10 legjobb ingyenes TFTP-kiszolgáló Windows, Linux és Mac rendszerekhez

10 legjobb ingyenes TFTP-kiszolgáló Windows, Linux és Mac rendszerekhez

Különféle lehetőségek vannak Fájlátviteli protokollok (FTP) ma az interneten használatban van. Az egyik legalapvetőbb, és ezért a legszélesebb körben alkalmazott alacsony szintû egyszerû fájlátvitel a következő Triviális FTP vagy Triviális fájlátviteli protokoll (TFTP). Ebben a cikkben bemutatjuk a 10 legjobb TFTP szervert mind a Windows, mind a Linux rendszerekhez.

A TFTP kritikus fontosságú a beágyazott eszköz javítások és konfigurációk fenntartásában, és sokáig fennmarad. A protokoll gyakran megtalálható olyan eszközökben, mint az útválasztók, a médiacsomagok és a mobiltelefonok. Ez a fő mód, ahogyan a firmware-fájlokat ezekre az eszközökre továbbítják, hogy frissítsék vagy javítsák őket.FFTP a biztonság hiánya miatt nem alkalmas az internetes használatra. Az FTP gyakoribb az interneten történő használat során, és a biztonságosabb SFTP népszerűsége növekszik a biztonságos internetes fájlátvitel szempontjából.

Rengeteg részlet található az egyes eszközökhöz, amelyeket az alábbiakban a cikkhez választottunk, de Ha csak ideje van egy gyors összefoglalásra, akkor itt találja meg a legjobb ingyenes TFTP-kiszolgálókat:

 1. SolarWinds Ingyenes TFTP szerver (INGYENES LETÖLTÉS) - Ez az eszköz Windows rendszeren fut, IP-tartományú lezárást tartalmaz, és legfeljebb 4 GB méretű fájlokat képes átvinni.
 2. Windows TFTP segédprogram - Könnyű TFTP szerver azzal az előnnyel, hogy gyors a kis fájlok átvitelében.
 3. TFTPD32 - Hasznos hálózati figyelőcsomag, amely tartalmaz egy DHCP-kiszolgáló-figyelőt, egy DNS-figyelőt, egy Syslog-kiszolgálót, valamint egy TFTP-kiszolgálót.
 4. WhatsUp Ingyenes TFTP szerver - Intelligens megjelenésű felület, amely illeszkedik a hatékony TFTP szerverhez.
 5. haneWIN TFTP szerver - 32 bites és 64 bites TFTP szerver Windows környezetekhez, amelyek korlátozhatók a műveletek során az IP címre vagy könyvtárra.
 6. WinAGents - Kicsi TFTP szerver Windows rendszerhez, virtuális fájlmappák kezelésének lehetőségével.
 7. Spiceworks TFTP - A Spiceworks egy hirdetéssel támogatott hálózatkezelő rendszer, és ez a TFTP szerver része annak.
 8. atftpd - Linux parancssori segédprogram, amely gyors fájlok átvitelével rendelkezik, de nincs biztonság.
 9. tftpd-hpa - Egyszerű Linux parancssori TFTP rendszer.
 10. macOS TFTP szerver - Egyszerű parancssori TFTP szerver a MacOS-hoz.

Mi a TFTP??

A jelenlegi FTP-munkamenetek sok különféle parancsot támogatnak. Az FTP-kiszolgálóra bejelentkezve a felhasználók általában fájlokat listázhatnak, törölhetnek, átnevezhetnek, feltölthetnek vagy letölthetnek fájlokat, és megváltoztathatják a könyvtárakat. Ezzel szemben a TFTP csak egy fájlt tölthet fel vagy tölthet le, és az UDP-t IP-n keresztül használja a szokásosabb TCP / IP-verem helyett. A protokoll nem engedi meg a fejlettebb funkciókat, de a hibatűrés lockstep módszerével kompenzálja, amely rendkívül megbízhatóvá teszi. Ennek a korlátozott funkcionalitásnak köszönhetően a TFTP-kiszolgálók rendkívül kicsi a lábnyomukkal a lemezen és a memóriában is, ezért ideálisak beágyazott eszközökben történő felhasználásra.

  Руководство по Microsoft Exchange Server

Vigyázat: A TFTP biztonsága nulla. Nincs felhasználói fiókok fogalma, így bárki csatlakozhat a TFTP szerverhez. Gondoskodjon arról, hogy a kiszolgáló gépe valamilyen más módon, például tűzfallal, vagy a kiszolgáló által hallgatott hálózati interfészek korlátozásával legyen biztonságos.

A Linux messze van a leggyakoribb operációs rendszer azon eszközök típusán, ahol valószínűleg találkozik TFTP szerverrel. Van még egy gazdag ökoszisztéma is a Windows és a macOS eszközök számára, amelyek firmware-t futtatnak (néhány példa az Apple TV-k és a Microsoft Surface).

Lásd még:

 • Legjobb SCP-kiszolgálók
 • A legjobb SFTP szerverek

A legjobb ingyenes Windows TFTP szerverek

Néhány megfontolás, amelyet a szerszámok kiválasztásához választottunk a listához, a megbízhatóság, a könnyű telepítés és használat, a megfelelő dokumentáció és támogatás, valamint az eszközök robusztussága a különféle ipari felhasználásokban.

1. SolarWinds TFTP szerver (INGYENES LETÖLTÉS)

A SolarWinds által kínált TFTP szerver egy 100% -ban ingyenes verzió, amely csak Windows rendszeren fut. Ez nem egy lejáró tárgyalás. Az If olyan alapvető funkciókat kínál, mint az IP-tartomány lezárása, és akár 4 GB méretű fájlokat is képes átvinni. Windows szolgáltatásként fut, amely megkönnyíti a natív Windows eszközökkel történő kezelést.

SolarWinds-tftp-server

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A HIVATALOS SALWINDS OLDALON:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

A SZERKESZTŐ Választása

A telepítés egyszerű, és a SolarWinds TFTP szerver támogatja az egyidejű átvitelt és csak az adott IP-k engedélyezésének képességét. Ez egy teljesen ingyenes letöltés.

Letöltés: Ingyenes letöltés a SolarWinds.com webhelyről

Hivatalos oldal: www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

OS: ablakok

2. Windows TFTP segédprogram

A Windows TFTP segédprogram egy csupasz csont TFTP szerver a Windows számára. Rendkívül kicsi, és szinte nincs konfigurációs lehetősége. Egyrészt ez lehetővé teszi, hogy a segédprogram nagyon kicsi és gyors legyen. Másrészt, ez azt jelenti, hogy nem tudja megadni néhány alapkonfigurációt, például azt, hogy melyik hálózati felületet kell kötni. A kicsi méret a .NET keretrendszerre való támaszkodásból származik. De ha még nem telepítette a .NET-keretrendszert valamilyen más alkalmazáshoz, ez súlyos telepítési lábnyomot eredményezhet, tehát ez a segédprogram nem minden esetben optimális..

Ezenkívül egy .NET osztály tartozik, amelyet a fejlesztők felhasználhatnak a TFTP beépítésére saját alkalmazásukba.

WindowsTFTPUtility

3. TFTPD32

A Tftpd32 rendkívül népszerű nyílt forráskódú TFTP szerver a Windows számára. Ez nem csak egy karcsú TFTP-kiszolgáló, hanem más egyéb funkciók csavarja is. A kiegészítő szolgáltatások listája tartalmaz egy DHCP-kiszolgálót, egy DNS-kiszolgálót, SNTP (idő) szervert és egy syslog szervert, így ez segít az IP-címek kezelésében. Nagyon nehéz elképzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben egy adott alkalmazásban szüksége lenne az adott funkciókészletre, de egy vagy két TFTP-kiszolgálón történő felhasználása kielégítheti bizonyos igényeket.

  IIS vs Apache - melyik szerverplatform jelent a legmegfelelőbb?

És ne aggódjon, létezik egy 64 bites verzió is.

working_tftpd32

4. WhatsUp Ingyenes TFTP szerver

A WhatsUP TFTP szerver az IPSwitch terméke. A TFTP szerver a hálózati mérnökök felé irányul, akiknek csak annyit kell, hogy a lehető legkevésbé zavarják a fájlokat, ahonnan tartoznak. A WhatsUp egy ingyenes eszköz, nem próbaverzió. Az ingyenes WhatsUp TFTP kiszolgálón szinte nincs dokumentáció, így nehéz meghatározni, mely felhasználási eseteket lehet a legjobban kezelni..

whatsupfree

5. haneWIN TFTP szerver

A haneWIN TFTP szerver teljes értékű 32 és 64 bites TFTP szerver, amely Windows XP / VISTA / 20xx (szerverek) / 7/8/10 rendszeren fut. Kicsit eltávozik a TFTP-modelltől azáltal, hogy támogatja a hozzáférés-vezérléseket, amelyek természetesen nem képezik részét a TFTP-nek. Ez a TFTP szerver korlátozhatja az IP címeket, hogy csak a szerver könyvtárak letöltését vagy feltöltését, valamint a szerver könyvtárakhoz való hozzáférést tegyék lehetővé. Érdekes tulajdonság, hogy teljes egészében a parancssorban is futtatható, ami nagyon hasznosá teszi a szkriptált műveletek végrehajtásához. Tartalmaz egy TFTP-klienst is, amely DLL-ként fut. A HaneWIN Software egy DHCP szervert is gyárt, amelynek integrált TFTP szervere van.

hanewin-tftp

6. WinAGents

A WinAgents szoftvercsomag egy robusztus TFTP szervert tartalmaz, amely platformon fut: Windows 2000 (szerver), XP, 2003 (szerver), Vista, Windows 7 és 2008 (szerver). A 64 bites platformokat is támogatja, bár ezt 32 bites szolgáltatás futtatásával teszi. Van néhány korlátozott hozzáférés-vezérlése, például IP-alapú fájlhozzáférés, és csak egyetlen UDP-portot használ, amely megkönnyíti a tűzfal mögötti megvalósítást. A WinAgents nagyon hasznos tulajdonsága a virtuális fájlmappák támogatása. Ez azt jelenti, hogy létrehozhat olyan mappákat, amelyek úgy tűnik léteznek a TFTP felhasználók számára, de valójában nem kell, hogy létezzenek a kiszolgáló lemezén. Ez a szolgáltatás megkönnyíti a fájlok szervezését, ami rendkívül fájdalmas a hagyományos TFTP-vel.

WinAgents-tftp

7. Spiceworks TFTP szerver

A Spiceworks TFTP szerver a hálózatkezelésre összpontosít. Nehéz lehet az összes eszköz naprakészen tartása, valamint annak biztosítása, hogy az összes konfiguráció szabványos legyen a szervezetben minden útválasztó és kapcsoló számára. A Spiceworks TFTP szerver minimális erőfeszítéssel segíthet minden eszközének az aktuális firmware és konfigurációk futtatásában. A Spiceworks kiegészítő szolgáltatásai között szerepel a hálózati konfigurációk összehasonlítása a meglévő biztonsági másolatokkal, hogy gyorsan észrevegyék az elavult szoftvereket futtató eszközöket. Ilyen kis betekintés segíthet gyorsan meghatározni a gazember viselkedését a hálózati szegmensekben.

Spiceworks-tftp

Linux TFTP szerverek

Különböző TFTP-kiszolgálók érhetők el a legtöbb Linux disztribúcióhoz. Népszerű az Advanced TFTP szerver, amely az atftpd nevű csomagban található. A „d” sok Linux csomag végén a démonra utal, amely egy Unix-szerû kifejezés a háttérben futó alkalmazások számára. A Linux démon hasonló a Window szolgáltatáshoz. Az ATFTP szerver támogatja a csoportos küldést és többszálú, ami egy kicsit rugalmasabbá teszi a nem szabványos hálózati telepítésekben történő telepítést. Használja az apt-get vagy a yum szoftvert a telepítéshez, a Linux terjesztésétől függően.

  10 лучших инструментов для базы данных Oracle

8. atftpd

$ sudo apt-get install atftpd
Csomaglista olvasása ... Kész
Épület függőségi fa
Állapotinformációk olvasása ... Kész
A következő új csomagok lesznek telepítve:
atftpd

Az atftpd ritka konfigurációs fájlja a `/ etc / default / atftpd mappában található. Állítson be néhány gyors opciót, például azt, hogy mely portokat figyeljen, és hogy démonként vagy inet.d-en keresztül futtassa-e, és készen állsz.

$ macska atftpd
USE_INETD = true
OPTIONS ="--tftpd-timeout 300 - újbóli timeout 5 --mcast-port 1758 --mcast-addr 239.239.239.0-255 --mcast-ttl 1 --maxthread 100 --verbose = 5 / srv / tftp"

Szüksége lesz egy TFTP kliensre. Sok, de az atftp kliens gyors és egyszerű parancssori megoldás. A telepítéshez használja az apt-get install atftp fájlt. Ezután csatlakoztasson és töltsön fel egy fájlt:

$ atftp 192.168.2.146
tftp> tedd az üres fájlt
tftp> Kilépés

Láthatjuk, hogy az üres fájl feltöltésre került az / srv / tftp fájlban megadott elérési útba

$ ls -l / srv / tftp
-rw-rw-r-- 1 jdw jdw 0 november 5, 10:44 üres fájl

9. tftpd-hpa

Egy másik népszerű TFTP szerver Linuxra a tftpd-hpa. Mivel a TFTP protokoll annyira egyszerű, nincs igazán nyilvánvaló előnye annak, hogy egyik TFTP szervert választunk a másikkal szemben. A függőségek és a dokumentációs hiányosságok miatt azonban az egyik kiszolgáló jobban működik, mint a másik. Ha nem sikerül az atftpd működni, próbálkozzon a tftpd-hpa-val.

$ sudo apt-get install tftpd-hpa
Csomaglista olvasása ... Kész
Épület függőségi fa
Állapotinformációk olvasása ... Kész
A következő csomag automatikusan telepítésre került, és már nem szükséges:
xinetd
Használja az 'sudo apt autoremove' alkalmazást az eltávolításhoz.
Javasolt csomagok:
PXELINUX
A következő új csomagok lesznek telepítve:
tftpd-hpa

A konfigurációs fájlt az / etc / default / tftpd-hpa mappában találja:

$ cat / etc / default / tftpd-hpa
# / Etc / default / tftpd-hpa

TFTP_USERNAME ="tftp"
TFTP_DIRECTORY ="/ Var / lib / tftpboot"
TFTP_ADDRESS =": 69"
TFTP_OPTIONS ="--biztos"

Módosítsa a kívánt beállításokat, majd indítsa el a szervert a tdopd-hpa sudo service újraindításával.

10. macOS TFTP szerver

A macOS rendelkezik egy beépített TFTP szerverrel, amelyet alapértelmezés szerint nem tölt be. A legegyszerűbb mód a futtatáshoz, ha egyszerűen beírja a „sudo launchctl load -F / System / Library / LaunchDaemons / tftp.plist” parancsot, és adja meg a jelszavát, amikor a rendszer kéri. Használhat valami hasonlót a netstat-hoz annak megerősítéséhez, hogy fut:

$ netstat -n | grep * .69
udp4 0, 69. *
udp6 0, 69. *

A TFTP szerver a 69-es porton fut, és várja a kapcsolatokat. Bármely TFTP-ügyfél felhasználható a szerverhez való csatlakozásra és a fájlok feltöltésére vagy letöltésére. A TFTP szerver leállításához egyszerűen használja az unload parancsot:

sudo launchctl unload -F /System/Library/LaunchDaemons/tftp.plist

Záró szavak

Noha a TFTP nem tartalmaz semmiféle biztonsági eljárást, a biztonság hiánya nem különösebb a hálózati adminisztrációs rendszerek között. A DHCP és a széles körben alkalmazott SNMPv2 nem tartalmaz biztonsági intézkedéseket. Ügyeljen arra, hogy a TFTP-t csak biztonságos magánhálózaton valósítsa meg.

About the author