Mi a LibreELEC? Hogyan és miért kell használni a LibreELEC Kodi villát

Ha információt keresett arról, hogyan lehet házimozi számítógépet felépíteni, akkor hallhatott már a Kodi LibreELEC operációs rendszeréről. De mi az a LibreELEC, és miért olyan népszerű a HTPC rajongói között? Ez a cikk elmagyarázza, mi a LibreELEC, és milyen eszközökre telepíthető.

LibreElec 2. lépés

Mi az a Kodi??

A Kodi a LibreELEC futtatásához tervezett szoftver. Ez egy a Kodi Alapítvány által létrehozott nyílt forrású médialejátszó. Különböző típusú médiumokat képes lejátszani, beleértve képeket, hangokat és videókat. A Kodi különösen akkor hasznos, ha TV-műsorokat és filmeket közvetít az internetről. Emiatt nagyon népszerűvé vált a kábelvágók között, akik megpróbálják kiküszöbölni a kábeltelevíziós szolgáltatásokat, és minden tartalmát online elérhetővé teszik. A Kodi telepíthető az olyan streaming eszközökre, mint az Amazon Fire Stick, az Nvidia Shield és az Apple TV, vagy a HTPC-kre, mint például a cikk..

Figyelem: A Kodi csak olyan tartalomhoz használható, amelyhez Ön törvényesen hozzáfér. Sem a Kodi Alapítvány, sem a Comparitech nem támogatja a Kodi kalózkodásra történő felhasználását.

Mindig használjon VPN-t a Kodi-val

A videó streaming mindig magánélettel és biztonsággal kapcsolatos kockázatokat hordoz, és a LibreELEC használata a Kodi-val nem zárja ki ezeket a kockázatokat. Ez az oka annak, hogy a Kodi felhasználók tévék vagy filmek nézésekor mindig virtuális magánhálózatot (VPN) használnak.

Az internetszolgáltatók gyakran szinkronizálják ügyfeleik streaming-tevékenységét annak meghatározása érdekében, hogy mely webhelyek használják a legtöbb sávszélességet. Miután megszerezték ezt az információt, néha lerövidítik ezen oldalak sebességét, pufferelést okozva a felhasználók számára. A streaming szolgáltatások gyakran megvizsgálják a felhasználók IP-címeit annak meghatározása érdekében, hogy hol vannak, majd blokkolják őket bizonyos tartalmak megtekintéséhez a helyük alapján.

Mindkét probléma gyakran elkerülhető egy VPN használatával. VPN használatakor az internetszolgáltató nem tudja, melyik webhelyről közvetít, és a streaming szolgáltatásokat nem tudja, hol található. Tehát nem használhatják ezeket az információkat a sebesség csökkentésére vagy a tartalom megtekintésének megakadályozására.

De nem minden VPN hatékony. Néhányan nyilvántartást vezetnek a felhasználók tevékenységeiről, ez magánélet kockázatát teremti a saját készítésük során. Másoknak nincs elég kiszolgálójuk ahhoz az országhoz, hogy elkerüljék a geoblokkolást, vagy túl lassúak a HD felbontású videó közvetítéséhez, amelyet a Kodi-felhasználók várnak.

Javasoljuk az IPVanish alkalmazást a Kodi felhasználók számára. Nincsenek naplók, több mint 60 országban vannak kiszolgálói, és elég gyors, hogy puffermentes legyen az 1080p-os videó streamingjein. Ez könnyen telepíthető a LibreELEC-re.

KODI LEGJOBB VPN: Az IPVanish a legjobb választásunk. Nagy, túlterhelt szerverhálózattal rendelkezik, és jó sebességet ér el. Az erős biztonsági és adatvédelmi szolgáltatások teszik az IPVanish-ot kedvencévé a Kodi és az Amazon Fire TV Stick felhasználók számára. Próbálja ki kockázatmentesen a 7 napos pénz-visszafizetési garanciával.

A VPN-kel kapcsolatos további információkért tekintse meg útmutatóunkat a Kodi legjobb VPN-jeiről.

Mi a LibreELEC??

A LibreELEC egy Linux disztribúció vagy “Linux distro”, a Linux kernelén alapuló operációs rendszer. Pontosabban, ez egy olyan operációs rendszer, amely éppen annyi szoftvert tölt be, hogy lehetővé tegye a számítógép számára a Kodi futtatását.

A LibreELEC használatának fő előnye, hogy a Kodi futtatásának hatékonyabb módja egy robusztusabb operációs rendszer, például a Windows vagy a Mac OS használatához képest. Emiatt általában a LibreELEC-et egy kevésbé erős HTPC-en futtathatja anélkül, hogy a képet vagy a hangot feláldozza. Lényegében a LibreELEC használata jobb teljesítményt nyújt a HTPC-n, anélkül, hogy extra pénzt kellene költenie a berendezésekre.

A LibreELEC használatának fő hátránya, hogy szinte haszontalan bármely szoftver futtatásához, kivéve a Kodi-t. Tehát ha szörfözni szeretne az interneten, ellenőrizni szeretné e-mailjét és a World of Warcraft játékot játszani a HTPC-n, ez valószínűleg nem a megfelelő operációs rendszer az Ön számára. Ha csak a HTPC-jét filmek nézésére, zenének hallgatására és képek megtekintésére használja, akkor ez nagyszerű választás.

A LibreELEC telepítése

Miután megszerezte eszközét, Windows, Mac vagy Linux számítógépet kell használnia az SD kártya létrehozásához, amely telepíti a LibreELEC-et. A LibreELEC telepítésének lépései a következők.

Hozzon létre egy LibreELEC rendszerindító SD-kártyát.

A szokásos PC-jén (nem az eszközre, amelyre a LibreELEC-t telepíti), lépjen erre az URL-re, és válassza ki a számítógépének megfelelő verziót

LibreElec letöltési oldal

Keresse meg a fájlt a számítógépen, és kattintson a futtatásához. A cím valami hasonló lesz LibreELEC.USB-SD.Creator.Win32.exe vagy LibreELEC.USB-SD.Creator.MacOS.dmg. Megnyílik a LibreELEC USB-SD készítő főablaka.

LibreElec USB-SD Creator

Az ablak tetején, az 1. narancssárga szám mellett válassza ki azt az eszközt, amelyre a LibreELEC-t telepíti (Raspberry Pi, Odroid C2 stb.)

A LibreElec telepítési lépése 1

A rózsaszínű 2 szám mellett válassza a lehetőséget Letöltés és válassza ki a mappát, ahova a fájlt beilleszti. A fájl letöltése megkezdődik

LibreElec 2. lépés

Amikor a fájl befejezi a letöltést, kattintson a kék szám melletti legördülő menüre, és válassza ki az SD flash meghajtót.

megnyomni a ír gomb a zöld szám mellett 4. Figyelem: ez törli az összes SD-kártyán lévő adatot. Csak új SD-kártyát szabad használni, vagy a már biztonsági másolatot.

Indítsa el készülékét a LibreELEC segítségével

  • Győződjön meg arról, hogy a készüléken nincs áram
  • Vegye ki az SD-kártyát a szokásos számítógépéből, és helyezze be a készülékbe
  • Ha Odroid eszközt használ, csatlakoztassa a HDMI / Wifi modult, mielőtt továbblép a következő lépésre
  • Ha Raspberry Pi-t használ, nyomja meg a bekapcsoló gombot. Ha WeTek eszközt használ, tartsa lenyomva a „reset” gombot. Ha Odroid kártyát használ, dugja be a tápkábelt.
  • Várja meg, amíg a LibreELEC elindul. Ez akár öt percet is igénybe vehet.

Amint a LibreElec elindul, a Kodi automatikusan betöltődik. Most telepítheti a kívánt Kodi kiegészítőket, akár az USTVNow, a Crackle, a PlayOn, a Crunchyroll, akár más, ami érdekelhet..

Olvass tovább: A 109 legjobb Kodi kiegészítés, amelyek továbbra is működnek

A legjobb eszközök a LibreELEC számára

Itt található a LibreELEC futtatásához legjobban használható eszközök listája. A számítógépek mindegyike egyetlen táblából áll, és kevesebb, mint 150 dollárba kerül, de kiválóan alkalmas filmek és műsorok lejátszására a Kodi segítségével.

Raspberry Pi

A Raspberry Pi egy egy táblás számítógép, amelyet az Egyesült Királyságban a Raspberry Pi alapítvány fejlesztett ki. Eredetileg a fejlődő országok alapvető számítógépes ismereteinek oktatására szánták, de a vártnál sokkal szélesebb körű népszerűségre tett szert. A teljes „indítókészlet”, amely Raspberry Pi számítógépet, tokot, SD-kártyát és egyéb alapvető kiegészítőket tartalmaz, 70–90 dollárba kerül. Maga a számítógép csak kb. 40 dollárt fizet.

Odroid

Az odroid számítógépeket egy HardKernel Co., Ltd. nevű dél-koreai cég fejlesztette ki. Eredetileg az Android telefonos alkalmazások futtatására szolgáltak. A C2 Odroid az eszköz legújabb megtestesülése. Az Ordroidok valamivel drágábbak, mint a Raspberry Pi számítógépek, körülbelül 60 dollár körül, csak a táblára. Egyes értékelők beszámoltak arról, hogy az Odroid C2 gyorsabb, mint a RaspBerry Pi 3, azonban kevesebb szoftverrel és közösségi támogatással rendelkezik. Ennek ellenére a két eszköz energia és költség szempontjából nagyon hasonló.

WeTek Hub and Play 2

A WeTek dobozokat „set top box” -ként forgalmazzák, hasonlóan az Amazon Fire TV-hez és az Apple TV-hez. Beállíthatók azonban a LibreELEC rendszerbe való betöltéshez, akárcsak a Raspberry Pi és az Odroid számítógépek. A WeTek Hub 1 GB RAM-mal rendelkezik, és nincs TV-tuner, míg a Play 2 2 GB RAM-mal és egy földfelszíni digitális TV-tunerrel rendelkezik. A WeTek doboz használatának fő előnye a többi opcióval szemben az egyszerűség: minden, ami az eszköz használatához szüksége van, a csomagban található. Másrészt, nem olyan konfigurálható, mint egy RaspBerry Pi vagy Odroid. A Hub körülbelül 100 dollárba kerül, míg a Play 2 körülbelül 130 dollárba kerül.

Kapcsolódó cikk: Hogyan lehet megállítani a Kodi pufferelését?

LibreELEC vs. OpenELEC vs. OSMC

A LibreELEC nem az egyetlen Linux diszkó, amelyet a Kodi számára terveztek. Két másik népszerű: OpenELEC és OSMC. Így hasonlít a LibreELEC mindegyikhez.

OpenELEC

Az OpenELEC annak a szoftvernek a neve, amelyet a LibreELEC-nek „forkáltak” attól az időponttól kezdve, amikor az eredeti fejlesztők nem értettek egyet a projekt jövőjével kapcsolatban. Az OpenELEC és a LibreELEC nagyon hasonlóak. Mivel azonban a LibreELEC-nél nagyobb fejlesztői csoport dolgozik rajta, a frissítések gyorsabban küldik el, mint az OpenELEC. Az idő múlásával ez a LibreELEC-t népszerűbbé tette.

Még mindig vannak olyan Kodi-felhasználók, akik már azelőtt használták az OpenELEC-et, hogy azt forkolták volna, és inkább a LibreELEC-t részesítik előnyben, tehát az, hogy használja-e, vagy a LibreELEC-et, nagyrészt személyes ízlés kérdése..

OSMC

Az OSMC a Linux egy másik diszkója, de a „Debian Jessie” verzióból származik. Egyenesen a Kodiba indul, akárcsak a LibreELEC és az OpenELEC, de szélesebb körű szolgáltatásokat is kínál a Linux más verzióiban, például webszerver vagy Plex médiaszerver futtatására. Ha érdekli ezeket a tágabb funkciókat, akkor az OSMC jobb választás lehet, mint a LibreELEC. Ha nem érdekli ezeket a funkciókat, akkor az OSMC szükségtelen bonyolultságot eredményezhet operációs rendszerének használatában.

LÁSD MÉG: Plex Vs. Kodi, ami a legjobb neked?

Következtetés

A LibreELEC nagyon hasznos operációs rendszer a HTPC felhasználók számára. Ez lehetővé teszi, hogy tévét és filmeket nézzen a Kodi segítségével, és nagyszerű képet és hangot szerezzen anélkül, hogy vagyont költne. Használatához olyan eszközre van szüksége, amely képes futtatni, például Raspberry Pi, Odroid vagy WeTek. A telepítéshez kövesse az ebben a cikkben szereplő utasításokat, és hozzon létre egy SD-kártyát, amely az eszközbe beindítja.

Ha hasznosnak találta ezt a LibreELEC útmutatót, érdemes elolvasni néhány másik Kodi útmutatót, például miként nézhetünk dokumentumfilmeket a Kodi-on, hogyan nézhetjük élő TV-t a Kodi-n, és mi a teendő, ha Kodi folyamatosan újraindítja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Adblock
detector