Как да използвате уеб интерфейс на Kodi и достъп до файлове от всяко устройство

Уеб интерфейс Kodi2


Уеб интерфейсът на Kodi ви позволява да контролирате и осъществявате достъп до вашата инсталация и файлове на Kodi от всяко устройство във вашата мрежа.

Ако използвате Kodi редовно, може да има моменти, когато трябва да контролирате копие от него на едно устройство, като използвате друго устройство в домашната си мрежа. Например, може би имате Kodi на своя Amazon Fire Stick, но не можете да намерите дистанционното за него. В този случай ще трябва да можете да го контролирате от мобилния си телефон или лаптоп.

Или може би имате Kodi на компютър, свързан към телевизора ви, но работите на отделен компютър и искате да пуснете малко музика през телевизионните високоговорители.

Каквато и да е причината ви да искате да контролирате Kodi от отделно устройство, уеб интерфейсът Kodi ще ви позволи да го направите. Тази статия ще обясни как да настроите и използвате уеб интерфейса на Kodi.

Какво е Коди?

Kodi е безплатен софтуерен медиен плейър от Фондация Kodi. Тя позволява на потребителите да предават телевизионни предавания, музика, филми и други медии от практически навсякъде в Интернет. Може да се инсталира на Apple TV, PC, Mac, Android смартфон, Nvidia Shield, смартфон iOS, Amazon Fire Stick или Linux устройство.

Предупреждение: Kodi трябва да се използва само за съдържание, до което имате законно право на достъп. Нито Фондация Коди, нито Компаритех не се застъпват за използването на Коди за пиратство.

Винаги използвайте VPN с Kodi

Ако използвате Kodi или който и да е друг софтуер за поточно видео, вашият интернет доставчик може да намали скоростта на интернет, за да предотврати задръстванията в неговата мрежа. Това може да доведе до буфериране на видеоклиповете ви, като ви съсипе насладата от предавания и филми. Сайтовете за поточно видео също могат да ви блокират да гледате съдържание въз основа на вашето местоположение.

Поради тези причини винаги трябва да използвате виртуална частна мрежа (VPN), когато предавате видео. Използването на VPN не позволява на вашия интернет доставчик да разбере, че стриймирате видео и сайтове за стрийминг, да разбере къде се намирате. В резултат на това той помага да се буферира до минимум и ви позволява да имате по-голям избор от заглавия, от които да избирате.

Всички VPN мрежи ще забавят скоростта ви в интернет донякъде, така че е важно да изберете бърз.

И не всички VPN са добри за потребителите на Kodi. Някои нямат сървъри в достатъчно държави, за да прикрият правилно вашето местоположение. Други могат да водят регистрации на вашата онлайн активност, създавайки риск за поверителност. Повечето нямат приложения за популярни телевизионни устройства, които управляват Kodi.

Поради тези проблеми ние от Comparitech препоръчваме IPVanish за потребителите на Kodi. При нашето тестване установихме, че излъчва 1080p видео без буфериране. Той има сървъри в над 60 страни, има приложение за Nvidia Shield и Amazon Fire TV и не поддържа никакви журнали.

НАЙ-ДОБРИЯ VPN ЗА KODI: IPVanish е нашият топ избор. Има голяма незабранена мрежа от сървъри и постига добри скорости. Силните функции за сигурност и поверителност правят IPVanish предпочитан за потребителите на Kodi и Amazon Fire TV Stick. Опитайте безрисково със 7-дневната гаранция за връщане на парите.

Как да настроите Kodi уеб интерфейс

За да контролирате Kodi от отделно устройство, първо трябва да го настроите да получава команди от уеб браузър. Ето как да направите това.

От главното меню на Kodi изберете иконата на зъбно колело в горния ляв ъгъл на екрана

Настройки на Kodi 17

Изберете Услуги

Настройки на услугата Kodi

Преместете курсора си над контрол

Кодирането на услугите за настройка на Kodi

Преместете плъзгача за Разрешаване на дистанционно управление чрез HTTP до позиция „включено“

Kodi позволяват дистанционно управление

Обърнете внимание на посочения номер на порт. Това обикновено е 8080 по подразбиране

Независимо дали сте в обществена или частна мрежа, трябва да въведете потребителско име и парола на този екран, за да предотвратите други да контролират вашия Kodi без ваше разрешение. Можете обаче да оставите потребителското име като „Kodi“ и паролата празно, ако просто искате да тествате връзката

Намерете IP адреса на устройството, което има Kodi. Не използвайте посочения в Kodi IP адрес, тъй като нашето тестване показа, че често се различава от IP адреса на устройството. Ако не знаете как да намерите IP адреса на устройството си, прочетете секцията по-долу, озаглавена как да намерите IP адреса на устройството си

Отворете браузър на устройството, което искате да използвате за контрол на Kodi

За URL адреса въведете IP адреса на устройството, което има Kodi върху него, последвано от двоеточие, последвано от номера на порта. Например, ако IP адресът на вашето устройство е 10.0.0.110 и номера на порта, който сте намерили под услуги → контрол е 8080, въведете 10.0.0.110:8080 и натиснете Enter

Ако зададете потребителско име и парола отвътре услуги → контрол, сега браузърът ви ще ви поиска. След като предоставите тази информация, уеб интерфейсът Kodi ще се зареди. В противен случай интерфейсът ще се зареди веднага щом натиснете Enter

Вижте също: Най-добрите коди кожи и как да промените кожата на Kodi

Как да намерите IP адреса на устройството си

Ще ви е необходим IP адрес на устройството ви, за да изпълните стъпките по-горе. И за съжаление, IP адресът, посочен под настройки → системна информация в Kodi изглежда не работи. И така, ето как да намерите IP адреса за няколко популярни устройства.

  • За Amazon Fire TV изберете настройки → устройство → около
  • За Apple TV изберете настройки → общи → около
  • За Nvidia Shield изберете настройки → съхранение и нулиране → по локална мрежа
  • За компютър с Windows 10 изберете Настройки → Мрежа & интернет. Изберете едно или друго Wi-Fi или Ethernet. Изберете Ethernet свързан или Свързан е Wi-Fi икона. Превъртете надолу до Имоти за да видите IP адреса
  • За Mac OS X щракнете върху иконата на Apple в горния ляв ъгъл. След това щракнете Системни предпочитания → Мрежа → Летище или Ethernet

Свързана статия: Как да използвате добавката за браузър Playto Kodi

Как да използвате уеб интерфейса на Kodi

Когато отворите за първи път уеб интерфейса на Kodi, в лявата част на екрана ще видите списък с икони.

Икони на менюто на уеб интерфейса на Kodi

Те са подобни на опциите за главно меню на Kodi. Те ви позволяват да преглеждате предавания, филми и музика, съхранявани на вашето устройство, или да получите достъп до добавките на Kodi на устройството.

Щракване върху добавки ще разкрие списък с добавки на вашето устройство, сортирани по обичайните категории.

Kodi уеб интерфейс добавки

Кликнете върху някой от тези добавки, за да създадете списък със заглавия.

Списък на заглавия в уеб интерфейса на Kodi

Когато възпроизвеждате видео, заглавието ще се появи в долната част и можете да направите пауза, пренавиване напред или назад с помощта на контроли в долния ляв ъгъл. Може да се покаже и фоново изображение, което представлява видеото.

Възпроизвеждане на видео интерфейс kodi

Прочетете още: 112-те най-добри добавки на Kodi

Как да използвате уеб интерфейса на Kodi, за да предавате музика на място

Ако на вашето устройство Kodi има музика, която искате да слушате на контролиращото устройство, можете да настроите „локален“ плейлист. Това е полезно, например, ако искате да слушате музика чрез слушалки за лаптоп, за да не смущавате другите.

За да направите това, щракнете местен в горния десен ъгъл на екрана и изберете + бутон за всяка песен, която искате да добавите към списъка за изпълнение. Когато започнете да възпроизвеждате плейлиста, той ще се предава през вашето локално устройство, вместо това, на което е инсталиран Kodi.

Забележка: Тази функция не работи за видеоклипове или дори музикални добавки. Чрез тази функция през безжичната мрежа могат да бъдат предавани само музикални файлове, съхранявани на вашето Kodi устройство.

Вижте също: Как да слушам Пандора навсякъде по света

Arch: Алтернативен уеб интерфейс на Kodi

Посочените по-горе инструкции са за уеб интерфейса Kodi по подразбиране „Chorus2“, но Kodi предоставя и алтернативен уеб интерфейс за потребители, които не харесват опцията по подразбиране. Този алтернативен интерфейс се нарича „Arch.“

За да активирате Arch, щракнете върху иконата на зъбно колело от главното меню, след което изберете Услуги → Управление → Уеб интерфейс → Arch.

За разлика от Chorus2, Arch не предоставя достъп до всичките ви добавки от разстояние. Той обаче осигурява отдалечен достъп до цялото съдържание, съхранявано на устройството. Така че ако използвате само уеб интерфейса, за да възпроизвеждате съдържание, което сте изтеглили или създали сами, Arch може да бъде също толкова добър за вас, колкото Chorus2.

В допълнение, Arch предоставя функция „откриване“, която изстъргва съдържание от един добавка по ваш избор, използвайки информация за заглавието от Pulsar. По подразбиране добавката, избрана за изстъргване, е YouTube.

В моето собствено тестване установих, че тази функция предоставя списък на най-новите блокбастър филми.

Архи Коди открийте

Когато щракнах върху филм, Arch предостави информация за него.

Arch Kodi Arch 2

въпреки това, щракването върху „възпроизвеждане“ създаде само трейлър, а не действителният филм.

арка мога да бъде конфигуриран да използва добавка, различна от YouTube. И ако този добавка осигурява достъп до потоци от най-новите холивудски филми, функцията „откриване“ ще ви позволи да играете тези филми. Това обаче е малко вероятно да се случи, освен ако не използвате добавка на трета страна, която предоставя нелицензирани потоци от съдържание. Не препоръчваме да използвате добавки, които стриймират нелицензирано съдържание.

Проблеми със сигурността при уеб интерфейса на Kodi

Независимо дали използвате Chorus2 или Arch като вашия уеб интерфейс Kodi, винаги трябва да защитавате този интерфейс, като създавате собствено потребителско име и парола в рамките на Kodi Услуги → Контрол меню. Ако не защитите с парола този интерфейс, вашите контроли Kodi ще бъдат в интернет за всеки, който има достъп до света.

Частна, защитена с парола Wi-Fi мрежа няма да ви защити от този проблем, тъй като уеб интерфейсът се публикува в Интернет по същия начин, както прави уебсайтът. За да защитите поверителността си, създайте своя собствена информация за вход в уеб интерфейса на Kodi и винаги я поддържайте поверителна.

Надяваме се, че ви е харесало това ръководство за уеб интерфейса на Kodi. Ако искате повече информация за това как да извлечете максимума от вашия Kodi, вижте някои други наши ръководства, включително петте най-добри спортни добавки на Kodi, как да гледате новините по Kodi и най-добрите добавки на Kodi за филми и телевизия.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 31 =