Тормоз във Facebook: Как се случва и какво да се прави по въпроса

Тормоз във Facebook

Тормозът е проблем както сред децата, така и при възрастните отдавна, преди някой от нас да си спомни. От малки случаи до по-сериозни, актът на нараняване на другите емоционално или физически е злополучен страничен ефект от човешката природа. Интернет и социалните медийни платформи като Facebook дадоха на насилниците нов форум, в който да подиграват жертвите си. И докато пейзажът е различен, ефектите могат да бъдат сходни и често по-лоши отколкото тези, произтичащи от взаимодействия лице в лице.

Независимо дали вие или някой, когото познавате, е тормозен или се притеснявате за това да се случи в бъдеще, въоръжавайки се със знания за онлайн тормоза може да ви помогне да избегнете или разпространите ситуацията.

Contents

Какво представлява тормоз във Facebook?

Подобно на тормоза, който се случва лице в лице, тормозът във Facebook може да приеме много различни форми. Дори и на пръв поглед леко престъпление от тормоз може да има дълготрайно психологическо въздействие, в зависимост от това, което е тормозено.

Ето само няколко общи примера за тормоз във Facebook:

 • Частни съобщения, включващи позорни коментари или заплахи
 • Публични коментари в профили, страници или публикации
 • Споделяне на чувствителни или неумели изображения или видеоклипове на жертвата
 • Публикуване на изрични или заплашителни изображения или видеоклипове в профила или страницата на жертвата
 • Страници или групи създаден с цел измъчване жертва или жертви
 • Изключване от частни страници или групи, което кара жертвата да се чувства изоставена

Имайте предвид, че тормозът не трябва да включва думи. В много случаи се използват изображения, мемове или видеоклипове, за да накара жертвата да се почувства зле.

Също така е важно да се отбележи, че тормозът във Facebook често не се ограничава само до самата платформа. Може да се осъществява в няколко платформи за социални медии и по възможност чрез имейли, текстове или взаимодействия лице в лице..

Статистика за кибертормоза

И така, колко разпространен е проблемът с кибертормоза във Facebook и други социални медийни платформи? През последните години бяха публикувани различни доклади и резултатите наистина зависят от това къде и как се извършват проучванията. Общият консенсус обаче е, че повечето хора (възрастни и деца) са били жертви или са свидетели на кибертормоз под някаква форма.

Ето някои ключови резултати от различни доклади.

Запитване за кибертормоз от безопасност в мрежата за социални медии, 2017

Това проучване във Великобритания поставя под въпрос 1 089 млади хора на възраст 11-25 години.

 • 56% от младите хора са били изключени от разговори или групи в социалните медии.
 • 83% споделят, че платформите за социални медии трябва да правят повече за предотвратяване на кибертормоз върху техните платформи.
 • Почти половината от анкетираните са имали изпитвате гадни или заплашителни съобщения в социалните медии, текстове или имейли.
 • Две трети от тях признаха, че ако изпитат нещо разстроително, докато са онлайн, няма да кажат на родителите си.

Данни за кибертормоз за 2016 г. от изследователския център за кибертормоз

Това американско проучване поставя под въпрос 5 700 ученици от средни и средни училища на възраст между 12 и 17 години.

Диаграма за виктимизация на кибертормоз.Източник: Изследователски център за кибертормоз

 • 34% са преживели кибертормоз в определен момент от живота си.
 • 70% са имали опит да разпространяват слухове за тях онлайн.
 • 12% признаха, че са нападнали в кибертормоз други.
 • По-вероятно е момичетата да са били жертви на кибертормоз, докато момчетата са по-вероятните извършители.
 • 64% от хората, които са били подложени на кибертормоз, са го казали повлия на тяхното учене и способността им да се чувстват в безопасност докато в училище.
 • 83% от тези, които наскоро са били тормозени от кибер (в рамките на 30 дни), са били тормозени наскоро, докато са в училище..

Pew Research Center American Trends Panel, 2014

Въпреки че това проучване е по-старо, то предлага известен поглед върху света на възрастните тормози в възрастни.

 • 73% са станали свидетели на онлайн тормоз, а 40% съобщават, че са били тормозени онлайн.
 • 60% са станали свидетели на обидни викащи имена онлайн, а 27% са били наричани обидни имена.
 • 53% са свидетели на това, че някой е полагал усилия за целенасочено да смути друг човек онлайн, а 22% са преживели подобни действия срещу себе си.
 • 25% имат стана свидетел на това, че някой е физически заплашен онлайн и 8% са били заплашени сами.
 • 24% са били свидетели на постоянен онлайн тормоз за период от време, а 7% са изпитали това от първа ръка.
 • 19% са виждали сексуален тормоз онлайн, а 6% са били тормозени сексуално.
 • 18% са станали свидетели на онлайн дебнене, а 8% - на дебнене.

Това проучване установи също, че мъжете и жените търпят различни форми на онлайн тормоз, както е показано на таблицата по-долу.

Онлайн диаграма за тормозИзточник: Pew Research Center

Последствия от тормоз във Facebook

Въпреки че ефектите от тормоза във Facebook могат да бъдат сходни с тези на емоционалния тормоз лице в лице, има няколко фактора, които определят тези два типа далеч един от друг.

анонимност

Една от примамките за използване на социалните медии като платформа за тормоз е факторът за анонимност. Въпреки че Общите условия на Facebook не позволяват на хората да използват фалшиви имена, той всъщност не проверява потребителите при регистрация. По този начин е много лесно някой да скрие истинската си идентичност, докато използва платформата.

В Instagram, собственост на Facebook, тези анонимни акаунти имат името „finstas“, кратко за „фалшив Instagram“, но всъщност това се случва в различни платформи. В някои случаи хулиганът дори прави сметки в името на жертвата си с единствената цел да съсипе репутацията им. Това означава, че много бъдещи хулигани, които не биха мечтали да ги изпълнят тези действия в обществен пейзаж имат различен път за преследване.

Тревожна и до голяма степен необяснима тенденция, която се появява сред кибертормоз, децата са всъщност кибертормоз. Проучването на изследователския център за кибертормоз, което обсъдихме по-горе, установи, че шест процента от разпитаните деца са допуснати да създават анонимни профили с цел да си изпращат омразни съобщения. Това е сравнено от психолози с актове на физическо самонараняване и наречено „цифрово самонараняване“.

Независимо кой го прави, няма съмнение, че анонимността разпространява кибертормоз. Плюс това тормозът във Facebook не се ограничава само до децата; възрастни тормозят други възрастни, а някои дори малтретират деца. По-специално, има редица примери за родители, които тормозят децата, които са тормозили собствените си.

достъп

Преди възрастта на интернет и социалните медии, ако някой е бил тормозен в училище или на работа, има вероятност да се намери сигурно убежище при завръщането си у дома. Веднъж влезли в тази врата, те ще бъдат в безопасност от словесното или физическо насилие над своите хулигани.

Със социалните медии обаче хулиганите могат да последват жертвите си вкъщи и да влязат точно вътре, образно казано. С много деца и възрастни, прекарващи престоя си в социални медии, хулиганите потенциално могат да ги измъчват от сутрин до вечер.

Примери за тормоз във Facebook

За да разберете по-добре какво се случва в случаите на тормоз във Facebook, полезно е да разгледате някои примери от реалния живот. Има множество случаи и вероятно бихте могли да намерите някои, които продължават, докато сами преглеждате платформата. Някои от тези примери са крайни, но те доказват, че никога всъщност не знаете докъде ще стигне някой с кибертормоз.

Вижте също: Статистика за кибертормоза

Позорни коментари и заплахи

Млад ирландец, Дарън Хюз, беше само на 17 години, когато се самоуби, след като беше тормозен чрез Facebook. Майка му съобщава, че е бил тормозен заради цвета на кожата си и защото е носил слухов апарат. Дарън бе прицелен чрез „ужасяващи“ и „заплашителни“ съобщения във Facebook и майка му се бори да убеди правителството да се направи повече за предотвратяване на подобни случаи.

Омразни групи

Друг тийнейджър, Кенет Уайшън, е бил тормозен в училище, след като излезе като гей, а мъките продължиха онлайн. Съучениците създадоха група за омраза във Facebook, а някои дори му изпратиха заплахи за смърт. За съжаление, това е друг случай, завършил ужасно, тъй като по-късно Кенет се самоуби.

Кибертормоз на знаменитости

Знаменитостите далеч не са имунизирани от кибертормоз. През 2017 г. актрисата Мая Карин и нейното семейство бяха обект на кибертормози във Facebook и Instagram. Въпреки че подробностите не са разкрити, извършителят е „хвърлил нецензурни думи на малайски и английски език и накарал семейството да се страхува за тяхната безопасност“.

Тя не е единствената знаменитост, която е насочена. Лена Дънам, Том Дейли, Лесли Джоунс, Блак Чина и много други са жертви на кибертормоз. В случая с Джоунс актрисата беше принудена да напусне Twitter за известно време в отговор на продължаващия тормоз. Тя туитва:

„Чувствам се, че съм в личен ад. Не направих нищо, за да го заслужа. Просто е твърде много Не трябва да е така. Толкова боли в момента. "

Чувствам се, че съм в личен ад. Не направих нищо, за да го заслужа. Просто е твърде много Не трябва да е така. Толкова боли в момента.

- Лесли Джоунс? (@Lesdoggg) 19 юли 2016 г.

Споделяне на интимни видеоклипове

Тормозът чрез споделяне на интимни изображения и видеоклипове е често срещана форма на кибертормоз. В Южен Уелс една жена се ужаси, когато разбра секс видеоклип с участието й беше споделено във Facebook от някой, на когото тя се довери.

Blac Chyna, споменат по-горе, беше жертвата в случай на порно отмъщение, публикувано в Instagram. Тя описа мъката, която изпитва след бившия си партньор Роб Кардашиян, сподели интимни изображения и видеоклипове като отмъщение, след като я видя да целува друг мъж.

Сини китове и Момо предизвикателства

Сякаш някои от горните примери не са достатъчни, ако не сте чували за тези „игри“, те ще внесат ново ниво на ужас в света на социалните медии. Предизвикателството „Синият кит“ и „Момото предизвикателство“ си приличат помежду си по това, че те насърчавайте участниците да извършат поредица от самонараняващи се действия на нарастваща опасност, завършваща с окончателния акт на самоубийство.

След две свързани смъртни случаи в страната, правителството на Индия пусна консултация относно предизвикателството на MOMO през август 2018 г. То каза на родителите да са наясно с играта, но да не говорят с децата за нея, освен ако не са сигурни, че децата им вече са наясно с нея , Твърди се, че предизвикателството е започнало във Facebook, като извършителите са насочени към подрастващите със самоубийствени склонности.

Родителите бяха предупредени за предизвикателството „Синият кит“ (наричан още „Тиха къща“, „Море от китове“ или F-57) през 2016 г., като полицейското управление в Маями дори пусна видео, в което подробно описва опасностите. Това беше в отговор на поредица от свързани смъртни случаи.

Закони за кибертормоз

По принцип няма конкретни закони, които да покриват кибертормоза. Въпреки че това вероятно ще се промени, тъй като онлайн тормоза става все по-актуален, засега повечето страни преследват кибертормоза според съществуващите закони.

САЩ

Въпреки че повечето държави са приели някакъв закон или политика, свързани с тормоза, те често са длъжни да прилагат училищата, а не правоприлагането. Няма федерални закони, конкретно свързани с тормоз или кибертормоз, но някои други закони могат да се използват за преследване и в двата случая. Това се казва, че е често трудно да се преследва според закон които не са предназначени да покрият конкретните действия, свързани с кибертормоза.

Един от случаите в САЩ подчерта неясния характер на законите, свързани с кибертормоза. През 2009 г. Лори Дрю се отмъсти за хулигана на дъщеря си чрез фалшив акаунт в MySpace. Момичето Меган Майер в крайна сметка се самоуби. Първоначално Дрю беше осъдена по делото чрез Закона за компютърни измами и злоупотреби, въз основа на това, че е нарушила Общите условия на MySpace. Решението обаче в крайна сметка беше отменено.

В момента по-голямата част от американските щати имат някакъв вид закон за кибертормоз, но те се различават по обхват и наказание. В Мичиган ще бъде приет един забележителен закон. Този закон ще постанови следните максимални санкции за кибертормоз:

 • Първо престъпление (нарушение): 93 дни в затвора и 500 долара глоба.
 • Второ престъпление (нарушение): Една година в затвора и 1000 долара глоба.
 • Повторен модел на тормоз, причиняващ сериозни наранявания (престъпление): Пет години затвор и 5000 долара глоба.
 • Тормоз, причиняващ смърт (престъпление): 10 години затвор и 10 000 долара глоба.

Великобритания

В момента кибертормозът не е конкретно обхванат от нито един закон на Обединеното кралство. Някои действия, които представляват кибертормоз, обаче могат да бъдат наказуеми по други закони, като Законът за защита от тормоз от 1997 г., Законът за злонамерените комуникации от 1988 г., Законът за съобщенията от 2003 г., Законът за нецензурните публикации от 1959 г., Законът за обществения ред 1986 г. и Компютърната злоупотреба Акт 1990г.

Изглежда, че законодателите планират да поставят повече от тежестта върху самите платформи. Целта е да се въведат законови кодекси за поведение, които трябва да се спазват от платформи като Facebook. Ако не се съобразят, те могат да бъдат изправени пред многомилионни глоби. Според секретаря по културата на Обединеното кралство, Мат Ханкок, той е бил подканен да получи топката от това законодателство след това само четири от 14 технически гиганта изпратиха представители когато е поканен да обсъди с него въпроса за кибертормоза.

Канада

Подобно на Великобритания, в Канада няма конкретни закони, свързани с кибертормоза. Според уебсайта на правителството на Канада обаче:

„В зависимост от точния характер на поведението могат да бъдат повдигнати обвинения за следните настоящи престъпления:

 • Престъпен тормоз
 • Промяна на заплахи;
 • сплашване;
 • Неразбирателство във връзка с данни;
 • Неправомерно използване на компютър;
 • Идентичност измама;
 • Изнудване;
 • Фалшиви съобщения, неприлични или тормозни телефонни разговори;
 • Консултиране на самоубийства;
 • Разпалване на омраза; и,
 • Клеветни клевета ”

Сайтът също така обсъжда подробно, че е престъпление да споделяш интимни изображения на никого без тяхното съгласие.

Австралия

В Австралия нещата са малко по-ясни. Според австралийската мрежа за онлайн отчитане на киберпрестъпления (ACORN):

„Съгласно Закона за Наказателния кодекс от 1995 г. (Cth) е престъпление да се използва интернет, социални медии или телефон, за да заплашва, тормози или да причини престъпление.“

Това престъпление носи а максимално наказание до три години затвор или глоба над 30 000 AUD.

Също така е отбелязано, че законите за дебнене - които варират между държавата и територията - могат да бъдат приложени към поведението онлайн. Те обикновено носят големи максимални санкции.

Стъпки Facebook предприема за предотвратяване на кибертормоз

Въпреки че кибертормозът се осъществява от самите платформи за социални медии, няма съмнение, че създателите на платформи като Facebook, Instagram, Twitter и Snapchat предостави на побойниците нов форум от което да упражняват гнева си. Поради това има смисъл много хора да виждат платформите за социални медии като фасилитатори на кибертормоз, които трябва да поемат поне частична отговорност за предотвратяването му.

В миналото платформите почти не се отклоняваха от тази отговорност, но през последните години проблемът стана толкова разпространен, че нямаха друг избор, освен да се активизират и да направят нещо по въпроса. Въпреки че мнозина твърдят, че все още могат да правят повече, определено има напредък.

Facebook има кратък раздел с често задавани въпроси, свързан с тормоза и тормоза, но това едва надрасква повърхността. За щастие, изглежда, че все повече и повече помага в борбата срещу кибертормоза. Ето основните действия, които предприема:

 1. Център за предотвратяване на тормоз
 2. Портал за родители
 3. Нови инструменти и функции
 4. Събития в общността

Нека разгледаме по-подробно всяко от тях.

1. Хъб за предотвратяване на тормоз

През 2013 г. Facebook стартира своя специализиран център за предотвратяване на тормоз, който е разработен в партньорство с Йейлския център за емоционална интелигентност. Това е описано като „ресурс за тийнейджъри, родители и учители, които търсят подкрепа и помощ по въпроси, свързани с тормоза и други конфликти“.

Център за предотвратяване на тормоз във Facebook.

Той предлага водачи, насочени към различни партита, включително малтретирани деца, родители на малтретирани деца или обвиняеми хулигани и възпитатели. Ръководствата обхващат как да провеждате разговори за тормоз и стъпки, които можете да предприемете, за да го спрете. Макар че това може да е полезно в някои случаи, като се обмисли голяма част от литературата, изглежда, че подкопава сериозния характер на някои случаи на кибертормоз.

Например, когато тя обсъжда действителни стъпки, които родителят да предприеме, ако детето им е заплашено, не се споменава участието на органите на реда. Основният съвет е да подадете сигнал за нарушението в платформата на социалните медии и да поговорите с директор на училището. Като се има предвид, че много случаи ще включват деца, които не посещават едно и също училище или дори живеят в същия регион, Съветът изглежда до голяма степен опростен.

Нещо повече - съветът за хората, които са обвинени в тормоз, е, че трябва да се извинят на своята жертва. Това не започва да се занимава с много сериозни случаи, например, когато е извършено престъпление. Със сигурност в някои случаи съветите ще включват прехвърляне към правоприлагането или търсене на някаква форма на професионално лечение, като например психотерапия.

2. Портал за родители

Порталът за родители на Facebook бе създаден през 2016 г. и предлага на родителите няколко основни съвета как да помогнат на детето си да се ориентира в социалните медии. Въпреки че няма голям акцент върху тормоза, има някои полезни раздели за онлайн поверителността и връзки към ръководства за блокиране и докладване на други потребители в платформата.

3. Нови инструменти

За щастие, Facebook предприема по-решителни стъпки в опит да помогне да осуети онлайн тормоза.

През 2017 г. тя внедри няколко нови функции, които биха могли да помогнат за предотвратяване на тормоз и тормоз.

Например, ако блокирате акаунт и потребителят създаде нов, тогава Facebook автоматично ще блокира новия акаунт от ваше име. Разбира се, това вероятно не е глупаво, защото се смята, че Facebook използва IP адреси за идентифициране на потребителите. По този начин блокираната страна, създаваща новия акаунт, може просто да използва VPN, за да заобиколи ограничението. Независимо от това, това е стъпка в правилната посока.

Друга полезна функция, която беше въведена едновременно, беше възможността да се чете съобщение, без подателят да бъде уведомен, че е видян.

Освен това през октомври 2018 г. Facebook обяви, че ще прилага инструменти, които дават на потребителите повече контрол върху това, което е публикувано за тях в социалните медии. Например няколко коментара към публикации могат да бъдат изтрити или скрити наведнъж, което може да помогне, когато хората са бива бомбардиран с множество омразни коментарис.

Facebook също така ще даде на хората възможността да съобщават за тормоз или тормоз от името на друг потребител. Друга функция, която Facebook тества е възможността потребителите да блокират да се появяват определени думи в коментарите им. Instagram, собственост на Facebook, вече има функция за борба с тормоза, която беше пусната през май 2018 г..

4. Събития в Общността

През септември 2018 г. Facebook обяви, че ще се опитва да се справи с кибертормоза в САЩ, като организира 200 безплатни мероприятия в 50 държави. Идеята е първоначалните събития - организирани в сътрудничество с Националния PTA - да разпалят един продължаващ форум, в който родителите могат да споделят истории за тормоза и да научат как да пазят децата онлайн.

PTA Facebook тормоз събития.

Въпреки че няма гаранция, че стъпките, предприети от Facebook и други платформи, всъщност ще имат ефект. В действителност, неотдавнашна инициатива на Facebook и Snapchat в Обединеното кралство изглежда, че пада върху глухи уши. Инициативата включваше препоръка за тормозещи жертви да се обадят на национална гореща линия, но в резултат на това не бяха отправени обаждания.

Превенция на кибертормоза и докладване

За съжаление, в света винаги ще бъдат побойници и макар че би било прекрасно, ако по известните думи на Родни Кинг бихме могли „всички просто да се разбираме“, не изглежда, че ще се случи скоро.

Като се има предвид, все още има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите понасяне на вас или някой друг по-емоционален или физически стрес в резултат на тормоз във Facebook.

Коригирайте настройките за поверителност

Въпреки че това не е вярно във всеки случай, достъпността може да има значение, когато става въпрос за това кои хулигани решават да се насочат онлайн. Facebook ви позволява да контролирате кой може да вижда вашите публикации, да правите коментари във вашия профил и да ви изпраща заявки за приятели, наред с други неща.

Настройки за поверителност на Facebook.

И това не са само профили. Ако управлявате страница и искате да избегнете налагането на онлайн тормоз, е възможно да спрете посетителите да публикуват на страницата си изобщо..

Имате ли група във Facebook? Можете да го направите частно, така че нежеланите посетители да не могат да влизат и да публикуват неподходящи съобщения.

Ако сте родител, можете помогнете на детето си да се ориентира в социалните медии като преминете през настройките за поверителност с тях и зададете някои насоки за използване на различни платформи. Можете също така да използвате използването на софтуер за родителски контрол като Qustodio. Това ви позволява да наблюдавате активността на детето в социалните медии, както и какво прави на друго място в мрежата.

Избягвайте да изпращате чувствителна информация или материали онлайн

Много случаи на тормоз и тормоз онлайн включват споделяне на чувствителна или лична информация, изображения или видеоклипове. В идеалния случай не трябва да споделяте никой от този тип материали онлайн, в случай че попадне в грешни ръце.

За съжаление, за разлика от много други форми на превенция, това не е глупаво. Хакерите могат да влязат във вашия компютър и да откраднат чувствителни файлове или дори да поемат контрола над компютърната ви камера. Има и случаи на порно за отмъщение, както беше споменато по-рано, където материалът беше споделен с човек, на когото жертвата се е доверявала в миналото.

Използвайте VPN

Както споменахме, информацията и материалите, използвани при онлайн тормоза и тормоза, не винаги се предават умишлено. Хакерите са в състояние да получат вашата информация по други начини, като например атаки от човек в средата. Те включват прихващане на интернет трафик, за да може трета страна да види съдържанието му.

Един от начините да се предотврати това е използването на виртуална частна мрежа (VPN). VPN ще шифрова целия ви интернет трафик, така че да е такъв нечетлив от всеки, който го прихване.

Приятел, блокиране и докладване

Ако сте в края на получаването на нежелани коментари или съобщения, имате няколко възможности в рамките на Facebook платформата.

Първо, можете да „непритегнете” някого. Ако сте настроили правилно настройките си за поверителност, те вече няма да могат да виждат или коментират някой от вашите публикации или да ви изпращат съобщение. Друга мярка е да ги „блокираме“. Това ще не им позволявайте да ви виждат във Facebook изобщо.

Накрая можете да съобщите нарушителя във Facebook. Има обаче съобщения, че хората не са получавали навременни отговори от Facebook. Може да искате да следвате други начини за отчитане.

Това е особено важно, ако сте издържали или ставате свидетел на тормоз от сериозно естество. В този случай е препоръчително да се свържете с полицията. Ако е уместно, училището също трябва да бъде уведомено, въпреки че училищата имат смесени записи за справяне с хулигани по подходящ начин.

Злоупотреба с документи

Въпреки че може да искате просто да изтриете нежелани съобщения или коментари веднага щом ги видите, е интелигентно да съхранявате записи. Един от начините да направите това е да вземете екранна снимка на съобщението (включително името на подателя и печат на дата) и съхраняването му в папка на вашия компютър. След това можете да продължите напред и да изтриете оригиналния коментар или съобщение.

По този начин, ако е необходимо, ще имате собствено доказателство, за да покажете на кого и да е необходимо. Докато разследванията, проведени от Facebook или правоприлагащи органи, често могат да възстановяват изтрити съобщения или коментари, по-лесно е, ако имате свой собствен запис, към който да се позовавате.

Кредитен образ: „Тормозът”Лицензиран по CC BY 2.0

Може също да ви харесат Интернет доставчици Кратка история на доставчиците на интернетИнтернетТелефонни и интернет отстъпки за възрастни хораИнтернет доставчициПощенска информация за политиката? - 44,6% от хората Ви намират, че сте досадни доставчици на интернета. Поддържа ли вашата неутралност на държавата? Всички 50 държави, класирани по подкрепа за неутралитет на мрежата

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Adblock
detector