Kako instalirati VPN na LibreELEC

LibreELEC logotip

Želite li instalirati VPN na svoj Raspberry Pi, HTPC, WeTek kutiju, Fiveninin rez, Odroid ili Cubox? U ovom ćemo vam vodiču pokazati kako instalirati VPN na LibreELEC uređaje kako biste mogli sigurno i privatno pregledavati. Razmotrit ćemo i najbolji VPN za LibreELEC i objasniti kako konfigurirati i testirati vašu instalaciju.

Što je Kodi?

Kodi je programski paket koji vam omogućuje brzo i jednostavno postavljanje vlastitog sustava kućnog kina. Vrlo je svestran, može se instalirati na gotovo bilo koji popularni uređaj, uključujući PC (Windows, Mac i Linux), Android, iPhone, Amazon Fire TV ili Firestick, Raspberry Pi, Roku, Apple TV, Nvidia Shield ili USB pogon. Što je još bolje, gotovo da nema funkcionalnog nerazmjer između uređaja, pa ako nešto radi na PC-u, to će raditi i na većini mobilnih platformi.

Kodi je vrlo jednostavan za instalaciju, ali potrebno je nekoliko dodatnih koraka da biste je sigurno koristili. U ovom ćemo vas članku voditi kroz postupak instaliranja VPN-a na LibreELEC sustave kako biste svoje aktivnosti čuvali privatnima i svoje podatke zaštitili.

Iako je Kodi potpuno zakonit za korištenje, njegov je ugled narušen dodacima trećih strana koji pružaju neograničen pristup licenciranom sadržaju. Zakonodavstvo o autorskim pravima razlikuje se od lokacije do druge, tako da umanjujemo rizik od pravnih problema, toplo preporučujemo našim čitateljima da istraže zakone svoje zemlje o strujanju sadržaja na mreži prije nego što pokušaju koristiti Kodi u tu svrhu..

Što je LibreELEC?

Jedna od najboljih stvari kod Kodija je ta što se on može instalirati na uređaje s vrlo ograničenim resursima sustava. No, to obično zahtijeva i neki operativni sustav. LibreELEC izrezuje posrednika instaliranjem samo onoga što je potrebno za pokretanje Kodija.

LibreELEC je malo složeniji za pravilno postavljanje i konfiguriranje u odnosu na ostale Kodi platforme zbog nedostatka programa za otkrivanje GUI datoteke bez Kodi. To je rečeno, nakon što znate kako izvršavati osnovne Linux naredbe, instalacija dodatnog softvera poput VPN-a i spremišta postaje vrlo jednostavna.

Zašto biste koristili VPN s Kodi-jem

Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) često se koriste za skrivanje navika pretraživanja interneta od korisnika davatelja internetskih usluga (ISP). Unatoč tome, postoji mnogo načina da korisnik Kodi-a može imati koristi od VPN-a čak i ako koristi samo službene izvore.

VPN-ovi povećavaju sigurnost vašeg sustava kriptiranjem mrežnog prometa. Ovo sprječava bilo koje treće strane da vide što radite, što čini većinu napada Man-in-Middle-a beskorisnim. Također sprečava vašeg davatelja internetskih usluga da prodaje vašu prometnu povijest ili gasi internetsku vezu na temelju vaših navigacija za streaming.

Iako će svi VPN-ovi usporiti mrežu do određene mjere, neki imaju veći utjecaj od drugih. Streaming videa zahtijeva brzu i konzistentnu vezu, stoga je važno odabrati VPN koji ima minimalan učinak na vaše brzine. Također, neki davatelji VPN-a vode evidenciju vaših aktivnosti, čime u konačnici ne ostavljate zaštićenije od nekoga tko ne koristi VPN..

Preporučujemo upotrebu IPVanish-a. Omogućuje pouzdane, brze veze s poslužiteljima u više od 50 zemalja i ne čuva nikakve zapise vašeg internetskog prometa. Ujedno je i najlakši VPN za instaliranje na više platformi zahvaljujući namjenskim aplikacijama za Android, iOS i Amazon Firestick.

PROČITANJE ČITALA: uštedite 60% na godišnjem planu IPVanish ovdje.

Instaliranje VPN-a na LibreELEC sustavima

Kako je LibreELEC minimalistička distribucija Linuxa, ne možete jednostavno instalirati VPN softver izravno. Umjesto toga, koristit ćemo Kodi dodatak nazvan VPN Manager za OpenVPN. Ovaj dodatak dostupan je sa Zomboided repoa, tako da je prvi korak postavljanje ovog repo-a na LibreELEC sustav. Koristit ćemo IPVanish tijekom cijelog razdoblja, ali postupak je isti kod većine drugih poznatih VPN pružatelja usluga.

Instaliranje zomboided spremišta

Možda mislite da bi instaliranje repoa bilo jednostavno kao upisivanje njegove adrese u Kodijev upravitelj datoteka, ali nažalost, to u ovom slučaju neće uspjeti. Umjesto toga, moramo se povezati preko drugog računala pomoću protokola sigurne ljuske (SSH). To zvuči mnogo složenije nego što je zapravo, tako da ne brinite.

Prvo, preuzmite PuTTY ovdje. Ovo je klijent Secure Shell (SSH) koji omogućuje jednostavno povezivanje s drugim uređajima na mreži. Koristit ćemo ga za prijenos datoteka na uređaj LibreELEC. Instalirajte PuTTY, otvorite ga i provjerite Vrsta veze postavljeno na SSH.

Na svom uređaju LibreELEC otvorite izbornik postavki klikom na ikonu ikona zupčanika na početnom zaslonu. Zatim kliknite na Postavke sustava. Klikni na Add-ons tada s lijeve strane Nepoznati izvori. Gumb na desnoj strani trebao bi postati bijeli da bi potvrdili da je ova postavka omogućena.

Zatim se vratite na postavke izbornik. Ovaj put odaberite Informacije o sustavu vidjet ćete IP adresu koju koristi vaš uređaj.

IP informacije LibreELEC

Unesite ovu adresu u polje Ime domaćina pritisnite PuTTY, a zatim pritisnite Otvoren gumb na dnu zaslona.

Kako instalirati VPN na LibreELEC

Pojavit će se terminal i od vas će se tražiti da se prijavite. Prema zadanim postavkama, SSH korisničko ime LibreELEC-a je „root“, a lozinka mu je „libreelec“, pa ih koristite za povezivanje, osim ako ih prethodno niste promijenili u nešto drugo. Linux ne prikazuje zvjezdice dok unosite zaporku, ali budite sigurni da se unosi.

Nakon što se povežete, unesite sljedeći tekst bez govornih oznaka:

"Wget https://github.com/Zomboided/service.vpn.manager/archive/master.zip"

Na svom uređaju LibreELEC pritisnite Add-ons na početnom zaslonu, a zatim kliknite ikona okvira u gornjem lijevom kutu. Odaberi Instalirajte iz zip datoteke, zatim Početna mapa, i konačno, master.zip. Trebao bi se instalirati VPN Manager za OpenVPN dodatak i vidjet ćete obavijest u gornjem desnom kutu ako sve pođe dobro.

Konfiguriranje upravitelja VPN-a za OpenVPN dodatak

Prije nego što počnemo koristiti VPN, prvo ga moramo konfigurirati. Kliknite desnom tipkom miša na ikonu VPN upravitelja za OpenVPN i odaberite postavke.

Odavde odaberite svog pružatelja VPN-a i unesite svoje podatke za prijavu. Kodi će vas gurnuti natrag na stranicu preglednika dodataka dok prikuplja podatke o poslužitelju za vaš VPN, ali bi vas nakon toga trebao vratiti na stranicu postavki..

Kako instalirati VPN na LibreELEC

Zatim kliknite gumb VPN veze na lijevoj strani zaslona. Sada možete odabrati do deset VPN poslužitelja za prebacivanje s jednog na drugi. Ovi se poslužitelji mogu u bilo kojem trenutku promijeniti pa nemojte osjećati kao da ćete morati dugo trošiti na odlučivanje o najboljim. Jednom kada odaberete svoje poslužitelje, preostaje samo testirati vezu.

LibreELEC Odaberite poslužitelj

Uvoz VPN-a s korisničkim čarobnjakom

Ako vaš VPN davatelj nije na popisu VPN upravitelja, možete ga uvesti ručno. Da biste to učinili, morat ćete preuzeti određene datoteke od svog davatelja VPN-a koji vam omogućuju povezivanje s njom. Trebat će nam .crt datoteka i barem jedna datoteka poslužitelja s .ovpn filetypeom. Te datoteke obično možete pronaći u vodičima za instalaciju vašeg Linux pružatelja VPN-a.

U glavnom izborniku Kodi pritisnite gumb ikona zupčanika u gornjem lijevom kutu. Zatim odaberite opciju Upravitelj datoteka opciju i kliknite Dodajte izvor. U okvir koji će se pojaviti dodajte lokaciju konfiguracijskih datoteka VPN-a i imenujte izvor. U našem primjeru koristili smo lokaciju IPVanish datoteka, ali to će se razlikovati od davatelja do pružatelja usluga.

Dodajte izvor IPVanish

Na svom uređaju LibreELEC otvorite stranicu VPN upravitelja za postavke postavki OpenVPN-a. Pod VPN davateljem odaberite Korisnik definiran. Pomaknite se prema dolje i kliknite Čarobnjak za uvoz definiran od strane korisnika.

Čarobnjak za uvoz definiran od strane korisnika

Čarobnjak za uvoz LibreELEC koji je definirao korisnik

Zatim moramo reći upravitelju VPN-a gdje pronaći te datoteke. Prema zadanom trebali su ih preuzeti u početnu mapu, pa ih tamo dođite i prenesite ih obje. Od vas će se pitati želite li ažurirati datoteke na poslužitelju - ovo pokušava automatski popraviti neispravne veze i može vas spasiti od ručnog uređivanja, pa to preporučujemo.

Uvoz LibreELEC VPN je dovršen

Nakon toga prijeđite na VPN veze i dodajte svoje poslužitelje redoslijedom želja.  

Testiranje VPN-a na LibreELEC-u

Testiranje VPN veze obično je jednostavno kao i unošenje vaše IP adrese na web mjesto za praćenje IP adrese. Međutim, budući da LibreELEC nema web preglednik, moramo testirati VPN na drugi način.

Prvo, provjerite je li prva VPN veza američki poslužitelj, a druga je britanski poslužitelj.

Zatim se vratite na Preglednik dodataka stranica. Ovaj put kliknite na Instalacija iz skladišta i odaberite opciju Spremište dodataka Kodi. Pomičite se po popisu dok ne pronađete iPlayer WWW dodatak, a zatim ga instalirajte.

BBC iPlayer regionlock

Budući da BBC regija zaključava njihov sadržaj, iPlayer se obično ne može gledati izvan Velike Britanije. Spajanjem na američki VPN poslužitelj, iPlayer vjeruje da se nalazimo u SAD-u. Ako pretpostavimo da VPN ispravno radi, iPlayer bi vas trebao spriječiti da vidite bilo koji njegov sadržaj.

Konačno, spojite se na britanski poslužitelj i ponovno pokrenite dodatak iPlayer. Ako sve funkcionira kako je predviđeno, ovaj put biste trebali moći pristupiti sadržaju iPlayera bez problema.

Zaključak

Iako se u početku instalacija VPN-a na LibreELEC može činiti zastrašujućom, zapravo je prilično jednostavna. Tehnike korištene za to mogu se koristiti i za instaliranje dodatnih spremišta u budućnosti. Najbolje od svega, jer je vaš VPN ispravno instaliran i sada ćete moći koristiti Kodi sigurno i privatno gdje god se nalazili..

Vidi također: Kako instalirati VPN na Firestick

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 71

Adblock
detector