Česta pitanja o antivirusnim programima

Što se događa ako moj antivirusni program nađe virus?

Pitanje o milijun dolara!

U idealnom slučaju želite da svoj antivirusni softver očisti zaražene datoteke ili ih potpuno ukloni.

Način na koji će se to dogoditi ovisit će o programu koji ste instalirali, ali općenito, većina sigurnosnih softvera pokušat će i premjestiti sumnjive datoteke u karantensko područje kako bi brzo uklonili rizik od širenja infekcije. Nakon što tamo stigne, softver će vam vjerojatno dati mogućnost pokušaja uklanjanja infekcije ili potpunog brisanja.

Hoće li antivirusni softver usporiti vaše računalo?

Pokretanje bilo kojeg programa na računalu usporit će ga i antivirusni softver nije iznimka.

Kad god pokrenete skeniranje, posebno temeljito, program će upotrijebiti CPU cikluse da bi obavio posao. Ako vam se istovremeno pokreću drugi programi koji između njih koriste značajnu količinu procesne snage, možda ćete primijetiti nešto usporavanje.

Općenito, utjecaj bi trebao biti zanemariv, pogotovo ako koristite moderno računalo, ali neki su antivirusni programi veće snopove resursa od drugih. Srećom, to je nešto što pokrivamo u našim detaljnim pregledima antivirusa.

Koliko je potrebno održavanje antivirusnog softvera?

Danas su antivirusni programi izuzetno mala mogućnost održavanja, pa vam je potrebno vrlo malo interakcije kako biste nastavili učinkovito raditi.

Pod pretpostavkom da ste ga pravilno postavili, jedini zadaci koje biste trebali redovito baviti su:

 • Svakodnevno provjeravati status svog antivirusnog programa - mnogi nude shemu u boji koja je u mogućnosti upozoriti vas na bilo kakve probleme. Ako program kaže da je sve u redu, onda je sve dobro. U suprotnom, produbite dublje da naučite u čemu je problem, a zatim ga otklonite
 • Ručno pokrenite dubinsko skeniranje, možda jednom tjedno ili koristite funkcionalnost samog antivirusnog programa da biste zakazali detaljno skeniranje, možda u vrijeme kad ste izvan stroja.
 • Provjera da li je program potpuno ažuriran. To bi se trebalo dogoditi automatski, ali savjetujem da potvrdim da su povremeno preuzeta i instalirana sva ažuriranja

Također je vrijedno ostaviti bilješku negdje istaknutu kako bi vas podsjetili kada vam pretplata istekne, kako se više nikada ne biste našli u položaju da nemate valjanu licencu.

Je li istina da su dobavljači antivirusa odgovorni za pisanje virusa od kojih me pokušavaju zaštititi?

Elvis je mrtav, čovjek je sletio na Mjesec, a dobavljači antivirusa ne pišu viruse.

Ovaj stari nugget je teorija zavjere koja već duže vrijeme radi runde. Iako nas i dalje tjera da razmišljamo o posljedicama ako je to istina, činjenica da još uvijek svatko misli da bi to mogla biti, također je izvor ekstremne frustracije.

U prirodi postoje, doslovno, milijuni komada zlonamjernog koda i nijedna tvrtka ne bi imala vremena sve to napisati.

Zločinci i drugi napadači odgovorni su za stvaranje tisuća novih virusa svaki dan, iako to čine s ciljem da zarade daleko više novca za kojeg se antivirusni dobavljač mogao nadati da će ponuditi lijek za problem za koji neki bezumno vjeruju da će i sam stvoriti.

Jedina zavjera - ili sjenovita praksa - koja stvara stvaranje i korištenje zlonamjernog softvera je način na koji su ga postavile određene vladine agencije, tj. Korištenje američke vlade Stuxnet za ciljanje nuklearnih centrifuga u iranskom postrojenju.

Zašto je moj novi antivirusni program samo otkrio nešto što je stari propustio?

Najvećim dijelom antivirusni se programi oslanjaju na baze podataka potpisa virusa radi prepoznavanja zlonamjernog koda na vašem računalu.

Iako su ti podaci većim dijelom pohranjeni u oblaku, a ne na tvrdom disku, i dalje su većinom specifični za dobavljača.

Dakle, jedna je tvrtka možda identificirala prijetnju koju je druga propustila.

Šanse ugledne tvrtke da dulje vrijeme ne potpišu novi komad zlonamjernog softvera male su, ali to se dogodi u kratkom roku.

Preuzeo sam novi antivirusni program, trebam li deinstalirati stari prije nego što ga pokrenem?

Apsolutno da.

Iako uvijek postoje iznimke od pravila, dva antivirusna programa obično se ne smiju susresti na istom sustavu - ne igraju se lijepo zajedno i čak mogu međusobno otkriti bazu podataka virusnih potpisa kao prijetnju.

Odgovor je, dakle, uvijek izbrisati jedan antivirusni program prije instaliranja drugog.

To je samo dobra praksa.

Ovdje možete pročitati više o pokretanju dodatnih sigurnosnih programa ako već imate instaliran antivirus.

Koje biste značajke trebali potražiti u antivirusnom programu?

Sa stotinama novih sojeva zlonamjernog softvera koji se svakodnevno stvaraju, antivirusni softver je za mnoge ljude osnovno sredstvo zaštite sebe i svojih računala od sve većeg spektra prijetnji.

Ali kakve bi značajke trebao imati antivirusni program?

Neke, poput mogućnosti otkrivanja i neutraliziranja zlonamjernog softvera, su očite. Jednostavnost upotrebe ne znači se. Ali koje tehničke značajke trebate tražiti? Evo nekoliko ključnih značajki, zajedno s kratkim opisom onoga što rade:

 • Skener u stvarnom vremenu - Jedna od ključnih komponenti, skener u stvarnom vremenu, bit će u potrazi za novo predstavljenim zlonamjernim softverom dok pokušava preuzeti svoj sustav.
 • Planirana skeniranja - Većina antivirusnih programa nudi vam mogućnost postavljanja rasporeda za skeniranje. Vrijedno je provjeriti koja se skeniranja mogu zakazati, jer samo neka daju mogućnost planiranja potpunih rutina skeniranja, a ne brzih ili korisnički konfiguriranih.
 • Automatska ažuriranja virusa - Ovo je važno - ako se vaš antivirusni program ne ažurira redovito, on neće biti ni približno tako učinkovit kao što bi trebao biti. S obzirom na to koliko su mnogi od nas zaboravljivi, automatska ažuriranja su po mom mišljenju ključna.
 • Automatska ažuriranja programa - Isto tako, sposobnost programa da se ažurira također je izuzetno korisna. Iako većina zaštite dolazi u obliku ažuriranja virusa, ponekad će se i sam program nadograditi kako bi mu se pružio više funkcionalnosti ili mogućnosti otkrivanja novih prijetnji. Dobri antivirusni programi imat će mogućnost automatske provjere ažuriranja.
 • Pristupni skener - Ovaj je skener prilično nerazjašnjiv - brzo pretražuje bilo koji program ili datoteku dok se otvori.
 • Skener na zahtjev - Skener na zahtjev radi upravo ono što podrazumijeva - pruža vam mogućnost skeniranja datoteke ili mape kad god odlučite da.
 • Heuristički skener - Sve više važni kako se povećava količina novog zlonamjernog softvera, heuristički skeneri mogu otkriti prijetnje na temelju onoga što se zna o postojećem zlonamjernom softveru i njegovom ponašanju, a ne oslanjajući se na posebne potpise.
 • Skenirani skener datoteka - Takav će skener omogućiti antivirusnom programu skeniranje datoteka sadržanih u komprimiranim datotekama, poput zip datoteka.
 • Blokiranje skripte - Jezici skripti često se koriste za izvršavanje zlonamjernog koda izravno s web stranica. Dobri AV programi doći će sa mogućnošću nadziranja Java, ActiveX, Visual Basic i ostalih vrsta skripti i otkrivanje i blokiranje zlonamjernih aktivnosti.
 • POP3 skeniranje e-pošte - To omogućava antivirusnom softveru mogućnost nadziranja dolaznog i / ili odlaznog POP3 prometa putem e-pošte, kao i svih pridruženih datoteka u prilogu radi otkrivanja virusa i drugih prijetnji zlonamjernog softvera.
 • Zaštita web pošte - Bitna zaštita za sve koji koriste internetsku e-poštu kao što su Hotmail ili Yahoo! Mail, djeluje u približno istoj mjeri kao i POP3 skeniranje e-pošte.
 • Zaštita za instant poruke - Usluge Instant Messaging i dalje su popularna platforma za širenje zlonamjernog softvera. Dobar antivirusni program nadgledat će takve usluge kako bi otkrio i blokirao zlonamjerne prijetnje.

Dakle, koji je najbolji antivirus za upotrebu?

Bojim se da ne mogu samo imenovati jedan proizvod i reći vam da ga nabavite - antivirus je osobni izbor, a za vas će vjerojatno biti onaj koji nudi potrebne funkcije i dobro funkcionira na vašem sustavu dok ulazite u cijena koja djeluje za vaš proračun.

U skladu s tim, gotovo sigurno ćete se željeti pridržavati softvera koje nude najveće, najpoznatije, kompanije u industriji, poput BitDefendera, ESET-a, F-Securea, Kasperskyja, McAfee-a, Symanteca i Trend Micro-a, nekoliko.

Nešto što ne možemo dovoljno naglasiti je napraviti vlastito istraživanje prije nego što kupite ili na neki drugi način preuzmete antivirusni program.

Oni nisu stvoreni jednaki i vjerovatno je da ćete isti program koristiti najmanje godinu dana, tako da je važno donijeti informiranu odluku.

Da biste započeli, morat ćete smanjiti pretraživanje na antivirusne programe koji su kompatibilni s vašim operativnim sustavom. Ako koristite Windows koji će vam ostaviti puno veći bazen ako ako koristite Mac ili Linux, morat ćete dodati više kriterija.

Jeste li, na primjer, gromoglasni igrač koji će poželjeti antivirusni program koji svijetli na resurse ili koji ima mogućnost obustaviti skeniranje za vrijeme igranja? Jeste li povremeni surfer koji se nikad ne prijavljuje na osjetljiva web mjesta ili pohranjuje osobne podatke na svom računalu, pa tako besplatni antivirusni program čini atraktivnom ponudom?

Kad ste procijenili svoje potrebe i podudarne programe s vašim operativnim sustavom, tada ćete morati dodatno suziti stvari provjerom rezultata neovisnih laboratorija, usredotočujući se prvenstveno na rezultate otkrivanja i uklanjanja.

Nakon što utvrdite svoja dva najbolja ili dva izbora, vrijeme je da pročitate detaljne recenzije koje daju iskrenu procjenu prednosti i nedostataka svakog programa, kao i povratne informacije koje su ostavili drugi vlasnici istog softvera

Tek tada možete donijeti informiranu odluku o tome koji će antivirusni program biti najbolji za vašu jedinstvenu situaciju.

Da li besplatni antivirusni program nudi odgovarajuću zaštitu?

Postoji stara poslovica koja kaže da dobijate ono što plaćate, a u slučaju antivirusnog softvera koji je istinit.

To ne znači da bi besplatne antivirusne programe trebalo izbaciti iz ruku - neki su zapravo jako dobri i nekima mogu biti dovoljni..

Što se tiče neovisnog testiranja, rezultati AV-Test.org u određenom vremenskom razdoblju pokazuju da su besplatni antivirusni programi u cjelini bolji niži od plaćenih alternativa na tržištu, a naše vlastito iskustvo nas je naučilo da i besplatni programi obično pate od nedostatka dodatnih značajki, manje od zvjezdane podrške, opsesije prodajom ili kombinacijom sva tri.

Hoće li bilo koji od tih problema biti raskida ugovora, vjerojatno će ovisiti o tome za što se računalo koristite, kako cijenite svoje podatke i svoj osobni financijski položaj.

U svakom slučaju, poželjno je instalirati bilo koji antivirusni program, a da ga nemate iako želite biti u potrazi za besplatnim, ali lažnim antivirusnim programima koji nisu bolji od virusa koje pokušavate izbjeći..

Je li sigurno koristiti računalo ili drugi uređaj bez instaliranog antivirusa ili drugog sigurnosnog programa?

Da!

Da li bih želio dati odgovor na to pitanje, ali istina je da za veliku većinu ljudi zaista nije dobra upotreba međusobno povezanih uređaja bez instalirane neke sigurnosne zaštite.

Sigurno ste čitali ili čuli od sigurnosnih stručnjaka koji nikada ne instaliraju antivirus i nikada ne podižu zlonamjerni softver na svoje uređaje, ali jeste li stručnjak?

Ako ne, pretpostavljat ćete veliki rizik sa svojim podacima ako ih ne zaštitite.

A ako ne upotrebljavate Windows, ni na to niste imuni - samo zato što je Microsoftov operativni sustav povijesno bio najviše ciljani, to ne znači da su ostali operativni sustavi u potpunosti zanemareni. Primjerice, zlonamjerni softver na Macu stvar je stvar koja postaje sve veća.

Dakle, bez obzira na sustav koji koristite, antivirusni program može pomoći tako što dramatično smanjuje šansu da vaš sustav bude zaražen virusom, trojanskim virusom ili drugim zloćudnim kodom.

To ne znači da će vam antivirusni program pružiti 100% zaštitu od svih trenutnih i budućih prijetnji - neće, jer je neki zlonamjerni softver posebno dizajniran za zaobilaženje sigurnosnog softvera i / ili otežavanje otkrivanja.

Ipak možete poboljšati svoje šanse za izbjegavanje virusa i drugih prijetnji. Evo nekoliko brzih savjeta:

 • Odaberite antivirusni program koji visoko cijenjeni u neovisnim laboratorijima za testiranje poput AV-TEST i AV Comparatives i pročitajte naše recenzije koje objašnjavaju i prednosti i nedostatke vodećih antivirusnih programa..
 • Osigurajte da se antivirusni program redovito ažurira - preporučuje se barem jednom dnevno. Isto vrijedi i za vaš operativni sustav - ako su dostupna sigurnosna ažuriranja, odmah ih instalirajte
 • Redovito izvršavajte cjelovita pretraživanja. Većina antivirusnih programa provjerit će novoinstalirane programe, ali potpuno skeniranje može vam pomoći u otkrivanju svega što se moglo provući pokraj vaše obrane.
 • Obratite pažnju na svoje računalo - ako se počne čudno ponašati, djeluje sporo ili počnete vidjeti veliki broj web oglasa, vjerovatno je da ste pokupili nešto neželjeno, pa pokrenite skeniranje odmah

Ovaj zlonamjerni softver zvuči zastrašujuće - kako to prije zarazi moj uređaj?

Kad su se računala prvi put pojavila u kućanstvima, to su bili luksuzni predmet, koji je često koštao malo bogatstva. Kao takvi, oni nisu predstavljali sočnu metu za kriminalce, zbog njihovog ograničenog broja i poteškoća da ih se cilja u tim danima prije interneta.

Kako su cijene padale, a sve više ljudi kupovalo računala, oni su postali malo zanimljiviji lošim glumcima, ali jedini način zaraziti računalo bio je nezgrapnim izmjenjivim diskovima. Kao rezultat toga, rani se zlonamjerni softver nije proširio daleko i imao je tendenciju da bude ograničen na otežavajući, a ne na destruktivni kod. Napisali uglavnom koderi za usamljene spavaće sobe, rani pisci virusa učinili su mnogo kako bi oblikovali budući stereotip za "hakera" koji i danas postoji.

Tek se u posljednje vrijeme zlonamjerni softver pretvorio u značajnu prijetnju kakva je danas i na tome se možemo zahvaliti internetu.

Kako su računala išla u mainstream, a kućanstva spojena na web, malware je iskoristio priliku za prelazak u mainstream. Odstranjen s diskete i milijuni potencijalnih žrtava zarazio se odjednom postao održivim sredstvom za izazivanje masovnog uništavanja ili počinjenja zločina koji bi mogli uložiti ogromne svote novca.

Pa kako taj zlonamjerni softver dolazi na vaš sustav?

Nažalost, postoji jako puno načina na koje se to može dogoditi. Popis svih njih ovdje bi bio daleko izvan okvira ovog članka, ali, da bih vam dao ideju, evo nekih od najčešćih načina na koji se provlači na vaš sustav:

 • Upotrebom antivirusnog softvera - Uz ogromnu količinu zlonamjernog softvera na webu danas su šanse da se to izbjegne malene. Iako se profesionalci u sigurnosti i drugi korisno sposobni korisnici mogu riješiti ne korištenja antivirusnog softvera, većina ljudi to ne može. Dakle, ako već nemate instaliran AV program, učinite sebi uslugu i odmah je preuzmite.
 • Tako da nema instaliran vatrozid - Ako računalo povežete s bilo kojom mrežom, ali nemate vatrozid, onda ostavljate otvorena sva vrata i prozore. Pronalaženje vatrozida je jednostavno - oni dolaze u paketu s internetskim sigurnosnim paketima, povremeno su uključeni u antivirusne programe i besplatni su u paketu s mnogim verzijama sustava Windows.
 • Preko nenadmašenih operativnih sustava - Sa sustavom Windows 10 Microsoft je počeo automatski uvoditi ažuriranja operacijskog sustava, ali starije verzije sustava Windows još uvijek trebaju određenu razinu uključenosti korisnika kako bi osigurali da se najnovije sigurnosne prijetnje zakrpe što je brže moguće. Ako ažuriranja ne instalirate brzo nakon što postanu dostupna, dajete zlonamjernom softveru priliku da uđe u vaš sustav.
 • Kroz druge nepatkirane programe - Zlonamjerni softver ne upotrebljava samo nepakirane operativne sustave - on može otkloniti nedostatke i u drugim programima. Ako bilo koja datoteka ili aplikacija na vašem računalu kaže da je potrebno ažuriranje obratite pažnju. To se posebno odnosi na programe slične Adobeu i Javi koji su i dalje glavna meta hakera i ostalih cyber kriminalaca..
 • Otvaranjem privitaka e-pošte - Ako ste primili e-poštu od nepoznatog izvora, trebali biste biti nevjerojatno oprezni u otvaranju privitaka u poruci. Sakrivanje virusa i drugih prijetnji u priloženim datotekama stara je, ali još uvijek vrlo uspješna taktika za autore zlonamjernog softvera.
 • Kliknete na skočnim prozorima koji tvrde da je vaše računalo zaraženo - Ovo je još jedna stara prevara koja i dalje ostaje uspješna za one koji stoje iza nje. Tvrdnjom da je vaše računalo zaraženo, osoba koja stoji iza računara pokušati će vas natjerati u kupnju neučinkovitog rješenja ili, još gore, ponudit će vam antivirusni skener koji je i sam zlonamjerni softver.
 • Klikom na veze u e-porukama - Ako primite e-poštu koja sadrži vezu na web mjesto, budite sigurni da znate na što namjeravate kliknuti - neke su web stranice osmišljene kako bi zarazile vaše računalo čim ih posjetite. I ne samo to, neke veze do "banaka" i drugih usluga na koje se morate prijaviti dizajnirane su za krađu vaših vjerodajnica za prijavu, pa pripazite i s tom prijetnjom.

Pa što je antivirusni softver ionako?

Protivvirusni program (AV) dio je softvera dizajniran za zaštitu vašeg stolnog računala, prijenosnog računala, netbooka, Maca ili mobilnog uređaja od zlonamjernog softvera (češće nazvanog "zlonamjerni softver").

Zlonamjerni softver - o tome više kasnije - ime je dodijeljeno bilo kojem dijelu koda koji je osmišljen da vam na neki način poremeti sustav, bilo ako u svrhu nanošenja tuge, krađe vašeg novca ili bilo koje druge vrste zlobnog ili kriminalnog ponašanja.

Antivirusni softver dizajniran je kako bi spriječio tu prijetnju, obično putem metoda otkrivanja na temelju potpisa. Potpisi virusa temelje se na jedinstvenim dijelovima koda koji se nalaze u zlonamjernom softveru i obično se provjere zbrajaju / heše i distribuiraju u obliku redovitih ažuriranja antivirusnih potpisa. Drugim riječima, istraživači antivirusnih tvrtki prodiru u novi računalni virus ili drugi komad zlonamjernog softvera, analiziraju ga i zatim kažu svom sigurnosnom softveru na što moraju paziti kako bi ga otkrili.

Otkako je antivirusna industrija rođena u 1980-ima, tehnologija je dolazila na korak od nas, prije svega kao odgovor na sve veći broj prijetnji.

Kada je internet bio u povojima, broj virusa i drugih vrsta zlonamjernog softvera bio je malen u odnosu na današnji. Kao rezultat toga, AV dobavljači mogli bi osigurati sigurnost svojim kupcima jednostavnim slanjem ažuriranja mjesečno na diskete. Danas je broj prijetnji ogroman i novi se malware pojavljuje svake minute u danu. Povremena ažuriranja više nisu dovoljna pa današnji sigurnosni programi nude gotovo neprekidna ažuriranja koja se često isporučuju preko oblaka.

Također, promijenio se i način otkrivanja virusa. Jednostavno podudaranje potpisa nije dovoljno za rješavanje evoluirajuće prijetnje - moderni antivirusni programi danas imaju tendenciju da uključuju dodatne alate kao što su tehnologija otkrivanja i sprečavanja provale zasnovana na ponašanju.

Često postavljana pitanja o vatrozidu

U ranim danima računanja ponizni PC smatrao se tek ničim brojim uređajem za drobljenje - glorificiranim kalkulatorom, i, ako budem iskren, to je bila poštena procjena najranijih strojeva i njihovih mogućnosti.

Najranija računala koja su kupljena samo od onih najdosadnijih u društvu često su viđena kako spremaju recepte i koriste se za kućno budžetiranje.

Neki su čak korišteni za posao, iako je zaista bilo obvezno nositi sve one diskete od 5,25 ((da, tada su stvarno bile diskete) između kuće i ureda.

S druge strane, sporo prihvaćanje računala i nedostatak povezanosti (bilo je vremena kada Internet nije stvar) značilo je da sigurnosne prijetnje gotovo da i ne postoje.

Kao što je Graham Cluley nedavno objasnio u intervjuu za Tripwire:

Kad sam prvi put započeo, otprilike 200 novih računalnih virusa otkrivalo se svakog mjeseca (mislili smo da je tada bilo mnogo).

Većina naših kupaca primala je ažuriranja putem pošte na diskovima od 5 ”inča svaka tri mjeseca.

Oni koji su bili paranoični mogli su povezati svoj modem na oglasnu ploču antivirusne tvrtke i preuzeti ažuriranje otprilike jednom mjesečno.

Međutim, stvari su se promijenile, a moderna su računala daleko moćnija nego ikad prije.

Doduše, čak su i najnoviji telefoni milijun puta moćniji od osobnih računala prošlog tisućljeća.

Računala, tableti, telefoni, pa čak i televizori i frižideri također su pronašli novi smisao u svom životu, uklonili su ga iz okova jednog kućnog doma i omogućili da lutaju globalnim velesilama poznatim kao svjetski web.

I to mijenja sve.
Kao što kaže gospodin Cluley:

Sada se otkriva 400.000 novih uzoraka zlonamjernog softvera svaki dan, što otprilike otkrije oko 3-4 zlonamjernih programa u sekundi.

I ne samo to, već su zamijenjeni i stereotipni mrljasti hakeri iz prošlosti, organizirani kriminalci koji žele zaraditi što više novca.

S velikom povezanošću dolazi do velikog rizika

Domaće računalo minulih godina zamijenjeno je bržim, mršavijim uređajima koji su doslovno otvorili novi svijet za one koji ih koriste.

Pitajte danas bilo koga, posebno djecu, a oni će vam reći da je računalo internet.

Stari kalkulator precijenjene cijene nadjačan je novom tehnologijom koja može stati u džep ili biti privezana za zglob i sve se povezuje u isti elektronički prostor, omogućavajući gotovo trenutnu komunikaciju s drugim ljudima i drugim uređajima, bilo gdje u svijetu.

Međutim, takav ulaz u vanjski svijet ne dolazi bez problema.

Dok će vam računalo, pametni telefon ili pametni sat omogućiti komunikaciju s drugim ljudima, oni će pokušati komunicirati s vašim uređajem ... i ne žele svi igrati dobro.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Adblock
detector