Најбољи софтвер за опоравак података 2023

Све смо то радили и прије: кликнете на дугме за брисање, али заправо нисте значили да се заувијек ријешите тог фото албума или документа! Нежељено претражујете корпе за смеће за било какве трагове, али нажалост, драгоцена датотека коју сте случајно избацили нестала је са вашег чврстог диска заувек … или је?

Помоћу софтвера за опоравак података можете поништити грешке прошлости, па чак и открити давно заборављене делове вашег медијума за складиштење за које можда нисте знали да постоје..

Али шта је тачно софтвер за опоравак података и како функционише цео процес? Како може вратити датотеке са мртвих након што су их наводно заборавили? И можда најважније од свега: да ли ће вас то коштати било чега?

Прочитајте у Цомпаритецховом водичу да бисте сазнали све што требате знати о начину функционисања софтвера за опоравак датотека, као и неколико препорука о томе које компаније за које мислимо да нуде најбоље опције бесплатног софтвера на полицама у 2023. години.

Како функционише складиштење датотека

За почетак нашег зечјег рупа како функционише софтвер за опоравак података, помаже вам објаснити како датотека заправо почиње на уређају за складиштење података. Много различитих врста медија за складиштење се користи широм света, а нека од најчешћих места на којима људи чувају своје датотеке укључују:

 • Чврсти дискови (десктоп рачунари, лаптопи, спољни хард дискови)
 • ССД уређаји (десктоп рачунари, лаптоп рачунари, спољни ССД дискови)
 • Фласх дискови (УСБ сличице, меморија таблета / паметних телефона)
  ЦД / ДВД (меморија на диску)
 • СД картице (слот за проширење смартфона, меморија камере)

Иако ћете тамо још увек наћи повремене луддите који су одлучни да поново направе дискете „ствар“, осим оних рубних случајева, већина свих података које данас пронађете у потрошачком простору живеће на једној од тих шест врста меморије.

Могли бисмо још више раставити ствари и заронити у ситне мршаве детаље о томе како сваки медијум за складиштење има сопствени низ подструктура датотечног система (НТФС, ФАТ32, итд.), Али то дуготрајно објашњење ћемо оставити још један дан.

На тему враћања података након брисања, све што требате знати је да када преузмете датотеку, кликнете на везу или чак само укључите рачунар из стања спавања – подаци се пишу и преписују хиљаде пута у секунди на ваше медијуме за складиштење у облику кодираног бинарног записа.

Било да је у питању забавни видео мачка или важна презентација ПоверПоинта, на крају ће се сви медији који су сачувани на дигиталном уређају свести на низ од 1 и 0. Мислите на диск на тврдом диску као на винил плочи: када је подешен восак он може да репродукује фреквенције омиљене песме; али потребан му је уређај за репродукцију који ће врхове и долине оригиналног записа превести у нешто што пријемник може прочитати као звучну музику.

Чврсти диск или ЦД-ДВД уређај функционишу на исти начин, уписујући податке на диск који има милијарде врхова и долина утиснутих у површину. Начин на који ће обрасци бити записани на диску варираће овисно о медијуму за складиштење – на пример, класични чврсти дискови се ослањају на магнетизам – али за сваку долину рачунар зна доделити нулу, а сваки врхунац добија један.

магнетско снимање ХДД

Игла на тврдом диску (или ласеру читача ЦД-ДВД-а) чита оне 1с и 0с (иначе познате као „битови“) хиљадама пута у секунди и приказује те дигиталне информације нама уз помоћ других компоненти попут ЦПУ, РАМ и ГПУ.

Наравно да је истинско техничко објашњење овог процеса далеко сложеније од било чега што бисмо могли да уклопимо у стандардни чланак, а то чак и не броји оно на што наилазимо када уђемо у царство фласх-базираних чипова. Имајући то на уму, основна идеја и даље остаје иста у својој најосновнијој (штреберка није намењена).

Дакле, сада када знате како подаци стижу на диск, где се све завршава када одлучите да је време да изнесете смеће?

Како се догађа брисање датотека

Па … компликовано је.

Прво, требали бисмо напоменути да, ако већ нисте, пређите на наш пратећи чланак Како на сигурно избрисати чврсти диск, ССД или мобилни телефон, који вам даје детаљну анализу тачно како се уређај ослобађа од нежељених података и где стварно иде након што сте се опростили.

Скраћена верзија изгледа овако: иако једноставно не можете добити довољно бака РЕ: ре: РЕ привитака ланца е-поште који долазе са сликом пса који носи зечје уши (трећи у овом месецу), на крају сви постигну поен где им понестаје слободног простора на њиховом главном уређају за складиштење и потребно је да их сортирају кроз директоријум за преузимање за мало лагано поспремање.

Али како заправо брисање датотеке с диска заправо функционише, а након што је брисање сви трагови датотеке заиста нестају? Ако је брисање нечег тако једноставно, зашто уопште постоји софтвер за обнављање података?

Као пример, користићемо Виндовс 10 да објаснимо различите начине на који оперативни систем може да руководи командом „делете“ када напокон дође време да сруши секире у својој мапи „Пси носе различите животињске уши“ препуне бакиним е-маиловима.

Софт делете

Прво би било оно што ћемо назвати „меким“ брисањем, што је у мањем смислу брисање, а више премештање. Уместо да податке у неком сектору заиста напишете на начин да се више, нових података теоретски може сачувати на његовом месту, меко брисање ће једноставно пребацити датотеке из оригиналне мапе на вашем чврстом диску у Виндовс кош за смеће, који ће и даље живи на вашем чврстом диску.

То значи да би ваше „избрисане“ датотеке могле да остану вечност у кошу за смеће, и даље заузимају исту количину простора као и раније. То такође значи да би свако ко има приступ вашем налогу на том рачунару могао видети шта сте покушали да избришете ако га не испразните.

Трајно брисање

Након што испразните кош за смеће (или Схифт + Обришете појединачну датотеку помоћу тастатуре), други тип брисања који ћете добити у Виндовс-у је такозвано „трајно брисање“, које можете препознати из таквих упозорења као један који се види испод:

трајно брисање

Овде ствари почињу помало да се муче.

Видите, када се датотека „трајно“ избрише, бинарни битови сектора у којем је та датотека похрањена не преписују се толико колико су избрисани из пословичног именика. Погон говори Виндовс-у да је сектор који је претходно био „1“ сада „0“. То не значи да су подаци који су тамо били већ преписани, већ само да би оперативни систем требао да направи простор за нове датотеке.

Разлог због којег више не можете видети податке је тај што „брисање“ датотеке кроз Виндовс уклања само трагове из оног што је познато као „Главна датотека таблице“, својеврсног водича који делује као књига рецепата да каже свом уређају где може да нађе све делове датотеке и упутства о томе како би требало да се уклопе.

У случају погона у формату НТФС, сви битови и бајтови датотеке се не чувају у потпуном нескладу, већ у већем броју збрканих нереда који су раштркани по различитим деловима драјва. Када “трајно” обришете датотеку кроз кош за смеће, заправо само бришете референтну тачку коју таблица матичних датотека користи да би те податке спојила у кохезивну цјелину. МФТ затим региструје претходно заузети простор као слободан, омогућавајући уређају да замијени тај одјељак по потреби.

Ако сте још мало изгубљени, лакше је размишљати о томе овако: рецимо да шаљете документ са вредним информацијама кроз дробилицу. Затим узмете тај исецкан документ и без размишљања га ставите у смеће, јер иако свака трака може имати на себи осетљиве бројеве, без контекста оригиналног документа који се односи на ниједну поједину траку неће имати смисла властито право?

Како се испоставило, не толико. Иако се чини да би било превише напорно да неко прође смеће и ручно залијепи све траке документа, софтверски пакети за обнављање података дизајнирани су тако да ураде управо то док копају по вашем “избрисаном” дигиталном фајлови.

Дакле, ако мекани брисачи не ослобађају простор, а трајни избрисани заправо не ваде податке које покушавате да се ослободите, које су друге могућности ту?

Форматирање

Последњи начин на који се датотека може обрисати са диска је ако је тај диск форматиран, што се догађа на један од два начина: брзи формат и пуни формат.

Већ смо покрили разлике између ове две наредбе за чишћење погона у претходном чланку, али оно што је овде важно је како они могу и даље остављати трагове ваших старих података на диску, чак и након што су сви сектори наводно записани на нулу.

Потпуни формат је најлакши и најприступачнији начин за просечног корисника да се увери да су подаци на њиховом чврстом диску заувек нестали. Али ако се операција опоравка података покрене на том чврстом диску у разумном року, још увек постоји шанса да фрагменти датотека из претходне верзије буду довољно свежи да се Хумпти Думпти поново састави..

Како функционира софтвер за опоравак података

Сада када смо разговарали о различитим начинима на које подаци могу да се „обришу“, како тачно софтвер за опоравак података оживљава закопане датотеке из гроба?

Прелазећи читав низ техничког жаргона, софтвер за опоравак података на већини лаика ради на враћању изгубљених, избрисаних, а понекад чак и оштећених података дубоким скенирањем уређаја за датотеке које су недавно означене као „избрисане“ у главном запису за покретање уређаја..

Записник за покретање система је где ће погон одредити који ће се сектори појавити као „0“, а који као „1“. Софтвер ће пажљиво сортирати све резултате који имају приложен 0, а затим ће заронити у потрагу за било којим деловима датотека које носе исти маркер.

брисање података

Постоји неколико инвентивних метода које софтвер за опоравак података може да искористи за спајање било ког дела пронађеног током дубинског скенирања. Оне се могу кретати од претраживања наслова и метатагова до проналаска слично означених група података, до употребе нових верзија датотеке која се већ налази на диску и крпљења делова оне натраг у избрисану датотеку како би се поново оставила цела.

Без обзира колико франкенштајнске технике могле да добију, надамо се да је крајњи резултат онога што изађе на другу страну комплетна слика избрисаног фајла, спремног за враћање из уништене олупине која је некада била ваш кош за смеће..

Није уобичајено да софтвер за опоравак података може задржати тачне називе датотека за избрисане податке или чак оригинални датум када је датотека модификована. Али оно што недостаје у обнављању метаподатака обично може и више него надокнадити када је у питању поновно комплетно спремање датотеке за употребу након што је наводно мртва и нестала.

Функције које треба потражити у софтверу за опоравак података

Када одлучујете који ће софтвер за опоравак података бити прави избор за ваше потребе, постоји неколико различитих фактора које би требало узети у обзир прије коначног избора.

 • Компатибилност оперативног система: Иако се некима може чинити очигледним, прва функција коју треба да потраже је да ли софтвер за опоравак података који користите заправо подржава оперативни систем из кога покушавате да опоравите датотеке. Постоји много пакета за опоравак који имају верзије за ПЦ, неколико са Мац компатибилношћу и још само неколико направљених за покривање опција попут Линук-а.
 • Кориснички интерфејс: Опоравак података је изузетно деликатан процес, а један погрешан потез може значити разлику између враћања датотеке са ивице и заувек изгубљеног у црну рупу. Због тога је од виталног значаја да сучеља вашег преферираног софтвера чиста, лака за читање и да има много двоструких провјера које могу спријечити више почетника да направе трајну штету сљедећи пут када покушају нешто избрисати.
 • Типови фајлова: Ако знате одређену датотеку коју покушавате да пронађете након брисања, будите сигурни да је сваки софтвер за опоравак података који идете способан да прво скенира / опорави тај облик датотеке. Нису сви софтвери за опоравак података изједначени, и иако су многи способни да опораве основне датотеке попут текста и слика, други могу ићи до опоравка изгубљених порука е-поште или чак целокупних видео записа, све док их нису предуго изгубили.
 • Подржани систем датотека: Раније смо разговарали о различитим начинима на којима хард дискови могу организовати датотеке сачуване на њима, било да је реч о НТФС, ФАТ32 или некој од 10 или више других варијанти. Као што је случај са типовима датотека, желећете да проверите листу функција по вашем избору за опоравак података и проверите да ли се подудара са погоном који покушавате да скенирате.
 • Преглед датотеке: Ово је функција која је јединствена за само неколико софтверског пакета за опоравак података (Стеллар Пхоеник то најбоље ради), али може бити врло корисна алатка која вам омогућава да видите датотеку коју покушавате да опоравите пре него што се она заправо врати. То значи да ако покушавате да пронађете одређену фотографију, али су све остале идентификационе информације изгубљене (име датотеке, метаознаке, итд.), Једноставно можете прелистати прегледане слике све док не слетите на ону коју сте тражили..
 • Филе Схреддер: Ово није тежак захтев у мојој књизи, али је ипак леп додатак за додавање бонуса ако га можете добити. Филети за уништавање који су укључени у софтвер за опоравак података често су најбољи и најсигурнији начин за брисање датотеке заувек, гарантујући да је нико неће моћи пронаћи након завршетка поступка сигурног брисања..

Случајно сам обрисао важну датотеку, шта следи?

Ако случајно обришете датотеку, најбоље је да је вратите са најмањом количином оштећења да престанете да користите свој рачунар за било шта друго, осим за преузимање једног од програма за опоравак података који се налази на нашој листи доле.

То је зато што иако делови избрисаних података и даље лебде око драјва, што више користите диск, већи је ризик да ће првобитни сектор бити пребрисан са другим пролазом бинарне мреже, што отежава схватити. како је то изгледало у првом реду.

Ако се вратимо на објашњење исецканог папира, било би то као да је рачунар почео да одбацује хиљаде нових трака папира са новим информацијама поврх оригиналног исецканог документа, али све у потпуно истом канти за смеће.

Док се технички оригиналне траке још увек скривају у канти негде и теоретски би их могле поново саставити, што дуже пустите да уређај дода нове траке у гомилу, тим ће софтверу бити теже да их пронађе сваки трак. треба да поврати оно што је изгубљено.

Да бисте то избегли, препоручујемо да потпуно искључите погон док преузмете и инсталирате софтвер за обнављање података. Можда звучи контратуктивно, али то ће спречити рачунар да случајно препише податке у било који рањиви сектор и пружиће вам најбоље шансе за успех након што започне процес опоравка података..

Најбољи софтвер за опоравак података за 2023. годину

Спашавање података 5

спашавање података 5

Дата Ресцуе 5 можда нема најлепши кориснички интерфејс или најинтимитивније опције конфигурације, али оно што му недостаје у естетици је више него што надокнађује у сировим, неконтролираним резултатима.

Дата Ресцуе 5 покренуо је неке од најинтензивнијих скенирања дубоког опоравка које смо тестирали ове године, а осим што је забележио 100% у свакој датотеци коју смо поставили, ДР5 је чак извукао и неколико древних датотека за које смо мислили да су мртви и сахрањен.

Уз то додајте огроман број подржаних датотека и смешно детаљан механизам претраживања који вам могу уштедети време и трошити на скенираном диску, а добили сте добитну комбинацију у обнављању података коју ће дуго бити тешко надоградити долази.

ЕасеУС

еасиус дата рецовери

ЕасеУС нас је такођер импресионирао својим дубоким способностима скенирања, окрећући се респектабилним бројем резултата који су једва пропустили 100% марку због неких оштећених прегледа датотека. Поред тог малог штуцања, ЕасеУС је понудио солидно корисничко искуство, 30-дневно суђење и једну од највећих броја опција корисничке подршке у послу..

ЕасеУС је такође једна од јефтинијих опција овде са само 69,95 долара за доживотну лиценцу Про, где други софтвер може коштати дупло више и можда ће вратити само мање од половине резултата које смо постигли током нашег времена са ЕасеУС-ом.

Ремо Рецовер

уклонити опоравак података

Ремо Рецовер може вратити неке лоше успомене за кориснике Виндовс 8.1 на први поглед на његово сучеље, али испод хаубе се налази моћна, корисничка апликација за опоравак података која већину посла обавља само једним скенирањем.

Са импозантно импресивним бројем функција, опција скенирања и муњевитим враћањем, постоји пуно разлога за вољети оно што дечаци на Ремо Рецовер-у смисле. Једини недостатак на који овде можемо помислити (осим покретања Метро плочица) је да је Ремо био мало свиње РАМ-а док је скенирање у току, али осим ове две, наводно мање жалбе, Ремо Рецовер је одличан избор за кориснике Виндовс-а и Мац-а.

Опоравак звјезданих Виндовс

одаберите локацију за скенирање

Звјездани опоравак Виндовс корисницима олакшава прво скенирање и покретање у неколико минута, а требао би бити први избор за све почетнике који су новији у свијету опоравка података.

Звјездани опоравак Виндовс-а заузео би више мјеста ако би се метрике базирале само на прилагођености корисницима, али је тијеком тестирања вратио неке мјешовите резултате који можда не би били најбољи избор за озбиљније послове опоравка узроковане дубљом тактиком брисања.

Диск бушилица

диск опоравак бушилица

Коначно смо дошли до Диск бушилице – која се упркос брзом скенирању у већини наших тестова – чинило да се бори у другим очигледнијим областима попут корисничког сучеља, опција конфигурације и корисничке подршке.

Уз те притужбе, Диск Дрилл је и даље одличан програм који треба размотрити да ли вам је мало времена и желите нешто што функционише са само неколико кликова. Велики дио процеса је усмјерен само на његове битне дијелове. Ово га чини савршеним избором за све оне који не желе да потроше тону времена у збрци постављања нових врста скенирања, а само да се изгубљене фотографије или датотеке врате што је брже могуће (и без гњаваже)..

Кад подаци умру заувек

хард диск поломљен

Иако је софтвер за опоравак података одлична опција за људе који су недавно избрисали мапу или форматирали део погона, мора се споменути да постоји низ других сценарија губитка података који није могуће поправити ниједном врстом софтверске апликације , без обзира колико то било добро.

Укључују логичке кварове погона (датотечни систем / фирмваре на фритзу), физичке кварове (механички делови неисправно раде, стварна оштећења самог погона) или покушај обнављања датотека које су толико дуго избрисане да су у основи постале неизведиве прошлости одређена тачка.

Ако покушавате да опоравите податке са диска који ствара било какве кликове, вртлоге, звукове или цвркутање, одмах престаните са скенирањем опоравка података и скочите на Гоогле мапе да бисте проверили да ли у вашем предузећу има података о опоравку података. област која може лично сагледати ситуацију.

Имајте на уму унапред, иако би посета локалном специјалистичком посету података за опоравак података могла да кошта од неколико стотина до неколико хиљада, у зависности од тежине оштећења на погону и делова / рада потребних да се то поправи..

професионални опоравак података

Користите услугу опоравка података путем Интернета само ако знате да нема начина да вратите изгубљене податке помоћу софтвера испод, а ви сте спремни да одложите добар део готовине само за танку шансу да видите опет живо.

Када опоравак података не успе

Разлог због којег спомињемо да постоји само шанса да вратите податке које тражите зато што у свету не постоје гаранције за опоравак података. Многе горе поменуте услуге добиће посао ако покушате да вратите датотеке које су избрисане у претходних неколико дана, али како време пролази са рачунаром, њихова ефикасност почиње да опада са литице..

Обавезно кад год се пријавите за нову услугу како бисте проверили своја очекивања о томе шта ови програми могу, а шта не могу. Ако покушавате да пронађете стару фотографију која је била на чврстом диску пре три године и прошли кроз неколико формата, на свету не постоји софтверско (или хардверско) решење које ће то моћи да врати за тебе.

покварен опоравак ХД-а

Слично томе, ако је на тврдом диску било више пролаза који се пишу од нуле писања управљаним програмом за сигурно брисање, осим ако поред вас нема мрежу за опоравак војне класе, не бисте требали очекивати да ће се подаци вратити у било којем препознатљивом формату никада.

Међутим, за оне који су тек недавно обрисали датотеку и сигурни су да им је још увек у могућности да је поврате, постоји много сјајних бесплатних софтверских опција за опоравак података да бисте се кретали у правом смеру!

About the author