Технология и пристрастяване към интернет: Как да го разпознаем и да се възстановим от него

amenclinics

„Интернет пристрастяване“ е нарастващ проблем. Тъй като все повече хора получават достъп до интернет всяка година, нараства и броят на хората, обсебени от и след това пристрастени към дигиталния начин на живот. Интернет зависимостта споделя много прилики с други зависимости и подобно на други зависимости също може да се лекува. Това ръководство ще ви помогне да разберете как могат да изглеждат зависимостите от интернет и как могат да бъдат лекувани.

Contents

Определяне на интернет зависимостта

През 2012 г. популярен уебсайт за сатира на новини Лукът публикувал фалшив видеорепортаж: „Мозъчен мъртъв тийнейджър, единствено способен да търкаля очи и да изпраща текстове, за да бъде евтаназиран. "

Видеоклипът забавно драматизира бавната деградация на „Кейтлин“, някога енергично и активно младо момиче, чийто мозък се е поддал на безжизненост сред текстовете и използването на социални медии (и, бихте предположили, общото неразположение на тийнейджърката). Нейните досега неспокойни родители са решили да предприемат най-любящата стъпка, която могат да обмислят: евтаназия. Както казва фалшивият лекар в клипа:

„Очите й може малко да трепнат или тя може да промърмори:„ Ти наистина ли ме убиваш сега? “, Но тогава борбата най-накрая ще приключи.“

Лукът е известен със своя хапещ хумор, но също така по подобен начин на телевизионния Събота вечер на живо, за наблюдателната интелигентност на неговата сатира. В този случай сайтът се намира доста близо до дома за много хора, които са се занимавали с технологии и пристрастяване към интернет или имат членове на семейството, които в момента се борят с този нарастващ проблем. Макар че реален пристрастяването към интернет рядко, ако изобщо има, води до такъв драматичен ефект като Лукът особено хиперболичният пример, неговите последици и въздействие върху взаимоотношенията и качеството на живот често се чувстват дълбоко.

Въпреки това дебатът за това дали зависимостта от интернет е законно разстройство все още не е решен, поне официално в западните страни. Най- Американска психологическа асоциация, например, не изброява нарушенията в интернет, технологиите или социалните медии в най-новата му актуализация Диагностично и статистическо ръководство на психичните разстройства (DSM-V), въпреки че това дава пристрастяване към игрите в интернет. Въпреки това, все повече азиатски страни официално смятат тези зависимости за законни, включително Китай, който официално класифицира интернет зависимостта през 2008 г..

Въпреки несъгласията относно ефикасността на твърденията и изследванията за пристрастяване към интернет, много медицински специалисти, включително редица психолози, социолози и психиатри, понастоящем смятат пристрастяването към интернет - наричано също проблемно използване на интернет (ЗИП) или разстройство на интернет пристрастяването (IAD ) - е легитимно разстройство като всяка друга зависимост и заслужава също толкова внимание и внимание.

Докато този дебат все още бури, броят на хората, чийто живот е осезаемо засегнат от интернет и прекомерна употреба на технологии, продължава да набъбва. Едно проучване за 2014 г. от Университета в Хонконг предположи, че 420 милиона души по света страдат от зависимости от интернет и технологии под някаква форма. Докато други поставят под въпрос обхвата на това проучване, продължават да се появяват множество примери по този въпрос, особено сред по-младите поколения.

Наблюденията и проучванията сочат факта, че по-младите поколения се възпитават с използване на интернет, мобилни устройства и социални медии през най-формиращите си години, в които навиците са вкоренени в мозъчната химия. Въпреки това, противно на възприетата логика, може да се окаже, че предишните поколения, по-специално, поколение X, могат да бъдат Повече ▼ вероятно да развият пристрастяване към технологиите от по-младите.

Както при повечето зависимости, няма и един тип зависим. Пристрастяването ще изглежда различно от човек на човек и ще се различава доколко дълбоко се отразява на нечий живот. Въпреки това, има начини да се определи дали технологията и зависимостите от интернет действително съществуват в живота на някого, с видими негативни последици. Освен това, сега съществува голям брой начини за борба с тези пристрастяващи поведения, които могат да помогнат на страдащите да се възстановят от вредните зависимости могат да причинят.

Какво представляват технологиите и зависимостите от интернет?

интернет пристрастяванеКредит: Тес Теч.

Пристрастяванията към интернет и други технологии могат да обхванат няколко категории и да се поберат в няколко определения. Тук ще предоставим широко определение на „пристрастяване към технологиите“ и ще разберем това на по-малки парчета, които по-добре определят зависимостта от интернет, пристрастяването към смартфони (или мобилни телефони) и социалните медии.

Технологична зависимост: определение на високо ниво

„Технологичната зависимост“ може да се определи като неспособност да се контролира използването на технологиите поради зависимост, развита чрез емоционални, психологически, социални, екологични и биологични фактори. Това означава, че човек може да има проблеми с контрола на импулсите, когато става дума за използване на технологиите, било то интернет, игри, текстови съобщения, смартфони, социални медии или друго.

Горната дефиниция е целенасочено широка, за да приведе в съответствие „технологичната зависимост“ с по-общото определение за пристрастяване, предвидено от Американска психологическа асоциация (АРА). APA определя пристрастяване като: „Хронично разстройство с биологични, психологически, социални и екологични фактори, влияещи върху неговото развитие и поддържане.“

APA продължава да обяснява, че пристрастяването има значително значение генетичен компонент, с приблизително половината от риска за развитие на зависимост, произхождаща от генетична история. След това развитието на тази зависимост се осъществява въз основа на споменатите по-горе фактори, като всеки играе роля в различна степен. Всички зависимости обаче са силно развити чрез биологични и психологически фактори. Поведенията на пристрастяване започват да се хващат поради това, че мозъкът осигурява химическа и емоционална „награда“ за поведението, като по този начин кара хората да се връщат и по-активно да търсят това поведение. Просто казано, това е форма на климатик.

В социален план тези зависимости могат да се развиват след постоянен натиск от връстници или семейства, когато такова поведение се разглежда като социално приемливо или дори задължително, или екологично, където достъпът до медиума, предизвикващ пристрастяване, може да е лесен, като по този начин води до бързо възнаграждение и ограничаване на способността на индивида за успешно управление на импулсното управление.

Лесно е да се разбере защо по-широката дефиниция на пристрастяването може да се приложи към по-специфичната „технологична зависимост“ и дава добър аргумент защо технологичните зависимости съществуват и се развиват на първо място. Технологиите често се свързват и се използват по различен начин за различни видове забавления, които осигуряват емоционална и химическа награда, която получава мозъкът. Когато тази реакция се комбинира със социалното приемане на използването на технологии от определени видове, последвано от все по-лесни за достъп технологии и нарастващата сложност на мобилните устройства, е трудно да се преувеличи защо пристрастяванията към технологиите могат да възникнат толкова лесно.

Определена зависимост към интернет

Когато зависимостта от интернет се различава от по-голямата концепция за технология, зависимостта е в много специфичното изискване за достъп до интернет. Пристрастяването към интернет може да попадне директно под чадъра на технологичната зависимост, като само по себе си е дървото за други видове зависимости от технологии, които съществуват единствено поради достъп до интернет.

Интернет зависимостта има няколко различни имена, включително „натрапчиво използване на интернет“ (CIU), „прекомерно използване на интернет“, „проблемно използване на интернет“ (PIU) и „разстройство на интернет пристрастяването“ (IAD). От тях IAD и PIU са по-често срещаните термини. Както обаче беше посочено по-рано, APA и други забележителни професионални медицински асоциации не класифицират официално интернет зависимостта като разстройство. В резултат на това не съществува единен термин, който да унифицира концепцията.

Интернет пристрастяването се подчертава от неконтролируемото принуда на човек да използва интернет. За такива хора използването на интернет от различни видове задейства центъра за възнаграждение на мозъка, промивайки организма с химикали като допамин, серотонин или дори адреналин, в зависимост от дейността.

Статия в Financial Times отбелязва, че изследователите са очертали пет специфични типа интернет пристрастяване: компютърни игри, хазарт и пазаруване, порнография, уеб сърфиране и онлайн връзки. Макар и полезно, все по-трудно е да се определи количествено темата по такъв начин, тъй като броят на дейностите, които човек може да обсесивно обръща, за които се изисква свързаност с интернет, само се увеличава с времето. Valiant Recovery, организация за възстановяване на зависимости, също изброява пет вида, които са подобни на, но по-широки от споменатите по-горе категории, придавайки тежест на идеята, че пристрастяването към интернет все още е малко слабо дефинирана област на изследване.

Всички други видове пристрастяване, които ще обсъждаме, са подмножества от интернет пристрастяване, тъй като те не биха съществували без интернет връзка.

Определена зависимост от смартфон

Пристрастеността към смартфона се подчертава от натрапчивата и натрапчива нужда на даден човек да използва или държи смартфон или друго мобилно устройство. Въпреки че отличителният белег на тази зависимост е много визуален и физически (например, лесно е да се види кога човек има затруднения да извади устройство), той често остава незабелязан, тъй като използването на смартфони стана далеч по-социално приемливо във все по-голям брой контексти.

Подобно на другите форми на пристрастяване, пристрастяването към смартфони съществува поради центрове за удоволствие от използването на смартфони, възнаграждаващи мозъка. В някои случаи тревожността може да възникне при зависими хора, когато устройството не присъства, и следователно самото присъствие на устройството може да послужи за добавяне на ниво на комфорт или усещане за сигурност. Всъщност някои изследователи дори предлагат ново разстройство: „тревожно разстройство при загуба на интелигентни загуби“, за да опишат психологическото въздействие и механизмите за справяне, които съществуват след загубата на нечий смартфон

За зависимите хора става лесно да оправдаят пристрастяването към смартфона, особено поради многото ценни приложения на смартфона. Независимо дали директно общувате с други хора чрез текст или глас, търсите информация или упътвания или дори четете електронни книги, многото начини, по които смартфонът може да се използва, го правят все по-необходим в среда на 21-ви век, като по този начин улеснявате пристрастяването му към използването му и по-трудно да се изключи от използването му.

В по-широк смисъл в тази област пристрастяването към смартфони е сходно с „информационно пристрастяване“ или отделно, по-близко до „технологично пристрастяване“, тъй като хората с пристрастяване към смартфон вероятно ще използват устройството, за да си осигурят постоянно сензорно въвеждане чрез различни видове носители което може да изисква или да не изисква достъп до интернет.

Определена зависимост от социалните медии

Пристрастеността към социалните медии е може би по-лесната от тези теми да се дефинира. Със зависимостта от социалните медии се създават същите центрове за възнаграждение на мозъка, но социалните медии са единственият път за пристрастяването. Причината социалните медии да се превърнат в пристрастяване се намира в три ключови области: социални взаимодействия и връзки; положителни отговори и насърчаване; и придобиване на информация. Всички тези области могат да се разглеждат като награди сами по себе си и всички съществуват в социалните медийни платформи, което прави социалните медии по-специално силен мотиватор за пристрастяване.

Потребителите на социални медии могат лесно да се пристрастят към спечелването на „харесвания“ и повторни споделяния, тъй като това води до положителни емоции от страна на потребителя. Потребителите ще се върнат към поведението и действията в социалните медии, които водят до харесвания и споделяния, а по-специално зависимите ще се научат да лекуват публикациите си, за да увеличат броя на харесванията и споделянията, които получават. Този тип поведение е забележимо силен признак на пристрастяване.

Хитовата песен на Lady Gaga „Аплодисменти“ е добър пример за поп песен, която, наред с много неща, говори за стремеж към търсене на емоционално внимание, което съществува в социално-медийното общество. Като се има предвид, че голяма мрежа от социални медии или следващите предлагат на хората широка аудитория и много хора са еднакво в социалните медии с известна закономерност, правенето на публикации за спечелване на харесвания и споделяния може да доведе до почти незабавно емоционално възнаграждение.

Лекотата, с която човек може да получи тази награда, и дължината на хората, за да я получат, е причината пристрастяването към социалните медии да е особено загрижено, особено за деца и тийнейджъри, и особено когато води до рисково поведение.

Пристрастяванията към технологиите наистина ли са проблем?

Дали технологичните зависимости са проблематични или не, донякъде се крие в продължаващия спор за това дали те са истински „пристрастявания“ към просто „лоши навици“ и дали дори и да са зависимости, те всъщност са от типа, който трябва да бъде загрижен , В статия за мнение от 2011 г., публикувана в Ню Йорк Таймс, Вирджиния Хефернан пише за един самоописан интернет наркоман: „Интернет, както го използва Габриела, е просто интелектуален живот и игра. Всъщност тя е само човекът, когото бих искал за ученик - или приятел или дъщеря. ”Според Хефернан пристрастяването към интернет не е непременно лошо или вредно. От нейната гледна точка негативният етикет съществува най-вече, защото пристрастяването към технологиите не е толкова силно изразено, колкото други занимания, като опера, театър или четене.

Въпреки това, някои химически и поведенчески зависимости са общоприети като вредни. Алкохолизмът, наркоманиите с твърди наркотици (като хероин или кокаин) и хазартните зависимости винаги се считат за ясна и настояща опасност за зависимите и техните семейства. За по-фини поведенчески зависимости като смартфон, интернет или пристрастяване към социални медии, прякото въздействие върху другите и пристрастения често е по-слабо изразено, но все пак следва много сходни модели като другите зависимости.

От много казуси и примери става ясно, че тези зависимости могат да имат реалистични и понякога болезнени последици. Само едно бързо търсене през Huffington Post, например, води до десетки статии по темата, като много писатели идентифицират ясно подобрение на качеството си на живот, когато се опитват да изключат технологията, предизвикваща зависимостта.

„Facebook ли те депресира?“ Пита д-р Перпетуа Ноа в статия от 2016 г. Докато се връщате напред-назад по въпроса (видове да-не), тя заявява: „Ако откриете, че планирате дневния ред, празниците и храненията, за да се въртите около това, което можете да публикувате в социалните медии, може би се запитайте дали това наистина ви удовлетворява , Защото мнозина са се доверили на това колко е празно. ”Нейното изказване посочва нещо, което много от последните проучвания, включително едно от Университета в Питсбърг, наблюдават: Тежките социални медии и други нараснали технологии използват силно свързани с по-високите проценти на депресия.

Аргументи за причините и последиците настрана, има и други проблемни асоциации с пристрастяванията към технологиите. Този списък включва лишаване от сън, забележимо влошаване на мозъчните функции и структура (атрофия на сивото вещество, намалена кортикална дебелина, загуба на ефективност на обработката, нарушена цялост на бялото вещество), социална изолация и намаляване на производителността, наред с други проблеми. Статия от 2016 г. в The Washington Post също така проучи значителните последици, които тези зависимости имат върху по-младите поколения, включително загубата на работа.

Въпреки неофициалния си статус, повечето хора и нарастващият брой здравни специалисти признават пристрастяванията към интернет, социалните медии и смартфоните като реални и въздействащи. Освен това, доказателствените доказателства показват, че понякога има тежки отрицателни последици от оставянето на тези зависимости без решение.

За да поставите повече подробности по въпроса, тези, които страдат от зависимости, свързани с технологията:

 • По-вероятно е да имате междуличностни и тревожни проблеми
 • По-вероятно е да имате здравословни проблеми и да страдате от депресия
 • По-вероятно е да имате множество зависимости (например, пристрастените към интернет игри също са по-склонни да имат зависимости от порнография)
 • По-вероятно е да имате обтегнати семейни отношения
 • По-малко вероятно е да се самонасочите и по-вероятно да имате проблеми с контрола на импулсите
 • Има по-голяма вероятност да преживеете стресови житейски събития
 • Има по-голяма вероятност да се самонаранят
 • По-вероятно е да се борят академично
 • По-вероятно е да имате ниска самооценка

Тъй като потенциално косвени ефекти и модели на поведение започват да се очертават, става все по-трудно да се приведе в съответствие с идеята, че има само корелативна връзка между зависимостите от технологиите и значителните, въздействащи на начина на живот и здравето последствия. В действителност, въпреки че няма официално определение, APA ще включва повече версии на технологичната зависимост в следващата ревизия на DSM (DSM-VI), освен само пристрастяването към интернет игри. Дори при интернет пристрастяване към игри, DSM-V препоръчва само допълнително проучване. DSM е актуализиран за последен път през 2013 г. и понастоящем получава обратна информация от медицинската общност за това какво да се включи в следващата (понастоящем планирана, но без датата) актуализация.

Как да разбера дали имам проблем? Оценка на зависимостите от технологиите и идентифициране на симптомите

Има а голям брой тестове и проучвания, които са предназначени за оценка на пристрастяването към технологиите. Повечето обаче са силно ненаучни. Поради тази причина се обърнахме към въпросник, разработен от изследователи от държавния университет в Айова. Тяхното проучване за 2015 г., което се фокусира конкретно върху това, което те нарекоха „номофобия“, или страхът да не останете без смартфон, е нещо, което смятаме, че може да се прилага по-широко и в социалните медии и зависимостите от интернет, като се има предвид взаимосвързаността на проблемите.

Този тест беше адаптиран от публикация нататък Хъфингтън пост. Въпросите и оценките са дадени по-долу. Моля, отделете време да отговорите на въпросите честно казано, и след това използвайте показателя за оценка в долната част, за да определите какво представлява числото.

Ако завършвате този тест, защото се притеснявате, че някой, когото обичате, може да бъде пристрастен, моля, опитайте да не бъдете прекалено критичен когато записвате оценките си.

* Много проучвания, които изследват този проблем, използват теста за пристрастяване към Интернет, разработен от д-р Кимбърли Йънг, водещ експерт в интернет зависимостта. Използвахме теста по-долу, тъй като той бе разработен много по-скоро и включва повече въпроси. Можете обаче да намерите въпросите към теста на д-р Янг от щракнете тук.

Имате ли технологична зависимост?

Оценете всеки елемент по скалата от 1 („напълно не съм съгласен“) до 7 („силно съгласен“) и съберете приблизително общия си резултат, за да разберете. Бъди честен!

 1. Бих се почувствал некомфортно без постоянен достъп до информация през моя смартфон.
 2. Ще се дразня, ако не успея да потърся информация на смартфона си, когато исках да го направя.
 3. Ако не мога да получавам новините (напр. Случки, време и т.н.) на смартфона си, би ме изнервило.
 4. Ще се дразня, ако не мога да използвам смартфона си и / или неговите възможности, когато искам да го направя.
 5. Изчерпването на батерията в смартфона ми би ме уплашило.
 6. Ако бях изчерпал кредити или уцелих месечния си лимит за данни, бих изпаднал в паника.
 7. Ако нямах сигнал за данни или не мога да се свържа с Wi-Fi, тогава непрекъснато проверявам дали имам сигнал или мога да намеря Wi-Fi мрежа.
 8. Ако не можах да използвам смартфона си, бих се страхувал да не се наместя някъде.
 9. Ако не можах да проверя смартфона си известно време, бих изпитал желание да го проверя.

Ако нямах смартфона си със себе си ...

 1. Бих се почувствал притеснен, защото не можех да общувам незабавно със семейството си и / или приятелите си.
 2. Бих се притеснил, защото семейството ми и / или приятелите ми не можеха да се свържат с мен.
 3. Бих се изнервил, защото нямаше да мога да получавам текстови съобщения и обаждания.
 4. Бих се притеснил, защото не можех да поддържам връзка със семейството си и / или приятелите си.
 5. Бих се изнервил, защото не можех да знам дали някой се е опитал да ме овладее.
 6. Бих се почувствал притеснен, защото постоянната ми връзка с моето семейство и приятели ще бъде прекъсната.
 7. Бих се изнервил, защото щях да бъда изключен от онлайн идентичността си.
 8. Ще ми бъде неприятно, защото не можех да бъда в течение с социалните медии и онлайн мрежите.
 9. Бих се почувствал неловко, защото не можах да проверя известията си за актуализации от моите връзки и онлайн мрежи.
 10. Бих се почувствал притеснен, защото не можах да проверя имейл съобщенията си.
 11. Бих се почувствал странно, защото не бих знаел какво да правя.

Анализирайте резултатите си:

0-20: Изобщо не е номофобен. Имате много здравословни отношения с устройството си и няма проблем да бъдете отделени от него.

21-60: Лека номофобия. Получавате малко мравки, когато забравите телефона си вкъщи за един ден или се забиете някъде без WiFi, но тревожността не е прекалено голяма.

61-100: Умерена номофобия. Доста сте привързани към устройството си. Често проверявате за актуализации, докато вървите по улицата или разговаряте с приятел и често се чувствате притеснени, когато сте прекъснали връзката. Помислете за личен детокс.

101-120: Тежка номофобия. Едва ли можеш да минеш 60 секунди, без да провериш телефона си. Това е първото нещо, което проверявате сутрин и последно през нощта, и доминира над повечето ви дейности между тях. Може да се наложи да потърсите професионална помощ.

Допълнителни симптоми на пристрастяване към технологиите

Въпросникът не може да улови нюансите, които съществуват в зависимост. По-долу сме предоставили някои допълнителни подробности и подкрепящи изследвания за това как пристрастяване изглежда за смартфон, социални медии и зависимости от интернет поотделно.

Пристрастявания към интернет: признаци и симптоми

Най-ясният знак, който ще имате за пристрастяването към интернет, е очевидна и забележима трудност при прекъсване на връзката с онлайн. Това се подчертава от нарастващата раздразнителност, когато не е онлайн, и постоянно се посещава в интернет или в интернет.

Но проблемът не е честотата. Мета-анализ на клинични изследвания, включващи зависимости от интернет, открива някои общи черти сред 46 проучвания, които са били включени. Според проучването, зависимостите от интернет споделят много общо с психичните разстройства, така че „клиничният контекст, пристрастяването към Интернет може да се разглежда като психично разстройство, изискващо професионално лечение, ако индивидът има значителни нива на увреждане“.

Изследването продължава, че „психотерапевтите, лекуващи състоянието, показват, че симптомите, изпитвани от лицата, които се представят за лечение, изглеждат подобни на традиционните зависимости, свързани с веществата, включително острота, промяна в настроението, толерантност, оттегляне, конфликт и рецидив“.

В психологията „сходство“ се отнася до всичко (например поведение или черта), което е очевидно в контекста. За страдащите от зависимост от интернет това означава, че поведението на пристрастяване е самоочевидно и достатъчно очевидно за другите и страдащия да забележат.

Другите симптоми са по-лесни за идентифициране, като промяна на настроението, оттегляне, конфликт и рецидив. Толерантността е малко по-трудна за разбирането на повечето хора, но в общи линии се отнася до необходимостта на зависимия Повече ▼ на поведението, предизвикващо пристрастяване, за да получи същата награда, както е при химическите зависимости. За пристрастяването към интернет, което процъфтява от задействане на химикали за възнаграждение в мозъка, толерантността води до необходимостта да прекарвате повече време онлайн или да се занимавате с дейности, свързани с интернет, за да получите същия резултат.

Пристрастявания към смартфони: признаци и симптоми

Ще откриете, че симптомите на пристрастяване към смартфона и признаците на пристрастяване не са различни от пристрастяването към интернет. Открояващи тази зависимост са всички от следните:

 • Модификация на настроението
 • оттегляне
 • Конфликт
 • Рецидив
 • толерантност
 • изтъкнатост

Въпреки това, тъй като пристрастяването към смартфони е много визуален тип пристрастяване в смисъл, който другите могат да видят, когато това е проблем, един от най-ясните признаци е неспособността на някого да сложи или да се раздели със своя смартфон.

Изследването на „номофобия“ или „фобия без мобилен телефон“ от Държавния университет в Айова е добро ръководство за това как изглежда това. Страдащите от пристрастяване към смартфони ще проявят чертите, които присъстват за хората с пристрастяване към интернет, но могат да бъдат отделно класифицирани като „номофобни“, ако отговорите на по-ранния въпросник попадат в рамките на 21 точки (лека номофобия) до 101 точки (тежка номофобия) или по-горе.

В контекста на пристрастяването към смартфона и по-конкретно номофобията, признаците и симптомите могат да включват:

 • безпокойство
 • Социални фобии
 • Социално тревожно разстройство
 • Намаляване на взаимодействията лице в лице
 • Натрапчива проверка на мобилен телефон
 • Беда и раздразнителност, когато смартфонът престане да работи правилно, интернет връзката се губи, батерията умира или телефонът се губи
 • Депресия, когато някое от горните е вярно
 • Загуба на сън
 • Необходимостта от включване на телефона да спи

Не бива да се приема активно участие и в социалните медии като знак за положителен емоционален статус. Въпреки това, човек, страдащ от пристрастяване към смартфон, все още може да изпитва чувства на самота и депресия, които са белязани от настроението и промените в навика.

Пристрастявания към социалните медии: признаци и симптоми

Както при пристрастяванията към смартфони, пристрастяванията в социалните медии споделят много общо с зависимостите от интернет. Въпреки това, зависимите от социалните медии са склонни да съсредоточават своята психическа и емоционална енергия конкретно върху социалните медии и може да не се обръщат към други области, като случайно сърфиране в интернет или онлайн игри, за да получат същите психологически награди, присъщи на всяка зависимост.

В преглед на психологическата литература за зависимостите от социалните медии Дария Кус и Марк Грифитс пишат:

„[E] xtraverts изглежда използва сайтове за социални мрежи за социално подобряване, докато интровертите го използват за социална компенсация, като всеки от тях изглежда е свързан с по-голямо използване, както и ниска съвестност и висок нарцисизъм. Отрицателните корелати на използването на [Сайтове за социални мрежи] включват намаляване на участието в социалната общност в реалния живот и академичните постижения, както и проблеми в отношенията, всеки от които може да е индикатор за потенциална зависимост. “

Kuss и Griffiths допълнително отбелязват, че всички изброени по-долу изглежда корелират със зависимостите в социалните медии:

 • Пренебрегване на личния живот
 • Психическа загриженост
 • бягство от действителността
 • Преживявания, променящи настроението
 • толерантност
 • Прикриване на пристрастяващото поведение

Kuss и Griffiths обясняват, че това поведение е общо с пристрастяването като цяло, но изглежда особено вярно за някои хора, които използват социалните медии за излишък.

За тази цел можем да считаме горното за отличителни признаци на пристрастяване към социалните медии, когато се комбинираме с това, което вече знаем, че са по-очевидни признаци на пристрастяване към социалните медии, като постоянно публикуване и превъртане през акаунти в социалните медии.

Има някои индикации, че жените може да имат по-голяма вероятност да развият пристрастяване в социалните медии и че такива зависимости могат да доведат до проблеми с образа на тялото и хранителни разстройства. Освен това, пристрастяването към социалните медии и прекомерната употреба на социални медии сред по-млади индивиди, като тийнейджъри и пред-тийнейджъри, са пряко свързани с рисково поведение в интернет.

Пристрастеност към интернет, смартфони и социални медии: Потърсете помощ и лечение

Тъй като пристрастяванията към интернет, смартфони и социални медии все още се считат за нова, а понякога и спорна тема, лечението на тези проблеми е по-малко разпространено и по-слабо дефинирано от много други утвърдени зависимости.

Най-добре е обаче да мислите и да третирате тези зависимости като подобни на други поведенчески зависимости, като например хазартни зависимости, хранителни разстройства или дори сексуални зависимости. Освен това, колкото е лесно за много професионалисти да подценяват въздействието на тези зависимости върху живота, обичайно е да открият, че подобни ресурси за други поведенчески зависимости просто не съществуват за тези зависимости, свързани с интернет.

Тъй като изследванията помагат да се променят мненията относно реалността и проблематичността на тези зависимости, все повече внимание се отделя на предоставянето на зависими с някаква помощ. За тази цел вече съществуват повече ресурси, отколкото само преди десетилетие, и много предложения за самопомощ за онези с по-леки случаи също съществуват..

Лечение на леки до умерени зависимости от интернет, смартфони и социални медии

Леките до умерени зависимости могат да бъдат управлявани чрез някои доста прости методи за самопомощ. За целта приложихме някои изследвания за това, как често се лекуват поведенчески зависимости, както и някои здрави съвети за нарушаване на навиците, които са маркер за тези и други видове зависимости.

Детоксикация

Детоксирането не е само за химични зависимости. Важно е да запомните, че когато имате поведенческа зависимост, като зависимости, свързани с технологията, вие възбуждате центровете за удоволствие на мозъка и изпускате химикали в тялото си. Тези химикали ви връщат обратно в поведението, но се нуждаете от повече от това поведение на удължени интервали, за да получите същото усещане. Самодетоксикацията е един метод за подпомагане на преодоляването на леките зависимости.

Ето няколко начина за подпомагане на детоксикацията:

 • Започнете с пълна забрана на технологиите за определен период от време. Експертът по пристрастяване д-р Йънг кара пациентите си да започнат с 72-часов детокс, в който изобщо не се използват технологии, които биха могли да изхранват зависимостта. Това може да е трудно за някои хора, но може да бъде полезно и необходимо като първа стъпка.
 • Създайте редовен график за това, кога можете да използвате вашата технология. Това може да изисква да имате помощ от член на семейството или приятел, който може да ви държи в разписание. След първоначалния детоксен период, планирайте всяка седмица да задавате време, в което можете да използвате технология. Докато сте в "изключено" време, намерете нещо, което да правите, което ще заеме ума ви. Добре е да се потопите във физическа задача, която изисква известна умствена енергия и фокус, като почистване или работа в двора. Добра идея е да продължите този навик дори след като прекъснете зависимостта.
 • Намалявайте времето, което отделяте в графика си всяка седмица. Използвайте градуиран подход, за да намалите бавно времето, което отделяте през планираното време. Идеята тук е да промените поведението си, така че да станете по-свикнали да правите друг дейности през онези времена.
 • Продължете с постигането на пълни технологии. Това означава да ходите през цели периоди, като ден или няколко дни, когато изобщо не използвате технология. Това може да е особено предизвикателно, ако работата или животът ви изискват ангажираност в технологиите. Опитайте се обаче да организирате графика си по такъв начин, че това да е възможно.

Разработване на нови поведения

Разработването на нови поведения ще бъде важно за възстановяването от технологично разстройство. Част от причината, поради която вие или любимият човек започна да развива тази зависимост, се дължи на използването на технология, станала поведение.

 • Намерете ново хоби. Един от начините да развиете ново поведение е да намерите ново хоби, което ще ви помогне да намалите времето, в което се потапяте във вашата технологична зависимост и навик. Това може да включва занимания със спорт, изучаване на инструмент или изучаване на език. Посвещаването на което и да е от тях е ключово, така че следното ще бъде полезно.
 • Плащайте за редовно планиран клас, който не включва използване на технологии. Ключът тук е плащане част. Ако се опитате да вземете класове, които са доброволни, например няма плащане и следователно малко лична инвестиция, лесно е да ги изтласкате и вместо това отново да се потопите в пристрастяването си. Ако обаче плащате за класове, свързани с новото ви хоби, като уроци по музика, уроци по език, часове по изкуство и т.н., тогава е по-вероятно да се почувствате лично инвестирани и по-малко вероятно да пропуснете курса. Освен това класът ще ви стимулира да практикувате това ново хоби у дома, за да покажете подобрения в класа по време на следващата сесия.

Направете технологията недостъпна за себе си

Това действие може да отведе приятел или член на семейството за съдействие. Ако обаче ограничите възможността си за достъп до вашата технология или я направите така, че технологията да е достъпна само с помощта на някой друг, увеличавате шансовете си да помогнете за намаляване на поведението и пристрастяването. За технологичните зависимости това може да означава да дадете на любимия човек да контролира вашите компютри и акаунти. Обърнете се към този метод само с някой, на когото се доверявате имплицитно.

Можете да накарате тези хора да направят парола на вашия компютър, така че да не можете да получите достъп до тях без тяхното разрешение. Можете също така да ги накарате да зададат нова парола за вашите акаунти в социалните медии, в която можете да получите достъп до акаунта или да промените паролата с тяхно разрешение и действие. За зависимости от смартфони може да искате да се откажете от устройството си и да си дадете достъп до него само когато любимият ви го предаде.

Можете също да помислите дали да не изтриете приложенията си за социални медии от мобилните си устройства. По този начин можете да получите достъп до тези приложения само от вашия уеб браузър. Лесният достъп подхранва много зависимости. Създаването на препятствия за вашия достъп може да ви помогне да се преборите със зависимостта.

Дори и при леки до умерени зависимости, очаквайте да изпитате значителни промени в настроението с тази. Голяма част от зависимостта е контролът. Предоставянето на контрол може да бъде ужасяващо и да доведе до гневни и разочаровани изблици, както и забележима депресия. Тези чувства ще избледнеят, когато станете по-свикнали да имате по-малък контрол върху източника на пристрастяването си, но ще започнат да избледняват, когато мозъкът ви се приспособи към ново поведение.

Лечение на тежки зависимости

Ако вие или любим човек страдате от сериозна пристрастеност към технологиите, препоръчваме да потърсите помощ от квалифициран специалист. Когато някой стигне до момента, в който зависимостта причинява значителни промени в живота и се отразява на здравето и отношенията, важно е незабавна промяна.

Ако работите с любим човек, отидете на ан интервенция. Интервенциите могат да бъдат трудни за правилното планиране и изтегляне, но е важно да запомните, че когато правите интервенция, настроението в стаята и езикът, който използвате, трябва да бъдат твърди, но обичащи по всяко време. Пристрастеният почти винаги ще се хвърли в гняв, ще използва имена и понякога дори физическо насилие. Всичко това е част от зависимостта, първата част на която е отричане, че има проблем.

За да научите повече за ефективните интервенции, щракнете тук, за да получите достъп до полезно ръководство от клиниката Mayo.

Намерете център за възстановяване на зависимости

Центровете за възстановяване на зависимости изобилстват. Повечето държави имат няколко и има голям шанс да има такъв във вашия град или град или в близост. Както бе споменато по-рано, пристрастяванията към технологиите все още са слабо дефинирани, но повечето центрове за пристрастяване ще са готови да направят оценка поне и ако е необходимо, вземете пациент, който изглежда страда от поведенческа зависимост от който и да е вид, дори пристрастявания към технологиите.

Един от най-добрите ресурси наоколо е Addiction.com. Addiction.com смята пристрастяването към технологиите за истинско нещо, така че те може да са в състояние да се справят с вас или със случая на любимия човек.

Има и някои по-малки центрове и услуги за пристрастяване, които можете да използвате, включително:

Съединени щати

 • Addictions.com
 • Центърът за зависимости от интернет и технологии
 • рестартирам
 • Rehabs.com

Великобритания

 • Центрове за лечение на наркомания във Великобритания (Най-вече злоупотреба с наркотици, но включва и хазартни зависимости.
 • AddictionsUK
 • Самаряни
 • Болница на славей (Лондон)

Присъединете се към група за поддръжка и използвайте последваща помощ

Това е повече от стъпка за след търсят ефективно лечение. След лечението на пристрастяването към тежка зависимост е важно да поддържате насърчение от онези, които могат да разберат борбите ви. Част от процеса включва присъединяване към група за поддръжка и използване на услуги за последваща помощ. Повечето рехабилитационни и лечебни центрове ще разполагат с информация за групите за подкрепа и други услуги за последваща помощ.

Без последваща грижа е невероятно лесно да се върнете към лоши навици. Пристрастяването е борба за цял живот. След като навиците на пристрастяване се овладеят и достигнат тежки граници, може би е невъзможно животът ви да бъде отново същият или да имате нормална връзка с технологията, предизвикваща зависимостта. Това е особено вярно поради това колко голяма зависимост е обвързана с генетиката.

Както при наркоманиите, така и поведенческите зависимости могат да се върнат с писъци назад, когато пуснете охраната си. Възстановяването от тежката технологична зависимост ще отнеме постоянна поддръжка от ваше име и ще вземе участие на вашите близки, за да продължите да живеете щастлив, здрав живот, свободен от зависимости.

За родители: Управление на използването на технологии чрез софтуер и приложения за родителски контрол

Родителите могат да предприемат възприемчив подход за децата си, като използват родителски софтуер, за да помогнат за управление на времето на екрана и достъпа до сайтове, по-често свързани с пристрастяването към интернет.

Софтуерът за родителски контрол обикновено се предлага под формата на приложения и инструменти на операционната система, които позволяват на родителите да наблюдават целия входящ и изходящ трафик на устройство. Тези инструменти, като Qustodio, обикновено позволяват на родителите да контролират достъпа до интернет по няколко начина:

 • Чрез наблюдение и получаване на сигнали, когато някои видове уебсайтове имат достъп
 • Чрез прилагане на филтри за блокиране на съдържание за възрастни
 • Чрез черен списък на определени уебсайтове, включително порнографски сайтове, сайтове за игри и сайтове за социални медии
 • Чрез прилагане на лимит на приложения, който ограничава колко време може да бъде изразходвано за определени приложения
 • Като позволявате на родителите да включат или изключат достъпа до интернет до определени устройства дистанционно или да разрешат график за това, когато има достъп до интернет

Много инструменти за родителски контрол се предлагат като част от по-обширни приложения за антивирусен софтуер. Symantec, например, предлага инструментите си Norton Family Premier като отделно приложение или като част от своя софтуерен пакет Norton 360 Deluxe. Други, като споменатия по-рано Qustodio, съсредоточават усилията си изцяло върху самостоятелен софтуер за родителски контрол.

Свързани: Преглед на Qustodio

В зависимост от вашите нужди и размера на контрола, който искате да имате, може би е полезно да проучите всичките си възможности, за да помогнете да възстановите контрола върху използването на интернет на децата си и да помогнете за намаляване или ограничаване на пристрастяването към пристрастяване.

„Пристрастяване“ от amenclinicsphotos ac лицензиран под CC BY 2.0

Може също да ви харесат Интернет доставчици Как да направите свои собствени удължители за wifi, които наистина работят, доставчици на интернетТелефонни, интернет и телевизионни отстъпки за ветераниИнтернет доставчици Файлове за тормоз и факти за 2016-2019 г. Интернет доставчициКак да ускорите интернет връзката си - 15 съвета и трика

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − = 51

Adblock
detector