Чињенице и статистика електронског злостављања за 2016-2019

Чињенице и статистика електронског злостављања за 2016-2019


* Ова листа података о сајбер-малтретирању за 2016-2019 редовно се ажурира најновијим чињеницама, бројкама и трендовима.

Сва технологија ових дана даје и добре резултате и запажене последице. Интернет је све више савршена студија случаја за ову идеју. Иако је боље повезивање света и демократизација информација, Интернет је такође омогућио појединцима да се сакрију иза маски анонимности. "Безлично зло" интернета је растућа претња за тинејџере, посебно када је реч о сајбер-блуду. Упркос недавном растућим кампањама подизања свести, чињенице и статистички подаци о злостављању аутомобила показују да се проблем неће убрзо уклонити.

Цибербуллиинг широм света

Анализирали смо резултате Ипсос-овог међународног истраживања одраслих у 28 земаља која открива да све већи број родитеља има децу која су доживела неки облик цибер -лиинга.

Укупно је обављено 20 793 интервјуа у периоду од 23. марта до 6. априла 2018. године међу одраслим људима од 18 до 64 године у Сједињеним Државама и Канади и одраслима од 16 до 64 године у свим осталим земљама.

Посебно су занимљиви Русија и Јапан. У обе земље, родитељи су изразили изузетно висок ниво поверења да њихова деца нису доживела било какво злостављање.

У међувремену, индијски родитељи остали су међу највишим који су изразили уверење да су њихова деца барем понекад извршена цибер-напад, број који је порастао само од 2011. до 2018. Широм Европе и Америке, чини се да све више родитеља постаје свесно негативних искустава њихове деце злостављањем путем сајбер или њихова деца све више доживљавају такве нападе на мрежи.

Чињенице и статистика електронског злостављања за 2016-2019

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1540230415655'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.видтх = '750пк'; визЕлемент.стиле.минХеигхт = '587пк'; визЕлемент.стиле.макХеигхт = '887пк'; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

Проценат родитеља који пријављују да је њихово дете жртва сајбер-насиља. Резултати анкете 2011-2018

Цоунтри201820162011
Индија 37 32 32
Бразил 29 19 20
Америка 26 34 15
Белгија 25 13 12
Јужна Африка 26 25 10
Малезија 23 -- --
Шведска 23 20 14
Канада 20 17 18
Турска 20 14 5
Саудијска Арабија 19 17 18
Аустралија 19 20 13
Мексико 18 20 8
Велика Британија 18 15 11
Кина 17 20 11
Србија 16 -- --
Немачка 14 9 7
Аргентина 14 10 9
Перу 14 13 --
Јужна Кореја 13 9 8
Италија 12 11 3
Пољска 12 18 12
Румунија 11 -- --
Мађарска 10 11 7
Шпанија 9 10 5
Француска 9 7 5
Чиле 8 -- --
Јапан 5 7 7
Русија 1 9 5

Глобалне перспективе за цибер -лиинг

Следећи графикон укључује додатне перспективе и увид у цибер-насиље са глобалног нивоа, укључујући:

  • Проценат испитаника свестан је да је насиље у свету као концепт
  • Број земаља које се јављају тамо где постоје посебни закони о забрани насиља
  • Испитаници који вјерују да су постојећи закони довољни за рјешавање случајева сајбер-насиља.

Чињенице и статистика електронског злостављања за 2016-2019

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1540241721990'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.минВидтх = '650пк'; визЕлемент.стиле.макВидтх = '850пк'; визЕлемент.стиле.видтх = '100%'; визЕлемент.стиле.минХеигхт = '587пк'; визЕлемент.стиле.макХеигхт = '887пк' ; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

Чињенице и статистика електронског злостављања за 2016-2019

* Ова листа података о сајбер-малтретирању за 2016-2019 редовно се ажурира најновијим чињеницама, бројкама и трендовима. 

Сва технологија ових дана даје и добре резултате и запажене последице. Интернет је све више савршена студија случаја за ову идеју. Иако је боље повезивање света и демократизација информација, Интернет је такође омогућио појединцима да се сакрију иза маски анонимности. "Безлично зло" интернета је растућа претња за тинејџере, посебно када је реч о сајбер-блуду. Упркос недавном растућим кампањама подизања свести, чињенице о цибер -стастављању и статистичким подацима указују на то да проблем неће нестати ускоро.

Недавна статистика показује стални раст сајбербуллиинга

Студија истраживања Пев из 2007. године утврдила је да је 32 одсто тинејџера било жртва неке врсте цибербуллиинга. Скоро деценију касније, истраживање из Центра за истраживање сајбер-злостављања из 2016. утврдило је да су ти подаци готово непромењени. До 2016. године, нешто мање од 34 одсто тинејџера пријавило се да су жртве цибер -лиинга. У међувремену, Национално веће за превенцију криминала тај број ставља много више, на 43 процента. 

Према подацима истраживачког центра за сајбер-злостављање, који податке о овој теми прикупља од 2002. године, тај се број удвостручио од 2007. године, и то само са 18 процената. Неслагања у статистици и методама прикупљања података на страну, минималан пораст електронског злостављања изразито је позитиван. То је такође показатељ да је све већа пажња на цибер -стандинг у предстојећим годинама мало учинила да заустави плиму.

Подаци Гоогле Трендс-а указују на то да је много више пажње усмерено на сајбер-насиље него икад раније. Обим претрага „цибер -буллиинг“ повећао се троструко од 2004. године:

ЦибербуллиингИзвор: Гоогле Трендс

Истраживање представљено на састанку Педијатријских академских друштава 2017. открило је да се број дјеце која су примљена у болнице због покушаја самоубиства или изражавања самоубилачких мисли удвостручио између 2008. и 2015. Велики дио пораста везан је за пораст цибербуллиинга (Извор: ЦНН). Више самоубистава тинејџера такође се сада на неки начин приписује сплеткарском малтретирању (1, 2, 3) него икад раније. Надаље, млади мушкарци највјероватније почине самоубиство од жена, иако је укупан број самоубистава тинејџера порастао између 2000. и 2017.. 

Чини се да насиље има утицаја ван самоповреде. Истраживање Јавелин открива да су деца која су злостављана и 9 пута већа вероватноћа да ће бити жртве преваре око идентитета.

цибербуллиинг 2018

Где и како се дешава цибер-насиље

Иако је податке о стопама раста у цибер-насиљу понекад тешко доћи, постоји много већи број информација о томе где се и како злоставља. Баш као што је случај са малтретирањем пред друштвеним мрежама и интернетским форумима, они који малтретирају друге обично траже двије ствари: прилику и пажњу.

У доба интернета, прилика за малтретирање других само се повећала. Пре интернета често је било потребно физичко присуство изван ширења гласина. Сада се злостављање може догодити одмах, много већој публици и може се ширити много брже. Поред тога, они који одлуче да малтретирају друге могу добити тренутно задовољство због лајкова, дељења, ретвеета и ефекта „гомилања“ који се често дешава када други додају већ негативну ситуацију.

Као што је показало једно истраживање из 2010. године, пролазници могу имати значајан утицај на ризик угрожених ученика од виктимизације. Према налазима студије, пролазници могу „ублажити ефекте појединачних и међуљудских фактора ризика за виктимизацију.“ Док је студија спроведена на физичко малтретирање, продужеци, „пролазници“ могу имати значајан утицај на интернетске интеракције било позивањем таквих понашања или, недостајући то, не реаговања и умањивања пажње, цибербуллиес се могу надати да ће их примити.

Подаци из бројних студија такође указују на то да су друштвени медији сада омиљени медиј за сајбербулли. Међутим, и даље се користе други формати, укључујући текстуалне поруке и интернетске форуме као што је Реддит.

Недавне статистике укључују:

 • 20,1 одсто њих пријавило је да су на њих утицале онлајн гласине. (Извор: Истраживачки центар за сајбер-злостављање)
 • Нешто више од 7 процената средњошколаца и средњошколаца имало је злобну или штетну веб страницу направљену о њима. (Извор: Истраживачки центар за сајбер-злостављање)
 • У истраживању родитеља и одраслих широм Азије, 79 процената је пријавило да је или њиховом детету или детету које познаје било угрожено физичко оштећење током играња игара на мрежи. (Извор: Теленор)
 • Цибербуллиинг се често појављује на Фацебооку или путем текстуалних порука. (Извор: Амерички часопис за јавно здравље)

цибербуллиинг

Директан утицај насилничког понашања на тинејџере и адолесценте

Тешко је занемарити дуготрајне утицаје цибербуллиинга. Упоредо са све већим бројем самоубистава директно повезаних са насиљем, друге последице настају за жртве насиља. Једна студија из 2016. године открила је да су жртве малтретирања веће вероватноће да се баве злоупотребом супстанци и ненасилним делинквенцијом. Друга истраживања о злостављању (наведена доле) показују да цибер-насиље преноси на то како се ученици осећају због своје физичке сигурности у школи. Поред тога, цибер-насиље може негативно утицати на општи успех ученика тако што ће се смањити њихова мотивација.

Кључна истраживања о утицају сајбер-насиља укључују следеће:

 • Почетком 2019. године Национални центар за статистику образовања (НЦЕС) објавио је податке који показују да су школе у ​​којима је мобилни телефон онемогућен такође имале већи број случајева насилничког злостављања. (Извор: НЦЕС)
 • Студија из 2019. године установила је да тинејџери са цибербуллиом такође имају већу вероватноћу да пате од лошег сна и депресије. (Извор: Универзитет у Буфалу)
 • Истраживање за 2018. годину открило је да родитељи желе да буду укључени у помоћ у спречавању и решавању сајбер-блуда, али не знају како. Студија је такође открила да тинејџери често верују да је електронско насиље нормално и не желе да родитељи интервенишу. (Извор: Таилор & Францис Онлине)
 • Интернетско истраживање јужноаустралских тинејџера старости 12-17 година утврдило је да је друштвена повезаност значајно помогла смањењу утицаја цибербуллиинга. (Извор: Медицал Кспресс)
 • Од августа 2016. године 16,9 одсто средњошколаца и средњошколаца себе је идентификовало као жртве цибербулли-а. (Извор: Истраживачки центар за сајбер-злостављање)
 • Међу адолесцентима је 36,7 одсто анкетираних жена изјавило да би биле жртве цибер-насилништва у неком тренутку свог живота, у поређењу са 30,5% дечака. (Извор: Истраживачки центар за сајбер-злостављање)
 • Већина понашања на мрежи и претње благостању огледа се у изванмрежном свету (Извор: Перспективе психолошке науке)
 • 34 одсто студената тврдило је да су били малтретирани на мрежи најмање једном у животу. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)
 • 17 одсто студената објаснило је да су их малтретирали негде у последњих 30 дана. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)
 • Отприлике 64 одсто ученика који су тврдили да су насилнички нападнути, објаснило је да је то негативно утицало и на њихов осећај сигурности и способности учења у школи. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)

самоубиство процењује злостављањеИзвор: ЦДЦ

 • Према деценији дугој студији универзитета Флорида Атлантиц на 20.000 ученика средњих и средњих школа, 70 процената студената рекло је да је неко ширио гласине о њима путем интернета. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)
 • Више од једног од 10 ученика (12 процената) признало је да бар једном уводи у електронски напад преко неког другог. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)
 • Дјевојке имају већу вјероватноћу да су жртве цибер-криминала (осим оних које су биле насиљене у посљедњих 30 дана), док су дјечаци вјероватно да ће бити цибербулли. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)
 • Постоје значајне прелазне разлике између злостављања између лица и интернета. 83 процената ученика који су у последњих 30 дана били малтретирани на мрежи такође је малтретирано у школи. У међувремену, 69 одсто ученика који су признали да малтретирају друге на мрежи такође су недавно малтретирали друге у школи. (Извор: Флорида Атлантиц Университи)
 • Адолесценти који су се бавили цибер-насиљем више су вјероватно да ће вршњаци доживљавати као "популарне". (Извор: Часопис за рану адолесценцију).

Цибербуллиинг против ЛГТБК + заједнице

Све већи број истраживања показује да се они који се идентификују као ЛГБТК + не само суоче са значајнијим насиљем већ и вероватније да ће бити малтретирани на мрежи у поређењу са онима који се идентификују као хетеросексуални. Последице ове врсте лечења такође доводе до повећане стопе самоубистава међу неким ЛГБТК заједницама и могу резултирати смањеним образовним постигнућем.

 • Преко 27,1 одсто ЛГБТК тинејџера је насилно силовано, у поређењу са 13,3 процената њихових хетеросексуалних вршњака. (Извор: ЦДЦ)
 • Већи број ЛГБТК тинејџера (10 процената) извештава да не похађају школе како би избегли малтретирање, у поређењу са 6,1 посто хетеросексуалних тинејџера, што у коначници води ка нижем образовном постигнућу. (Извор: ЦДЦ)
 • Преко 1/5 свих тинејџера (22%) који су изјавили да "нису сигурни" у своју сексуалну оријентацију пријавили су цибербулли. (Извор: ЦДЦ)
 • Црни млади људи ЛГТБК вероватније ће се суочити са проблемима менталног здравља због сајбер-блуда и других облика злостављања у поређењу са не-црним ЛГТБК младићима и младима који се идентификују као хетеросексуални. Америчка свеучилишна студија података о ЦДЦ открила је да 56 посто црнаца са ЛГТБК ризикује од депресије. (Извор: Амерички универзитет)
 • Велики број младих ЛГБТК младића доживљава самоубилачке мисли. Амерички универзитет открио је да је 38 одсто имало самоубилачких мисли у току прошле године, у поређењу са хетеросексуалном омладином. (Извор: Амерички универзитет)
 • Истраживање из 2018. године открило је да су ЛГБТК младићи доживели цибер виктимизацију како остаре, док хетеросексуалне младиће нису доживеле ово повећање. (Извор: Рачунари у људском понашању)
 • Студија на 1.031 адолесценту открила је да је „сексуална оријентација само демографски фактор који снажно корелира са умешаношћу у цибер-насиље или да корелира са негативним симптомима менталног здравља“. (Извор: Часопис за дете & Адолесцентна траума)

Потреба за више широким и отвореним истраживањима

Једна заједничка тема појавила се док смо истраживали различите аспекте сајбер-блуда - запањујући недостатак података. То не значи да истраживања о сајбер-малтретирању нема. Чак и једноставна претрага у базама података откриће хиљаде чланака који обрађују ову тему у неком облику. Међутим, већина истраживања о злостављању електронским путем је или малих размјера или недостаје дубине. Већина истраживања се такође заснива на анкетама, што је резултирало великим варијацијама у резултатима анкете до анкете.

Студија универзитета Флорида Атлантиц представља један од најбољих извора информација до сада. Међутим, потребно је више, укључујући метаанализу података прикупљених из многих других извора. До тада, јавно доступни подаци о сајбер-малтретирању осликавају непотпуну слику текућег проблема.

Досадашња истраживања и даље имају вредност

Упркос недостатку доследних јавних или лако доступних података, мноштво података после 2015. године још увек може помоћи да се баци неко драгоцено светло на то питање. Досадашња истраживања и статистике откривају где је било злостављања и помажу у размишљању о томе зашто је то питање и данас проблем.

Старији подаци о злостављању укључују следеће:

 • Већина тинејџера (преко 80 одсто) сада редовно користи мобилни уређај, отварајући их новим путевима за малтретирање. (Извор: Статистика о злостављању)
 • Половина свих младих одраслих особа доживела је сајбер-насиље у неком облику. Даљњих 10-20 процената рекло је да их редовно доживљава. (Извор: Статистика о злостављању)
 • Насиље и самоубиство могу се повезати на неки начин. Око 80 посто младих који почине самоубиство има депресивне мисли. Цибербуллиинг често доводи до више самоубилачких мисли од традиционалних малтретирања. (Извор: ЈАМА Педиатрицс)
 • Више од половине свих тинејџера који користе друштвене медије сведоци су злостављања. (Извор: НоБуллиинг.цом)
 • Преко 50 посто анкетираних тинејџера каже да се никада не повјеравају својим родитељима након што су жртве злостављања. (Извор: НоБуллиинг.цом)
 • Веб локација Нобуллиинг.цом је током 2016. године забележила преко 9,3 милиона посета од људи који су тражили помоћ у малтретирању, злостављању путем интернета и безбедности на мрежи. (Извор: НоБуллиинг.цом)
 • Скоро 43 одсто деце постало је жртва цибербулли-а. Око 25 одсто је било више пута жртвовано. (Извор: ДоСометхинг.орг)

Чињенице и статистика електронског злостављања за 2016-2019Извор: ДоСометхинг.орг

 • Девет од 10 тинејџера који су малтретирани путем друштвених медија изјавили су да су то игнорисали. Даљњих 84% рекло је да је видело и друге како покушавају зауставити цибербулли. (Извор: ДоСометхинг.орг)
 • Истраживање у Уједињеном Краљевству на више од 10.000 младих открило је да је 69 процената пријавило да чине нешто у вези са злоупотребом понашања на мрежи усмереног према другој особи. (Извор: ДоСометхинг.орг)
 • Иста британска анкета показала је и да 71 посто младих одраслих вјерује да друштвене мреже не чине довољно на спречавању злостављања путем електронских уређаја. (Извор: ДоСометхинг.орг)

Тражите још статистика везаних за Интернет? Погледајте нашу статистику и чињенице крађе идентитета за период 2017 -2019 или нашу статистику о цибер-криминалу која се креће до 100+ чињеница и података.

Можда ће вам се свидети и Интернет провајдериТехнологија и интернетска зависност: Како препознати и опоравити се од његаИнтернет провајдериШто је нето неутралност, зашто је то важно и како се можете борити за њу? ? - 44,6% људи сматра да вас нервира

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7