Печели ли Facebook от нелегален стрийминг?

фейсбук iptv пиратство

Тъй като движението за "рязане на кабели" нараства, за да отговори на нарастващите нужди на потребителите за евтини цифрови телевизионни предавания, изглежда, че защитата на отговорността съгласно Закона за благоприличие на комуникациите (CDA) и DMCA, както и потенциално разхлабените стандарти във Facebook, са позволили незаконни телевизионни стрийминг услуги, известни като „пиратски IPTV“, които процъфтяват в платформата на социалните медии. Може би по-притеснително е, че пропуските във Facebook изглежда са позволили на компанията да генерира приходи от реклама от тази форма на пиратство.

Понастоящем десетки нелегални IPTV услуги действат във Facebook чрез непроверени страници на продукти и фирми. Някои дори купуват реклами във Facebook, което им позволява да достигнат до по-голям брой потенциални клиенти. Въпреки това, при парадирането на политиката за одобрение на реклами във Facebook, която изрично заема позиция срещу незаконните продукти и услуги, продължаващото съществуване и смелостта на пиратските доставчици на IPTV във Facebook повдига основателни въпроси за това докъде трябва да се простира защитата на „безопасното пристанище“ на платформата.

Освен това, неуспехът на Facebook да наложи своите заявени правила за преглед на реклами срещу незаконни продукти и услуги може да създаде финансови рискове и рискове за поверителността на потребителите. Пиратските доставчици на IPTV рядко предлагат възстановяване, дори когато са принудени да преустановят дейността си. Някои абонати също са принудени да плащат големи законни споразумения за използване на незаконни услуги за стрийминг на телевизия.

Ние открихме:

 • Десетки незаконни IPTV услуги открито използват Facebook, за да регистрират нови клиенти и да общуват с потребителите
 • Някои незаконни IPTV услуги използват платена реклама във Facebook, поставяйки под въпрос процеса на преглед и одобрение на рекламите във Facebook и доколко трябва да се разшири защитата на отговорностите по CDA и „безопасно пристанище“ чрез DMCA.
 • Незаконните IPTV услуги често се различават драстично по цена, функция и брой канали, рекламирани спрямо законните услуги за стрийминг на най-високите телевизии.
 • Много незаконни IPTV услуги целенасочено подвеждат потенциални и настоящи абонати относно легитимността на услугата и нейните защити за поверителност
 • Някои потребители са загубили пари за тези услуги, за да включат юридически сетълменти за използване и загубени абонаментни такси

Contents

Незаконни IPTV услуги, работещи с разюри във Facebook

Направите това:

 • Отворете своя акаунт във Facebook (освен ако не сте част от Gen Z и вече сте изхвърлили Facebook)
 • Отидете на лентата за търсене
 • Въведете „IPTV“
 • Превключете резултатите от търсенето на Pвъзрасти

Сега ще видите дълъг, на пръв поглед безкраен списък от страници във Facebook, носещ термина „IPTV“, много от които имат стотици харесвания. Някои рекламират своите стоки („хиляди телевизионни канали!“) В описанието, въпреки че мнозина предлагат дискретност в описанията, докато (а понякога дори и след) отидете на техните страници.

facebook iptvИзточник: Facebook

Сега кликнете върху полето за „Проверено“. Този невъзможно дълъг списък веднага пада до само три услуги, нито една от които дори не използва термина „IPTV“.

facebook iptvИзточник: Facebook

Това подчертава остър проблем с пиратството, който в момента съществува във Facebook. Платформата за социални медии е изпълнена с непроверени услуги за „IPTV“ (не можахме да намерим нито една, които бяха проверени), които споделят една обща: Те препродават пиратски излъчвания на сателитна телевизия на потребителите, много от които не осъзнават услугите, които абонират да участват в нарушаване на авторски права.

Какво е пиратска IPTV?

Незаконните или „пиратските“ телевизионни протоколи (IPTV) предлагат телевизия на живо по интернет, но не плащат такси за превоз за препредаване. Тези услуги често работят чрез кражба на сателитна телевизия. След това те използват технология за поточно предаване на канали през интернет връзка и препродават тези излъчвания на потребителите, желаещи да платят сравнително ниските абонаментни такси.

  Cum să configurați IPTV pe Perfect Player

Facebook iptv TBC TVИзточник: Facebook

И разходите наистина са сравнително ниски. Средната месечна сметка за кабелна телевизия в САЩ беше 107 долара през 2023 г. Междувременно, нарастващата библиотека от законни опции за „рязане на кабели“ чрез стрийминг услугите „over-the top“ (OTT) предлагат цени между $ 15 на месец (AT&T WatchTV) до $ 50 на месец (DirecTV сега) за въвеждащи пакети за стрийминг на телевизия. Между традиционната кабелна телевизия и OTT услугите обаче броят на предлаганите канали обикновено е в десетките и рядко над 100.

Освен това, законните OTT услуги, които предлагат 100+ канала, обикновено го правят на цена, която се доближава до традиционната кабелна телевизия или предлагат по-малко по-малко желани мрежи за увеличаване на броя на каналите.

Ето защо пиратските IPTV услуги са станали толкова привлекателни за потребителите. Дори и с по-ниската цена за влизане, предлагана от легални OTT услуги в сравнение с традиционната кабелна телевизия, много потребители са силно привлечени от възможно най-добрата сделка за телевизия.

Най-добрите оферти неизменно се предлагат от пиратски IPTV услуги, които могат да струват по-малко от 20 долара на месец (и в пъти по-малко от 5 долара на месец), докато все още предлагат стотици или дори хиляди канали, безплатен достъп до плащане за преглед, премиум филм мрежи като HBO и видео при поискване.

Въпросите се завихрят относно отговорността на Facebook

Няма малък въпрос, че пиратските IPTV услуги нарушават американските и други международни закони за авторското право чрез препродажба на сателитни телевизионни предавания. Няколко съдебни дела през последните години доказаха, че подобни услуги са не само незаконни, но и донесат огромни печалби в процеса.

Миналата година SET TV, един от най-големите нелегални доставчици на IPTV по това време, загуби дело срещу DISH Network и неговия партньор NagraStar. Съдия разпореди SET TV да плати на DISH над 90 милиона долара за реституция на пиратство. Наградата отразява плащане в размер на 500 долара за всеки 180 398 активни потребители на SET TV. И през май тази година съдия разпореди реселър на SET TV A-Box TV да плати 2 милиона долара за възстановяване на пиратство по същата жалба.

Както и SET TV, така и многото му търговци (включително A-Box TV) бяха активни във Facebook. Пиратските IPTV услуги често привличат клиенти към своите услуги във Facebook, използвайки страници и публикации, рекламиращи не само услугата като цяло, но и големи спортни събития, които иначе са достъпни само чрез Pay-Per-View. Такива събития редовно се излъчват чрез пиратски IPTV услуги без допълнителни разходи, което е основна жребия за спортните фенове, които искат да избегнат високите разходи на PPV.

facebook iptvИзточник: Facebook

Съществува голям въпрос за това дали Facebook трябва да носи някаква законова отговорност за разрешаване на незаконни IPTV операции да продават и рекламират на своята платформа. Благодарение на защитата от „DMCA“ на „безопасно пристанище“, Facebook е защитен от отговорност за авторските права, ако премахне нарушаващи материали от своята услуга в разумен срок. Но пиратските IPTV услуги рядко, ако изобщо, публикуват съдържание, защитено с авторски права, което означава, че Facebook няма законов стимул да премахва техните страници.

Освен това, съгласно раздел 230 от Закона за благоприличие на комуникациите, платформата за социални медии може да има някакво помещение, за да избегне отговорност за използването на своята платформа от пиратски доставчици на IPTV.

Съответният текст в раздел 230 гласи,

„Никой доставчик или потребител на интерактивна компютърна услуга не се счита за издател или говорител на всяка информация, предоставена от друг доставчик на информационно съдържание.“

В буквален смисъл това означава, че Facebook не носи отговорност за публикуването на пиратски IPTV доставчици относно техните услуги, което е как повечето пиратски IPTV операции използват платформата за социални медии. Ето защо е разрешено да съществуват доста забележителни форуми за цифрово пиратство в Reddit, като / r / Piracy. Докато те не публикуват съдържание в нарушение и правят само публикации за пиратството като концепция, платформите за социални медии не носят никаква тежест за съдържанието.. 

Никаква пиратска IPTV операция, която иска да оцелее, няма да публикува примери за съдържанието, защитено с авторски права, например услугите им. Повечето обикновено предоставят връзки към своите уебсайтове, до които всеки заинтересуван може да се регистрира, или да каже на абонатите да ги изпратят директно във Facebook за повече информация.

  آیا فیس بوک از جریان غیرقانونی سود می برد؟

Все пак CDA 230 не е всеобхватен. На една от своите страници, обхващащи CDA 230, Фондацията за електронни граници (ЕФР) отбелязва, че законодателството „не се прилага за федералното наказателно право, закон за интелектуалната собственост, Законът за поверителност на електронните комуникации. “Това може в крайна сметка да остави Facebook в сива зона по отношение на това къде приключва защитата му от отговорност и започва отговорността му за активно премахване на пиратски IPTV страници и групи.

Ако не друго, пиратските IPTV услуги, продавани в платформата, могат да се считат за нарушение на стандартите на Общността във Facebook, които предлагат силен език срещу кражби на интелектуална собственост..

Печелене на Facebook от незаконна IPTV

Съществуващите закони не правят ясно дали Facebook трябва да предприеме повече действия, за да спре пиратските IPTV услуги да използват своята платформа. Въпреки това, един по-належащ проблем е в потенциалното му печелене от тези услуги.

Ние открихме няколко случая, в които пиратски IPTV услуги проверимо купуваха и провеждаха рекламни кампании във Facebook.

Печели ли Facebook от нелегален стрийминг? Печели ли Facebook от нелегален стрийминг? Печели ли Facebook от нелегален стрийминг? Печели ли Facebook от нелегален стрийминг?

Тези скрийншоти представляват няколко от примерите, които намерихме. Маркерът „Спонсориран“ под имената на доставчиците на IPTV показва, че те са платени за реклами. Следователно това означава, че тези доставчици на IPTV създадоха рекламни кампании, получиха одобрение от рекламните рецензенти на Facebook и след това платиха на Facebook, за да могат рекламата да бъде видяна от стотици или хиляди потребители на Facebook.

Съгласно раздел 4 от рекламната политика на Facebook (забранено съдържание), услугата не позволява „незаконни продукти или услуги“ да бъдат одобрявани или продавани чрез реклами в платформата.

"Рекламите не трябва да представляват, улесняват или популяризират незаконни продукти, услуги или дейности. Рекламите, насочени към непълнолетни, не трябва да популяризират продукти, услуги или съдържание, които са неподходящи, незаконни или опасни, или които експлоатират, подвеждат или оказват неоправдан натиск върху целевите възрастови групи. “

Въпреки че рекламните правила на Facebook не представляват правен документ или изискване от негова страна, фактът, че няколко незаконни услуги открито закупуват реклами от Facebook, показва две неща:

 • Първо, това означава разбивка или най-малкото строг надзор в процеса на преглед и одобрение на рекламите във Facebook, който позволява на незаконните услуги да получат одобрение на рекламите.
 • Второ, Facebook активно събира приходи от подобни услуги, а не просто пасивно от общото си събиране на данни за потребителите.

Това също поставя под въпрос къде законната защита на Facebook може да приключи при CDA 230 и DMCA и какви действия могат да искат или трябва да предприемат групите за защита на правата на дигиталните права, за да се предотврати разпространението на тези услуги в платформата за социални медии.

Издаването на реклами в подкрепа на нарушаване на авторски права също не е ново. Организацията CreativeFuture например следи и се бори срещу използването на законни реклами на уебсайтове за пиратство. Пиратството, поддържано от реклами, е тема от голям интерес за притежателите на авторски права по целия свят.

Как да разбера разликата между законната и незаконната IPTV

Потребителите могат да избегнат както финансовите, така и рисковете за неприкосновеността на личния живот, като използват законни OTT услуги за телевизия на живо (известни също като виртуални дистрибутори на многоканално видео програмиране или vMVPD), вместо да се обърнат към пиратски IPTV.

Когато пиратските IPTV услуги се изключат, абонатите често се оставят да търсят (и рядко получават) възстановявания, което може да доведе до финансова загуба за тези, които са платили месеци услуга предварително. Освен това, когато тези услуги имат конфискувани от властите активи, те не винаги могат да защитят самоличността на своите потребители. Тази информация може да се окаже в ръцете на органите на реда, които след това могат да я препратят на притежателите на авторски права.

facebook uptv redditИзточник: Reddit

Някои екипи за борба с пиратството активно водят съдебни дела срещу пиратски доставчици на IPTV. NagraStar, партньор на DISH Network, също е събрал десетки хиляди долари от разплащателни плащания от пиратска сателитна телевизия потребители през годините, повечето от които не знаеха, че абонаментът им за телевизия е незаконен. Компанията оперира уебсайта SatScams, където редовно публикува информация за пиратски потребители на IPTV, които бяха принудени да плащат разплащания.

  Isključivanje TV terarija: Upotrijebite ovih 10 alternativa za TV u terariju

facebook iptv nagrastarИзточник: NagraStar

(Забележка: NagraStar също има раздел на своя уебсайт SatScams, който позволява на всеки, който е получил писмо за сетълмент от тях, да плати сетълмента онлайн.)

Ето няколко съвета, за да помогнете на потребителите да определят дали услугата за стрийминг на живо на телевизия е легитимна или пиратска IPTV.

1. Легалните услуги за стрийминг на телевизия никога не използват “IPTV” в името на техния продукт или компания

Това е първата ви улика. Въпреки че някои незаконни услуги за IPTV вече не използват термина „IPTV“, нито една правна услуга, която открихме, използва думата в името на продукта, името на фирмата или каквито и да било маркетингови материали. Ако видите термина „IPTV“ в името на продукта на дадена компания или се показва на видно място в уебсайта й, вероятно е незаконно управлявана услуга.

2. Легалните услуги за стрийминг на телевизия имат по-близко съотношение между разходи и канали

За режещите кабели е важно да преценят колко струва услугата за стрийминг на телевизия, за да предоставят канали в рамките на телевизионен пакет и все пак да постигнат устойчива печалба. Само ESPN таксува над 7 долара на абонат за основния си канал. Междувременно някои незаконни IPTV услуги твърдят, че предлагат ESPN, HBO, Pay-Per-View събития и стотици повече канали и видеоклипове при поискване само за $ 5- $ 35 на месец.

Ако видите услуга, която предлага стотици или хиляди канали за цена, която изглежда твърде добра, за да е вярна, вероятно е така.

3. Незаконните IPTV услуги може да нямат официален уебсайт или да имат уеб сайт с ниски усилия

Потребителите на телевизия, които се натъкват на IPTV услуга чрез реклами или страници във Facebook, трябва да търсят уебсайт, където тази услуга се продава. Ако няма легитимен уебсайт, IPTV услугата вероятно се занимава с пиратство. Освен това, ако уебсайт прави съществуват, но изглежда е с нискокачествено развитие, вероятно е и незаконна IPTV услуга.

Освен това забелязахме, че все повече IPTV услуги инвестират повече пари в създаването на професионално изглеждащи уебсайтове. В тези случаи потърсете страница „За нас“ с официална информация за контакт. Ако не можете да намерите такава, услугата вероятно функционира незаконно.

4. Проверете наличните приложения

Всяка легална IPTV услуга на пазара има специални приложения, достъпни чрез официални магазини за приложения от големи операционни системи и устройства. Например, можете да изтеглите приложение за YouTube TV директно за iOS, Android, Apple TV, Roku, Amazon Fire TV и някои умни телевизори.

Незаконните IPTV услуги обаче никога няма да имат име на разположение за тяхното обслужване в нито един от официалните магазини за приложения. Вместо това те често инструктират абонатите да изтеглят приложение, наречено SOPlay или SOPlayer, което ще се сдвои с акаунта на услугата IPTV. 

Освен това всяка законна услуга за стрийминг на телевизия, която проучихме, работи с Roku и има приложение Roku. Roku има много строга политика за борба с пиратството, така че ако няма налично приложение Roku и не е посочена функционалност с Roku, услугата вероятно е незаконна IPTV операция.

5. Незаконните IPTV услуги често приемат само PayPal и криптовалути

Някои пиратски IPTV услуги се опитват да сведат до минимум своите отпечатъци, като приемат плащания само от PayPal или криптовалути като Bitcoin. Това не винаги е вярно, тъй като някои услуги приемат основни кредитни карти. Въпреки това, нито една законна услуга за стрийминг на телевизия не приема само PayPal и нито една, която видяхме (по това време), приема криптовалути.

Освен това, внимавайте с всеки доставчик на IPTV, който иска да извършвате плащания чрез PayPal, като използвате опцията „Приятели и семейство“, вместо опцията „Стоки и услуги“. Това не е само срещу политиките на PayPal, но е създадено, за да помогне на доставчика на IPTV да избегне таксите за услуги на PayPal и да премахне възможността ви да получите възстановяване..

6. Внимавайте с услугите, които комуникират чрез Telegram или други криптирани услуги за съобщения

Telegram е сигурна услуга за съобщения, предназначена за криптирани съобщения. Услугата е създадена така, че да не оставя следи в комуникацията. Някои доставчици на IPTV използват Telegram за комуникация с абонати по-специално, защото знаят, че операциите им са незаконни и не искат да оставят запис, ако властите дойдат да чукат.

7. Попитайте доставчика на услуги как може да си позволи да предложи толкова канали за цената

Ако броят на каналите в сравнение с цената изглежда съмнителен, попитайте доставчика на IPTV как той може да си позволи да предложи толкова канали и все пак да плаща такси за превоз. Установихме, че нелегалните доставчици на IPTV се сменят, когато бъдат помолени да предоставят тези доказателства и дори бяхме блокирани да коментираме Facebook страницата на един пиратски IPTV доставчик (TBC TV), след като зададохме този въпрос в един от публикациите си.

8. Проверете за синята отметка „Verified“ във Facebook

Ако намерите доставчик на IPTV или интернет телевизия във Facebook, проверете дали той има синята отметка „Проверено“ от името си. Не успяхме да намерим никакви нелегитимни поточни услуги с проверени страници. Междувременно легитимните OTT услуги, като Philo, fuboTV, DirecTV Now и други, имат всички проверени отметки.

facebook iptv fuboTVИзточник: Facebook

About the author

Comments

 1. Translation: As the “cable cutting” movement grows to meet the increasing demand of consumers for cheap digital TV broadcasts, it appears that the protection of liability under the Communications Decency Act (CDA) and DMCA, as well as potentially relaxed standards on Facebook, have allowed for illegal TV streaming services, known as “pirate IPTV,” to thrive on social media platforms. Perhaps more concerning is that Facebooks loopholes seem to have allowed the company to generate revenue from advertising from this form of piracy. Currently, dozens of illegal IPTV services operate on Facebook through unverified product and company pages. Some even buy ads on Facebook, allowing them to reach more potential customers. However, the continued existence and boldness of pirate IPTV providers on Facebook raises legitimate questions about how far the platforms “safe harbor” protection should extend. In addition, Facebooks failure to enforce its stated rules for reviewing ads against illegal products and services may create financial and privacy risks for users. Pirate IPTV providers rarely offer refunds, even when forced to cease operations. Some subscribers are also forced to pay large legal settlements for using illegal TV streaming services. We found: Dozens of illegal IPTV services openly use Facebook to register new customers and communicate with users. Some illegal IPTV services use paid advertising on Facebook, questioning the process of reviewing and approving ads on Facebook and how far liability protection should be extended under the CDA and “safe harbor” through the DMCA. Illegal IPTV services often differ dramatically in price, function, and number of channels advertised compared to legitimate streaming services for top TV channels. Many illegal IPTV services deliberately mislead potential and current subscribers about the legitimacy of the service and its privacy protections. Some users have lost money for these services, including legal settlements for using illegal TV streaming services. Contents1 Illegal IPTV services working with fury on Facebook2 What is pirate IPTV?3 Questions swirl around Facebooks liability4 Earning on Facebook from illegal IPTV5 How to tell the difference between legal and illegal IPTV5.1 1. Legal TV streaming services never use “IPTV” in the name of their product or company5.2 2. Legal TV streaming services have a closer cost-to-channel ratio5.3 3. Illegal IPTV services may not have an official website or have a low-effort website5.4 4. Check available applications5.5 5. Illegal IPTV services often only accept PayPal and cryptocurrencies5.6 6. Be careful with services that communicate through Telegram or other encrypted messaging services5.7 7. Ask the service provider how they can afford to offer so many channels for the price5.8 8. Check for the blue “Verified” checkmark on Facebook Illegal IPTV services working with fury on Facebook Do this: Open your Facebook account (unless youre part of Gen Z and have already ditched Facebook) Go to the search bar Enter “IPTV” Switch the search results to Pages Now youll see a long, seemingly endless list of pages on Facebook bearing the term “IPTV,” many of which have hundreds of likes. Some advertise their goods (“thousands of TV channels!”) in the description, although many offer discretion in the descriptions, while (sometimes even after

Comments are closed.

Adblock
detector