко както може да мислите за човешката ДНК. Това е основният градивен елемент на информация, който прави данните каквито са, но като ДНК, един бит не прави много. Имате нужда от много от него, за да създадете нещо.

Когато ги преодолеете битове данни и ги организираме по определени начини, започвате да получавате полезна информация. Колкото повече бита имаш, толкова повече информация имаш. Колкото по-голям файл е, толкова повече бита тя е съставена от Тъй като размерът на файла ви се увеличава, той често спира да се изчислява в бита и започва да се измерва в групи от 8, известни като a байт.  

Ако предавате филм от Netflix в стандартна дефиниция, връзката ви ще трябва да се изтегли на 3 мегабита в секунда (Mbps), или 3 милиона бита в секунда за стандартна дефиниция. По-малко от това и вероятно ще срещнете проблем, наречен буфериране (известен също като бандата на вашето поточно съществуване).

Имайте предвид, че може да видите числа, описани в мегабайта също. Мегабайтове се получават голям B (MB / s) вместо малък b (Mbps). Доставчиците на интернет услуги като Comcast, Verizon, Sky, Spectrum и други ще използват по-често приетите мегабитове в секунда (Mbps) за изчисляване на скоростта на интернет. Тъй като тези дни обикновено размерите на файловете са големи, ще откриете, че файловете за изтегляне обикновено са етикетирани в мегабайти (MB), а не в мегабити (Mb). Ако искате да конвертирате скоростта на интернет в мегабайти, можете да разделите скоростта си (отбелязана в Mbps) на 8. Например, 25 Mbps, разделени на 8, биха били 3,12 мегабайта в секунда (MB / s).

Тъй като повечето компютри в наши дни имат много пространство, уебсайтовете рядко се притесняват да разкриват размери на файлове. Освен това, тъй като скоростите на интернет стават много по-високи, става по-малко важно да се предостави информация за размера на файловете или пъти за изтегляне. въпреки това, мобилни устройства все още са ограничени, така че най-вероятно ще намерите налични размери на приложенията в магазина си и ще видите къде са обозначени в мегабайти:

МегабайтовеТова приложение за Android има размера, показан в мегабайти.

Влизането в уебсайта на всеки интернет доставчик и проверката на сервизните пакети лесно ще разкрият как те измерват скоростите с помощта на мегабит:

Интернет скорости и цени

Източник: Comcast Xfinity

(Въпреки че се съсредоточихме върху мегабитите за интернет скорост, на някои места скоростта на интернет може да достигне или да надвиши 1000 Mbps. В този момент това се нарича Gigabit. В момента, скоростите на Gigabit интернет са рядко срещани и често скъпи за отделните потребители , така че е малко вероятно да се притеснявате да разберете този поне поне десетилетие. Ако обаче искате да знаете повече за интернет опциите на Gigabit, Натисни тук за карта на градовете в САЩ, където е наличен Gigabit интернет).

И така, какво е добра скорост на интернет? Това е спорно и зависи най-вече от това, което правите онлайн.

Ако използвате само интернет за сърфиране, вероятно нямате нужда от повече от 5 Mbps, ако това е така. Ако обаче искате да направите нещо малко по-строго, като например стрийминг на видео, музика или игра на игри онлайн, ще ви трябва много повече скорост и честотна лента.

От своя страна Netflix препоръчва следните скорости на интернет:

 • 0,5 Mbps за най-малкото минимално ниво на поточно видео (очаквайте нискокачествено видео и буфериране)
 • 1.5 Mbps е препоръчителният минимум (видео с ниско качество, може да възникне буфериране)
 • 3.0 Mbps за SD качество на видео
 • 5.0 Mbps за HD качество на видео
 • 25 Mbps за видео потоци с UHD качество

Докато повече със сигурност е по-добре, има такова нещо като закупуване на повече скорост от интернет, отколкото всъщност се нуждаете. Все още, интернет скорост е само част от това колко бързо можете да изтеглите или качите и дали ще се сблъскате с проблеми с буферирането на видео или не. Вашата скорост също се влияе от това, което е известно като пинг или латентност.

Пинг и латентност

Ping и латентност са сред двете най-трудни концепции за широколентов достъп. За случайния потребител те са много по-малко важни за разбиране от мегабитите. Това каза, пинг и латентност може да окаже ясно влияние върху това колко бързо можете да изтеглите или качите информация в мрежата, особено ако се свързвате с отдалечени сървъри чрез виртуална частна мрежа (VPN). И те биха могли да бъдат пряк резултат от вашия буфериране въпроси.

Въпреки че тези две понятия са отделни, те работят заедно. В най-простите условия, пинг е сигналът, който компютърът ви изпраща на друг компютър (обикновено към уебсайта или услугата, до която се опитвате да получите достъп).

латентност е думата, която използваме, за да опишем колко време отнема друг край на реда, за да върнем успешен отговор. Друг начин за мислене за закъснение е като мярка за времето закъснение, което съществува между вас да пинг сървър и получаване на отговор. Колкото по-малко са латентните и ping номера, толкова по-добре, тъй като това означава, че връзката между вас и уебсайта или услугата, до която се опитвате да получите достъп, е силна и бърза. Когато и двете пинг и латентност са добри, това означава, че имате успешна връзка със сайта или услугата, до която се опитвате да получите достъп.

В повечето случаи просто ще видите времето за отговор, показано в милисекунди. Колкото по-малко е числото, толкова по-добре.

Ping картаТази пинг карта от MapLatency.com показва колко време отнема да ping Comparitech.com от различни места по света.

Скоростта на изтегляне и качване може да бъде повлияна от лоша латентност. И за това има редица различни фактори, които биха могли да създадат проблеми. Въпреки че данните пътуват ефективно със скоростта на светлината в наши дни, разстоянието все още може да окаже влияние. Ако се опитвате да се свържете с уебсайт в Австралия, докато се намира в Аляска, естествено ще отнеме малко повече време, за да се зареди уебсайт.

Когато се използва като уединен термин, латентност придобива друго значение. Може да се използва и за описание на редица проблеми с връзката, които могат да причинят забавяне на преноса на данни през мрежа.

Ако се занимавате с буфериране, ниската честотна лента може да е проблем. Проблемите със закъснението също могат да причинят намаляване на честотната лента. Тъй като данните се хващат по време на процеса на свързване, това може да причини затруднение, което води до повече честотна лента и следователно повече буфериране.

Всичко, което правите онлайн, няма да изисква добро пингване или закъснение. Например, ако просто търсите информация в Уикипедия или отговаряте на имейли, уеб страниците ви все още ще се зареждат, тъй като не е необходимо да прехвърляте много данни. Ако обаче се занимавате с дейности, които изискват бърза реакция, като например видео чатове или онлайн игри, имате нужда от добра латентност. За дейности, свързани с видео, лошата латентност означава, че ще изпитате повече буфериране, изоставане на видеоклипове и понякога прекъсване между аудио и визуален изход. Що се отнася до игрите, лошата латентност обикновено означава много изоставане (и значително количество „изоставаща броня“, което може да е добро в някои случаи).

В крайна сметка непрекъснатата мрежа трябва да доведе до ниска латентност, но ако има голям брой хора, които имат достъп до уебсайт по едно и също време, това може да доведе до проблеми във вашия край.

Освен това, ако използвате безжични широколентови системи, като сателит или WISP, ще изпитате повече закъснения.

Ширина на честотната лента, съотношение на съдържание

Когато става въпрос за каква част от рекламираната скорост на интернет всъщност ще се насладите, честотна лента е най-важният фактор.

За да разберете най-добре честотната лента, добре е да мислите за интернет връзката си като за магистрала (може би ... информационна магистрала? Но аз се отклонявам). Двулентов път с ограничение на скоростта от 60 мили на час може да бъде забавен и бърз за шофиране, стига да няма много други хора на пътя. Но колкото повече хора шофират по пътя едновременно с вас, толкова повече задръствания ще има и по-бавно всички в крайна сметка ще отидат.

Вашата скорост на интернет е подобна. Ако рекламираната ви скорост на интернет е „до 25 Mbps“, възможно е да можете да изтеглите с тази скорост. Но ако имате няколко устройства, работещи в домашната ви мрежа, всички поточни HD видео от Netflix, ще получите много задръствания, забавяйки ефективните си скорости.

Bandwidth е терминът, който използваме, за да опишем каква част от скоростта на интернет всъщност можете да се насладите. Ако повече компютри и устройства използват една и съща ограничена връзка, вашата честотна лента ще намалее и изтеглянията ви ще отнемат повече време. Освен това е по-вероятно да изпитате по-дълги времена за зареждане на видеоклипове и проблеми с буферирането, след като тези видеоклипове започнат да се предават.

Не винаги можете да обвинявате децата си, че са изяли всичко честотна лента, въпреки това. Въпреки че имате определен размер на честотната лента, който ви е предоставен чрез вашия интернет доставчик, вие също споделяте тази честотна лента с всички останали около вас, използвайки същия интернет доставчик. По време на пиковите часове за използване на интернет е много вероятно да изпитате повече забавяния по време на поточно предаване на видеоклипове или изтегляне и качване в мрежата си.

Например плащам за "до 100 Mbps" от Comcast. Ето как изглежда резултатът от интернет тест за скорост:

Обяснени са условията и скоростите за интернет и широколентов интернет

Както можете да видите, не достигам никъде близо до тези 100 Mbps. Всъщност никога не съм се приближавал толкова много, дори при идеални условия и извън пиковите часове. Това е нещо, което трябва да вземете предвид, когато пазарувате за вашите планове за интернет услуги. Благодарение на проблемите с честотната лента, които в крайна сметка са неизбежни, обикновено можете да очаквате да получите половин или по-малко от половината от рекламираната максимална скорост.

Има ли фантастичен термин за броя на хората, които споделят мрежа заедно? Разбира се! е съотношение на спорове (или по-малко популярно, коефициент на надписване). Съотношението на спорове е терминът, използван за описване на броя на едновременните потребители, споделящи един и същи капацитет на данни. Както може би се досещате, колкото по-ниско е съотношението, толкова по-добро качество на услугата. Съотношението на спорове е защо повече хора в мрежа причиняват забавяне на ефективната скорост на всеки. Ето защо може да се наложи да помислите за закупуване на по-високи скорости от вашия интернет доставчик, ако постоянно получавате по-малко от това, което плащате.

Интернет доставчиците често намаляват разпределената честотна лента на всички по време на пиковите часове, за да ограничат вида на запушването на мрежата, което е резултат от повишено съотношение на конфликт. Въпреки това, все още ще усетите щипката поради универсалното нарастващо търсене на честотна лента. А в САЩ доставчиците на интернет доставчици болезнено забавят модернизацията на своите мрежи, за да отчитат повече трафик, което означава, че вероятно ще бъдете принудени да плащате по-високи тарифи за по-голяма скорост и честотна лента, ако искате да избегнете проблеми при поточно предаване.

Бавният ви интернет може да е заради вашия компютър

Докато сме по темата за честотната лента, важно е да подчертаем често срещано неразбиране относно скоростта на интернет. Ако установите, че редовно зареждате уеб страници бавно, но все пак плащате за широколентов достъп, може да мислите, че има нещо нередно във вашата връзка. Вместо това може да се справите с бавен компютър.

Възрастта на компютъра ви може да повлияе на работата ви със сърфиране. Скоростта на интернет има значение, но също и хардуерът на вашия компютър. Ако имате ограничен обем памет и мощност за обработка на вашия компютър, високоскоростният интернет няма да го заобиколи. Вашият компютър все още трябва да може да обработва получените от него данни, дори и да ги получава при 25 Mbps.

Преди да се опитате да намерите нова широколентова услуга или да извикате вашия интернет доставчик, за да се оплачете, може да искате да опитате първо да ускорите вашия компютър.

Оборудване на вашата връзка

Последната част за разбирането на широколентовия достъп е действителното оборудване, което използвате. Независимо дали използвате кабелна, оптична или мобилна широколентова връзка, ще се нуждаете от подходящо оборудване в дома си, за да работи правилно.

модем

Модемът е устройство, което приема сигнали за данни от вашия интернет доставчик и прави тези сигнали използваеми за предаване на вашите устройства. Без модем вашият десктоп, лаптоп и други свързани с интернет устройства в дома ви няма да могат ефективно да получават и използват интернет на вашия интернет доставчик.

Моторола модем

Източник: Amazon

Модем е необходим само ако използвате едно от няколкото кабелен опции за интернет: DSL, кабел или кабел.

В повечето случаи, ако закупите кабелен достъп от интернет от интернет доставчик, те ще предложат да ви наемат модем. Обаче ти мога и вероятно би трябвало закупете собствен модем. Проблемът е, че интернет доставчикът ще ви наеме този модем за неопределено време, независимо дали сте им дали достатъчно пари, за да изплатите разходите за закупуване на устройството.

Купуването и използването на собствен модем може да ви спести над 100 долара годишно. Модем с прилично качество може да бъде закупен за под 100 долара, което означава, че ще започнете да виждате тези спестявания доста бързо. Освен това можете да вземете този модем със себе си, когато се движите. Някои доставчици на интернет услуги ще имат много специфични модеми, които ще работят с тяхната услуга. По този начин ще трябва да се уверите, че модемите работят с вашия интернет доставчик, преди да излезете и да закупите модем. Може също да можете да закупите модема директно от вашия интернет доставчик. Препоръчваме обаче първо да направите сравнение на цените, за да сте сигурни, че интернет доставчикът не включва ценовата маркировка.

За съжаление, някои интернет доставчици ще изискват да използвате (наемете) техния модем, за да използвате тяхната услуга. Не забравяйте да се свържете с вашия интернет доставчик, преди да направите тази промяна.

Безжичен рутер

Освен ако не планирате да свържете компютъра си директно към вашия модем, ще ви е необходим рутер, който да излъчва вашата интернет връзка в цялата ви къща. Един маршрутизатор прави това, което му подсказва името: маршрутизира вашата интернет връзка към други устройства.

wifi рутер

Източник: Amazon

Безжичните рутери ви позволяват да излъчвате вашия интернет до всяко устройство в зададен диапазон. Този обхват зависи от силата на рутера, като по-скъпите рутери обикновено предлагат повече обхват. Докато устройствата ви могат да получават wifi сигнал, те вероятно ще работят с вашия рутер.

Имайте предвид, че някои маршрутизатори ще влошат силата на вашата интернет връзка само за малко. Обикновено това е пределно, но ако виждате далеч по-ниски скорости, отколкото трябва от вашия интернет доставчик, може да искате да опитате да надстроите вашия рутер. Може да се окаже, че вашият безжичен рутер не предлага достатъчно канали или липсва най-новата технология, която да осигури по-бързи скорости. Освен това, ако вашият безжичен рутер изглежда не проектира сигнал през къщата ви, може да се наложи да надстроите или да се опитате сами да увеличите обхвата.

Можете също така да помислите за мрежова система за wifi рутер, като например Google Wi-Fi. Тази система

Използва няколко устройства за безжична маршрутизация, поставени в целия ви дом, създавайки „безжична мрежова мрежа“, която позволява по-голямо покритие в целия ви дом и по-силни сигнали в целия.

Както при модемите, вашият интернет доставчик може да се опита да ви накара да наемете рутер. Ти трябва винаги купете свой собствен рутер, вместо да наемате такъв от вашия интернет доставчик. Това също ще спести парите ви всеки месец. И тъй като приличен рутер струва по-малко от 100 долара сега, вие ще видите тези спестявания доста скоро. Както при модемите, някои интернет доставчици може да не ви позволят да използвате свой собствен рутер. Консултирайте се с вашия интернет доставчик, преди да закупите рутер. Това каза, че има няколко ограничения за това какви маршрутизатори работят с вашия интернет доставчик. Стига рутера да е нов, вероятно ще работи.

Ако използвате вашия собствен рутер, уверете се, че промените настройките на потребителското име и паролата, за да увеличите сигурността. Неосигурените безжични рутери могат да представляват значителна заплаха за сигурността на вашия дом и да позволят на всеки да скочи върху домашната ви мрежа и да открадне данни, докато не гледате.

WiFi

Терминът „wifi“ често се използва за идентифициране на всеки сигнал за безжична информация. Това включва безжичните сигнали, изпращани от рутера на вашия дом или безплатната безжична връзка, която можете да вземете в местния си магазин за кафе. Трябва да се отбележи, че не всичко безжичните данни обаче са wifi. Например 3G или 4G връзките за данни могат да бъдат „безжични“, но те не се считат за „wifi“. Wifi е технология, специфична за безжичните устройства с локална мрежа, като маршрутизатор в дома ви или мобилно устройство за достъп.

Чувствате се образовани за широколентовите? Може да е добра идея да проучите методите, които да ви помогнат да защитите домашната си мрежа. Препоръчваме ви да прочетете някои от най-добрите виртуални частни мрежи (VPN), които ще ви помогнат да защитите вашия широколентов интернет срещу крадци на данни и интернет доставчици.

Може също да ви харесат Интернет доставчициКакво е Net Neutrality, защо това има значение и как можете да се борите за него? Интернет доставчициPhone и интернет отстъпки за възрастни хораInternet доставчициPosting About Politics? - 44,6% от хората установяват, че сте досадни доставчици на интернет 60 и статистики и факти на IoT

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 36

Adblock
detector