Da li Facebook profitira od ilegalnog strujanja?

facebook iptv piratstvo


Kako pokret "rezanja kablova" raste kako bi zadovoljio sve veće potrebe potrošača za jeftinim digitalnim emitiranjem televizora, čini se da je zaštita od odgovornosti prema Zakonu o pristojnosti komunikacija (CDA) i DMCA, kao i potencijalno labavi standardi na Facebooku, omogućila ilegalne usluge TV streaminga poznate kao "piratski IPTV" šire se na platformi društvenih medija. Možda još zabrinjavajuće, čini se da su Facebookovi uvidi omogućili tvrtki da ostvaruje prihod od oglasa od ovog oblika piratstva.

Deseci ilegalnih IPTV usluga trenutačno su aktivni na Facebooku putem neprovjerenih stranica proizvoda i tvrtki. Neki čak kupuju Facebook oglase, što im omogućuje da dosegnu veći broj potencijalnih kupaca. Međutim, u flauciranju Facebookove politike odobravanja oglasa koja izričito zastupa stavove protiv ilegalnih proizvoda i usluga, kontinuirana egzistencija i smjelost piratskih IPTV pružatelja usluga na Facebooku postavlja legitimna pitanja o tome koliko bi trebalo proteći zaštite „sigurne luke“ platforme.

Uz to, neuspjeh Facebooka da primijeni navedene politike pregledavanja oglasa protiv ilegalnih proizvoda i usluga može stvoriti financijske i privatne rizike za njegove korisnike. Piratski pružatelji IPTV usluga rijetko nude povrat novca, čak i kad su prisiljeni na prestanak rada. Neki pretplatnici također su primorani da plaćaju velike pravne nagodbe zbog korištenja ilegalnih usluga TV streaminga.

Našli smo:

 • Deseci ilegalnih IPTV usluga otvoreno koriste Facebook za prijavu novih kupaca i druženje s korisnicima
 • Neke ilegalne IPTV usluge koriste se plaćenim oglasima na Facebooku, dovodeći u pitanje Facebookov postupak pregleda i odobravanja oglasa te koliko bi se zaštita odgovornosti prema CDA-u i „sigurnoj luci“ kroz DMCA trebala proširiti
 • Ilegalne IPTV usluge često se drastično razlikuju u troškovima, funkciji i broju oglašenih kanala u odnosu na zakonite over-the-top usluge TV streaminga.
 • Mnoge ilegalne IPTV usluge namjerno dovode u zabludu potencijalne i sadašnje pretplatnike u pogledu legitimnosti usluge i njezine zaštite privatnosti
 • Neki su korisnici izgubili novac za ove usluge, uključujući zakonske nagodbe za korištenje i izgubljene pretplate

Ilegalne IPTV usluge koje se divljaju na Facebooku

Napravi to:

 • Otvorite svoj Facebook račun (osim ako niste dio generacije Z, a već ste izbrisali Facebook)
 • Idite na traku za pretraživanje
 • Unesite "IPTV"
 • Prebacite rezultate pretraživanja na Pdobi

Sada ćete vidjeti dugačak, naizgled beskrajan popis stranica na Facebooku koji nose izraz "IPTV", od kojih mnoge imaju stotine lajkova. Neki oglašavaju svoje proizvode („tisuće TV kanala!“) U opisu, iako mnogi nude diskreciju u opisima dok (a ponekad čak i nakon) ne odete na njihove stranice.

facebook iptvIzvor: Facebook

Sada kliknite na okvir za "Provjereno". Taj se nemoguće dugačak popis odmah svodi na samo tri usluge od kojih niti jedan ne koristi pojam "IPTV".

facebook iptvIzvor: Facebook

Ovo naglašava oštar problem piraterije koji trenutno postoji na Facebooku. Platforma društvenih medija ispunjena je neprovjerenim uslugama "IPTV" (nismo uspjeli pronaći nijednu provjerenu) koja dijeli jednu zajedničku stvar: Preprodaju piratske satelitske TV emisije potrošačima, a mnogi od njih ne realiziraju usluge koje pretplaćuju sudjelovati u kršenju autorskih prava.

Što je gusarski IPTV?

Ilegalne ili „gusarske“ usluge internetskog protokola (IPTV) nude televiziju uživo putem interneta, ali ne plaćaju prijevozničke naknade za ponovni prijenos. Te usluge često rade krađu emisija satelitske televizije. Zatim koriste tehnologiju za strujanje kanala putem internetske veze i preprodaju te emisije potrošačima koji su spremni platiti relativno nisku naknadu za pretplatu..

Facebook iptv TBC TVIzvor: Facebook

A troškovi su doista relativno niski. Prosječni mjesečni račun za kablovsku televiziju u SAD-u iznosio je 107 USD u 2018. U međuvremenu, rastuća knjižnica legitimnih opcija za "rezanje kabela" putem usluga pretakanja preko vrha (OTT) nudi cijene između 15 USD mjesečno (AT&T WatchTV) do 50 USD mjesečno (DirecTV Now) za uvodne TV pakete za strujanje. Između i tradicionalne kabelske televizije i OTT usluga, međutim, broj ponuđenih kanala obično je u desecima, a rijetko preko 100.

Uz to, legalne OTT usluge koje nude 100+ kanala obično to čine po cijeni koja se približava tradicionalnoj kablovskoj televiziji ili nude znatno manje poželjne mreže kako bi se povećao broj kanala.

Zbog toga su gusarske IPTV usluge postale toliko privlačne potrošačima. Čak i s nižim cijenama ulaza koje nude legalne OTT usluge u usporedbi s tradicionalnom kablovskom televizijom, mnoge potrošače posebno privlači najbolja moguća ponuda za TV.

Najbolje ponude uvijek nude gusarske IPTV usluge, koje mogu koštati manje od 20 USD mjesečno (a ponekad i samo 5 USD mjesečno), a još uvijek nude stotine ili čak tisuće kanala, besplatni pristup Pay-per-View, premium film mreže poput HBO-a i video-on-demand.

Pitanja se vrte oko odgovornosti Facebooka

Malo je pitanja da piratske IPTV usluge krše američke i druge međunarodne zakone o autorskim pravima preprodajom satelitskih TV emisija. Nekoliko sudskih slučajeva posljednjih godina pokazalo je da takve usluge ne samo da su ilegalne, već i donose ogromne profite u tom procesu.

Prošle je godine SET TV, jedan od najvećih ilegalnih dobavljača IPTV-a u to vrijeme, izgubio tužbu protiv DISH Network-a i njegovog partnera NagraStar. Sudac je naložio SET TV-u da plati DISH-u preko 90 milijuna dolara restitucije piratstva. Nagrada je odražavala plaćanje u iznosu od 500 USD za 180.398 aktivnih korisnika SET TV-a. I u svibnju ove godine, sudac je naredio prodavaču SET-a A-Box TV da plati 2 milijuna dolara naknade piratstva pod istom tužbom.

Kao da su i SET TV i njegovi brojni preprodavači (uključujući A-Box TV) bili aktivni na Facebooku. Gusarske IPTV usluge često privlače kupce svojim uslugama na Facebooku koristeći stranice i postove koji oglašavaju ne samo uslugu općenito, već i velike sportske događaje koji su inače dostupni samo putem Pay-Per-View-a. Takvi se događaji redovito emitiraju putem piratskih IPTV usluga bez dodatnih troškova, što je glavni ždrijeb za ljubitelje sporta koji žele izbjeći visoke troškove PPV-a..

facebook iptvIzvor: Facebook

Postoji veliko pitanje o tome treba li Facebook imati bilo kakvu zakonsku odgovornost za omogućavanje ilegalnih IPTV operacija za prodaju i oglašavanje na svojoj platformi. Zahvaljujući zaštiti od sigurne luke DMCA, Facebook je zaštićen od odgovornosti za kršenje autorskih prava ako u razumnom roku ukloni sadržaj koji krši usluge sa svoje usluge. Ali gusarske IPTV usluge rijetko, ako ikad, objavljuju sadržaj zaštićen autorskim pravima, što znači da Facebook nema zakonski poticaj za uklanjanje njihovih stranica.

Uz to, prema članku 230. Zakona o komunikaciji o pristojnosti, platforma društvenih medija može imati prostor za izbjegavanje odgovornosti za upotrebu svoje platforme od strane piratskih pružatelja IPTV usluga.

U članku 230 naveden je u relevantnom tekstu,

"Niti jedan pružatelj ili korisnik interaktivne računalne usluge ne smije se smatrati izdavačem ili govornikom bilo koje informacije koju pruži drugi pružatelj informacijskog sadržaja."

Doslovno shvaćeno, to znači da Facebook nije odgovoran za objavu piratskih IPTV pružatelja oko njihove usluge, a to je kako većina piratskih IPTV operacija koristi platformu društvenih medija. To je razlog zašto je dozvoljeno postojanje uočljivih foruma za digitalno piratstvo na Redditu, poput / r / Piratstva. Sve dok ne objavljuju sadržaj koji ne krši štetu i samo objavljuju postove o piratstvu kao konceptu, platforme društvenih medija ne snose nikakvu teret odgovornosti za sadržaj. 

Na primjer, nijedna gusarska IPTV operacija koja želi preživjeti neće objavljivati ​​primjere sadržaja zaštićenih autorskim pravima koje njihove usluge pružaju. Najčešće pružaju veze do njihovih web stranica do kojih se svi zainteresirani mogu prijaviti ili poručiti pretplatnicima da im pošalju poruku izravno na Facebooku za dodatne informacije.

Ipak, CDA 230 nije sveobuhvatan. Na jednoj od svojih stranica koja pokriva CDA 230, Fondacija Electronic Frontier (EFF) napominje da se zakonodavstvo „ne odnosi na savezni krivični zakon, zakon o intelektualnom vlasništvu, Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija i komunikacija. "To bi na kraju moglo Facebook ostaviti u sivom području u vezi s tim gdje prestaje zaštita od odgovornosti i počinje proaktivno uklanjanje piratskih IPTV stranica i grupa.

Ako ništa drugo, gusarske IPTV usluge koje se prodaju na platformi mogu se smatrati kršenjem Facebookovih standarda zajednice koji nude snažan jezik protiv krađe intelektualnog vlasništva..

Facebook profitira od ilegalne IPTV

Postojeći zakoni čine nejasnim treba li Facebook poduzeti više aktivnosti kako bi spriječio gusarske IPTV usluge da koriste njegovu platformu. Međutim, još goruće pitanje leži u njegovom potencijalnom profitu od ovih usluga.

Pronašli smo nekoliko slučajeva gdje su gusarske IPTV usluge provjerljivo kupovale i vodile reklamne kampanje na Facebooku.

Da li Facebook profitira od ilegalnog strujanja? Da li Facebook profitira od ilegalnog strujanja? Da li Facebook profitira od ilegalnog strujanja? Da li Facebook profitira od ilegalnog strujanja?

Ove snimke zaslona predstavljaju nekoliko primjera koje smo smjestili. Oznaka "Sponzorirano" pod imenima davatelja IPTV usluga označava da su to reklame koje se plaćaju. Kao posljedica toga, to znači da su ti pružatelji usluga IPTV-a kreirali oglasne kampanje, dobili odobrenje od Facebook-ovih recenzenata, a zatim su platili Facebooku da ga stotine ili tisuće korisnika Facebooka pogledaju..

Prema odjeljku 4 Facebook-ove politike oglašavanja (zabranjeni sadržaj), usluga ne dopušta da se ilegalni proizvodi ili usluge odobre ili prodaju putem oglasa na platformi.

Oglasi ne smiju tvoriti, olakšati ili promicati ilegalne proizvode, usluge ili aktivnosti. Oglasi usmjereni na maloljetnike ne smiju promovirati proizvode, usluge ili sadržaj koji su neprimjereni, ilegalni ili nesigurni, ili koji iskorištavaju, zavode ili stvaraju neprimjeren pritisak na ciljane dobne skupine. "

Iako Facebook-ove politike oglašavanja ne čine pravni dokument ili zahtjev sa njegove strane, činjenica da nekoliko nelegalnih usluga otvoreno kupuje oglase od Facebooka ukazuje na dvije stvari:

 • Prvo, označava kvar ili u najmanju ruku vrlo jak nadzor u Facebookovom postupku pregledavanja i odobravanja oglasa koji omogućava nelegalnim uslugama da odobre reklame.
 • Drugo, Facebook je aktivno prikupljao prihode od takvih usluga, a ne samo pasivno iz svog općeg prikupljanja podataka o korisnicima.

To također dovodi u pitanje gdje bi se pravna zaštita Facebooka mogla završiti u skladu sa CDA 230 i DMCA i koje akcije Facebook i grupe za zaštitu digitalnih prava mogu htjeti ili treba poduzeti kako bi se spriječilo širenje tih usluga na platformi društvenih medija.

Pitanje oglasa koji podržavaju kršenje autorskih prava također nije novo. Na primjer, organizacija CreativeFuture prati i bori se protiv upotrebe zakonitih reklama na internetskim stranicama piraterije. Piratstvo uz podršku oglasa tema je od velikog interesa za vlasnike autorskih prava širom svijeta.

Kako reći razliku između legalnog i ilegalnog IPTV-a

Potrošači mogu izbjeći i financijske i privatne rizike koristeći legitimne OTT usluge uživo za televiziju (poznate i kao virtualni distributeri višekanalnog video programa ili vMVPD-ove) umjesto da se okrenu piratskim IPTV.

Kada se piratske IPTV usluge isključe, pretplatnici se često ostavljaju (i rijetko dobivaju) povrat, što može rezultirati financijskim gubitkom onih koji su mjesecima plaćali unaprijed. Pored toga, ako im ove vlasti oduzmu imovinu, one ne mogu uvijek zaštititi identitet svojih korisnika. Te informacije mogu završiti u rukama zakona koji ih mogu proslijediti nositeljima autorskih prava.

facebook uptv redditIzvor: Reddit

Neki odijela protiv piraterije aktivno pokreću parnice protiv piratskih IPTV pružatelja usluga. NagraStar, partner DISH Network-a, također je prikupio desetke tisuća dolara nagodbe s piratske satelitske televizije Korisnici tijekom godina, većina njih nije bila svjesna da je njihova pretplata na televiziju nelegalna. Tvrtka upravlja web stranicom SatScams, gdje redovno objavljuje o gusarskim IPTV korisnicima koji su bili prisiljeni plaćati nagodbe.

facebook iptv nagrastarIzvor: NagraStar

(Bilješka: NagraStar također ima odjeljak na svojoj web stranici SatScams koji omogućuje svima koji su od njih dobili nagodbeno pismo da nagodbu plaćaju putem interneta.)

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći potrošačima da utvrde je li usluga gledanja uživo na televiziji zakonita ili je piratska IPTV usluga.

1. Legalne usluge TV streaminga nikad ne upotrebljavaju "IPTV" u nazivu proizvoda ili tvrtke

Ovo vam je prvi trag. Iako neke ilegalne IPTV usluge sada prestaju koristiti izraz "IPTV", nijedna zakonska usluga koju nismo pronašli nije upotrijebila riječ u nazivu proizvoda, nazivu tvrtke ili bilo kakvom marketinškom materijalu. Ako u nazivu proizvoda tvrtke vidite izraz "IPTV" ili je istaknuto prikazan na njegovoj web stranici, vjerovatno je da je usluga koja se nezakonito koristi.

2. Legalne TV streaming usluge imaju bliži omjer troškova i kanala

Za rezače kablova važno je razmotriti koliko košta TV streaming usluga radi pružanja kanala unutar TV paketa i još uvijek postići održiv profit. Samo ESPN za svoj osnovni kanal naplaćuje preko 7 USD po pretplatniku. U međuvremenu, neke ilegalne IPTV usluge tvrde da nude ESPN, HBO, Pay-Per-View događaje i stotine drugih kanala i videozapisa na zahtjev za samo $ 5- 35 USD mjesečno.

Ako vidite uslugu koja nudi stotine ili tisuće kanala za cijenu koja se čini previše dobra da bi bila istinita, vjerojatno jest.

3. Nelegalnim IPTV uslugama može nedostajati službena web stranica ili postoji web mjesto s malim naporima

TV korisnici koji nalete na IPTV uslugu putem Facebook oglasa ili stranica trebali bi tražiti web mjesto na kojem se ta usluga prodaje. Ako ne postoji legitimna web stranica, IPTV usluga vjerojatno se bavi piratstvom. Uz to, ako web mjesto se postoje, ali čini se da je riječ o nekvalitetnom razvoju, vjerovatno je da će biti ilegalni IPTV servis.

U skladu s tim, primijetili smo i sve veći broj IPTV usluga koji ulažu više novca u izradu web stranica profesionalnih izgleda. U tim slučajevima potražite stranicu "O nama" s službenim kontaktnim podacima. Ako ga ne možete pronaći, usluga će vjerojatno funkcionirati nelegalno.

4. Provjerite dostupne aplikacije

Svaka legalna IPTV usluga na tržištu ima namjenske aplikacije dostupne putem službenih trgovina aplikacija iz glavnih operativnih sustava i uređaja. Na primjer, možete preuzeti aplikaciju YouTube za televiziju izravno za iOS, Android, Apple TV, Roku, Amazon Fire TV i neke pametne televizore.

Nelegalne IPTV usluge, međutim, nikada neće imati imenovanu aplikaciju za njihovu uslugu u bilo kojem službenom dućanu aplikacija. Umjesto toga, oni često upućuju pretplatnike da preuzmu aplikaciju pod nazivom SOPlay ili SOPlayer, koja će se upariti s računom IPTV usluge. 

Uz to, svaki zakoniti servis za streaming TV koji smo istraživali radi s Rokuom i ima Roku aplikaciju. Roku ima vrlo strogu politiku borbe protiv piraterije, tako da ako ne postoji Roku aplikacija i ne postoji nijedna funkcionalnost s Rokuom, usluga je vjerojatno ilegalna IPTV operacija.

5. Ilegalne IPTV usluge često prihvaćaju samo PayPal i kripto valute

Neki piratski IPTV servisi pokušavaju smanjiti svoje otiske samo prihvaćanjem plaćanja s PayPala ili kripto valuta poput Bitcoina. To nije uvijek točno, jer neke usluge prihvaćaju glavne kreditne kartice. Međutim, nijedan zakoniti servis za streaming televizije ne prihvaća samo PayPal, a nijedan koji smo vidjeli (u ovom trenutku) ne prihvaća kripto valute.

Uz to, budite oprezni bilo kojeg pružatelja IPTV usluga koji želi da izvršite PayPal plaćanja koristeći opciju "Prijatelji i obitelj" umjesto opcije "Robe i usluge". To nije samo protiv pravila PayPala, već je osmišljeno kako bi pomoglo davatelju IPTV-a da izbjegne naknade za PayPal-ove usluge i eliminira vašu mogućnost dobivanja povrata..

6. Pazite na usluge koje komuniciraju putem Telegrama ili drugih šifriranih usluga razmjene poruka

Telegram je sigurna usluga razmjene poruka dizajnirana za šifrirane poruke. Usluga je dizajnirana tako da ne ostavlja trag komunikaciji. Neki pružatelji IPTV usluga koriste Telegram za komunikaciju s pretplatnicima posebno jer znaju da je njihovo poslovanje nelegalno i ne žele ostavljati zapisnike ako vlasti dođu kucati.

7. Pitajte davatelja usluga kako si može priuštiti da ponudi toliko kanala za cijenu

Ako se broj kanala u usporedbi s troškovima čini sumnjivim, pitajte davatelja IPTV-a kako si može priuštiti da ponudi tolike kanale i još uvijek plaća prijevoz. Otkrili smo da su ilegalni davatelji IPTV usluga zamijenjeni kad nam se zatraži da pruže ove dokaze, a čak nam je i onemogućen komentar na jednoj Facebook stranici TBC TV-a gusarskog davatelja usluga nakon postavljanja ovog pitanja na jednom od njegovih postova.

8. Provjerite plavu kvačicu "Verified" na Facebooku

Ako na Facebooku pronađete pružatelja usluga IPTV ili internetske televizije, provjerite da po njegovom imenu ima plavu kvačicu "Provjereno". Nismo uspjeli pronaći niti jednu nelegitimnu uslugu streaminga s provjerenim stranicama. U međuvremenu, legitimne OTT usluge, kao što su Philo, fuboTV, DirecTV Now i druge, imaju provjerenu kvačicu.

facebook iptv fuboTVIzvor: Facebook

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 2 = 1

map