Usporedba podataka na osnovi podataka utemeljena na podacima

Najbolji antivirus

Na tržištu su trenutno dostupni deseci antivirusnih alata. Opcije velikog imena kao što su Norton, McAfee, Bitdefender i AVG obično dobivaju najviše naslova i najviše pažnje. No, jesu li vrhunski alati na tržištu doista najbolji?

Nažalost, analizu mnogih različitih laboratorijskih testova, pregleda potrošača i drugih podataka može dugotrajno. Štoviše, usporedba svake dostupne usluge s ostalim nije jednostavan zadatak.

Srećom, preuzeli smo veliki dio napornog rada za vas! Korištenje trenutno dostupnih podataka iz nedavne neovisne laboratorije za testiranje, podatke o cijenama i mjesta pregleda korisnika, razvili smo jednostavne alate koji će vam pomoći brzo i jednostavno uspoređivanje dostupnih 50 antivirusnih alata.

Naši alati nude potpuno nepristran pristup pronalaženju najboljeg antivirusnog softvera po cijeni. Na ovaj način znate da vam se ne prodaje proizvod koji može biti neefikasan u pronalaženju i uklanjanju zlonamjernog softvera iz vašeg sustava.

Tablica antivirusnog softvera prilagođena potrošačima

Ako tražite brzi i jednostavni referentni vodič, pomoću ove tablice potražite softver koji bi vas mogao kupiti ili uporedite različit softver na temelju određenih važnih kriterija, kao što je cijena.

Skupni antivirusni rezultati i podaci

Upotrijebite sljedeći alat za usporedbu antivirusnih alata na temelju zaštite (koliko učinkovito identificiraju zlonamjerni softver), performansi (koliko se učinkovito izvode na vašem računalu) i lažnih pozitivnih rezultata (koliko često pogrešno identificiraju sigurne programe kao viruse). Možete i filtrirati prema cijeni i po tome koliko ćete instalacija uređaja dobiti po najnižoj mogućoj cijeni.

Usporedba podataka na osnovi podataka utemeljena na podacima var divElement = document.getElementById ('viz1544283110313'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName ('objekt') [0]; vizElement.style.width = '100%'; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) + 'piksela'; var scriptElement = document.createElement ('skripta'); scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js'; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Kako koristiti ovaj alat

Postoji više načina na koje možete koristiti ovaj alat.

Prvo možete filtrirati pomoću objedinjene zaštite, performansi ili lažno pozitivnih rezultata. Jednostavno kliknite okvir za to ime.

Svaki se alat organizira na temelju toga koliko nezavisnih laboratorija ima nedavni test za taj softver. Na primjer, Avast Free Antivirus 18 jedini je alat koji su testirani u svih 5 neovisnih laboratorijskih programa za testiranje iz kojih smo podatke prikupili.

Sav softver dostupan u podacima obojen je prema zbirnim rezultatima koje su dobili (0-100, a 100 je savršena ocjena). Svaka točka na grafikonu mjeri se veličinom instaliranja uređaja za minimalnu cijenu kupnje.

Upotrijebite filtre na desnoj strani potražite određene alate prema nazivu ili filtrirajte na temelju minimalnog broja uređaja s jednogodišnjom kupnjom, godišnjom cijenom pretplate (ako postoje), brojem neovisnih laboratorija koji testiraju svaki program i prosječna ocjena za tu kategoriju.

Na primjer, ako želite da antivirusni program sa zaštitnim rezultatom od najmanje 90 posto testira najmanje 4 laboratorijska programa i košta ne više od 50 dolara godišnje, Avast Free AntiVirus 18 je najbolji savršen alat za upotrebu.

Trebam li antivirusni softver?

Ako posjedujete osobno ili radno računalo ili bilo koji drugi uređaj koji se povezuje na internet, potreban vam je antivirus. 

Loši akteri na mreži redovito koriste i poboljšavaju svoje metode za zarazu računala. To uključuje putem phishing e-mailova i web stranica, zaraženih preuzimanja (uključujući putem popularnih web lokacija društvenih medija poput Facebooka), pa čak i s USB uređaja, poput flash diskova.

Povezano: Česte prevare s krađu identiteta i kako ih izbjeći

Prema G-Data, nova se inačica zlonamjernog softvera otkriva na mreži svaka 4,2 sekunde. Bilo je gotovo 8 milijuna poznatih računalnih virusa i u 2017. godini.

Što duže imate računalo i što više web lokacija pristupate i primate e-poruke, veće su vam šanse za zarazu virusom. S milijunima virusa koji lebde internetom na kraju postaje pitanje ne hoćete li dobiti računalni virus, nego kada ćete ga dobiti.

Računarske infekcije ne mogu samo osakatiti vaš posao i skupo ih je ukloniti, već mogu ukrasti i vrijedne podatke. I mnogi virusi dizajnirani su tako da se sakriju na vašem računalu, tiho snimajući vaše tipke, lozinke i još mnogo toga. Alternativno, ransomware softver koji je dizajniran tako da vas isključuje s računala i zahtijeva uklanjanje plaćanja, spada među najbrže rastuće vrste zlonamjernog softvera.

Svi su operativni sustavi osjetljivi na virusne infekcije

Svi bi korisnici računala trebali razmotriti instaliranje barem besplatnog, antivirusnog alata treće strane. Trenutno većina operativnih sustava dolazi s unaprijed instaliranim besplatnim alatom, ali trebali biste razmisliti i o kupnji ili preuzimanju zasebne aplikacije. Naši podaci sugeriraju da programi uključeni u većinu operativnih sustava nisu ni približno tako učinkoviti.

Najbolje rješenje za zaustavljanje zaraze zlonamjernim softverom je uporaba antivirusnog programa. Ovi alati kontinuirano skeniraju vaše računalo ili mobilni uređaj i web preglednik, tražeći poznate viruse i sve što izgleda i djeluje poput virusa. Kada se otkrije sumnjivi virus, alat će ga automatski staviti u karantin, sprječavajući ga da zarazi vaš uređaj. Tada ćete dobiti poruku koja vam daje mogućnost da datoteku izbrišete ako je virus ili je pustite ako je bila lažna pozitiva.

Ako instalirate antivirusni alat na uređaj koji je već zaražen, možete ga koristiti i za skeniranje uređaja i uklanjanje postojećeg zlonamjernog softvera ili drugih infekcija..

Windows antivirus

Iako bi korisnici računala Mac također trebali razmotriti dobivanje antivirusnog alata, posebno bi imali Windows korisnici. Preko 99 posto postojećeg zlonamjernog softvera dizajnirano je posebno za zarazu Windows računala.

To ne znači da su Windows računala inherentno ranjivija od Mac računala. Međutim, rasprostranjenost virusa koji utječu na Windows računala znači da je vjerojatnije da ćete kao korisnik Windowsa naići na virus u nekom trenutku dok pregledavate web ili koristite svoju e-poštu.

Mac antivirus

Jedna od najvećih prijetnji za Mac korisnike je saučešće. Iako je većina postojećih virusa dizajnirana za računala sa sustavom Windows, Mac računala i dalje su osjetljiva na infekcije virusima.

Značajno je da postoji mnogo manje antivirusnih programa koji postoje za Mac računala, ponajviše zbog daleko manjeg broja Mac računala i manjeg broja virusa koji utječu na Mac računala. Kao rezultat toga, naše se istraživanje usredotočuje samo na Windows računala. Pregled vrhunskih Mac antivirusnih programa možete pronaći ovdje.

Linux antivirus

U Linux zajednici se neprestano raspravlja o tome je li antivirus potreban ili ne za ovaj operativni sustav. Argument je u osnovi isti kao i kod Mac korisnika. Budući da ima manje korisnika Linuxa, postoji i puno manje virusa koji napadaju Linux operativne sustave.

Međutim, otkrili smo da Linux računala mogu i mogu dobiti viruse. Više možete saznati ovdje u našoj studiji o virusima Linuxa.

Android i iOS antivirus

Virusi na mobilnim uređajima daleko su rjeđi, ali oni ipak postoje. Među svijetom mobilnih uređaja situacija je slična Windowsu i Macu. Ako imate Android uređaj, izuzetno ste osjetljivi na zaraze virusom, posebno od zlonamjernih preuzimanja aplikacija.

Prema mobilnoj tvrtki za cyber-sigurnost Lookout, krađa identiteta je među najvećim prijetnjama s kojima se suočavaju korisnici mobilnih uređaja. Ono što je posebno važno, mnogi korisnici mobilnih uređaja nisu spremni zaustaviti pokušaje krađe identiteta, koji sve više dolaze u obliku neželjene tekstualne poruke.

Mnogi antivirusni alati koje pokrivamo u našim podacima nude mobilne alate. Međutim, postoje i mnogi alati koji su dostupni posebno za Android i iOS uređaje.

Kako odabrati antivirusni program

Pomoću neovisnih antivirusnih testova prikupili smo podatke o preko 30 AV alata koji su trenutno dostupni potrošačima i tvrtkama. Zatim smo stvorili alat koji svaki alat uspoređuje na temelju njegovih prosječnih rezultata laboratorijskih testova u tri glavne ispitivane kategorije:

 • Zaštita: Koliko učinkovito svaki alat prepoznaje i zaustavlja zlonamjerni softver
 • Lažni pozitivi: Koliko često svaki alat pogrešno označava sigurne programe kao zlonamjernim softverom
 • Izvođenje: Sveukupni utjecaj koji svaki alat ima na resurse sustava (kao što su memorija i CPU)

Za analizu je korišteno 5 podataka laboratorijskih ispitivanja:

 1. AV-Test
 2. AV-Usporedni
 3. SE laboratoriji
 4. Bilten o virusima
 5. MRG Effitas

Svaki laboratorij održava različite standarde i metode ocjenjivanja. Na primjer, AV-test stvara ocjenu od 6 za svaku kategoriju. U međuvremenu, AV-Comparatives dodjeljuje ocjenu od 100 za zaštitu, ali koristi sirovi broj Lažnih pozitivnih rezultata umjesto stvaranja rezultata.

Uz to, nisu svi laboratoriji testirali iste AV alate, a neki, poput MRG Effitas, nisu testirali za sve tri kategorije (MRG Effitas nudi samo rezultate zaštite).

Da bismo uzeli u obzir te razlike, uzeli smo prosjeke i izvršili prilagođavanja kako bismo izjednačili njihove ocjene. Također smo stvorili naše karte kako bismo razlikovali koliko se laboratorijskih testova pojavio svaki AV softver.

Nadalje, dodali smo dodatne filtre kako bismo pomogli potrošačima da prepoznaju koji alati mogu biti najbolja vrijednost. Za to smo uključili minimalnu otkupnu cijenu, broj dozvoljenih uređaja za kupnju i prosječnu ocjenu na temelju ostalih web mjesta za pregled potrošača, ako su dostupna.

Pregled rezultata

Nekoliko je zanimljivih podataka iz podataka koji mogu zanimati potrošače.

Prvo, treba napomenuti da je gotovo svaki AV alat na tržištu koji je testiran u pet laboratorijskih laboratorija izveden slično u pogledu zaštite. To znači da će gotovo svaki alat koji ste kupili vjerojatno identificirati, staviti u karantenu i očistiti zlonamjerni softver s vašeg sustava s velikim stupnjem uspjeha. Od alata testiranog u laboratorijima, samo su 4 primljena rezultata podparabora:

 1. ViriT eXplorer PRO: 40.83 / 100
 2. Webroot antivirus: 72,75 / 100
 3. Klijent sigurnosnog oblaka u porastu: 77,86 / 100
 4. Ukupna sigurnost brzog zacjeljivanja: 79.40

Svi ostali dobili su skupne ocjene 90/100 ili više. To znači da je najbolja opcija potrošača da pažljivije razmisle o drugim vrijednim područjima: Performanse, Lažni pozitivni podaci, Cijena i broj uređaja koji su dozvoljeni po kupnji.

Izvođenje

Samo su dva laboratorija za testiranje (AV-Test, AV-komparativ) izmjerila AV alate koje su testirali na utjecaj sustava. Među onima koji su testirani, 3 najbolja alata su:

 • eScan Internet Security Suite
 • Internet sigurnost Ahnlab V3
 • Panda Free Antivirus

Međutim, Ahnlab nije dostupan potrošačima, a iako je Panda Free Antivirus postigao dobre rezultate, njegova ocjena lažnih pozitivnih rezultata bila je izuzetno slaba. Zbog toga je eScan Internet Security Suite najbolji u ovoj kategoriji.

Lažni pozitivi

Četiri laboratorija za ispitivanje koristila su lažne pozitivne mjere kao mjera za ispitivanje. Međutim, nije se pokazao svaki alat u svakom laboratorijskom testu, pa smo morali prilagoditi posebno AV-komparativu, koji nije stvorio prosječni rezultat za tu kategoriju, već je ponudio samo neobrađeni broj (npr. Ukupni broj lažni pozitivni rezultati svakog alata poslan natrag).

25 alata iz ove kategorije postiglo je savršenih 100, što znači da nisu poslali nijedan lažan pozitivan rezultat. Međutim, ako uzmete u obzir performanse i zaštitu rezultata, prva 3 alata u ovoj kategoriji su:

 • eScan Internet Sigurnost
 • Vipre Advanced Security
 • AVG Internet Sigurnost

eScan je također najbolji u ovoj kategoriji, iako su i Vipre i AVG imali znatno bolju ocjenu u kategoriji zaštite, dok je eScan postigao savršenih 100 performansi i lažnih pozitivnih rezultata. Treba, međutim, napomenuti da jedini drugi alat koji je mogao dobiti savršenih 100 u dvije kategorije bio je AVG Internet Security, koji je postigao 100 bodova u Zaštiti i Lažnom Pozitivu.

Cijena (besplatno)

Očito je da većina potrošača preferira besplatan alat u odnosu na plaćeni. I doista, mnogi besplatni alati na tržištu visoko su kvalitetne opcije koje vrijedi razmotriti.

Najbolji besplatni antivirusni alati na tržištu, temeljeni na prosjeku rezultata u sve tri kategorije, uključuju:

 • Tencent PC Manager
 • AVG besplatni antivirus
 • Besplatni antivirus Avast
 • Besplatni sigurnosni apartman Avira

Potrošači bi također mogli razmisliti o upotrebi programa Microsoft Windows Defender koji dolazi s novom instalacijom sustava Windows ili Panda Antivirus Free. Ta dva alata postižu dobre rezultate u kategorijama Zaštita i Izvedba, ali loše u Lažnim pozitivnim rezultatima.

Cijena (plaćeno)

Što se tiče jeftinih opcija, ipak, postoji nekoliko istaknutih AV alata koji mogu ponuditi veliku vrijednost i kvalitetu, dok postoje neke značajne iznimke koje su suviše skupe za ono što isporučuju..

Među plaćene alate najbolji uključuju:

 • NANO Antivirus: 12,03 USD za 500 dana (možda nisu dostupni potrošačima iz SAD-a ili Velike Britanije)
 • Arcabit antivirus: 23,64 USD godišnje
 • Avira Antivirus Pro: 35,99 USD godišnje
 • Internet sigurnost G-podataka: 39,95 USD godišnje
 • Internet Sigurnost Comodo: 39,99 USD godišnje
 • eScan Internet Sigurnost: 49,95 USD godišnje

Pored njih, većina usluga košta 50 dolara godišnje ili više, a usluge s najboljim rezultatima testiranja u konačnici su i najskuplje. eScan je jedina iznimka, što ga čini jednom od najbolje plaćenih opcija na temelju pozitivnih rezultata ispitivanja.

Međutim, nekoliko alata jednostavno ne vrijedi jer su i skupi i slabije izvedljivi. To uključuje:

 • Ukupna sigurnost brzog zacjeljivanja: 74 dolara godišnje
 • PC Pitstop: 50 USD godišnje

Ostali dostupni alati možda još uvijek vrijede cijene kada potrošači uzmu u obzir druge značajke. Pojedinačna istraga tih značajki može biti oprezna prije donošenja konačne odluke na temelju cijene.

Minimalni uređaji po kupnji

Većina AV tvrtki mjesečno naplaćuje više novca za više instalacija uređaja. Međutim, svaka nudi određeni broj instalacija uređaja za baznu cijenu. U većini slučajeva softver možete instalirati na više uređaja za jedan trošak. Ako trebate pokriti više uređaja uz uštedu novca, nekoliko AV alata su mogućnosti izdvajanja:

 • AVG Internet Sigurnost: Neograničen broj instalacija uređaja, 79,99 USD godišnje
 • Internet sigurnost McAfee: 10 uređaja, 89,99 USD godišnje
 • Ukupni premijski premij: 5 uređaja, 79,99 USD godišnje

Oni koji žele pokriti više uređaja možda će se bolje poslužiti jednom od ovih opcija, a svi oni imaju dobre rezultate ispitivanja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =

Adblock
detector