Az Internet és a szélessávú feltételek és sebesség magyarázata

szélessávú

A nettó semlegesség elleni küzdelem az USA-ban és másutt továbbra is sok fogyasztó szemtől szembe kerül ismeretlen kifejezésekkel. Gyorsító? Szélessávú? DSL? Rost? Feltöltési és letöltési sebesség? A leves szó minden nap növekszik, és a témák még összefüggésben is zavaróak lehetnek. Ha valaki a különböző szolgáltatók internetes terveit vásárolja, nehéz lehet megérteni, hogy miért fontos ez. És mivel sok információ általában közvetlenül az internetszolgáltatók által származik, akik megpróbálják Önnek eladni az Ön internetes terveit, nehéz lehet tudni, kinek bízhat.

Szerencsére nincs szüksége felsőfokú számítástechnikára vagy hálózatépítésre az értelmes alapok megtanulásához. Ennek a végleges útmutatónak segítenie kell abban, hogy jobban megértse, hogy ezek az internetes feltételek valójában mit értenek - és miért számítanak számukra, amikor szélessávú szolgáltatásokat vásárolnak..

Az internetes sebesség és a terminológia megértése

Ebben az útmutatóban elsősorban a „szélessávú internettel” kapcsolatos dolgokra összpontosítunk. Ugyanakkor nagyon részletesen bemélyülünk az internetes sebesség és a terminológia általánosságban..

Amint látni fogja, az internet sebességét mértékegységben mérik bit, val vel kilobit jellemzően a sebesség legkisebb mérése, és megabit ez a leggyakoribb mérés. Számos internetszolgáltató azonban most szupergyorsat kínál gigabit Internet sebesség, amely másodpercek alatt képes HD filmeket letölteni.

Útmutatónkban azonban a hangsúlyt kell fektetnünk szélessávú a legfontosabb, mivel a nagy sebességű, mindig bekapcsolt internet-kapcsolat az az internet, amelyet a legtöbb fogyasztó használ.

Egyszerű szempontból az internet sebessége csak azt jelenti, hogy milyen gyorsan tölthet le és tölthet fel információkat az interneten. Például a legnagyobb aggodalomra ad okot, hogy a Netflix HD formátumú videóit pufferelés nélkül továbbíthatja-e HDTV-ről. Ehhez bizonyos sebességre lenne szüksége (erről beszélünk a cikk későbbi részében).

A móka kedvéért azt javasoljuk, hogy mérje meg internetes sebességét, mint az internetes sebesség és a szélessávú kifejezések megértésének kiindulópontját.

Íme néhány webhely, amelyek felhasználhatók erre:

Speedtest.net

speedtest.net

InternetHealthTest.org

internetes egészségügyi teszt

Fast.com

fast.com

A Google Sebességtesztje

google sebesség teszt

Néhány sebességteszttel jó képet kaphat arról, hogy néz ki az internetes sebesség. Érdemes lehet néhány biztonságos program letöltését is, hogy megnézze, hogy általában mennyi ideig tart a fájl letöltése. Ennek ellenére, ha jó ötlettel látja, hogy miként néz ki az internetes sebessége, jó alapot ad az alábbiakban folytatott vitákhoz.

A szélessávú felvonulás

A kifejezés szélessávú manapság elég gyakran dobják körül anélkül, hogy a részletekre nagy figyelmet fordítanának. Amikor legtöbben halljuk a „szélessávú” kifejezést, általában csak a „nagysebességű internetre” gondolkodunk. Anélkül, hogy túl sok részletbe kerülnénk, ez valószínűleg a legegyszerűbb módja annak, hogy átgondoljuk. Mégis, az internet sebessége megfelel a kifejezésnek szélessávú megváltozhat és meg is változhat, mivel meghatározását gyakran a szabályozó hatóságok (például az FCC) határozzák meg.

Szélessávú megfizethetőség

Forrás: Stefano De Sabbata és Mark Graham a CC alatt 3.0-val

Technikai szempontból a „szélessávú” egy „széles sávszélességű” adatátviteli hálózat. Az internet-hozzáféréshez alkalmazva a szélessávúnak legalább:

 • Mindig bekapcsolva
 • Gyorsabb, mint a telefonos internetkapcsolat (keskeny sáv)

Tekintettel a két minimális kritériumra, könnyű belátni, hogy a szélessávú kifejezés miért szokott alkalmazni ezt a gondatlan elhagyást. És sajnos, mivel a szélessávúvá tevő tulajdonságok meghatározó tulajdonságai annyira ritkák, a fogyasztók számára könnyű azt gondolni, hogy nagy sebességű internetet kapnak, csak azért, mert egy internetszolgáltató szolgáltatását szélessávúnak hívja.

Internet szolgáltatók (ISP)

Az összes szélessávú internet-hozzáférést az úgynevezett internetszolgáltató vagy az internetszolgáltató biztosítja. Ezek a vállalatok internetes hozzáférést biztosítanak a fogyasztók, a vállalkozások és a kormányok számára, különféle technológiák széles választékát használva.

A legtöbb felhasználó ismeri az internetszolgáltatókat olyan kábeltársaságokon keresztül, mint a Comcast, a Sky vagy a Verizon. A mobiltelefon-társaságokat azonban manapság is internetszolgáltatóknak lehet tekinteni. A 3G és a 4G mobil szélessávú szolgáltatás bevezetése azt jelenti, hogy a vállalatok mobil szolgáltatásokat nyújtanak csak, mint például a T-Mobile vagy a Sprint, szintén meghatározás szerint ISP-k.

USA szélessávú

Forrás: GeoISP.com

Általában, ha internet-hozzáférést szeretne, akkor azt egy internetszolgáltatótól kell megvásárolnia. Van néhány korlátozott kivétel, de ezek különösen ritkák.

Szélessávú sebesség: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália

 • Az Egyesült Államokban a szélessávú sebesség szövetségi meghatározása 25 Mb / s, 4 MB / s-nál magasabb. A jelenlegi FCC adminisztráció azonban kifejezte szándékát erre Alsó ez a sebességmeghatározás 10 Mbps-ra csökken.
 • Az Egyesült Királyságban az Ofcom megállapította, hogy a 10 Mbps a vállalkozások és a családok számára törvényes jog. Ezt megelőzően a kormány a 2 Mbps-ot egyetemes alapvető jognak tekintette. Az Egyesült Királyság kormánya azt is meghatározza, hogy a „szupergyors szélessávú” a 24 Mbps feletti sebességet.
 • Kanadában a kormány „azt akarja”, hogy minden polgár és vállalkozás hozzáférhessen legalább 50 Mbps letöltési sebességhez. A kanadai távközlési szabályozónak, a CTRC-nek azonban nincs minimális követelménye vagy megbízása, és 2016-ban a nagy sebességű internet-hozzáférést alapvető jognak nyilvánította, amely kanadai állampolgárok és lakosok számára „életminőséghez szükséges”.
 • Ausztráliának van egy állami tulajdonban lévő Nemzeti Szélessávú Hálózata, ahonnan az internetszolgáltatók megvásárolják a hozzáférés használati és eladási jogát az ügyfelek számára. Az ausztrál kormány hivatalos politikája az, hogy mindenkinek legalább 25 Mbit / s sebességet biztosítson, 50 Mbit / s sebességgel elérhető a helyiségek 90% -ában..

rögzített szélessávú sebesség

A szélessávú hálózatok típusai

Noha a szélessávú sebesség és a minimális követelmények országonként változhatnak, gyakran ugyanazok a technológiák léteznek mindenhol. Nincs egy mód a szélessávú internet-hozzáférés biztosítására, mivel a kutatók és mérnökök rendszeresen fejlesztenek új technológiákat a gyorsabb sebesség biztosítása érdekében.

Az internetes szélessávú technológiák általános típusai a következők:

DSL

Sok olyan fogyasztó számára, aki elég idős volt ahhoz, hogy telefonos modemet használjon a sáv modemmel (az a felhasználó, aki a csikorgó hangoknak hangzik, amint a kapcsolat létrejött), a DSL volt a telefonos telefonon kívüli lépés. A digitális előfizetői vonal (DSL) a szélessávú internet egyik legkorábbi iterációja.

A DSL a hagyományos réz telefonvonalakon keresztül történő nagysebességű internet-hozzáférés általános kifejezése. A DSL családban különféle technológiák léteznek, amelyek akár 100 Mbps sebességet is képesek biztosítani. Az átlagos DSL-sebesség azonban általában félénk attól, ami műszakilag lehetséges, jellemzően 128 Kbps és 2 Mbps között esik..

A DSL családon belül a két leggyakoribb technológia a következő:

ADSL (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal)

Az ADSL egy rézvezetékes szélessávú módszer, amelyben a letöltési és feltöltési sebességeket aszimmetrikusan szállítják, előnyben részesítve a letöltési sebességeket. Ennek eredményeként az ADSL vonallal rendelkező lakossági felhasználók gyorsabb letöltési sebességet szereznek, de minimális feltöltési sebességet, így kevésbé kedvező lehetőség azok számára, akik sok feltöltést szeretnének elvégezni. A DSL ezen verzióját 1998-ban vezették be először 8 Mbps letöltési sebességgel. Jelenlegi iterációja, az ADSL2 +, lehetővé teszi a 24 Mbps sebességet. Az ADSL azonban nem gyakori, és azokban a helyeken, ahol kínálják, gyakran drágán számítanak bitrátánként. Kívánatos, mivel felhasználható mind az internetkapcsolat, mind a hang továbbítására ugyanazon a vonalon, így a második telefonvonal feleslegessé válik.

Az ADSL többféle változatban kapható, köztük a RADSL, amely a vonali viszonyok alapján módosíthatja a bitsebességet, és az ADSL Lite, amely sokkal alacsonyabb bitsebességet biztosít, és a szolgáltatótól kb. 18 000 láb távolságra van..

SDSL (szimmetrikus digitális előfizetői vonal)

Az ADSL-től eltérően az SDSL megköveteli, hogy a felhasználóknak külön telefonvonallal rendelkezzenek a szolgáltatás működéséhez. És bár az ADSL inkább a letöltési sebességet részesíti előnyben, az SDSL lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyenértékű bitsebességgel töltsenek le és töltsenek fel. Az SDSL szintén viszonylag rövid hatótávolságú, megköveteli a szolgáltatótól mintegy 10 000 láb távolságot.

Más szimmetrikus DSL technológiák között szerepel a HDSL (nagy bitráta), amely kisebb sebességet biztosít, mint az SDSL, és a VDSL (nagyon nagy, nagy sebesség), amely a leggyorsabb DSL sebességet akár 100 Mbps-ig nyújtja, de rendkívül rövid 300 láb távolság a szolgáltatótól.

Az Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság és Ausztrália között az ausztráliai fogyasztók nagyobb valószínűséggel találnak DSL lehetőségeket. Sok más országban a DSL helyet adott mind kábelnek, száloptikának vagy műholdnak.

Átlagos DSL sebesség

Kábel

A kábel jelenleg a szélessávú hozzáférés leggyakrabban használt módszere számos országban, ahol elérhető a szélessávú internet. Az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság, a kábeltelevíziós társaságok egy csomagolt üzlet részeként internetes hozzáférést kínálnak..

Az ilyen típusú internet modemet használ, csatolt koaxiális kábellel. A modembe behelyezett koaxiális kábel ugyanaz, mint amelyet a kábel TV-dobozához csatolt. A telefonvezetékekhez hasonlóan a koaxiális kábelek réz alapúak is, de kialakításuk miatt jelentősen több adatot tudnak továbbítani a vonalon keresztül.

A kábel-internet akár 10 Gb / s sebességet is képes biztosítani másodpercenként vagy annál nagyobb, néhány alkalmazott technológiával (például koaxiális és szálas technológiák kombinálásával). Ezenkívül a kábelmodem révén élvezhető teljes sebességet elsősorban a modem által kínált csatornák száma korlátozza. Minél több feltöltési és letöltési csatornát kínál, annál nagyobb a kombinált letöltési sebesség.

Műhold

Az elsődlegesen a vidéki térségekben élők számára kínált műholdas internet geostacionárius műholdakat használ a nagy sebességű internet-hozzáférés biztosításához. Ez azt jelenti, hogy a műholdak rögzített helyen vannak az űrben, és nem keringnek a bolygón.

A műholdas szélessávú szolgáltatás ugyanúgy működik, mint a műholdas TV. Az adatátvitel a műholdas és a fogadó antenna között állandó, ez a szélessávú internet „mindig bekapcsolt” követelményét eredményezi. Néhány tényező azonban befolyásolhatja a kapcsolat erősségét, például látóvonal, időjárás és egyéb akadályok.

Hogyan működik a műholdas rendszer?

Forrás: HughesNet

A műholdas internet számára rendelkezésre álló sebességeket csak az határozza meg, hogy az internetszolgáltató mikor használja a műholdas technológiát az adott időben. Az átlagos lefelé irányuló kapcsolati sebesség 1 Mbps, míg a legújabb ISP-műholdak néhány gigabites internetes sebességet kínálnak (nagyon magas költségek mellett). A vidéki közösségekben élők számára azonban a műholdas internet lehet az egyetlen lehetőség, mivel a hagyományos internetszolgáltatók elutasítják a költséges infrastruktúra kiépítését kisszámú vásárló számára, és a beruházások alacsony hozamát.

Rost

A legújabb és leggyorsabb szélessávú internet-technológiák között a „szálas” rövidítés a „száloptikát” jelenti. A száloptikai kábelek fényjelzések segítségével továbbítják az információkat, és mint ilyenek, az adatokat a fény sebességével továbbítják. Ez a módszer gyorsabb és kiterjedtebb adatkapcsolatot tesz lehetővé. Az üvegszálak rendkívül kicsik (az emberi hajszélesség körül), és egy szál különféle multiplexelési technikák alkalmazásával nagy sebességgel képes jelentős hányada adatot hordozni..

Kevés korlátozás van arra, hogy milyen gyors lehet az optikai kapcsolat. A legtöbb gigabites internetes opciót roston (vagy egyes esetekben szálas / koaxiális kombinációkon) keresztül szállítják. Egyes kutatók azonban bebizonyították, hogy a rost terabit adatátviteli sebességet tudna biztosítani, mivel egy csoport egyetlen szálakkal 255 Tbps sebességet érhet el. Perspektivikus szempontból akár 1 sebességgel is elegendő körülbelül 250 HD film letöltése egy másodperc alatt.

Mivel a száloptikai lehetőségek még mindig viszonylag újok, általában csak sűrű lakosságú területeken érhetők el. A vidéki rostokhoz való hozzáférés valószínűleg hosszú idő eltelte után megtörténik, ha egyáltalán. A kábel-internethez hasonlóan a vidéki térségek vezetésének költsége sok esetben nem eredményezi azt a rövid vagy középtávú profitot, amelyet az internetszolgáltatók keresnek, hogy a projekt értékes legyen.

Mobil (3G, 4G, 4G LTE és 5G)

Ha kimenő és körülbelül idő alatt adatokat kap a telefonjáról, akkor valószínűleg 4G vagy (mennyire tiltja) 3G vezeték nélküli kapcsolatot használ. A mobil szélessávú mobiltelefon-tornyok felhasználják az adatok továbbítását a telefonra és más eszközökre. A mobil adattechnológia minden generációját „generáció” vagy „G” jelöli. A 3G előtt a mobil adat nem tudott hatékonyan illeszkedni a „szélessávú” kifejezéshez, mivel a sebesség nem volt elég gyors.

Elképzelhető, hogy bármilyen internethez csatlakoztatott eszköz képes mobil szélessávú vételre, amennyiben a megfelelő hardvert tartalmazza.

Sok esetben azok, akik kábel vagy DSL útján nem tudnak megfelelő szélessávú hozzáférést elérni, előfordulhat, hogy hotspot-eszközökön keresztül hozzáférnek a mobil szélessávú internethez. Ezek az eszközök egyszerűen csatlakoznak egy 3G vagy 4G hálózathoz, és úgy működnek, mint egy útválasztó, és visszatükrözik a jelet a környéken lévő más eszközökre.

A 3G kapcsolat sebessége másodpercenként 348 bit és körülbelül 7 Mbps között változhat. Ugyanakkor lehetséges, hogy a 3G kapcsolatok mintegy 50 Mbps sebességet érjenek el az újabb szabványokkal. A 4G-összeköttetés átlagosan körülbelül 14 Mbps, de elérheti a 100 Mbps-ot is. Néhány (jelenleg a fogyasztók számára nem elérhető) 4G-technológia elérheti 1 Gigabites sebességét.

A 4G LTE (Long Term Evolution) vonatkozásában valószínűleg észrevesz valamilyen sebességbeli javulást az alapvető 4G-hez képest. Az LTE valójában inkább marketing fogalom, mint különálló 4G technológia. Ehelyett azt jelenti, hogy a mobilszolgáltató valamivel gyorsabb 4G-sebességet kínál. Ugyanez vonatkozik a 4G LTE-A-re.

A valódi izgalom azonban a mobil szélessávban az 5G-n van. A mobil szélessáv következő ismétlésekor a leszerelt vezeték nélküli TV jeleket fogják használni az adatok továbbításához. Ezek a jelek sokkal több adatot tudnak szállítani gyorsabban, mint a 3G vagy a 4G, de sokkal rövidebb tartományban vannak. Az 5G 1 Gigabites internetsebességet ígér alapul, és 4-5 Gbps vagy annál nagyobb teljesítményt nyújt. Ezenkívül, mivel a jelek továbbíthatók és továbbíthatók a meglévő mobiltelefon-tornyokon keresztül, néhány 5G-ra történő bevezetés kevesebb időt vesz igénybe. Mivel azonban az 5G jelek rövidebb távolságúak lesznek, több sejt tornyra lesz szükség a jobb lefedettséghez (azaz igen, a vidéki közösségek ismét hátrahagyhatók).

WISP (vezeték nélküli internetszolgáltató)

A vezeték nélküli internetszolgáltatók (WISP) egy kissé ritka ISP-típus, amelyet eredetileg azért hoztak létre, hogy internet-hozzáférést biztosítson a vidéki közösségek számára, ahol más lehetőségek nem léteztek..

A WISP-k tartalmazhatnak nagyobb méretű wifi hálózatokat vagy tornyokat, amelyek ételeket használnak adatküldéshez nyílt ultrafrekvenciás sávokon keresztül (hasonlóan az adó-TV-hez). Mint a műholdas telefonoknál is, a WISP-knek gyakran látótávolsági kérdéseik vannak, mivel gyakran középkategóriás edényeket használnak az adatok földfelszíni továbbítására. Ezenkívül a WISP-k korlátozottak abban, hogy mekkora sebességet tudnak biztosítani, gyakran 15 Mbps sebességgel.

Internet sebesség magyarázata

Amikor az internet megvitatásáról van szó, és különösen szélessávú Internet, a leggyakoribb és leggyakrabban félreértett kifejezés sebesség. Mi az internet és a szélessávú sebesség??

Bit, byte és megabájt

Sebesség, mivel az internetkapcsolathoz kapcsolódik, arról szól, hogy milyen gyorsan tudod ezt megtenni letöltés vagy feltöltés információ. Az internet sebességének e két szempontját általában külön jelenítik meg, ám ezek továbbra is fontosak letöltési sebesség a legtöbb ember számára a kettő közül a legfontosabb.

Bájt és bit

Forrás: Floridai Egyetem

Az internet sebességét hányban mérik Az adatok bitjeit másodpercenként továbbítják. Minden egyes kis adat a számítógépes információk alapvető alkotóeleme. A bit, ami rövid bináris számjegy, 0 vagy 1 lehet. Itt lehet megismerkedni a dolgokkal. Valószínűleg hallotta, hogy az összes alapszintű adat 0 vagy 1 s kombinációja, egy rendszer kétkomponensű. Gondolj a bit mint gondolnád az emberi DNS-re. Ez az információ alapvető alkotóeleme, amely az adatokat megteremti, mi van, de a DNS-hez hasonlóan egyetlen bit sem csinál sokot. Nagyon sok rá van szüksége valami létrehozásához.

Amikor előkelted ezeket adatbiteket, és bizonyos módon rendezheti őket, elkezdesz hasznos információkat szerezni. A több bit van, annál több információ van. Minél nagyobb a fájl, annál több bit alkotja. Ahogy a fájlméret nagyobb lesz, gyakran nem számít be bit és elkezdi mérni a 8-as csoportokban, úgynevezett a byte.  

Ha szokásos felbontású filmet közvetít a Netflix-ről, akkor a kapcsolatot itt kell letölteni: 3 megabites másodpercenként (Mbps), vagy 3 millió bit másodpercenként a szabványos meghatározáshoz. Ennél kevesebb, és valószínűleg felmerül egy hívott probléma pufferelés (más néven a streaming létezésének gátja).

Ne feledje, hogy láthat számokat, amelyek a megabájt is. megabájt kicsi b (Mbps) helyett nagy B-t (MB / s) kapnak. Az olyan internetszolgáltatók, mint a Comcast, a Verizon, a Sky, a Spectrum és mások, az általánosan elfogadott megabites per sec (Mbps) sebességet számolják. Mivel a fájlméretek manapság általában nagyok, a letöltött fájlokat általában megabájtban (MB), és nem megabitesen (MB) jelzik. Ha az internetes sebességet megabájtba szeretné konvertálni, akkor a sebességet (Mbps-ben megjelölve) 8-ra lehet osztani. Például, ha a 25 Mbps osztva 8-val, akkor 3,12 megabájt / másodperc (MB / s) egyenlő..

Mivel a legtöbb számítógép manapság bőséges mennyiségű helyet foglal el, a webhelyek ritkán zavarják a fájlok méretének közzétételét. Ezenkívül, mivel az internet sebessége sokkal nagyobb, kevésbé fontos megadni a fájlméretre vonatkozó információkat vagy a letöltési időket. azonban, mobil eszközök továbbra is korlátozott a hely, így valószínűleg az alkalmazás-áruházban elérhető alkalmazásméreteket talál, és meglátja, hol vannak megjelölve ezek megabájtban:

megabájtEz az Android alkalmazás mérete megabájtban látható.

Bejelentkezve bármely internetszolgáltató weboldalára és ellenőrizve a szolgáltatási csomagokat, könnyen kiderül, hogyan mérik a sebességet a Megabit segítségével:

Internet sebesség és árképzés

Forrás: Comcast Xfinity

(Bár az internet sebességére a Megabitsre koncentráltunk, bizonyos helyeken az internet sebessége akár 1000 Mbps-ig is meghaladhatja. Ekkor gigabitesnek hívják. Jelenleg a gigabites internetes sebesség ritka, és gyakran drága az egyes fogyasztók számára). , ezért valószínűtlen, hogy legalább egy évtizedig meg kell aggódnia ennek megértéséért. Ha azonban többet szeretne tudni a Gigabites internetes lehetőségekről,, kattints ide az Egyesült Államok városának térképe, ahol elérhető Gigabites internet).

Tehát mi a jó internet sebesség? Ez vitatható, és leginkább attól függ, hogy mit csinálsz online.

Ha csak az internetet használja, böngészés, akkor valószínűleg nem kell 5 MB / s-nál többre. Ha azonban kicsit szigorúbb dolgot akar tenni, például videókat, zenéket streaming vagy online játékot játszani, akkor sokkal nagyobb sebességre és sávszélességre van szüksége..

A maga részéről a Netflix a következő internetes sebességeket javasolja:

 • 0,5 Mbps a minimális szintű video streaminghez (várható az alacsony minőségű videó és a pufferelés)
 • 1,5 Mbps az ajánlott minimum (alacsony minőségű videó, előfordulhat pufferolás)
 • 3,0 Mbps az SD minőségű videóhoz
 • 5,0 Mbps HD minőségű videóhoz
 • 25 Mbps UHD minőségű video stream-ekhez

Noha a több minden bizonnyal jobb, létezik olyan dolog, mintha több internetes sebességet vásárolna, mint amire valójában szüksége van. Még mindig, Internet sebesség csak egy része annak, hogy milyen gyorsan letölthető vagy tölthető fel, és hogy felmerül-e a videó pufferolással kapcsolatos problémák. A sebességet befolyásolja az úgynevezett fütyülés vagy késleltetés.

Ping és késés

fütyülés és késleltetés a szélessávú fogalmak két legnehezebb megértése között. Az alkalmi felhasználók számára szintén kevésbé fontosak, hogy megértsék őket, mint a Megabits. Hogy az említett, fütyülés és késleltetés kifejezetten befolyásolhatja azt, hogy milyen gyorsan tudja letölteni vagy feltölteni az információkat az interneten, különösen ha virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül csatlakozik távoli kiszolgálókhoz. És ezek a te közvetlen eredményei lehetnek pufferelés kérdéseket is.

Bár ez a két koncepció különálló, működnek együtt. A legegyszerűbben fogalmazva, fütyülés az a jel, amelyet a számítógép egy másik számítógépre küld (általában arra a webhelyre vagy szolgáltatásra, amelyhez megpróbál hozzáférni).

Késleltetés azt a szót használjuk, amely leírja, mennyi időbe telik a sor másik vége, hogy visszatérjen a sikeres válasz. A késleltetés egy másik módja annak mérése, hogy mennyi idő telik el a szerver pingolása és a válasz megérkezése között. Minél alacsonyabb a késés és a ping-szám, annál jobb, mivel ez azt jelenti, hogy a kapcsolat az Ön és a megkeresni kívánt webhely vagy szolgáltatás között egyaránt erős és gyors. Amikor mindkettő fütyülés és késleltetés jók, ez azt jelenti, hogy sikeres kapcsolatot létesített azzal a webhellyel vagy szolgáltatással, amelyhez megpróbál hozzáférni.

A legtöbb esetben a válaszidőt csak milliszekundumban jeleníti meg. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb.

Ping TérképEz a MapLatency.com webhelyről készített ping térkép megmutatja, hogy mennyi ideig tart a ping Comparitech.com ping a világ minden tájáról.

A letöltési és feltöltési sebességet befolyásolhatja a rossz késleltetés. És ehhez számos különféle tényező okozhat problémákat. Bár manapság az adatok hatékonyan haladnak a fénysebességgel, a távolság mégis hatást gyakorolhat. Ha alaszkai helyszínen próbál csatlakozni egy ausztráliai webhelyhez, akkor természetesen egy kicsit tovább tart, amíg egy webhely betöltődik.

Magányos kifejezésként használva, késleltetés más jelentéssel bír. Használható számos olyan kapcsolódási probléma leírására, amelyek késleltethetik az adatátvitelt egy hálózaton keresztül.

Ha puffereléssel foglalkozik, akkor az alacsony sávszélesség problémát jelenthet. A késéssel kapcsolatos problémák ugyanakkor csökkenthetik a sávszélességet. Mivel az adatok összekapcsolódnak a csatlakozási folyamat során, ez szűk keresztmetszetet okozhat, amely nagyobb sávszélességet és ezáltal több puffert eredményez.

Az online tevékenységek elvégzéséhez nem szükséges jó ping vagy késleltetés. Például, ha egyszerűen csak információkat keres a Wikipedia-ban, vagy válaszol e-mailekre, akkor a weboldalak továbbra is betöltődnek, mivel nem kell sok adatot továbbítania. Ha azonban olyan tevékenységeket végez, amelyek gyors reagálást igényelnek (például videobeszélgetések vagy online játékok), akkor jó késéssel kell rendelkeznie. A videóval kapcsolatos tevékenységeknél a rossz késleltetés azt jelenti, hogy több pufferelést, elmaradást mutat a videók, és időnként megszakad az audio és a vizuális kimenet. A játék szempontjából a rossz késés általában sok késést jelent (és jelentős mennyiségű „késleltetési páncélt”, ami bizonyos esetekben jó is lehet).

Végül egy túlterhelt hálózatnak alacsony késést kell eredményeznie, de ha egyszerre nagy számú ember fér hozzá a webhelyhez, ez problémákat okozhat a végén.

Ezen felül, ha vezeték nélküli szélessávú rendszereket, például műholdat vagy WISP-t használ, akkor nagyobb késés tapasztalható meg..

Sávszélesség, állítási arány

Amikor megtudjuk, hogy a hirdetett internetes sebesség mekkora részét fogja élvezni, sávszélesség a legfontosabb tényező.

A sávszélesség legmegfelelőbb megértése érdekében érdemes úgy gondolni az internetkapcsolatára, mint egy autópálya (talán egy… információs autópálya? De én eltérítek). A 60 mérföld / órás sebességkorlátozással ellátott kétsávos út szórakoztató és gyors lehet vezetni, mindaddig, amíg nincs sok ember az úton. De minél több ember vezet úton egy időben, mint te, annál nagyobb a torlódás, és minél lassabban halad mindenki.

Internet sebessége hasonló. Ha a hirdetett internetsebessége „legfeljebb 25 Mbps”, akkor elképzelhető, hogy ezen a sebességen is letöltheti. De ha több eszköz fut az otthoni hálózaton, és a HD-videókat a Netflix közvetíti, sok torlódást fog okozni, lelassítva a tényleges sebességet.

Sávszélesség az a kifejezés, amelyet arra használunk, hogy leírjuk, hogy az internet sebességének mekkora részét tudod élvezni. Ha több számítógép és eszköz ugyanazt a korlátozott kapcsolatot használja, akkor sávszélessége csökken, és a letöltések tovább tartanak. Emellett valószínűbb, hogy hosszabb videoidő-töltési időket és pufferelési problémákat tapasztal, amint ezek a videók streamingbe lépnek.

Nem mindig hibáztathatja a gyerekeit, hogy megeszik az összeset sávszélesség, azonban. Noha az ISP-n keresztül bizonyos számú sávszélességet kiosztottak neked, ugyanazt az internetszolgáltatót használva ezt a sávszélességet is megosztja körülötted lévőkkel. Az internethasználat csúcsidőben valószínűleg több lelassulást tapasztal, miközben videókat streamál, illetve letölt és tölt fel a hálózatra.

Például fizetnék a „akár 100 Mbps” sebességet a Comcast-tól. Íme, hogy néz ki számomra az internetes sebesség-teszt eredménye:

Az Internet és a szélessávú feltételek és sebesség magyarázata

Mint láthatja, nem érzem el a 100 Mbps-os sebességet. Valójában még soha nem is sokat közelítettem hozzá, ideális körülmények között és csúcsidőn kívül. Ezt figyelembe kell venni, amikor az internetszolgáltatási terveivel vásárol. A sávszélességgel kapcsolatos problémáknak köszönhetően, amelyek végső soron elkerülhetetlenek, általában számíthat arra, hogy a hirdetett maximális sebesség felét vagy kevesebbet a felét elérheti.

Tehát van egy képzeletbeli kifejezés annak a számnak a számára, amelyik hálózatot oszt meg együtt? Természetesen! ez érvelési arány (vagy kevésbé népszerű, túllépési arány). A tartalomarány kifejezés az azonos adatkapacitást megosztó egyidejű felhasználók számának leírására szolgál. Mint gondolhatja, minél alacsonyabb az arány, annál jobb a szolgáltatás minősége. A vita aránya miatt a hálózaton több ember okozza mindenki tényleges sebességének lelassulását. Ez is az oka annak, hogy fontolóra kell vennie nagyobb sebességű vásárlást az internetszolgáltatójától, ha következetesen kevesebbet kap, mint amit fizet.

Az internetszolgáltatók gyakran csökkentik mindenkinek a rendelkezésre álló sávszélességet csúcsidőben, hogy korlátozzák a hálózati eltömődést, ami a megnövekedett versenyszámon alapul. A sávszélesség iránti egyre növekvő igény miatt azonban továbbra is meg fogja érezni magát. És az Egyesült Államokban az internetszolgáltatók fájdalmasan lassan fejlesztették hálózataikat a nagyobb forgalom figyelembevétele érdekében, vagyis valószínűleg magasabb díjakat kell fizetniük a nagyobb sebességért és sávszélességért, ha el akarják kerülni a problémákat streaming közben.

Lassú internetét a számítógép okozhatja

Miközben a sávszélesség témájáról beszélünk, fontos kiemelni az internetes sebességgel kapcsolatos általános félreértéseket. Ha úgy találja, hogy rendszeresen tölt be weboldalakat, de továbbra is fizet a szélessávú internetért, akkor azt gondolhatja, hogy van valami baj a kapcsolattal. Ehelyett egy lassú számítógéppel lehet foglalkozni.

A számítógép kora befolyásolhatja az Ön böngészési élményét. Az internet sebessége számít, de a számítógép hardvere sem. Ha korlátozott mennyiségű memória és feldolgozási teljesítmény áll rendelkezésre számítógépén, a nagy sebességű internet nem fogja megkerülni ezt. A számítógépének továbbra is képesnek kell lennie a fogadott adatok feldolgozására, még akkor is, ha 25 Mbps sebességgel veszi át.

Mielőtt megpróbálna új szélessávú szolgáltatást keresni, vagy panaszt felhívni az internetszolgáltatóra, előbb megpróbálhatja felgyorsítani a számítógépet..

A kapcsolat felépítése

A szélessávú megértés utolsó része a ténylegesen használt eszköz. Függetlenül attól, hogy kábelt, száloptikát vagy mobil szélessávot használ, otthonának megfelelő felszerelésre van szüksége, hogy mindegyik megfelelően működjön.

Modem

A modem olyan eszköz, amely adatjeleket fogad az internetszolgáltatójától, és ezeket a jeleket felhasználhatóvá teszi az eszközökre történő továbbításhoz. Modem nélkül az asztali, a laptop és az otthoni más, internethez csatlakoztatott eszközök nem lennének képesek hatékonyan fogadni és használni az internetszolgáltató internetét.

Motorola modem

Forrás: Amazon

Modemre csak akkor van szükség, ha a több közül egyet használja vezetékes Internet lehetőségek: DSL, kábel vagy szálas.

A legtöbb esetben, ha vezetékes internet-hozzáférést vásárol egy Internet szolgáltatótól, akkor felajánlanak egy modem bérlését. Azonban te tud és valószínűleg kellene vásároljon saját modemet. A probléma az, hogy az internetszolgáltató határozatlan időre kölcsönzi ezt a modemet, függetlenül attól, hogy elegendő pénzt adott-e számukra a készülék megvásárlásának költségeinek kifizetésére.

Saját modem vásárlása és használata évente több mint 100 dollárt takaríthat meg Önnek. Megfelelő minőségű modemet lehet megvásárolni 100 dollár alatt, ami azt jelenti, hogy ezeket a megtakarításokat gyorsan látni fogja. Ezenkívül azt a modemet magával viheti, ha költözik. Egyes internetszolgáltatók nagyon specifikus modemekkel rendelkeznek, amelyek működni fognak a szolgáltatással. Mint ilyen, mielőtt kimenne és vásárolna egy modemet, ellenőriznie kell, hogy mely modemek működnek együtt az internetszolgáltatóval. Lehet, hogy közvetlenül a szolgáltatótól is megvásárolhatja a modemet. Először azonban azt javasoljuk, hogy végezzen ár-összehasonlítást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az internetszolgáltató nem tartalmaz ár-jelölést.

Sajnos néhány internetszolgáltató megköveteli, hogy használja (bérelje) modemüket a szolgáltatás igénybevétele érdekében. Feltétlenül kérdezze meg az internetszolgáltatót, mielőtt elvégzi a változást.

Vezeték nélküli router

Hacsak nem tervezi közvetlenül a modemhez csatlakoztatni a számítógépet, akkor szüksége lesz egy útválasztóra, hogy továbbítsa az internetkapcsolatát a házában. Az útválasztó azt teszi, amire a neve utal: az internetkapcsolatot más eszközökre irányítja.

wifi router

Forrás: Amazon

A vezeték nélküli útválasztók lehetővé teszik az internet sugárzását bármilyen eszközre egy meghatározott tartományon belül. Ez a tartomány az útválasztó erősségétől függ, a drágább útválasztók általában nagyobb távolságot kínálnak. Mindaddig, amíg eszközei wifi jelet tudnak venni, valószínűleg együttműködnek az útválasztóval.

Vegye figyelembe, hogy egyes útválasztók egy kicsit rontják az internet-kapcsolat erősségét. Általában ez marginális, de ha sokkal lassabb sebességet látsz, mint amire az ISP-től kellene, akkor érdemes megpróbálnia frissíteni az útválasztót. Lehetséges, hogy vezeték nélküli útválasztója nem kínál elegendő csatornát, vagy hiányzik a legújabb technológia a gyorsabb sebesség biztosításához. Ezenkívül, ha úgy tűnik, hogy a vezeték nélküli útválasztó nem jelez jelet a ház egész területén, akkor előfordulhat, hogy frissítenie kell vagy meg kell próbálnia növelnie a hatótávolságot.

Érdemes lehet megfontolni egy olyan mesh wifi útválasztó rendszert is, mint például a Google Wi-Fi. Ez a rendszer

Számos vezeték nélküli útválasztó eszközt használ az otthona egész területén, létrehozva egy „vezeték nélküli hálózati hálózatot”, amely nagyobb otthoni lefedettséget és erősebb jeleket biztosít egész otthonában.

A modemekhez hasonlóan az internetszolgáltató is megkísérelheti, hogy béreljen útválasztót. Neked kellene mindig vásároljon saját útválasztót, ahelyett, hogy bérelne egy internetszolgáltatójától. Ez minden hónapban pénzt takarít meg. Mivel egy tisztességes útválasztó most kevesebb, mint 100 dollárba kerül, ezeket a megtakarításokat hamarosan látni fogja. A modemekhez hasonlóan előfordulhat, hogy egyes internetszolgáltatók nem engedik meg a saját útválasztójának használatát. Mielőtt útválasztót vásárolna, kérdezze meg az ISP-t. Ennek ellenére kevés korlátozás vonatkozik arra, hogy az útválasztók miként működnek az internetszolgáltatóval. Mindaddig, amíg a router nem működik új, valószínűleg működni fog.

Ha saját útválasztóját használja, akkor a biztonság növelése érdekében módosítsa a felhasználónevet és a jelszót. A nem biztonságos vezeték nélküli útválasztók jelentős biztonsági fenyegetést jelenthetnek otthona számára, és lehetővé tehetik, hogy bárki ugorhasson az otthoni hálózatra és adatot lopjon, miközben nem néz.

WiFi

A „wifi” kifejezést gyakran használják bármilyen vezeték nélküli adatjel azonosítására. Ez magában foglalja az otthoni útválasztó által küldött vezeték nélküli jeleket vagy az ingyenes vezeték nélküli jeleket, amelyeket a helyi kávézóban felvehet. Meg kell jegyezni, hogy nem összes A vezeték nélküli adat azonban wifi. Például a 3G vagy a 4G adatkapcsolat „vezeték nélküli” lehet, de nem tekinthető „wifi” -nek. A Wifi a vezeték nélküli helyi hálózati eszközökre jellemző technológia, például otthoni útválasztó vagy mobil hotspot eszköz.

Képzettségét érzi a szélessávú kapcsolat? Érdemes lehet felfedezni az otthoni hálózat biztonságának elősegítésére szolgáló módszereket. Javasoljuk, hogy olvassa el néhány olyan legjobb virtuális magánhálózaton (VPN), amely elősegíti a szélessávú internet biztonságát az adatlopók és az internetszolgáltatók ellen..

Lehet, hogy tetszik az internetszolgáltatókMi is a nettó semlegesség, miért számít, és hogyan lehet harcolni érte? Internet szolgáltatókTelefon- és internetes engedmények az idősebb emberek számáraInternet szolgáltatókPolitikákról? - Az emberek 44,6% -a találja idegesítő internetes szolgáltatókat60 + IoT statisztikák és tények

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4

Adblock
detector