Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери

како очистити колачиће

Колачићи могу бити спорни део искуства веб прегледавања за многе кориснике. С једне стране, иако они олакшавају вашем веб претраживачу да активно сазна где прегледате и да сте пријављени где год да кренете, они могу бити и гадан начин да оглашивачи и дистрибутери рекламног софтвера држе картице на вама док користите одређене странице.

Ако желите да пронађете бољи начин управљања начином на који прегледач сакупља колачиће на вас или било ко ко користи ваш рачунар, прочитајте наш водич да бисте сазнали све што требате да знате и још много тога!

Напомена: Сви тестови за Гоогле Цхроме, Едге, Опера и Мозилла Фирефок покренути су на Виндовс 10 десктоп рачунару са најновијим исправкама од 21. фебруара 2019..

Како очистити колачиће на Цхроме-у

(Верзија 72.0.3626.109)

Да бисте започели своје путовање ка слободном и јасном колачићу једном заувек (или барем да бисте се боље ухватили кроз који пролазе), кликните на дугме са три тачке у горњем десном углу прозора прегледача:

мени за подешавања

Одатле ће се појавити падајући мени који садржи неколико различитих опција које можете изабрати. Да бисте дошли до алата за управљање колачићима које ћете морати да користите, кликните на Подешавања опција, приказана доле:
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Ово ће вас одвести у следећи прозор Подешавања, који ће преузети додатну картицу током сесије прегледавања. На дну ове странице наћи ћете дугме које гласи Напредно, кликните ово да бисте наставили:
хромирана напредна подешавања
Након отварања опција Напредне поставке, видјет ћете одјељак под називом Приватност и сигурност:

Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери

Одавде кликните на Подешавања садржаја дугме, приказано горе. То би вас требало довести до следећег прозора, где ћемо решити све везано за Цхроме-ове Колачићи подешавања.

подешавања хромираних колачића

Овде треба радити много различитих поставки, али за почетак помаже да се тачно сазна на којим се веб локацијама чувају колачићи и колико их је свако сачувало. Да бисте то учинили, кликните на дугме које гласи Погледајте све колачиће и податке о веб локацијама:

Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери

Дужина листе која ће се појавити зависи од тога колико дуго користите прегледач на заданом подешавању колачића Допусти постављање локалних података.

Да бисте брзо обрисали све колачиће, једноставно кликните на Уклони све дугме које се појављује поред траке за претрагу:

уклоните све колачиће

Међутим, ако желите да уклоните колачиће само са одређених веб локација, можете да унесете име те веб странице у траку за претрагу и појавиће се само резултати из тог одређеног домена:
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери

Ако кликнете на Смеће који се појави на крајњој десној страни, колачић ће бити одмах обрисан:
цоокие уклони хром

Напомена: Неће постојати ниједан прозор за потврду када одлучите да обришете колачић, зато се обавезно пре него што кликнете желите да изгуби ако не желите да изгубите неке важне податке или пријаве..
приказан цоокие

Такође постоји опција да уклоните све колачиће повезане са претраженим доменом одједном, кликом на икону Уклоните све приказане дугме изнад.

Белешка: Од овог писања, Цхроме тренутно има проблем где ће се прегледач срушити ако покушате очистити појединачне колачиће. Ово је познато питање које постоји већ неколико месеци и које је тренутно нерешено. Могућа решења укључују поновно покретање рачунара и чекање неколико минута након учитавања странице колачића пре покушаја брисања појединих колачића.

Брисање колачића у Цхромеу (брз начин)

Алтернативни (и бржи) начин чишћења колачића може се наћи у оригиналном менију Напредне поставке. Под Приватност и сигурност у одељку постоји дугме са ознаком Обриши податке прегледања, види доле: Једном када кликнете на овај, бићете преусмерјени на прозор у коме су сви појединачни делови ваше историје прегледавања постављени на списку:

хромно јасни подаци колачића

Да бисте очистили колачиће одавде, само означите поље за Колачићи и други подаци о веб локацијама и додацима, обавезно поништите било које друге податке које нисте вољни изгубити на крају овог поступка.

Једном када је поље за колачиће одабрано, можете одредити колико далеко би брисање требало да иде кликом на горњи падајући мени. Овде ћете наћи изборе било чега што је забележено у протеклих сат времена, протеклог дана, прошле недеље, последње 4 недеље и Све време, (што је заправо тек од првог тренутка када сте инсталирали прегледач или извршили чврсту ресету на претходним подешавањима).

хромовање колачића свих времена
Након што сте одабрали трајање времена које желите да покријете и податке које желите да избришете, кликните на дугме у доњем десном углу да бисте потврдили да га желите:

јасне податке о колачићима

И то је то, завршио си!

Управљање колачићима у Цхроме-у

И на крају, ако вам је досадило да се стално враћате у мени са подешавањима да бисте пажљиво изабрали неугодне колачиће који су претерали њихов дочек, можете да подесите Цхроме тако да аутоматски управља колачићима на начин који боље одговара жељеном нивоу приватности.

Да бисте то учинили, вратите се поново у одељак Приватност и кликните на дугме са ознаком Подешавања садржаја, и онда Колачићи:

подешавања хромираних колачића

Одавде ћете се наћи у оригиналном менију колачића, који се види испод:

хромолошки колачићи сачувају податке
Када се залиха гради, Цхроме инсталације ће увек бирати Допусти постављање локалних података (препоручује се) као задана опција за то како прегледач поступа са долазним захтевима за колачићима. То значи да ће ваш прегледач бити ухватљив за сваки колачић који дође до њега, што представља велики проблем забринуте због боље контроле приватности.

Из овог менија имате неколико опција за избор када је у питању Цхроме-ово понашање у погледу колачића. Прво је Задржавајте локалне податке само док не напустите претраживач, што у ствари делује баш онако како звучи. То чини да се сваки пут када се прегледач затвори, локални подаци који су похрањени током те сесије аутоматски бришу, без постављања питања.

Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери

Следеће је Блокирајте веб локације да постављају било које податке, који ће, као што име имплицира, ставити тврди блок на све захтеве за колачиће без обзира на веб локацију (то се може ублажити на картици са изузетцима, на коју ћемо ускоро одговорити).
блокирај колачиће веб локацијаПоследња опција на листи је само Блокирајте колачиће и податке веб локација других произвођача. Овај избор је мало сложенији од осталих и морате да схватите разлику између колачића треће стране и колачића треће стране да бисте добили потпуну слику.
хромирани локални подаци о колачићима
На пример, ако посетите ЦНН.цом, било који колачић који добијете од ЦНН-а сматрат ће се колачићем „прве стране“. Ако та посебна страница на себи има Фацебоок дугме „Схаре“, тај колачић ће такође бити смештен у вашем систему и класификован је као колачић треће стране..

хромирани колачић треће стране

Иако тај пример звучи релативно безазлено на површини, неки трећи оглашивачи ће искористити одређене платформе како би добили више злонамерних колачића који су испоручени на ваш рачунар. Ова опција помаже у ублажавању те претње, а истовремено вам олакшава управљање остатком колачића прве стране из угледнијих онлајн дестинација.

Како очистити колачиће у Фирефоку

(Верзија 65.0.1)

Чишћење колачића у прегледачу Фирефок прилично је сличан ономе што ћете наћи са Цхроме-ом, са неколико кључних разлика.

За почетак кликните на дугме у горњем десном углу са три хоризонталне линије:

опције менија Фирефок
Овде ћете наћи мени са унутрашњом иконом зупчаника, горе приказаном. Кликните ту опрему да бисте отворили мени са опцијама.
колачићи за заштиту приватности фирефок

Након што сте у менију опција, погледајте крај лево од прозора и померите се према доле Приватност и сигурност картица:

колачићи за заштиту приватности фирефок

Овде ћете пронаћи ово Колачићи и подаци о сајту одељак. Испод се налази дугме за Управљање подацима. Кликните ово да бисте прешли на следећи екран:
уклоните фирефок колачиће
Да бисте једноставно уклонили све колачиће које је Фирефок похранио током свих сесија прегледавања, само кликните дугме са ознаком Уклони све. Будите опрезни јер неће бити ниједног прозора за потврду да ли сте сигурни да је то потез који желите да направите.

Да бисте избрисали појединачне колачиће, можете да се помакнете кроз читаву листу или само помоћу траке за претрагу на врху да пронађете одређену локацију коју тражите:
фирефок цоокиес
Након што пронађете колачић који желите да избришете, само кликните на Одстрани изабрано дугмета у доњем десном углу и готови сте!

Управљање колачићима у Фирефоку

Ако желите да промените начин на који Фирефок убудуће обрађује захтеве за колачићима, то можете да урадите од оригинала Приватност прозор.

Под Историја у одељку, наћи ћете падајући мени. Кликните на ово и одаберите опцију за Користите прилагођена подешавања за историју.

Од овог тренутка нови скуп опција ће се појавити под Историја Сваки од њих контролише различит комад колача. Прво, постоји опција да у потпуности пребаците колачиће:

фирефок блокови колачићи Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опериблокирање колачића фирефок

То се ради из горње означене кутије. Ако то кликнете, ниједна веб локација неће моћи да инсталира било који колачић на ваш систем док користите прегледач.

Ако је то за вас мало превише, можете контролисати и одређеније акције, као што су поступци са колачићима трећих страна:
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Кликом на горе приказани мени, можете да изаберете Увек прихватање колачића треће стране, који вам омогућава све проверу или провера. Следећа опција је Од посећених, који ће чувати колачиће само од трећих добављача којима сте претходно веровали могућност додавања колачића.

Последња опција - Никад - ради управо онако како звучи и спречава да се икада сачувају колачићи треће стране на машини.

Овде постоји још један избор који треба да одлучите колико дуго ће се ти одређени колачићи чувати у вашем систему. Две опције су овде Држите док не истекну, и Држите док не затворим Фирефок:

Фирефок управљање колачићима

Држите док не истекну је ризичнији начин јер понекад лиценца за колачић може бити дугачка неколико година, што значи да неће напустити радну површину све док не прође тај временски период.

Други избор је Држите док не затворим Фирефок, што препоручујемо онима који су све приватнији. Као што звучи, колачићи трећих страна чувају се само док се не заврши свака сесија прегледача.

Ако то одлучите Прихватите колачиће са веб локација, можете више да контролишете како се одређени веб сајтови или захтеви за колачиће поступају појединачно. Да бисте то учинили, почните кликом на Изузеци дугме, приказано горе.
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Одатле би требало да видите следећи прозор. Да бисте додали веб локацију у свој Изузеци листе, почните тако да га упишете у траку за претраживање приказану изнад, а затим одаберите да ли желите БлокиратиДозволи за сесију, или Дозволи. 

Блокирати наставиће да блокира захтеве за колачиће са те веб локације, док Дозволи и Дозволи за сесију ће омогућити сајту да се пробије (у случају да је оригинал Дозволи све поље је било неозначено).
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Ако Дозволи за сесију Ако одаберете ставку, на тој локацији ће се моћи чувати колачићи све док не затворите прозор прегледача, а затим ће се плоча поново обрисати.

Брисање колачића у Едге-у

(Верзија 42.17134.1.0)

Као и остали прегледачи које смо до сада споменули, почетак авантуре контроле колачића започиње кликом на опцију менија у горњем десном углу вашег примарног прозора Едге:
Едге Цоокиес
Од овог менија би се требао спустити мени, а на дну пута наћи ћете могућност отварања Подешавања:
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Одавде ће се прозор са леве стране прегледача једноставно пребацити на картицу Подешавања. Дођите до дна где ћете видети опцију за Изаберите шта да очистите под Обриши податке прегледања одељак:
Едге цоокиес
Одавде кликните на Изаберите шта да очистите дугме, види се горе. То ће вас одвести у промпт који смо овде истакли:
рубни колачићи
Ако желите да обришете целокупност свих колачића сачуваних на вашем систему, потврдите оквир за Колачићи приказано горе, а затим кликните на дугме са ознаком Јасно на дну странице.

Ако желите да контролишете које ће податке прегледач избрисати након затварања сваке сесије, можете да изаберете било који од поља приказаних горе (Историја прегледањаПодаци обрасца, итд.), а затим укључите преклопник за Увек очистите ово када затворим прегледач, одмах испод Јасно дугме.
рубни колачићи

Управљање колачићима у Едге-у

Да бисте управљали како Едге обрађује долазне захтеве за колачићима, вратите се на оригинал Подешавања менија и помичите се до дна, где ћете видети опцију отварања Напредна подешавања кликом на доњу везу:
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Одавде би се исти стил прозора требао појавити на бочном менију. Након тога се помакните до дна тог менија и пронађите следећи падајући мени:
рубни колачићи
Одавде ћете имати три избора на који се рукује колачићима. Немојте блокирати колачиће (подразумевана опција), Блокирајте колачиће, и Блокирајте само колачиће треће стране:
рубни колачићи
У осталим прегледачима смо већ објаснили како можете очекивати да се понаша свако од ових подешавања, али нажалост, за разлику од свих осталих прегледача на овој листи, Едге вам не дозвољава да правите било какве посебне изузетке у вези са којим се веб локацијама пролази и која немој.

Сваки избор је избор за све веб локације које посећујете, зато се обавезно информишите о томе како желите да Едге ради, пре него што донесете било какве коначне одлуке!

Чишћење колачића у Сафарију

(Верзија 11.1.2)

Да бисте очистили колачиће у Сафарију у ОСКС-у, почните тако што ћете отворити мени подешавања кликом на Сафари у горњем менију, а затим Подешавања са падајућег пада приказаног доле:
поставке сафари колачића
Одавде бисте требали доћи до вашег главног прозора поставки. Када се отвори, кликните на Приватност картицу, ону са иконом која садржи сиви круг са руком у средини:

сафари колачићи

Овде се могу конфигурисати сви подаци и поставке колачића. Да бисте потпуно очистили колачиће, прво кликните на Управљање подацима веб локације… дугме да бисте прешли на екран испод:

сафари колачићи уклањају све

Као што је био случај с другим прегледачима, одавде ћете видети потпуну листу свих колачића који су тренутно сачувани као део ваше сесије прегледавања.

Да бисте избрисали све колачиће који се чувају у систему, кликните на дугме на дну прозора са ознаком Уклони све:

Да бисте уклонили појединачне колачиће, можете почети тако да упишете веб локацију којом покушавате да управљате у траку за претрагу, која је овде означена:
трака за колачиће

Након што то учините, појавиће се листа свих колачића повезаних са доменом који сте унели.
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
Изаберите онај који желите да избришете и кликните на Уклони дугме:
Како очистити колачиће у Цхромеу, Фирефоку, Едгеу, Сафарију или Опери
И готови сте!

Управљање колачићима у Сафарију

Сафари је поједноставио начин на који корисници управљају колачићима. У истом Приватност На горе споменутој картици добијате две поставке, а свака има две могућности.

сафари колачићи

Прво је Праћење веб локација, што подразумевано спречава праћење на веб локацији. То укључује оне досадне и постојане колачиће за праћење. Можете се укључити у Не прати, ако потврдите поље за потврду Затражите од веб локација да ме не прате.

Следећи Колачићи и подаци о веб локацијама, можете се одлучити за нуклеарну опцију и Блокирајте све колачиће, али имајте на уму да ово може изазвати проблеме на многим веб локацијама.

Брисање колачића у Опери

(Верзија 58.0.3135.65)

Будући да је прегледач Опера заснован на истој Цхроме Цхромиум архитектури као и стандардни Гоогле Цхроме прегледач, скоро све о начину чишћења и управљања колачићима је готово идентично у процесу и примени.

Постоји неколико суптилних разлика, наиме како заправо долазите до менија где се можете променити око поставки. За почетак кликните на црвени О (за Опера) у горњем левом углу прозора прегледача:
отворите мени колачића опере
Сада ће се појавити падајући мени. Одавде, прво се померите до Више алата и пређите преко ње. Једном када направите споредни мени, десна страна ће се приказати Обриши податке прегледања. Кликните на ово да бисте стигли до места где требате да идете:
колачићи опере
Једном када кликнете на овај, бићете приказани на екрану врло познатог изгледа који вам даје могућност одлучивања које податке треба избрисати и одакле још далеко:

колачићи опере

Такође ћете добити опцију за уклањање података „Основно“ или „Напредно“. Изборник „Адванцед“ повећава категорије података, али за колачиће све што требате је да користите мени „Басиц“.

Ако вам је потребна додатна помоћ како да решите ствари изван ове тачке, вратите се на Цхроме одељак да бисте сазнали све што треба да знате.

И на крају, управљање колачићима у Опери предузеће још неколико корака. Ако погодиш Поништити, отказати од Брисање података прегледача екрана, бићете у главном менију поставки. Ако то већ није учињено, кликните на Напредно са леве стране да бисте проширили своје могућности, а затим кликните на Приватност & сигурност. Одатле кликните на Подешавања садржаја.

колачићи опере

Затим изаберите Колачићи са екрана са садржајем.

колачићи опере

Одатле можете одлучити да конкретније прилагодите подешавања колачића. Опера вам омогућава да искључите колачиће за аутоматско спремање, као и друге опције као што су блокирање колачића треће стране и управљање цоокие-јевима од места до места.

колачићи опере

Ако кликнете на Погледајте све колачиће и податке о веб локацијама, можете обрисати одређене колачиће са појединачних веб локација.

Брисање колачића на иОС-у

Да бисте очистили колачиће на иОС уређају, почните тако што ћете отворити Подешавања апликацији, а затим идите до Сафари дугме и додирните га:

иос сафари колачићи

Одавде, помичите се према доле на дугме с ознаком Очистите историју и податке веб локација:

цоокие сафари иос цлеар

Ако додирнете ово, обришите све колачиће са вашег претраживача Сафари. То је то, завршио си!

Управљање колачићима на иОС-у

Тренутно у Сафарију на иОС-у постоји само један алат за управљање колачићима, а то је да блокира све складиште колачића у потпуности.

Да бисте то учинили, померите се доле на истој картици Сафари која је горе наведена, а затим пребаците опцију на Блокирај све колачиће:

иос сафари блокира све колачиће

Једном када се ово пребаци, Сафари ће бити спречен да чува било које нове колачиће на вашем иОС уређају.

Брисање колачића на Андроид-у

Да бисте очистили колачиће на Андроид-у, почните тако што ћете отворити Хром прегледача са вашег почетног екрана. Затим додирните три дугмета у горњем десном углу екрана:

Одавде, помичите се према доље до картице с ознаком Приватност:

андроид колачићи за приватност

Затим се помакните скроз доље до картице с ознаком Обришите све податке о колачићима и прегледавању и додирните га:

андроид цлеар цоокиес података

Од овог тренутка ћете моћи да видите које колачиће Цхроме је сачувао на вашем Андроид уређају, као и опцију да их очистите:

андроид тиме цоокиес
Започните одабиром временске скале са које желите да се очистите, а затим тапните на Обриши податке у доњем десном углу да бисте га избрисали:

андроид јасних колачића података

Управљање колачићима на Андроид-у

Да бисте управљали понашањем колачића, помакните се према доље до картице с ознаком Подешавања сајта из прозора Цхроме подешавања:

поставке сајта за Андроид су јасне

Затим додирните Колачићи:

андроид цоокие мобиле

Одавде ћете имати једну или две могућности Дозволи колачиће треће стране, или да онемогући Колачићи потпуно искључивањем искључивања:

андроид цоокие управљање

Брисање колачића на Виндовс 10 Мобиле

Да бисте очистили колачиће на Виндовс 10 Мобиле, започните додиром на икону Интернет Екплорер / Едге на почетном екрану:

Виндовс 10 мобилних јасних колачића

Затим додирните три тачке које се налазе у доњем десном углу екрана:

обришите мени колачића Виндовс 10

Из падајућег менија тапните на Подешавања:

подешавања очистите колачиће Виндовс 10 мобиле

Под Обриши податке прегледања, славина Изаберите шта да очистите из следећег одељка:

одаберите јасне колачиће Виндовс Мобиле

У приказаном менију потврдите само поље означено Колачићи и сачувани подаци веб локација:

сачувани подаци о веб локацији јасно колачиће Виндовс Мобиле

Славина Јасно при дну странице да бисте очистили колачиће:

јасни колачићи Виндовс 10 мобиле

Затим тапните на Прекид узбуне! Да вас вратим на почетну страницу. Завршено!

виндовс 10 мобиле све чисто

Како очистити суперцоокиес

"Суперцоокиес" или јединствене заглавље идентификатора прате колачиће који остају на вашем систему чак и након што очистите све остале колачиће користећи горе наведене кораке. Може их поставити на ваш систем од стране вашег провајдера интернетских услуга на мрежном нивоу, чинећи их немогућим за спречавање од стране корисника.

Суперцоокие-ови су агностистични на претраживачу, тако да није важно који прегледач користите или ако пребацујете прегледаче - они ће се и даље користити за праћење.

Суперцоокие-и захтијевају нешифриране везе да би радили, па иако их не можете спријечити на велико, можете умањити њихову ефикасност употребом додатка за прегледач ХТТПС Еверивхере из Елецтрониц Фронтиер Фоундатион. Овај додатак за Фирефок и Цхроме увек бира шифровану ХТТПС верзију веб локације ако је доступна.

Међутим, не користе све веб локације ХТТПС, па је алтернатива повезивање са ВПН-ом. Ово ће шифровати вашу интернетску везу без обзира на веб локацију коју посетите, учиниће да супер-колачићи буду бескорисни.

Како очистити фласх колачиће (ЛСО)

Фласх колачићи, познати и као локални дељени објекти (ЛСО), су колачићи које користе Адобе Фласх апликације које постоје на неким веб локацијама. Не могу се уклонити као уобичајени колачићи, па су понекад категорисани као супер-колачићи.

У прошлости би корисници морали да инсталирају проширење треће стране као што је Боља приватност да спрече ЛСО-ове да се спремају на своје системе. Данас, међутим, сви главни прегледачи спречавају учитавање Фласх апликација осим ако им изричито не кажете да то ураде.

Ипак, можда сте случајно покупили Фласх колачић кликом на Фласх објект на веб страници, или вам је можда преостало нешто времена пре него што су произвођачи прегледача подразумевано поставили Фласх да кликне за активирање.

Ако Адобе Фласх није инсталиран, можете прескочити овај одељак и кренути даље.

Ево како да их обришете:

  1. Отворите ову везу на новој картици
  2. Требали бисте видети Менаџер поставки Адобе Фласх Плаиер-а на врху. менаџер поставки фласх плаиераМеђутим, ако видите само опцију за преузимање Фласх-а у Цхроме-у, вероватно је ваш прегледач блокирао Фласх да се учита или није инсталиран. У првом случају морате то да допустите преко:
    • Кликните икону катанац у вашој адресној траци и кликните Подешавања сајта.
    • Комплет Фласх допустити
    • Вратите се и освежите страницу
  3. У Веб странице у одељку, можете видети на којим сте веб локацијама добили дозволу за коришћење Фласх-а и који чувају податке на вашем уређају. Кликните на Избриши веб локацију да их уклоните једну по једну или Избришите све веб локације да их обришем.

Имајте на уму да ако играте Фласх игре или користите друге Фласх апликације, можете изгубити сачуване податке.

Такође видети: Упоредите Интернет провајдере у вашој области (само у САД-у)

„Колачићи од чоколаде“ од Фондације Викимедиа лиценциране под ЦЦ БИ 2.0

Можда ће вам се допасти и интернетски провајдериТехнологија и интернетска зависност: Како то препознати и опоравити се од његаИнтернет провајдериКако направити своје властите ДИИ екстензије за вифи који стварно радеИнтернет провајдери10 савета за побољшање домета и снаге бежичне мрежеИнтернет провајдериКако се авиони повезују на вифи и је ли то сигурно ?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 10

Adblock
detector