Објашњени увјети и брзина Интернета и широкопојасне мреже

широкопојасни

Будући да се борба око Нет Неутралности и даље гори у САД-у и другим местима, многи потрошачи сада долазе лицем у лице са непознатим условима. Тхроттлинг? Широкопојасни? ДСЛ? Влакно? Брзина слања и преузимања? Чини се да се реч супа сваким даном повећава, па чак и у контексту теме још увек могу бити збуњујуће. За некога ко купује интернет планове различитих пружатеља услуга, може бити тешко разумјети зашто је било шта од тога битно. А с обзиром на то да много информација обично долази директно од ИСП-а који вам покушавају продати интернет планове, тешко је знати коме уопште веровати.

Срећом, не треба вам виши степен рачунарске науке или умрежавања да бисте научили смислене основе. Овај коначни водич требао би вам помоћи да боље схватите шта сви ти интернет појмови заиста значе - и зашто су они важни када купујете око широкопојасних услуга.

Разумевање брзине и терминологије интернета

У овом се водичу превасходно фокусирамо на све што се тиче „широкопојасне мреже“. Међутим, идемо у велике детаље о томе шта интернетске брзине и терминологија уопште значе.

Као што ћете сазнати, брзине интернета се мере у мало, са килобитс обично је најмања мера брзине и мегабитс као најчешће мерење. Међутим, многи пружатељи интернетских услуга сада нуде супербрза гигабит брзине интернета, које могу преузимати ХД филмове у секунди.

У сврху нашег водича, међутим, усредсредимо се на широкопојасни је најважнија, јер је брза веза са Интернетом увек брза интернет врста коју већина потрошача сада користи.

Из једноставне перспективе, брзина интернета је само мерило брзине преузимања или преузимања података путем веба. На пример, ваша највећа брига може бити да ли можете да преносите видео запис са Нетфлика у ХД резолуцији без пуњења. За то би вам требала одређена брзина (о чему ћемо касније говорити у овом чланку).

Ради забаве, препоручујемо мерење брзине интернета као полазну тачку за разумевање брзина интернета и услова широкопојасне мреже.

Ево неколико веб локација које можете да користите за то:

Спеедтест.нет

спеедтест.нет

ИнтернетХеалтхТест.орг

интернетски здравствени тест

Фаст.цом

фаст.цом

Гоогле-ов тест за брзину

гоогле тест брзине

Извођење неколико тестова брзине пружиће вам добру представу о томе како изгледа брзина интернета. Можда ћете можда желети да урадите неколико пробних преузимања безбедних програма да бисте видели колико дуго вам треба да преузмете датотеку уопште. Ипак, ако добро знате како изгледа ваша брзина интернета, пружиће вам добру основу за дискусије које се догађају у наставку.

Широкопојасна парада

Термин широкопојасни ових дана се баца около често без пуно позорности на детаље. Када већина нас чује појам "широкопојасна мрежа", обично једноставно помислимо на "брзи интернет". Без превише детаља, то је вероватно најлакши начин за размишљање о томе. Чак и даље, брзина интернета која одговара овом термину широкопојасни може и може да се промени, јер је њена дефиниција често постављена од стране регулаторних органа (као што је ФЦЦ).

Приступачност широкопојасне мреже

Извор: Стефано Де Саббата и Марк Грахам под ЦЦ-ом од 3.0

Технички гледано, „широкопојасна мрежа“ је мрежа за пренос података са „широком опсегом“. Када се примењује на приступ интернету, широкопојасна мрежа мора бити најмање:

 • Увек
 • Брже од интерних веза (које се зову ускопојасне)

С обзиром на та два минимална критеријума, лако је разабрати зашто се појам широкопојасне мреже користи таквим несмотреним напуштањем. И нажалост, будући да су дефинитвне квалитете за оно што чини нешто широкопојасне мреже тако ријетке, потрошачи могу лако помислити да добијају брзи интернет само зато што ИСП назива своју услугу "широкопојасном мрежом".

Интернет провајдери (ИСП)

Сав широкопојасни приступ интернету пружају они који су познати као Интернет провајдери или ИСП. Ове компаније пружају приступ потрошачима, предузећима и владама путем Интернета употребом великог броја различитих технологија.

Већина потрошача је упозната са даватељима интернетских услуга путем кабловских компанија као што су Цомцаст, Ски или Веризон. Међутим, компаније за мобилни телефон сада се могу сматрати и даватељима интернетских услуга. Увођење 3Г и 4Г мобилне широкопојасне мреже значи да ће компаније имати мобилне услуге само, као што су Т-Мобиле или Спринт, такође су по дефиницији ИСП-ови.

УС броадбанд

Извор: ГеоИСП.цом

Углавном, ако желите приступ Интернету, морат ћете га купити од интернет провајдера. Постоје неки ограничени изузеци, али ови су посебно ретки.

Брзопојасне брзине: Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство, Канада и Аустралија

 • У Сједињеним Државама федерална дефиниција брзине широкопојасне мреже је 25 Мбпс ниже, 4 Мбпс више. Међутим, тренутна управа ФЦЦ-а је изјавила да намерава ниже дефиниција брзине до 10 Мбпс.
 • У Великој Британији, Офцом је одредио 10 Мбпс као легално право за предузећа и породице. Прије тога, влада је сматрала да је 2 Мбпс универзално основно право. Влада САД-а такође дефинише "супербрзи широкопојасни приступ" као и било коју брзину већу од 24 Мбпс.
 • У Канади влада „жели“ да сви грађани и предузећа имају приступ брзини преузимања од најмање 50 Мбпс. Међутим, канадски регулатор за телекомуникације, ЦТРЦ, нема минимални услов или мандат и 2016. године прогласио је брзи приступ интернету основним правом које је „неопходно за квалитет живота“ за канадске грађане и становнике.
 • Аустралија има државну мрежу широкопојасне мреже у власништву државе од које ИСП-ови купују право коришћења и продаје приступа купцима. Званична политика аустралијске владе је да обезбеди најмање 25 Мбпс свима, са 50 Мбпс на располагању за 90 процената простора.

фиксне широкопојасне брзине

Врсте широкопојасне мреже

Иако се брзина широкопојасне мреже и минимални захтеви могу разликовати од земље до земље, исте технологије често постоје свуда. Не постоји начин да се омогући широкопојасни приступ интернету, с тим да истраживачи и инжињери редовно развијају нове технологије за бржу брзину.

Уобичајене врсте интернет широкопојасних технологија укључују следеће:

ДСЛ

За многе потрошаче који су довољно стари да су користили диал-уп интернет са модемом говорног опсега (онај са вриском који звучи док је веза успостављена), ДСЛ је био следећи корак иза диал-уп-а. Дигитална претплатничка линија, или ДСЛ, једна је од најранијих итерација широкопојасног интернета.

ДСЛ је генерички термин за брзи приступ интернету преко традиционалних бакарних телефонских линија. У ДСЛ породици постоје разне технологије које могу обезбедити брзину до 100 Мбпс. Међутим, просечне брзине ДСЛ обично се стиде онога што је технички могуће, обично падају негде између 128 Кбпс и 2 Мбпс.

Две најчешће технологије унутар породице ДСЛ укључују:

АДСЛ (асиметрична дигитална претплатничка линија)

АДСЛ је широкопојасна метода бакарне жице у којој се брзине преузимања и преноса асиметрично испоручују, при чему се преферирају брзине преузимања. Као резултат тога, резиденцијални корисници са АДСЛ линијом добијају веће брзине преузимања, али минималне брзине преноса, што га чини мање пожељном опцијом за оне који желе много да учитају. Ова верзија ДСЛ-а први пут је представљена 1998. године са брзином од 8 Мбпс за преузимање. Његова тренутна итерација АДСЛ2 + омогућава смањивање од 24 Мбпс. АДСЛ је, међутим, неуобичајена, а на локацијама на којима се нуди често је скупа за бит рате. Пожељно је с обзиром да се њиме могу користити и интернет везе и гласови на истој линији, чинећи другу телефонску линију непотребном.

АДСЛ такође долази у неколико варијанти, укључујући РАДСЛ, који може подесити брзине бита на основу линијских услова, и АДСЛ Лите, који пружа много ниже брзине бита и кратак домет од око 18.000 стопа од пружаоца услуге.

СДСЛ (симетрична дигитална претплатничка линија)

За разлику од АДСЛ-а, СДСЛ захтева од корисника да имају засебну телефонску линију за услугу која ради. И док АДСЛ преферира брзине преузимања, СДСЛ омогућава корисницима да преузимају и преносе еквивалентне брзине пријеноса. СДСЛ је такође релативно кратког домета, па је потребно око 10.000 стопа од провајдера услуге.

Остале симетричне ДСЛ технологије укључују ХДСЛ (хигх-бит-рате) који омогућава нешто бржу брзину од СДСЛ-а и ВДСЛ (врло-битни-бит-рате) који нуди најбрже ДСЛ брзине до 100 Мбпс, али има и изузетно кратак Распон 300 стопа од провајдера.

Између САД-а, Канаде, Уједињеног Краљевства и Аустралије потрошачи у Аустралији имају већу вероватноћу да нађу ДСЛ опције. У многим другим земљама ДСЛ је уступио место било кабловском, оптичком или сателитском.

Просечне брзине ДСЛ-а

Кабл

Кабл је тренутно најпопуларнија метода широкопојасног приступа у великом броју земаља у којима је широкопојасни приступ доступан. У земљама попут Сједињених Држава, Канаде и Велике Британије, компаније за кабловску телевизију почеле су да нуде приступ интернету као део упакованог посла.

Ова врста интернета користи модем са прикљученим коаксијалним каблом. Коаксијални кабл уметнут у модем је исти онај који бисте пронашли у кабловској телевизији. Као и телефонске жице, коаксијалне кабловске жице су бакарне, али захваљујући свом дизајну, могу да испоруче знатно више података преко линије.

Кабловски Интернет може испоручити брзину до 10 гигабита у секунди или више уз примену неке додатне технологије (као што је комбиновање коаксијалних и влакнастих технологија). Поред тога, укупне брзине у којима можете уживати путем кабловског модема ограничене су првенствено бројем канала који су вам понуђени путем модема. Што више канала и преузимате канале које вам нуде, веће су ваше комбиноване брзине преузимања.

Сателитски

Примарно понуђен онима у руралнијим локацијама, сателитски интернет користи геостационарне сателите за приступ брзом интернету. То значи да су сателити на фиксном месту у свемиру, а не круже око планете.

Сателитска широкопојасна мрежа функционише на исти начин као и сателитска телевизија. Преноси података између сателита и пријемне антене су константни, што резултира захтевом „увијек укључено“ за широкопојасни интернет. Међутим, неки фактори могу утицати на јачину везе, као што су видно поље, временске прилике и друге препреке.

Како сателит ради

Извор: ХугхесНет

Доступне брзине за сателитски интернет ограничене су само тиме како технологија у сателиту користи ИСП у то вријеме. Просечне брзине силазног линка су 1 Мбпс, док неки од најновијих ИСП сателита могу да понуде брзину Гигабит интернета (по веома високој цени). За оне који живе у руралним заједницама, међутим, сателитски интернет може бити једина опција због традиционалних даватеља интернетских услуга који одбијају изградњу скупе инфраструктуре за мали број купаца и мали поврат улагања.

Влакно

Међу најновијим и најбржим широкопојасним интернет технологијама, „фибер“ је скраћеница и за „оптику влакана“. Оптички каблови носе информације помоћу светлосних сигнала и као такви преносе податке брзином светлости. Ова метода омогућава брже и шире експанзивне везе. Стаклена влакна су изузетно мала (о ширини људске длаке), а једно влакно може великом брзином да преноси значајну количину података користећи различите технике мултиплексирања..

Постоји неколико ограничења у вези са брзом везом влакана. Већина опција Гигабит интернета преноси се путем влакана (или у неким случајевима, комбинација влакана / коаксијала). Међутим, неки истраживачи су доказали да би влакно могло понудити брзину терабита података, при чему једна група постиже 255 Тбпс с једним влакном. У перспективи, чак 1 Тбпс било би довољно за преузимање око 250 ХД филмова у једној секунди.

Пошто су опције оптичких влакана и даље релативно нове, обично су доступне само у областима са густом популацијом. Сеоски приступ влакнима ће вјероватно дуго доћи, ако уопште постоји. Као и код кабловског интернета, трошкови вођења линија до руралних подручја у многим случајевима не резултирају краткорочним или средњорочним профитом који пружаоци интернетских услуга желе да пројекат учине вредним.

Мобилни (3Г, 4Г, 4Г ЛТЕ и 5Г)

Ако примате податке на телефон док нисте у близини, вероватно ћете користити 4Г или 3Г бежичну везу. Мобилна широкопојасна мрежа користи куле мобилних телефона за испоруку података на ваш телефон и друге уређаје. Свака генерација мобилне технологије података означава се њеном „генерацијом“ или „Г“. Пре 3Г, мобилни подаци нису могли ефикасно да се уклапају у појам "широкопојасна мрежа", јер брзине нису биле довољно велике.

Било који уређај повезан на интернет може замислити примање мобилне широкопојасне мреже, под условом да садржи одговарајући хардвер.

У многим случајевима, они који не могу да приступе одговарајућој широкопојасној мрежи путем кабла или ДСЛ-а, могу имати приступ широкопојасној мрежи путем врућих уређаја. Ови уређаји се једноставно повезују на 3Г или 4Г и раде попут усмјеривача, одбацујући сигнал другим уређајима у вашем подручју.

Брзине 3Г везе могу се кретати између 348 бита у секунди до око 7 Мбпс. Међутим, могуће је да 3Г везе новијим стандардима постигну око 50 Мбпс. 4Г везе обично просечно крећу око 14 Мбпс, али могу достићи и до 100 Мбпс. Неке 4Г технологије (које тренутно нису доступне потрошачима) могу погодити 1 Гигабит.

Што се тиче 4Г ЛТЕ (Лонг Терм Еволутион), вероватно ћете приметити нека побољшања брзине у односу на основни 4Г. ЛТЕ је заправо више маркетиншки термин него засебна 4Г технологија. Уместо тога, то значи да мобилни провајдер нуди нешто брже 4Г брзине. Исто важи и за 4Г ЛТЕ-А.

Право узбуђење у мобилној широкопојасној мрежи сада је, међутим, у 5Г. Следећа итерација мобилне широкопојасне мреже користиће искључене телевизијске сигнале који су угашени за пренос података. Ови сигнали могу да носе много више података бржим од 3Г или 4Г, али имају много краћи домет. 5Г обећава 1 гигабитну брзину интернета као основну линију, са потенцијалом да испоручи 4-5 Гбпс или више. Уз то, како се сигнали могу преносити и преносити преко постојећих торњева мобилних телефона, неким увођењем 5Г ће требати мање времена. Међутим, како ће 5Г сигнали имати краћу растојање, биће потребно више кула ћелија за бољу покривеност (што значи, да, руралне заједнице могу поново бити остављене на цедилу).

ВИСП (провајдери бежичног Интернета)

Пружаоци услуга бежичног Интернета или ВИСП-ови су помало неуобичајени ИСП-ови који су првобитно креирани како би омогућили приступ интернету руралним заједницама тамо где нису постојале друге могућности..

ВИСП-ови могу да укључују мреже већих мрежа или торњеве који користе посуђе за слање података преко отворених ултра-фреквенцијских опсега (слично телевизији са Интернета). Као и код сателита, ВИСП-и често имају проблеме са видом с обзиром на то да они често користе антене средњег домета за земаљско слање података. Поред тога, ВИСП су ограничени у брзини коју могу да пруже, често максималишући 15 Мбпс.

Објашњене брзине интернета

Када је у питању расправа о интернету, а посебно широкопојасни Интернет, најчешћи и најчешће погрешно схваћен термин је брзина. Каква је брзина интернета и широкопојасне мреже?

Битови, бајтови и мегабајти

Брзина, како се односи на вашу интернетску везу, говори о томе колико брзо можете и један од њих преузмите или отпремите информације. Та два аспекта брзине интернета обично се приказују одвојено, али су и даље важни брзина преузимања је за већину људи најважније од то двоје.

Бајтови и битови

Извор: Универзитет Флорида

Ваша брзина интернета мери се колико битови података се преносе сваке секунде. Свака мало података је темељни блок рачунарских информација. А мало, што је кратко бинарна цифра, је или 0 или 1. Овде би се ствари могле упознати. Вероватно сте чули да су сви подаци на његовом основном нивоу комбинација 0 или 1, систем познат као бинарни. Помисли на мало као што можда мислите о људској ДНК. То је основни градивни блок информација који податке чини таквима какви јесу, али као што је ДНК, ни један бит не чини много. Потребно вам је много тога да нешто створите.

Кад то надвисите битове података и организују их на одређене начине, почињете са добијањем корисних информација. Више бита што више информација имате. Што је датотека већа, то је више бита је састављена од Како се величина ваше датотеке повећава, често престаје да се израчунава бита и започиње мерење у групама од 8, познатим као а бајт.  

Ако тренутно преносите филм са Нетфлик-а у стандардној дефиницији, везу ћете морати да преузмете на 3 мегабита у секунди (Мбпс), или 3 милиона бита у секунди за стандардну дефиницију. Мање од тога и вероватно ћете наићи на проблем који се зове пуферирање (такође познато као околина вашег стриминг постојања).

Имајте на уму да можете видети бројеве описане у МегаБИТЕС такође. Мегабајти добијају се велики Б (МБ / с) уместо малог б (Мбпс). Интернет провајдери попут Цомцаст, Веризон, Ски, Спецтрум и други користиће опће прихваћене Мегабитс у секунди (Мбпс) за израчунавање брзине интернета. Пошто су величине ових датотека обично велике, наићи ћете да су датотеке за преузимање обично означене у Мегабајтима (МБ), а не у Мегабитима (Мб). Ако желите да претворите своју брзину интернета у мегабајте, можете да поделите брзину (обележену у Мбпс) са 8. На пример, 25 Мбпс подељено са 8 било би једнако 3,12 мегабајта у секунди (МБ / с).

Како већина рачунара ових дана има обилну количину простора, веб локације ретко се труде да откривају величине датотека. Уз то, како брзина интернета постаје много већа, постаје мање важно пружити информације о величини датотеке или времена преузимања. Међутим, мобилни уређаји још увек је ограничен простор, тако да ћете вероватно пронаћи величине апликација доступне у продавници апликација и видећете где су оне означене у Мегабајтима:

МегабајтиОва Андроид апликација има величину приказану у Мегабајтима.

Пријављивање на веб локацију било ког ИСП-а и одјављивање сервисних пакета лако ће открити како мере брзине помоћу Мегабита:

Интернет брзине и цене

Извор: Цомцаст Ксфинити

(Иако смо се фокусирали на Мегабитс за брзину Интернета, на неким локацијама брзина интернета може достићи или прећи 1.000 Мбпс. У том тренутку то се назива Гигабит. Тренутно су Гигабитне брзине интернета ретке и често скупе за поједине потрошаче. , тако да је мало вероватно да ћете морати да се бринете о разумевању овог барем још једну деценију. Међутим, ако желите да знате више о Гигабит интернет опцијама, кликните овде за мапу америчких градова у којима је доступан Гигабит интернет).

Па шта је добра брзина интернета? То је дискутабилно и углавном зависи од тога шта радите на мрежи.

Ако све што користите Интернет је веб страница, вероватно вам неће требати више од 5 Мбпс, ако је то тако. Међутим, ако желите да учините нешто мало ригорозније, попут преноса видеа, музике или играња игара на мрежи, требат ће вам много већа брзина и пропусност.

Са своје стране, Нетфлик препоручује следеће брзине интернета:

 • 0,5 Мбпс за најмањи минимални ниво стриминга видео записа (очекујте неквалитетни видео и пуфер)
 • 1.5 Мбпс је препоручени минимум (неквалитетан видео, може доћи до пуњења)
 • 3,0 Мбпс за видео СД квалитета
 • 5,0 Мбпс за ХД квалитетни видео
 • 25 Мбпс за УХД квалитетне видео стримове

Док је више сигурно боље, постоји таква ствар као што је куповина веће брзине интернета него што вам је заправо потребно. Још увек, интернет брзина само је део колико брзо можете да преузмете или учитате и да ли ћете наићи на проблеме са пуњењем видео записа или не. На вашу брзину такође утиче оно што се назива пинг или латентност.

Пинг и латенција

Пинг и латентност спадају у два најтежа концепта широкопојасне мреже које треба разумети. За случајног корисника они су такође много мање важни за разумевање од Мегабита. То је рекло, пинг и латентност може имати различит утицај на вашу брзину преузимања или преноса података путем интернета, посебно ако се повезујете на удаљене сервере преко виртуелне приватне мреже (ВПН). И они би могли бити директни резултат вашег пуферирање питања.

Иако су ова два концепта одвојена, делују заједно. Најједноставније речено, пинг је сигнал који ваш рачунар шаље другом рачунару (обично веб локацији или услузи којој покушавате да приступите).

Латентност је реч коју користимо да опишемо колико времена је потребно да други крај линије врати успешан одговор. Други начин размишљања о кашњењу је као мерило одлагања времена које постоји између пингања сервера и добијања одговора. Што је мање кашњења и пинг бројева то је боље, јер то значи да је веза између вас и веб локације или услуге којој покушавате да приступите јака и брза. Кад обоје пинг и латентност су добри, то значи да имате успешно повезивање са веб локацију или услугом којој покушавате да приступите.

У већини случајева само ћете видети време одзива приказано у милисекундама. Што је број мањи, то је боље.

Пинг мапаОва карта за пинг са МапЛатенци.цом показује колико траје пинг Цомпаритецх.цом из различитих места широм света.

Лоша кашњења могу да утичу на брзину преузимања и преноса. А за то постоји низ различитих фактора који могу стварати проблеме. Иако подаци данас ефикасно путују брзином светлости, растојање и даље може утицати. Ако покушавате да се повежете на веб локацију у Аустралији док се налази на Аљасци, природно ће вам требати мало дуже да се веб локација учита.

Када се користи као усамљени израз, латентност поприма друго значење. Може се користити и за описивање низа проблема са везом који могу проузроковати кашњење у преносу података преко мреже.

Ако се бавите баферима, мала пропусност може бити проблем. Међутим, проблеми са кашњењем такође могу узроковати смањење пропусне ширине. Како се подаци прикупе током процеса повезивања, то може проузроковати уско грло што резултира са већом ширином опсега и, према томе, већим пуњењем.

Све што радите на мрежи неће захтевати добро пингање или кашњење. На пример, ако једноставно тражите информације на Википедији или одговарате на е-поруке, ваше веб странице и даље ће се учитавати јер вам није потребно преносити пуно података. Међутим, ако се бавите активностима које захтевају брзи одговор, као што су видео ћаскање или играње на мрежи, потребна вам је добра кашњења. За активности повезане са видео записима, лоша касност значи да ћете доживети више пуњења, заостајања видео записа и повремено прекида везе између аудио и визуелног излаза. Када је у питању играње на срећу, лоша латенција обично значи пуно заостајања (и значајну количину „заосталог оклопа“, што би у неким случајевима могло бити добро).

У коначници, неконтролирана мрежа требала би резултирати малим кашњењем, али ако постоји велики број људи који истовремено приступају веб локацији, то би могло узроковати проблеме на вашем крају.

Поред тога, ако користите бежичне широкопојасне системе, попут сателита или ВИСП-а, имаћете више кашњења.

Ширина опсега, однос садржаја

Када је у питању колика ће та брзина оглашавања у интернету заправо уживати, проток је најважнији фактор.

Да бисте најбоље разумјели ширину појаса, добро је размишљати о својој интернетској вези као о аутопуту (можда ... информативном магистралу? Али ја одустајем). Пут са две траке са ограничењем брзине од 60 миља на сат може бити забаван и брз за вожњу, све док на путу нема пуно других људи. Али што више људи вози на путу у исто време као и ви, то ће бити више загушења и спорији ће сви на крају ићи.

Ваша брзина интернета је слична. Ако је ваша рекламирана брзина интернета „до 25 Мбпс“, требало би вам бити у могућности да је преузмете том брзином. Али ако имате више уређаја који раде на вашој кућној мрежи и сви који преносе ХД видео с Нетфлика, добићете доста загушења, успоравајући ефикасне брзине.

Проток је термин који користимо да опишемо колику сте брзину интернета у ствари могли уживати. Ако више рачунара и уређаја користи исту ограничену везу, пропусност ће се смањити и преузимања ће трајати дуже. Такође је већа вероватноћа да ћете доживети дуже време учитавања видеозаписа и проблема са пуњењем када ти видео снимци почну да се стримују.

Не можете увек кривити своју децу да су појели све ово проток, Међутим. Иако вам је одређена количина пропусне ширине додељена путем вашег даватеља интернетских услуга, ви такође делите ту ширину појаса са свима другима око вас користећи исти ИСП. Током вршних сати коришћења интернета, вероватно ћете осјетити више успоравања током стриминга видео записа или преузимања и слања на мрежу.

На пример, плаћам за „до 100 Мбпс“ из Цомцаст-а. Ево како изгледа резултат интернетског теста за брзину:

Објашњени увјети и брзина Интернета и широкопојасне мреже

Као што видите, нигде се не приближавам тих 100 Мбпс. У ствари, никад се нисам толико приближавао, чак ни под идеалним условима и изван радног времена. Ово је нешто што би требало узети у обзир приликом куповине ваших интернет планова за услуге. Захваљујући проблемима са ширином опсега, који су на крају неизбежни, обично можете очекивати да ћете добити половину или мање од половине рекламиране максималне брзине.

Да ли постоји фантастичан израз за број људи који заједно деле мрежу? Наравно! Његово однос спора (или мање популарно, однос претплате). Однос концентрације је израз који се користи да опише број истодобних корисника који деле исти капацитет података. Као што можете претпоставити, што је мањи омјер, то је бољи квалитет услуге. Омјер препирке је зашто више људи на мрежи узрокује успоравање ефикасности свих. То је такође разлог зашто ћете можда требати да размотрите куповину већих брзина од свог даватеља интернетских услуга ако непрестано добијате мање од онога што плаћате.

ИСП-ови често смањују свакоме додељену ширину опсега током вршних сати како би ограничили врсту зачепљења мреже која је резултат повећаног односа концесије. Ипак, и даље ћете осјетити штипање због универзалне растуће потражње за ширином појаса. И у САД-у су ИСП-ови мучно спори у надоградњи својих мрежа како би повећали промет, што значи да ћете вероватно бити приморани да плаћате веће стопе за већу брзину и пропусност ако желите да избегнете проблеме током стриминга..

Ваш спор интернет могао би бити због вашег рачунара

Док смо на тему ширине опсега, важно је истакнути уобичајени неспоразум о брзини интернета. Ако установите да редовно полако учитавате веб странице, али и даље плаћате широкопојасни приступ, можда ћете помислити да с вашом везом нешто није у реду. Уместо тога, могли бисте се бавити спорим рачунаром.

Старост вашег рачунара може утицати на искуство прегледавања веба. Брзина интернета је битна, али исто тако и хардвер вашег рачунара. Ако имате ограничену количину меморије и процесорске снаге на рачунару, брзи интернет неће то заобићи. Рачунар и даље мора бити у стању да обрађује податке које прима, чак и ако их добија при 25 Мбпс.

Пре него што покушате да пронађете нову широкопојасну услугу или позовете свог даватеља интернетских услуга да се жали, можда ћете прво морати да покушате да убрзате рачунар.

Опремање ваше везе

Последњи део разумевања широкопојасне мреже је стварна опрема коју користите. Без обзира да ли користите кабловску, оптичку оптику или широкопојасни мобилни телефон, требаће вам одговарајућа опрема у вашем дому да би све правилно функционисало.

Модем

Модем је уређај који прима сигнале података од вашег ИСП-а и чини те сигнале употребљивим за пренос на ваше уређаје. Без модема, радна површина, лаптоп и други уређаји повезани са Интернетом у вашој кући не би могли ефикасно да примају и користе интернет вашег даватеља интернетских услуга.

Моторола модем

Извор: Амазон

Модем је потребан само ако користите неки од неколико ожичено Интернет опције: ДСЛ, кабл или фибер.

У већини случајева, ако купите ожичени приступ интернету од ИСП-а, они ће вам понудити да вам изнајме модем. Међутим, ти моћи и вероватно би требало купите свој модем. Проблем је у томе што ће вам ИСП изнајмити тај модем на неодређено време, без обзира да ли сте им дали довољно новца за отплату трошкова куповине уређаја.

Куповином и коришћењем сопственог модема можете уштедети преко 100 УСД годишње. Модем достојног квалитета може се набавити за мање од 100 УСД, што значи да ћете те уштеде почети видети прилично брзо. Поред тога, тај модем можете понијети са собом када се селите. Неки ИСП-ови ће имати врло специфичне модеме који ће радити са њиховим сервисом. Као такав, мораћете да се распитате о томе који модеми раде са вашим ИСП-ом пре него што изађете и купите модем. Модем ћете такође моћи да купите директно од свог даватеља интернетских услуга. Међутим, препоручујемо прво да упоредите цене како бисте били сигурни да ИСП не укључује марку цена.

Нажалост, неки даваоци интернетских услуга тражит ће да користите (изнајмите) њихов модем за кориштење њихове услуге. Обавезно се распитајте код свог даватеља интернетских услуга пре него што извршите ту промену.

Бежични рутер

Ако не планирате да рачунар повежете директно са модемом, требаће вам рутер за емитовање ваше интернетске везе по вашој кући. Рутер ради оно што му и назив каже: усмерава вашу интернетску везу на друге уређаје.

вифи роутер

Извор: Амазон

Бежични рутери вам омогућавају да емитујете интернет на било који уређај унутар постављеног опсега. Тај опсег зависи од снаге рутера, при чему скупљи рутери обично нуде већи домет. Све док ваши уређаји могу примати вифи сигнал, вероватно ће радити са вашим рутером.

Имајте на уму да ће неки рутери само мало смањити снагу ваше интернетске везе. Обично је то маргинално, али ако видите далеко спорије брзине него што би требало да бисте добили од свог даватеља интернетских услуга, можда бисте требали покушати надоградити свој рутер. Могло би бити да ваш бежични рутер не нуди довољно канала или недостаје најновија технологија која би омогућила веће брзине. Поред тога, ако ваш бежични рутер не делује путем сигнала преко куће, можда ћете морати да га надоградите или покушате сами да појачате.

Такође бисте могли да размислите о мрежном систему вифи рутера, као што је Гоогле Ви-Фи. Овај систем

Користи неколико бежичних уређаја за усмјеравање смјештених у цијелој кући, стварајући "бежичну мрежну мрежу" која омогућава већу покривеност у цијелом дому и јаче сигнале широм.

Као и код модема, ваш ИСП може покушати да натера ваш рутер. Требао би увек купите свој рутер уместо да га изнајмите од свог даватеља интернетских услуга. Ово ће такође уштедети ваш новац сваког месеца. А будући да пристојни рутер сада кошта мање од 100 УСД, те уштеде ћете ускоро видети. Као и код модема, неки даватељи интернетских услуга можда вам не дозвољавају да користите свој усмјеривач. Пре куповине рутера обратите се свом даватељу интернетских услуга. Поред тога, постоји неколико ограничења у раду рутера са вашим ИСП-ом. Све док је усмјеривач Нова, вероватно ће успети.

Ако користите свој рутер, проверите да ли сте променили подешавања корисничког имена и лозинке да бисте повећали безбедност. Небезбедни бежични рутери могу представљати значајну безбедносну претњу вашем дому и дозволити било коме да скочи на вашу кућну мрежу и украде податке док не гледате.

Ви-фи

Израз "вифи" често се користи за идентификацију било ког бежичног сигнала података. То укључује бежичне сигнале које шаље рутер вашег дома или бесплатну бежичну везу коју можете преузети у локалној кафани. Треба напоменути да није све Бежични подаци су ВиФи, међутим. На пример, 3Г или 4Г дата везе могу бити „бежичне“, али се не сматрају „вифи“. Вифи је технологија специфична за бежичне уређаје локалне мреже, као што је рутер вашег дома или мобилни хотспот уређај.

Осећате се едуковано о широкопојасној вези? Можда је добра идеја да истражите методе како бисте осигурали кућну мрежу. Препоручујемо читање на неким од најбољих виртуалних приватних мрежа (ВПН-а) које ће вам помоћи да заштитите свој широкопојасни интернет од лопова података и даватеља интернетских услуга..

Можда ће вам се допасти и интернетски провајдери. Шта је неточна неутралност, зашто је то важно и како се можете борити за то? Интернет провајдери Телефонски и интернетски попусти за старије људеИнтернет провајдериПозаним о политици? - 44,6% људи нађе да сте досадни добављачи интернета60 + ИоТ статистика и чињенице

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 6 =

Adblock
detector