Technológia és internetes függőség: Hogyan lehet felismerni és helyrehozni

amenclinics

Az „internet-függőség” egyre növekvő probléma. Ahogyan évente egyre többen férnek hozzá internet-hozzáféréshez, egyre növekszik a digitális életmód megszállottságaihoz és hozzátartozóihoz tartozó személyek száma is. Az internetes függőség sok hasonlóságot mutat más függőségekkel, és hasonlóan más függőségekhez is kezelhető. Ez az útmutató segít megérteni, hogy az internet-függőség hogyan néz ki, és hogyan lehet kezelni.

Az internetes függőség meghatározása

2012-ben a népszerű szatíra hírportál A hagyma hamis videohíres jelentést tett közzé:Az agyhalott tinédzser, aki csak gömbölyöző szemmel és textilküldéssel képes megölni. "

A videó szórakoztatóan ábrázolja a „Caitlin”, az egykori energikus és aktív fiatal lány lassú degradációját, akinek agya az élettelenségnek alávetette magát a szöveges üzenetküldés és a közösségi média használatának közepette (és feltételezhetjük, hogy a tizenéves lány általános érzése). Dotáló, mégis bajba jutott szülei úgy döntöttek, hogy a legszeretőbb lépést megteszik, amelyet megfontolhatnak: az eutanázia. Mint a hamis orvos a klipben kijelenti:

"A szeme kissé összerezzent, vagy morgol:" Most tényleg megölsz engem? ", De akkor a harc végre véget ér."

A hagyma jól ismert harapós humoráról, de ugyanúgy, mint a televízióé Szombat esti élet, a szatíra megfigyelő intelligenciájáért. Ebben az esetben a webhely meglehetősen otthon közelében található azok számára, akik foglalkoztak technológiával és internetes függőséggel, vagy akik családtagjai jelenleg küzdenek ezzel a növekvő problémával. Habár igazi Az internetes függőség ritkán, ha soha, olyan drámai hatást eredményez, mint a A hagyma Különösen a hiperbolikus példa, annak következményei és a kapcsolatokra és az életminőségre gyakorolt ​​hatása gyakran mélyen érezhető.

Ennek ellenére a vita arról, hogy az internetes függőség jogszerű rendellenesség - legalább hivatalosan a nyugati országokban még döntést kell hozni. Az Amerikai Pszichológiai Társaság, például, nem sorolja fel az internet, a technológia vagy a közösségi média rendellenességeit a legutóbbi frissítésében mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-V), bár bólintást ad az internetes játékfüggőségre. Azonban egyre több ázsiai ország hivatalosan ítéli meg ezeket a függőségeket, köztük Kína, amely 2008-ban hivatalosan besorolta az internetes függőséget.

Az internet-függőséggel kapcsolatos állítások és a kutatások hatékonyságával kapcsolatos nézeteltérések ellenére sok egészségügyi szakember, köztük számos pszichológus, szociológus és pszichiáter, jelenleg fontolóra veszi az internetes függőséget - más néven problematikus internethasználat (PIU) vagy internet-függőség-zavar (IAD). ) - a rendellenesség legitim, mint bármely más függőség, és ugyanolyan figyelmet érdemel.

Miközben ez a vita továbbra is folytatódik, továbbra is növekszik azoknak a száma, akik életét érezhetetlenül érinti az internet és a technológia túlhasználata. A Hongkong Egyetemen végzett egy 2014. évi tanulmány szerint világszerte mintegy 420 millió ember szenved valamiféle internetes és technológiai függőségtől. Míg mások megkérdőjelezték a tanulmány elérhetőségét, továbbra is számos példa jelenik meg ezzel a kérdéssel kapcsolatban, különösen a fiatalabb generációk körében.

A megfigyelések és tanulmányok rámutatnak arra a tényre, hogy a fiatalabb generációk az internet, a mobil eszközök és a közösségi média használatával nevelkednek legformáltabb éveikben, amikor a szokások beépültek az agy kémiájába. Az észlelt logikával ellentétben előfordulhat, hogy a korábbi generációk is, különösen az X generáció több valószínűleg technológiai függőség alakul ki, mint a fiatalabbaknál.

Mint a legtöbb függőségben, nincs egyetlen típusú függő. A függőség személyenként eltérő, és attól függ, hogy mélyen befolyásolja valaki életét. Vannak módok annak meghatározására, hogy valakinek életében valóban léteznek-e technológiai és internetes függőségek, megfigyelhető negatív következményekkel járva. Ezen túlmenően, már létezik egy sor cselekvési módszer ezen addiktív viselkedés leküzdésére, amely segíthet azoknak, akik felépülnek az addiktív károk miatt..

Mik a technológiai és internetes függőségek??

internet függőségHitel: Tes Teach.

Az Internet és más technológiai függőségek több kategóriát lefedhetnek, és több definícióba beleférnek. Itt a „technológiai függőség” széles körű meghatározását nyújtjuk, és kisebb részekre osztjuk, amelyek jobban meghatározzák az internetes, okostelefon (vagy mobiltelefon) függést és a közösségi média függőségét..

Technológiai függőség: magas szintű meghatározás

A „technológiai függőség” nagyjából úgy definiálható, hogy az érzelmi, pszichológiai, társadalmi, környezeti és biológiai tényezők által kifejlesztett függőség miatt nem képes ellenőrizni a technológia használatát. Ez azt jelenti, hogy az egyén számára nehézségekbe ütközhet az impulzusvezérlés a technológia használatában, legyen az internet, játék, sms, okostelefonok, közösségi média vagy egyéb.

A fenti meghatározás szándékosan tág, hogy összehangoljuk a „technológiai függőség” fogalmát a függőség általánosabb meghatározásával, ahogyan azt a Amerikai Pszichológiai Társaság (APA). Az APA meghatározza függőség mint: „Krónikus rendellenesség, amelynek biológiai, pszichológiai, társadalmi és környezeti tényezői befolyásolják a fejlődését és fenntartását.”

Az APA kifejti továbbá, hogy a függőségnek jelentős szerepe van genetikai összetevő, az embernek körülbelül a felét veszélyezteti a genetikai történelemből származó függőség kialakulása. E függőség kialakulása a fent említett tényezők alapján történik, amelyek mindegyike különböző mértékben játszik szerepet. Minden függőséget erősen fejlesztenek biológiai és pszichológiai tényezők. A függőséget okozó magatartás azért válik kezedbe, mert az agy kémiai és érzelmi „jutalmat” nyújt a viselkedésért, ez arra készteti az egyéneket, hogy visszatérjenek és aktívabban keressék ezt a viselkedést. Egyszerűen fogalmazva, ez egyfajta kondicionálás.

Társadalmi szempontból ezek a függőségek alakulhatnak ki az egymástól vagy a családtól származó állandó nyomás következtében, ha az ilyen viselkedést társadalmilag elfogadhatónak vagy akár szükségesnek kell tekinteni, vagy környezeti szempontból, ahol az addiktust okozó közeghez való hozzáférés könnyű lehet, ami gyors jutalomhoz vezet, és korlátozza az egyén képességét. az impulzusvezérlés sikeres irányítása.

Könnyen belátható tehát, hogy a függőség tágabb definíciója miért alkalmazható a konkrétabb „technológiai függőségre”, és jó érvként szolgál arra, hogy miért léteznek és alakulnak ki a technológiai függőségek. A technológiát gyakran különféle szórakoztatási formákhoz társítják és használják, amelyek érzelmi és kémiai haszonnal járnak az agy által. Amikor ezt a reakciót egyes típusú technológiák társadalmi elfogadásával, valamint az egyre könnyebben hozzáférhető technológiákkal és a mobil eszközök egyre kifinomultabb követésével kombinálják, nehéz túlbecsülni, hogy a technológiai függőségek miért válhatnak ilyen könnyen elő.

Internet-függőség meghatározva

Ahol az internet-függőség eltér a technológiai tágabb fogalomtól, az internet-hozzáférés nagyon különleges követelménye. Az internet-függőség közvetlenül a technológiai függőség égisze alá eshet, miközben maga is a fajta más típusú technológiai függőségeknek, amelyek kizárólag az internet-hozzáférés miatt léteznek..

Az internet-függőségnek több különféle neve van, ideértve a „kényszeres internethasználatot” (CIU), „internetes túlhasználatot”, „problematikus internethasználatot” (PIU) és „internet-függőség zavarát” (IAD). Ezek közül az IAD és a PIU a leggyakoribb kifejezések. Amint azt korábban kijelentettük, az APA és más professzionális orvosi szövetségek nem hivatalosan osztályozzák az internetes függőséget rendellenességként. Ennek eredményeként egyetlen fogalom sem létezik a fogalom egységesítésére.

Az internet-függőséget kiemelte az egyén ellenőrizetlen kényszere az internet kihasználása érdekében. Az ilyen személyeknél az internetes különféle felhasználások kiváltják az agy jutalmazási központját, és az aktivitástól függően öblítik a testet olyan vegyi anyagokkal, mint a dopamin, a szerotonin vagy akár az adrenalin..

A Financial Times egy cikke megjegyzi, hogy a kutatók öt különféle internetes függőségtípust vázoltak fel: számítógépes játékok, szerencsejátékok és vásárlás, pornográfia, internetes szörfözés és online kapcsolatok. Annak ellenére, hogy hasznosak, egyre nehezebb számszerűsíteni a témát ilyen módon, mivel az internetkapcsolatot igénylő tevékenységek száma idővel csak növekszik. A Valiant Recovery, egy függőség-visszaszerző szervezet, felsorol öt öt fajtát is, amelyek hasonlóak a fent említett kategóriákhoz, de tágabbak azoknál, amelyek súlyt adnak arra az elképzelésre, hogy az internetes függőség továbbra is kissé rosszul meghatározott tanulmányi terület..

Az összes többi típusú függőség, amelyről megbeszéljük, az internetes függőség részhalmaza, mivel internetkapcsolat nélkül nem léteznének.

Okostelefon-függőség meghatározva

Az okostelefon-függőség rámutat arra, hogy az egyén rögeszméses és kényszeres igénye okostelefon vagy más mobil eszköz használata vagy tartása. Noha ennek a függőségnek a jellemzője nagyon vizuális és fizikai (például könnyen észrevehető, amikor az egyénnek nehézséget okoz egy eszköz eldobása), gyakran észrevétlenül marad, mivel az okostelefonok használata egyre több összefüggésben sokkal társadalmi szempontból elfogadhatóbbá vált..

Mint a függőség más formáinak, az okostelefon-függőség is fennáll, mivel az agy élvezeti központjai jutalmazzák az okostelefonok használatát. Bizonyos esetekben szorongás jelentkezhet addiktív személyekben, amikor az eszköz nincs jelen, és ennek következtében az eszköz maga jelenléte javíthatja a kényelem szintjét vagy a biztonság érzetét. Néhány kutató valóban egy új rendellenességet is javasolt: „Intelligens veszteségű szorongásos rendellenesség”, hogy leírja az okostelefon elvesztése után létező pszichológiai hatásokat és megküzdési mechanizmusokat.

A függõ személyek számára egyszerûvé válik az okostelefon-függõség igazolása, különösen az okostelefon sok értékes felhasználása miatt. Akár közvetlenül másokkal kommunikál szöveges vagy hangos módon, információkat vagy útmutatásokat keres, akár akár könyveket olvas, az okostelefonok sokféle felhasználási lehetősége egyre inkább szükségessé teszi a 21. századi környezetben, ezáltal megkönnyítve annak használatának függőségét. és nehezebb lekapcsolni használatától.

Ezen a téren tágabb értelemben az okostelefon-függőség hasonlít az „információs függőséghez”, vagy külön-külön, közelebb a „technológiai függőséghez”, mivel az okostelefon-függőséggel rendelkezők valószínűleg az eszközt használják állandó érzékszervi bemenet biztosítására különféle típusú médiumokon keresztül ami megköveteli vagy nem igényel internet-hozzáférést.

Meghatározott közösségi médiafüggőség

A közösségi médiafüggőség ezeket a témákat talán könnyebb meghatározni. A közösségi médiafüggőség esetén az agy ugyanazok a jutalomközpontok merülnek fel, de a közösségi média a függőség egyetlen útja. A szociális média függőséggé válásának oka három kulcsfontosságú terület: társadalmi interakciók és kapcsolatok; pozitív válaszok és bátorítás; és információszerzés. Ezeket a területeket mindazonáltal jutalomnak tekinthetik önmagukban, és mindegyik a közösségi média platformon létezik, különös tekintettel a közösségi média erős motivációjára a függőség szempontjából..

A közösségi média felhasználói könnyen hozzászokhatnak a kedveléshez és az újra megosztáshoz, mivel ez pozitív érzelmeket eredményez a felhasználó részéről. A felhasználók visszatérnek a közösségi médiában tapasztalható viselkedéshez és cselekedetekhez, amelyek kedveltségeket és megosztásokat eredményeznek, és különösen az addiktók megtanulják, hogy a hozzászólásaikat kurázzák, hogy növeljék az általuk megszerezhető kedvelések és megosztások számát. Az ilyen típusú viselkedés észrevehetően erős jele a függőségnek.

A Lady Gaga slágere, az „Applause” dal jó példa egy pop dalra, amely többek között a szociális médiavezérelt társadalomban tapasztalható érzelmi figyelmet keres. Tekintettel arra, hogy egy nagy közösségi médiahálózat vagy az azt követő felhasználók széles közönséget kínálnak, és sok ember egyformán rendszeresen működik a közösségi médiában, a hozzászólások közzététele tetszésnyilvánítás és megosztás érdekében szinte azonnali érzelmi jutalmat eredményezhet..

A jutalom megszerzésének könnyűsége és az egyének hosszabb időszaka annak megszerzéséhez, ezért a szociális médiafüggőség különösen aggodalomra ad okot, különösen a gyermekek és a tizenévesek számára, és különösen akkor, ha kockázatos viselkedéshez vezet.

A technológiai függőség valóban probléma?

Az, hogy a technológiai függőségek problémák-e vagy sem, némileg a folyamatos érvben rejlik abban, hogy valóban „függőségek”-e az egyszerűen a „rossz szokások” -hoz képest, és hogy még akkor is, ha addiktívok, valójában az egyik típusúaknak kell aggódniuk . A 2011-ben közzétett véleménycikkben A New York Times, Virginia Heffernan írt egy önmagában leírt internetes rabja közül: „Az internet, ahogy Gabriela használja, egyszerűen intellektuális élet és játék. Valójában ő csak az a személy, akit szeretnék egy diák számára - vagy egy barátot, vagy egy lányt. ”Heffernan véleménye szerint az internetes függőség nem feltétlenül rossz vagy káros. Az ő szempontjából a negatív címkézés leginkább azért létezik, mert a technológiai függőség nem olyan nagy szellemű, mint más tevékenységek, például opera, színház vagy olvasás.

Néhány kémiai és magatartási függőség azonban általánosan elfogadott veszélyes. Az alkoholizmust, a súlyos kábítószer-függőségeket (például heroint vagy kokaint) és a szerencsejáték-függőségeket mindig egyértelmű és jelenlegi veszélynek tekintik a függők és családtagjaik számára. Finomabb viselkedési függőség, például okostelefon, internet vagy szociális média függőség esetén a másokra és az addiktumra gyakorolt ​​közvetlen hatás gyakran kevésbé kifejezett, de továbbra is nagyon hasonló mintákat követ, mint más függőségek.

Számos esettanulmányból és példából kitűnik, hogy ezeknek a függőségeknek reális és néha fájdalmas következményei lehetnek. Például a Huffington Post gyors keresésével tucatnyi témájú cikk érhető el, és sok író az életminőség egyértelmű javulását azonosítja, amikor megpróbálja kivágni a függőséget okozó technológiát..

„A Facebook depresszióssá tesz?” - kérdezi Dr. Perpetua Noa egy 2016. évi cikkben. Miközben oda-vissza jár a kérdésről (igen-nem igen), kijelenti: „Ha úgy találja, hogy napirendeket, ünnepeket és étkezést tervez, hogy körül forogjon, amit a közösségi médiában közzétehetsz, akkor kérdezd meg magadtól, hogy ez valóban kielégít-e téged . Mivel sokan meggyőződtek arról, hogy mennyire érzi magát. ”Nyilatkozata arra utal, hogy sok közelmúltbeli tanulmány, köztük a Pittsburghi Egyetem tanulmánya is, megfigyelte: A nehéz közösségi média és az egyéb fokozott technológiahasználat szorosan kapcsolódik a depresszió magasabb arányához..

Az ok-okozati érvektől eltekintve, vannak más problémás összefüggések a technológiai függőségekkel is. Ez a lista magában foglalja az alvásmentességet, az agyi funkciók és szerkezet észrevehető romlását (szürke anyag atrófia, csökkent kéreg vastagság, a feldolgozási hatékonyság csökkenése, a fehér anyag integritásának sérülése), a társadalmi elszigeteltséget és a termelékenység csökkenését, többek között. Egy 2016-os cikk a A Washington Post feltárta továbbá az ezeknek a függőségeknek a fiatalabb nemzedékekre gyakorolt ​​jelentős következményeit, ideértve a munkahely elvesztését.

Nem hivatalos státusa ellenére a legtöbb ember és egyre több egészségügyi szakember elismeri az internetet, a közösségi médiát és az okostelefon-függőségeket valódi és hatásosként. Ezenkívül a növekvő bizonyítékok azt mutatják, hogy néha súlyos negatív következményekkel jár, ha ezeket a függőségeket nem kezelik.

Ha további részleteket szeretnék tenni az ügyről, azok számára, akik technológiai függőségeket szenvednek:

 • Nagyobb valószínűséggel vannak interperszonális és szorongással kapcsolatos problémák
 • Valószínűbb, hogy egészségügyi problémáik vannak, és depressziót szenvednek
 • Valószínűbb, hogy többféle függőséggel járnak (például az internetes játékfüggőknél nagyobb valószínűséggel vannak pornográfiai függőségek)
 • Valószínűbb, hogy feszült családi kapcsolatok vannak
 • Kevésbé valószínű, hogy önirányítóak, és nagyobb valószínűséggel vannak problémák az impulzusszabályozással
 • Valószínűbb, hogy stresszes eseményeket tapasztalnak
 • Valószínűbb, hogy önkárosodást okoznak
 • Valószínűbb, hogy akadémiai harcot folytatnak
 • Nagyobb valószínűséggel alacsony az önértékelés

Ahogy a potenciális közvetett hatások és a viselkedési minták megjelennek, nehezebb egyezni azzal az elképzeléssel, hogy csak a technológiai függőség és a jelentős, hatásos életmód- és egészségügyi következmények között van korrelációs kapcsolat. Valójában annak ellenére, hogy nincs hivatalos meghatározása, valószínű, hogy az APA a DSM következő verziójában (DSM-VI) a technológiai függőség több verzióját is magában foglalja, az internetes játékfüggőség mellett. Az internetes játékfüggőség mellett is a DSM-V csak további vizsgálatokat javasol. A DSM-et utoljára 2013-ban frissítették, és jelenleg visszajelzést kér az orvosi közösség részéről arról, hogy mit kell belefoglalni a következő (jelenleg tervezett, de nem keltezett) frissítésbe..

Honnan tudhatom, hogy van-e probléma? A technológiai függőség felmérése és a tünetek azonosítása

Vannak a nagy a technológiai függőség felmérésére szolgáló tesztek és felmérések száma. A legtöbb azonban nagyon tudománytalan. Ezért a kérdőívre fordultunk, amelyet az Iowa Állami Egyetem kutatói dolgoztak ki. A 2015-ös tanulmányuk, amelyek kifejezetten arra utaltak, hogy mit neveznek „nomofóbia” -nak vagy az okostelefon nélküli lét félelmének, olyan kérdés, amelyet véleményünk szerint szélesebb körben alkalmazni lehet a közösségi médiára és az internetes függőségekre is, tekintettel a témák összekapcsolódására..

Ezt a tesztet egy posztból adaptáltuk A Huffington Post. A kérdések és a pontozás az alábbiakban találhatók. Kérjük, szánjon időt a kérdések megválaszolására őszintén, majd az alján található pontozási mutató segítségével határozhatja meg, hogy mit számol.

Ha azért tölti ki ezt a tesztet, mert attól tart, hogy valaki, akit szeretsz, függőségbe kerülhet, kérjük, próbálja meg nem lenni túl kritikus amikor értékeléseket írsz.

* Számos, ezt a kérdést kutató tanulmány Dr. Kimberly Young, az internetes függőség egyik legfontosabb szakértője által kifejlesztett internet-függőség tesztet használja. Az alábbi tesztet használtuk, mivel azt sokkal később fejlesztették ki, és további kérdéseket tartalmaz. Előfordulhat, hogy a Dr. Youngi teszt kérdéseire is felteszi a kérdést ide kattintva.

Van technológiai függőség??

Értékeld az egyes elemeket 1-es („teljesen nem értek egyet”) és 7 („határozottan egyetértek”) skálán, és számold ki az összes pontszámot, hogy megtudd. Őszintének lenni!

 1. Kényelmetlenül érezném magam, ha okostelefonján keresztül állandóan hozzáférnék az információkhoz.
 2. Bosszantan lennék, ha nem tudnék információt keresni az okostelefonomon, amikor ezt akartam.
 3. Ha nem tudom megkapni a híreket (például események, időjárás stb.) Az okostelefonomon, ideges lesz.
 4. Idegesítenék, ha nem tudnám használni okostelefonomat és / vagy annak képességeit, amikor erre akartam.
 5. Az okostelefonban lemerülő akkumulátor megijesztene.
 6. Ha kifogynék a kreditekből, vagy elértem a havi adatkorlátomat, pánikba esnék.
 7. Ha nem volt adatjele, vagy nem tudtam csatlakozni a Wi-Fi-hez, akkor folyamatosan ellenőriztem, hogy van-e jelem, vagy találom-e a Wi-Fi hálózatot.
 8. Ha nem tudnám használni az okostelefonomat, attól tartanék, hogy valahová kerülnek.
 9. Ha egy darabig nem tudnám ellenőrizni az okostelefonomat, vágyam lenne arra, hogy ellenőrizzem.

Ha nem lenne velem okostelefonom ...

 1. Idegesnek érezném magam, mert nem tudtam azonnal kommunikálni a családommal és / vagy a barátaimmal.
 2. Aggódnék, mert a családom és / vagy a barátaim nem tudtak elérni engem.
 3. Ideges lennék, mert nem lennék képes fogadni szöveges üzeneteket és hívásokat.
 4. Ideges lennék, mert nem tudtam tartani a kapcsolatot a családommal és / vagy a barátaimmal.
 5. Ideges lennék, mert nem tudhattam, valakit megpróbált-e megfogni.
 6. Idegesnek érezném magam, mert folyamatos kapcsolatom a családommal és a barátaimmal megszakad.
 7. Ideges lennék, mert leválasztanék az online identitásomat.
 8. Kényelmetlen lennék, mert nem tudtam naprakészen tartani a közösségi médiát és az online hálózatokat.
 9. Kényelmetlenül érezném magam, mert nem tudtam ellenőrizni az értesítéseim frissítéseit a kapcsolatok és az online hálózatok között.
 10. Idegesnek érezném magam, mert nem tudtam ellenőrizni az e-mail üzeneteimet.
 11. Furcsa lennék, mert nem tudtam, mit tegyek.

Elemezze az eredményeket:

0-20: Egyáltalán nem nomofób. Nagyon egészséges kapcsolat van a készülékkel, és nincs probléma, hogy elválasztják tőle.

21-60: Enyhe nomofóbia. Kicsit dühös lesz, ha egy nap elfelejti telefonját otthon, vagy elakad valahol WiFi nélkül, de a szorongás nem túl elárasztó.

61-100: Mérsékelt nomofóbia. Nagyon hozzászokott a készülékéhez. Gyakran ellenőrzi a frissítéseket, miközben sétál az utcán, vagy beszélget egy barátjával, és gyakran aggódik, amikor leválasztja magát. Fontolja meg a személyes méregtelenítést.

101-120: Súlyos nomofóbia. Alig tudsz 60 másodpercig elmenni telefonja ellenőrzése nélkül. Ez az első dolog, amelyet reggel és utoljára ellenőriz, és a közbenső tevékenységek nagy részét uralja. Lehet, hogy szakmai segítséget kell keresnie.

További technológiai függőség tünetei

Előfordulhat, hogy a kérdőív nem foglalja magában az addiktumokon létező árnyalatokat. Az alábbiakban néhány további részletet és támogató kutatást nyújtunk arról, hogy hogyan néz ki külön-külön az okostelefonok, a közösségi média és az internetes függőségek..

Internet-függőség: tünetek és tünetek

Az internetes függőséghez legmegfelelőbb jel egyértelmű és észrevehető nehézség az online kapcsolat lekapcsolásakor. Ezt hangsúlyozza az egyre növekvő ingerlékenység, amikor nem online, és következetesen felkerül az internetre, vagy gyakran böngészik az internetet.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy nem csak a gyakoriság. Az internetes függőségeket magában foglaló klinikai kutatások metaanalízise során bizonyos hasonlóságokat fedeztek fel a bevont 46 vizsgálat között. A tanulmány szerint az internetes függőségek sok közös vonással rendelkeznek a mentális rendellenességekkel kapcsolatban, tehát „a klinikai kontextusban az internetes függőség professzionális kezelést igénylő mentális rendellenességnek tekinthető, ha az egyén jelentős mértékű fogyatékossággal rendelkezik”.

A kutatás azt állítja, hogy „az állapotot kezelő pszichoterapeuták jelzik a kezelésre felhívott egyének által tapasztalt tüneteket, mint a hagyományos anyagfüggő függőségek, ideértve a nyugalmat, a hangulatmódosítást, a toleranciát, az abbahagyást, a konfliktusokat és a visszaesést”.

A pszichológiában a „jóindulatú” bármire utal (például viselkedésre vagy tulajdonságra), amely nyilvánvaló a kontextusban. Az internetes függőségben szenvedők esetében ez azt jelenti, hogy a függőséget okozó magatartás magától értetődő és annyira nyilvánvaló, hogy mások és a szenvedő észrevegye.

A többi tünet könnyebben azonosítható, mint például a hangulat módosítása, megvonás, konfliktus és visszaesés. A legtöbb ember számára a tolerancia egy kicsit nehezebb megérteni, de általánosságban az a függőség szükségességéhez kapcsolódik. több A függőséget okozó viselkedésnek ugyanolyan jutalmat kell nyernie, mint a kémiai függőségek esetén. Az internetes függőségnél, amely a jutalomban lévő vegyi anyagok kiváltására utal az agyban, a tolerancia azt eredményezi, hogy több időt kell eltölteni online vagy internetes tevékenységeket folytatni, hogy ugyanazt az eredményt kapják..

Okostelefon-függőség: jelek és tünetek

Megállapíthatja, hogy az okostelefon-függőség tünetei és a függőség jelei nem hasonlítanak az internetes függőséghez. Ezt a függőséget kiemelve a következők mindegyike:

 • Hangulatmódosítás
 • Visszavonás
 • összeütközés
 • Visszaesés
 • Megértés
 • kiugrás

Mivel azonban az okostelefon-függőség nagyon függõ típusú vizuális függõség, amelyet mások is észlelhetnek, amikor ez probléma, az egyik legtisztább jele annak, hogy valakinek nem sikerül letennie, vagy részben tudnia helyezni okostelefonját.

Az Iowa Állami Egyetemen a „nomofóbia” vagy a „nem-mobiltelefon-fóbia” kutatása jó útmutató arra, hogyan néz ki ez. Az okostelefon-függőségben szenvedők megmutatják azokat a vonásokat, amelyek az internetes függőségben szenvedőknél fennállnak, de külön sorolhatók „nomofóbnak”, ha a korábbi kérdőívre adott válaszok 21 ponton (enyhe nomofóbia) 101 pontra esnek (súlyos nomofóbia), vagy felett.

Mind az okostelefon-függőség, mind pedig a nomofóbia vonatkozásában a jelek és tünetek magukban foglalhatják:

 • Szorongás
 • Szociális fóbiák
 • Társadalmi szorongásos zavar
 • A személyes interakciók csökkentése
 • Obszesszív mobiltelefon-ellenőrzés
 • Zavar és ingerlékenység, ha az okostelefon nem működik megfelelően, elveszik az internet-kapcsolat, az akkumulátor elhal, vagy a telefon elveszik
 • Depresszió, ha a fentiek bármelyike ​​igaz
 • Alvásvesztés
 • Annak szükségessége, hogy a telefon be legyen aludva

A társadalmi médiában való aktív részvételt nem szabad a pozitív érzelmi állapot jeleként is figyelembe venni. Ennek ellenére az okostelefon-függőséggel küzdő egyének továbbra is magányos és depressziós érzéseket tapasztalhatnak, amelyeket hangulat- és szokásváltozások jellemeznek..

Közösségi médiafüggőség: jelek és tünetek

Mint az okostelefon-függőségek, a közösségi média-függőségek sok közös vonással vannak az internetes függőségekkel. A közösségi média szenvedélybetegei azonban hajlamosak mentális és érzelmi energiájukat kifejezetten a közösségi médiára összpontosítani, és nem fordulhatnak más területekhez, például az alkalmi internetes böngészéshez vagy az online játékokhoz, hogy ugyanolyan pszichológiai jutalmakat szerezzenek, mint bármely függőség..

A szociális média függőségekről szóló pszichológiai irodalom áttekintésében Daria Kuss és Mark Griffiths írja:

„Úgy tűnik, hogy az [x] xtravertok szociális hálózatokat használnak társadalmi fokozáshoz, míg az introverták társadalmi kompenzációkra használják, amelyek mindegyike a nagyobb használathoz kapcsolódik, csakúgy, mint az alacsony lelkiismeret és a magas nárcizmus. A [Közösségi Hálózati Oldalak] használatának negatív összefüggései között szerepel a valós életben a társadalmi közösség részvétele és az akadémiai eredményesség csökkenése, valamint a kapcsolati problémák, amelyek mindegyike jelzi a potenciális függőséget. ”

Kuss és Griffiths emellett megjegyzik, hogy az alábbiak úgy tűnik, hogy korrelálnak a közösségi média függőségével:

 • A személyes élet elhanyagolása
 • Mentális aggodalom
 • Kikapcsolódás
 • Hangulatmódosító élmények
 • Megértés
 • Az addiktív viselkedés elrejtése

Kuss és Griffiths kifejtik, hogy ez a viselkedés általában jellemző a függőségekre, de úgy tűnik, hogy ez különösen igaz azokra az egyénekre, akik túlzottan használják a közösségi médiát.

Ebből a célból a fentieket a szociális média-függőség különálló jeleinek tekinthetjük, amikor összekapcsoljuk azzal, amit már tudunk, mint a szociális média-függőség nyilvánvalóbb jeleit, például a szociális média-fiókok folyamatos feladását és görgetését..

Van valami arra utaló jel, hogy a nők nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a közösségi média függőségei, és hogy ezek a függőségek testkép problémákhoz és étkezési rendellenességekhez vezethetnek. Ezenkívül a közösségi médiafüggőség és a szociális média túlzott használata a fiatalabb egyének, például a tizenévesek és az tizenévesek körében közvetlenül kapcsolódik a kockázatos online magatartáshoz..

Internet, okostelefon és közösségi médiafüggőség: Segítség és kezelések keresése

Mivel az internetet, okostelefont és a közösségi média függőségeket továbbra is új, és néha ellentmondásos témának tekintik, ezeknek a kérdéseknek a kezelése kevésbé elterjedt és kevésbé jól definiált, mint sok más jól megalapozott függőség..

A legjobb azonban, ha ezeket a függőségeket úgy gondoljuk és kezeljük, mint a többi viselkedésbeli függőséget, például a szerencsejáték-függőségeket, az étkezési rendellenességeket vagy akár a szexuális függőségeket is. Ezen túlmenően, mivel sok szakember számára egyszerűen alábecsülheti ezeknek a függőségeknek az életét, gyakran tapasztalható, hogy más viselkedésbeli függőségekhez hasonló források egyszerűen nem léteznek ezekkel az internettel kapcsolatos függőségeknél..

Mivel a kutatás segít megváltoztatni véleményét az ilyen függőségek valóságáról és problémás természetéről, nagyobb figyelmet szentelnek a függőknek valamilyen segítségnyújtásnak. Ebből a célból több forrás létezik, mint csupán egy évtizeddel ezelőtt, és számos javaslat van az önsegítésre a enyhébb esetekben is..

Enyhe és közepes mértékű internet-, okostelefon- és közösségi médiafüggőség kezelése

Az enyhétől a közepesig terjedő függőség néhány meglehetősen egyszerű önsegítő módszerrel kezelhető. Ehhez néhány kutatást végeztünk arról, hogy a viselkedési függőségeket hogyan kezelik gyakran, valamint néhány megalapozott tanácsot alkalmaztunk a szokások megszüntetésére vonatkozóan, amelyek ezeknek és más típusú függőségeknek a jele..

méregtelenítési

A méregtelenítés nem csak a kémiai függőségektől függ. Fontos megjegyezni, hogy ha viselkedésfüggőség, például technológiai függőségek merülnek fel, izgalmas az agy élvezeti központjai, és vegyi anyagokat bocsátanak ki a testébe. Ezek a vegyi anyagok visszahívják Önt a viselkedésbe, de ehhez nagyobb viselkedésre van szüksége hosszabb időközönként, hogy ugyanaz az érzés legyen. Az ön-méregtelenítés az egyik módszer az enyhe függőségek felszámolására.

Íme néhány módszer a méregtelenítés segítésére:

 • Kezdje a technológia teljes tilalmával egy meghatározott ideig. Függetlenségi szakértő, Dr. Young arra készteti a betegeit, hogy egy 72 órás méregtelenítéssel kezdjenek, amelyben egyáltalán nem használnak olyan technológiát, amely táplálhatja a függőséget. Ez bizonyos személyek számára nehéz lehet, de első lépésként hasznos és szükséges lehet.
 • Készítsen rendszeres ütemtervet arra, mikor használhatja a technológiát. Ehhez szükség lehet egy családtag vagy barát segítségére, aki az ütemterv szerint tudja tartani Önt. A kezdeti méregtelenítő periódus után ütemezze be a hetente beállított időt, ahol felhasználhatja a technológiát. A „kikapcsolt” idő alatt keressen valamit, ami elfoglalja az elmédet. Jó dolog, ha belemerül egy fizikai feladatba, amely bizonyos mentális energiát és összpontosítást igényel, például takarítást vagy udvari munkát. Ez egy jó ötlet, ha ezt a szokást továbbra is fenn kell tartani, még akkor is, ha megszünteti a függőséget.
 • Csökkentse a hetente az ütemtervbe rendelt időt. Használjon fokozatos megközelítést, hogy lassan csökkentse azt az időt, amelyet magának ad a tervezett időpontokban. Az ötlet az, hogy változtassa meg viselkedését, hogy jobban megszokja Egyéb tevékenységek azokban az időkben.
 • Folytasd a teljes technológiai böjtöt. Ez azt jelenti, hogy teljes időszakokra, például egy napra vagy több napra megy, ahol egyáltalán nem használ technológiát. Ez különösen kihívást jelenthet, ha munkája vagy élete technológiai ismereteket igényel. Próbálkozzon azonban úgy ütemezni az ütemtervet, hogy ez lehetséges.

Új magatartás kialakítása

Új magatartás kialakítása fontos szerepet játszik a technológiai rendellenességből való kilábalásban. Az egyik oka annak, hogy Ön vagy egy szeretett ember kifejlesztette, hogy a függőség a technológia használatának köszönhető, viselkedésré vált.

 • Keressen egy új hobbit. Az új viselkedés kialakításának egyik módja egy új hobbi megtalálása, amely segít csökkenteni azt az időt, amikor belemerül a technológiai függőségbe és szokásaiba. Ez magában foglalhatja a sportolást, az eszköz tanulását vagy a nyelv tanulását. Mindegyiknek elkötelezettsége kulcsfontosságú, tehát az alábbiak hasznosak lesznek.
 • Fizessen egy rendszeresen ütemezett osztályért, amely nem vonja maga után a technológia használatát. A kulcs itt a fizetés rész. Ha önkéntes tanfolyamokat próbál venni, például nem jár fizetés, és ezért kevés személyes befektetés van, könnyű lerázni őket, és ehelyett újra belemerülni a függőségbe. Ha azonban az új hobbival kapcsolatos órákért fizet, például zenei órákra, nyelvi órákra, művészeti órákra stb., Akkor valószínűbb, hogy személyesen befektetettnek érzi magát, és kevésbé valószínű, hogy elmulasztja az órát. Ezenkívül az osztály arra ösztönzi Önt, hogy gyakorolja ezt az új hobbit otthon, hogy a következő foglalkozás során javulást mutathasson az osztályban..

Tegye elérhetővé a technológiát magad számára

Ennek a műveletnek a végrehajtására egy barát vagy családtag segíthet. Ha azonban korlátozza a technológiához való hozzáférés képességét, vagy úgy teszi, hogy a technológia csak valaki más segítségével érhető el, akkor növeli annak esélyét, hogy segítsen csökkenteni a viselkedést és a függőséget. Technológiai függőség esetén ez azt jelentheti, hogy szeretett embernek irányítania kell számítógépeit és fiókjait. Csak akkor forduljon ehhez a módszerhez, ha valakivel bizalommal bízol.

Megkérheti, hogy ezek az egyének olyan jelszót készítsenek a számítógépén, hogy nem férhetnek hozzá hozzá engedélyük nélkül. Azt is előírhatja, hogy állítsanak be új jelszót a közösségi média-fiókokhoz, amelyben csak a fiókhoz férhet hozzá, vagy a jelszó megváltoztatható az engedélyük és cselekedeteik alapján. Okostelefon-függőségek esetén érdemes feladnia a készüléket, és csak akkor férhet hozzá hozzá, ha szeretett ember átadja.

Érdemes lehet megfontolnia a közösségi média alkalmazások mobiltelefonról történő törlését is. Ilyen módon csak az internetes böngészőből érheti el ezeket az alkalmazásokat. A könnyű hozzáférés számos függőséget táplál. Ha akadályokat állít fel a hozzáférésedhez, akkor segíthet leküzdeni a függőséget.

Még enyhe és közepes mértékű függőség esetén is várható, hogy ezzel jelentős hangulatváltozást tapasztaljon meg. A függőség nagy része a kontroll. Az ellenőrzés feladása félelmetes lehet, és mérges és frusztrált kitörésekhez, valamint észrevehető depresszióhoz vezethet. Ezek az érzések elhalványulnak, amint egyre inkább megszokja, hogy kevesebb ellenőrzést gyakoroljon a függőség forrása felett, de elkezdenek elhalványulni, amikor az agyad alkalmazkodik az új viselkedéshez.

Súlyos függőségek kezelése

Ha Ön vagy szeretett ember komoly technológiai függőségben szenved, javasoljuk, hogy forduljon segítséghez szakképzett szakemberhez. Amikor valaki eljut olyan pontra, ahol a függőség jelentős életváltozásokat okoz, és befolyásolja az egészséget és a kapcsolatokat, fontos az azonnali változás..

Ha szeretett emberrel dolgozik, menjen egy közbelépés. Az intervenciók nehéz lehet a helyes megtervezés és kivonás, de fontos megjegyezni, hogy amikor beavatkozik, a helyiség hangulatának és a használt nyelvnek határozottnak, de mindig szeretőnek kell lennie. A rabja szinte mindig haraggal kihúzódik, névhívást és esetenként fizikai erőszakot is használ. Ez mind a függőség része, amelynek első része tagadja a probléma fennállását.

Ha többet szeretne megtudni a hatékony beavatkozásokról, kattintson ide, hogy hozzáférjen egy hasznos útmutatóhoz a Mayo Clinic-tól.

Keressen egy függőség-helyreállítási központot

A függőség-visszanyerő központok bőven vannak. A legtöbb országban van néhány, és nagy esély van arra, hogy van egy a városodban vagy a városodban, vagy a közelben. Mint korábban már említettük, a technológiai függőségek még mindig rosszul vannak meghatározva, de a legtöbb addiktumközpont legalább hajlandó lesz értékelést végezni, és szükség esetén egy olyan beteget fog bevinni, akinek látszik, hogy Bármi kedves, akár technológiai függőségek is.

Az egyik legjobb forrás az Addiction.com. Az Addiction.com valós dolognak tartja a technológiai függőségeket, így képesek lesznek kezelni ön vagy egy szeretett ember esetét.

Van néhány kisebb függőség-központ és szolgáltatás is, amelyet használhat, ideértve:

Egyesült Államok

 • Addictions.com
 • Az Internet és Technológiai Függőség Központja
 • újrakezd
 • Rehabs.com

Egyesült Királyság

 • Egyesült Királyság-függőségkezelő központok (Leginkább kábítószer-visszaélések, de magukba foglalják a szerencsejáték-függőségeket is. Technológiai függőségben szenvedők is igénybe vehetők)
 • AddictionsUK
 • szamaritánusok
 • Nightingale Kórház (London)

Csatlakozzon egy támogató csoporthoz és használja az utógondozást

Ez inkább egy lépés a utána hatékony kezelés keresése. Miután súlyos függőséggel kezelte a függőséget, fontos, hogy továbbra is ösztönözze azokat, akik megértik az Ön küzdelmeit. A folyamat része egy támogató csoporthoz való csatlakozás és az utógondozási szolgáltatások igénybevétele. A legtöbb rehabilitációs és kezelési központ információval rendelkezik a támogató csoportokról és más utógondozási szolgáltatásokról.

Utógondozás nélkül hihetetlenül könnyű visszatérni a rossz szokásokba. A függőség életen át tartó küzdelem. Amint a függőségi szokások megtartják és elérték a súlyos tartományt, lehetetlen, hogy életed többször is ugyanaz legyen, vagy normális kapcsolatban álljon a függőséget okozó technológiával. Ez különösen igaz azért, mert a függőség mekkora része kapcsolódik a genetikához.

Mint az anyagfüggőség, a viselkedési függőség is visszataszíthat, amikor elengedi az őrségét. A súlyos technológiai függőségből való kilábalás az ön nevében folyamatos karbantartást igényel, és szeretteit bevonja, hogy boldog, egészséges, függőségmentes életet élj.

Szülők számára: A technológia használatának irányítása a szülői felügyeleti szoftverek és alkalmazások révén

A szülők cselekvőképes megközelítést alkalmazhatnak gyermekeik számára, ha szülői szoftvert használnak a képernyő idejének kezelésére és az internetes függőséggel inkább társított webhelyek elérésére..

A szülői felügyeleti szoftverek általában olyan alkalmazások és operációs rendszer eszközök formájában érkeznek, amelyek lehetővé teszik a szülőknek, hogy figyelemmel kísérjék az eszköz összes bejövő és kimenő forgalmát. Ezek az eszközök, például a Qustodio, általában lehetővé teszik a szülők számára, hogy az Internet hozzáférést néhány módon ellenőrizzék:

 • Figyeléssel és riasztások fogadásával, amikor bizonyos típusú webhelyek férnek hozzá
 • Szűrők alkalmazásával blokkolja a felnőtt tartalmakat
 • Bizonyos webhelyek - beleértve a pornográf webhelyeket, a szerencsejáték-oldalakat és a közösségi média - feketelistájára való felvételével
 • Az alkalmazáskorlát bevezetésével, amely korlátozza az egyes alkalmazásokra fordítható időt
 • Annak lehetővé tétele, hogy a szülők távolról be- vagy kikapcsolják a meghatározott eszközökhöz tartozó internetes hozzáférést, vagy lehetővé tegyék az ütemezés beállítását arra az esetre, amikor rendelkezésre áll internet-hozzáférés

Számos szülői felügyeleti eszköz része a szélesebb körű víruskereső szoftveralkalmazásoknak. A Symantec például Norton Family Premier eszközeit külön alkalmazásként vagy Norton 360 Deluxe szoftvercsomag részeként kínálja. Mások, mint például a korábban említett Qustodio, erőfeszítéseiket pusztán az önálló szülői felügyeleti szoftverekre koncentrálják.

Összefüggő: Qustodio áttekintés

Az Ön igényeitől és a kívánt ellenőrzési lehetőségektől függően érdemes lehet megvizsgálni az összes lehetőséget, hogy segítsen visszanyerni a gyermekek internethasználatának irányítását, és segítsen csökkenteni vagy elcsúsztatni a függőséget..

A CC BY 2.0 alapján licenc alatt álló amenclinicsphotos ac általi „függőség”

Tehát lehet, hogy tetszeni fog az internetszolgáltatókHogyan készíthet saját DIY wifi kiterjesztéseket, amelyek valóban működnekInternet szolgáltatókTelefon, internet és TV engedmények veteránok számáraInternet szolgáltatókCyber-zaklatás tények és statisztikák a 2016-2019 közötti időszakraInternet-szolgáltatókHogyan gyorsíthatja fel internetkapcsolatát - 15 tipp és tanács

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 + = 76

Adblock
detector