Je li pokretanje sustava Windows sporo? Kako to ubrzati pronalaženjem i onemogućavanjem pokretačkih programa

Windows pokretački programi

Snaga procesiranja iz godine u godinu postaje sve bolja. Tamo gdje su se računala nekad borila s čak i jednim procesom, većina novijih strojeva sada može brzo postupati s desecima. Međutim, što više programa instalirate na svoje računalo, to će se više programa možda pokušati pokrenuti pri pokretanju. Još gore, operativni sustavi Windows često dolaze s velikom mnoštvom unaprijed instaliranih programskih sustava koji se pokušavaju pokrenuti pri pokretanju. Kao rezultat toga, možda ćete se suočiti s sporim problemom pokretanja sustava Windows, koji jednostavno neće izgledati kao da će nestati, i doista, može se pogoršati.

Što je stariji vaš stroj, veća je vjerojatnost da će se on pokrenuti sve sporije pri pokretanju. Mnogi od tih programa za pokretanje mogu biti korisni, ali postoji velika vjerojatnost da se većina njih ne mora automatski uključivati ​​prilikom pokretanja sustava Windows. Kao takav, dobro je shvatiti koji se programi na vašem računalu pokreću pri pokretanju kako biste mogli isključiti memorijske aplikacije koje vam nisu potrebne.

Uobičajeni Windows pokretački programi

Pod "startup programima" podrazumijevamo sve programe koji su skrenuti na kada dižete sustav Windows. To znači da se, kako Windows prolazi kroz ciklus, ti programi počinju izvoditi u pozadini, a ponekad i u prvom planu. To su obično programi koji će zasvijetliti njihov logo čim se prijavite na svoj korisnički račun na Windows računalu, iako to neće učiniti svi pokretački programi..

Najviše pokretački programi jednostavno su softver koji ste instalirali na svoje računalo za razne svrhe. Neki su programi koji se unaprijed instaliraju na vaše računalo, ovisno o proizvođaču uređaja.

Nećete imati sve iste programe pokretanja instalirane na vašem računalu kao drugi Windows korisnici. Međutim, neke su aplikacije toliko česte da postoji velika mogućnost da ih i mnogi drugi instalirate i pokrenete sa sustavom Windows.

Evo nekoliko uobičajenih, nebitnih programa zbog kojih vaš Windows operativni sustav mora zaostajati tijekom pokretanja:

Adobe Reader i Adobe Acrobat

Bilo da se radi o poslovnoj ili osobnoj uporabi, Adobe Reader i Adobe Acrobat izuzetno su česti za mnoge Windows korisnike. Ovaj je program također vrlo čest startup program. Iako Adobe Reader i Adobe Acrobat imaju samo minimalan utjecaj na vaš proces pokretanja, to je kumulativni učinak.

iCloud Drive

Korisnici Applea vjerojatno imaju iCloud Drive instaliran na svojim Windows računalima. S obzirom na to kako radi, iCloud Drive pokreće se prilikom pokretanja i ima vrlo velik utjecaj na proces pokretanja. Premda bismo ih mogli nabrajati odvojeno (kako se odvojeno pojavljuju u izborniku programa za pokretanje programa), iCloud Photo Stream i iCloud Services također su programi za pokretanje koji se pokreću pri pokretanju sustava Windows. I oni se tijekom pokretanja značajno oslabe na RAM-u.

Apple Push

Neka vrsta uslužne obavijesti, Apple Push program omogućuje programerima aplikacija da guraju obavijesti na vaš uređaj. Push obavijesti su zasigurno neobavezna značajka, što ga čini vrlo neobaveznim pokretačkim programom.

iTunes Helper

Appleov softver ponovno napada. ITunes Helper upravo je ono što zvuči. Ovaj program pomaže vašoj iTunes pri pokretanju na vašem Windows OS-u. Također ima prilično visok utjecaj na proces pokretanja.

Microsoft OneDrive

Ovdje nema stvarno iznenađenja. Microsoft OneDrive sada je standardan za korisnike Windows-a i postavljen je da se automatski učitava i pokreće u pozadini. Pošto započinje sinkronizaciju s diskom u oblaku čim uključite Windows, to ima pomalo veliki utjecaj na postupak pokretanja.

Dropbox

OneDrive je možda uključen za korisnike Windows-a, ali Dropbox je jedna od popularnijih dostupnih aplikacija u oblaku. Kao i kod OneDrivea, jednom kada pokrenete Windows, Dropbox počinje sinkronizaciju s oblakom, što mu daje prilično visok utjecaj na vašu pokretačku memoriju..

Google vožnja

Upravo tamo s Dropboxom i OneDriveom, Google Drive više nije samo za web preglednike. Postoji posebna aplikacija koja vas izravno povezuje s vašim računom na Google disku. Ako ste preuzeli ovaj, on će se učitati prilikom podizanja sustava Windows i s velikim utjecajem memorije.

Patent Client Bootstrapper

Igrači, pazite! Ako koristite Steam, preuzimani klijent se pokreće pri pokretanju, a u tom procesu koristi puno memorije. Iskreno, u stvari to nema razloga potrebe biti uopće pokretački program. Naravno, svaki pravi igrač imat će programsku opremu sa zdravom količinom memorije, ali što manje programa za pokretanje to bolji.

CyberLink YouCam

Jedna od nekoliko softverskih aplikacija koje proizvođači uređaja često unaprijed instaliraju, CyberLink YouCam je uključena aplikacija za web kameru. Često se pokreće pri pokretanju i može imati vidljiv utjecaj na vaš postupak pokretanja.

Skype

Koliko god nam se svidjelo i Skype, nema stvarne potrebe da se ovaj automatski pokreće pri pokretanju. Skype može biti prilično nametljiv i ponekad, a ponekad je vrlo teško prisiliti se kada počne imati pogreške. Skype također nije lagan program i često može imati veliki utjecaj na vaš sustav. Otkrio sam da može uzrokovati prilično dugo usporavanje brzina pokretanja, posebno u sustavu Windows 8.1.

Spotify

Glazbene su aplikacije popularne, ali rijetke su poput Spotifyja. Što znači, postoji dobra šansa da na računalu imate aplikaciju Spotify, a ako to učinite, vjerovatno će pokrenuti sustav Windows s osjetno velikim utjecajem na memoriju.

Windows Defender

Ugrađena antivirusna značajka za Windows pokreće se automatski, sve dok je uključite. Ako ste ga isključili dok radite drugi AV alat, ovaj se vjerovatno neće učitati. Iako još uvijek ima minimalan utjecaj na pokretanje, ipak utječe na proces.

VPN softver (bilo koji)

Bilo koji VPN alat koji koristite vjerojatno će se učitati čim to učini Windows. Neki će se možda postaviti da se uključe čim podignete sustav Windows i pronađete internetsku vezu. To je sigurnosna značajka, ali može uzrokovati značajna smanjenja brzine tijekom postupka pokretanja.

Antivirusni softver (bilo koji)

Izvan programa Windows Defender, svaki se AV paket može učitati kad se Windows učitava. Kao i kod VPN alata, to je mjera sigurnosti, ali može uzrokovati veliko usporavanje postupka pokretanja, ovisno o tome koji program koristite.

Kako pronaći programe pokretanja

Bez obzira koristite li Windows 10, 8.1 ili 7, ustanovićete da su programi za pokretanje navedeni u vašem upravitelju zadataka.

Do upravitelja zadataka možete doći istovremeno pritiskom na Ctrl + Alt + Del i odabir Upravitelj zadataka s izbornika ili upišite "upravitelj zadataka" u traku za Windows.

Odatle ćete kliknuti na Stavljanje u pogon kartica.

pokretanja prozora

Sada ćete vidjeti popis programa koji se automatski pokreću kada pokrenete sustav Windows. (* Imajte na umu da ako imate trojanski ili drugi tip zlonamjernog softvera koji se pokreće kada uključite računalo, vjerojatno je dizajniran da se ovdje ne prikazuje..)

Windows će vas obavijestiti kakav utjecaj ima svaki program na postupak pokretanja. Razine su označene sa visok, nizak, ili nijedan. Neki su programi označeni sa nije izmjereno. Nekoliko je razloga zbog kojih se utjecaj programa ne može mjeriti, uključujući ako je tako nedavno instaliran da Windows još nije imao mogućnost stvarnog mjerenja. U skladu s tim, u Stack Overflowu možete pronaći rješenja za rješavanje problema.

Za korisnike Windowsa 10, vidjet ćete da su programi s više instaliranih podprograma navedeni kao grupa. Možete pogoditi naziv te aplikacije da biste otvorili cjelovit popis.  

Windows pokretanje programa

Možete vidjeti trenutni status učitavanja aplikacije pri pokretanju (omogućen ili onemogućen) i izdavača aplikacije (posebno manje važno za naše trenutne svrhe).

Sada trebate samo odlučiti koje ćete programe onemogućiti. Ovo bi vam mogla biti i dobra prilika da odlučite želite li ili ne zadržati svi programi koji se trenutno učitavaju u sustavu Windows. Ako već nekoliko godina upotrebljavate svoje računalo, možda ste nakupili veliki broj aplikacija koje vam stvarno više ne trebaju ili ne želite, ali još uvijek gužve na vašem sustavu.

Kako onemogućiti startup programe

Evo vam prve dobre vijesti: isključivanje startup programa zapravo je jednostavno. U nastavku ćemo pružiti neke upute za isključivanje programa pokretanja u sustavima Windows 10, Windows 8 i Windows 7.

Isključite programe pokretanja u sustavu Windows 10/8/7

Prvo umetnite svoj upravitelj zadataka i otvorite karticu programa za pokretanje pomoću bilo koje alt + ctrl + del metoda ili upisivanje upravitelj zadataka u izborniku za pretraživanje u sustavu Windows.

Zatim kliknite desnom tipkom miša na bilo koji pokretački program koji želite onemogućiti. Na primjer, onemogućit ću Steam da se učita pri pokretanju.

Windows pokretanje programa

Sada samo kliknite onemogućiti. I gotovi ste. Možete provjeriti je li to uspjelo ponovnim pokretanjem računala i provjerom hoće li se sada onemogućena aplikacija pokrenuti. Ako sve radi kako je predviđeno, to Treba li nema više opterećenja. Ako se i dalje učitava, možda biste trebali razmotriti dalje s kopanjem u individualnim postavkama aplikacije ili u slučaju programa koji vam ne treba i potpuno je obrisati..

Ostali razlozi sporog pokretanja prozora

Moglo bi postojati nekoliko problema koji negativno utječu na brzinu pokretanja sustava Windows. Broj pokrenutih pokretačkih programa samo je jedan od mnogih različitih uzroka. U stvari, postoji nekoliko problema zbog kojih se vaš Windows operativni sustav polako pokreće na vašem prijenosnom računalu ili računalu. Pročitajte naš vodič o tome kako ubrzati sporo prijenosno računalo ili računalo.

Virusi ili zlonamjerni softver

Ako imate sporo pokretanje sustava Windows, vaše računalo može biti zaraženo virusom ili nekom drugom vrstom zlonamjernog softvera. Iako bi ovo moglo tehnički također opcija programa pokretanja, većina zlonamjernog softvera skrivat će se u vašem sustavu do te mjere da nećete moći pronaći i isključiti postupak pokretanja kao u službenim programima.

Kao takav, preporučujemo pokretanje skeniranja virusa prvi prije isključivanja bilo kojeg pokretačkog programa. Prati ove korake:

  • Isključite računalo normalno, a zatim ga ponovo uključite. Vrijeme koliko vam je potrebno za potpuno podizanje sustava Windows.
  • Pokrenite antivirusni program. Ako pronađete bilo koji zlonamjerni softver ili sumnjive programe, izbrišite ih s računala.
  • Pokušajte ponovo odrediti vrijeme pokretanja sustava Windows. Ako se brzina poboljšala, znat ćete da ste stvorili udubljenje u problemu.

Pitate se koje programe biste trebali koristiti? Preporučujemo nekoliko antivirusnih softverskih programa koji vam mogu pomoći ukloniti zlonamjerni softver iz sustava. Pogledajte naš vodič o najboljim besplatno antivirusni programi za računala Windows i Mac.

Vidi također: Windows oporavak varalica

Malo vam je prostora na tvrdom disku

Teško je zamisliti većinu korisnika kako ovih dana ponestane prostora na tvrdom disku. Ali ako ste kupili niskobudžetno računalo ili prijenosno računalo ili koristite Windows 10 tablet, mogli biste početi s malo dostupnog prostora za početak.

Računalo treba više od samo RAM-a da bi bez problema radilo. Također treba određenu količinu dostupnog prostora na tvrdom disku. U protivnom, stvari počinju polako teći. Prema Microsoftu, potrebno je najmanje 16 GB slobodnog prostora na tvrdom disku da biste učinkovito pokrenuli Windows 10. Manje od toga vjerojatno će biti u redu, ali kad jednom počnete spuštati predaleko ispod toga, vjerojatno ćete početi primjećivati ​​neke značajne i negativne utjecaje na vaše brzine..

Prema mišljenju raznih drugih stručnjaka za tehnologiju, nema određenog dijela slobodnog prostora potreba, to će ovisiti ovisno o računalu, ali Anandtech zapravo preporučuje 25 posto slobodnog prostora za one s solid-state pogonima (SSD-ovima). Za mehaničke tvrde diskove preporučena količina iznosi na cijeloj karti, od 10 posto do onoga što želite. Na kraju, ipak, obrazloženje je da vaš sustav Windows treba određenu količinu slobodnog prostora da se učinkovito defragmentira ili pomogne u čišćenju datotečnog sustava koji može s vremenom postati fragmentiran i malo usporiti stvari..

Oslobađanje prostora na tvrdom disku jednostavna je stvar. Pronađite programe za koje znate da ih ne upotrebljavate ili datoteke koje zauzimaju prostor koji vam više nisu potrebni i izbrišite ih. Međutim, povrat nekoliko GB prostora na tvrdom disku može biti malo težak, pa biste trebali razmotriti sigurnosnu kopiju tih podataka na vanjski pogon ili oblačni pogon prije nego što ga potpuno izbrišete..

Postoji nekoliko mogućnosti, ali preporučujemo sigurnosnu kopiju u oblaku kao jednu od najboljih i najsigurnijih opcija. Fizički vanjski pogoni mogu se pokvariti, slomiti ili izgubiti. U međuvremenu, oblačni diskovi izuzetno su sigurni i uglavnom su "budući dokaz", npr. Tim ćete podacima moći pristupati u budućnosti bez brige o kompatibilnosti. Također su neutralan za uređaj i operativni sustav pa možete ponovno učitati te datoteke u drugi sustav.

Opcije oblaka se svake godine povećavaju, pa preporučujemo da pročitate razlike između sigurnosne kopije i pohrane u oblaku prije ronjenja.

Računalo ima malo memorije

To je problem koji se uglavnom vraća u starost vašeg prijenosnog računala ili računala. Noviji sustavi obično će imati više memorije kao rezultat memorije koja postaje jeftinija svake godine. Dvogodišnje prijenosno računalo ili računalo vjerojatno će imati manje RAM-a u odnosu na računalo sličnih cijena koje danas kupite. Nažalost za računalne korisnike, programi postaju sve veći i više memorije, tako da je potrebno poboljšati kapacitet memorije.

Otkrivanjem upravitelja zadataka u sustavu Windows možete vidjeti koliko troše procesi u memoriji.

Jednom u upravitelju zadataka odaberite Izvođenje.

Windows pokretanje programa

Kao što vidite, moje prijenosno računalo ima 8 GB RAM-a, trenutno neiskorištenih 1,7 GB. Na raspolaganju imam puno RAM-a za izvođenje svih svojih operacija, tako da imati nekoliko pokretačkih programa nije problem. Ipak, čak i s 8 GB RAM-a, previše će pokretačkih programa početi stvarati probleme.

Za vas to možda nije slučaj. Ako vaš sustav troši svu raspoloživu memoriju tijekom normalnog rada bez pokrenuta velika satova RAM-a, postoji dobra šansa da ona također bude naporna za pamćenje i kod pokretanja.

Microsoft preporučuje minimalno 1 GB RAM-a za učinkovito pokretanje i pokretanje Windows-a na 32-bitnom sustavu i 2 GB za 64-bitne sustave. Ako je vaš sustav ili je jedva iznad minimalnog zahtjeva, spori problemi s pokretanjem vjerojatno će biti scenarij za vas. I kao što je rečeno, što je stariji sustav koji imate Windows 10, veća je vjerojatnost da će i pokretanje biti sporo..

Rješenja? Pa, mogli biste nadograditi RAM. Za PC je to obično lakše i nešto što većina korisnika zapravo može učiniti s nekoliko YouTube videozapisa. No vlasnici prijenosnih računala možda će htjeti dobiti stručnjaka za nadogradnju RAM-a svog sustava.  

Prilagodite svoju virtualnu memoriju

Windows koristi škakljiv način da dio tvrdog diska posveti memoriji. Kad počne ponestati stvarne memorije, svoj će posebni utor na tvrdom disku koristiti za pohranu datoteka s memorijskom stranicom. Zapravo možete povećati ili smanjiti koliko je vaš tvrdi disk posvećen virtualnoj memoriji. A postoji dobra šansa koju možda želite smanjenje virtualnu memoriju na računalu ili prijenosnom računalu, jer to može uzrokovati pokretanje vašeg pokretanja presporo.

Windows 10 prema zadanom ima najmanje 16 MB posvećeno virtualnoj memoriji. Iako se može činiti da bi to moglo biti povećao, ovo bi bio dobar način da se suzbije računalo sa slabom RAM-om, ono je zapravo kontraproduktivno. Tvrdi diskovi su mnogo sporiji od memorijskih čipova, zbog čega je virtualna memorija sigurnosni sustav.

U stvari, postoji vjerojatnost da vam je dodjela virtualne memorije previsoka, što uzrokuje probleme s performansama čak i pri pokretanju.

Da biste provjerili svoju virtualnu memoriju, idite na izbornik za pretraživanje na traci za pokretanje i utipkajte "Prilagođavanje izgleda i performansi sustava Windows."  Zatim kliknite na Napredna pod odjeljkom koji kaže Virtualna memorija, kliknite na Promijeniti:

Windows pokretanje programa

Sada ćete vidjeti koja su vaša trenutna izdvajanja na dnu prozora. Ono što tražite je da vidite je li vaše raspoređivanje struje je viša od vaše preporučena dodjela. Ako jeste, možda imate ozbiljne probleme sa performansama.

Najbolja opcija je ručno podešavanje veličine virtualne memorije. Učiniti tako, nemojte označiti okvir pokraj Automatski upravljajte veličinama datoteka za pozivanje na sve uređaje, onda pod Veličina po izboru, unesite broj pored Preporučeni u oba početni i Maksimalna veličina kutije. To će ograničiti količinu virtualne memorije koja se može koristiti i nadamo se da će stvari malo ubrzati.

Pored ovih koraka, neke dodatne opcije mogu raditi. Na primjer, mogli biste preuzeti i pokrenuti aplikaciju koja će vam pomoći da se Windows brže digne. Međutim, ove aplikacije možda nisu najbolja opcija. Mnogi sadrže softversku opremu i instaliraju dodatne datoteke na vaše računalo koje vam nisu potrebne.

Najbolji je put kojim se trebate uputiti ispravno upravljati programima koje ste instalirali. Obavezno isključite mogućnost novog programa za pokretanje. U postavkama pokretanja možete to učiniti ručno, kao što je prikazano gore.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 5

Adblock
detector