A 6 legjobb IPAM eszköz Windows és Linux rendszerhez

6 legjobb IPAM eszköz

Az IP-címkezelés a hálózathoz szükséges, ha dinamikus címzést használ. Az Dinamikus gazdagép konfigurációs protokoll (DHCP) címeket oszt ki a hálózatának csomópontokra lízingjein, amelyeket meg lehet újítani.

Az elhagyott címek visszakövetelése és annak biztosítása, hogy a címeket alhálózatok tartományában tartsák, és ne sokszorosítsák, bonyolult és időigényes. Szóval, használnia kell automatizált IP-címkezelő DHCP-környezet futtatása érdekében.

Ha nem tudja elolvasni az egész cikket, itt található az összefoglaló a hat legjobb IPAM eszköz listája:

 1. SolarWinds IP-címkezelő (INGYENES Kísérlet) Teljes DDI IP-címfigyeléssel, DHCP-kezelés és DNS-javítás. Fut a Windows Server rendszeren.
 2. OpUtils IPAM Egy IPAM és a kapcsoló portképező kombinációja. Windows Server és Linux rendszeren fut.
 3. LightMesh IPAM Felhő alapú előfizetési szolgáltatás, amely olyan hálózati menedzsment modulokkal rendelkezik, amelyek tartalmazzák az IP cím kezelését.
 4. Férfiak és egerek lakosztálya Az IP-címkezelő a DHCP és a DNS-megfigyeléssel kombinálva a teljes DDI-t biztosítja. Telepítés Windows és Linux rendszereken.
 5. Morfeusz Felhő alapú DDI kiváló biztonsági figyelő funkciókkal.
 6. BlueCat IPAM DDI csomag hálózati biztonsági figyeléssel. Telepítés Windows rendszeren.

DDI

Az ideiglenes címek kiosztása és cseréje a hálózat egész területén számos következménnyel jár a címzési rendszer többi szakaszára, amelyeket össze kell hangolni. Egy tipikus DHCP-környezet magában foglalja a következőket: egy DHCP szerver amely új címeket oszt ki az eszközökre, amikor csatlakoznak a hálózathoz, egy DNS szerver, amely leképezi a hostnevek és az IP-címeket, és egy IP-címkezelő (IPAM), amely az elérhető címek központi tárolója. Ezt a három feladatot össze kell hangolni. Például, ha a hálózat összes IP-címét újraosztják a DHCP-kiszolgálón, akkor a DNS-kiszolgáló összes kereszthivatkozási bejegyzését frissíteni kell. Az IPAM-nak tudnia kell, hogy mely címek állnak rendelkezésre. Ez magában foglalja az elhagyott címek helyreállítását és a rendelkezésre álló újratelepítését.

E három címzési funkció összehangolt eszközké történő összehangolását „DDI,”, Amely a DNS-t, DHCP-t és IPAM-t jelenti. Ön múlik, milyen mértékben automatizálja a három szerver közötti interakciót. Az a tény, hogy valamilyen kézi beavatkozást végez a rendszerében, nem azt jelenti, hogy nincs DDI-környezet. Mindaddig, amíg a DNS-kiszolgáló frissül, amikor megváltoztatja az IP-címeket, és a rendelkezésre álló címek IPAM-készletét frissíti, amikor a különböző címek aktívak, akkor DDI-vel rendelkezik. Akár az egész anélkül történik, hogy ujjat emeltél, vagy ha ténylegesen át kell másolnia egyes fájlokat az egyik alkalmazásból a másikba, továbbra is DDI-t futtat.

IPAM a DDI-ben

Az IPAM szerepe központi szerepet játszik minden dinamikus címzési rendszerben. A címkezelés azonban nem korlátozódik a dinamikus címzésre. Kiadhat rögzített címeket bizonyos berendezésekre, és állandóan kioszthatja az összes címét. Még mindig szüksége van egy központi rekordra, amelynek az eszköznek milyen címmel kell rendelkeznie, ha a csomópont elveszíti a saját címét, és újra kell osztania.

Futtathat korlátozott DHCP rendszert az alhálózatok számára fenntartott címek teljes tartományának (hatókörének) alszakaszaival. Vegyes környezetet is futtathat, dinamikus címzéssel a hálózat és a rögzített címzés a kulcsfontosságú eszközök számára.

A DHCP-kiszolgáló beállítható úgy, hogy automatikusan kiossza a címeket, vagy pedig manuális allokációs rendszerrel dolgozhat. Még mindig szüksége van egy központi nyilvántartás, amelynek címei vannak használatban, és amelyek továbbra is elérhetők.

Tehát, nem számít, milyen címzési módszert használ, továbbra is szüksége lesz egy IP-címkezelőre. Az IPAM egyik legfontosabb funkciója az elhagyott címek helyreállítása. Van néhány nagyon egyszerű, de hatékony eszköz, amely képes a hálózatot söpörni és összeállítani a jelenleg használt címek listáját. Ezeket az eszközöket „Ping seprőgépeknek” vagy „IP-címkövetőnek” hívják. Ezek az eszközök részleges IPAM-funkciókat biztosítanak. Ha van kis hálózata, meg lehet birkózni csak egy IP-követővel. A többi IPAM funkciót azonban manuálisan kell elkészítenie egy táblázat vagy az elérhető címek listájának beállításával.

Ha elvégzi a hálózat seprését, akkor össze kell hasonlítania az eredménylistát a kiosztott címek listájával, amely a táblázatban található. Ezután manuálisan frissítenie kell azokat a rekordokat, amelyek hibás elérhetőségi állapotot mutatnak.

Automatizált IP-címkezelők

Nem kell teljesen automatizált IPAM-t használni. Ha hozzájárul az IP-címkezelő rendszeréhez valamilyen „izzadtságon”, akkor továbbra is üzemeltet egy címkezelőt - csak nagyon sok személyes részvétel mellett.

Ha egy kis hálózatot kezel, akkor az a kézi beavatkozás nem olyan időigényes. Hálózatának növekedésével azonban azt tapasztalhatja, hogy nincs elég órája a nap folyamán az összes IPAM-feladat elvégzéséhez. Ezen a ponton a választással kell szembenéznie: vagy vegyen fel egy további alkalmazottat a hálózat címzési rendszerének felügyeletére, vagy vegye igénybe a teljes IPAM automatizálást.

Noha nagyszerű munkahelyteremtést nyújtani, a pályázóknak, akiknek rendszergazdai szerepkörben kell keresniük, képesítéssel és tapasztalattal kell rendelkezniük. Ilyen embereknek globális hiánya van, tehát nem igazán tesznek senkinek nagy kedvet azáltal, hogy még nagyobb nyomást gyakorolnak az alig ellátott műszaki ismeretek piacára. Ezenkívül az automatizált eszköz használata olcsóbb, mint ha több alkalmazottat foglalkoztatnának. Az automatizált eszköz nem megy nyaralni vagy megbetegedni. Az automatizált eszközök nem okoznak másnaposságot, és nem zavarják meg őket - nem hajlamosak az emberi tévedésre. Tehát jobb lenne, ha egy jó IP-címkezelőbe fektet be, hogy az összes címkezelési funkciót automatizálja, mint hogy egy embert megszerezzen..

A legjobb IPAM-ok

Sok DDI-megoldás van odakint. Meglátogathat különálló elemeket, és felépítheti DDI rendszerét egy IP nyomkövetővel és külön funkciókkal a címnyilvántartáshoz. Vásárolhat teljes egészében IPAM és egészítse ki a DHCP szerver és a DNS szerver különféle szolgáltatóktól, vagy választhat egy teljesen integrált DDI-megoldást.

Ez az útmutató az IP-címkezelőkre összpontosít, tehát ha csak egy teljes IPD-t keres, és nem egy teljes DDI-t, akkor az általunk összeállított ajánlott eszközök listája csökkenti a kutatási időt, és segít a lehető legjobb lehetőségek nagyításában..

Az ezen IPAM és DDI lehetőségekről a következő szakaszokban olvashat bővebben:

1. SolarWinds IP címkezelő (INGYENES Kísérlet)

Az SolarWinds IP-címkezelő jelentése egy teljes DDI csomag mert tartalmazza a DHCP és a DNS kezelési funkciókat. Az eszköz nagyon egyszerűen beállítható, mert felfedezi a címzési rendszert, beleértve az alhálózati hatóköröket. Az eszköz nem működik DHCP-kiszolgálóként vagy DNS-kiszolgálóként; azonban képes kezelni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a Microsoft, a Cisco, az ISC és a BIND nyújt. Nem kell aggódnia e csomag elavult bejegyzései miatt a DNS-kiszolgálón.

Solarwinds IPAM

Az eszköz saját telepítésű és fut Windows Server. Fülöket tart a hálózat összes kiosztott IP-címére; rendszeresen ellenőrzi, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a használatban megjelölt összes címet nem hagyták-e el.

Az eszköz képes kezelni dinamikus címzés, statikus címzés vagy ezek keveréke. Van egy önkiszolgáló képernyő is, amely a felhasználók számára elérhetővé teszi az allokációs folyamat IP-cím kérésével történő kezdeményezését. Ezt a címet dedikálhatjuk vagy allokálhatjuk egy alhálózat számára fenntartott készletből.

Ha akarod átméretezheti az alhálózatokat, Ön képes lesz használni a beépített Alhálózat Allokációs varázslót, amely tanácsot ad az egyes alhálózatok címek hatókörének optimális felhasználásáról. Az eszköz figyelemmel kíséri a címkészlet kimerültségét, és figyelmezteti Önt, ha egy adott alhálózathoz való allokáció túl kicsinek tűnik.

A SolarWinds IP-címkezelő különösen a VMWare funkcióival képes együttműködni VMware vRealize Orchestrator (vRO)/vRealize Automation (vRA). Ez lehetővé teszi a virtualizációs címzés komplexitásainak kezelését.

Az IPAM több felhasználói fiókot tárolhat, ami azt jelenti, hogy eloszthatja a hozzáférést a csapat tagjai számára. A műszerfal testreszabható és ez lehetővé teszi, hogy korlátozza a junior csapat tagjai számára elérhető ellenőrzéseket. Az eseménynaplózás nyilvántartást vezet arról, hogy mit és mikor tettek, így gyorsan megállapíthatja, hogy egy zavaró döntést valamely félreinformált alkalmazott végrehajtotta-e, vagy valójában hacker támadás volt-e..

Az IPAM irányítópultján élő adatjelentéseket kap, és statisztikai jelentéseket is kinyomtathat - vannak az eszközhöz tartozó standard jelentésformátumok, de saját is létrehozhat. Az IP Manager irányítópultja adja meg valós idejű statisztikák és a szoftverhez mellékelt szabványos jelentésformátumok is. A rendszer tartalmaz egy Jelentésírót, amely lehetővé teszi a jelentések testreszabását. A jelentéseket e-mailben automatikusan el lehet osztani a címzettek előre meghatározott listájára, vagy beállíthatják hozzáférési vezérlőkkel ellátott webhelyen..

Az IPAM része a infrastruktúra-kezelő szoftvercsomag a SolarWinds által gyártott és más eszközökkel, például hálózati és szervermegfigyelő rendszerekkel integrálható. Kaphat egy 30 napos ingyenes próbaverziót a SolarWinds IP Address Manager segítségével.

SolarWinds IP-címkezelőTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

2. OpUtils IPAM

OpUtils IPAM

Az OpUtils gyártója ManageEngine, amely számos informatikai menedzsment eszközt kínál. Ez a csomag tartalmaz egy IPAM és a kapcsoló porttérképező. Ez a kombináció egy nagyon jó csomag a hálózathoz való szélhámos hozzáférés és olyan szabálytalan tevékenységek észlelésére, amelyek veszélyeztetett felhasználói fiókokra utalhatnak. A szoftver ön telepíti és fut Windows Server és Linux. Noha létezik az OpUtils ingyenes verziója, ez a kiadás nem tartalmazza sem az IPAM-ot, sem a kapcsolóport-leképezőt.

Az IP-címkezelő képes együttműködni mind a DHCP-kiszolgálókkal, mind a DNS-kiszolgálókkal, így megadva az eszközt DDI vezérlő képességei. Ez azonban csak a Microsoft DHCP szerver. Az eszköz szintén hozzáférhet Active Directory a Windows rendszeren, hogy ellenőrizze a berendezések állapotát. Az erről a forrásból beolvasott adatok az irányítópulton jelennek meg a hozzárendelt IP-cím mellett. Az IPAM szintén frissítheti Active Directory rekordok a megváltozott IP és host címek összeegyeztetésére.

Az OpUtils IPAM meg fogja tenni ellenőrizze a címkészletek kimerülését és tanácsot ad, ha az alhálózatokban elfogy a címek. A csomag tartalmaz egy irányított alhálózati cím-kiosztási funkciót is, amely elősegítheti a címkészlet hatékonyabb elosztását. Az eszköz is ellenőrizze a hálózatot és változtassa meg minden olyan cím állapotát, amelyet talált, és amelyet újra felhasználhat. Ezt a funkciót a Hatásfigyelő OpUtils modulja, amely a DHCP szervert is frissíti címhasználati információkkal.

A műszerfal testreszabható és sok felhasználói fiókot hozhat létre annak érdekében, hogy a rendszer lehetővé tegye a csapat minden tagjának a közvetlen hozzáférését az eszközhöz. A konzolon végrehajtott összes tevékenységet naplózza. Az interfész tartalmazza vonzó grafikus ábrázolások élő adatokból, és áttekintést kaphat a tevékenységekről a tárolt előzményadatokból is.

Az OpUtils teljes verzióját egy 30 napos ingyenes próbaverzióban kaphatja meg.

3. A LightMesh IPAM

LightMesh hálózati menedzser

A LightMesh csomag szoftverként szolgáltatásként (SaaS) kerül a felhőből. A hálózatkezelő rendszer számos modult tartalmaz. Ezek:

 • Hálózati eszköz leltár
 • IP-címkezelés
 • Kapcsolja be a konfigurációs automatizálást
 • Biztonsági mentési automatizálás és adatbiztonsági intézkedések
 • ITIL folyamat integráció
 • Életciklus menedzsment
 • Hatás- és változásértékelő eszközök

Az IPAM ebben a csomagban kommunikálni fog a DHCP-kiszolgálóval és a DNS-kiszolgálóval hogy egyetlen hozzáférési pontot biztosítson minden DDI funkcióhoz. Ez a koordináció megtakarítja, hogy be kell jelentkeznie a DNS- és DHCP-rendszerekbe a műveletek nyomon követése érdekében.

A LightMesh szolgáltatás elindul a hálózat keresése az infrastruktúra szempontjából. Naplózza az összes talált eszközt egy leltárban, és elkészíti a hálózati topológia térképet. Mind a leltár, mind a térkép automatikusan frissül, ha Ön eszköz hozzáadása, mozgatása vagy eltávolítása.

Az IPAM a topológiai térképet és a leltárt használja. A DHCP-kiszolgálóval koordinálja az IP-címek hozzáadását a hálózat minden csomópontjához. A LightMesh által működtetett eszközök időszakos ellenőrzése az elhagyott címek észlelésére is szolgál, hogy a rendelkezésre álló címek készlete naprakész legyen.

Az irányítópulthoz bármely csapat tag hozzáférhet, miután létrehozta a fiókokat. Minden fiók testreszabható, hogy korlátozza a funkciókhoz való hozzáférést - ezt meg lehet tenni felhasználónként vagy csoportokban. Amellett, hogy hozzáférést biztosít az élő adatokhoz, beleértve a grafikonokat és a riasztásokat, az interfész tartalmaz egy RET programozási környezetet is, amely lehetővé teszi szkriptek létrehozását a feladatok automatizálásához. A LightMesh rendszerben minden művelet végrehajtott naplózva ellenőrzésre.

A LightMesh csomagot előfizetéssel fizetik, és három különféle szolgáltatási szint létezik: Small Team, Medium Team és Enterprise. A LightMesh 30 napos ingyenes próbaverzióban érhető el.

4. Férfiak & Mice Suite

Férfiak és egerek IPAM

A férfiak & Mice DDI Suite van egy IPAM DHCP-kiszolgálóval és DNS-kiszolgáló-kezelő képességekkel. Ez az eszköz nem fogja felváltani a DHCP-t és a kiszolgálókat, de központosítja az irányítást egy irányítópulton, így nem kell folyamatosan bejelentkeznie különféle interfészekbe az IP-címre vonatkozó irányelvek érvényesítésének biztosítása érdekében. Még mindig külön DHCP és DNS szerver szoftvert kell futtatnia. Az eszköz kezelésére is képes Active Directory nyilvántartások ablakok.

A DDI Suite DNS-kezelő modulja együttműködik ablakok, BIND, PowerDNS, és Nincs korlátozás DNS-kiszolgálók. A DDI Suite DHCP menedzsment része szervezheti a DHCP szerverek üzemeltetését ISC, ablakok, Cisco IOS, és Kea szoftver. A DHCP és a DNS szerver menedzsment modulok nem kötelezőek, így telepítheti az IP Address Manager programot. A DDI elemek közötti koordináció azonban fontos időmegtakarító, ezért érdemes megfontolni a teljes DDI Suite telepítését..

A férfiak & Az egerek DDI Suite vezérelheti ablakok és Linux környezetben, és kezelni fogja Cisco IOS eszközök. Ez a szolgáltatás képes nyomon követni a felhőalapú szolgáltatások címproblémáit, ideértve a következőket OpenStack, Égszínkék és AWS natív IPAM funkciók. Kölcsönhatásba léphet Azure DNS, Amazon 53-os út, din, NS1, és Akamai gyors DNS.

A férfiak műszerfalát & Az egerek böngésző alapúak. Különböző fiókokat állíthat be, amelyekhez különféle adatkészletekhez és vezérlőkhöz férhet hozzá a hozzáférési jogok biztonságos elosztása a csapat tagjai számára. A rendszeren keresztül végrehajtott összes változtatás naplózott az egyes műveletekhez regisztrált felhasználói névvel, így könnyedén nyomon követheti az adminisztrátorok minden egyes tagjának teljesítményét.

Az eszköz szkriptnyelveket és API-kat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az adatok cseréjét a hálózat más alkalmazásaival és számos címkezelési feladat automatizálását. A rendszer által támogatott szkriptnyelv: SZAPPAN, PIHENÉS, és JSON-RPC. A standard DDI Suite csomag számos előre elkészített automatizálási szkriptet tartalmaz, amelyeket „varázslóknak” hívnak.

Ez az IP-címkezelő képes alhálózatok megszervezésére és átméretezésére, és egy nagyon hatékony hatókör-kezelő rendszer, amely alkalmas nagy és összetett hálózatokhoz. Kaphat egy 30 napos ingyenes próbaverziót a DDI Suite-ről annak érdekében, hogy a költségvetés veszélyeztetése nélkül léphesse fel..

5. Morpheus

Morpheus IPAM

A Morpheus ad egy IP-címkezelőt, amely a DHCP- és a DNS-kiszolgálókat is irányítja, így a teljes DDI-rendszert a Morpheus vezérlőpultjáról futtathatja. Ez egy felhőalapú rendszer, így egy webböngészőn keresztül érheti el. A Morpheus kifejezetten azokra a vállalkozásokra irányul, amelyek hálózatát a Felhőn akarják üzemeltetni, vagy akár saját szolgáltatásaikat nyújtják az internetről. Ez a következőhöz is elérhető: hibrid felhő / helyszíni rendszerek.

Morpheus a Felhőkezelő platform, tehát sok különféle adminisztrációs funkciót támogat. A rendszer IPAM szakasza gondoskodik arról, hogy ne rendelkezzen duplikált IP-címekkel a hálózatán, és hogy a DHCP-szerver ne hagyja figyelmen kívül a berendezést, és hagyja IP-cím nélkül. A rendszerhez csatlakoztatott szélhámos eszközöket felismerheti, mivel rendelkezniük kell a rendszer IP-címével az IPAM-adatbázisban felsorolt ​​hatókörből..

Az IPAM nem engedélyezi a jogosulatlan eszközök hozzárendelését a hálózati IP-címhez, amely hatékonyan kizárja ezeket a hozzáférési kísérleteket. Tehát a Morpheus IPAM tartalmaz néhány erőteljes biztonsági eljárást, és a címekkel kapcsolatos eseményeket naplózza a rendszer ellenőrzése céljából. A Morpheus nem rendelkezik ingyenes próbaverzióval, de a demó verzióját elérheti a szolgáltatás webhelyén.

6. BlueCat IPAM

BlueCat DHCP

A BlueCat IPAM-megoldást kínál, de a bemutató többet beszél a DNS és a DHCP képességeiről. A vállalat középpontjában áll foglalkozzon a kérdésekkel, mint biztonsági eszközökkel. Ezt erősen kifejezi DNS és DHCP felügyeleti lehetőségek, amelyeket természetesen összefonnak az IP-címkezelő klasszikus feladatai.

A címkezelő kiindulópontja az eszköz felderítési rutinja. Ez egy kitartó modul, amely továbbra is folytatni fogja keresse meg a hálózatához csatlakoztatott összes berendezést, és az erőforrás könyvtár frissítése, mivel az megváltoztatja az infrastruktúrát. Az összes eszköz azonosítása után a következő feladat annak biztosítása, hogy mindegyikük rendelkezzen IP-címmel.

Az eszköz nem működik DHCP-kiszolgálóként. A szoftver telepíti a Windows rendszert, és kölcsönhatásba lép a natív Windows DHCP és DNS szerver szoftverrel. Ez lehetővé teszi számára az elhagyott IP-címek észlelését és az adatbázis frissítését. A DNS-kiszolgáló bejegyzéseit a saját IPAM-rekordokkal és a DHCP-kiszolgáló tevékenységeivel is összehangolja.

Ez egy jó eszköz migráció az IPv4-ről az IPv6-ra mert kettős verem. Minden címhez kapcsolódó problémát a BlueCat műszerfalán keresztül központilag lehet kezelni, így nem kell folyamatosan váltania a felügyeleti konzolok között a cím másolásának vagy hiányának elkerülése érdekében. Az eszköz tartalmaz egy jóváhagyási hierarchiát, egyéni felhasználói fiókot, eseménynaplót és automatizált feladatok munkafolyamatait, így segít csökkentsék az emberi hibák káros hatásait.

Ez a csomag alkalmas nagy, csapat által irányított hálózatokhoz. A BlueCat Networks nem kínál platformjának ingyenes próbaverzióját, és még az árakat sem teszi közzé.

A címkezelés központosítása

A teljes körű szolgáltatást nyújtó DDI-megoldás jobb, mint a munkamódszer, amely kézi műveleteket igényel a DNS, a DHCP és az IPAM műveletek összehangolására.. Csak nincs ideje nyomon követni ezt a három különálló címzési funkciót és ha elcsúszik a felügyelete alól, a felhasználók problémákba ütköznek, és az üzlet elveszik.

A DDI megvalósításának ipari gyakorlata az egyes modulok külön-külön tartása, előnyben részesítve a Microsoft DNS és DHCP rendszerek natív képességeit, amelyeket Windows Server. Ez rossz hír a Linux felhasználók számára, de más DNS és DHCP szerver platformok gyakran kompatibilisek az ebben az útmutatóban felsorolt ​​eszközökkel. Nyilvánvaló, hogy igaz, hogy a Windows Server jobban kiszolgálják az IPAM piacon, mint Linux tulajdonosok.

Amint az az ajánlott IP-címkezelő eszközök leírásában látható, a megoldásszolgáltatók a DDI-integrációs lehetőségeiket az IPAM-szoftverükbe koncentrálják. Szóval, szüksége van egy kompetens módon megtervezett IPAM a hálózat DDI funkcióinak teljes körű integrálása érdekében.

Használ IPAM-et? Inkább nem akarja elkülöníteni a DHCP-től és a DNS-kiszolgálótól, vagy biztosan elhelyezett egy IP-címkezelőt a DDI felügyeleti lehetőségeivel? Telepítette a listánk bármelyik eszközét? Hagy egy üzenetet a Hozzászólások szakaszban, és ossza meg tapasztalatait a közösséggel.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Adblock
detector