Što je LibreELEC? Kako i zašto koristiti vilicu LibreELEC Kodi

Ako ste tražili informacije o tome kako izraditi računalo za kućno kino, možda ste čuli za LibreELEC operativni sustav za Kodi. Ali što je točno LibreELEC i zašto je toliko popularan među HTPC entuzijastima? Ovaj će članak objasniti što je LibreELEC i na koje se uređaje može instalirati.

LibreElec korak 2

Što je Kodi?

Kodi je softver koji je LibreELEC osmislio za pokretanje. To je open-source medijski player kreiran od strane Kodi fondacije. Može reproducirati različite vrste medija, uključujući slike, zvukove i videozapise. Kodi je posebno koristan za streaming TV emisija i filmova s ​​Interneta. Zbog toga je postala vrlo popularna kod rezača kabela koji žele eliminirati usluge kablovske televizije i dobiti sav njihov sadržaj na mreži. Kodi se može instalirati na uređaje za strujanje kao što su Amazon Fire Stick, Nvidia Shield i Apple TV ili na HTPC-ove poput onih o kojima se govori u ovom članku..

Upozorenje: Kodi treba upotrebljavati samo za sadržaj na koji imate zakonsko pravo pristupa. Ni Kodi fondacija, ni Comparitech ne zagovaraju upotrebu Kodija za piratstvo.

Uz Kodi uvijek koristite VPN

Streaming video uvijek snosi rizik privatnosti i sigurnosti, a korištenje LibreELEC-a s Kodijem ne uklanja te rizike. Zbog toga bi Kodi korisnici uvijek trebali koristiti virtualnu privatnu mrežu (VPN) prilikom gledanja televizije ili filmova.

Davatelji internetskih usluga često pretražuju streaming aktivnosti svojih korisnika kako bi utvrdili koje web lokacije koriste najviše propusne širine. Jednom kada dobiju ove informacije, oni ponekad umanjuju brzinu ovih web mjesta, uzrokujući tampon korisnicima. Usluge strujanja također će često pregledavati korisničke IP adrese da bi utvrdile gdje se nalaze i potom im blokirale prikazivanje određenog sadržaja na temelju njihove lokacije.

Oba ova problema često se mogu izbjeći korištenjem VPN-a. Kada koristite VPN, vaš davatelj internetskih usluga ne zna s kojih web stranica struji, a usluge strujanja ne znaju gdje se nalazite. Na taj način oni ne mogu upotrebljavati ove podatke da bi vam zaustavili brzinu ili vas blokirali u gledanju sadržaja.

Nisu svi VPN-ovi učinkoviti. Neki od njih vode zapise o aktivnostima korisnika, stvarajući rizik privatnosti vlastite izrade. Drugi nemaju poslužitelje u dovoljno zemalja da bi se zaobišli geoblokiranje ili su prespori za strujanje videozapisa visoke razlučivosti koji Kodi korisnici očekuju.

Preporučujemo IPVanish za Kodi korisnike. Ne drži zapisnike, ima poslužitelje u preko 60 zemalja i dovoljno je brz da se ne može koristiti bez međuspremnika prilikom strujanja 1080p videozapisa. Na LibreELEC se lako može instalirati.

NAJBOLJI VPN ZA KODI: IPVanish je naš top izbor. Ima veliku nepropusnu mrežu poslužitelja i postiže dobre brzine. Snažne značajke zaštite i privatnosti čine IPVanish favoritom za korisnike Kodi i Amazon Fire TV Stick. Isprobajte bez rizika uz 7-dnevnu garanciju povrata novca.

Za više informacija o VPN-ima, pogledajte naš vodič s najboljim VPN-ovima za Kodi.

Što je LibreELEC?

LibreELEC je distribucija Linuxa ili "Linux distro", operativni sustav zasnovan na Linux kernelu. Konkretno, radi se o operativnom sustavu dizajniranom za učitavanje upravo toliko softvera koji će omogućiti da računalo pokreće Kodi.

Glavna prednost korištenja LibreELEC-a je ta što je to učinkovitiji način pokretanja Kodi-ja u usporedbi s korištenjem robusnijeg operativnog sustava kao što su Windows ili Mac OS. Zbog toga LibreELEC općenito možete pokretati na manje moćnom HTPC-u bez žrtvovanja slike ili zvuka. U osnovi, korištenje LibreELEC-a postiže bolje performanse od HTPC-a bez potrebe za trošenjem dodatnog novca na opremu.

Glavni nedostatak upotrebe LibreELEC-a je taj što je gotovo beskoristan za pokretanje bilo kojeg softvera osim Kodi-ja. Dakle, ako želite surfati Internetom, provjeriti svoju e-poštu i igrati World of Warcraft na svom HTPC-u, ovo vjerojatno nije pravi OS za vas. Ako želite upotrebljavati svoj HTPC samo za gledanje filmova, slušanje glazbe i gledanje slika, onda je to sjajan izbor.

Kako instalirati LibreELEC

Nakon što nabavite uređaj, morat ćete koristiti Windows, Mac ili Linux računalo za stvaranje SD kartice koja će na njega instalirati LibreELEC. Evo koraka za instalaciju LibreELEC-a.

Izradite LibreELEC boot SD karticu.

Na vašem redovnom računalu (ne uređaj na koji ćete instalirati LibreELEC), idite na ovaj URL i odaberite verziju primjerenu za vaše računalo

Stranica za preuzimanje LibreElec

Pronađite datoteku na svom računalu i kliknite da biste je pokrenuli. Naslov će biti nešto poput LibreELEC.USB-SD.Creator.Win32.exe ili LibreELEC.USB-SD.Creator.MacOS.dmg. Otvorit će se glavni prozor LibreELEC USB-SD tvorca.

LibreElec USB-SD Creator

Na vrhu prozora, uz narančasti broj 1, odaberite uređaj na koji ćete instalirati LibreELEC (Raspberry Pi, Odroid C2, itd.)

1. korak instaliranja LibreElec-a

Pored ružičastog broja 2 odaberite preuzimanje datoteka i odaberite mapu u koju ćete staviti datoteku. Datoteka će se početi preuzimati

LibreElec korak 2

Kada datoteka završi s preuzimanjem, kliknite padajući izbornik pored plavog broja 3 i odaberite SD flash pogon.

pritisni pisati gumb pored zelenog broja 4. Upozorenje: to će izbrisati sve podatke na SD kartici. Trebali biste koristiti samo novu SD karticu ili onu koja je već sigurnosno kopirana.

Podignite uređaj pomoću LibreELEC

  • Provjerite je li na uređaju isključeno napajanje
  • Izvadite SD karticu iz svog običnog računala i umetnite je u svoj uređaj
  • Ako koristite Odroid uređaj, priključite svoj HDMI / Wifi modul prije nego što prijeđete na sljedeći korak
  • Ako koristite Raspberry Pi, pritisnite gumb za napajanje. Ako koristite WeTek uređaj, pritisnite i zadržite "resetiranje". Ako koristite Odroid ploču, uključite kabel napajanja.
  • Pričekajte da se LibreELEC pokrene. Može potrajati i do pet minuta.

Nakon što se LibreElec podigne, Kodi se automatski učitava. Sada možete instalirati bilo koji Kodi dodatak koji želite, bilo da je to USTVNow, Crackle, PlayOn, Crunchyroll ili bilo koji drugi koji bi vas mogli zanimati.

Čitaj više: 109 najboljih Kodijevih dodataka koji i danas rade

Najbolji uređaji za LibreELEC

Ovdje je popis najboljih uređaja na kojima je LibreELEC pokrenut. Svako od ovih računala sastoji se od samo jedne ploče i košta manje od 150 dolara, a opet je izvrsno za gledanje filmova i predstava pomoću Kodi-ja.

Raspberry Pi

Raspberry Pi je jednobrodno računalo koje je razvila fondacija Raspberry Pi u Velikoj Britaniji. Prvobitno je namijenjeno korištenju za podučavanje osnovnih računalnih znanosti u zemljama u razvoju, ali sada je steklo daleko širu popularnost nego što se očekivalo. Kompletni “starter kit” koji se sastoji od računala, kućišta, SD kartice i drugog osnovnog pribora Raspberry Pi košta između 70 i 90 dolara. Sam računar košta samo oko 40 dolara.

Odroid

Računala Odroid razvila je južnokorejska tvrtka pod nazivom HardKernel Co., Ltd. Oni su prvobitno bili namijenjeni pokretanju Android telefona. Odroid C2 najnovija je utjelovljenje uređaja. Ordroidi su nešto skuplji od računala Raspberry Pi koji koštaju oko 60 dolara samo za ploču. Neki recenzenti izvijestili su da je Odroid C2 brži od RaspBerry Pi 3, ali ima manje softvera i podrške u zajednici. Ipak, dva su uređaja po snazi ​​i cijeni vrlo slična.

WeTek Hub and Play 2

WeTek kutije prodaju se kao "set top box" slični Amazon Fire TV i Apple TV. Međutim, oni se mogu postaviti za podizanje sustava u LibreELEC, baš kao što to čine računala Raspberry Pi i Odroid. WeTek Hub ima 1 GB RAM-a i nema TV tunera, dok Play 2 ima 2 GB RAM-a i zemaljski digitalni TV tjuner. Glavna prednost korištenja WeTek okvira u odnosu na druge mogućnosti je njegova jednostavnost: sve što trebate za korištenje uređaja dolazi u paketu s njim. S druge strane, nije podesivo kao RaspBerry Pi ili Odroid. Hub košta oko 100 USD, dok Play 2 košta oko 130 USD.

Vezani članak: Kako zaustaviti Kodi puferiranje

LibreELEC vs. OpenELEC vs OSMC

LibreELEC nije jedini Linux distributer dizajniran za Kodi. Postoje još dvije popularne: OpenELEC i OSMC. Evo kako LibreELEC uspoređuje svakog od njih.

OpenELEC

OpenELEC je naziv softvera od kojeg je LibreELEC "podignut" od kada se originalni programeri nisu složili o budućnosti projekta. OpenELEC i LibreELEC su vrlo slični. Međutim, budući da LibreELEC ima veću grupu programera koji rade na njemu, sklon je da šalje ažuriranja brže od OpenELEC-a. S vremenom je to LibreELEC postalo popularnije.

Još uvijek postoje neki Kodi korisnici koji su počeli upotrebljavati OpenELEC prije nego što je forkirao i radije ga vole LibreELEC, tako da li ga koristite ili LibreELEC je u velikoj mjeri stvar osobnog ukusa..

OSMC

OSMC je još jedan distrox Linuxa, ali izveden je iz verzije "Debian Jessie". Uključuje se izravno u Kodi poput LibreELEC-a i OpenELEC-a, ali pruža i šire značajke koje se nalaze u drugim verzijama Linuxa, poput mogućnosti pokretanja web poslužitelja ili Plex media servera. Ako vas zanimaju ove šire značajke, OSMC je možda bolji izbor od LibreELEC-a. Ako vas ove značajke ne zanimaju, OSMC može dodati nepotrebnu složenost korištenju vašeg OS-a.

VIDI TAKOĐER: Plex Vs. Kodi, što je najbolje za tebe?

Zaključak

LibreELEC je vrlo koristan operativni sustav za HTPC korisnike. Omogućuje vam gledanje televizije i filmova pomoću Kodija i dobivanje odlične slike i zvuka bez potrebe za trošenjem bogatstva. Da biste ga koristili, potreban vam je uređaj koji može pokrenuti, poput Raspberry Pi, Odroid-a ili WeTek-a. Da biste ga instalirali, slijedite upute u ovom članku kako biste stvorili SD karticu koja će u nju pokrenuti uređaj.

Ako vam je ovaj vodič za LibreELEC koristan, možda ćete htjeti pročitati neke druge naše Kodi vodiče, kao što su gledanje dokumentarnih filmova o Kodiju, kako gledanje televizije na Kodiu uživo i što učiniti ako Kodi nastavi ponovno pokretati.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 52

Adblock
detector