A különbség az egyenes és a keresztirányú, valamint a borításos kábelek között

Egyenesen a keresztező és a borító kábeleken keresztül Mi a különbség?

Kábel típusok

A hálózati kábel leggyakoribb formáját „árnyékolás nélküli sodrott pár”(UTP). Ezt a kábelformátumot a Ethernet szabványok, amelyeket az Villamos és Elektronikai Mérnöki Intézet (IEEE). Ezekre a szabványokra a kódex hivatkozik 802.3. Az Ethernet szabványok bárki számára olvashatók, és tartalmazzák a kábelkonfigurációk specifikációit és a kábelek eszközbe történő csatlakoztatásához használt csatlakozók típusait. Amit rendszerint hálózati kábelként ismerünk, az egy 802.3 meghatározott kábel az Ethernet hálózatokhoz.

A különbség a egyenes, crossover, és borulás A kábel oly módon van levezetve, hogy mindkét végén a csatlakozók huzalozva vannak. Az UTP kábel nyolc vezetéket tartalmaz. Minden egyes huzalt színes műanyag bevonattal borítunk, és a teljes köteget egy külső héjba burkoljuk.

Csavart páros konfigurációban a kábelen belüli nyolc vezeték négy párra van felosztva. A két vezeték párban egymáshoz van csavart. Ez a kezelés megóvja mindkét vezetéket az interferenciától. A párosítást könnyű észrevenni, mivel a kettő közül az egyik egyszínű bevonattal van bevonva, míg a másik fehér színű, spirálcsíkkal fehér. A pár színei a következők:

 • Zöld
 • narancssárga
 • Kék
 • Barna

Kábelcsatlakozók

Az Ethernet kábelek végén lévő csatlakozók hagyományos neve RJ-45. Ez azonban nem a megfelelő név, mint a RJ-45 a telefonkábel-csatlakozó megszűnt formátuma. A csatlakozók megfelelő neve, a 802.3 a szabvány "8P8C, Amely a „nyolc helyzet, nyolc csatlakozó."Ugyanakkor ne aggódjon, ha azt hallja, hogy egy hálózati technikus hívja a csatlakozót egy RJ-45. Így mindenki megnevezi ezeket a dugókat, és ha nagyszerű dolgokkal foglalkozik vele, akkor ebéd közben egyedül ülsz a szünetteremben..

Van egy szabványos sorrend azokra a színes vezetékekre 8P8C csatlakozó. Nem teljesen logikus. A sorrend a következő:

 • 1. tű: Narancssárga csík
 • 2. tű: Narancssárga szilárd anyag
 • 3. tű: zöld csík
 • 4. tű: kék szilárd
 • 5. tű: kék csík
 • 6. tű: zöld szilárd anyag
 • 7. tű: barna csík
 • 8. tű: barna szilárd anyag

Nincs igazán értelme, hogy az összes pár egymás melletti csatlakozóba megy, kivéve a zöld párt, és nincs valódi oka annak, hogy a kék csík / szilárd sorrend megforduljon. azonban, ez a szabvány és ezt követnie kell, mert az aljzatba, amelybe a csatlakozó csatlakozik, belső vezetéke van, hogy a színkódolt vezetékek által továbbított jeleket ebben a meghatározott sorrendben fogadja el.

A csatlakozók fent felsorolt ​​elrendezését az EIA-568B szabvány határozza meg. Ezt a Electronic Industries Alliance, ezért a „EIA.A szabványt most a Távközlési Ipar Szövetség, így a pinout-nak is nevezik TIA-568B. Az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet is felismeri a szabványt, és így látni fogja hívni ANSI-568B. A csatlakozó elrendezése a EIA-568B Az alábbiakban bemutatjuk a szabványt.

RJ-45 TIA-568B pinout

Az Ethernet kábelcsatlakozók fő kábelezési szabványa valójában a EIA-568A - az EIA-568B az elrendezést elfogadható alternatívaként tették elérhetővé. A B változat azonban az iparágban került bevezetésre, mint fő szabvány. Az EIA-568A a szabvány kissé eltérő elrendezést mutat:

 • 1. tű: zöld csík
 • 2. tű: zöld szilárd anyag
 • 3. tű: Narancssárga csík
 • 4. tű: kék szilárd
 • 5. tű: kék csík
 • 6. tű: Narancssárga szilárd anyag
 • 7. tű: barna csík
 • 8. tű: barna szilárd anyag
  13 лучших инструментов мониторинга баз данных

Az EIA-568A pinout illusztrációja az alábbiakban látható.

RJ-45 TIA-568A pinout

Nem számít, melyik szabványt használja, mindaddig, amíg konzisztens vagy, amikor a csatlakozókat kábel mindkét végére préseli.

Kábel huzal célokra

Miért van egy Ethernet-kábel nyolc vezetékkel? Nem számít, melyik szín megy hol a csatlakozóban? A válasz e két kérdésre meglepő.

Mindenekelőtt a UTP Az Ethernet hálózatokhoz mindig használt kábelnek nem kell nyolc vezetéket tartalmaznia. Ez azonban az egyezmény. A kék és a barna pár nem csinál semmit.

A színes kabátok vezetékei azonosak. Ha lecsupaszítja a kék csíkos huzal burkolatát, akkor pontosan ugyanaz néz ki, mint a narancssárga szilárd huzal, amikor ezt lecsupaszítják. Az a tény, hogy két különféle iránymutatási sorozat létezik a kábelezéshez RJ-45 káoszhoz vezethet. Azonban nem igazán számít, hogy milyen sorrendben helyezte be a vezetékeket, mindaddig, amíg ugyanazt a színt az 1. tűbe helyezi a csatlakozókban mindkét végén, és ugyanazt a színt a 2. tűn, és így tovább.

DTE és DCE

Az aljzat, amely a RJ-45 belefér, és meg van forrasztva egy hálózati kártyára. Minden, a vezetékes hálózathoz csatlakozó berendezésnek rendelkeznie kell hálózati kártyával, amelyet a-nak is neveznek hálózati interfész vezérlő, vagy NIC. Valójában kétféle eszköz csatlakozik a hálózathoz: DTE és DCE. DTE a „adat végberendezés.”Ez a számítógépére vonatkozik. A DCE "adatáramkör-meghatározó berendezés.”Ez bármilyen hálózati eszközt, például modemet, útválasztót vagy kapcsolót jelent.

A különbség a DTEs és DCEs akkor fontos, ha meg akarja tudni, hogy egyenes kábelt, vagy egy keresztirányú kábelt kíván-e használni.

Csatlakozótű céljai

A vezeték bekötésekor fontos szempont RJ-45 a dugók az egyes csapok funkciói. Az alábbi lista bemutatja az egyes csatlakozók célját 8P8C csatlakozó, amely illeszkedik a DTE-be:

 • 1. tű: pozitív jel továbbítása
 • 2. tű: negatív jel továbbítása
 • 3. tű: pozitív jel fogadása
 • 4. tű: Semmi
 • 5. tű: Semmi
 • 6. érintkező: negatív jel fogadása
 • 7. tű: Semmi
 • 8. tű: Semmi

Az aljzaton belüli csatlakozásoknak mindkét oldalon meg kell egyezniük. Nincs értelme a DTE adat továbbítása az 1. és 2. érintkezőn, ha DCE a másik végén ezeket a csapokat kapcsolatnak tekinti, amelyeknek adatot kell továbbítaniuk. Tehát a foglalatok a DCE fordítva vannak huzalozva. Itt van a csap célja, amíg a DCE érdekelt:

 • 1. tű: pozitív jel fogadása
 • 2. tű: negatív jel fogadása
 • 3. tű: pozitív jel továbbítása
 • 4. tű: Semmi
 • 5. tű: Semmi
 • 6. érintkező: negatív jel továbbítása
 • 7. tű: Semmi
 • 8. tű: Semmi

Tehát a DTE továbbítja az 1. és 2. tűn, és a 3. és 6. tűn fogadja. A DCE továbbítja a 3. és 6. tűn, és az 1. és 2. tűn fogadja.

Egyenes kábel

A egyenes kábel gyakran nevezik a patch kábel vagy egy hálózati kábel. Az útválasztóval együtt kapott kábel egyenes kábel - ez a leggyakoribb formátum a hálózati kábelekhez. Az egyenes kábelt a fent leírtak szerint konfiguráljuk. Nem számít, hogy a megvásárolt kábel követi-e EIA-568A vagy EIA-568B mert mindkét esetben ugyanaz a színvezeték csatlakozik ugyanahhoz a tűhöz mindkét végén. Ezt a kábelt használja a csatlakoztatáshoz a DTE a DCE. Nincs rossz vég. A csatlakozók mindkét végén pontosan megegyeznek, és a számítógép aljzata, amelybe a kábel csatlakozik, pontosan ugyanaz (külsőleg), mint az útválasztó vagy a modem csatlakozója, amely a kábelcsatlakozót veszi.

  SolarWinds NPM против Paessler PRTG

Nyomtató kábelei

Nyomtató kábelei trükkösek. Ha a nyomtatót egy kapcsolóhoz csatlakoztatja, akkor egyenes kábelre van szüksége. hagyományosan, nem használhat egyenes kábelt a nyomtató csatlakoztatásához a számítógéphez. Ennek oka az, hogy a számítógép és a nyomtató is DTEs. Mindkettő az 1. és a 2. érintkezőt továbbítási csatornának tekinti, és mindkettő meghallgatja a 3. és a 6. érintkezőn beérkező adatokat. Tehát ha a számítógép az 1. és a 2. tűn továbbítja az adatokat, és a nyomtató a 3. és 6. érintkezőn figyeli, akkor a nyomtatás soha nem megy végbe. megtörténni. Ebben az esetben, szüksége van egy keresztirányú kábelre.

Keresztirányú kábelek

A keresztirányú kábel pontosan úgy, ahogy a neve is sugallja, áthalad a vezetéken, az egyik végén az 1. érintkezőtől a másik csatlakozóig a 3. érintkezőig. Az egyik végén a 2. tüskéhez becsavarozott huzal a másik végén a 6 csaphoz van rögzítve, a 3 és 6 csapok a másik csatlakozó 1. és 2. érintkezőjéhez vezetnek. A keresztirányú kábel mindkettőt követi EIA-568A és EIA-568B. Az egyik a végén A, a másikban pedig a B. Tehát ezek az egymásnak ellentmondó szabványok végül hasznosak voltak.

Annak érdekében, hogy átadja CCNA vizsgáit, csak tudnia kell, hogy az a tű, amelyhez a csíkos narancssárga vezeték kapcsolódik a diagram bal oldalán, a csíkos zöld vezetéket veszi a diagram jobb oldalán. Az a tű, amely a bal oldali szilárd zöld vezetéket veszi, a jobb oldalon a szilárd narancssárga vezetéket veszi. Lehet írt még a narancssárga balra és a zöldre is, és továbbra is teljes pontokat kap.

Egyenes vagy keresztirányú

Ha kábelt szeretne, hogy a számítógép és a nyomtató összekapcsolódjon, akkor keresztirányú kábelre van szüksége. Ha több számítógéppel és egy nyomtatóval rendelkezik, akkor ezt meg kell tennie vesz egy kapcsolót. Az összes számítógép csatlakozik a kapcsolóhoz egy egyenes kábel és a nyomtató egyenes kábellel is csatlakozna a kapcsolóhoz.

Ne feledje, kétféle eszköz csatlakozik a hálózatokhoz. Ha két különféle eszközt összeköt egymással, egyenes kábelt használ. Ha két azonos típusú eszközt csatlakoztat össze, akkor keresztirányú kábelt használ. Ha hálózati eszközt helyez be két azonos típusú eszköz közé, akkor az összes kábel egyenesen van keresztülvezetve. Ha hálózati kábelt kell vásárolnia, határozza meg azokat az eszközöket, amelyekbe a kábel mindkét végét csatlakoztatni szeretné DTE / DCE kategóriákban. Ez a lista tisztázza a szükséges kábel konfigurációját.

 • DTE nak nek DCE: egyenes kábel
 • DTE nak nek DTE: keresztirányú kábel
 • DCE nak nek DTE: egyenes kábel
 • DCE nak nek DCE: keresztirányú kábel

Az egyenes és a keresztezett formátumban egyaránt használt kábel pontosan ugyanaz. A különbség az egyenes és a keresztirányú kábel között az, hogy a keresztirányú konfigurációban van a kábel kopott végeiből kihúzódó, színes bevonatú vezetékek az egyik végükön eltérően vannak bedugva a dugaszba.

Nincs DTE vége vagy DCE végén hálózati kábelek. Nem csatlakoztathatja őket rosszul. Ha ugyanazon színű vezetékek csatlakoznak mindkét végén lévő csatlakozók azonos csapjaihoz, akkor mindkét végét csatlakoztathatja a számítógéphez, a másik végét pedig az útválasztóhoz. Nem számít. Ha a huzalozási sorrend eltér a két vég között, akkor nem számít, melyik véghez csatlakoztatja a számítógépet, és melyik kerül a nyomtatóra.

  9 лучших инструментов для документирования баз данных

Még egy mutató a CCNA vizsgákat ülők számára, a tesztben az egyenes kábel diagramja az EIA-658B próbabábu mindkét végét mutatja.

MDI és MDI-X

Távol a CCNA vizsgáktól, van még egy bonyodalom hogy ezt figyelembe vegyék hálózati kábelek vásárlásakor. Ha az eszköz végrehajtja MDI és MDI-X, nem kell aggódnia a keresztirányú kábelek miatt. Az MDI a Közepes mértékben függő felület szabvány és a hálózati kártya aljzatán működik. Megállapítja, hogy melyik vezetékes átvitel érkezik, ahelyett, hogy meghallgatná a 3. és a 6. érintkezőt. Az MDI-X jelentése Közepes mértékben függő interfész - Crossover. Tehát, ha a számítógép, a nyomtató, a kapcsoló, az útválasztó vagy a modem rendelkezik MDI A dobozra nyomtatva csak egyenes kábelt kell vásárolnia.

Kábel

Manapság nem kellett aggódnia borító kábelek. Egyszerűen megfordítják az egyes kábelek csapok sorrendjét. Az a vezeték, amely az egyik végén az 1. tűhöz csatlakozik, a másik végén a 8. tűhöz vezet, a huzal, amely a 2. tűhöz vezet, és az első vége a másik végén a 7. tűhöz vezet. A csatlakozó közepén a 4 és 5 csapok fordítva vannak. Ezt a formátumot használják az RS-232 csatlakozókhoz amelyek a számítógépek, nyomtatók vagy monitorok soros portjaihoz kapcsolódnak. A soros portok régi hírek, és nem kell aggódnia azért, mert megvásárol egy borító kábelt.

Kábelház színei

Előfordulhat, hogy a hálózati kábelek szürkék, míg mások sárga, mások kék és vannak fehérek. Miért? A legtöbb hálózati szakember elmondja, hogy a kábelköpeny színének nincs értelme; ez csak az esztétika kérdése. Részben igazuk van. A kábel tartalma pontosan megegyezik, függetlenül attól, hogy mi a műanyag köpeny színe. A kábelgyártók azonban nem csak különféle színű kábeldzsebeket gyártanak ennek szórakozásáért.

Hálózati kábel színei

Van egy ipari szabvány, amelyre ezek a színek értelmesek. Ön dönti el, hogy ezt az egyezményt követi-e - a legtöbb webhely nem veszi figyelembe a szabványt. Az International Building Building Consulting Service (BICSI) szabványokat terjeszt az IT szolgáltatások integrálására a struktúrákba. A szabványok között, amelyeket előmozdít, az EIA-568, amelyről már olvasott. Egy másik szabvány a A kereskedelmi épületek távközlési infrastruktúrájának adminisztrációs szabványa, más néven ANSI / TIA / EIA-606-B (PDF). Itt származnak ezek a kábelszínek. A kábelszínek jelentése a következő:

 • Narancs: Lehatárolási pont
 • Zöld: Hálózati kapcsolat
 • Lila: Közös felszerelés
 • Piros: Kulcsrendszer
 • Fehér: első szintű gerinc
 • Szürke: Épületen belüli gerinc (MC-IC vagy IC-HC)
 • Barna: Épületek közötti gerinc (IC-HC)
 • Kék: vízszintes
 • Sárga: egyéb

Itt egy kép a EIA-606-B a szabványok dokumentálják ezeket a színeket.

A kábel színe jelentése

Tudjon meg többet a hálózati kábelekről

A hálózat létrehozása, karbantartása és adminisztrációja nagyon kielégítő karrierút. Ez egy nagyon technikai terület, és sok akadémiai és elméleti információval fog találkozni a témában. Ugyanakkor az szintén nagyon fontos valós tényező amely megőrzi a kereskedelem kerekeit. Ahogy jobban ismeri a hálózati elméletet és a gyakorlatot, annál többet fog hozzájárulni a gazdasághoz és segíteni a világ fejlődését. Kiindulási pontja az, ha tudod, hogyan kell egy csatlakozót a hálózati kábel végére rápréselni. Most, hogy megismerte a hálózati kábelek elrendezését és az eszközökhöz való csatlakoztatásának módját, úton van a hálózatmérnöknek vagy a hálózati adminisztrátornak!

Kép: 
EIA-568A a Wikimedia Commons-tól. Közösségi terület.
EIA-568B a Wikimedia Commons-tól. Közösségi terület.
A PXHere hálózati kábelének színei. Közösségi terület.

About the author

Comments

 1. ábel típus, mivel az a legmegbízhatóbb és legelterjedtebb. Az nyolc vezeték pedig azért van, mert az Ethernet szabványok két pár vezetéket használnak a kommunikációhoz, és a többi négy vezeték pedig tartalék. Az, hogy melyik szín megy hol a csatlakozóban, pedig azért fontos, mert a szabványos elrendezés biztosítja, hogy a jelek megfelelően áramoljanak a kábelben, és így a kommunikáció zavartalan legyen. Összességében tehát fontos, hogy a hálózati kábelek megfelelően legyenek huzalozva és csatlakoztatva, hogy a hálózatunk stabil és megbízható legyen.

Comments are closed.