Најбољи Усенет провајдери 2018

Преглед Усенета

Дуго пре Реддита и БитТоррента, постојао је Усенет. Замислите то као оригиналну интернетску друштвену мрежу. Основан почетком 1980-их, Усенет је представљао пресјек е-поште и веб форума који се користе за размјену текстуалних датотека између корисника.
Напријед према деведесетима, Усенет добија надоградњу за учитавање и дељење великих бинарних датотека, попут видео записа, музике и слика. Али када су се појавили форуми ББС-а попут Реддита и БитТоррент протокола, Усенет је у великој мери остао заостао.

Ова технологија стара 36 година ипак није мртва. У ствари, многи га сматрају супериорним за торрент за дељење и преузимање великих датотека, укључујући садржај заштићен ауторским правима и комерцијални софтвер. Па зашто нисте чули много о томе? Будући да прво правило Усенета не говори о Усенету. Провајдери и корисници Усенет-а не желе да скрећу пажњу на себе, да их не задеси иста судбина као и сервиси за дељење датотека попут Напстер, Лимевире и ТхеПиратеБаи. Али индустрија забаве сада је добро упозната са Усенетом, тако да се претварамо да га штитимо држећи усне затвореним мало би служило сврси.

Шта је Усенет?

Усенет је глобални дистрибуирани дискусијски систем, мада је данас више ствар дељења датотека него слања порука. Садржи две врсте датотека: текстуалну и бинарну. Ако ово читате, вероватно ћете више занимати ово друго. Бинарне датотеке укључују филмове, музику, софтвер, игре и друге велике датотеке. Ове датотеке су индексиране у .НЗБ формату, што кориснику омогућава преузимање свих делова филма или игре са разних сервера.
Корисници се претплаћују на Усенет провајдера који домаћин датотеке за месечну или годишњу накнаду. Претплатник може да тражи НЗБ датотеку, сличну торрент датотеци, која му омогућава да преузме садржај на лични рачунар путем апликације „читач вести“.

Усенет вс. Торрентс

Зашто бисте плаћали Усенет кад само можете бујице? Постоји неколико разлога. Пре свега, Усенет преузимања су много, много брже, јер долазе са централизованих сервера уместо рачунара других људи. Уместо вршњака, Усенет се може повезати на десетине сервера истовремено, што значи да можете да преузимате брзине онолико колико ваш ИСП може да поднесе..

Друго, Усенет је приватни. Веза се одвија између вас и сервера провајдера, а већина провајдера нуди ССЛ шифровану везу. Неки чак бацају ВПН-ове за добру меру. Торренти, с друге стране, захтевају да делите барем неке идентификационе информације како бисте се повезали са трацкер-ом и вршњацима.

Треће, преузимање Усенет датотеке не значи да је након тога морате положити другим корисницима. Правно, ово вас чини мањом метом јер другим корисницима не дајете садржај заштићен ауторским правима, а троши мање рачунарских ресурса и интернетске ширине појаса..

Усенет провајдери стављају датотеке на располагање током одређеног броја дана. Колико зависи од провајдера, али стандард је након више од шест година од објављивања. До истека времена, корисници имају потпуни приступ тој датотеци. Торренти се држе само док има људи који семе датотеку.

Правни ризици

Усенет еванђелисти Усенета, ако би били склони да разговарају о томе, вероватно би вам рекли да нико никада није ухапшен као резултат преузимања Усенета. То је можда тачно, али постоји први пут за све, зато вам препоручујемо да користите ВПН или најмање преузмете преко шифроване ССЛ везе. Ниједно хапшење на снимку не значи да Усенет сектор није под контролом. Главни провајдери и индектори (види: претраживачи) су у прошлости били затворени због тужби. А то што појединачни корисници нису изашли на суд не значи да нису били на мети полицијских службеника или бесних адвоката.

Цомпаритецх не одобрава нити подстиче било какво кршење ограничења ауторских права. Прије преузимања материјала заштићеног ауторским правима без дозволе размотрите закон, жртве и ризике од пиратерије.

Чимбеници које треба узети у обзир при избору Усенет провајдера

Период задржавања, ограничења преноса, везе са сервером, ССЛ трансфери, тип рачуна и локација сервера требало би измерити приликом одабира Усенет провајдера. Детаљнији водич за све наше Усенет критеријуме можете пронаћи овде.

Шта треба да започнете са употребом Усенета

Да бисте започели са Усенетом, требат ће вам три ствари: претплата добављачу, клијент за читање вијести и индекс / претраживач. Неки пружаоци све ове ствари замотају у један уредан пакет. Ако то није случај, бесплатни читачи вијести и индектори доступни су на мрежи.

Овде имамо водич који ће вас провести кроз цео поступак подешавања Усенета.

Историја Усенета

историја

Данашњи Усенет је готово непрепознатљив у поређењу са оним када је успостављен 1980. године. Данас је то једна од најпопуларнијих технологија за преузимање видео записа и других дигиталних медија од других корисника, а друга је само БитТорренту. Али почело је као средство за универзитете и стручњаке на пољу технологије да читају и објављују поруке у својој заједници.

Усенет је био заједница за најсјајније умове у технологији. Пре ширења комерцијалног интернета кућама и предузећима, многи од највећих достигнућа Интернет технологије први пут су објављени на Усенету. Тим Бернерс-Лее најавио је покретање светске мреже 1991. године. Линус Торвалдс је исте године представио Линук пројекат. А 1993. године Марц Андреесен је објавио Мосаиц претраживач који је популаризовао Ворлд Виде Веб и омогућио додавање слика на веб странице.

Усенет је такође родно место многих данашњих онлајн болести, укључујући нежељену пошту и нежељену пошту. Касније је постало популарно место за дистрибуцију пиратског и недозвољеног садржаја, у распону од популарних филмова и ТВ емисија до дечије порнографије.

Овај чланак ће пружити лаицима доступну хронологију главних дешавања у Усенету и његову улогу заједно са савременицима, укључујући АРПАНЕТ и Ворлд Виде Веб.

Повезан: Кратка историја интернета

Овај чланак претпоставља да имате барем неко површинско знање о Усенету и како он функционише. Ако сте први пут чули Усенет, препоручујемо вам да прочитате наш преглед.

УУЦП и А Невс

Јим Еллис и Том Трусцотт први пут су зачели Усенет 1979. године док су похађали дипломску школу на Универзитету Дуке. Направљен је како би заменио програм најаве ББС-а и створио везу са Универзитетом Северне Каролине у близини. Први талас од око 50 чланова стигао је са конференције УСЕНИКС која је одржана на Универзитету у Делаверу у јуну 1980. године, где је војвода Стеве Даниел представио Усенет и позвао присутне да се придруже.

Прве поруке су послате преко А Невс-а, оригиналног програма за читање и послуживање Усенет група. Вијести, тада познате и као „вијести“, прошириле су се на Уник-ову функцију „дана дана“ која је омогућила оператерима система да приказују поруке корисницима када су се пријавили. Вијест је узела ово и комбиновала га са УУЦП (Уник-то-Уник Копирај), тада нови протокол који је омогућавао даљински пренос датотека и порука између рачунара.

Вијест је добила своје име јер свака постављена порука почиње словом „А” као маркером. Корисници читају поруке директно из командне линије или када су се пријавили. Могли су додати поруку која ће се објавити или на локалном уређају како би други корисници видели када су се пријавили, или је поставили у ред да би је послали преко целе мреже било коме претплатили се на одређену групу вести. Усенет се у почетку користио првенствено за објављивање најава, а поруке су изгледале овако:

А-Невс-мсг-форматЦртеж Г. Андрук 08. јануара 2005., издат под ГНУ Лиценцом за слободну документацију. - Снимање екрана

Због ограничења пропусног опсега модема за диал-уп из 1980-их, А Невс је дизајниран да буде сажет, а не робустан. Читаоци вести нису могли да одговоре преко Усенета. Уместо тога коришћени су одговори на е-пошту. Корисници нису могли прескочити поруке и постови нису везани за тему. "Пут" наведен на горњој слици показује руту којом је порука прошла да би стигла до свог одредишта. „Путеви праска“ су били веома спори, понекад је трајало и до недељу дана да би се слале вести, а није било ретко да се поруке изгубе. Ове ране итерације адреса е-поште касније су замењене симболом '@' какав познајемо данас.

Стазе прагова и данас се користе у Усенет порукама, али не и за потребе усмеравања.

До краја своје прве године рада Усенет је представио 50 места са Белл Лабс и универзитета попут Реед Цоллегеа и Универзитета Оклахома.

ННТП и Б Невс

Отприлике у исто време када се Усенет први пут појавио, АРПАНЕТ је почео да проширује приступ другим протоколима, укључујући ТЦП / ИП, формирајући темељ данашњег интернета и светске мреже. Али такође је одобрио приступ и другим протоколима, укључујући УУЦП протокол који користи Усенет. До 1983. године, хиљаде људи придружило се Усенету, а преко 500 УУЦП домаћина дистрибуирало је садржај путем мреже.

Њу је убрзо 1983. године застарео његов наследник Б Невс. Б Вести су биле брже и поузданије, омогућавајући објављивање до 50 чланака дневно уместо само једног или два. Измислили су га ученик из Берклија Марк Хортон и средњошколац Матт Глицкман.

До 1984. године, само годину дана касније, број домаћина готово се удвостручио, на 940, а више од 100 различитих група новина било је покренуто и покренуто.

1986. године, два инжењера са Калифорније креирала су протокол ННТП. ННТП користи се посебно за транспорт чланака Усенет између сервера вести како би крајњи корисници могли да читају и објављују вести. Ово је омогућило да се апликације за читање вести покрећу на личним рачунарима повезаним на локалне мреже уместо на самом серверу. Данас ННТП и даље користи већина Усенет сервера. ННТП омогућава дистрибуцију чланака Усенет користећи ТЦП / ИП, што је АРПАНЕТ такође усвојио.

Велико преименовање

Како је Усенет добијао на популарности, тренутна структура по којој су организоване групе за новости није била тако добра. Све групе за вести категорисане су у једну од три категорије: * нето. ** за незамењене дискусије, * мод. ** за модериране дискусије или * фа. ** за групе пролазне са АРПАНЕТ-а. ННТП и Б Невс укинули су нека од софтверских ограничења, чинећи практичним реорганизацију група група.

Реформацијом је у великој мјери била вођена неформална група администратора великих локација која је била позната као краљежница. Покренута 1983. године, ова група је своје вести сервере стављала на располагање 24 сата дневно уместо ноћних операција својих мањих колега. Усенет у целини био је децентрализован и стога није имао званичне вође, али окосница кабале деловала је као поштовани ауторитет у иначе хаотичној заједници.

У то време многи су сумњали у постојање кабале, али њен утицај је омогућио да се Велико преименовање изда 1987. То би у основи променило категорије у комп. * (Рачунари), разни * (разни), вести. * (Усенет и групе за вести), рец ​​* (рекреација и забава), сци. * (Наука), соц. * (Друштвено), и разговарајте. * (Религија, политика и друге спорне теме).

Нове категорије постале су познате као „велика седморица“ и биле су отворене за све, осим за неке од модерираних група вијести унутар њих. 1995. године, након што су ИСП-ови почели да нуде Усенет приступ широј јавности и Усенет постао више маинстреам међу академским снагама, .хуманости * су додате на списак, претварајући Биг Севен у Биг Еигхт. Према новом систему, пре него што је било која група вести могла да се створи, од креатора се тражи да поднесе захтев за дискусију (РФД) у групи са вестима невс.анноунце.невсгроупс. Затим је размотрено у групи са вестима невс.гроупс.пропосалс. Коначно, Управни одбор Биг 8 (Б8М8) одобрио је предлог.

Нису све старе хијерархије укинуте; многи попут хијерархије фокусиране на образовање .к12 * остају на свом месту.

Неки су нагађали да се преименовање десило да би се смириле европске мреже које су одбиле да плате за гостовање вести са великим бројем садржаја, али са малим садржајем, а разговарале су о контроверзним темама попут религије и расизма. Те групе вести биле су повезане под .талк *. То је мрежама олакшало искључење нежељених група са својих Усенет сервера. То није добро свладало многе отворене кориснике Усенета који су вјеровали да ће Велико преименовање ограничити њихову слободу изражавања. Многе теме и даље су биле ван граница, укључујући и невсгрупе о рекреативној употреби дрога и сексу.

Убрзо након што је Велика седморица постала нови статус куо, створена је још једна популарна хијерархија: .алт * (алтернатива). Иако никада није био део Велике осмине, .алт * је постао место за мање академске и најекстремније дискусије које интернетски провајдери можда нису толерисали у .талк *. Била је ослобођена ограничења и централизоване контроле формалне хијерархије у Великој осам. Свако може створити алт групу вести. Једно популарно постављано питање на ову тему шалило се да је "алт" за Анархисте, лудаке и терористе. Данас је то вероватно најпознатија хијерархија за већину корисника Усенета, највећим делом захваљујући одељцима алт.бинариес и алт.сек. О томе касније.

Израз "алт ригхт" који се користио за описивање рубних група са конзервативним идеологијама није настао на Усенету. Усвајање те фразе вероватно је убрзано, премда је то познато због ветерана Усенета који то сматрају алузијом на теоретичаре завере и групе мржње које су се окупиле на Усенету много пре него што је 4Цхан икада замишљен..

Ц Невс и ИнтерНетНевс

1987. године, особље Универзитета у Торонту креирало је пакет сервера Ц Невс. Потпуно су написали Б Невс како би учинили брже и мање буго. Ц Невс су наставиле да се користе до средине 1990-их.

1991. године, Ц Невс заменио је ИнтерНетНевс, још један пакет сервера вести који је у потпуности интегрисао ННТП функционалност. ИНН је сада најчешће кориштен пакет сервера и још увек се активно одржава.

ИСП-ови се придружују

До деведесетих година Усенет је био домен колеџа, универзитета и лабораторија за технолошка истраживања. Сваке године у септембру студенти бруцоша добили би свој први укус, што је резултирало годишњим таласом нових корисника Усенета. Они би или научили да воле Усенет или га мрзе, а бројеви би се на крају смањили током преосталих 11 месеци у години.

Тада је, у септембру 1993., Америца Онлине (АОЛ) постао први главни провајдер интернетских услуга који је корисницима услуге пружио Усенет. Усенет је постао део АОЛ-ове веће маркетиншке кампање за запошљавање нових претплатника. Овог пута се бројеви нису смањивали, а Усенет је постао знатно популарнији. Прилив је у Усенетовој заједници постао познат као "вечни септембар". Невсгроупс су се појавиле на сличан начин као данашњи подредници за сваку подређену групу људи који су довољно паметни и стрпљиви да науче Усенет.

Средином 90-их, хостинг америчких сервера постало је норма за америчке интернетске провајдере или ће претплатницима барем понудити рачун код трећег добављача. Сваки домаћин је синхронизирао свој садржај са свима другима, стварајући јединствену сувишну мрежу.

Усенет се и даље готово у потпуности користи за интеракцију засновану на тексту. Групе вести биле су претеча данашњих ББС форума (читај: реддит), блогова, РСС фидова и билтена.

Секс и бинарни подаци

Хијерархија .алт * покренула је широк избор група група, укључујући оне посвећене одређеним славним личностима и другим аспектима поп културе. Али раст две секције, посебно средином 1990-их, указивао је на промену парадигме која је заувек променила Усенет, за боље или горе.

„Бинарна“ датотека односи се на било коју текстуалну датотеку. У контексту Усенета, бинарни се обично односи на аудиовизуелне медије, укључујући филмове, ТВ емисије, видео игре, софтвер и музику. С добављачима интернетских услуга попут АОЛ-а који сада хостингује Усенет датотеке, могућност мреже да преноси велике количине података постала је изведива. Ово је, у комбинацији са раним ширењем кућних широкопојасних мрежа и кућних рачунара повезаних са интернетом, покренуло Усенетову трансформацију из агрегатора вести и дискусија у мрежу за дељење датотека.

Касније су Алт.сек и алт.бинариес постали два најпопуларнија одељка Усенета. До октобра 1993. године 8 процената свих корисника Усенета - 3,3 милиона људи - читало је вести са портала алт.сек. Групе за новине објављивале су слике у распону од плејбојевог стила до више фетиша у нишу и мање друштвено прихватљивих тема, укључујући бестијалност и силовање.

Нови програми су омогућили да се бинарне датотеке кодирају на Усенет-компатибилан начин, чинећи практичнијом дистрибуцију бинарних датотека. Датотеке на Усенету често ограничавају количину знакова дозвољених у посту. Како би заобишли ово ограничење, нови програми раздвајају бинарне датотеке на више мањих датотека које касније читач вести поново саставља. 2001. године уведено је кодирање иЕнц датотеке, што је смањило пренос података за 30 процената. Данашњи корисници Усенета ће без сумње препознати кодирање које је сада уобичајено у бинарним датотекама.

Алт.бинариес је дистрибуирао широк спектар другог садржаја, али био је посебно познат по пиратским материјалима заштићеним ауторским правима попут филмова, ТВ емисија, софтвера и музике. Иако су пропусност и простор на серверу брзо расли, домаћини Усенет-а борили су се да буду у току са великом количином података који се преносе и преузимају са својих сервера. Дакле, уведена су бинарна ограничења задржавања која би уклонила датотеке након што досегну одређено доба да би се направило простор за нове датотеке.

Неколико година пре него што је БитТоррент изумљен, Усенет се пребацио са платформе за дискусију на децентрализовано жариште пиратерије и порнографије.

Одбити

Средином до краја деведесетих година Усенет је достигао прекретницу за коју су се сложили многи њени горљиви корисници који су означили почетак дугог пада. Они који га се сећају наводе неколико различитих разлога, али вероватно је комбинација фактора довела некад растућу технологију у релативну несигурност.

Раст активних корисника је досегао врхунац и почео је да опада, али трошкови рада мреже и даље расту због прилива великих бинарних датотека, од којих су многи били или пиратски медији или порнографија. Када су провајдери Интернет услуга схватили да њихови претплатници могу и без Усенета, почели су да смањују бинарно време задржавања и на крају Усенет приступа уопште. Напуштање Усенета била је добитна добит за ИСП-ове који нису желели да буду одговорни за илегални садржај на својим серверима, али су желели да уштеде новац.

Друга популарна теорија је да се Усенет једноставно изгубио на Ворлд Виде Вебу. Неко време су се такмичили стандардима. Мозаик и Нетсцапе претраживачи су лаицима нудили далеко лакши и графички угоднији медиј за приступ садржају на Интернету. Усенет је тврдоглаво стајао уз своје текстуално сучеље, а такво графичко корисничко сучеље никада није завладало у широј заједници. Како се испоставило, командне линије нису за све.

Усенет и ННТП немају механизам за потврду идентитета. То је изузетно отежало уклањање нежељене поште, лажне преваре, малвера, фалсификованих заглавља и опште злоупотребе.

Почетком 2000-их, нерегулисана мрежа Усенета почела је да привлачи дистрибутере дечије порнографије. Провајдери су сарађивали са полицијом и дозволили корисницима да означе такав садржај, али било је то премало, прекасно за Усенетов ионако дрхтав јавни имиџ. АОЛ, први ИСП који је увео Усенет у главни ток, престао је да нуди приступ 2005. године.

У држави Нев Иорк је 2008. године на Усенету отворена истрага о дечјим порнографима. Тадашњи градоначелник Нев Иорка Андрев Цуомо удружио се са Веризон Цоммуницатионс, Тиме Варнер Цаблеом и Спринтом како би покренули јавну кампању за затварање извора дјечије порнографије. Њихово решење било је искључење приступа целој хијерархији .алт *, која је прикладно обухватала одељак алт.бинариес који трага за ресурсима. Десетине милиона корисника интернета једним су потезом изгубило приступ Усенету, а услиједило је још много ИСП-ова. Једном када се Усенет повезао са дечјим порнићем, нико га не би додирнуо палицом од 10 стопа.

Године 2010, родно место Универзитета Дуке - Усенет је отказао свој Усенет сервер, наводећи високе трошкове и малу употребу.

Независне вести

Како су алт.бинариес расле популарност, независне новинске услуге почеле су се појављивати како би задовољиле потражњу корисника. Они нуде и настављају да нуде висококвалитетну услугу, брза преузимања и много дужа времена задржавања од оних које нуде ИСП. Они укључују премиум Усенет провајдере који и данас послују, укључујући ЕасиНевс и Гиганевс између осталих.

Када су интернетски провајдери и универзитети почели да прескачу брод, ове услуге су расле да би попуниле јаз. За разлику од традиционалних домаћина који су понудили Усенет приступ као део већег пакета, независни Усенет провајдери усредсређени су искључиво на Усенет. Иако корисницима омогућавају приступ целој мрежи, обично се користе за преузимање датотека из алт.бинариес и других одељка за дељење датотека алте хијерархије.

До средине 2000-их независни Усенет провајдери били су најпопуларније средство за приступ Усенету. Али била је то по дефаулту победа; ИСП-ови и универзитети више нису жељели да имају ништа са тим.

Премиум Усенет провајдери наставили су да надограђују своју игру са клијентима који читају новине, приватним шифрованим приступом и све дужим временима задржавања.

Усенет данас

Усенет је и данас жив и активан, али то је само сенка његове некадашње славе. Неколико активних група за расправу је и даље снажно, али велика већина Усенетових претплатника користи је за преузимање бинарних датотека. Већина Усенет сервера налази се у САД-у.

Усенет сервери су такође прилично чести у земљама које се не придржавају Закона о ауторским правима Дигитал Миллениум. То значи да не морају да уклањају датотеке на захтев власника ауторских права. Док земље попут Холандије и Немачке имају своје верзије ових закона, провајдери Усенета немају успостављене аутоматизоване механизме за уклањање ДМЦА, а захтеви су ређи.

Просечна дневна количина података која се преноси на Усенету је уствари већа него икад, према премиум добављачу Алтопиа. Усенет ипак нема више корисника или активних група вести. Повећање се састоји од све већих и већих бинарних датотека које се преносе и преузимају, плус огромна количина аутоматизоване нежељене поште.

Пиратски садржаји из алт.бинариес и порнографија са алт.сек-а и даље су најпопуларнија хијерархија. Дечја порнографија је и даље проблем с којим се Усенет бори.

На Гоогле групама је доступна архива не-бинарних Усенет порука из 1981. године. Деја Невс је започео архивирање Усенет порука 1995. године, стварајући огромну базу података која се може претраживати. Гоогле је базу података набавио 2001. године, а затим је додао постове пре 1995. године који су донирани од неколицине универзитета и компанија. Гоогле наставља да архивира Усенет постове и пружа им заједнички излаз, али неки су критизирали Гоогле Групе, помало иронично, због његове лоше функције претраживања.

Извештаји Алтопиа од јануара 2017. Корисници Усенета шаљу 64,55 милиона пута дневно, за укупно 27,8 ТБ дневне запремине, али није јасно колико је тога нежељене поште. Укупни број новинских група сада износи око 120.000, али само 20.000 се сматра активним.

Упркос дугој спирали према доле, Усенет живи даље. А како светска мрежа постаје фрагментирана и централизована од стране великих корпорација, неке и даље у Усенету виде потенцијал да се реинкарнира као децентрализован, бесплатан и отворен Интернет који су направили корисници, за кориснике.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − = 65

Adblock
detector