Дасхлане Ревиев

Као што сам напоменуо у својој недавној рецензији и како се треба обратити за КееПасс менаџер лозинки, сви који користе лозинке на мрежи морају осигурати да користе другу за сваку веб локацију коју посете.

Наравно, како се повећава број лозинки које морате запамтити, тако расте и искушење да се поново користе или олакшају памћење.

Ниједна од ове две могућности није, наравно, сјајна и ту долази менаџер за лозинке који вам омогућава да креирате сложене лозинке за све ваше мрежне налоге, а притом морате да запамтите само једну главну лозинку.

Једна од опција за то је Дасхлане који долази у две различите верзије - оној која је бесплатна и једна (Премиум верзија) која није.

То је бесплатна верзија коју ћемо овде гледати.

Почетак

Преглед Дасхлане-а

Чињеница да је Дасхлане плаћени за менаџера лозинки који такође нуди лакшу, бесплатну верзију, даје јој једну одмах приметну предност у односу на алтернативе са отвореним кодом - њен интерфејс. Рећи да је лакше инсталирати, разумети и користити него неки други бесплатни менаџери лозинки било би мало значаја.

Постоји такође још један бонус који ће се добити коришћењем производа који је много виткији од конкуренције - има много шири опсег компатибилности, како у погледу оперативног система са којим се може користити (Виндовс, ОС Кс, иОС и Андроид) у интеграцију прегледача (Цхроме, Сафари, Фирефок и Мицрософт који нико никада не користи).

То значи да скоро свако може да преузме овај програм и да га користи за чување лозинки на свим својим машинама и између прегледача - колико је згодно то?

Сигурност и приватност

Подразумијева се да су кључне ствари које желите да знате о Дасхланеу колико је безбедна и да ли поштује вашу приватност.

А одговори на та питања, нажалост, нису у потпуности оно што бисте можда желели да чујете.

Што се тиче сигурности, претпостављам да је све добро - непостојање програма отвореног кода носи много предности, али такође значи и немогуће је прегледати код да бисте провјерили јесу ли све базе покривене.

Дасхлане каже да користи снажну АЕС-256 енкрипцију користећи криптографски кључ који се похрањује у РАМ-у како би се омогућио лак приступ. Овај кључ се генерише из ваше главне лозинке коришћењем хасх функције ОпенССЛ ПКЦС5_ПБКДФ2_ХМАЦ_СХА1, која се затим салтира помоћу 10 000 итерација.

Чињеница да ваша главна лозинка није сачувана на серверима Дасхлане-а представља проблем ако је заборавите, али иначе врло сигурна пракса, јер значи да никад не може постати жртва кршења на крају компаније.

Комуникација између апликације и сервера компаније одвија се путем ХТТПС-а што је, опет, добар знак.

У раду, Дасхлане је веома добар у хватању лозинки, аутоматски вас пријављује на сачуване веб локације и испуњава веб обрасце, мада, са овим последњим, моје искуство ме научило да увек постоји бар једно поље са којим ће се борити, често за разлози који нису очигледни.

Могућност додавања контакта за хитне случајеве који може добити приступ вашим лозинкама могла би бити корисна ако постанете онеспособљени - или још горе - али наравно да ћете морати да осигурате да ту привилегију дате некоме коме у потпуности верујете..

Чињеница да Дасхлане шаље е-пошту упозорења сваки пут када се нови уређај покуша повезати са вашим налогом такође је добра особина.

Али постоји један проблем који лежи у политици приватности компаније.

Увредљиви текст каже:

„Прикупљамо техничке податке и податке о употреби да бисмо анализирали како наш производ функционише за вас и да бисмо побољшали квалитет Дасхлане-а. Ови подаци су (сиц) потпуно анонимни, осим рода, године рођења и поштанског броја и никако се не могу повезати са вашим личним подацима - чак ни са адресом е-поште коју сте регистровали код нас. "

На први поглед можда не мислите да је то велика ствар - прикупљање података је анонимно - али погледајте поново: компанија прикупља ваш пол, годину рођења и поштански број. Уз чак и ограничену количину информација, одређивање вашег идентитета није нарочито тешко за оне који имају на располагању време или рачунарску снагу.

Много би боље, помислио бих, учинити такво прикупљање података опцијом на коју би корисници производа могли да се укључе или искључе.

Закључак

У целини, Дасхлане је квалитетан менаџер лозинки.

Једноставна је за инсталацију и још једноставнија употреба. Овај програм је дефинитивно добар избор за све који ће се можда уплашити очигледном сложеношћу алтернатива са отвореним кодом.

Ипак, има неколико негативних тачака, посебно у погледу навика прикупљања података.

Шта је добро

  • Сјајан, једноставан за употребу интерфејс
  • Има све функције које бисте очекивали да видите у управитељу лозинки и безбедносна контролна табла је посебно корисна
  • Користи јаку енкрипцију
  • Може се инсталирати и користити у различитим оперативним системима и прегледачима
  • Одељак Помоћ у пакету са сликама заиста је користан
  • Могућност додавања контакта у хитним случајевима могла би бити веома корисна особина за неке људе
  • Не складиштење главне лозинке је добро са становишта сигурности

Шта није тако вруће

  • Неки одељци политике приватности налажу ме да прво не постављам питања која не би требало да постављам
  • Подршка путем е-поште, иако је добра, није нарочито брза

Ипак, генерално, Дасхлане је квалитетан менаџер лозинки. У ствари, то је био први који сам икада користио и држао сам се тога неколико година док намерно нисам изабрао да проверим такмичење само ради њега.

Његова једноставност употребе заиста ће се допасти широкој публици и не могу се сјетити ниједног нивоа способности који би се потрудио да га инсталира и користи.

Да ли би требало да се држите бесплатне верзије, као што је овде речено, или пако за 39,99 УСД годишње плаћене верзије, тешко је питање за одговор..

Предајем готовине не купује вам читаво више функција, већ омогућава да се исти рачун користи на више уређаја. Ако сте корисник једног десктоп рачунара, бесплатна верзија ће вам вероватно учинити. Ако сте прави техничар попут мене, са машинама широм куће, а да не спомињемо више мобилних уређаја, можда ћете требати да отворите новчаник како бисте у потпуности искористили функције Дасхлане-а.

Посетите Дасхлане

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 5

Adblock
detector