10 савета за побољшање домета и снаге ваше бежичне мреже

10 савета за побољшање домета и снаге ваше бежичне мреже

Борите се са лошим бежичним сигналом и дометом? Ниси сам. Упркос непрестано растућем опсегу бежичних рутера, и даље постоје многе препреке које могу ограничити домет и снагу ваше бежичне мреже. Постоје једноставна решења која можете донети, од којих су многа бесплатно. Пре него што баците пешкир и потрошите далеко више него што морате професионалцу, ево 10 ДИИ савета за побољшање вифи сигнала и снаге.

Зашто имам слаб вифи сигнал и снагу?

Упркос својој свеприсутности у нашим животима и домовима, технологија бежичног интернета је релативно млада. Иако је први функционални „бежични интернет“ приказан на Хавајима 1970-их, било је деценијама пре него што је технологија бежичног умрежавања постала довољно моћна и јефтина да може бити одржива у кући.

Колико год чудесне биле бежичне мреже, имају значајна ограничења због начина рада. Сви бежични сигнали и мреже користе радио фреквенције, баш као и ваш аутомобил или кућни радио или телевизија. Међутим, сигнали које користе бежичне мреже постоје на фреквенцијама негде између оних које микроталасно природно производи, и оних које радио станице пушу у ваш аутомобил.

С обзиром на то да се ваша бежична мрежа емитује путем радио таласа, она може претрпети сва иста ограничења која обично налазите код других врста радио сигнала. Као таква, вашој кућној бежичној мрежи можда недостаје одговарајуће снаге или домета због истих проблема који утичу на друге облике радио технологије: препреке које узрокују смањење снаге сигнала, сметње других уређаја који шаљу радио таласе, слабији сигнали које шаљу старији и мање ефикасна бежична опрема, технички проблеми са пријемним уређајем могу учинити да се сигнал чини слабим или недостатак енергије бежичног рутера што резултира слабијим сигналом.

Институт инжењера електротехнике и електронике (ИЕЕЕ) поставља стандард за који је дозвољено да бежичне мреже користе. Тренутно опрема за бежично умрежавање у вашем дому можда ради или у опсегу 900 МХз, или у фреквенцијским опсезима 2,4, 3,6, 5 или чак 60 ГХз. Већина кућних рутера тренутно ради у опсезима 2,4 ГХз или 5 ГХз.

Пре него што покушате да решите своје проблеме распоном или слабим сигналима, проверите да ли који радио фреквенцијски опсег користи ваш бежични рутер или друга мрежна опрема. Ово мало знања може вам помоћи да лакше решите свој домет и проблеме са снагом.

Како побољшати вифи сигнал и снагу

Коначно, могло би бити прилично тешко одредити тачан узрок ваше слабе снаге или домета бежичне мреже. Предлажемо да испробате сваки од ових корака како бисте се упустили у куповину новог бежичног рутера. Међутим, ако ниједна од бесплатних опција „уради сам“, куповина новог рутера можда може ријешити ваше мрежне проблеме.

Савет бр. 1: Померите рутер на централизованију локацију

побољшати вифи сигналИзвор: БТ.цом

Ево „правила о понашању“: ваш просечни бежични рутер има домет од 150 стопа (46 метара) у затвореном и 300 метара (92 метра) напољу. Иако је то обично довољан распон да покрије просечну кућу или стан, различите препреке и сметње у сигналу могу узроковати да се сигнал деградира пре него што дође до различитих делова вашег дома.

Тамо где поставите свој рутер може имати значајан утицај на то да ли видите најбољу могућу покривеност сигнала. Нешто од тога зависи од врсте рутера и снаге сигнала. Без обзира да ли вам је бежични рутер смештен у кутну канцеларију куће у подруму или на последњем спрату, можда ћете се бавити далеко већом проблематиком снаге и домета него што је потребно.

Уместо тога, размислите о томе да свој бежични рутер поставите на централнију локацију. Многе породице обично постављају своје рутере поред рачунарске опреме у кућне канцеларије. Међутим, усмјеривач можете прилично смјестити било гдје у вашем дому. Са просечним дометом бежичног рутера на 150 м, усмерени централни рутер треба да буде у могућности да ефикасније дође до свих делова куће просечне величине.

Савет бр. 2: Проверите да ли опрема може изазвати сметње

Како бежичне мреже користе радио фреквенције за слање и пријем података, постоји шанса да ваш бежични сигнал може бити слаб због сметњи опреме која шаље радио сигнале. Сви следећи уређаји могу ометати бежичне сигнале:

 • Микроталасна
 • Неки извори електричне енергије (као што су далеководи)
 • Бежична аудио опрема
 • Неки спољни монитори
 • Баби монитори
 • Бежичне камере
 • РФ видео предајници
 • Бежични телефони
 • Неки пријемници за сателитску телевизију

Уопште, бежична технологија разних врста се само повећава. То значи да вероватно имате више облика бежичне опреме која шаље сигнале широм вашег дома. Ако било која од те опреме ради на истим фреквенцијама као и ваш бежични рутер, доћи ће до сметњи.

Знат ћете да се бавите проблемом ометања сигнала уколико је било шта од следећег тачно:

 • Бежични уређаји непрестано показују ниску јачину сигнала или се чини да јачина сигнала расте и пада чак и када не мењате локације
 • Осећате знатно спорију интернетску везу када сте повезани на Ви-Фи
 • Стопе преноса датотека трпе када сте повезани на Ви-Фи
 • Блуетоотх уређаји имају потешкоће у упаривању
 • Редовно губите интернетску везу

Ако верујете да може доћи до проблема са сметњама, искључите остале уређаје који такође шаљу бежичне сигнале, један по један. Проверите да ли постоји разлика у јачини или распону сигнала након што искључите сваки уређај. Ако видите приметну промену након искључивања било ког уређаја, нашли сте једног од криваца.

У зависности од ситуације, најбоља опција је да усмјерите свој рутер што даље од другог уређаја или, по могућности, премјестите ометајући уређај. Уопште, најбоље је ограничити колико бежичних уређаја имате у вашем дому истовремено.

Савет бр. 3: Промените канал бежичног рутера

гхз бендовиИзвор: длинк.цом

Овај савет у потпуности зависи од вашег бежичног рутера. Међутим, ако живите у стану или у густом приградском насељу, проблеми са бежичним сметњама могу бити због Ви-Фи рутера вашег суседа.

Можда је тешко утврдити да ли је то проблем. Међутим, ако користите било који бежични уређај, попут мобилног телефона или рачунара, можете проверити колико има бежичних сигнала у домету. Што је више уређаја у домету, већа је вероватноћа да ће комшијска Ви-Фи опрема изазвати проблеме са вашом.

Промјена канала вашег бежичног рутера омогућиће му да ради на нешто другачијем дијелу фреквенцијског појаса, чиме ће се уклонити сметње. Начин на који ћете променити канал зависи од уређаја и марке. Погледајте приручник за уређај или веб локацију произвођача да бисте сазнали како да подесите поставке канала.

Савет бр. 4: Смањите број уређаја користећи пропусни опсег

Проблеми са ниским сигналом и јачином могу бити проблем апликација и уређаја који користе вашу интернетску везу. Неке активности, као што су играње путем интернета и стреаминг ХД видео записа, могу бити значајни повезивања са опсегом. Када ти уређаји користе велику количину своје пропусне ширине, могу узроковати успоравање рада других уређаја који могу имати изглед слабе снаге сигнала.

Покушајте да у било којем тренутку смањите број уређаја на којима једете интернетски опсег. Ако намеравате да преносите видео записе високог квалитета или играте онлине игре, покушајте то да урадите и без рада више уређаја.

Можете донекле аутоматизовати овај процес ако ваш рутер користи методе квалитета услуге (КоС). Ове методе аутоматски дају приоритет операцијама како би се смањиле проблеме са повезивањем и пропусним опсегом. Проверите са својим упутством за рутер или произвођачем уређаја да бисте утврдили да ли ваш уређај користи квалитет услуге и ако јесте, како да подесите поставке уређаја да би он функционисао.

Савет бр. 5: Направите домаћи додатак за вифи

виндсурфер вифи Ектендер 6

То сигурно није глупа метода, можете успети да извучете мали део домета са свог Ви-Фи рутера помоћу неких ДИИ метода користећи ствари попут аутомобила од фолије или алуминијског пива. Такође пружамо детаљну рашчламбу о томе како направити свој властити вифи екстендер.

Савет бр. 6: Инсталирајте ДД-ВРТ на рутер (ако можете)

Сви бежични усмјеривачи долазе с инсталираним фирмвером (врста софтвера који је осмишљен како би ваш хардвер исправно радио). Међутим, неки бежични рутери су у могућности да покрећу фирмвер треће стране како би побољшали своје могућности. Можда се најбољи од њих назива ДД-ВРТ.

ДД-ВРТ вам може помоћи да појачате ваш Ви-Фи сигнал омогућавајући вам боље подешавање поставки рутера и прецизно подешавање фреквенцијских канала. Поред тога, можете користити ДД-ВРТ за откључавање техничких могућности уређаја, омогућавајући му да црпи више енергије, што је кључ за јачање домета бежичног сигнала. (Напомена: подешавање колико снаге вашег рутера може да проузрокује прегревање уређаја. Истражите колико снаге ваш уређај може безбедно да црпи пре употребе ове методе).

Повезан: Најбољи ДД-ВРТ ВПН провајдери.

Савет бр. 7: Редовно ресетујте рутер

Ако установите да вам се бежични сигнал и снага чини да се редовно пропадају, ресетовање рутера може вам помоћи да га побољшате. Ако сте већ установили да ресетирање рутера побољшава проблеме са повезивањем, можете користити ДД-ВРТ да бисте рутер ресетовали у редовном распореду сваког дана.

Савет бр. 8: Уложите у појачивач сигнала

побољшати вифи сигналИзвор: Амазон.цом

Понекад је оно што вам стварно треба је потисник. Појачивачи сигнала долазе у различитим облицима и величинама, али генерално су дизајнирани да повећају снагу вашег сигнала преносећи га преко другог уређаја. Ови уређаји се понекад називају и Ви-Фи репетитори који се могу користити за проширење опсега и снаге слабог сигнала.

Нетгеар пружа више информација о појачивачима и репетиторима.

Савет бр. 9: Инвестирајте у нови рутер

На крају дана, неколико метода делује боље у појачавању слабе снаге сигнала и домета бежичних мрежа од улагања у бољи хардвер. Ако је ваш бежични рутер јефтин или је застарио, постоји велика шанса да многе од горе наведених метода можда неће радити или могу радити у ограниченом степену.

Стари усмјеривачи обично користе мање ефикасну технологију и могу чак развити техничка питања, попут проблема са прегријавањем, што резултира лошом снагом сигнала. У међувремену, јефтинији бежични рутери једноставно не поседују технологију да би дугорочно добро функционисали и уопште им недостаје излаз снаге за бољи домет.

Сматрајте то напором „последњег рова“. Унаточ томе, надоградња старог бежичног рутера на крају постаје неопходна јер се мијењају бежични стандарди и технологија постаје боље опремљена за руковање већим бројем пријемних уређаја.

Савет бр. 10: Прилагодите антену усмјеривача

Ако сте попут мене, немате снажни вифи рутер који има чак и антене. Међутим, ако користите један од многих доступних рутера који имају тако више антена, подешавање њиховог смера могло би вам помоћи да побољшате свој сигнал.

Лако је помислити да је усмеравање ваше вифи антене равно на прави начин. Међутим, то заправо није случај у готово свакој ситуацији. Уместо тога, ако користите рутер од 2,4 ГХз, усмјерите их окомито, нпр., једна антена усмерена вертикално, а једна водоравно, чинећи облик Л. За 5 ГХз, усмјерите их равно или под углом од 45 степени за најбоље резултате.

Бивши Апплеов вифи инжењер подијелио је неколико ситница на Мац Обсерверу. Више детаља и још неколико његових савета можете погледати овде. У међувремену, можете пронаћи занимљиве податке о ДСЛРепортс-у од професионалаца у мрежи који су урадили тест користећи обе фреквенције.

Бонус савет: вифи бендови значе разлику

Раније смо споменули да постоји неколико различитих вифи фреквенција које ваш рутер може користити, при чему су фреквенције 2,4 ГХз и 5ГХз најчешћи. Фреквенције које користите такође могу утицати на снагу и домет вашег вифи сигнала.

Важно је запамтити да су вифи сигнали једноставно радио сигнали. Веће фреквенције путују брже, али имају краћу раздаљину, док ниже фреквенције путују даље, али спорије. Ако имате велику кућу и користите опсег од 5 ГХз, постоји велика шанса да ће измена рутера дефинитивно решити ваш проблем. У међувремену, ако користите рутер од 2,4 ГХз, ваше мале брзине могу бити услед мање пропусне ширине доступне код рутера 2,4 ГХз. Можда желите да надоградите на 5ГХз, што је много боље за стриминг медија и велику употребу пропусне ширине.

Можда ће вам се свидети и Интернет провајдериКако очистити колачиће у Цхроме, Фирефок, Едге, Сафари или ОпераИнтернет провајдеримаТехнологија и интернетска зависност: Како препознати и опоравити се од његаИнтернет провајдери. Шта је нето неутралност, зашто је то важно и како се можете борити за њу? Интернет даватељи телефона и попусти на Интернету за старије људе

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =

Adblock
detector