Честа питања о антивирусима

Contents

Шта се догађа ако мој антивирусни програм нађе вирус?

Питање о милион долара!

У идеалном случају желите да свој антивирусни софтвер очисти заражене датотеке или их потпуно уклони.

Како ће се то десити зависи од програма који сте инсталирали, али генерално, већина софтвера за безбедност ће покушати да премјести сумњиве датотеке у подручје карантене како би брзо отклонила ризик од ширења инфекције. Кад се тамо појаве, софтвер ће вам вероватно пружити могућност покушаја уклањања инфекције или потпуног брисања.

Да ли ће антивирусни софтвер успорити рачунар?

Ако покренете било који програм на рачунару, успорит ће га и антивирусни софтвер није изузетак.

Кад год покренете скенирање, посебно темељито, програм ће користити ЦПУ циклусе да би обавио посао. Ако вам се истовремено покреће други програми који између њих користе значајну количину процесне снаге, можда ћете приметити неко успоравање.

Све у свему, утицај би требало да буде занемарив, посебно ако користите савремени рачунар, али неки су антивирусни програми веће снопове ресурса од других. Срећом, то је нешто што покривамо у нашим детаљним прегледима антивируса.

Колико одржавање захтева антивирусни софтвер?

Данас су антивирусни програми изузетно мала могућност одржавања, захтевајући врло мало интеракције од вас како би наставили ефикасан рад.

Под претпоставком да сте га правилно поставили, једини задаци које бисте требали редовно да се бавите су:

 • Свакодневно провјеравам статус свог антивирусног програма - многи нуде шему у боји да би вас упозорили на било које проблеме. Ако програм каже да је све у реду, онда је све у реду. У супротном, продубите дубље да научите у чему је проблем, а затим га отклоните
 • Ручно извршавајте детаљно скенирање, можда једном недељно, или користите функционалност самог антивирусног програма да бисте заказали детаљно скенирање, можда у време кад сте ван рачунара.
 • Провера да ли је програм потпуно ажуриран. То би се требало догодити аутоматски, али саветујем да потврдим да су све исправке повремено преузимане и инсталиране

Такође је вредно оставити напомену негде истакнуту да вас подсети када вам претплата истекне, тако да се никада не бисте нашли у положају да немате важећу лиценцу.

Да ли је тачно да су антивирусни произвођачи одговорни за писање вируса од којих ме покушавају заштитити?

Елвис је мртав, човек је слетио на месец и антивирусни продавци не пишу вирусе.

Овај стари нуггет је теорија завере која се већ дуже време бави рунди. Иако нас и даље тјера да размишљамо о посљедицама ако је то истина, чињеница да ико још увијек мисли да би то могло бити је и извор екстремне фрустрације.

У природи постоје, буквално, милиони комада злонамерног кода и ниједна компанија не би имала времена да то све напише..

Злочинци и други нападачи одговорни су за стварање хиљада нових вируса сваки дан, али то чине с циљем да зараде далеко више новца за којег се антивирусни добављач може надати да ће понудити лек за проблем за који неки безумно верују да ће сам донети.

Једина завјера - или сјеновита пракса - око стварања и кориштења злонамјерног софтвера је начин на који су га одређене владине агенције распоредиле, тј. Кориштење америчке владе Стукнет за циљање нуклеарних центрифуга у иранском постројењу.

Зашто је мој нови антивирусни програм само открио нешто што је стари пропустио?

Највећим делом антивирусни програми се ослањају на базе података потписа вируса ради идентификације злонамерног кода на рачунару.

Иако су они у великој мери похрањени у облаку, а не на тврдом диску, и даље су углавном специфични за продавца.

Стога је једна компанија можда идентификовала претњу да је друга пропустила.

Шансе угледне компаније да током дужег времена не потпишу нови комад злонамерног софтвера су мале, али се то догоди у кратком року.

Преузео сам нови антивирусни програм, да ли требам деинсталирати стари прије него што га покренем?

Апсолутно да.

Иако увек постоје изузеци од правила, два антивирусна програма обично се никада не би сусрела на истом систему - не играју се добро заједно и могу чак и да међусобно открију базу података вирусних потписа као претњу.

Одговор је, дакле, увек избрисати један антивирусни програм пре инсталирања другог.

То је само добра пракса.

Овде можете прочитати више о покретању додатних безбедносних програма ако већ имате инсталиран антивирус.

Које карактеристике треба потражити у антивирусном програму?

Са стотинама нових сојева злонамјерног софтвера који се стварају сваког дана, антивирусни софтвер је за многе људе основно средство заштите како себе тако и својих рачунара од све већег спектра претњи.

Али какве би карактеристике требало да има антивирусни програм?

Неке, попут могућности откривања и неутрализирања злонамјерног софтвера, су очигледне. Једноставност употребе се подразумева. Али које техничке карактеристике треба да тражите? Ево неколико кључних карактеристика, заједно са кратким описом онога што раде:

 • Скенер у реалном времену - Једна од кључних компоненти, скенер у реалном времену ће бити у потрази за ново представљеним малвером јер покушава да преузме ваш систем.
 • Заказане претраге - Већина антивирусних програма даје вам могућност подешавања распореда за скенирање. Вриједно је провјерити која се скенирања могу заказати иако неки дају могућност планирања потпуних рутина скенирања, а не брзих или кориснички конфигурираних.
 • Аутоматско ажурирање вируса - Ово је важно - ако се антивирусни програм не ажурира редовно, он неће бити тако ефикасан колико би требао бити. С обзиром на то колико су многи од нас заборављиви, по мени су неопходне аутоматске исправке.
 • Аутоматско ажурирање програма - Исто тако, способност програма да се ажурира такође је изузетно корисна. Иако већина заштите долази у облику ажурирања вируса, понекад ће се и сам програм надоградити како би му се пружила већа функционалност или могућност откривања нових претњи. Добри антивирусни програми ће моћи аутоматски да провере исправке.
 • Скенер за приступ - Овај скенер је прилично разумљив - изводи брзо скенирање било којег програма или датотеке док се отвара.
 • Скенер на захтев - Скенер на захтев ради управо оно што подразумева - омогућава вам скенирање датотеке или мапе кад год одлучите да.
 • Хеуристички скенер - Све више важни како се повећава количина новог малваре-а, хеуристички скенери могу открити претње на основу онога што се зна о постојећем малваре-у и његовом понашању, а не ослањајући се на специфичне потписе.
 • Скенирани фајл скенер - Такав скенер ће омогућити антивирусном програму да скенира датотеке садржане у компримованим датотекама, попут зип датотека.
 • Блокирање скрипта - Језици скрипти се често користе за извршавање злонамерног кода директно са веб локација. Добри АВ програми долазиће са могућношћу праћења Јава, АцтивеКс, Висуал Басиц и других врста скриптованих датотека и откривања и блокирања злонамерних активности.
 • ПОП3 скенирање е-поште - Ово омогућава антивирусном софтверу могућност надгледања долазног и / или одлазног ПОП3 саобраћаја е-поште, заједно са било којим повезаним прилозима датотека у циљу откривања вируса и других претњи злонамерним софтвером.
 • Заштита веб поште - Битна заштита за свакога ко користи интернетску е-пошту као што су Хотмаил или Иахоо! Пошта, делује слично као и ПОП3 скенирање е-поште.
 • Тренутна заштита порука - Услуге тренутних порука и даље су популарна платформа за ширење злонамјерног софтвера. Добар антивирусни програм надгледат ће такве услуге како би открио и блокирао злонамјерне пријетње.

Дакле, који је најбољи антивирус који се користи?

Бојим се да не могу само да назовем један производ и кажем вам да га набавите - антивирус је лични избор и најбоље за вас је вероватно онај који нуди функције које су вам потребне и добро функционише на вашем систему док уђете у цена која функционише за ваш буџет.

Уз то, готово сигурно ћете се желети придржавати софтвера које нуде највеће, најпознатије, компаније у индустрији, попут БитДефендер-а, ЕСЕТ-а, Ф-Сецуре-а, Касперски-а, МцАфее-а, Симантец-а и Тренд Мицро-а. неколико.

Нешто што не можемо довољно нагласити је да направите сопствено истраживање пре него што купите или на неки други начин преузмете антивирусни програм.

Они нису створени једнаки и шансе су да ћете исти програм користити најмање годину дана, тако да је важно доносити информисану одлуку.

Да бисте започели, морат ћете смањити претрагу на антивирусне програме који су компатибилни с вашим оперативним системом. Ако користите Виндовс који ће вам оставити пуно већи базен ако ако користите Мац или Линук па ћете морати да додате више критеријума.

Да ли сте, на пример, тежак играч који ће желети антивирусни програм који или светли ресурсе или који има могућност да обустави скенирање током времена играња? Да ли сте повремени сурфер који се никада не пријављује на осетљиве веб локације или не похрањује личне податке на свом рачунару, чинећи тако бесплатни антивирусни програм атрактивним предлогом?

Када сте процијенили своје потребе и подударне програме са својим оперативним системом, тада ћете морати додатно сузити ствари провјеравањем резултата независних лабораторија, фокусирајући се првенствено на резултате откривања и уклањања.

Након што идентификујете своја два најбоља избора, време је да прочитате детаљне критике које дају искрену оцену предности и недостатака сваког програма, као и повратне информације које су оставили други власници истог софтвера

Тек тада можете донети информисану одлуку о томе који ће антивирусни програм бити најбољи за вашу јединствену ситуацију.

Да ли бесплатни антивирусни програм нуди адекватну заштиту?

Постоји стара пословица која каже да добијате оно што плаћате, а у случају антивирусног софтвера који је тачан.

То не значи да би бесплатне антивирусне програме требало избацити из руку - неки су заправо врло добри и некима могу бити довољни..

Што се тиче независног тестирања, резултати АВ-Тест.орг током одређеног времена показују да бесплатни антивирусни програми у целини имају нижи степен од алтернатива које се плаћају на тржишту, а наше сопствено искуство нас је научило да и бесплатни програми обично пате од недостатка додатних функција, мање од звјездане подршке, опсесије продајом или комбинације сва три.

Да ли је неко од ових питања преступник или не, вероватно ће зависити од тога за шта користите рачунар, како цените своје податке и свој лични финансијски положај.

У сваком случају, пожељно је инсталирати било који антивирусни програм, а да га уопште немате иако желите да будете у потрази за бесплатним, али лажним антивирусним програмима који нису ништа бољи од вируса које покушавате да избегнете..

Да ли је сигурно користити рачунар или други уређај без инсталираног антивируса или другог сигурносног програма?

да!

Да ли бих желео да дам одговор на то питање, али истина је да за велику већину људи заиста није добра употреба повезаног уређаја без инсталиране неке безбедносне заштите.

Сигурно сте читали или чули од безбедносних стручњака који никада не инсталирају антивирус и никада не подижу никакав злонамерни софтвер на својим уређајима, али јесте ли експерт?

Ако не, рискираћете са својим подацима ако их не заштитите.

А ако не користите Виндовс, то ни на вас нема имунитета - само зато што је Мицрософт оперативни систем у прошлости био највише циљани, то не значи да су остали оперативни системи у потпуности заборављени. На примјер, злонамјерни софтвер на Мацу је ствар која постаје све распрострањенија.

Дакле, без обзира на систем који користите, антивирус може помоћи тако што драматично умањује шансе да ваш систем буде заражен вирусом, тројанским вирусом или другим злонамерним кодом.

То не значи да ће вам сваки антивирусни програм пружити 100% заштиту од свих тренутних и будућих претњи - неће - јер је неки малваре посебно дизајниран да заобиђе сигурносни софтвер и / или учини себе тешким за откривање.

Међутим, можете побољшати своје шансе да избегнете вирусе и друге претње. Ево неколико брзих савета:

 • Изаберите антивирусни програм који високо оцењују независни лабораторији за тестирање попут АВ-ТЕСТ и АВ Цомпаративес и прочитајте наше прегледе који објашњавају и предности и недостатке водећих антивирусних програма.
 • Осигурајте да се антивирусни програм редовно ажурира - препоручује се најмање једном дневно. Исто важи и за ваш оперативни систем - ако су доступне безбедносне исправке, одмах их инсталирајте
 • Редовно вршите потпуно скенирање. Већина антивирусних програма ће проверити новоинсталиране програме, али потпуно скенирање може вам помоћи да откријете све што се могло провући поред ваше одбране.
 • Обратите пажњу на свој рачунар - ако се почне чудно понашати, делује споро или почнете да видите велики број веб огласа, вероватноћа да сте покупили нешто нежељено, па одмах покрените скенирање

Овај злонамерни софтвер звучи застрашујуће - како најпре зарази мој уређај?

Када су се рачунари први пут почели појављивати у домаћинствима, они су били луксузни предмет, који је често коштао мало богатства. Као такви, они нису представљали сочну мету за криминалце, због њиховог ограниченог броја и тешкоћа да се циљају током тих дана пре интернета.

Како су цијене падале, а више људи куповало рачунаре, они су постали мало занимљивији лошим глумцима, али једини начин да се заразе рачунаром био је преко гломазних преносивих дискова. Као резултат тога, рани се злонамјерни софтвер није проширио далеко и имао је тенденцију да буде ограничен на отежавајући, а не на деструктивни код. Писани превасходно усамљеним кодерима за спаваће собе, рани писци вируса учинили су много да формирају будући стереотип за "хакера" који и данас постоји.

Тек недавно се злонамјерни софтвер еволуирао у значајну пријетњу каква је данас и на томе се можемо захвалити интернету.

Како су рачунари ишли у маинстреам, а домаћинства спојена на веб у целини, малваре је искористио прилику за прелазак у маинстреам. Одстрањен са дискете и са милионима потенцијалних жртава да се зарази, изненада је постао одрживо средство за изазивање масовног уништавања или почињења злочина који могу довести до огромних сума новца.

Па како овај злонамерни софтвер долази на ваш систем?

Нажалост, постоји јако пуно начина на које се то може догодити. Да бисте их све овде набројали, било би далеко изван оквира овог чланка, али, да вам кажем, ево неких од најчешћих начина на који се он ушуља на ваш систем:

 • Не употребом антивирусног софтвера - Уз огромну количину злонамјерног софтвера на вебу ових су шанси да се све то избегне мале. Иако професионалци за безбедност и други паметни корисници можда могу да се извуку из некоришћења антивирусног софтвера, већина људи то не може. Дакле, ако већ немате инсталиран АВ програм, учините себи услугу и одмах је преузмите.
 • Није инсталиран заштитни зид - Ако рачунар повежете на било коју мрежу, али немате заштитни зид, онда остављате отворена сва врата и прозоре. Проналажење заштитног зида је лако - они долазе у пакету са интернет безбедносним пакетима, повремено су укључени у антивирусне програме и бесплатни су у пакету са многим верзијама оперативног система Виндовс.
 • Преко непачираних оперативних система - Са оперативним системом Виндовс 10, Мицрософт је започео аутоматско увођење ажурирања оперативног система, али ранијим верзијама оперативног система Виндовс и даље је потребан одређени ниво укључивања корисника како би се осигурало да се последње безбедносне претње закрпе што је брже могуће. Ако исправке не инсталирате брзо након што постану доступне, дајете злонамерном софтверу шансу да уђе у ваш систем.
 • Кроз друге непаткиране програме - Злонамјерни софтвер не користи само непачиране оперативне системе - већ и друге програме може отклонити недостатке. Ако било која датотека или апликација на вашем рачунару каже да је потребно ажурирање обратите пажњу. То се посебно односи на програме сличне Адобе-у и Јави који су и даље главна мета хакера и других сајбер криминалаца..
 • Отварањем прилога е-поште - Ако сте добили е-пошту од непознатог извора, тада бисте требали бити невероватно опрезни за отварање било ког прилога у поруци. Сакривање вируса и других пријетњи у приложеним датотекама стара је, али још увијек врло успјешна тактика за ауторе злонамјерног софтвера.
 • Кликом на скочне прозоре који тврде да је ваше рачунало заражено - Ово је још једна стара превара која и даље остаје успешна за оне који стоје иза ње. Тврдећи да је ваш рачунар заражен, особа која се крије иза покушаја да вас натера да купите неефикасно решење или, што је још горе, понудиће вам антивирусни скенер који је и сам злонамерни софтвер.
 • Кликом на везе у мејловима - Ако добијете е-пошту која садржи везу до веб локације, будите сигурни да знате на шта ћете ускоро да кликнете - неке веб локације су осмишљене да инфицирају рачунар чим их посетите. И не само то, неке везе до „банака“ и других услуга на које се морате пријавити дизајниране су да вам украду акредитиве за пријаву, па се припазите и на ту претњу.

Па шта је антивирусни софтвер ионако?

Антивирусни програм (АВ) је део софтвера намењен заштити вашег рачунара, лаптопа, нетбоока, Мац-а или мобилног уређаја од злонамерног софтвера (чешће названог „злонамерни софтвер“).

Злонамјерни софтвер - о томе више касније - је назив дат било комаду кода који је осмишљен да на неки начин поремети ваш систем, било да то ради намерне штете, крађе новца или било које друге врсте злобног или криминалног понашања.

Антивирусни софтвер осмишљен је да спречи ту претњу, обично путем метода детекције на основу потписа. Сигурносни потписи заснивају се на јединственим деловима кода који се налазе у оквиру злонамјерног софтвера и обично се провјеравају / резимирају и дистрибуирају у облику редовних ажурирања антивирусних потписа. Другим речима, истраживачи из антивирусних компанија продиру у нови рачунарски вирус или други комад злонамерног софтвера, анализирају га и затим кажу свом безбедносном софтверу на шта морају пазити да га открију..

Откако је антивирусна индустрија рођена 1980-их, технологија је долазила у скок, пре свега као одговор на све већи број претњи.

Када је интернет био у старту, број вируса и других врста злонамерног софтвера био је незнатан у поређењу са данашњим. Као резултат тога, АВ продавци су могли заштитити своје купце једноставним слањем ажурирања месечно на дискете. Данас је број претњи огроман и нови се малваре појављује сваке минуте у дану. Повремена ажурирања више нису довољна и зато данашњи безбедносни програми нуде готово непрекидна ажурирања, која се често испоручују преко облака.

Такође, променио се и начин откривања вируса. Једноставно подударање потписа није довољно за суочавање са развијањем претње - савремени антивирусни програми сада имају тенденцију да укључују додатне алате као што су технологија детекције и спречавања провале заснованих на понашању.

Честа питања о заштитном зиду

У раним данима рачунања понизни рачунар сматрао се да није ништа друго него уређај за дробљење броја - глорификовани калкулатор, ако желите - и, да будем искрен, то је била поштена процена најранијих машина и њихових могућности.

Најранији рачунари које су купили само најбогатији у друштву често су виђени како чувају рецепте и користе се за кућно буџетирање.

Неке су чак користили за посао, мада је заиста било обавезно носити све оне дискете од 5,25 ″ (да, тада су стварно биле дискете) између куће и уреда.

Са друге стране, споро усвајање стопе рачунара и недостатак повезаности (било је времена када Интернет није ствар) значило је да безбедносне претње готово да и не постоје..

Као што је Грахам Цлулеи недавно објаснио у интервјуу Трипвиреу:

Када сам први пут започео, отприлике 200 нових рачунарских вируса откривено је сваког месеца (мислили смо да је тада било много).

Већина наших купаца примала је ажурирања путем поште на дисковима од 5 инча свака три месеца.

За оне који су заиста били параноични, могли су да повежу свој модем на огласну плочу антивирусне компаније и преузму ажурирање отприлике једном месечно.

Међутим, ствари су се промениле и савремени рачунари су далеко моћнији него икад раније.

Додуше, чак су и најновији телефони базилион пута моћнији од ПЦ-ова прошлог миленијума.

Рачунари, таблети, телефони, па чак и телевизори и фрижидери такође су нашли нови смисао у својим животима, извађени из окова једног кућног дома и дозвољени да лутају глобалним велесилама познатим као светска мрежа.

И то све мења.
Као што г. Цлулеи каже:

Сада се открива 400.000 нових узорака злонамјерног софтвера сваки дан, што отприлике открије 3-4 злонамерна програма у секунди.

И не само то, већ су стереотипни мрљасти подруми који живе у прошлости прошле године такође замењени - организованим криминалцима који желе зарадити што више новца.

Уз велику повезаност долази и велики ризик

Кућни рачунар минулих година замењени су бржим, мршавијим уређајима који су, буквално, отворили нови свет за оне који их користе.

Питајте данас било кога, посебно децу, и они ће вам рећи да је рачунар интернет.

Стари калкулатор са прецијењеном цијеном је замијењен новом технологијом која може стати у џеп или бити привезана за зглоб и све се повезује у исти електронски простор, омогућавајући готово тренутну комуникацију с другим људима и другим уређајима, било гдје у свијету.

Таква капија вањског света ипак не долази без својих проблема.

Док ће вам рачунар, паметни телефон или паметни сат омогућити комуникацију с другим људима, па ће они покушати комуницирати с вашим уређајем ... и не желе сви да играју лијепо.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =

Adblock
detector