Коди у великом паду након увођења корака против пиратерије

Коди Медиа Центер стекао је нотор у последње две године као платформа за пиратство. Фондација Коди активно се трудила да се дистанцира и обесхрабри употребу своје апликације за пиратство. Међутим, чини се да је отприлике једногодишња коалиција за борбу против пиратерије, Савез за креативност и забаву (АЦЕ), била далеко ефикаснија у вађењу паре из онога што је брзо настајало у Кодију. Део пада кодијског пиратерије може се приписати и законодавству против пиратерије у ЕУ и Великој Британији, као и забранама коди-ових оквира на мрежним тржиштима попут Амазона и еБаи-а..

Коди 18Извор: Коди фондација

Обим претраживања „Коди“ опао је преко 80 процената у односу на претходну годину (2017–2018)

На основу нашег истраживања, интересовање за „Коди“ као термин за претрагу пало је преко 80 процената од 2017. до 2018. године (мерено од августа 2017. до августа 2018. године). Подаци Гоогле Трендс откривају драматични пад започет у другом кварталу 2017. године и углавном су наставили овај тренд до овог тренутка.

У наставку ћемо истражити нешто више о тим подацима и рашчланити различите аспекте тих података. Међутим, чини се да се пад пиратерије повезан са Кодијем директно усклађује са неколико ствари:

 • Оснивање Савеза за креативност и забаву (АЦЕ)
 • Тужба мреже за судове против ТВАДДОНС-а и Зем ТВ-а
 • Закони о борби против пиратерије у Великој Британији и ЕУ
 • Амазон, еБаи и Фацебоок забрањују „потпуно напуњене Коди кутије“

Постоји и могућност да је Гооглеово уклањање „Кодија“ из резултата аутоматског довршавања имало незнатан утицај. До тога је дошло крајем марта 2018. године, али не постоји начин да се ефикасно прате резултати ове акције. Поред тога, већина смањења волумена које смо приметили већ се десила у време када је Гоогле предузео ову акцију.

Узето заједно, сваки од ових догађаја вероватно је успео да створи укупни смањени ниво активности претраживања у вези са Кодијем у целини, а посебно пиратством везаним за Коди. Смањење броја претраживања вероватно такође значи смањење пиратских права повезаних са Кодијем, мада се већи део тога односи на окретање потрошача далеко од пиратерије до легитимних извора није јасно.

Како функционише Гоогле Трендс?

Гоогле Трендс је алат који је Гоогле створио како би вам пружио увид у начин на који корисници претражују интернет путем своје платформе.

Када у Гоогле Трендс упишете појам за претраживање, као што је „Коди“, Гоогле-ов алат прегледава количину претраживања тог термина у различитим регионима. Затим упоређује ове количине у датом временском оквиру и даје свакој тачки времена оцену између 0 и 100. Што је већа оцена, више људи је претраживало тај термин на тај датум.

Уз то, Гоогле Трендс упоређује различите земље и регионе користећи сличан ниво. Међутим, рангирање између регија је пропорционално осталим претрагама из тог региона. Као такав, већи је резултат региона на скали од 0-100, већи је пропорционалан обим претраживања за тај израз.

Пораст пиратског пиратског пира

Савез за креативност је организација за борбу против пиратерије која је званично покренута 13. јуна 2017. Са великим бројевима чланова као што су Нетфлик, Амазон, ХБО, НБЦУниверсал, Ски, ББЦ, Диснеи и многи други, брзо постаје сила са којим се треба спријатељити. Између августа 2014., када је најављен Коди 14, и јуна 2017., када је покренут АЦЕ, обим претрага за „Коди“ порастао је за више од 2.600 процената. Иако се неки од ових скокова интересовања могу приписати свеукупној корисности Кодија као слободног и легалног медијског плејера, пиратство повезано са Кодијем био је највећи највећи покретач повећања обима претраживања.

Чак и када је АЦЕ покренут, други велики догађај догодио се у трећој страни Коди заједнице. 5. јуна 2017. ТоррентФреак је известио да је Дисх Нетворк покренуо парницу против једног од највећих имена у тадашњој Кодијевој пиратској сцени, ТВАДДОНС.аг, као и популарног (у то време) додатака треће стране, ЗемТВ. И ТВАДДОНС и ЗемТВ приметили су пораст интересовања након изласка Кодија (преименованог у КСБМЦ или Ксбок Медиа Центер, 2014). ТВАДДОНС је посебно доживео значајан пораст обима претраживања пре тужбе мреже Дисх Нетворк.

Тужба Мреже за судове чинила је знатну штету ТВАДДОНС-у. У години од парнице и придружених акција против пиратерије које су предузели други извори, ТВАДДОНС се никада није у потпуности опоравио. Након што је оригинална веб локација ТВАДДОНС-а заплењена, борила се да поврати исти ниво гласноће какав је некада уживала захваљујући малом делу сцене пиратерије. Али, акције које је АЦЕ почео да предузима против трећих произвођача Коди аддон-а који су извукли енергичност из брзорастућег покрета Коди пиратства и вероватно су помогли да стидие способност ТВАДДОНС-а да у потпуности обнови оно што је изгубио.

Додатне акције које негативно утичу на пиратство у вези са Кодијем

Утицај АЦЕ-а на пиратство у вези са Кодијем вероватно је више него случајан, на основу доказа, али су се догодиле и друге промене у последње две године које су могле такође довести до смањења броја потрошача који су се окренули Коди-у због пиратерије.

Забрана „потпуно напуњених Коди кутија“

Главни елемент у сцени Коди пиратерије били су „Коди кутије“, који су обично били Андроид базирани ТВ стреаминг уређаји учитани са Коди софтвером и унапред инсталирани са додацима треће стране Коди. Многи од ових уређаја су били доступни на мрежним тржиштима као што су Амазон и еБаи. Али у 2017. години, Амазон, еБаи и неколико других тржишта забранили су Коди кутије са својих платформи.

 • Амазон најавили забрану употребе медијских уређаја који крше ауторска права у априлу 2017. године
 • еБаи најавила забрану пуњења Коди кутија у априлу 2017. године
 • Фејсбук најавили забрану кутија Коди у августу 2018. године

Пад који видимо у појмовима повезаним са Коди-ом прати забране Амазона и еБаи-а на Коди кутијама. Појмови за претрагу који се односе на Коди кутије следе исти образац као и други популарни појмови за претрагу у ниши, као што су „Коди“, „Коди додаци“ и „Коди ТВ додаци“.

Промјене у закону

У неколико главних региона у којима је Коди популаран, нови закони су могли утицати на то колико потрошача је било спремно да прибегну пиратском пиву повезаног са Коди-јем..

 • У априлу 2017. ЕУ је усвојила нови закон (пдф) којим је била забрањена продаја медијских уређаја који лако омогућавају мултимедијално пиратерију, попут „потпуно напуњених Коди кутија“. Таквом пресудом је такође забрањено незаконито преношење материјала заштићених ауторским правима из неслужбених извора.
 • У Великој Британији Закон о дигиталној економији 2017. ступио је на снагу крајем априла. Између осталог, закон забрањује преношење садржаја заштићених ауторским правима из илегалних извора и предвиђа максималну 10-годишњу затворску казну за прекршиоце.

Примјетан пад промета у претраживању везан за Коди пратио је оно што се чинило као прилично активан потез борбе против пиратерије од априла до јула 2017. године.

Области у којима је пиратство повезано са Кодијем погодило огроман ударац

Од покретања АЦЕ-а, многи популарни програмери независних додатака полако су почели да нестају са сцене. Као што је ТорренФреак примијетио у чланку од 23. септембра 2018. о АЦЕ-у и несталим програмерима:

„Уместо да разбијају врата, власници садржаја пришли су програмерима тихо, упозоравајући да је искључивање једини прави начин да се избегне кажњавање законских радњи.“

Сада смо више од годину дана изван формирања АЦЕ-а и почетка његовог прикривеног прекида и одустајања од писма против програмера Коди аддон-а. Тренутно се не зна много о томе како АЦЕ дјелује или прикупља довољно личних података о људима како би се прецизирало коме да шаљу писма. Међутим, јасно је да АЦЕ користи разне законе против пиратерије и закона о ауторским правима, попут Закона о ауторским правима о дигиталном хиљаду година, како би подржао законитост својих писама. Такође, њихови напори до сада су утицали на сагледавање смањења обима претраживања за теме повезане са Коди-јем.

Резултат је био нагли пад интересовања за појам „Коди“ и друге теме повезане са Коди-јем често повезане са пиратеријом преко софтвера.

Акције АЦЕ-а утицале су на многе познатије програмере Коди аддон трећих произвођача, чији је велики број мирно напустио сцену под облаком спекулација. Многи од уобичајених појмова за претраживање који укључују „Коди“ су умањени. Број популарних и снажно промовираних додатака и извора независних произвођача полако се смањује.

Не улазите тихо у ту лаку ноћ

Током месеци након формирања АЦЕ-а, десетине трећих произвођача и развојних тимова Коди аддон-а уклонили су своје присуство са друштвених медија (пре свега Твиттера), укључујући Нообсанднердс, Теверз и СпинзТВ. Поред тога, многа популарна складишта за преузимање додатака, попут СуперРепо, Цолоссус и Симпли Цаз, била су искључена, понекад без много речи из извора који се налазе иза њих.

Међутим, чини се да су други програмери, попут МеталКеттле-а, напустили сцену по избору након што су видели крв у води. У случају МеталКеттле, програмер је објавио поруку у којој објашњава зашто је одлучио да оде, посебно наводећи,

"Током протеклих годину дана или отприлике, када је Коди постао више маинстреам и јавни [,] сви смо видели акције истакнуте на законит начин, а власти су одлучне да циљају адионе треће стране који врше прогон. То ме је на крају натерало да размислим, „шта ако?“ - резултат који ми никад не пада на памет. “

Касније је објаснио да се жели концентрисати на то да буде муж и отац.

За АЦЕ и главне власнике холивудских ауторских права одговор није могао бити бољи. Не само да су програмери аддон-а оставили у гужви због претњи од законских последица, већ је и ефекти на друге програмере који су одлучили да оставе своје адидове који су прекршили права били такође ефикасан крајњи резултат.

Неки програмери, попут ЈСергио123, одлучили су се мало подсмехнути АЦЕ-овом раду, чак и задржавајући своје активности на друштвеним медијима, иако често са новим правним фокусом. ЈСергио123 истакнуто је на својој Твиттер страници објавио АЦЕ писмо:

2. коло ??? пиц.твиттер.цом/с3е5кјкДцС

- јсергио123 (@ јсергио123) 6. марта 2018

Чини се да писмо долази од корпоративног адвоката који заступа АЦЕ. Писмо позива ЈСергио123 по имену (редигирао ЈСергио123). Такође укључује информације које говоре да АЦЕ неће покретати тужбу против програмера ако потпише уговор о престанку производње додатака који крше ауторска права..

Међутим, АЦЕ-ова стратегија није убила трећу развојну сцену. Уместо тога, чини се да је многе програмере довео у подземље. Тамо где су се неки окретали ка Твиттеру, многи се сада више ослањају на сигурније опције за размену порука, као што је Телеграм. И где су се нови додаци навикли да се интензивно промовишу на друштвеним медијима и ИоуТубеу, о већини се сада ређе говори о мањим, мање познатим форумима трећих страна, као што је субреддит / р / Аддонс4Коди.

Заправо, иако је обим већине кључних термина за претрагу у вези са Кодијем смањен на нивое 2015 и 2016, они потрошачи одлучни да користе Коди за пиратство и даље су активни. У неким случајевима, неки додаци треће стране расту у популарности. Као што су некада популарни додаци попут Цовенанта били искључени, други су, попут Плаценте, Инцурсион, Гаиа, Екодус Редук и Мастерани Редук, стекли интересовање..

Међутим, у пост-АЦЕ свету, новији додаци трећих страна нису успели да привуку исти ниво пажње као неки некадашњи тешки хитови, као што су Екодус или Цовенант. Упоредне количине претраживања за ове новије додатке су далеко мање од оних које су добијали најпопуларнији додаци трећих произвођача пре пада 2017. године.

Тумачење резултата Гоогле Трендс-а за пад пиратерије Коди

Количине претраге Гоогле Трендс-а тешко је анализирати без одређених бројева. Иако је очигледно изазовно утврдити тачне податке од пре неколико година, постоје неке бројке на које можемо указати.

Дана 17. априла 2017. године, само неколико недеља пре него што су кућу оснивача ТВАДДОНС-а извршили препади од руководилаца компаније, након много расправљене наредбе Антона Пиллер-а, веб локација се хвалила великом количином саобраћаја коју је примила у чланку ТоррентФреак.

Према ТВАДДОНС-у, веб локација је доживела свој најбољи месец за јединствени саобраћај икада током тог периода марта-априла 2017. године.

Пад пиратске КодиИзвор: ТВАДДОНС путем ТоррентФреак-а

Подаци ТВАДДОНС достављени ТоррентФреак показују да је страница имала преко 39 милиона јединствених корисника од 8. марта 2017. до 5. априла 2017. На основу наших извучених података из Гоогле Трендса, врло је вероватно да је добар део тог промета дошао из органске претраге резултати мотора.

Оно што у крајњој линији показује је да су неки појмови повезани са Коди-јем привукли десетине милиона претрага на врхунцу Коди пиратерије током 2017. Довољно, што би у ствари могло резултирати да се десетине милиона Коди корисника окрену пиратским додацима, и лако скренути пажњу власника ауторских права жељних заустављања пируса пиратства везаног за Коди.

Утицај на нивоу државе по земљи

Као што се може очекивати, Коди се не користи у свим земљама света. Такође је тешко утврдити колико тачно људи у свакој земљи могу користити Коди, било из разлога пиратерије или у законите сврхе.

Међутим, Гоогле Трендс пружа неке информације у вези са тим где је Коди релативно мање или више популаран. Алат такође додаје неке даље увиде у то како су покрети против пиратерије у прошлој години утицали на популарност Кодија на кључним тржиштима.

Популарност Коди-ја, 2014 вс 2017

У 2014. години, у којој је КСБМЦ постао познат под називом „Коди“, новоименовани медијски плејер био је најпопуларнији у Европи, а Албанија је заузела прво место по обиму претраживања.

Коди пиратерије се смањују

До 2017. године Коди је био далеко популарнији у САД-у, Јужној Америци, Азији, Океанији и широм већих делова Европе него што је то био случај. Док је Албанија још увек била точка за Коди, Тринидад и Тобаго стварали су највећи компаративни обим. Интерес за претрагу у већини регија је порастао између 2014. и 2017.:

 • Америка: Преко 420 процената раста интересовања за претрагу
 • Малезија: Преко 420 процената раста интересовања за претрагу
 • Велика Британија: Преко 360 одсто раста интереса за претрагу
 • Шри Ланка: 320 одсто раста интереса за претрагу
 • Јамајка: Преко 260 одсто раста интереса за претрагу
 • Ирска: Преко 260 одсто раста интереса за претрагу
 • Канада: Раст интересовања за претрагу преко 250 одсто
 • Порторико: 200 одсто раста камата у претраживању

Скоро широм света, земље за које је коди постојао интерес за 2014. годину показале су значајан или врло значајан раст интересовања за претрагу до 2017. године.

Коди претрага се смањује

Масовни обим претраживања се смањује у 2017-2018

Након великог притиска против пиратерије који је започео средином 2017. године, интересовање за Коди претрагу почело је да опада. До овог писања је пад обима претраживања утицао на скоро сваки регион у коме је заинтересованост бележила раст између 2014. и 2017. године.

Графикон у наставку приказује како се мењају количине за претраге за „Коди“ између 2016. и 2018. Дужа линија представља већу промену позиције за јачину, на основу скале 0-100 Гоогле Трендс-а.

Уз главни изузетак Албаније, где је интересовање за Коди током прошле године незнатно порасло, скоро свака друга држава која је створила уочљиве количине претраживања приметила је нагли пад промета претраживања појмова „Коди“.

У Тринидаду и Тобагу, Великој Британији, Порторику и Ирској, тај пад је износио око 50 процената нивоа обима претраживања за 2017. годину. А за Канаду и САД отпада око 30 процената обима саобраћаја.

На Јамајци је обим претраживања за Кодија потпуно пао са радара. Тамо где је била међу првих 10 земаља по обиму претраживања Коди-ја у временском оквиру за 2017. годину, било је толико мало промета да Гоогле више није мерио довољно активности да би Јамајка укључила у свој резултат Трендс.

Где је отишло пиратерија повезана са Кодијем?

У неким случајевима, могуће је да су се они који су се окренули пиратерији преко додатака Коди-ја трећих произвођача упутили од тога. Нарочито у случају ЕУ и Велике Британије, где је ток из пиратских извора почињен као злочин, неки пирати су можда закључили да ризик једноставно не вреди.

Међутим, многи се гусари ових дана окрећу сигурним методама, попут скривања своје активности иза ВПН-ова, како би избегли откривање. Као такви, многи су се уместо тога вратили назад у чешће коришћене пиратске изворе, попут торрентинга са места попут ТхеПиратеБаи. Као што је раније речено, неки гусари и даље користе Коди за пиратство, али то раде више под радарима и прикупљају информације путем мањих форума фокусираних на пиратерије и приватних, шифрованих канала.

Оно што такође може бити тачно, јесте да су се неки од оних који су одлучили да се пирати преко Кодија окренули све популарнијим нелегитимним ИПТВ услугама. Чак и како је интересовање за Коди - и самим тим, за пиратство повезано са Кодијем - опало, интересовање за нарочито ИПТВ и „Бесплатно ИПТВ“.

Горња слика одражава поређење обима претраживања сваког термина између августа 2014. и октобра 2018. Као што је приказано, ИПТВ термини су наставили образац раста чак и када је „Коди“ и придружени термини попустили. Овде није приказан упоредни обим претраживања за сваки од ових појмова. Ово је приказано на доњој слици:

Коди и даље управља прилично великом количином претраге, посебно у поређењу са „бесплатном ИПТВ-ом“. Али за разлику од Коди-ја, ИПТВ као појам бележи стални, углавном непрекинути раст. Као и код Кодија, сама ИПТВ није директно повезана са пиратеријом. Али термин „ИПТВ“ се чешће користи код оних који користе пиратске ИПТВ услуге, баш као што је термин „Коди“ популарнији и код оних који користе медијски плејер за пиратску стриминг..

Сталан раст илегалне ИПТВ, као и све већи раст израза „бесплатна ИПТВ“, одражава чињеницу да су нелегитимне ИПТВ опције или мање фокусирале организације против пиратерије попут АЦЕ, или би могле бити теже циљ да се снаши. Без обзира на то, нелегитимни ИПТВ и даље расте, нудећи пиратске опције стриминга за делић цене у поређењу са законитим услугама сечења каблова, као што су Слинг ТВ, фубоТВ или ИоуТубе ТВ, и још више испод цена традиционалног кабла.

Како је Коди постао уточиште за пиратство на мрежи?

Када је бивши председник САД Бил Клинтон потписао Закон о ауторским правима на дигитални миленијум 1998. године, главни циљ новог закона био је борба против пиратерије на интернету. Од Холливоода до Атланте до Нев Иорка, власници ауторских права широм земље похвалили су новоизграђену ДМЦА као сљедећи корак у борби против растуће пријетње пиратерије у дигиталном добу..

Али као што је већина редовних корисника интернета тада знала, а већина власника ауторских права сада зна, борба против интернетског пиратерије укључује више од пуког стављања печата на закон. Само ће се проактиван приступ борити против хидре са више глава него што се може рачунати. (А како нам је недавно показао АЦЕ, тешко приступачан приступ који често фаворизира МПАА током година можда није најефикаснији.)

Брзо напријед до 1. августа 2014. На мало познатом веб мјесту, једнако мало познати програмер по имену Натхан Бетзен објавио је мали чланак о најновијем софтверу свог тима: Коди 14.0 Алпха, медијском плејеру дизајнираном за Виндовс рачунаре. Медија плејер, јако ажурирана и преименована верзија омиљеног Ксбок Медиа Центер-а (који је и раније био Ксбок Медиа Плаиер) већ је прошао кроз многе верзије. Ипак, у том тренутку, мало интернет корисника је знало за то.

Коди доживљава експлозивни раст због пиратерије

У периоду од само две године, Бетзен и тим Коди / КСБМЦ фондације видели би да популарност њиховог софтвера расте експоненцијално. И нажалост, то интересовање и популарност покренули су не због маркетинга са Бетзен-ове стране, већ због пиратских ауторских права који користе Кодијеву способност да лако скидају веб странице за стриминг линкова и приказују их у медиа плејеру преко додатака са базираним на Питхону.

Да бисмо били фер према Бетзену и његовом тиму, ни Коди ни КСБМЦ нису дизајнирани за пиратство. И данас, Коди фондација обавља одличан посао дистанцирања од пиратске сцене треће стране, иде толико далеко да ригорозно заустави било какав говор о пиратским и илегалним активностима са свог форума на лицу места и Реддит странице.

Но, колико год се Коди фондација одупирала пиратерији, посвећеност њеном одржавању софтвера отвореног кода и слободном кориштењу створила је уточиште за гусарске садржаје. У једном од новијих ажурирања софтвера, Коди фондација је чак отишла толико далеко да је додала Андроид систем „Непознати извори“ који онемогућава инсталирање додатака изван службеног спремишта. Као и код Андроида, корисници могу ући у подешавања и укључити опцију за инсталирање додатака из непознатих извора.

Фондација се такође недавно залагала и залагала за власнике ауторских права да раде са њиховим системом. Недавна ажурирања додала су подршку за управљање дигиталним правима (ДРМ), што јасан показатељ да Коди фондација жели да компаније попут Нетфлика, Амазона и других додају подршку за свој софтвер. Таква подршка додала би кредибилитет крајњем циљу медијског плејера да буде свеобухватни интерфејс за стреаминг видеа, нешто што већина потрошача жели с обзиром да већина каже да на тржишту има превише услуга стриминга..

Црацкле Коди АддонЦрацкле додатак, доступан у службеном складишту додатака Коди.

Ипак, током интервенирајућих година између изласка Коди 14 и тренутног притиска борбе против пиратерије из АЦЕ-а, онлајн тржишта и влада, пиратство се чврсто увело у Кодијеву заједницу. Без искреног одбацивања отвореног кода, то се мало вероватно неће променити, што ће пиратерију повезано са Кодијем постати статички проблем, чак и ако напори против пиратерије и даље ефикасно смањују његов укупни утицај. Чак и у мало вероватном сценарију да је Коди фондација одлучила да потпуно избаци софтвер, отворени код апликације значи да било који програмер може (и већ има) наставити да форкционира код за сопствене сврхе..

Могућа ограничења истраживања

Додатно ограничење постоји у вези са индијским филмом који носи назив "Коди". Како нам је споменуо ТоррентФреак, израз Коди је делио одређени промет претраживања између софтвера и популарног индијског филма у 2016. Међутим, у поређењу једни са другима, утицај филма Коди био је приметан, али незнатан и није задржан током успона и пада у односу на софтвер (црвена линија је филм, плава линија је софтвер):

Коди пиратерија

Уз то, ако неко филтрира Индију и само погледа у регион у коме је софтвер био популаран, као што је САД, резултати показују да је утицај обима претраживања на Коди софтвер претраживања из филма био мали:

Коди пиратерија

Коначно, ако само филтрирамо резултате у Индију, открићемо да софтвер Коди није само никада био нарочито популаран у Индији, већ је и релативно мање популаран од филма:

Коди пиратерија

Ове информације дају добар ниво поуздања нашим резултатима, иако показују како ће подаци Гоогле Трендса често требати одређену недвосмисленост како би се ефикасно анализирали и користили за доношење закључака. Такође показује нека значајна ограничења у кориштењу података Гоогле Трендс у неким случајевима и открива важност филтрирања за регионалне разлике у појмовима за претрагу..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 69

Adblock
detector