Како убрзати интернетску везу – 15 савета и трикова

Како убрзати интернетску везу - 15 савета и триковаЗаглавили сте се зашто се чини да вам је интернет спор све време? Постоји добра шанса да и ви, као и већина других људи, трпите због једног од многих проблема који би могли успорити вашу брзину интернета. Без обзира да ли имате превише уређаја на мрежи, користите стари хардвер или имате интерференције од других бежичних сигнала, постоји низ разлога због којих је ваш Интернет можда далеко спорији него што би требао бити.


Ево 15 метода помоћу којих можете убрзати интернетску везу.

Contents

Прво: Проверите брзину

Пре него што урадите било шта да бисте ублажили потенцијални проблем брзине интернета, мораћете да знате две ствари:

 • Колику брзину треба да добијате од свог даватеља интернетских услуга
 • Колику брзину заправо постижете

Пре него што покренете тест брзине, саветујемо вам да проверите свој рачун за ИСП услуге да бисте видели какву брзину плаћате. На пример, тренутно добијам приступ интернету путем Цомцаст-а. За 89,95 УСД месечно, требало би да добијем све до 100 Мбпс. Међутим, Цомцаст не пише тачно колико брзине постижем било где на свом налогу. Једноставно наводи сервисни пакет који користим. Знам тачно своју брзину јер сам недавно променио услове свог налога, међутим, могао бих да користим и назив сервисног пакета да потражим те информације на њиховој веб локацији..

Можда ћете морати да направите неки посао како бисте истражили шта ваш пакет услуга нуди ако ваш даватељ интернетских услуга нема максимале и минималне брзине наведене на вашем налогу. Брза метода може бити да се обратите компанији телефоном или уживо преко интернета како бисте схватили какав би требао бити ваш битрате.

Такође, имајте на уму део "до". Сви ИСП-ови ће оглашавати максималну или минималну потенцијалну брзину коју бисте могли постићи уз то што платите. Међутим, вероватно никада нећете постићи оглашену максималну брзину и ваша брзина може пасти испод наведеног минимума. Оглашавање теоријске максималне или минималне брзине је уобичајена тактика коју ИСП користе како би привукли купце. Али неуспех у постизању тих брзина је такође само последица дељења опсега са својим комшијама. У било којем тренутку ваше стварне брзине ће се разликовати јер више или мање људи који се налазе у вашој близини помоћу истог ИСП-а такође преносе Нетфлик видео снимке или играју игрице на мрежи.

Покретање теста брзине интернета

Након што утврдите брзину коју треба да постигнете, требало би да покренете неколико тестова брзине интернета.

Пре него што покренете своје тестове брзине, препоручујемо да искључите све друге активности које захтевају значајне податке. То укључује паузирање преузимања, искључивање игара на мрежи и искључивање стримованих видео записа или музике. Што више уређаја користите, спорије ће вам бити доступна интернетска брзина (нешто на шта ћемо ући касније), па ћете желети да добијете што тачнију меру своје брзине.

У идеалном случају, пожелећете да покренете свој тест брзине током сати којим бисте иначе користили интернет. За радне дане, обично у јутарњим или вечерњим сатима. Викендом, то може бити у било које доба дана.

Међутим, на крају није важно када трчите свој брзински. Све што је важно јесте да покрећете своје пре и после брзих тестова отприлике у исто време и да користите исте веб локације за тестирање брзине да бисте обавили оба испитивања. На тај ћете начин осигурати тачно очитавање када утврдите да ли наведене методе раде за вас.

Ево једног примера како изгледају резултати мог средњег дана брзине испитивања:

брзина интернета

За овај извјештај користио сам Интернет Хеалтх Тест. Већина људи се одлучи за Спеедтест.нет за ове тестове, али Спеедтест.нет није једина опција за тестирање брзине на Интернету, нити је најбоља доступна. Неке веб локације, попут Спеедтест.нет, проверавају брзину интернета само путем узорка за преузимање и отпремање на један сервер. Међутим, друге услуге, попут Интернет Хеалтх Тест-а, заправо тестирају количину загушења на мрежи вашег даватеља интернетских услуга како би се утврдила брзина.

Препоручујемо да тестирате брзину помоћу неколико различитих сервиса. Ови тестови обично трају испод 30 секунди.

Поред тога, примијетићете доста варијација међу резултатима теста за брзину приказаним доле. Ваша ширина појаса може током дана јако флуктуирати, као што је то чинио мој током тестирања ових метода. И како је овај водич написан током неколико дана, видећете различите резултате брзине, сви који долазе из исте мреже.

Ево додатних резултата брзине са других популарних интернет страница за тестирање брзине.

Спеедтест.нет

интернетски тест брзине

Гоогле

брзина интернета

Фаст.цом

брзина интернета

Постоје и друге веб локације за тестирање брзине, али ове четири треба да покрију ваше потребе и пруже најтачнију анализу вашег расположивог опсега за пренос и преузимање.

Можда чак желите да једноставно тестирате своју брзину на старомодни начин: преузимате датотеку и записујете колико траје датотека за преузимање.

У различитим методама видећете много варијација. Због тога је важно испробати неколико сервиса, јер сви они могу читати различита читања. Међутим, можда ћете желети да се држите једног или два који изгледају као најдоследнији.

Ако вам то не успије, ево неколико савјета за повећање брзине које бисте можда жељели истражити.

Савети за убрзавање ваше интернетске везе

Не постоји начин да повећате брзину интернета. Ваша брзина може да пати из више неповезаних разлога, тако да је у вашем најбољем интересу да истражите што више путева. Уз сваки корак који покушате, такође препоручујемо поновно покретање тестова брзине да видите да ли постижете или не приметите резултате.

Савет бр. 1: Искључите некоришћене или додатне уређаје повезане са Интернетом

У већини случајева ваши неискориштени уређаји повезани на интернет пију граничне количине вашег опсега. Међутим, ако имате више телефона, таблета, паметних телевизора, рачунара, паметних кућних уређаја и конзола за видео игре које делите вашу кућну мрежу, све то коришћење података може сакупити и резултирати смањеном доступном опсегом..

Поред тога, можда ћете помислити да ваши уређаји седе у празном ходу, али ако су укључени, вероватно ће и даље користити податке. Многи уређаји су сада подешени на аутоматски преузимају и инсталирају исправке како постану доступне. То нису ни ажурирања система. То укључује појединачна ажурирања апликација. А ако имате много паметних кућних уређаја, они могу цртати велику количину пропусне ширине јер су оне често увек укључене и вероватно ће аутоматски инсталирати ажурирања фирмвера.

Као такав, могли бисте имати више уређаја да редовно и истовремено преузимају ажурирања током дана без вашег знања.

Надамо се да сте претходно под нормалним условима прошли неколико тестова брзине. Сада покушајте да прођете кроз кућу и скренете ван већина ваших интернет уређаја или, у најмању руку, искључује вифи везу на тим уређајима. Поново покрените тестове брзине интернета и погледајте да ли можете приметити неке брзине у брзини преузимања.

Да бих вам показао шта мислимо, намерно сам преносио видео записе из три различита извора истовремено: мобилни уређај, лаптоп и паметни телевизор. Ево мог резултата брзинског теста:

брзина интернета фаст.цом

А ево резултата након искључивања свих токова видео записа и искључивања два уређаја (паметни телефон и паметни телевизор):

брзина интернета фаст.цом

То је Повећање моје брзине интернета за 37,5 процената. Имајте на уму да сам и раније изјавио да плаћам Цомцаст за до 100 Мбпс. Ја се очигледно не приближавам томе, чак ни у 22 сата после подне, што је још увек изван радног времена.

Ипак, искључивање неких увек повезаних интернетских уређаја требало би да помогне у ослобађању неке пропусне ширине, а у неким случајевима и код проблема са пуњењем..

Рутер исправља и хакује

Савет бр. 2: Пронађите боље место за свој бежични рутер

Бежични усмјеривачи раде тако што шаљу радио сигнале према ван у свим смјеровима. Међутим, пошто су ти сигнали веома високе фреквенције, имају релативно кратак домет. Поред тога, као и сви радио сигнали, они могу успорити или блокирати објекте на њиховој путањи, погоршавајући квалитет сигнала и смањујући брзину ВиФи интернета.

Један од начина за повећање брзине је премештање рутера. Ако нормално користите интернет близу вашег рутера, вероватно сте добро. Али ако се ваш усмјеривач налази иза предмета и у куту куће, проблеми с брзином могу се односити на удаљеност или препреке.

На пример, са рутером који се налазио иза телевизора, на другом крају моје куће (удаљен око 35 стопа), и са затвореним вратима, резултати мојих тестова брзине били су следећи:

Како убрзати интернетску везу - 15 савета и трикова

После померања рутера у отворенији положај и отварања врата ради уклањања додатних сметњи, моји резултати су били бољи:

интернетски тест брзине

То је Повећање брзине за 36,5 процената само променом две мале ствари.

Премјештање усмјерника можда неће бити могуће. Међутим, требало би бити могуће смањити број препрека, посебно металних, које би могле бити директно на путу сигнала вашег рутера..

Савет бр. 3: Поново покрените рутер

Кад рачунар почне да делује мало споро, након што је покренут неколико дана, шта да радите? То је тачно, поново га покрените. На тај начин можете очистити меморију из кеширане меморије и било какве позадинске процесе који вам нису потребни, чинећи да рачунар ради брже (док поново не створи заостатак).

Ваш бежични рутер је такође мали рачунар. Садржи процесе меморије и позадине и кешира информације. Такође може имати користи од повременог ресетирања како би се ствари поново одвијале како треба. И након ресетовања, поново ће се повезати са различитим каналима података, што ће вас често довести до слетања на ефикаснији канал са мање гужве.

На пример, покренуо сам тест брзине пре ресетовања сопственог рутера:

гоогле тест брзине интернета

А затим покренуо још један тест:

брзина гоогле интернета

Моја брзина интернета је скочила за 14 процената након ресетовања рутера. Није толики утицај као неке друге методе, али такође није ни мали кромпир.

Да бисте ефикасно ресетовали рутер, урадите следеће:

 • Потпуно уклоните кабл за напајање рутера
 • Сачекајте 15-30 секунди
 • Укључите уређај и причекајте док не почне са емитовањем везе

Требали бисте установити да је ваш рутер ефикасно очишћен и надамо се да има мало повећања брзине.

Савет бр. 4: Промените канал бежичног рутера

У савету број 3 накратко смо споменули канале бежичног рутера. Бежични усмјеривачи ће емитирати свој сигнал на одређеној таласној дужини или каналу. Многи усмјеривачи имају 14 доступних канала, мада неки имају и више. Тренутни бежични рутери обично раде између 2400 до 2500 Мегахертз радио опсега. Пошто су канали раздељени на 14 делова између тога, постоји много преклапања на свим каналима, осим три: 1, 6 и 11. Ови канали се имају мало, али далеко мање преклапају..

Ако живите у приградској или градској заједници, постоји велика шанса да ваши уређаји могу да примете више вифи сигнала од својих суседа. Већина рутера ће аутоматски одабрати доступни канал, али можда неће одабрати најефикаснији или најмање гужви. И постоји велика шанса да ћете имати пуно усмеравања који шаљу сигнале и деле исти канал.

интернетске брзинске везе

Овде је инхерентни проблем тај да ако бежични рутер користи, на пример, канал 1, а ваш комшија користи канал 2, добићете значајне сметње. Сваки канал који иде према 2500МХз изазива сметње за доњи канал.

интернет канали

Већина рутера ће вам сада омогућити да ручно промените канал на коме емитује. У идеалном свету сви би били на истом каналу или на каналима који не комуницирају како би било мање сметњи, али за то би било потребно да се договорите са својим суседима. Уместо тога, покушајте пребацити се на канал 1, 6 или 11 помоћу подешавања рутера.

Тренутно је мој усмјеривач постављен на канал 7. Случајно живим и у руралнијој заједници. Иако могу да покупим неколико вифи сигнала, немам довољно комшија да променим канал.

Као експеримент, тестирао сам своју брзину док сам био на каналу 7:

интернетски тест брзине

А онда поново тестиран на каналу 1:

интернетски тест брзине

Као што видите, није било значајне разлике. Међутим, то је вероватно само зато што имам идеалан сценарио где би мешање било мало вероватно.

Савет бр. 5: Повећајте опсег вифи-ја употребом ДИИ хакова и трикова

Ако је ваш главни проблем брзине интернета удаљеност од бежичног рутера, а рутер је нажалост запео на једној локацији, имате неке могућности.

Поред куповине бржег рутера, можете усмјерити рутер да појача његов сигнал. Једна од опција је да на свој уређај инсталирате нови фирмвер, омогућавајући му да емитује више енергије. Опције софтвера рутера као што су ДД-ВРТ и Томато омогућавају вам да стекнете већу контролу над оним што ваш рутер може учинити, потенцијално побољшавајући вашу брзину. ДД-ВРТ пружа детаљна упутства за инсталирање софтвера на рутер на основу вашег бренда и модела.

Постоје и други трикови које можете да искористите да бисте повећали опсег вифи-ја, о којима смо већ писали у другом чланку који је овде доступан. Такође имамо детаљан водич о томе како направити ДИИ продужетак за вифи.

Савет бр. 6: Проверите да ли имате нежељене госте који користе свој вифи

Ако користите незаштићену вифи везу, одмах зауставите то што радите и осигурајте је. Ако сте у градском или приградском подручју са незаштићеном ВиФи везом, постоји добра шанса да неко од ваших комшија или било ко други скочи на ваш вифи и искористи пропусну ширину. То могу чинити намерно или ненамјерно, јер су многи уређаји постављени тако да се аутоматски повезују са било којом незаштићеном вифи везом.

Након што сте два пута проверили сигурност, можете прегледати евиденције веза вашег рутера да бисте утврдили ко је још тренутно или је повезан са вифи-ом вашег дома..

Можда ћете требати да проверите упутства вашег рутера за исправну ЛАН ИП адресу да бисте се повезали са рутером преко веб прегледача. Многи користе 192.168.1.1 или 198.168.0.1, али ваши могу да користе и друге ЛАН адресе. Мој усмјеривач користи 10.10.10.254.

Једном када се пријавим у интерфејс, могу да одем на неколико различитих подручја да проверим који су уређаји повезани на мој вифи. Интерфејс вашег рутера може то другачије означити. За мене могу да нађем дневник повезаних уређаја под „Мрежа“ или „Бежично“.

подешавања интернет рутера

Овде видим да на мој рутер тренутно има 6 именованих уређаја:

подешавања Интернет ротуер-а

Ако видите одељак који приказује име хоста, МАЦ адресу и ИП адресу као налепнице, нашли сте оно што тражите. Морате посебно да скренете пажњу на Хостнаме јер ће то указивати на име уређаја повезаних на вашу мрежу.

У већини случајева уређајима који се повезују на вашу мрежу можете дати назив по вашем избору. Често нисам, али може вам помоћи да гарантујете да знате који се уређаји повезују са вашом мрежом.

Горе имам 6 уређаја повезаних на моју мрежу, а сваки има другачије име. Знам шта је свих ових 6 уређаја, али можда не знате сваки уређај ако имате пуно паметних кућних уређаја са генеричким именима.

Можда ћете такође имати ситуацију да изгледа као да на вашу мрежу постоје неименовани уређаји (као што је случај горе). У том случају проверите да ли у подешавањима рутера постоји одељак „повезани корисници“.

Ако видите уређај или корисника за које сматрате да не би требали бити тамо, можете покушати блокирати тај уређај ако вам подешавања бежичног рутера дају ту могућност. Открио сам да ми рутер не даје опцију у подешавањима за блокирање појединих уређаја.

Једноставно решење је промена ваше лозинке за вифи. Ово ће приморати било који уређај да захтева поновну везу са новом лозинком. Можда ће бити заморно јер ћете поново морати да повежете све повезане уређаје, али можда ће се исплатити ако имате ВиФи фреелоадер који повећава свој пропусни опсег.

Савет бр. 7: Користите ожичену везу

Ако имате уређаје довољно близу вашег бежичног рутера и модема, можда бисте требали размотрити употребу жичане етхернет везе где је то могуће. Не само да ћете искусити веће брзине путем жичане етхернет везе, већ можете да уштедите пропусни опсег у својој кућној вифи мрежи за друге уређаје.

Можете повезати етхернет кабел директно на доступни порт на бежичном рутеру или на модем. Међутим, можда нећете видети резултате путем ове методе. У покушају да се произведу веће брзине овом методом, видео сам само маргиналне резултате. Речено је да такође немам додатни етхернет порт на свом кабловском модему. Можда ћете имати боље резултате ако се директно повежете са модемом, а не путем бежичног рутера.

То нас такође доводи до следећег савета.

Додатна решења за повећање брзине интернета

Савет бр. 8: Купите нови рачунар, рутер или модем

Стара опрема могла би бити директан узрок спорог повезивања с Интернетом. И не говоримо само о старом бежичном рутеру или модему. Подразумевамо и старе и застареле рачунаре, лаптопове, мобилне уређаје или другу опрему.

На пример, стари бежични рутер можда не користи најновије вифи стандарде. Технологија вашег вифи рутера омогућава му да подржава веће брзине протока. Шире усвојени 802.11ац стандард може подржати далеко већи битрате од претходне генерације, 802.11н.

интернет рутериИздвојен: ТП Линк Арцхер АЦ1200

Ако је ваш усмјеривач старији од 5 година, то би могао бити разлог да постигнете знатно мању брзину него што плаћате.

Не попустите на утицај рачунар или лаптоп може имати и на вашим малим брзинама интернета. Као што новији рутери могу ефикасније користити расположиве фреквенције, тако ће бити створени и нови уређаји који ће радити са њима. Ако користите старији рачунар, мобилни уређај, систем за игре или другу опрему повезану на Интернет, он не може радити са новијим стандардима. Већина нових уређаја подржават ће старије бежичне стандарде, али старија опрема неће радити са стандардом који није постојао када су произведени. Као такав, постаћете ограничени на брзину.

Ево доброг примера како може изгледати коришћење старијег рачунара на новој мрежи.

Провео сам тест брзине на свом тренутном рачунару који има следеће спецификације:

Асус ЗенБоок

 • Виндовс 10
 • Интел Цоре и5-7000 ЦПУ @ 2.50Гхз
 • 8,00 ГБ РАМ-а
 • 64-битни оперативни систем, процесор заснован на к64
 • Бежични адаптер 802.11н

Са следећим резултатима:

брзина интернета

У међувремену, урадио сам тест брзине на старијем рачунару са следећим спецификацијама:

ХП Енви

 • Виндовс 8.1
 • Интел Цоре и5-4200М @ 2,50 ГХз
 • 6,00 ГБ
 • 64-битни оперативни систем, процесор заснован на к64
 • 64-базирани процесор
 • 802.11б / г / н бежични адаптер

Са приметно лошијим резултатима:

брзина интернета

Између два теста брзине постојала је значајна разлика. Ограничена снага обраде старијих лаптопа резултирала је спорим брзинама на Интернету. Заправо, у ХП Енви, ограничена моћ процесирања често резултира са преко 90 процената нижим брзинама које пролазе кроз тај рачунар. Ево резултата Спеедтест.нет-а који сам добио на старијој ХП Енви:

прегледана22

Део те ниже брзине од Спеедтест.нет-а показује комбинацију двеју ствари: мања моћ обраде може имати на реализоване брзине интернета и урођени проблеми са Спеедтест.нет-ом, који учитава гомилу реклама које могу искривити резултате а мало.

За многе потрошаче надоградња опреме може бити разумљиво скупа ствар. Као такав, ваша најбоља опција је да прво надоградите бежични рутер ако је стар више од 5 година. А ако радите велику количину видео стриминга, можда бисте требали размотрити нови, наменски уређај за стриминг, као што је Року или Амазон Фире ТВ Стицк, јер ће ови уређаји користити нове бежичне адаптере и омогућити вам да стримујете видео у вишег квалитета, а да не морате да платите цену за нови мобилни уређај или рачунар.

Иначе ћете можда моћи да ажурирате само свој рачунар или лаптоп мрежним картицама и процесорима. Ово вам може омогућити уживање у већим брзинама без плаћања потпуно нове опреме. Или можете да купите УСБ бежични адаптер који може да користи новије стандарде, штедећи новац од куповине новог рачунара.

Савет бр. 9: Проверите управитеља задатака и искључите нежељене позадинске процесе

Иако већина апликација на рачунару не користи стално ширину појаса, неке су дизајниране за непрестано учитавање и преузимање података. Веб прегледачи су кључни прекршилац, као и апликације за интернетско складиштење датотека попут Дропбок-а или аутоматске сигурносне копије података попут АОМЕИ Бацкуппер.

На рачунару са оперативним системом Виндовс можете да проверите свог управитеља задатака да бисте видели које апликације повлаче податке. До менаџера задатака можете доћи тако што ћете у траку система укуцати „Управитељ задатака“ или притиском на АЛТ + ЦТРЛ + ДЕЛ и одабиром Управитеља задатака из менија.

брзина интернета

Након отварања Управитеља задатака, једноставно скенирајте одељак Мрежа. Ако тренутно ништа на рачунару не црта податке, прочитаће 0%. Али ако постоји апликација или обрађује податке за цртање, видећете неке флуктуације у том проценту. Ако на вашој мрежи пронађете процес цртања података, лако га можете затворити из управитеља задатака.

За Мац ОС Кс кориснике зове се процес који тражите Монитор Монитор. Монитор монитора активности можете отворити тако што ћете отворити Спотлигхт и уписати „Монитор Монитор“ у траку за претрагу.

Савет бр. 10: Пронађите софтверско решење

Постоји шанса да је софтвер, а не хардвер, срж ваших проблема са интернетом. Проблеми са софтвером могу се кретати од старог фирмвера који се покреће на вашем усмјеривачу до вируса који инфицирају ваш рачунар.

Можда желите испробати следећа софтверска исправка:

Проверите да ли ваш рутер има ажурирања фирмвера

Произвођач рутера може да чека ажурирања фирмвера које је потребно ручно инсталирати. Ако ваш рутер има екран осетљив на додир, тамо можете проверити исправке управљачког софтвера. У супротном ћете се можда морати пријавити у подешавања рутера помоћу веб прегледача и проверити да ли постоје доступне исправке управљачког софтвера. У већини случајева, међутим, произвођач ће аутоматски ажурирати овај фирмвер и они ће се инсталирати без вашег директног уноса.

Ажурирајте веб прегледач

Користите ли најновију верзију свог интернет прегледача? У супротном, желећете да ажурирате на најновију доступну верзију. Алтернативно, можда бисте желели да истражите разне друге веб прегледаче да бисте видели који би вам могао понудити најбржи и најсигурнији доживљај прегледавања.

Ево како различити прегледачи могу да утичу на ваше резултате испитивања брзине и брзине:

Интернет Екплорер 11:

тест брзине Интернет Екплорера

Мицрософт ивица:

мицрософт едге спеедтест

Мозилла Фирефок:

интернетски тест брзине

Гоогле Цхроме:

Гоогле тест за брзину хрома

Апликација Виндовс Спеедтест.нет:

апликација за мицрософт спеедтест.нет

Као што видите, веб претраживач који користите може направити разлику и у брзини преноса и преузимања. И ово се, опет, враћа назад у моћ обраде. Различити претраживачи су изграђени за обраду података мање или више ефикасно, тако да прегледач може утицати на брзину учитавања веб локација и видео стримова. Разлике између Цхроме-а, Фирефока и засебне апликације Спеедтест биле су маргиналне, али су сва три прегледника увелике надмашила Мицрософтове прегледаче..

Избришите предмеморију веб прегледача

Ваш прегледач чува колачиће и друге датотеке како би вам брже учитао веб локације. Међутим, предмеморија може такође бити разлог зашто можете пронаћи спорије резултате учитавања страница или погрешке у учитавању. Брисање предмеморије дугорочно може помоћи у учитавању страница и услуга.

Покрените антивирус

Мистериозно споре везе такође би могле бити резултат вируса на рачунару. Злонамјерни софтвер, шпијунски софтвер или друге врсте вируса могу се сакрити у вашем систему, слањем и примањем података. Као резултат тога, могли бисте добити мању брзину него што желите јер вирус на вашој машини троши комад расположивог опсега. Поред тога, злонамерни софтвер се може ослањати на вашу моћ обраде, што резултира сличним ефектом на зараженој машини.

Предлажемо да прво кренете са бесплатним програмом за уклањање антивируса или злонамјерног софтвера. Поред тога, можда ћете пронаћи неку драгоцену заштиту користећи плаћену опцију уклањања злонамјерног софтвера.

Савет бр. 11: Купите вифи репетитор, проширење домета или мрежни адаптер

За неке кориснике интернета премештање бежичног рутера на више централизовано место није само опција. У тим случајевима можда ћете пожељети да купите вифи репетитор, проширење домета или надоградите на мрежну мрежу.

Вифи репетитори и продужитељи

Као што име говори, вифи репетитор ће добити сигнал с вашег бежичног усмјерника и пренијети га према ван. Овде постоје очигледна ограничења. Каква год да је јачина сигнала кад га користи репетитор, почетна снага која ће се понављати према споља. Дакле, ако сте изгубили половину снаге сигнала до тренутка када удари на репетитор, он ће послати сигнал само са пола снаге. Такође ћете морати да се бавите повећаним питањима кашњења. Ипак, репетитор је често добра, јефтина опција ако немате пуно уређаја повезаних на вашу мрежу и само покушавате да доспете мало даље помоћу распона рутера..

вифи ектендерИздвојен: Нетгеар Н300 Вифи Ектендер

Бежични продужетак делује готово на исти начин као и репетитор. Кључна разлика између ова два је у томе што бежични продужетак обично шаље сигнал који прима преко другог канала. Неки мрежни екстензори раде путем жичане методе која вам омогућава да проширите мрежни сигнал једнаком снагом као и усмјеривач, али с друге локације, елиминирајући неке проблеме са типичним репетиторима или екстензорима.

Мрежне мреже

Међу најновијим типовима бежичних система, мрежасте мреже добијају име по начину на који стварају вифи покривеност. Постављањем неколико уређаја око куће, сваки који шаље бежични сигнал, креирате „мрежу“ или мрежу бежичне покривености око свог дома. Ово помаже у уклањању мртвих или слабих тачака.

Уређаји у мрежној мрежи раде слично на репетитору, само што сваки уређај ради као појединачни бежични рутер уместо да само понавља сигнал. И сваки уређај комуницира с осталим уређајима у мрежној мрежи како би вам осигурао најбољи сигнал без обзира на то гдје се налазите.

Гоогле МесхИздвојено: Гоогле Вифи

Гоогле Ви-Фи тренутно је једна од најпопуларнијих мрежа мрежа, али постоје и друге на тржишту. Ови системи су, међутим, скупљи од једноставног понављача или продуживача, а више су дизајнирани за веће куће и зграде. Ову опцију размотрите само ако имате велики дом и потребна вам је додатна покривеност.

Савет бр. 12: Употребљавајте само 1 заштитни зид

Вјероватно је да ваш оперативни систем аутоматски поставља заштитни зид за вашу интернетску везу. Ватрозид је облик мрежне сигурности који филтрира ваше долазне и одлазне податке. Дизајниран је тако да спречи кршење безбедности на вашем систему, мада је далеко од савршеног.

Једноставно по природи свог рада, ватрозид ће мало успорити ваше потенцијалне брзине интернета. Ако вам се догоди да имате инсталиран додатни софтвер, као што је виртуелна приватна мрежа (ВПН) или антивирус, можда ћете имати додатна успоравања, као и што ће ове услуге моћи да додају додатне слојеве који резултирају мањом брзином везе. Антивирусни програми често укључују сопствене заштитне зидове поврх већ укључених у ваш оперативни систем, док ВПН-ови додају више слојева заштите вашој вези и на крају доводе до смањене брзине преузимања..

Да бисте повећали брзину, можда ћете се морати спустити на само један ватрозид. А ако користите ВПН, можда ћете желети да га искључите када требате да повећате брзину за преузимање. (Наравно, ако ваше потребе захтевају употребу ВПН-а, можда ћете морати да истражите пребацивање на ВПН који преко већих брзина нуди брже брзине.)

Савет бр. 13: Хакирајте свој ДНС

Сви даваоци интернетских услуга користе оно што је познато као Сервери домена да би вам помогли да текст који преведете у траку веб адресе (на пример, ввв.цомпаритецх.цом) преведе у бројеве. Како су рачунари лоше у читању обичног текста, то је претварање у потребне ИП бројеве важно.

Док ће ваш ИСП користити наменски ДНС, ти сервери могу бити спори, што резултира смањењем ваше брзине интернета, а нарочито бржим временима учитавања страница. Један трик могао би бити промена ДНС поставки рачунара тако да ће рачунар користити други ДНС сервер приликом повезивања на разне веб локације и услуге.

Постоје разни ДНС сервери које можете да користите. Међу најбржим су Гоогле-ови јавни ДНС и ОпенДНС.

Погледајмо како приступити Гоогле-овом јавном ДНС-у.

Прво, ево тестирања брзине пре промене мојих ДНС поставки. А пошто мењамо у Гоогле јавни ДНС, користићемо Гооглеову опцију тестирања брзине само за забаву:

интернетски тест брзине

Сада променимо подешавања ДНС-а:

 1. Отвори свој Контролна табла
 2. Иди на Мрежа & Интернет > Мрежни центар за дељење >
 3. Кликните десним тастером миша на вашу или етхернет везу (овисно о томе који користите), а затим кликните на Својства
 4. У новом оквиру пронађите и кликните на Интернет Протоцол Версион 4 (ТЦП / ИПв4), затим изаберите Својства
 5. На овом екрану ћете видети „Аутоматски прибавите ДНС сервер“, који треба да буде изабран. Кликните на „Користите следеће ДНС адресе“ и унесите следеће:
 • Преферирано: 8.8.8.8
 • Алтернативно: 8.8.4.4

тест брзине Гоогле

Препознао сам 32% повећање брзине користећи ову методу. Међутим, ваши резултати могу да варирају јер би ДНС вашег даватеља Интернет услуга могао бити бржи од Гоогле ДНС или ОпенДНС.

Можете да проверите Гоогле-ову јавну ДНС страницу за више информација, укључујући упутства за Мац ОС. Ако желите да покушате са ОпенДНС-ом, можете да проверите и њихову страницу са упутама.

За више ДНС опција можда ћете морати преузети и користити бесплатну апликацију ДНС Бенцхмарк. Овај програм ће тестирати доступне ДНС сервере и навести их на основу најбржег времена одзива. Затим можете да употребите адресу најбржег ДНС-а као и да видите који ДНС користи ваш ИСП.

Међутим, будите сигурни да не улазите у неке од лажних тврдњи о пребацивању ДНС-а. Неке веб странице погрешно тврде да промена вашег ДНС-а може да удвостручи вашу или већу брзину. Ово није истина. Постоји добра шанса да код ове методе уопште не видите промене у брзини. Какве промене видите можете бити корисне, али не драматичне.

Савет бр. 14: Употријебите ВПН да бисте заобишли ИСП праћење

Ако приметите да се чини да вам се интернетска веза само успорава у одређено време или када покушате да приступите одређеним веб локацијама (попут Нетфлик-а), постоји шанса да вас угаси ИСП..

Искључивање ИСП-а је термин који користимо за описивање када провајдер интернетских услуга намерно успорава интернетску везу корисника. Постоји неколико разлога због којих ваш давалац интернетских услуга то чини, што може укључивати:

 • ИСП политике против употребе одређених веб локација (као што су веб локације за бујице)
 • Широко пригушивање током периода велике загушења (познато као "Интернет Русх Хоур")
 • Намерно угађање одређених веб локација са интензивним подацима, као што су мрежни сервиси за стриминг као што су Нетфлик, Хулу или Амазон Приме Видео
 • Појачана ограничења података

Ако имате интернет план са ограничењем података, мало шта можете учинити након што дођете до тог ограничења. Врста брзине гаса која се појављује у том случају испоручује се различитим методама.

ВПН екпрессВПНВПН екпрессВПНВПН екпрессВПН

Међутим, ако ваш даватељ интернетских услуга умањује ваше брзине док покушавате приступити одређеним веб локацијама, можете га заобићи користећи виртуелну приватну мрежу или ВПН.

ВПН ће шифровати вашу интернетску везу у приватном тунелу између вас и ВПН сервера. Одатле можете приступити било којој веб локацији без даватеља интернетских услуга који знају које веб локације или услуге користите. Као резултат тога, ваш провајдер интернетских услуга приморан је да сав ваш интернет саобраћај третира исто, ефективно заобилазећи свако аутоматско филтрирање до којег би могло доћи услед веб локација или услуга којима покушавате да приступите..

Међутим, треба напоменути да ће ВПН резултирати неким губитком брзине. Због додатних слојева које ваша веза мора проћи и потенцијалних загушења на ВПН серверима долази до природног губитка брзине.

За више, погледајте наш дужи водич који покрива најбоље ВПН-ове за заобилазно провлачење пропусне ширине.

ПРОЧИТАЊЕ ПРОЧИТА: Осигурајте 3 месеца бесплатно уз годишњи план ЕкпрессВПН-а. Садржи 30-дневну гаранцију поврата новца, тако да можете испробати без ризика.

Савет бр. 15: Надоградите свој пакет услуга (ако можете)

Сматрајте ово својим „последњим напором“. Ако сте испробали све и чини се да ништа не повећава брзину ваше интернетске везе, ваша последња опција можда је једноставно да купите већу пропусну ширину од свог даватеља интернетских услуга..

Ако сте на истом пакету услуга већ неколико година, то би могла бити добра идеја. ИСП-ови имају тенденцију да редовно ажурирају своје планове, нудећи нове попусте и повећавајући брзину за нове купце. Међутим, они често не постављају старе купце у те нове планове, уместо тога још наплаћују веће стопе за мањи пропусни опсег. На крају ћете можда открити да плаћате далеко мању брзину него што бисте требали да имате када сте се недавно пријавили.

Савет: Овде можете проверити интернет провајдере у вашем крају.

претплате

Један трик је позив вашег даватеља интернетских услуга и пријети да ће отићи у другу компанију осим ако не постигнете више брзине (или још љепше, само да питате о постизању боље брзине са оним што плаћате). Ово ће захтијевати мало стрпљења јер ћете бити пребачени напријед у командни ланац. Међутим, на крају, можете добити даватеља интернетских услуга који ће вам понудити сервисне пакете „ван менија“ који укључују веће брзине за боље стопе него што бисте тада могли да добијате. (На личној белешки, то сам урадио са Цомцаст-ом, и требало ми је око 3 сата да се пребацим са менаџера на менаџера док неко коначно не попушта.)

Међутим, ако већ добијате максималну количину брзине коју можете добити од свог даватеља интернетских услуга, можда ћете морати да потражите новог добављача услуга - ако га можете пронаћи. Ако сте резидент САД-а, постоји добра шанса да имате приступ само једном провајдеру који нуди брзину од 25 Мбпс или више. А имајући у виду да 30% становника САД-а има само један интернетски понуђач који може да бира, можда ћете, нажалост, бити заглављени у ономе што имате.

Савет бр. 16: Проверите да ли је ваш Интернет провајдер прекинуо сервис

Можда би „последњи напор“, ваше лоше брзине интернетске везе или проблеми у вези могли бити посљедица прекида услуге који је ван ваше контроле. На пример, може доћи до грешака у инфраструктури вашег даватеља интернетских услуга који нису доследни, што наводи давања вашег интернетског пружаоца да не пријављује проблеме, чак и ако редовно доживљавате успоравања или прекиде.

ИСП мреже су компликоване. Ако сте проверили свој модем, вифи рутер, каблове и друга потенцијална проблематична подручја у вашем дому, а и даље се бавите малим брзинама, ваш ИСП можда ради са оштећеном, деградираном или неисправном опремом.

Нажалост, ваш ИСП неће увек то признати. Међутим, ако нема других објашњења за прекиде у услузи или за брзе интернетске брзине (а нарочито за ниже брзине од оне коју плаћате да примите), можда ћете моћи да наговорите даватеља интернетских услуга у сервису њихове мреже. Такође постоји добра шанса да се и ваши сусједи боре са истим проблемом, а то још нико није пријавио.

Постоје неки алати помоћу којих можете утврдити да ли имате непријављени квар или неодређени мрежни проблем. Оутагес.ио, на пример, омогућава вам да инсталирате софтвер или хардвер који прати вашу мрежу на нивоу комшије. Можете прикупити доказе који су вам потребни како бисте убедили неодлучног даватеља интернетских услуга да је прекид у услузи ван ваше контроле.

Алтернативно, придружите се Фацебоок групи или форуму заједнице и питајте своје комшије да ли неко други такође има овај проблем. Критична маса притужби на вашег даватеља интернетских услуга може надахнути компанију да истражи проблем који се не појављује лако на њиховом крају.

Без обзира на методу коју користите, важно је запамтити да је брзина вашег кретања невероватно сложен предмет. Различите технологије морају се правилно интегрирати како би вам помогле да се повежете на веб. Ако било која од тих технологија пође по злу, то може резултирати приметним поремећајем ваше брзине интернета, а отклањање тачног узрока може потрајати неко време.

Пуном брзином”Аутор Јереми Сегротт под лиценцом под ЦЦ БИ 2.0

Можда ће вам се допасти и интернетски провајдери. Кратка историја добављача интернета; интернетски добављачи. Малтретирање: како се то догађа и шта учинити с тим. Свих 50 држава рангирано по подршци неутралности мрежеИнтернет провајдери Колико ваше интернетске услуге троши на лобирање?

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + = 5