A router forgalom és a legjobb eszközök figyelése

A router forgalom és a legjobb eszközök figyelése


Az útválasztó a hálózat autópályája. A hálózati eszközök folyamatosan továbbítanak forgalmat oda-vissza, hogy csatlakozzanak más eszközökkel és hozzáférjenek az online szolgáltatásokhoz. Az eszközök közötti cseréje sokat mond neked a hálózatáról. A hálózati forgalom megfigyelésével azonosíthatja a számítógépes támadásokat és hálózati eseményeket, amelyek befolyásolják a kapcsolat stabilitását. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan kell figyelni az útválasztó forgalmát.

Ha itt a munkához a legjobb eszközöket kereste, itt találhatók a következők három legjobb eszköz az útválasztó forgalmának figyelésére:

 1. SolarWinds NetFlow forgalmi elemző (ingyenes próbaverzió) Végezzen valós idejű forgalom és sávszélesség figyelését és elemzését a legtöbb útválasztóba beépített áramlási adatok felhasználásával.
 2. Paessler PRTG hálózati monitor (ingyenes próbaverzió) Automatikusan felismeri és megkezdi az összes csatlakoztatott hálózati útválasztó figyelését, és jó teljesítményadatokat kínál a hibák és a forgalmi szűk keresztmetszetek azonosításához.
 3. ManageEngine NetFlow elemző Valós idejű hálózatfigyelés, amely adatfolyamokat használ. Képes felismerni a környezeti változásokat és riasztásokat beállítani.

Miért kell figyelnem a router forgalmát??

A hálózati forgalom figyelése fontos a hálózat és a csatlakoztatott eszközök teljesítményének figyelése szempontjából. A mindennapi eszközök és alkalmazások hálózati forgalmat használnak működéshez, és fontos ellenőrizni, hogy a hálózati erőforrások egyenletesen oszlanak el ezen szolgáltatások támogatása érdekében..

Például, ha van egy olyan alkalmazás, amely aránytalanul nagy sávszélességet fogyaszt, más szolgáltatások szenvednek a késleltetésből és a megszakításokból. Az útválasztó forgalmának megfigyelésével azonosíthatja, mely alkalmazás okozza a problémát, és megteheti a kapcsolatot, hogy a kapcsolat normalizálódjon.

Ha engedélyezi, hogy ellenőrizetlenül hagyja, a sávszélességű hogok elviszik a hálózati erőforrásokat más eszközöktől. Más szavakkal: a forgalom rendszeres megfigyelése elengedhetetlen annak biztosítása érdekében, hogy a hálózat teljesítménye a sebességgel megfeleljen.

A router használata a forgalom figyelésére

A hálózati forgalom megfigyelésekor választhatja a megfigyelést közvetlenül az útválasztón keresztül, vagy egy harmadik féltől származó hálózati megfigyelő eszköz segítségével. Ebben a szakaszban megvizsgáljuk, hogyan lehet útválasztót használni a hálózati forgalom figyelésére. Mielőtt elkezdenénk, fontos megjegyezni, hogy a folyamat az útválasztó márkájától és modelljétől függ. Ennek ellenére a szállítók között számos hasonlóság van:

 • Ha az útválasztót a hálózati forgalom figyelésére akarja használni, először meg kell találnia a router helyi IP-címét. Ha nem változtatta meg az IP-címet, akkor valószínűleg az lesz 192.168.1.1. 
 • Windows rendszeren, ha nem tudja az IP-címet, nyissa meg a parancssor és írja be a következő parancsot:

C: \ Users \ Comparitech>ip config

Az Ön IP-címét a mellette felsorolja Alapértelmezett átjáró, amely így néz ki:

Alapértelmezett átjáró . . . . . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.6

 • Most, hogy rendelkezik IP-címmel, nyissa meg a böngészőt, és írja be az IP-címet a keresősávba. Most nyomja meg a gombot Belép.
 • Megjelenik egy oldal, amely felszólítja az útválasztó rendszergazdájának megadására felhasználónév és Jelszó. Ha még nem állított be egyedi felhasználónevet és jelszót, akkor ellenőrizze a router dokumentációját az alapértelmezett bejelentkezési hitelesítő adatok megtalálásához. (Online is kereshet információt a gyártó gyári beállításairól).
 • A bejelentkezés után kapcsolatba léphet az útválasztó felületével. A teljesítmény-adatok ebben a szakaszban megnézhetők az eladótól, aki azt előállította. Próbáljon meg keressen egy eszközlistát vagy egy állapotszakaszt (néhány modern útválasztó rendelkezik sávszélességet figyelő szakaszokkal).
 • Miután megtalálta a hálózati forgalmat megjelenítő részt, elkezdheti keresni, hogy mely eszközök használják a legnagyobb sávszélességet. Ha nem találja ezt az információt, vagy nincs elegendő részlet, akkor inkább hálózati megfigyelő eszközt kell használnia.

A hálózati forgalom figyelése packet sniffer segítségével (Wireshark)

A router forgalom és a legjobb eszközök figyelése

A router forgalmának megfigyelése egy hálózati megfigyelő eszközzel a legjobb módja annak, hogy az Ön rendelkezésére álló megfigyelési lehetőségek széles választékát kínálja. Wireshark az egyik legnépszerűbb wifi elemző vagy csomagszippantó a világon. Számos vállalkozás használja ezt az eszközt a hálózati forgalom figyelésére.

A Wireshark széles körben használatos, mert ingyenes, és megbízhatóan képes monitorozni a hálózati teljesítményt. Ebben a szakaszban azt vizsgáljuk meg, hogyan lehet a Wireshark segítségével megfigyelni hálózatát.

Mielőtt elkezdenénk, le kell töltenie és telepítenie kell a programot ezen a linken. A telepítési folyamat során ügyeljen arra, hogy te telepítse a WinPcap szoftvert amikor a rendszer kéri, hogy rögzítse az élő hálózati forgalmat.

Most, hogy a program telepítve van, ideje elkezdeni a figyelési beállítások konfigurálását.

Miután elindította a Wiresharket, alatt Elfog különféle típusú kapcsolatok jelennek meg: Bluetooth hálózati kapcsolat, Ethernet, Csak VirtualBox Host-hálózat és Wi-Fi.

 1. Az első dolog te azt kell választania, hogy mely típusú hálózatot szeretné megfigyelni - Wi-Fi ebben a példában használatos (használja a Váltás vagy Ctrl gombok több hálózat kiválasztásához).
 2. Kattints a Elfog gombot a képernyő tetején.
 3. Amint a legördülő menü megjelenik, nyomja meg a gombot Rajt csomag elfogásának indításához (vagy dupla kattintás a hálózaton, ahonnan adatokat szeretne gyűjteni).
 4. A rögzítés leállításához kattintson a pirosra Állj meg gombot az eszközsoron a cápauszony mellett.

Csomag adat olvasása a Wiresharkban 

Most, hogy elfogta a csomagokat a Wiresharkban, ideje megvizsgálni őket. A Wiresharkban az elfogott csomagokból származó adatok három különböző részre bonthatók. E szakaszok mindegyike eltérő információkat nyújt Önnek. Ezek a szakaszok:

 • Csomaglista - A keresősáv alatt található. Megmutatja a rögzített protokollok számát, idejét, forráscélját, protokollját és információit. A csomaglista rész a felügyelet során szükséges főbb részleteket tartalmazza.
 • Csomag részletei - a Csomag listaablak. Megjeleníti a kiválasztott csomag protokolljait. A további információk megtekintéséhez kattintson a csomag adatok melletti nyílra.
 • Csomag bájtok - A képernyő alján található a Csomag részletei ablaktábla. Megmutatja a csomag belső adatait hexadecimális formátumban.

Ez a három terület, ahol meg kell vizsgálnia a csomagrögzítés figyelését. Fontos megjegyezni, hogy a Wireshark színkódolással segíti a felhasználót a rögzített csomagtípusok megkülönböztetésében. Hogy megtudja, hogy az egyes színek melyik csomagra kattintanak, jelölik Kilátás > Színezési szabályok. Új szabályokat hozhat létre a + gombot, vagy törölje a szabályokat a - gomb.

Szűrők használata a Wireshark-ban 

Adatok rögzítésekor a Wireshark-ban be kell állítania egy rögzítési szűrőt, hogy korlátozza az összegyűjtött információkat. A Wireshark-on lévő csomagok szűréséhez kattintson a Szűrő mezőbe az eszköztár alatt, és írja be TCP (vagy más protokoll, amelyet szűrni szeretne). A TCP keresési feltételek biztosítják, hogy csak a TCP protokollt használó csomagokat rögzítsék. Használhatja a Könyvjelző ikon a beviteli mező bal oldalán a többi népszerű szűrő aktiválásához.

Ezen felül szűrőket is alkalmazhat a már rögzített adatok szűrésére. Ezeket hívják Kijelző szűrők.

Három legjobb útválasztó forgalomfigyelő eszköz és szoftver

Noha a Wireshark jó eszköz, nem nyújt sokféle szolgáltatást vagy kifinomult felhasználói élményt, mint sok más védett eszköz. Ebben a szakaszban a hálózati forgalom megfigyelésének három legfontosabb alternatív eszközét vizsgáljuk meg:

1. SolarWinds NetFlow forgalmi elemző (ingyenes próbaverzió)

A router forgalom és a legjobb eszközök figyelése

SolarWinds NetFlow forgalmi elemző egy infrastruktúra-megfigyelő eszköz, amely figyelemmel kíséri a router forgalmát a különféle szoftvergyártók számára. A program kínál sávszélesség és teljesítményfigyelés amelyet a teljesítmény-elemző műszerfal. A teljesítmény-elemző műszerfal lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a teljesítménymutatókat egy idővonalra húzza, amely megmutatja az általános hálózati adattrendeket a hálózaton.

SolarWinds NetFlow forgalmi elemző felhasználások NetFlow, J-Flow, sFlow, NetStream, IPFIX, és SNMP a hálózat figyelésére. A sávszélesség-megfigyeléshez a platform azonosíthatja a sávszélesség-beállító alkalmazásokat vagy eszközöket. Az összes ilyen információ a műszerfalon keresztül megtekinthető. Megtekintheti a (z) kördiagramjait A 10 legjobb alkalmazás és NetFlow források.

Ha részletes, de elérhető sávszélesség-figyelési élményt keres, SolarWinds NetFlow forgalmi elemző kiváló alternatíva a Wireshark számára. A szoftver indulása 1945 USD (1 560 £) áron indul. Itt van még a 30 napos ingyenes próbaverzió letölthető verzió.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

2. Paessler PRTG hálózati monitor (ingyenes próbaverzió)

A router forgalom és a legjobb eszközök figyelése

Paessler PRTG hálózati monitor egy másik hálózati megfigyelő eszköz, amely felhasználható a forgalom figyelésére. PRTG hálózati monitor felhasználások SNMP, NetFlow, sFlow, és jFlow a hálózat teljesítményének figyelésére. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználó számára a hálózat sávszélesség-fogyasztásának mérését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egyetlen eszköz sem használ túl sok erőforrást.

Az SNMP forgalom érzékelő előre konfigurálva van a forgalmi adatok megjelenítésére Forgalom, Forgalom ki, és Forgalom összesen. Ezek kibővíthetők Hibák be és ki, Dobj be és ki, Unicast csomagok be és ki, Nem egyszemélyes csomagok be- és kikapcsolása, Multicast csomagok be- és ki, Broadcast csomagokat be és ki, és Ismeretlen protokollok. Választhat az élő adatok vagy a történeti adatok között az Ön által választott időszakon belül.

PRTG hálózati monitor kevesebb mint 100 érzékelő számára ingyenes. Ha többet szeretne, akkor frissítést kell vásárolnia. A fizetett verziók PRTG hálózati monitor Kezdje 1600 dollárral (1 283 font) 500 érzékelőnél és egy kiszolgáló telepítésénél, legfeljebb 60 000 dollárig (48 126 font) korlátlan érzékelők és öt szerver telepítés esetén. Van egy 30 napos ingyenes próbaverzió.

Paessler PRRG Network MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

3. ManageEngine NetFlow elemző

A router forgalom és a legjobb eszközök figyelése

ManageEngine NetFlow elemző egy sávszélesség-monitor, amely elemzi a hálózati forgalmat valós időben. A szoftver támogatja az áramlási adatokat a következő formában NetFlow, sFlow, IPFIX, netstream, jFlow, és AppFlow. Mindezek az információk az irányítópulton tekinthetők meg, amely teljes képet nyújt a hálózati teljesítményről. Például megnézheti a kördiagramokat a hálózat legfelső alkalmazásaiban és felső protokolljaiban.

A környezet változásainak figyelése, ManageEngine NetFlow elemző van küszöb alapú riasztás. Konfigurálhatja saját küszöbértékeit annak eldöntéséhez, hogy mely tevékenység indít riasztást. Például megteheti állítson be egy küszöböt a sávszélesség kihasználására és határozza meg, hogy hányszor lehet túllépni a felhasználást, mielőtt riasztást továbbítanak.

ManageEngine NetFlow elemző elérhető a ablakok és Linux és Essential vagy Enterprise verzióként érhető el. Az Essential verzió 595 dollárba (477 fontba) kerül, 10 felülettel rendelkezik az illesztésekkel és támogatja akár 50 ezer adatfolyamot.

Az Enterprise verzió 1295 dollárba (1039 fontba) kerül, 10 interfész licencével és kollektoronként akár 80 000 áramlás támogatásával. Itt található egy 30 napos ingyenes próbaverzió is, amelyet letölthet erről a linkről.

A router forgalmának monitorozása egy hálózati monitorral

Bár a router forgalmának számtalan módja van a forgalom figyelésének, a legjobb eredmények elérése érdekében javasoljuk, hogy töltsön le egy hálózati megfigyelő eszközt. Még a legjobb útválasztók is csak annyi információt mutathatnak meg. Egy speciális hálózati megfigyelési megoldás használata sokkal jobb láthatóságot biztosít.

Szerszámok, mint Wireshark, SolarWinds NetFlow forgalmi elemző, PRTG hálózati monitor, és ManageEngine NetFlow elemző mind ideálisak a modern vállalkozások hálózati forgalmának megfigyelésére.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − = 76